Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] 2,0TDCi dymienie na czarno. Temat stary ale mam kilka pytań.
yaroszeks 25-04-2019, 20:16 Dzień Dobry wszystkim.
Niedawno kupiłem Focusa MK2 2.0tdci 136KM z DPF.
Biję się w pierś czytałem szukałem czytałem i jednak potrzebuję pomocy.
Objaw dosyć standardowy, więc link do istniejącego, który rozwiąże mój problem też mile widziany.
Silnik kopci na czarno przy przyśpieszaniu. Moc jest duża spalanie około 4,5-5,5 przy ~130km/h. Z tego co czytałem to:
-czyszczenie EGR
-Turbo podaje za mało powietrza
-czyszczenie kolektora
-wtryski
I teraz moja prośba. Czy jest osoba, która podpowie jakie czujniki włączyć w forscanie aby wyeliminować ślepe uliczki? Niestety nie trafiłem na nic, co tyczy tego silnika. I ewentualna interpretacja wyników, jeżeli je zapiszę i wyślę. Postawię dobre piwo. ;)
zbinek512 25-04-2019, 21:52 Poszukaj Pidów od otwierania się egr, ciśnienia w kolektorze dolotowym (turbo), udziału cylindrów w mocy (wtryskiwacze)
Dariusz_B 25-04-2019, 22:02 Jeśli masz DPF to nie powinien kopcić, bo filtr wychwytuje sadzę. Może być więc filtr wycięty lub rozsypana ceramik w filtrze.
Od strony Forscana:
Zacznij od PID-ów CylBal_1, CylBal_2, CylBal_3 i CylBal_4, które pokazują udział mocy poszczególnych cylindrów - na wolnych obrotach powinny wszystkie pokazywać bliskie 1, sprawdź również wskazania przy obrotach powyżej 2000 obr/min. Włącz również EGRVR - przy przyspieszaniu wartość tego pida powinna spadać na ~2%.
sprawdź również wskazania przy obrotach powyżej 2000 obr/min.
A to ma jakiś sens? Bo u mnie zawsze było wtedy równe 1 na wszystkich cylindrach, a na wolnych obrotach rozbieżności były spore.
yaroszeks 26-04-2019, 06:19 Nie jestem pewny która wartość to ciśnienie turbo, wydaje mi się, że MAP
Zimny silnik rano odpalony:
rpm CylBal_1, CylBal_2, CylBal_3 i CylBal_4, DP_DPF, DPFEGR, MAP
893 1,00 1,06 0,93 0,99 3kPa 2,4V 97,5kPa
DP_DPF zakres od 0 do 24,8kPa przy przyśpieszaniu
DPFEGR zakres od 1,04 do 3,81V dosyć skokowy wykres
MAP zakres od 93,8 do 238,8kPa rośnie z obrotami.
Nie wiem czy mogę wrzucić plik z wykresem.
Nie znalazłem PID EGRVR ale DPFERG spada przy przyśpieszaniu.
zbinek512 26-04-2019, 08:31 Dpf jest trochę przytkany. Na biegu jałowym powinno być do 1kPa. Turbo Ok wtryski nie ma tragedii. Jaki przebieg? Jak często się wypala?
Koniecznie egr do sprawdzenia.
Dariusz_B 26-04-2019, 11:15 Przy tych wartościach DP_DPF to filtr jest mocno zapchany.
Do sprawdzenia:
1. Poziom oleju - czy rośnie od ostatniej wymiany.
2. Czujnik ciśnienia na filtrze. Jeśli podczas jazdy DP_DPF pokazuje 0 kPa, to albo właśnie się filtr zregenerował, albo czujnik wariuje. Warto poobserwować wskazania czujnika podczas kolejnych jazd.
Te dwie rzeczy nie mówią nic o dymieniu, ale są ściśle powiązane z kondycją DPF w aucie.
yaroszeks 26-04-2019, 12:26 Ok zacznę od sprawdzenia EGR, bo jest w miarę na wierzchu.
Poziom oleju lekko ubył na tym oleju zrobione ok 10.000km Motul.
