Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Stacja multimedialna Isudar - Convers+, Canbus

Strony : 1 [2]

karuk
18-11-2020, 00:39
Dzisiaj dostałem Canbus od Isudara.

Radio 3 tyg. wcześniej Isudar PX6 - samochód Mondeo mk4 przed lift.

Wszytko działa plug'n'play. Z tego co widzę działa absolutnie wszystko (podświetlenie, convers, wsteczny, klima) ale na razie krótko testowałem,

Jeżeli potrzeba mogę dorzucić jakieś foty, bo jeszcze nie złożyłem wszystkiego.

Bardzo mnie to cieszy, bo z wcześniejszych wypowiedzi wychodziło że dla Isudara może być problem z canbusem a wolałem nie komibnować. Nie wiem czy coś zmienili, ale nie musiałem absolutnie nic robić. A to chyba dobra wiadomość dla wszystkich, którzy jeszcze się nie zdecydowali.

Jeszcze dodam, że wybrałem isudar ze względu na osobną stronę (a nie tylko ali) i to że bardzo szybko odpisują, więc jakiś help desk jest. Póki co sprzęt warty każdej złotówki.

jarek33
18-11-2020, 07:11
Jak możesz pokaż co pokazuje convers

yaris1
18-11-2020, 08:34
Pokaż zdjęcie canbusa z widocznymi napisami

davinci1967
23-11-2020, 23:19
Cześć,
Wczoraj zainstalowałem stereo DSP Isudar PX6 w moim Mondeo zamiast Bosion T8.
Jestem całkiem zadowolony, nawet jeśli doskonałość nie istnieje, piszę swoje wrażenia:
- prawdziwy Android 10, api 29
- bardzo szybki system, RK3399 i 4 GB pamięci RAM
- dobry dźwięk, lepszy niż Bosion z TDA7850, ale nadal muszę bawić się ustawieniami, DSP jest dość skomplikowany
- Ustalenie GPS w mniej niż minutę, nawet po całkowitym wyłączeniu
- zimny rozruch w około 15 sekund, z trybu uśpienia w około 1 sekundę
- procesor bardzo się nagrzewa, po około 30 minutach normalnej pracy ma około 70 ° C, zobaczmy, czy musimy interweniować, żeby go ochłodzić
- ekran całkiem niezły, dotyk jest precyzyjny, widać dobrze nawet przy dużej ilości światła ale niestety tryb nocny jest zbyt jasny i irytujący, muszę znaleźć rozwiązanie
- Bardzo mi się nie podoba launcher, może zmienię go jak znajdę coś lepszego
- zestaw głośnomówiący bluetooth wydaje się działać dobrze nawet bez zewnętrznego mikrofonu, szkoda, że ​​nie synchronizuje dziennika połączeń (w Bosion działało), deklarują wersję 5, ale CPUZ mówi 4+
- przyzwoity odbiór radia FM, wzmacniacz, który miałem w Bosionie zostawiłem ale ulepszeń niewiele, funkcja AF do przetestowania
- Podłączyłem sterowanie na kierownicy bezpośrednio do Key1 więc mogłem też zaprogramować długie wciśnięcie, działają dobrze
- canbus i MCU rozmawiają z konwersją nawet jeśli nie do końca, z kierownicą mogę wybrać radio FM, CD i AUX gdzie jest podłączona przednia kamera, głosy konwersacji + są zawsze aktywne (w Bosion, gdy przełączałem na AUX, inne głosy nie były bardziej do wyboru). Jeśli słucham radia FM Convers + to pokazuje tylko FM1 i częstotliwość, pasek po prawej pozostaje pusty (Bosion pokazuje FM1 / 2/3, częstotliwość i numer pamięci, a pasek po prawej działa), jeśli słucham CD Convers + pokazuje CD i utwór bez numeru utworu pasek po prawej zawsze pozostaje na początku (Bosion pokazuje CD i numer utworu, pasek po prawej działa), jeśli słucham konwersacji SD / USB + pokazuje tylko AUX, paska po prawej nie ma (Bosion nie nic nie pokazuje iw rozmowie + pozostają tylko ustawienia i elementy komputera). Głośność nie jest pokazana w rozmowie + (Bosion pokazuje głośność).
Na ekranie stereo wyświetlane są informacje o klimatyzacji, są one dobrze wykonane i mniej inwazyjne niż te z Bosion.
Czujniki parkowania, przód i tył, nie są pokazane, ale w moim samochodzie są niezależne od systemu audio (nawet Bosion tego nie zrobił).
Nie pokazuje otwartych drzwi (nawet Bosion tego nie zrobił).
Tylna kamera działa przez canbus, nie ma potrzeby podłączania tylnego przewodu.
Kiedy będę miał trochę czasu spróbuję pobawić się ustawieniami canbus.
- Muszę jeszcze aktywować i przetestować sterowanie głosowe

Ogólnie urządzenie jest dobre i warte swojej ceny, zobaczę, czy z biegiem czasu będzie sprawiało jakiekolwiek problemy.

Wersja MCU: MTCE_GS_V3.56_3 z dnia 15.06.2020 r
Wybrano Canbus: Ford Mondeo prosty
Samochody: Mondeo 2.0 TDCI MK4 SW Titanium od 2009 roku

Jeśli masz jakieś pytania, postaram się odpowiedzieć.

__________________________________________________ ___________

Ciao,
ieri ho installato nella mia Mondeo lo stereo Isudar PX6 DSP al posto del Bosion T8.
Sono abbastanza soddisfatto anche se la perfezione non esiste, scrivo le mie impressioni:
- vero android 10, api 29
- sitema molto veloce, RK3399 e 4 GB di ram si fanno sentire
- suono buono, meglio del Bosion con TDA7850, ma devo ancora giocare con le regolazioni, il DSP è abbastanza complicato
- fix GPS in meno di un minuto anche dopo lo spegnimento totale
- avvio da freddo in circa 15 secondi, dalla modalità sonno in circa 1 secondo
- il processore scalda molto, dopo circa 30 minuti di normale funzionamento è a circa 70 °C, vediamo se bisogna intervenire per raffreddarlo
- schermo abbastanza buono, il touch è preciso, si vede bene anche con molta luce ma purtroppo la modalità notte è troppo luminosa e da fastidio, devo trovare una soluzione
- il launcher a me non piace molto, forse lo cambierò se trovo qualcosa di meglio
- il vivavoce bluetooth sembra funzionare bene anche senza microfono esterno, peccato che non sincronizza il registro chiamate (nel Bosion funzionava), dichiarano versione 5 ma CPUZ dice 4+
- ricezione radio FM discreta, ho lasciato l'amplificatore che avevo nel Bosion ma non ci sono molti miglioramenti, funzione AF ancora da testare
- i comandi al volante li ho collagati direttamente al Key1 così ho potuto programmare anche la pressione lunga, funzionano bene
- il canbus ed MCU parlano con convers+ anche se non completamente, con il volante posso scegliere radio FM, CD e AUX dove è collegata la telecamera frontale, le voci del convers+ restano attive sempre (nel Bosion quando passavo ad AUX le altre voci non erano più selezionabili). Se ascolto la radio FM convers+ mostra solamente FM1 e la frequenza, la barra a destra resta vuota (Bosion mostra FM1/2/3, frequenza e numero di memoria e la barra a destra funziona), se ascolto il CD convers+ mostra CD e brano senza numero di traccia, la barra a destra resta sempre all'inizio (Bosion mostra CD e numero di traccia, la barra a destra funziona), se ascolto SD/USB convers+ mostra AUX solamente, la barra a destra non è presente (Bosion non mostra nulla e nel convers+ restano solo le voci impostazioni e computer). Il volume non viene mostrato nel convers+ (Bosion mostra il volume).
Nello schermo dello stereo vengono mostrate le informazioni del climatizzatore, sono fatte bene e meno invasive di quelle del Bosion.
I sensori di parcheggio, anteriori e posteriori, non vengono mostrati ma nella mia auto sono indipendenti dal sistema audio (nemmeno Bosion lo faceva).
Non mostra le porte aperte (nemmeno Bosion lo faceva).
La telecamera posteriore funziona tramite canbus, non serve collegare il filo back.
Quando avrò del tempo proverò a giocare con le impostazioni canbus.
- devo ancora attivare e provare il voice control

Nel complesso l'apparecchio è buono e vale i soldi spesi, vedrò con il tempo se presenterà problemi.

Versione MCU: MTCE_GS_V3.56_3 del 15/06/2020
Canbus selezionato: Ford Mondeo simple
Auto: Mondeo 2.0 TDCI MK4 SW Titanium del 2009

Se avete domande cercherò di rispondere.

yaris1
24-11-2020, 18:34
Próbowałeś podłączyć canbus z BOSION?

Co do przegrzewania się procesora, działa bardzo dobrze.
https://youtu.be/esLXoKC1d9U

davinci1967
24-11-2020, 21:20
Cześć,
Nie próbowałem łączyć Canbus Isudar z Bosionem, nie myślałem o tym, ale próbowałem połączyć Canbus Bosion z Isudarem, konwersja + działa jak z Canbus Isudar, ale na SD / USB działa jako Bosion, więc w Convers + zostały tylko 2 linie.
Film dotyczący układu chłodzenia jest ciekawy, teraz muszę zobaczyć, czy rzeczywiście musi ostygnąć.

__________________________________________________ ________________

Ciao,
non ho provato a collegare il canbus Isudar con Bosion, non ci ho pensato, ma ho provato a collegare il canbus Bosion con Isudar, convers+ funziona come con canbus Isudar ma su SD/USB funziona come Bosion quindi restano solo 2 righe nel convers+.
Il video per il sistema di raffreddamento è interessante, adesso devo vedere se effetivamente necessario raffreddare.

ScorpioPL
25-11-2020, 17:30
Cześć, taki wysłali canbus z dasaita, będę podłączać do Isudara

rutek182
29-11-2020, 13:47
Witam szukam i nie mogę znaleźć . Chodzi mi czy w radiu android nie na Converse ,można zmienić zamiast częstotliwości na RDS . Nigdzie nie mogę znaleźć informacji . Mam rds ale mały i w miejscu nie rzucającym się z oczy .

