Zobacz pełną wersję : Uszkodzone auto podczas holowania

mik99
15-04-2019, 15:18
Witajcie,

Wczoraj przydarzyła mi się niemiła niespodzianka. Tak źle zaparkowałem i z tego powodu moje jak i kilka innych pojazdów zostało odholowanych na parking straży miejskiej.

Podczas odbierania auta stwierdziłem, że zostało uszkodzone. Uszkodzone elementy to:

-głęboka rysa na oponie, lewy przód strona zewnętrzna,
-w miejscu powstania rysy na oponie również porysowana jest felga,
-zarysowany zderzak od dołu,
-pęknięta osłona silnika.

Na miejscu była policja tak by ktoś sporządził notatkę z miejsca zdarzenia przed odjazdem auta. Następnie udałem się na posterunek policji gdzie sfotografowano uszkodzenia i przesłuchano mnie w charakterze osoby pokrzywdzonej.

Teraz pytanie w jaki sposób mam z nimi walczyć, oraz jak mam udowodnić im a oni mi, że opisywane uszkodzenia pojawiły się podczas próby holowania auta.

Firma, która pracuje w imieniu straży miejskiej ma oczywiście swoje zdjęcia z załadunku auta, ale jak im powiedziałem o szkodach widać było w ich oczach wielkie zdziwienie więc te zdjęcia albo są, albo są słabo wykonane. Zapewne powinienem zgłosić szkodę z polisy OC holownika z tym, że nikt mi od ręki tego nie poda, muszę złożyć do firmy stosowne oświadczenie a czas ucieka.

Liczę na waszą pomoc, wszelkie sugestie. Nie chcę by ktoś mi potem powiedział "Paaaanie po tygodniu to mogłeś se Pan to sam zrobić".

edmun
15-04-2019, 15:36
A nie dzwoniłeś do swojego TU?

mik99
15-04-2019, 16:14
A nie dzwoniłeś do swojego TU?

Dzwoniłem i mam to zgłaszać z TU holownika.

hak64
15-04-2019, 20:52
Podstawą do holowania jest stwierdzenie, ze pojazd zagraża bezpieczeństwu innych użytkowników drogi, lub stwarza zagrożenie dla ruchu (tamuje ruch, ogranicza widoczność, uniemożliwia wyjazd). Samo złe zaparkowanie nie daje podstaw do holowania.

mik99
16-04-2019, 07:42
Podstawą do holowania jest stwierdzenie, ze pojazd zagraża bezpieczeństwu innych użytkowników drogi, lub stwarza zagrożenie dla ruchu (tamuje ruch, ogranicza widoczność, uniemożliwia wyjazd). Samo złe zaparkowanie nie daje podstaw do holowania.

Auto akurat stało na wysokości podwójnej ciągłej, ale nie ma co o tym rozmawiać bo to jest mój błąd. Temat bardziej dotyczy tego jak mam teraz postępować.

kumpel Fordzika
16-04-2019, 08:43
Zapewne powinienem zgłosić szkodę z polisy OC holownika z tym, że nikt mi od ręki tego nie poda, muszę złożyć do firmy stosowne oświadczenie a czas ucieka. Na spokojnie podchodź, bo zgłoszenie szkody na polisę OC sprawcy to chyba rok czasu masz z tego co pamiętam, albo kilka miesięcy.

and.rzej
16-04-2019, 09:03
Na zgłoszenie szkody masz 3 lata od momentu, kiedy się o niej dowiedziałeś.

and

ołowiany
16-04-2019, 10:26
Zgłosić należy do ubezpieczyciela firmy holownika, a jeśli ten nie chce podać danych (co jest głupie, ale tak bywa) musisz wystąpić z pismem żądającym odszkodowania do firmy. Zakładam, że jesteś w stanie udowodnić winę firmy jeśli ta wyprze się spowodowania szkody. Zobacz co podpisałeś odbierając samochód, bo zrozumiałem, że go odebrałeś.

kordyl
25-04-2019, 12:26
A policja nie może Ci pomóc ?

pomm
26-04-2019, 21:03
Jak masz numer rej, holownika - na stronie www.ufg.pl - sprawdzisz, gdzie ma polisę łącznie z jej numerem.

ołowiany
26-04-2019, 21:35
Jak masz numer rej, holownika - na stronie www.ufg.pl - sprawdzisz, gdzie ma polisę łącznie z jej numerem.

Yhmm, jasne...