Załączam obrazek wykresów, może dobra dusza pomoże. Dodatkowo https://drive.google.com/file/d/1H_coMO_nlIgHlkHlSxpVOxgSN_NIYKly/view?usp=sharing
plik do forscana.
https://zapodaj.net/images/76904a72227a8.jpg
Forscan ma chyba opcję zerowania wartości czujnika różnicy ciśnień DPF (czy jakoś tam podobnie się to nazywa) i może wyzeruj te wartości na początek bo oglądając DP_DPF coś mi nie za bardzo to wygląda z tym 0 kPa . Mimo wszystko przy sprawnym DPF nie powinien kopcić na czarno jak koledzy wyżej wspominają tym bardziej że cyl balans jest jako taki . Daj znać z postępów bo temat dość ciekawy
Dariusz_B 27-04-2019, 09:43 Po przejrzeniu wykresów widać, że DP_DPF nie osiąga wartości 0 kPa. Kolega odczytał tylko minimalną i maksymalną wartość na osi Y. Na biegu jałowym jest tam w rzeczywistości ok. 3 kPa. To pokazuje, że czujnik raczej będzie dobry, ale DPF już jest zapełniony i za chwilę powinien zostać zregenerowany. Wtryski działają w miarę dobrze. Dla mnie dwie rzeczy do zrobienia:
1. Demontaż filtra i oględziny ceramiki wewnątrz za pomocą kamery inspekcyjnej - koszt około 150zł
2. Wymontowanie przepustnicy i sprawdzenie ile oleju trafia na kolektor dolotowy - być może turbina/odma puszcza więcej i powoduje większe zadymienie - to można wykonać samemu.
Pod koniec wykresu poziom ciśnienia minimalnego spada prawie do zera, co by oznaczało, że filtr się zregenerował. Przy kolejnym odpaleniu powienien pokazywać około 0,2 - 0,5kPa na biegu jalowym. Jesli tak było, wątpliwość budzi kolejny skok ciśnienia przy przegazówce, który miał miejsce po tym spadku.
P.S. Zerowanie czujnika ciśnień DPF powinno się wykonać dopiero po regeneracji filtra poza samochodem lub regeneracji statycznej.
yaroszeks 28-04-2019, 07:02 Robię pon-pt do pracy około 20km w jedną stronę ale co 2tyg jest wyjazd około 320km. 200km po S3 reszta Dk raczej pozamiejska. Nie wiem kiedy filtr był wypalany. Sprawdzę egr i wyczyszczę dpf w forscan. Dam znać jak wyniki. Jak nie pomoże to dam filtr do wypalenia. Dzięki za rady.
Możliwe że jednak DPF do wymiany ale na dziś to nie jest znów taki majątek https://allegro.pl/oferta/filtr-dpf-fap-volvo-v50-2-0td-kat-5145512870
Robię mniej więcej te same kilometry jak ty ale gdy przychodzi wypalanie DPF to czuje szarpanie przy zmianie położenia potencjometru gazu i tak działo się mniej więcej co 500 - 700 km . Obecnie po statycznym wypaleniu ForScanem i zerowaniu czujnika DPF nie działo mi się nic od około 1500 km ale mój silnik nie kopci i nigdy nie kopcił nawet podczas wypalania DPF . Tydzień temu sprawdzałem ciśnienie różnicowe i na ciepłym rozgrzanym silniku po trasie mam od 0.6 - 1.1 a po ostygnięciu na drugi dzień od 0.2 - 0.5 i też nie mam pojęcia czy coś takiego powinno mieć miejsce
Lukasz2525 28-04-2019, 21:45 Heko mi kiedyś pisał, że działający dpf to tak od 1500zł. Sam się zastanawiałem nad zakupem, bo mi niepotrzebnie wycięli.
yaroszeks 29-04-2019, 09:26 Mam jeszcze jedno pytanie. Jaka powinna być różnica ciśnień na zdrowym DPF?
Wczoraj zrobiłem wypalenie w forscan bez resetu czujnika i z 5,2 zeszło na 3,4kPa:?:
Dariusz_B 29-04-2019, 10:55 Czysty DPF powinien dawać ciśnienia na poziomie 0,2-0,5 kPa na biegu jałowym i do 4-5 kPa pod obciążeniem (przy przegazówce lub podczas wyprzedzania).
W moim aucie wypalanie statyczne nie działało. Pomimo, że filtr był wypalany w piecu indukcyjnym nadal pokazywał duże wartości ciśnienia różnicowego. Dopiero wyjęcie go drugi raz i solidne przedmuchanie z tlenków (czerwony kurz) ceru pozwoliło obniżyć ciśnienia na filtrze. Wygląda na to, że jak filtr ma przejechane ponad 200kkm to sam płyn do FAP potrafi go zabić, pomimo, że sadza została usunięta...
Ty walczysz z dymieniem, co sugeruje, że jest filtr nieszczelny. Zacznij od demontażu i oględzin, naprawdę niewielki koszt a możesz zaoszczędzić sobie dużo czasu...