ScorpioPL
29-11-2020, 17:26
Cześć Yaris1, kabelki poprzekładane canbus podłączony, już mam jedno pytanie, w rozpisce pinów jaka mi podesłałeś taka w Wordzie, koło pinu CanTX(pin18) nie ma kabelka do pinu 17, a na fotce ze schematem z pierwszej strony jest tam brązowy wpisany, jednak na innych zdjęciach widać brązowy z czarnym paskiem. Wychodzi że to linia key2, którą ja podłączyłem zgodnie z twoim opisem do lini CanRX (pin7). I teraz po podłączeniu do samochodu, (ustawiony canbus mondeo simple) radio się włączyło, pokazuje klimę na wyświetlaczu, włącza kamerę cofania, sterowanie radiem działa choć dziwnie, z jeszcze dziwniejszych rzeczy to bluetooth kugi ten oryginalny próbuje się połączyć z moim telefonem i to nachalnie, natomiast nie działa podświetlenie klawiszy radia i zaciemnienie wyświetlacza po włączeniu świateł i gasząc samochód radio od razu się wyłącza a powinno po otwarciu drzwi, te problemy czasowy pominąłem podłączając kabelek key1 bezpośrednio do samochodu pomijając Canbusa i tak samo przełączając ill i acc do samochodu. Ale na podtrzymaniu radia do otwarcia drzwi zależało mi najbardziej.
Próbowałem przełączać w radiu rożne modele samochodu w zakładce canbus, mondeo focus escape nic to nie zmieniło.

Bump:

yaris1
29-11-2020, 18:07
Bluetooth od kugi trzeba podłączyć orginalne radio i usunąć wszystkie sparowane telefony .
Co do otwartych drzwi jesteś jednym z kilku co mają ten problem ja byłem jednym z nich .
Niektóre kugi i C-Max ( nie wiem z czym to związane ) muszą mieć podłączony orginalny canbus od ISUDAR a niektóre działają od razu .
Jak masz orginalny canbus musisz go też podłączyć mostkujac 5 pinów .
Jutro wyciągam radio to zrobię zdjęcie jak mam to zrobione

ScorpioPL
29-11-2020, 18:43
Nie mam już oryginalnego radia, szybciej zrobię jak wywalę moduł BT/VC który jest przecież zupełnie niepotrzebny. Radio Isudar kupowałem bez canbusa bo chodziły wtedy informacje ze tylko do mondeo i s-maxa jest potrzebny.

yaris1
29-11-2020, 21:55
Napewno ktoś na tym forum i z tego wątku ma na sprzedaż orginalny canbus

karuk
02-12-2020, 16:19
Jak możesz pokaż co pokazuje convers

Sorry, że dopiero teraz - ale widzę, że nie mam powiadomień a ostatnio tu nie zaglądałem.

Nagrałem krótki filmik z działania Conversa
https://youtu.be/v3x4dfTGd4w

karuk
02-12-2020, 17:59
Pokaż zdjęcie canbusa z widocznymi napisamiSorry, że dopiero terazhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20201202/2273e7a248ee5facaa335ee35c568ffa.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20201202/992d1c1ae449af4c39b7a5ed991d8fee.jpg

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

sabaciontko
03-12-2020, 09:48
W Dziale Sprzedaż wystawiłem stację multimedialna Isudar PX 5 , 4GB RAM /64 GB ROM do Ford Focus MK3. Sprzedaję też rejestrator jazdy , czujniki TPMS i modem LTE. Zapraszam.

B75
08-12-2020, 16:43
Witam wszystkich, od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem radia Isudar PX6 Android 10. Canbus dostałem taki sam jak kolega Karuk. Tylko teraz mam zagadkę, bo z radiem dostałem 5 różnych wiązek. Zakładam że potrzebna mi będzie ta główna, ta z GPS i z USB? Czy ta główna ma tak połączone przewody, że będzie działać, czy powinienem coś rozłączyć zanim podłączę canbusa?

Skurek20
08-12-2020, 20:10
Mam to samo radio w wersji 4/64.
Ja wpiąłem na razie jedną wiązkę, tą główną i do niej canbus. Czekam na adapter anteny, kamerki cofania i resztę gratów. Działa sterowanie z kierownicy, pokazywanie na wskaźniku między zegarami. Jak chińczyki ogarną że zapomnieli o kamerkach, to ruszę z przeróbkami dalej.
Jeszcze tylko nie kumam jaką i gdzie wsadzić kartę pamięci, ale jak nie ma kamer, to i brak karty pamięci nie boli.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

karuk
18-12-2020, 19:42
Rozumiem, że mówisz o Isudar Px6,

Co do 2 wysyłek to u mnie było tak, że radio szło z EU ale reszta gratów z chin - dlatego 2 paczki i różny czas dostawy.
Sloty na karty w moim radiu znajdują się pod zaślepkami udającymi przyciski po obu stronach ekranu na dole, ale ciężko je przeoczyć bo mają napis MAP RST i SD. Swoją drogą duży plus dla Isudara, że są zaślepki a nie otwarte sloty co jest na plus dla estetyki.

Ja na SD mam mp3ki wgrane i jest o tyle dobrze, że nie mam wolne USB, wada jest taka, że przy wpięciu pendrive'a zatrzymuje player muzyki, bo chce odtwarzać z USB. (ale to może być kwetstia ustawień).

yaris1
18-12-2020, 22:34
Tak ustawienia
Wejdź w ustawienia/ car/ exstra i tam odznacz odtwarzanie muzyki po podłączeniu USB/sd.
Ewentualnie bo już nie pamiętam
Ustawienia/ car / ustawienia pojazdu

marjanoos
04-01-2021, 21:16
Czy radio Isudar z PX6 do uruchomienia w Mondeo MK4 potrzebuje dekoder canbus? Próbowałem dzisiaj podłączyć bez dekodera (jeszcze czekam), ale radio w ogóle nie daje znaku życia.

karuk
04-01-2021, 21:40
Tak

U siebie zanim dostałem Canbus wziąłem +12 z zapalniczki i podłączyłem na krótko.
Na plus jest to, że po jakimś czasie i tak zasilanie tam zanika, więc ryzyko rozładowania aku jest mniejsze. Niestety trzeba radio ręcznie włączać i wyłączać no i nie masz podświetlenia przycisków - ale działa.
Sterowanie z kierownicy też możesz zaprogramować bez canbusa. (nie wszystkie przyciski, ale sterowanie głośnością i następny/poprzedni działa)

Przy okazji ciekawe czy przy zmianie konfiguracji w ELMconfigu można by poprawić kwestia zasilania (np. włączenie zasilania bez "stacyjki")

ceban
08-01-2021, 20:07
yaris1 VoSooler dzięki bardzo, podwójne piwo się należy.
S-max 2014, radio z px3 mtce_gs, Malaysk ROM 7.1.2, MCU i canbus jak w pierwszym poście - wszystko działa: czujniki, klimatyzacja, na convers wyświetla się częstotliwość stacji radiowej, zniknął błąd komunikacji z radiem, przyciski kierownicy działają. Jedynie klawisze zmiany utworów są "zamienione" , nie wiem jak to poprawić, w wheel study nie mogę nic zaprogramować. Canbus wybrany jako Mondeo(simple). Ogólnie jestem zadowolony. Radio mam już 3 lata, ale dopiero teraz trafiłem na ten post i wreszcie wszystko śmiga jak należy. Trochę żałuje, że nie kupiłem px5, px3 obecnie jest trochę wolne i potrafi się zamulić a oprogramowanie robi się coraz cięższe.

yaris1
08-01-2021, 21:49
Wejdź w ustawienia fabryczne kod 126
W zakładce canbus jak masz wybrany mondeo poniżej są dodatkowe ustawienia
(Nie wiem jak masz teraz ) ale w opcji KEY są dwie opcje
Normal
SWAP
jeśli masz normal zmień na SWAP i odwrotnie .
To samo tyczy się klimatyzacji jeśli pokazuje odwrotnie

marjanoos
11-01-2021, 13:21
Tak

U siebie zanim dostałem Canbus wziąłem +12 z zapalniczki i podłączyłem na krótko.

Ok, dzięki. Dzisiaj przyszedł do mnie canbus od Dasaita. Dopiero teraz zacząłem dokładnie przeglądać wątek, żeby się przygotować do montażu. Mam kolejne pytania (radio Isudar na PX6 z DSP):

1. Nie mam canbusa od Isudara, czy ten Dasaita pozwoli na odpalenie radia? Gdzieś czytałem, że trzeba przestawić coś w ustawieniach.

2. Rozumiem, że bez problemu mogę podłączyć radio pod np. zasilacz laboratoryjny do przestawienia ustawień? Tak mi najłatwiej, bo nie mam kabla 12V pod zapalniczkę. Ile amperów dać?

Doceniam VoSooler za obszerny opis. Niestety jednak ciężko się czyta tekst pisany ciągiem, bez sformatowania.

ceban
11-01-2021, 13:59
Wejdź w ustawienia fabryczne kod 126
W zakładce canbus jak masz wybrany mondeo poniżej są dodatkowe ustawienia
(Nie wiem jak masz teraz ) ale w opcji KEY są dwie opcje
Normal
SWAP
jeśli masz normal zmień na SWAP i odwrotnie .
To samo tyczy się klimatyzacji jeśli pokazuje odwrotnie

Wszystko działa - Dzięki jeszcze raz!

esobe
13-01-2021, 16:01
Witam, czy jeżeli kupię orginalny canbus isudar to coś nie będzie mi działać ?

karuk
13-01-2021, 16:26
Zależy co masz na myśli. Generalnie nie będzie działać wszystko, bo się nie da. Wydaje mi się, że inne canbusy nie dają nic więcej (Ale może się mylę) Dla mnie canbus Isudar + Isudar PX6 na ten plus, że jest plug n play.

yaris1
13-01-2021, 18:00
Już działa wszystko tak jak na canbus dasita

Skurek20
14-01-2021, 06:47
Mam pytanie dotyczące czujników parkowania. Mondeo MK4 polift. Mam isudar px6, było Sony. Mam czujniki parkowania które po podmiance nie działają. Czy to kwestia że trzeba coś włączyć, czy po prostu nie ma i nie będzie?
Wprawdzie jak chinczyki wreszcie ogarną dostawę, to będę miał kamery, ale przyzwyczaiłem się do poczucia bezpieczeństwa które dawały mi czujniki i trochę mi tego brakuje

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

yaris1
14-01-2021, 08:51
Czujniki parkowania raczej działają o ile masz canbus.
Czy jak wbijesz wsteczny ekran robi się czarny z trójkątem?

foker
14-01-2021, 08:56
Cześć. Miałem Sony Audiophile, teraz mam PX6 Bosion. Sam box CANBUS mnie bije. Kiedyś działało przez radio

Sent from LM-G710 with G.Translator

neron2015
14-01-2021, 11:49
Witajcie moi kochani!

