Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Kombi, bagażnik dachowy - jaki wybrać

domadm
19-04-2019, 23:09
Cześć
Jako że bagażnik w MK5 kombi nie jest już wystarczający dla mojej rodzinki, zamierzam na wakacje pojechać z boxem na dachu.
Stoję aktualnie przed dylematem jaki bagażnik wybrać.

Najpierw myślałem o Thule Edge WingBar, ale tam niestety jest guma którą trzeba przycinać pod konkretny box i jest to upierdliwe kiedy chce się pożyczać trumnę i mogą być różne rozstawy.

Potem wybór poszedł w stronę Thule Evo WingBar, które nie ma już problemu z gumą, ale jakoś słabo przekonuje mnie to jak będą wystawać.

Ktoś ma doświadczenia z bagażnikiem dachowym do MK5 Kombi? Co macie? Co polecacie?

Zbyniu123
20-04-2019, 00:15
Ja z wlasnego doswiadczenia radze ci zredukowac ilosc bagazy i dac sobie spokuj jazda z boxem to masakra jakas jest, ograniczona predkosc, auto jedzie jak statek na morzu a pojemnosc wcale nie powala.

Sent from my F8331 using Tapatalk

domadm
20-04-2019, 00:17
Nie o takie rady pytałem :-)

I tak jadę z przyczepką, więc box mi nie robi różnicy a dodatkowe graty muszę gdzieś pomieścić.

Maro37
20-04-2019, 07:52
co prawda do mk4. Kupiłem aluminiowe z lidla ,mam je już 4 lata i są naprawdę wytrzymałe ' koszt 149 zł .

domadm
20-04-2019, 08:34
A głośne są? To dla mnie ważne żeby nie szumiały zbytnio.

Zbyniu123
20-04-2019, 08:40
Nie o takie rady pytałem :-)

I tak jadę z przyczepką, więc box mi nie robi różnicy a dodatkowe graty muszę gdzieś pomieścić.Ja kupilem mont blanc poniewaz maja bardziej praktyczny ksztalt i sa wieksze i bardziej ciche niz thule.

Matych
20-04-2019, 12:26
A głośne są? To dla mnie ważne żeby nie szumiały zbytnio.
Pewnie są bezszumowe i ultra bezpieczne jak każde belki z dyskontu.

rzepak
24-04-2019, 21:44
Co prawda nie kombi ale właśnie wczoraj założyłem belki Thule Evo Wingbar, i jestem troche rozczarowany tym jaki generują szum i czasem nawet gwizd (chociaż to może być kwestia uszczelek które musze poprawić). W poprzednim aucie miałem zwykłe stalowe kwadratowe belki też thule, a nie było takiego pogorszenia drastycznego (ale też mondeo może samo w sobie jest cichsze stąd taka różnica)

Zbyniu123
25-04-2019, 14:10
Jak zalozysz boxa to ucichnie

domadm
27-04-2019, 10:06
Trochę mnie zmartwiłeś bo właśnie o tych Thule Wingbar Evo myślałem. A to jedne z droższych.

makinen
27-04-2019, 10:20
Też widziałem niedawno nową Kia Sportage z wingbarem, gwizdała nieźle. A jechała po mieście może 40 km/h, ja szedłem chodnikiem. Zwróciłem na to uwagę, bo hałas był niezły. Ciekawe bo to drogie belki.
Ostatnia belka była tak nisko nad dachem, pomyślałem że może to jest przyczyna.

przemo_1981
26-09-2019, 11:33
Witam,

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z bagażnikiem nr kat. 1 809 112 do modeli kombi bez fabrycznych relingów dachowych (https://www.akcesoria-ford.pl/przew%C3%B3z-baga%C5%BCu/przew%C3%B3z-baga%C5%BCu-na-dachu/baga%C5%BCnik-dachowy/1809112?model=mondeo&year=2014)? Przy zamawianiu mojego auta od dealera otrzymałem informację, że nie ma możliwości zamawiania Mondeo mk5 kombi bez relingów.

Przymierzam się do zakupu belek, czy ktoś może coś powiedzieć więcej (głośność itp) o belkach Mont Blanc Xplore MBX 787504-776604 (https://www.bagazniki.pl/pl/p/Bagaznik-dachowy-Mont-Blanc-Xplore-MBX-787504-776604/7468)?

Matych
26-09-2019, 11:51
Mogę to wytłumaczyć to pomyłka na stronie-jest to belka do modeli oprócz kombi,ja nie widziałem jeszcze nawet na innych rynkach kombi bez relingów.

przemo_1981
26-09-2019, 20:11
Ciężko mi to tłumaczyć pomyłką - firmy oferują bagażniki, np. Thule (https://www.thule.com/pl-pl/pl/roof-rack/roof-racks) dla kombi bez relingów a takich Mondeo nie dało się zamówić. Co ciekawsze, gdy otworzę drzwi w aucie to mam także otwory pod montaż bagażnika na łapy a nie do relingów...

