Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Wymiana oleju w 1.8 TDCI
rekton123 22-12-2018, 12:29 Witam :)
Panowie jakim olejem mam zalać foczke? Silnik 1.8 tddi 90km 300tyś. Słyszałem ze 5w30/40 jednak nie wiem czy jest sens skoro autko ma trochę przejechane km. W starych VAG-ach czy moim wcześniejszym 206 1.9d lałem 15w40. Jednak z fordem nie miałem nigdy do czynienia.
Z podobnym przebiegiem caly czas leje
fomule f 5w30
przebieg nie ma nic do znaczenia
ministerq 22-12-2018, 19:26 W starych VAG-ach czy moim wcześniejszym 206 1.9d lałem 15w40
Znaczy jak rozumiem chciałeś je jak najszybciej dobić żeby je oddać na złom? Bo innego sensu lania w/w oleju nie widzę.
slawek-kali 22-12-2018, 19:28 do 300 lej 5w potem lej co popadnie.. ja piernicze ale maja ludzie dylematy
krzysiek47 22-12-2018, 21:44 Kolejny temat jaki olej do mojej foczki..... najlepszy kukurydziany albo wróć rzepakowy..... porażka
tak, czyli do merca beczki przy 800 000 gdzie pierscienie jeszcze blyszczaly od fabrycznej formy lejemy beton b37 jak to golden gate
understud
rekton123 22-12-2018, 23:44 Panowie ale na kiedy grzyba te oddzywki. Napisałem że nie miałem wcześniej do czynienia z fordem, a że to pierwszy moj raz z tą marką to chce wiedzieć naprawde więcej niż o wcześniejszych autach ... wystarczyło napisać że 5w40 albo 10w40 ... . Peugeot był na padnieciu więc 5w40 sensu by nie miało bo znając życie ładnie by go ciągło...
Lej to co lałeś, bez większej filozofii. Mój TDDi ma już 320kkm i wciąż jeździ na 5w30. Nawet przez myśl mi nie przeszło by zalać go czymś innym, bo i po co skoro dobrze pracuje? Czy to Ford czy Opel czy inna firma, nie ma tu żadnego znaczenia, są specyfikacje i tyle. A jeśli ktoś lubi eksperymentować z lepkością oleju to proszę bardzo. Znajomy lał do swojego TDDi 15w40 bo mu "somsiad" mówił że to stary silnik i mu lepiej uszczelni. W efekcie spotkało go obrócenie panewki korbowodowej i remont silnika - zatkał się kanał olejowy w korbowodzie (swoją drogą nieco przeciągał wymiany olejowe)
john_mlody 26-12-2018, 15:13 Witam :)
Panowie jakim olejem mam zalać foczke? Silnik 1.8 tddi 90km 300tyś.
5W30, zgodnie z wytycznymi producenta. Mam ten sam silnik z tego samego rocznika. Leję 5W30 od kilku lat, wymiana oleju wraz filtrem oleju przed każdą zimą (tj. co około 15 000 km). Marka i typ oleju (mineralny, syntetyczny) mało istotne - po prostu regularnie wymieniaj.
zgodnie z wytycznymi !
ale zakładający temat myślą: oo napiszą 15w-80
będą jaja. nie. zalecenia producenta
Witajcie. Z góry napisze Sorki za temat ale nie znalazłem nowych wpisów na ten temat. Na te chwilę silnik zalany jest olejem motorcraft xr plus 10w40. Poprzedni właściciel zmieniał w tamtym roku w lipcu. I teraz pytanie jaki olej , chodzi o markę kupić. Czytałem że ten motorcrafta właśnie po jakimś czasie robi się żadki. Chciał bym coś dobrego wybrać. Co sensownego polecacie.
Naprawdę nie znalazłeś podobnych i aktualnych tematów w przedmiocie wymiany oleju ?
Nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Większość pisze że wg specyfikacji jest 5w30. Ja chciał bym zmienić z motorcrafta 10w40 na jakiś inny , lepszy jakościowo 10w40 i nic ciekawego prócz wywodów nie przeczytałem.