Wczorajszego dnia z kolegą yaris1 dowiedzieliśmy się, że radio Isudar umie komunikować się z naszym Convers+ :D

Aby to nam zadziałało potrzebujemy innego Canbusa, nie od Isudara, lecz od Bosion lub Eunavi (poniżej fotka modelu Canbusa), nie wiem jak od Pumpkin'a, ale widząc na youtube również się komunikuje.
Potrzebujemy 2 kabelki z pinami, powinniśmy dostać je kupując canbus-a (poniżej fotki, gdzie powinniśmy je włożyć).

Na fotce schematu, 1 podłączamy z kabelkiem CAN TX, 2 podłączamy z CAN RX i przecinamy kabelek brązowo-czarny i też łączymy z 2, powinny być połączone 3 kabelki, 2 z CAN RX i z brązowo-czarnym (OD STRONY RADIA, NIE OD STRONY CANBUSA).

Poniżej przedstawiam fotki jak to wygląda i filmik prezentujący działanie. Myślę, że pomogliśmy Wam wszystkim kto posiada radio Isudar, a nie komunikuje mu się z Convers+.

W radiu musicie przestawić canbusa na Ford Mondeo lub kto jaki samochód ma, wtedy dopiero podpinacie nowego canbusa, inaczej Wam nie odpali (Ustawienia-Ustawienia fabryczne(kod: 126), zakładka Canbus i tam zmieniać z NO na Wasz model).

Gdy będziecie podłączyć innego Canbusa to tam wtyczka jest większa, więc musicie ją włożyć z boku, tak jak jest narysowane na schemacie.

Zaktualizujcie lepiej MCU, musicie wypakować mój pliczek (w informacjach o uprawnieniach tak jak na zdjęciu sprawdźcie czy macie na pewno MTCE_GS, bo inaczej może coś się spierniczyć), który jest w linku poniżej, wrzucacie luźno na pustą kartę SD dmcu.img, wkładacie ją w slot MAP,GPS, wchodzicie Ustawienia-Informacje o oprogramowaniu-Aktualizacja MCU i zrobi Wam się restart, jak odpali się radyjko możecie wyjąć kartę.

Jak chcecie to również możecie zrobić update systemu, też jest w linku do pobrania, sformatować pendrive na FAT32, wrzucić ten plik zip i wejść w ustawienia-informacje o urządzeniu i aktualizacja systemu.

Jeśli macie jakieś pytania, problemy, piszcie komentarze, mam nadzieję, że Wam pomożemy. :mrgreen:

FILM - https://www.youtube.com/watch?v=JVh7khcimm8
ZDJĘCIA, PLIK MCU i UPDATE NA MOIM DYSKU (tu nie wygasną nigdy) - https://mega.nz/#F!21t0USIK!a0izm55c6Xkkkl2YlTEPaA

https://i.ibb.co/1rsGw8s/Screenshot-2019-04-17-16-37-47.png (https://ibb.co/1rsGw8s) https://i.ibb.co/7jWbRtJ/Screenshot-2019-04-17-16-40-36.png (https://ibb.co/7jWbRtJ) https://i.ibb.co/jWPBFq7/Screenshot-2019-04-17-16-36-52.png (https://ibb.co/jWPBFq7) https://i.ibb.co/mSMvScp/20190417-104307.jpg (https://ibb.co/mSMvScp) https://i.ibb.co/X2NXVm5/20190417-104357.jpg (https://ibb.co/X2NXVm5) https://i.ibb.co/C8XTB6m/20190417-104411.jpg (https://ibb.co/C8XTB6m) https://i.ibb.co/H7R0FFq/20190417-104459.jpg (https://ibb.co/H7R0FFq) https://i.ibb.co/55rP4Nt/20190417-104509.jpg (https://ibb.co/55rP4Nt)

mogę prosić o zdjęcia połączeń kabli bo trochę to poplątane -nie widzę dobrze -przepraszam za kłopoty

Bump: można by prosić o dokładniejsze zdjecia tak po kabelku od wtyczki do wtyczki -mam mondeo z convers + i nie widzi mi radia cd

yaris1
14-01-2021, 15:10
neron2015
Sprawdź post 228

Bump: Cześć. Miałem Sony Audiophile, teraz mam PX6 Bosion. Sam box CANBUS mnie bije. Kiedyś działało przez radio

Sent from LM-G710 with G.Translator foker
Twoje radio nie jest z tego tematu.
Ty masz tylko chip RK3399 przylutowany do płyty głównej.
I co masz na myśli że canbus cię bije???

foker
14-01-2021, 15:59
Przepraszam, chciałem tylko powiedzieć, że zamiast radia skrzynka CANBUS wydaje dźwięk podczas parkowania. Zawiera wbudowany mały głośnik

Sent from LM-G710 with G.Translator

yaris1
14-01-2021, 16:09
Wszystko się zgadza w niektórych modelach dziwiek czujników parkowania szedł przez radio i właśnie dlatego że nie masz buzera sygnał dźwiękowy idzie przez canbus. Możesz to zmienić kupując orginalne buzery.

Skurek20
14-01-2021, 17:56
Czujniki parkowania raczej działają o ile masz canbus.
Czy jak wbijesz wsteczny ekran robi się czarny z trójkątem?Tak, mam czarny ekran z trójkątem
I mam canbus isudara

yaris1
14-01-2021, 20:03
Zobacz czy w
Ustawienia / EXTRA settings
są włączone razem z wizualizacją

Skurek20
14-01-2021, 20:36
Dzięki jutro zerkne.

Skurek20
16-01-2021, 22:09
Zadziałało, choć na razie nie piszczą. Muszę poszukać i tego ustawienia.

yaris1
27-01-2021, 18:06
Mam pytanie do ludzi z s-max i mondeo
Czy po zmianie canbusa działają wam czujniki parkowania przód i tył czyli dźwięk i wizualizacja.

Skurek20
28-01-2021, 04:30
Mi działają czujniki tylne. Przednie, trudno powiedzieć bo wszystko włącza się tylko na wstecznym, więc jadę do tyłu. Nie udało mi się osiągnąć efektów dźwiękowych. Pojawia się malenka wizualizacja auta i stref które pokrywają czujniki

yaris1
28-01-2021, 06:25
Ale ty masz orginalny canbus od ISUDAR .
Mi chodzi o przerobiony canbus od BOSION/DASITA

karuk
31-01-2021, 22:50
W mondeo mk4 przedlift
Mam wizualizację na conversie (alternatywny soft)
dźwięk działa, tyle. Canbus isudar.

Czy dobrze rozumiem, że u niektórych jest wizualizacja na radiu?

djibiza
10-03-2021, 22:15
Panowie, Radio od pumpkina px5, mcu CSN2, zaktualizowane. Android 9. Canbus bordowy FDSS01. SW V1.12.002BP. podłączone tx i rx. Obecnie działa sterowanie radia z kierownicy, wyświetla na małym wyświetlaczu głośność, częstotliwośc radia, wejście line in. Brak wizualizacji klimy, otwartych drzwi itp. w ustawieniach canbus oczywiście wybrany odpowiedni mondeo Simple. Po podłączeniu key2 do kabla 2 wg instrukcji brak zmian. Jest szansa to uruchomić czy canbus się nie nadaje? Przedlift 2009 bez conversa.

PioColl
20-03-2021, 18:12
Już działa wszystko tak jak na canbus dasita

Hejka, czyli poprawili ten moduł i już nie trzeba kombinować z kabelkami?
Bierzemy Isudara i jest ok, bez przeróbek?

Gdzie lepiej kupić radyjko ze sklepu oryginalnego na Ali czy ze stronki.
Na ali zawsze dają gifty, jakie są Twoje doświadczenia?

karuk
22-03-2021, 09:52
U mnie było plug n play - żadnych przeróbek.

Sam kupowałem na stronie Isudar.com, można spróbować kodu zniżkowego Isudar8888 - dał mi chyba 10%.

yaris1
22-03-2021, 10:21
Nic nie wiem jak działa i co trzeba przerobić w Opolu Astra H

JKL
22-03-2021, 11:08
Cześć,

Kupiłem sobie radyjko V72:
https://www.aliexpress.com/item/1005002128596618.html

Dostałem w zestawie CANBUS.

Convers je widzi, przyciski działają.
Rozpoznaje kiedy jest radio a kiedy muza.

Następujące rzeczy nie działają a może by się dało ogarnąć:

Częstotliwość radia na convers się nie zmienia i zawsze jest 101.2
Tytuły muzyki się nie pokazują
Czujniki cofania na radiu nie działają a na convers tak

Czy jest możliwość zmiany tego stanu poprzez wymianę CANBUS'a?

Thx.
Fotki poniżej:

Piowlo
23-03-2021, 06:49
Witam.Kupiłem Isudar px6 i canbus na stronie sklepu, wyszł drożej niż na ali,ale trudno.Co prawda mam Kugę mk1,ale wydaje mi się,że wszystko działa,bez żadnych kombinacji.Sterowanie z kierownicy jest,wyświetla się panel klimy,nie kombinowałem też z zasilaniem anteny bo radio działa.Obyło się bez cięcia kabli,tylko muszę ogarnąć podświetlenie przycisków,ale to podobno da się zrobić w ustawieniach radia.

karuk
23-03-2021, 07:17
Witam.Kupiłem Isudar px6 i canbus na stronie sklepu, wyszł drożej niż na ali,ale trudno.Co prawda mam Kugę mk1,ale wydaje mi się,że wszystko działa,bez żadnych kombinacji.Sterowanie z kierownicy jest,wyświetla się panel klimy,nie kombinowałem też z zasilaniem anteny bo radio działa.Obyło się bez cięcia kabli,tylko muszę ogarnąć podświetlenie przycisków,ale to podobno da się zrobić w ustawieniach radia.A co z podświetleniem?
U mnie jak nie miałem canbusa to nie było podświetlenia, na canbusie zaczęło działać bez żadnych zmian.

yaris1
23-03-2021, 10:21
tylko muszę ogarnąć podświetlenie przycisków,ale to podobno da się zrobić w ustawieniach radia.

Masz opisany kabelek pomarańczowy jako ILL
jeden wychodzi z radia jeden z canbusa i jeden z przejściówki Forda .
Połącz pomarańczowy z pomarańczowym
Pomijając canbus
Radio-wtyczka Forda

Piowlo
23-03-2021, 13:14
Też mam canbus od Isudara,ale podświetlenia brak.Podobno trzeba przestawić w ustawieniach radia,będę miał trochę czasu to pokombinuję.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Piowlo
23-03-2021, 13:17
Masz opisany kabelek pomarańczowy jako ILL
jeden wychodzi z radia jeden z canbusa i jeden z przejściówki Forda .
Połącz pomarańczowy z pomarańczowym
Pomijając canbus
Radio-wtyczka FordaDzięki.Czytałem,że trzeba włączyć tą opcję w ustawieniach radia.
Z canbusa nie wychodzą żadne kabelki.