Olek
02-01-2020, 12:05
Również jestem na etapie wyboru bagażnika do mondeo Mk5 i zastanawiam się nad oryginalnymi belkami Forda i Thule Wingbar Evo. Cenowo lepiej wypadają fordowskie (ceny internetowe). Które z nich będą lepszym wyborem?

domadm
02-01-2020, 12:11
Ja w końcu kupiłem (w 2019) belki Thule WingBar Edge i jestem bardzo zadowolony - nawet jak ich nie zdejmę to auto fajnie wygląda i cicho jest.
A poza tym montaż wygodny i prosty.

przemo_1981
03-01-2020, 20:43
..auto fajnie wygląda...

Jeżeli miałbyś założone mógłbyś wrzucić jakąś fotkę?

domadm
03-01-2020, 21:59
Jeżeli miałbyś założone mógłbyś wrzucić jakąś fotkę?

Będę zakładał dopiero na lato, a z poprzedniego mam fotkę ale z założonym boxem - w załączeniu.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a2bb722926b6.jpg (https://naforum.zapodaj.net/a2bb722926b6.jpg.html)

Aitech4
11-05-2020, 15:18
Drodzy forumowicze, możecie polecić sprawdzony bagażnik dachowy (belki poprzeczne)? Oryginalny kosztuje 800-900 więc szukam tańszej alternatywy. Na bagażnik wrzucę trzy bagażniki rowerowe czyli jakieś 55-60kg.
Priorytety to łatwy montaż/demontaż bez zamartwiania się o lakier dachu oraz w miarę możliwości nie generowanie drażniących dźwięków.
Patrzę na https://allegro.pl/oferta/bagaznik-dachowy-do-ford-mondeo-mk-v-2015-8793053345 - ?

z góry dziękuję za pomoc,
Robert

Jarek_Lodz
11-05-2020, 17:34
Cześć,

mam bagażnik na 3 rowery ale na hak. Jest to rozwiązanie bezpieczne i b. wygodne. Zdecydowanie polecam.

Czasem widuje się te dachowe z wygiętymi rowerami, a co do wygody to na hak jest zdecydowanie lepszy.

Pozdrawiam
Jarek

Aitech4
11-05-2020, 17:48
mam bagażnik na 3 rowery ale na hak. Jest to rozwiązanie bezpieczne i b. wygodne. Zdecydowanie polecam.

Hej Jarek, dziękuję za Twoją opinię, na pewno Twoje rozwiązanie ma zalety. Niestety nie mam haka a z poprzedniego samochodu zostały mi solidne i dobrze się sprawdzające bagażniki rowerowe na dach.

rafajaku
11-07-2020, 19:17
Witam, mam Mondeo kombi (2019r.) i chciałem zamontować bagażnik dachowy (Atera Signo RTD). Mam jednak problem z wyborem pozycji belek.

W instrukcji Forda nic nie znalazłem na ten temat. W instrukcji bagażnika jest tylko, żeby belki były w odległości od siebie ok. 70 cm i żeby montować bagażnik tam gdzie reling ma pełną wysokość. To daje dosyć duże pole manewru.

Czy istnieją jakieś rekomendowane miejsca do montażu belek w kombi? Czy są pozycję lepsze i gorsze (poza takimi które są wykluczone że względu na kształt bagażników rowerowych czy boxa)?

Dodam jeszcze, że po przeglądzie zdjęć w internecie widzę, że większość montuje pierwsza belkę na wysokości słupka B. Wolałbym jednak przesunąć ją bardziej do przodu. Czy są jakieś przeciwwskazania?

Pozdrawiam
Rafał

lsulima
11-07-2020, 20:47
Montujesz gdzie chcesz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

FM2015
27-06-2023, 12:24
Witam. Podgrzeje trochę temat bo również potrzebuje kupić bagażnik dachowy do mk5 kombi. Bagażnik do sporadycznych wypadów 3-4 x w roku. Raz z boxem na camping raz z 4 rowerami na wycieczkę. Nigdy nie używałem tego rodzaju gadgetow a na rynku jest tego multum a i rozpiętość cenowa spora. Może doradzicie jakieś konkretne modele dopasowane do mondka nie za miliony monet(npThule) pod boxa/4 uchwyty rowerowe lub doradzicie na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze bagażnika.

Magdalenka M.
25-06-2024, 17:53
Serwus

nie chcę kupować żadnego oryginalnego bagażnika (w konsekwencji też boksu) tj. Thule itp.
Szukam używanych i niekoniecznie najwyższej półki i nie wierzę, że jeśli sprzedawca opisuje, że jest do mercedesa to nie pasuje do innych aut. Zapewne chodzi o sam kształt a raczej profil relingów (zintegrowanych).

Dodatkowo, czy każdy boks będzie pasował do obojętnie jakiego bagażnika?

W zasadzie to chyba największym problemem jest wg mnie dopasowanie bagażnika do relingów, tak żeby wszystko idealnie się "trzymało"

Dzięki za jakiekolwiek rady.

Zdrówka!