No i znów się zaczyna temat oleju. Na forum już na ten temat jest kilka elaboratów. Swoją droga po co lać olej o innej specyfikacji niż ma być? Wylej ten 10W40, zrób dobrą płukankę i zalej 5w30 spełniającym normy forda. Ot cała filozofia.
To teraz zadam pytanie po co robić płukankę? Skoro zdania są podzielone. Zaraz dojdzie temat czym ją zrobić i zamiast podpowie?I na temat oleju 10w40 rozwija się dyskusja na tematy inne. Ja zapytałem o dobry olej 10w40 A nie o to czy mam zmienić na 5w30. I jak tu szukać tematów dotyczących oleju
Tak więc dostałeś odpowiedź ode mnie - nie ma dobrego oleju 10w40 do tego silnika, gdyż jego lepkość jest niewłaściwa. Stąd sugestia o zmianie na właściwy olej. Co do płukanki - robiłem kilkukrotnie i auta nadal jeżdżą.
To nie chodzi o obawy przed płukaniem , po prostu nie mam za bardzo miejsca gdzie mógł bym to zrobić. A jak mam płacić papudrokom za zrobienie czegoś byle by się klient odwalił to wolę zalać olejem na jakim poprzedni właściciel jeździł od x czasu i mieć spokój.
W tym silniku jeśli dobrze zagrzejesz silnik i pozostawisz z odkręconym korkiem spustowym i filtrem, zleci ci jakieś 5,3-5,5l oleju, więc prawie wszystko. Także bez płukanki też da radę. Ten olej na prawdę nie jest dobry dla tego silnika, szczególnie zimą mocno dostaje w kość przy rozruchu z powodu nieodpowiedniej lepkości. A większość myli lepkość z gęstością i myśli że „gęstszy” olej będzie panaceum na wycieki i inne niedomagania. Błąd.
Czyli wystarczy pojeździć i zagrzać silnik , spuścić Stary i zalać nowym. Czy po tym zabiegu trzeba jeszcze raz zalać nowym olejem . Czy po prostu zostawić i kontrolować poziom. To w takim razie jaki dobry olej 5w30 kupić?
Dokładnie tak, zagrzać, zlać i zalać nowy, wiadomo filtry też zmienić. Jeśli nawet by zostało w silniku 0,5 starego oleju to nie powinno to nic złego zrobić, przy kolejnej wymianie praktycznie już go nie będzie :) Co do doboru oleju, to już mocno indywidualna sprawa, bo większość są na bazie HC i absolutnie to żadne pełne syntetyki nie są... Ale o tym są odpowiednie wątki, można się zagłębić. Ja jeździłem sporo czasu na Mobilu 5w30 Super 3000 XE i było ok. Teraz jeżdżę na Valvoline MaxLife i też jest w porządku. Z wyższej półki cenowej to jeszcze Motul i Millers.
Zastanawiam się nad castrol edge titanium 5w30
również fuchs, asmoil, quaker state, liqy moly itp
Bump: Zastanawiam się nad castrol edge titanium 5w30
masz wymienione fajne marki, tam szukaj
Witam, wiem że jest sporo takich tematów. Jednak wolę coś na świeżo. Posiadam Focusa MK1 1.8TDCi. Auto dostałem i jest kilka rzeczy w nim do zrobienia. Otóż wiem, że jest w nim olej mineralny 15w30 (od roku). Mogę wymienić na coś innego, czy dalej go zalewać tym samym? I jeśli tak jaka będzie odpowiednia firma? (Przebieg auta 355 tyś, auto w rodzinie od nowości)
konieczko5 10-04-2020, 12:36 ...
Zlać stary olej, przepłukać silnik płukanką (niech syf i brud wypłynie) i dopiero wlać 5W30, a nie jakieś wynalazki 15W30.
Ciekawe kto i dlaczego wpadł na taki genialny pomysł by lać 15w30. Tak jakby specyfikacja była jakąś wiedzą tajemną. Nie mówiąc już o tym ile jest „olejowych” tematów na forum.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|