Piowlo
23-03-2021, 14:37
Podświetlenie działa,tak jak pisałem trzeba było zaznaczyć w ustawieniach radia.

StabiL
24-03-2021, 21:37
Witam,
Planuje wymianę radia Sony w Mondeo MK4 przedlift z C+. Wątek ma już trochę czasu, liczę, że już ktoś zakupił radio ISUDAR PX6 i może co nieco o nim powiedzieć.

Link do radia:
www.aliexpress.com/item/32808228875.html?

Interesują mnie następujące rzeczy.
Czy muszę kupić ten oto dekoder CANBUS (link do niego jest w ogłoszeniu radia), aby radio było w pełni funkcjonalne (czy jakieś innej firmy, o których mowa w tym wątku) ?
https://www.aliexpress.com/item/32817263065.html?

Zakładając, że wszystko działa to mam kilka innych pytań o to co działa i jak (jeżeli nie działa standardowo to czy jest na to jakiś sposób):
1. Czy widzę wizualizację czujników parkowania w radiu ?
2. Czy samochód będzie dalej piszczał przy włączonych czujnikach parkowania z oryginalnych buzzerów?
3. Zakładając, że mam zmodyfikowany soft na conversie, czy wizualizacja PDC będzie dalej widoczna ?
4. Czy Convers widzi zmianę radia oraz jego nazwę ? Tytułu piosenek z CD, tytuły z np. Spotify ? Zakładam, że sterowanie z kierownicy działa.
5. Jeżeli mam fabryczne czujniki TPMS to czy radio je będzie normalnie widzieć?
6. Jak z odbiorem stacji radiowych ? Miałem w Golfie budżetowego androida i była tragedia z zasięgiem.
7. Czy radio w panelu klimatyzacji pokazuje grzanie foteli ? (wiem, że pierdoła ale mnie ciekawi:P)
8. Czy promień skrętu w kamerze cofania jest dynamiczny czy ustawiony na sztywno ?
9. Czy da się spiąć fabryczny zestaw głośnomówiący (mikrofon) do takiego radia? Ewentualnie jak z jakością dźwięku na wbudowanym w radio mikrofonie oraz zewnętrznym kupnym?
10. Ktoś korzysta z jakiegoś dongla USB do LTE? Jak rozumiem, wtykamy go do któregoś z portów USB po kablu. Jak to będzie gdzieś pod deską rozdzielczą to jak z zasięgiem ?
11. Ewentualnie może ktoś kupował ostatnio radio innej marki, podpiął bez kombinowania, stwierdził, że wszystko działa i jest szczęśliwy i chciałby się podzielić informacją jakie to radio?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

karuk
24-03-2021, 22:01
Ja kupowałem przez sklep isudara (można użyć kodu Isudar8888 - wtedy jest zniżka) więc nie mam 100% pewności, że to jest to samo, ale wygląda ok. Co do Canbusa - j.w. ale wydaje się ok - jeżeli to link z aukcji, powinno być ok.

Co do pytań - odpowiadam na podstawie moich doświadczeń:
1. Nie ma wizualizacji czujników na radiu
2. U mnie piszczy (przedlift 2009r) - ja mam convers+ z wizualizacją, więc mi to wystarcza
3. Tak wizualizcja konwersa jest nadal - zresztą dlaczego miałoby nie być
4. Convers nie widzi prawie nic - podaje częstotliwość radia (bez nazwy), ścieżkę płyty, lub Aux jeżeli używasz domyślnego odtwarzacza - na youtube, spotify czy innym odtwarzaczu nie wyświetla nic.
5. Co do TMPS nie wiem
6. Radia nie używam prawie wcale - więc nie powiem poza tym że działa.
7. Nie ma wizualizacji grzania foteli
8. Jest na sztywno (nawet kupiłem taką kamerę co sama ustawia kąt - totalna porażka - dzisiaj brałbym kamerę z możliwością wyłączenia linii)
9. Nie da się - wbudowany mikrofon działa, choć szału nie ma - zdecydowanie gorzej niż w oryginalnym zestawie głośnomówiącym - generalnie planuję kupić zewnętrzny mikrofon. (ale działa)
10. Mam dongle OLAX U80 - działa. obecnie w schowku podpięty pod USB z zasięgiem jest ok. Rozważyłbym opcję takiego jak powyżej gdzie możesz zamiast wciskać go w USB ustawić hotspot (zapalniczka i tak wyłącza zasilanie po 15 min.) Obie opcje są ok.
11. Ogólnie jestem pod wrażeniem łatwości instalacji - dzięki temu Canbusowi nie było problemów - jedynie co Canbus szedł z chin, więc przez 2-3 tygodnie miałem niepełną funkcjonalność przy spięicu na sztywno.

Ale jest parę wad:
1. Jak słuchasz muzyki ze spotify, to za każdym razem trzeba robić play, w ogóle nie raz radio zaczyna ciszą i póki nie wybierzesz co ma być odtwarzane, to jest cisza.
2. W ostrym słońcu nic nie widać. Jak dostałem słońcem z boku, to jedynie użycie osłony przeciwsłonecznej ustawionej w bok trochę pomogło.
3. I jeszcze parę innych (musiałbym się zastanowić), ale ogólnie działa całkiem nieźle. I gdybym miał podjąć tę decyzję jeszcze raz, to kupiłbym to samo radio. Nie jest idealnie, ale jest wystarczająco dobrze.

yaris1
25-03-2021, 06:18
W jednej wadzie może pomóc zmiana ustawień
Wejdź do ustawień fabrycznych 126
W zakładce OTHER ( inne ) znajdź punkt
Power status I zmień na Remember at Last.
Po restarcie urządzenie zawsze będzie odtwarzać to co było grane ostatnio po uśpieniu

karuk
25-03-2021, 08:09
W jednej wadzie może pomóc zmiana ustawień
Wejdź do ustawień fabrycznych 126
W zakładce OTHER ( inne ) znajdź punkt
Power status I zmień na Remember at Last.
Po restarcie urządzenie zawsze będzie odtwarzać to co było grane ostatnio po uśpieniuDziękować.
Sprawdzę dzisiaj

davinci1967
25-03-2021, 16:37
Mam takie samo radio z DSP z ich canbusem zakupionym na stronie Isudar do Mondeo MK4 rok 2009.

1. Nie, mam czujniki tylne i przednie z buzerem które wcześniej nie były wyświetlane w C +, tylko dźwięk z buzzerów.
2. Będziemy kontynuować.
3. Nie ma znaczenia, czy modyfikowałeś oprogramowanie C +, będzie działać jak poprzednio.
4. C + widzi częstotliwość radiową, pokazuje tylko Aux / CD i nie ma nazwy, tytułu ani numeru utworu, tylko w aplikacjach fabrycznych, elementy sterujące na kierownicy działają doskonale zarówno przez canbus, jak i za pomocą klucza1.
5. Radio nie widzi oryginalnego TPMS, otwartych drzwi ani niczego innego, tylko C + widzi je.
6. Wystarczające ze wzmacniaczem antenowym, jednak gorsze niż oryginalne Sony.
7. Nie mam ogrzewania siedzenia.
8. Sztywne.
9. Nie można podłączyć oryginalnego zestawu, wbudowany mikrofon wystarcza, nie umieściłem zewnętrznego.
10. Nie używam tego.
11. Przed Isudarem miałem Bosion Allwinner T8, a nie PX6, C + działa mniej więcej tak samo z Bosion canbus, tylko że nie pokazuje Aux, ale pokazuje numer stacji, numer ścieżki i głośność w C +. Że wszystko działa jak oryginał, w tej chwili nic nie ma, trzeba znaleźć kompromis.
Aktualizacje są dość częste, dźwięk jest dobry, a system jest wystarczająco szybki. Są też wady, które można naprawić za pomocą oprogramowania, ale rozmowa z Chińczykami jest bezużyteczna, nie rozumieją, że przy niewielkim wysiłku mieliby znacznie lepszy produkt, nie inwestują czasu.
Ogólnie jestem całkiem zadowolony.

https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3298384&postcount=254

Przepraszam, używam tłumacza.

__________________________________________________ _____

Ho la stessa radio con DSP con il loro canbus acquistata sul sito Isudar per Mondeo MK4 anno 2009.

1. No, ho i sensori posteriori ed anteriori con cicalino che non venivano visualizzati nemmeno prima nel C+, solo suono dai cicalini.
2. Si continuerà.
3. Non importa se hai modificato il software del C+, funzionerà come prima.
4. C+ vede la frequenza radio, mostra solo Aux/CD e nessun nome, titolo o numero di traccia, questo solo con le applicazioni di fabbrica, i comandi al volante funzionano perfettamente sia tramite canbus che tramite key1.
5. La radio non vede TPMS originali, porte aperte o altro, solo C+ li vede.
6. Sufficente con un amplificatore di antenna, comunque peggio del Sony originale.
7. Non ho riscaldamento del sedile.
8. Rigido.
9. Non è possibile collegare il kit originale, il microfono integrato è abbastanza buono, non ho messo esterno.
10. Non lo uso.
11. Prima di Isudar avevo Bosion Allwinner T8 e non PX6, C+ lavora circa uguale con canbus Bosion solo che non mostra Aux però mostra numero stazione, numero traccia e volume in C+. Che tutto funzioni come l'originale, al momento non c'è nulla, bisogna trovare un compromesso.
Gli aggiornamenti sono abbastanza frequenti, il suono è buono ed il sistema è abbastanza veloce. Ci sono anche dei difetti che potrebbero essere corretti tramite software ma parlare con i cinesi è inutile, non capiscono che con poco impegno avrebbero un prodotto molto migliore, non ci investono tempo.
Nel complesso sono abbastanza soddisfatto.

https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3298384&postcount=254

Scusate uso un traduttore.

StabiL
25-03-2021, 19:35
Wychodzi na to, że w VW lepiej to wszystko majfrendy rozwiązali i to budżetowym radiu :P Bo i parktronik i klima i skrętny promień w kamerce cofania ;p Dzięki serdeczne za odpowiedzi :)

szoferart
27-03-2021, 22:44
Witam zamontowałem chińczyka px5 do kugi mk1 radio się włącza bez canbus ale z kierownicy nie działa .Po założeniu canbus Bosion Fd-ss-05A dzieje się coś dziwnego kontrolki mrugają z pod kierownicy coś się pojawia ale pomieszane funkcje.Wiec jaki canbus pasuje do kugi mk1 na 20 pin dzięki

Piowlo
06-04-2021, 20:28
Witam,mam problem z Kbox do Isudar PX6,niby postępuję wg instrukcji ze strony isudar.com,ale i tak nie mogę uruchomić Android auto.Pokazuje się jakiś kod QR i dalej nic.

yaris1
06-04-2021, 21:27
Zrób skan tego kodu Q

Piowlo
10-04-2021, 13:04
Zrób skan tego kodu QDzięki Yaris 1,przyjaciel z Chin przesłał mi nowy kod i niby działa.Piszę "niby" bo się łączy z radiem,na ekranie pokazują się ikonki aplikacji,ale po dotknięciu którejkolwiek nic się nie dzieje.Nie wyświetla się też mapa.
Nie wiem też co jest,ale przestało działać sterowanie z kierownicy,na początku po podłączeniu Canbus wszystko było dobrze,a teraz nic się nie dzieje

yaris1
11-04-2021, 18:33
To coś nie tak masz podłączony internet w radiu?
Co do sterowania robiłeś jakieś aktualizacje MCU?
może połączenie kabelka key1 radio - wtyczką forda się rozłączyło .
Bo canbus do sterowania z kierownicy nic nie ma.
Sterowanie jest analogowe ewentualnie sprawdź w ustawieniach 126 w zakładce OTHER jak masz zaznaczone sterowanie

Piowlo
11-04-2021, 23:40
To coś nie tak masz podłączony internet w radiu?
Co do sterowania robiłeś jakieś aktualizacje MCU?
może połączenie kabelka key1 radio - wtyczką forda się rozłączyło .
Bo canbus do sterowania z kierownicy nic nie ma.
Sterowanie jest analogowe ewentualnie sprawdź w ustawieniach 126 w zakładce OTHER jak masz zaznaczone sterowanie

Android auto już ogarnąłem,to chyba wina kabla od telefonu bo jak podłączyłem tablet to działa.
Aktualizacji MCU nie robiłem.
Kabelka ķey 1 też nie ruszałem(chyba,że trzebaby go gdzieś podłączyć,ale nie mam pojęcia gdzie )radio podłączyłem bez cięcia i lutowania,podpiąłem tylko przejściówkę do fabrycznego kabla,wtyczkę do Canbus,przewody USB i Zlink i wszystko.
Sterowanie działało,była regulacja głośności i można było zmienić źródła odtwarzania.
Możliwe,że przestawiłem coś w Factory settings.
Co powinienem zaznaczyć w tej zakładce Other przy sterowaniu?
Mam jeszcze pytanie,do czego służy Canbus?U mnie wyświetla się na ekranie radia panel klimatyzacji.
Dzięki,pozdrawiam.

boruta72
19-04-2021, 17:39
Witam mam pytanie do kolegi yaris1 kupiłem mondeo mk4 z radiem android ,działały przyciski kierownicy ale convers+ nie działał nic się nie wyświetlało. Kupiłem radio Isudar
i canbus 20 pinowy na allegro do mondeo zainstalowałem wszystko convers+ działa ale nie działają przyciski kierownicy mam pytanie jak uruchomić działanie kierownicy.

Kinio7802
19-04-2021, 18:22
Pytanie,czy ktoś już się spotkał z takim canbusem(16PIN) i czy można coś z niego zrobić czy na śmietnik.
-Radio PX5(MTCE_GS_V3.01_1-DEC18 2018
-ANDROID 8 (Stock)
-Sterowanie z kierownicy działa(w canbus musi być na "NO")
-Licznik z dużym czerwonym wyświetlaczem
-kable CAN TXD(blue),CAN RXD(siwy)-wychodzą z radia nigdzie nie podłączone.
Czy jest możliwość na tym co mam(canbus) wyswietlanie nazw radia na liczniku ,ewentualnie upgrade radia etc.
https://imagizer.imageshack.com/v2/1600x1200q90/922/KazgI0.jpg (https://imageshack.com/i/pmKazgI0j)
https://imagizer.imageshack.com/v2/1600x1200q90/924/GqSBnF.jpg (https://imageshack.com/i/poGqSBnFj)

yaris1
19-04-2021, 19:02
boruta72 w kupionym radiu ISUDAR miałeś 16 czy 20 pin canbus?

Bump: @Kinio7802 wystarczy kupić inny canbus nie musisz zmieniać Radia

boruta72
19-04-2021, 19:06
Przy radiu nie było żadnego canbusa .Canbus 20 pinowy dokupiłem na allegro.

Kinio7802
19-04-2021, 20:08
boruta72 w kupionym radiu ISUDAR miałeś 16 czy 20 pin canbus?

Bump: @Kinio7802 wystarczy kupić inny canbus nie musisz zmieniać Radia
Czyli z tym can-em nie poszaleje?

yaris1
20-04-2021, 06:04
boruta72
A wtyczkę od canbusa jaką masz? 16 czy 20 pin
Drugie, sprawdź w ustawieniach 126 w zakładce OTHER czy masz ustawione sterowanie z
Key-CAN bo może jest tylko Key

Kinio7802
20-04-2021, 10:50
Jaki can proponujesz - mam wtyczke na 16pin

marjanoos
21-04-2021, 08:38
Tak trochę poza samym tematem canbus.

Korzysta ktoś z launchera Agama?

jarek33
21-04-2021, 12:45
Korzysta ktoś z launchera Agama?

Miałem ale już nie mam
auto start aplikacji (w starszej wersji) to poraszka
może w nowszej poprawili too
ciężko ustawić coś samemu na pulpicie bo dodaje właśnie do auto startu
Wersja płatna ciekawsza lepsza

Mam teraz inny nie pamiętam nazwy ale fajniejszy

marjanoos
21-04-2021, 14:33
Miałem ale już nie mam
auto start aplikacji (w starszej wersji) to poraszka
może w nowszej poprawili too
ciężko ustawić coś samemu na pulpicie bo dodaje właśnie do auto startu
Wersja płatna ciekawsza lepsza

Mam teraz inny nie pamiętam nazwy ale fajniejszy

Mam płatną wersję, ale co mnie irytuje to to, że jak startuje launcher, przez sekundę widać launcher domyślny. Mam wgrany fw od Hal9k, więc nie wiem czy to tego wina.

Jakbyś odnalazł nazwę aktualnego, będzie super.

yaris1
21-04-2021, 14:44
wina lauchera. Ja mam teraz Car laucher pełną wersję i działa dobrze

Piowlo
24-04-2021, 12:58
Witam,odłączyłem Canbus od radia i radio się nie uruchamia,po ponownym podłączeniu działa,czy tak ma być skoro w Kudze nie jest on potrzebny?

yaris1
24-04-2021, 13:26
Żeby działało bez canbusa musisz przepiąć wtyczki z czerwonym i pomarańczowym kolorem

Piowlo
24-04-2021, 20:15
Trzeba ciąć te kabelki,czy to będą któreś z tych wolnych jak na zdjęciu?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210424/4e3dbd9cd48a033d7bdd1d00ebdb1658.jpg

yaris1
25-04-2021, 18:25
Wtyczki małe są gdzieś pod izolacją

Piowlo
26-04-2021, 09:41
Połączyłem te dwie wtyczki z kabelkami pomarańczowym i czerwonym i tą oznaczoną key 1,działa.Mam nadzieję,że dobrze to zrobiłem.
Dzięki Yaris1.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210426/be1542149f4fbd1da2c59aedcf3e26ed.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210426/f1a285fb49393342daf19381af0c1a91.jpg

Piowlo
26-04-2021, 09:51
Znalazłem jeszcze jeden kabelek key1 odchodzący od wtyczki od Canbus i teraz nie wiem,które mają być połączone.Może ktoś podpowie?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210426/623254947938a2d0727afe1fc3041af2.jpg

Piowlo
26-04-2021, 10:19
Chyba zdjęcie się nie załadowało.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210426/8fba65e9ed406a5bf7e0401d1963c158.jpg

yaris1
26-04-2021, 13:14
Key2 w opcji bez canbusa
Key2 wychodzący z wtyczki radia połącz z przejściówką Ori Forda.
W ustawieniach fabrycznych zaznacz
NO canbus
Atak spytam czemu nie chcesz canbusa?

Piowlo
26-04-2021, 18:47
Key2 w opcji bez canbusa
Key2 wychodzący z wtyczki radia połącz z przejściówką Ori Forda.
W ustawieniach fabrycznych zaznacz
NO canbus
Atak spytam czemu nie chcesz canbusa?W wiązce nie mam żadnego kabelka oznaczonego
Key2,jest key1 odchodzący od Canbus,drugi key1 odchodzący od radia i mogę połączyć jeden,albo drugi z nich z kabelkiem key1 odchodzącym z wtyczki łączącej wiązkę od radia z oryginalną wiązką samochodu.Teraz pytanie, który z nich,czy Canbus z kabelkiem z wtyczki z wiązki,czy kabelek od radia z tym z wiązki?

Z Cabusa nie chcę zrezygnować,chciałbym zrobić tak żeby działało,ale się motam.

Piowlo
26-04-2021, 18:51
Podłączałem i tak,i tak.Działa sterowanie,ale mam za to inny problem,przy włączeniu świateł ekran radia zaczyna rozjaśniać się i przyciemniać,jak światła są wyłączone wszystko jest dobrze.

yaris1
26-04-2021, 19:01
Sorry pisałem z kimś innym o key2 i telefon sam zmienił z KEY1 na key2
Więc od początku .
Jeśli chcesz zachować canbus to bardzo dobry pomysł.
Kuga jest upierdliwa w połączeniu i niestety trzeba ciąć kable.
Zacznijmy od tego.
Podłącz canbus i przełącz wtyczkę z czerwonym i pomarańczowym.
Odetnij pomarańczowy i połącz z pomarańczowym wychodzącym z Ori pomijając canbus.
Połącz KEY1 też pomijając canbus.
Key1 to analogowe sterowanie z kierownicy
Pomarańczowy to podświetlenie też analogowe nie idzie w kudze po CAN.
Wejdź w ustawienia fabryczne zakładka OTHER
i ustaw sterowanie z pominięciem CAN.
A w zakładce CAN wybierz opcję Ford Mondeo Simple.

Piowlo
26-04-2021, 19:59
Sorry pisałem z kimś innym o key2 i telefon sam zmienił z KEY1 na key2
Więc od początku .
Jeśli chcesz zachować canbus to bardzo dobry pomysł.
Kuga jest upierdliwa w połączeniu i niestety trzeba ciąć kable.
Zacznijmy od tego.
Podłącz canbus i przełącz wtyczkę z czerwonym i pomarańczowym.
Odetnij pomarańczowy i połącz z pomarańczowym wychodzącym z Ori pomijając canbus.
Połącz KEY1 też pomijając canbus.
Key1 to analogowe sterowanie z kierownicy
Pomarańczowy to podświetlenie też analogowe nie idzie w kudze po CAN.
Wejdź w ustawienia fabryczne zakładka OTHER
i ustaw sterowanie z pominięciem CAN.
A w zakładce CAN wybierz opcję Ford Mondeo Simple.
To robi się zbyt skomplikowane jak dla mnie,a myślałem,że jestem w miarę rozgarnięty.
Wracając jeszcze do mojego poprzedniego wpisu dotyczącego "mrugania"ekranu przy włączonych światłach,to połączenie tych pomarańczowych kabli by pomogło?

osobny
01-06-2021, 11:32
Cześć,
Dotarł do mnie sprzęcik :)

- Isudar PX6, android 10, 4/64
- Canbox isudar, hw v3 sw v2 (20pin)

Radyjko będzie instalowane w Mondeo MK4 po lifcie (11/2011).

I tutaj proszę Was o pomoc, jak skonfigurować wiązkę:
- Key1 spięty ori/ford z canbox (tak przyszło)
- Key2 nie mam
- Czerwony/pomarańczowy spięty ori/ford z wtyczką radia - tak przyszło... czy tego nie trzeba przepiąć na wtyczka radia z cabox?

Dodatkowo z ori/ford mam wolny niebieski z chińskim opisem łamanym na ANT - rozumiem, że to mogę wykorzystać do fakra x2 anteny? (pomierzę jeszcze, to na tym będę miał)

I ostatnie, z ciekawości, do czego służą reverse-in oraz brake-in wychodzące z wtyczki radia (luźne)...

Dziękuję z góry za pomoc! :)

osobny
04-06-2021, 11:21
Nadpisując do powyższego pytania, producent dla tej konfiguracji wskazał na:

- Key1 spięty ori/ford z canbox
- Czerwony/pomarańczowy spięty pomiędzy wtyczką radia a canbox.

Tak podłączam, will see :)

karuk
01-07-2021, 16:44
Pytanie częściowo związane z Canbusem, a częściowo z Isudarem jako takim.

Dokupiłem do mojego PX6 czujniki TPMS i kamerę ADAS.
Czujniki niby ok - działają (bez szału - bo trochę kłamią), ale nie współpracują z apką od nich i musiałem zainstalować inną, ale jeszcze nie dopracowałem autostartu. Czasami apka uruchamia się sama, ale częściej muszę ją włączać ręcznie.
Może dla czujników z oryginalną apką byłoby lepiej - ale te co dostałem są na USB a nie na wiązkę od nich. Swoją drogą chyba można kupić dowolne na USB z allegro i wyjdzie to samo co od nich.

Co do kamery ADAS - całkiem spoko, co prawda też nie zawsze uruchamia mi się za każdym razem. Ale najważniejsza tutaj jest funkcjonalność ADAS i tak:
- mówi kiedy samochód przede mną rusza - fajne, żeby się nie zagapić.
- mówi kiedy podjadę blisko samochodu przede mną - niby spoko - choć częściej jest tak, że np. przy zmianie pasa reaguje na samochód przede mną - na razie zostawiam włączone - zobaczę po trasie czy nie będzie mnie wkurzać.
- asystent pasa ruchu - niby spoko - bo faktycznie reaguje i ostrzega na zmiany pasa, ale.... nie wie kiedy zmieniam pas a kiedy wyjeżdżam poza, więc przy każdej zmianie pasa gada do mnie - niby canbusa mam (isudar) i może liczyłem, że to się będzie komunikować - ale dziwnym nie jest, że nie gada - może macie doświadczenie czy da się coś z tym zrobić.

Szkoda, że nie ma możliwości, aby na podstawie kamery radio włączało czujniki parkowania - no ale to byłoby zbyt piękne.

Na koniec dodam, że radio gada - bo mówi "danger, car ahead", "line departure warning" i coś tam, że samochód przed nami rusza, teraz nie pamiętam. Niestety nie znalazłem nic o możliwości zmiany tych komunikatów a jakościowo są średnie jeżeli nie słabe - no cóż to jest radio od chińczyków za relatywnie nieduże pieniądze - więc nie oczekujmy cudów.

przy okazji pytanko - macie jakiś sposób na autostart aplikacji? Dodam, że kupiłem wczoraj Car Launcher i znalazłem jakieś opcje dla Taskera, ale nie udało mi się tego ogarnąć.

arabek84
12-07-2021, 18:42
Witam, tez kuoilem przed przeczytaniem tego posta. Mam radio YT5760B_0002_V001 w canbus brak mojego auta S-max 2013 convers+, powiedzcie jak to ogarnac zeby wszystko latalo.

Lector
17-07-2021, 09:58
S-Max, Galaxy to nic innego jak Mondeo na sterydach.
U mnie Galaxy gada po wybraniu Mondeo coś tam.

karuk
18-07-2021, 12:09
Znalazłem apkę, która przy każdym włączeniu radia uruchamia mi wybrane Apki: TPMS oraz kamery. Testowałem kilka, ale ta jest pierwsza, która działa.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microntek.bootcontrol

KonradK
21-07-2021, 16:06
Mam takiego canbusa i nie Convers nie komunikuje się z androidem Xtrons.

yaris1
22-07-2021, 15:09
I nie będzie czytaj pierwszy post

Gęsty
07-09-2021, 10:25
Ta metoda o zmianie kabli miejscami co mi podlinkowałeś.

Jedynie co zauważyłem to jak puszcze muzykę z sd, to wszystko znika na wyświetlaczu C+, ale jak wrócę do radia to wraca z powrotem wszystkie funkcje, ale to i tak duży krok do przódu

Jeszcze raz dzieki

Panowie które to są przewody RX i tx bo mam chyba identyczny problem a nie chcę czegoś popsuć...:?

yaris1
07-09-2021, 19:42
Są opisane jako,
CANTX i CANRX
jeśli brak opisu to są już podłączone do białej wtyczki ale nie posiadasz odpowiedniego canbusa. Ile pinów masz w białej wtyczce od canbusa?

Gęsty
08-09-2021, 07:31
Są opisane jako,
CANTX i CANRX
jeśli brak opisu to są już podłączone do białej wtyczki ale nie posiadasz odpowiedniego canbusa. Ile pinów masz w białej wtyczce od canbusa?

Dzięki za odpowiedź... Żeby była jasność to pewności nie mam jakiej "marki" jest ta stacja...kupiona na allegro px6 4/64, biała kostka przy canbusie ma najprawdopodobniej 20 pinów ( nie zrobiłem wyraźnego zdjęcia od czoła) wiązka nie ma opisów tx,RX a jeden z przewodów jakby najbardziej oddzielony od reszty (u mnie pomarańczowy) nie jest nigdzie wpięty w kostkę w instalację auta choć jest zakończony złączka(pinem?) C+ pokazuje CD, AUX i radio ale te opcje są jakby przygaszone i martwe nawet na radiu...poza tym sterowanie kiery wariuje zawsze tak samo czyli dół i prawo działa poprawnie a zmiana utworu czy stacji radiowej w lewo dodatkowo uruchamia navi a góra zgłasza oraz zmienia stację jednocześnie pomimo poprawnie zaprogramowanych przycisków z aplikacji. Wczoraj dobiło mnie jeszcze coś... dokupiłem drugi kabel USB 6pin do wpięcia od tyłu radia bo w zestawie miałem tylko jeden 4pin więc ponownie musiałem wyciągnąć radio a po wpięciu tego USB przestała działać kamera cofania ( po wbiciu wstecznego jest czarny obraz a wcześniej działała) Samo działanie radia oraz jakości dźwięku z dsp jak najbardziej na plus ale to co opisałem mnie dobija a wolałbym to ogarnąć zamiast odsyłać do sprzedawcy...

yaris1
08-09-2021, 16:18
Czy do ustawień serwisowych wchodzisz wciskając naprzemiennie kilka razy
Kernel version I os version????
Jak tak to daj znać.
I jeszcze jedno pytanie czy masz mała białą wtyczkę z dwoma kabelkami?

Gęsty
08-09-2021, 17:07
Tak dokładnie wchodzę w ukryte opcje w których ustawienia cana to simple i mondeo 2011 a odpowiadając na drugie pytanie tak mam tą wtyczkę z czerwonym i pomarańczowym która jest rozłączona

yaris1
08-09-2021, 17:36
No to kolego to jest radio bosion.
Podłącz tą wtyczkę do radia to jest TX RX
Prawdopodobnie podlaczyleś wtyczkę od USB do wejścia can. O Ile dobrze pamiętam to wtyczka do USB orginalna ma 8 pinów a do Can jest 6
Jeśli nic się nie spaliło to po zmianie powróci kamera cofania i ożyje Converse.
A tu masz jak ustawić sterowanie z kierownicy zrób tak jak na filmie

https://youtu.be/GzFEYwpxDpg

Gęsty
08-09-2021, 18:30
Zaraz zaraz żebyśmy się dobrze zrozumieli właśnie oglądam schematy wyjść radia w instrukcji i dobrze podłączyłem mam wyjście 4 pin na USB oraz obok 6pin też USB tylko prawdopodobnie z komunikacją zwrotną otg bo dodatkowo ma jakieś tam jeszcze 2 piny z opisem USB dlatego dokupiłem kabel.. Natomiast teraz widzę że can tx i rx są we wtyczce 8 pinowej więc jutro z rana wyjmę je znowu i sprawdzę po kablach czy i jeśli tak to gdzie idą do canbusa i będziemy wiedzieć coś więcej. Ta wtyczka o której mówiliśmy jest czarna z pomarańczowym i czerwonym i sprzedawca twierdzi że ona musi być odpięta a innej już nie kojarzę bo wszystko co pasowało to wpiąłem w radio

yaris1
08-09-2021, 18:41
Poczekaj te dwa kabelki z wtyczką muszą wychodzić z wtyczki canbusa.
Masz Whatsapp?

Gęsty
08-09-2021, 19:01
Niestety nie mam...jedynie Messenger...

yaris1
08-09-2021, 19:03
Mam Messenger jak coś to daj na prywatnej wiadomości namiary

Gęsty
09-09-2021, 13:05
Dziękuję ci bardzo kolego yaris1 za chęci i pomoc w rozwiązaniu problemu nadmienię dla potomności że w moim przypadku był wypięty jeden przewód rx lub tx z kostki w radiu ( tak do mnie przyjechało więc myślałem że tak ma być bo nie jeden tam sobie luźno wisi) przez co nie było prawidłowej komunikacji z c+ a jeśli chodzi o wariowanie sterowania kiery to miałem z kolei złączoną wtyczkę fioletowego kabelka z key2 która ma być z kolei rozłączona 🤪 Problem rozwiązany i wszystko śmiga jak należy 😊

Pawlo 1809
22-11-2021, 18:09
Witam mam kłopot z chińskim radiem no name, czasmi głupieją przyciski z kiery zamieniają się miejscami, tzn .np vo+ ze zmianą stacji lub z vol- . Dziwne jest że , po jakimś czasie same się naprawiają, najczęściej jest tak zaraz po uruchomieniu radia. Druga sprawa to wyłączanie radia (niema fizycznego on/off) teraz radio działa przy włączonym zapłonie (mam ford power), po wyłączeniu zapłonu radio gra dopóki na convers wyświetla się logo forda. Radio wyłącza się też po otwarciu drzwi kierowcy. Mam podłączony canbus raise z niepodłączonych kabli jest tylko key2 . Pytanie czemu głupieją te przyciski od kiery i czy dało by się tak zrobić, żeby radio wyłączało się dopiero po otwarciu drzwi a nie jak teraz po zgaśnięciu zegarów. Z podłączeniem nic nie kombinowałem .

yaris1
22-11-2021, 20:34
Bo nie masz podłączonego key2.
Key1 analogowe podłączenie focus MK1 MK2 Kuga
Key2 digital (CAN) S-Max, mondeo, kuga.mk2.
Podaj jakie masz MCU i procesor.

Pawlo 1809
23-11-2021, 05:06
Auto oczywiście mondeo 2013r polift, gdzie podłączyć key 2

ScorpionSX
25-01-2022, 14:52
Hello everyone, I would like to ask, what is the most I can get from Android radio in Focus mk2 instrument cluster. I know that the OEM radio can show radio station name and mp3 track number and chinese radios can show at least FM frequency and also mp3 (CD) track number. Is there some possibility to get something more from Android these days?
Thanks.

My polish is not so good, so here is a google translate of the above:
Witam wszystkich, chciałbym zapytać, co najwięcej mogę uzyskać z radia Android w zestawie wskaźników Focus mk2. Wiem, że radio OEM może pokazywać nazwę stacji radiowej i numer utworu mp3, a chińskie radia mogą pokazywać co najmniej częstotliwość FM, a także numer utworu mp3 (CD). Czy w dzisiejszych czasach jest jakaś możliwość uzyskania czegoś więcej od Androida?
Dziękuję.

Irvingmorg
03-04-2022, 18:40
Siemandero :)
W Mondeo zastałem takie "cudo" jak na zdjęciach. Przyciski na kierownicy działają ale nie ma conversa, jest jakiś buscan dekoder ale nie widzę kabelków tx rx (czy one powinny wychodzić z instalacji radiowej samochodu).
Pytanie czy jest sens inwestować w to radio czy lepiej kupić nowe?
Podstawa to chciałbym mieć działający convers i kamerę cofania.
Fajnie jakby sprawnie działały mapy z googla i można było podłączyć bez większego problemu modem.

Bump: CZĘŚĆ 2

Czytałem ten wątek i widzę dwa rodzaje polecanych stacji multimedialnych: Isudar i Bosion
Już trochę czasu minęło od ostatnich postów więc pozwolę sobie na pytanie czy na dzień dzisiejszy jest jakiś gotowiec który można podłączyć (plug&play) który by działał bez większych przeróbek?
Z góry dziękuje za jakieś info.

marjanoos
04-04-2022, 14:32
Siemandero :)
W Mondeo zastałem takie "cudo" jak na zdjęciach.

Kupując radio Isudar i ich dekoder canbus podłączasz wszystko praktycznie plug&play. Podłączenie kamerki cofania czy modemu na USB nie stanowi żadnego problemu - mam u siebie jedno i drugie.

Na conversie też są wyświetlane informacje, ale nie wszystkie: częstotliwość stacji radiowej (bez informacji RDS), info o płycie, jako źródle dźwięku (u mnie akurat nie zmieniają się numery utworów), ewentualnie AUX (rozmowy telefoniczne).

Nie znajdziesz wskazówek nawigacji (co jest chyba oczywiste), ani nie sprawdzisz książki telefonicznej z poziomu convers+.

Mapy Google działają mi bardzo dobrze, mam włączonego asystenta Google i wystarczy, że powiem "Ok, Google, nawiguj do ..." i automatycznie włącza się trasa. :) Wbudowany mikrofon daje radę w 100%, asystent nie ma problemu z rozpoznawaniem mowy. Warto na ekran nakleić folię matującą, wygląda całość trochę bardziej "premium" i lepiej widać w słońcu. :) no i też paluchów wtedy tak nie widać.

mica
08-04-2022, 09:58
what about isudar T72 series is it better than PX6?

https://www.aliexpress.com/item/1005003812495811.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.73 793e0fxFyT1e&algo_pvid=641d699a-c15a-4a7e-b98d-be907cf30468&algo_exp_id=641d699a-c15a-4a7e-b98d-be907cf30468-0&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000027251671381%2 2%7D&pdp_pi=-1%3B5820.89%3B-1%3B-1%40salePrice%3BCZK%3Bsearch-mainSearch

pomian24
09-04-2022, 07:09
Witam wszystkich.
Dlugo zastanawialem nad zmiana fabrycznego radia Blaupunkt NX na Androida. Lubię ten system i chciałem triche zmodernizować wnętrze auta. Zakupilem Radio Isudarlink:
https://www.isudar.com/collections/isudar-factory-android-10-auto-radio-px6/products/isudar-px6-auto-radio-ford-focus-android10?variant=39533685047378

Dotatkowo zamowilem modul sterujacy klimą.
Problem mam ze znalezieniem odpowiedniej ramki do tego wszystkiego.
Radio zostało zamowione, ale dopiero teraz wyczytałem, że mogę miec problem z mocowaniem radia ��
Czy ktos z Was juz dokonywał wymiany NX'a na androida?
Problem ze znalezieniem ramki jest taki, ze prawie wszystkie są kwadratowe, a tutaj chyba potrzebuje owalnej �� chyba za szybko się za to zabrałem.
Czy podjalby sie ktos pomocy mi w ogarnięciu tego wszystkiego?

Irvingmorg
11-04-2022, 08:05
Według mnie wszystko powinno pasować do oryginalnej ramki samochodu z przed lifta - zrób zdjęcie tego co masz teraz.

pomian24
11-04-2022, 11:21
Ramka jest bez mocowan na radio. Samo radio ma cztery mocowania, dwa gorne i dwa dolne. Tych dolnych tutaj brakuje

Antej
11-04-2022, 12:04
Kosz jak do Sony/FXa, dekor do owalnego radia, panel klimy

Wtedy możesz zastąpić NXa czymś co pasuje w miejsce owalnego sony

pomian24
11-04-2022, 14:00
Zrozumialem, teraz pytanie odnośnie Can Busa, kupowac od firmy Isudar czy tego co byl polecany w #1 poście? Jest jakas obecnie roznica w funkcjonowaniu z C+?

pomian24
14-04-2022, 20:57
Witam, dzisiaj podjalem sie proby wymiany Blaupunkt NX na Radio Isudar PX6, po podlaczeniu glownej kostki , klimy do nowego modulu. Bic mi nie dziala. Radio/Navi nie ma wogole zasilania, klima tez nie dziala i nie wyswietla sie bic na nowym module. Czy musze najpierw cos w ustawieniach Forda ustawic czy cos innego? Prosze o pomoc

Antej
14-04-2022, 20:59
Auto już wie że nie ma NXa do sterowania klima tylko moduł oddzielny?
Jak nie wie, to nic dziwnego że nie działa to.

pomian24
14-04-2022, 21:24
Gdzie moge to zmienic? I jak? Do klimy kupilem odzielny panel z wbudowanyym modulem, tak to sie chyba nazywa. Czy cos wiecej do klimy trzeba?

yaris1
15-04-2022, 17:37
możliwe że kupiłeś panel sterowania nie pasujący do twojego modelu. W większości nic nie trzeba programować sprawdź po roczniku jaki numer występował.
Masz już jakiś tam kolor czarny lub srebrny przy zakupie odpowiedniego modułu sterowania nie patrz na kolor, można wymienić bebechy.
Lub sprawdź czy dwie wtyczki są dobrze podłączone czasami zabezpieczenie wskoczy na miejsce a piny nie połączyły się. To nie żart tak miałem że dwa razy.
Nieodpowiedni modem może za pierwszym razem uruchomić się ale po ponownym uruchomieniu silnika czarny wyświetlacz będzie.

pomian24
16-04-2022, 04:25
To tutaj teraz nie jestem pewien czy jest dobry. Sugerowalem się tym ze S-Max WA6 to bedzie pasowalo. Problem jest tez taki ze radio rowniez nie wykazuje oznak zasilania. Co mogę jeszcze sprawdzic?

yaris1
16-04-2022, 19:59
A kupiłeś canbus? W zestawie nie ma w sklepie isudar.

pomian24
17-04-2022, 02:10
Czekam na dostawe, canbus od isudara. Próbowałem tsk rozruchowo czy pojdzie bez canbusa i czy klima zadziala. W obu przypadkach brak dobrych rezultatow. Czekam na canbusa i mam nadzieje ze i z klima cos ruszy, a skoro nie to bede szuukal dalej odpowiedniego paneli klimy

pomian24
20-04-2022, 17:22
Powoli zaczyna u mnie wszystko dzialac, nie wiedzialem ze bez Canbusa radio nie odpali, przynajmniej u mnie tak bylo. Panel od klimy ktory zamowilem wczesniej musze odeslac bo nie dziala. Odkrecilem moduł klimy od NX i odczytalem numer. Zamowilem o prawie identycznym numerze mam nadzieje ze bedzie pasowalo. Radio wydaje sie fajne, ale duzo jeszcze musze sie go nauczyc �� Czekam na ramke oraz kosz a wtedy zainstaluje wszystko do mojego Fordzika �� jeszcze zainstalowanie kamery cofania mnie czeka, ale powoli do przodu �� gdy wszystko ogarne chetnie sie pochwale efektem koncowym �� pozdrawiam

Antej
20-04-2022, 18:04
Odkrecilem moduł klimy od NX i odczytalem numer. Zamowilem o prawie identycznym numerze mam nadzieje ze bedzie pasowalo.

Po co tak?
napisałem wyraźnie
nie ma NXa do sterowania klima tylko moduł oddzielny
więc po co kupować drugi, pasujący do NX'a?
Trzeba kupić taki, który występuje jako samodzielna jednostka.

pomian24
20-04-2022, 19:51
Moze źle sie wyrazilem, zamowilem samodzielną jednostkę o podobnym numerze co modul z NX. Źle sie wyrazilem wczesniej chyba, sorry.

pomian24
25-04-2022, 17:53
Nieodpowiedni modem może za pierwszym razem uruchomić się ale po ponownym uruchomieniu silnika czarny wyświetlacz będzie.

Własnie trafiłem na modem który odpalił za pierwszym razem, niestety za drugim czarny wyswietlacz, czyli mam szukać dalej, czy może jakoś można to ustwić ustwawieniach auta?

Bump: Szukalem modemu do mojego auta. Po raz kolejny nie trafiony egzemplarz. Blaupunkt NX ma wbudowany modul klimy i po nim szukalem modulu sterujacego do klimy. Dolaczam zdjecia modulu z Blaupunkt NX oraz modułu sterujacego klimą ktory rowniez bie pasuje, raz odpalil a później czarny ekran. Czy ktos moze mi pomoc w dopasowaniu modulu sterujacego, czy to może jest na zasadzie loterii? Niedlugo nie wyrobie finansowo na odsylanie nie pasujacych egzemplarzy. Pomożecie?

Antej
25-04-2022, 22:21
IMMO kupujesz niepotrzebne części, które nie mają prawa zadziałać więcej niż raz.
Raz, bo auto bez zmienionej konfiguracji pozwala odpalić wszystko co się założy.

Kup panel klimatyzacji od przedlifta, o dowolnych numerach, popraw konfgurację auta i temat będzie zakończony.

pomian24
26-04-2022, 11:34
Dziekuje Antej za odpisanie. Zakupilem teraz z 2006r to raczej sprzed lifta. Gdzie, jak i za pomoca czego mogę zmienic konfiguracje w aucie?

Gruzin
17-08-2022, 11:42
Chyba wkońcu znalazłem odpowiedni wątek. Prosze o pomoc, chciałbym zmienić mojego blaupunkta NX w S-max 2009 rok ponieważ:
1)nigdzie nie moge dostał do niego głownego pokrętła on\off
2)chcę mieć nawigacje zamiast telefonu na szybie
3) przyciski chociażniewytarte to robia sie pęcherze

Z tego co zrozumiałem to nie wsadze nic innego za NX,a jeśli nie zmienię ramki i panelu klimatyzacji?
Czy ktoś juz to robił i mógłby (choćby na priv) wysłać jaką ramkę kupić , jaki panel klimatyzacji i jakie radio przedewwszystki- o jak najwiekszym ekranie i żeby gadało z converse+?
Bardzo proszę o pomoc

Gerro
06-09-2022, 06:05
Mam takie pytanie.
W związku z tym że antena GPS dołożona do radia (android) powoli traci swoje właściwości, zastanawiam się nad podłączeniem radia do oryginalnej anteny .
Pytanie moje brzmi czy ktoś z was tak podłączył chińskie radio , oraz czy to działa?

felix1086800
04-10-2022, 20:17
Panowie pytanie z innej beczki. Mam takie radyjko jak na foto+ canbus decoder 2 rodzaje i jest problem ze nie wyświetla w pełnij funkcji na converse. Dodatkowo jest taki myk że jak przyjadę wieczorem np 20 to rano idąc do auta po otwarciu pokazuje dalej godzinę 20 po odpaleniu auta pokazuje już aktualna godzinę :/ jak by był problem z połączeniem radio-convers. Sterowanie z kierownicy działa pokazuje stację fale, nie pokazuje cd itp:/ trochę to denerwujące ma ktoś pomys convers posiadam wiązkę na 20 pinów

Bump:

Bump: https://zapodaj.net/1995e73b43d60.jpg.html
https://zapodaj.net/9f6f134b5c651.jpg.html
https://zapodaj.net/6a57e2d9fcba8.jpg.html
https://zapodaj.net/9df79715ee966.jpg.html

azet
30-10-2022, 21:20
Witam. Pierwszy dzień na takim radio- jak działa ten wynalazek ?
Nie połączy się z internetem bez karty sim ,? czyli tylko przez połączenie z komórką ? Jak ustawić wyświetlacz pod własne ustawienia? czy można ustawić zegar by zawsze był widoczny ? zawsze gdy zapalm samochód muszę wchodzić ustawienia i tam włączać wi-fi- można to zrobić by android pamiętał łączenie automatyczne z wi-fi z telefonu ?

Lector
10-02-2023, 13:01
Jakby ktoś szukał to mam na sprzedaż nówkę Isudar Oval z Android 10, 4 rdzenie, PX6, 4GB RAM, 64GB, DSP.

Zmieniłem zdanie i zostaje przy poprzednim modelu z PX5 który użytkuje od lipca 2018.
Radio wystawione na OLX, dla forum będzie lepsza cena.

https://www.olx.pl/d/oferta/radio-isudar-ford-7-android-10-4-rdzenie-px6-4gb-ram-64gb-dsp-CID5-IDT5gJI.html?bs=olx_pro_listing

Do zestawu trzeba by dokupić CanBus - nie kupowałem bo już miałem.

smoczatko
19-11-2023, 18:51
Witam kolegów , co sądzicie o tym radiu https://www.amazon.de/dp/B07S58T1Y9?ref_=cm_sw_r_ud_dp_ESNTN7JEVAMXN3W0NZ8J&language=pl-PL&th=1&psc=1. , przymierzam się do zmiany , czy to radio będzie działało z convers+ ?

jarek33
20-11-2023, 05:27
Z C+ nie
poza
wyświetlaniem nr częstotliwości
aux
audio1

plonking
20-11-2023, 09:16
Z C+ nie
poza
wyświetlaniem nr częstotliwości
aux
audio1

a co więcej może jeszcze się na C+ pokazać z takich radioodbiorników androidowych ?

smoczatko
20-11-2023, 11:05
Dziękuję za informację , to muszę szukać dalej , z tych firm co na forum jest polecane ?

jarek33
20-11-2023, 11:57
Każde radio android nie fabryczne
będzie pokazywało to samo
nr częstotliwości stacji radiowej
aux
audio1
DVD

nawet jak w opisie aukcji jest co innego

MrRaby
13-12-2023, 13:20
Cześć

Na black friday zakupiłem od MajFrend z polskim magazynem (Firma: Junsun) radio z akcesoriami w wersji 8GB+256GB 4G (link do radia: https://pl.aliexpress.com/item/1005004225991083.html?spm=a2g0o.order_detail.order _detail_item.7.130143ce1yNxLy&gatewayAdapt=glo2pol)
Od tamtego czasu jestem w kontakcie ze sprzedawcą, ale nic z jego rad nie działa i pytanie tu do Was. Ktoś ma podobne radio i rozwiązał problem komunikacji CANBUS. Auto zachowuje się tak jakby radia nie widział, a raczej nie wiedział co to za radio, bo na convers+ mam wyżarzony CD, RADIO, AUX i po włączeniu radia dalej tak jest. Ustawiałem już te numery can za równo na 13, 51, 226 i dalej nic. Pomoże ktoś ?

jarek33
13-12-2023, 13:44
czytaj to co wcześniej napisałem
Każde radio android nie fabryczne
będzie pokazywało to samo
nr częstotliwości stacji radiowej
aux
audio1

czy to C+ czy zwykły wyświetlacz
nawet nie pokaże nazwy stacji radiowych tylko częstotliwośc

MrRaby
13-12-2023, 13:55
Rzecz w tym ze nawet częstotliwości mi nie pokazuje. Radio gra a na C+ wyszarzane radio- brak komunikacji C+ Radio i na odwrót.

jarek33
14-12-2023, 06:21
A działają ci przyciski z kierownicy ?

Czy wraz z radiem dostałeś canbus
coś takiego
https://de.aliexpress.com/item/1005005581145068.html

to tylko przykład

MrRaby
17-12-2023, 20:42
A działają ci przyciski z kierownicy ?

Czy wraz z radiem dostałeś canbus
coś takiego
https://de.aliexpress.com/item/1005005581145068.html

to tylko przykład

Tak, ma canbus, żaden z numerów can nie działa. Sterowanie z kierownicy nie działa.

Działa sterowanie tylko wtedy jak na sztywno podłączę je z kablem (key1), ale to nie o to chodzi, bo zapłaciłem za coś co miało działać z c+ a nie działa.

jarek33
18-12-2023, 11:22
bo zapłaciłem za coś co miało działać z c+ a nie działa.

Ale co miało działać z C+
Informacje z radia
To na razie nasi frendy jeszcze nie opanowali

Antej
18-12-2023, 11:30
na razie (...) jeszcze nie
nie licz na przełom, auto w najlepszym wypadku jest w wieku 10+
Co mają jeszcze rozwijać w takiej archeologii?

nie ma RDS, nie ma informacji o utworze, CANbus jest głównie po to żeby radio startowało po kluczyku, a nie kradło prąd na postoju.

actchris
22-01-2024, 11:48
Dołacze do dyskusji, jakie radio z androidem byści polecili do MK4 (2010 przedlift).

Wymagaia:
Działające radio
Działający CD
Nawigacja Googla
BT dla spięcia z telefonem i puszczenia dzwięku na głośniki
Wsparcie dla Convers (obecnie podstawowy) ale myślę nad zmianą, nie musi byc plus
Działające przyciski na kierwnicy.
Może w przyszłości kamera + czujniki parkowania ale to nie wymagane.
4gb lub pewnie juz 6gb, co do pamięci na aplikacje to pewnie 32gb starczy bo to nie telefon.

Może być model, choć wolał bym coś do kupienia u nas ze wzglądu na lepszą obsługę niż na ali.

Antej
22-01-2024, 11:54
Budżet?

actchris
22-01-2024, 16:25
Tak do 1500 było by miło ale poczytam różne oferty.

Antej
22-01-2024, 16:48
Ledwo wystarczy
Na 4GB RAM i DSP Isudar PX6
Gorszych nie szukaj.