Dariusz_B 22-05-2019, 07:45 Temat całkiem ciekawy. Byłoby fajnie gdyby autor podzielił się swoimi doświadczeniami dla potomnych.
yaroszeks 19-10-2020, 07:41 Odgrzebię mój temat po roku.
Sprawdziłem w zasadzie większość rzeczy wtryski ok, DPF ok, turbo ok.
Dymił dalej.
EGR zaślepiłem, dymi.
Przestał dymić po odpięciu przepływomierza powietrza.
Jakie rzeczy, oprócz EGR, są nieaktywne przy błędzie przepływomierza?
Czy wymieniać przepływomierz, bo niestety na podmiankę nic nie mam.
Może wpierw oczyść przepływomierz
Lukasz2525 19-10-2020, 20:45 Odłącz przepływomierz i zobacz czy auto lepiej jeździ. Jeżeli tak to do wymiany.
I jak mechanicznie nie możesz nic znaleźć, to niech ktoś Ci wgra oryginalny soft.
Odłącz przepływomierz i zobacz czy auto lepiej jeździ. Jeżeli tak to do wymiany.
I jak mechanicznie nie możesz nic znaleźć, to niech ktoś Ci wgra oryginalny soft.
Po odpięciu przepływki auto w ogóle nie będzie mieć mocy.
Lukasz2525 20-10-2020, 11:25 Będzie, będzie, sprawdzałem kilka razy. Może w innych silnikach jest inaczej, ale ten po odpięciu przepływomierza zaczyna chodzić o domyślnych nastawach ilości powietrza i jedzie "prawidłowo" tak jak powinien. Jeżeli przeplywomierz byl uszkodzony, to bez niego bedzie jechal lepiej. Sam jezdzilem kilkukrotnie z odlaczonym przeplywomierzem, u mnie nie bylo wlasciwie zadnej roznicy, polecam sprawdzic.
yaroszeks 20-10-2020, 11:39 schizm jeżdżę z odłączonym już prawie miesiąc, więc Lukasz2525 ma rację. Auto jeździ w zasadzie tak samo ale nie dymi. Wcześniej też na dynamikę nie narzekałem. Spróbuję wyczyścić przepływkę i zobaczymy.
yaroszeks no to już głupi jestem. U mnie po odpięciu przepływki auto całkowicie traci moc i bardzo ciężko wkręca się na obroty. Zero przyspieszenia.
A na pewno odpinasz przepływkę a nie przepustnicę ??;)
Lukasz2525 20-10-2020, 19:22 Robi sie ciekawie, czekam na rozwoj tej dyskusji :D
No cóż zostanie mi sprawdzić u mnie czy po odpięciu przepływki zabierze mi moc ;)
Lukasz2525 21-10-2020, 23:14 Nie zabierze, bo po odłączeniu auto chodzi na fabrycznych nastawach i jedzie poprawnie. Jeżeli masz sprawny przepływomierz to będzie tak samo. A jeżeli masz niesprawny, to po odłączeniu będzie lepiej. Ale nie będzie tak, że po odłączeniu będzie gorzej, bo bez podłączonego przepływomierza auto jeździ "domyślnie" tak jak powinno, nawet symuluje sobie wtedy przepływ powietrza, można zobaczyć w forscanie.
EW1 Lukasz2525 u mnie po opięciu przepływki auto nie nadaje się do jazdy, nie ma mocy jest mulaste. Nie wiem czy to kwestia tego że mam robioną mapę czy nie, mówię jak jest u mnie i myślałem że tak w naszych silnikach jest.
Lukasz2525 23-10-2020, 17:55 Ale na pewno dobrze odpinasz? Przepływomierz zaraz za filtrem powietrza?
Dziś odpiąłem przepływomierz i nie czuję różnicy w mocy :D
Oczywiście przy okazji przemyłem czujnik ,wykasowałem błędy związane z odpięciem wtyczki i po wpięciu dalej nie czuję różnicy mocy
januszek67 23-10-2020, 22:55 Z tego co wiem, przepływomierz steruje EGRem, bo kiedyś po wymianie filtra powietrza zapomniałem podpiąć przepływomierz to komp wywalił mi błąd. Po dłuższej jeździe auto przeszło mi w tryb awaryjny.
Lukasz2525 no nie dajmy się zwariować. Bardzo dobrze wiem gdzie znajduje się przepływka. Trochę chyba dzisiaj będzie cienko z pogodą u mnie, ale jeśli nie będzie padać to jak znajdę chwilę czasu, nagram jak zachowuje się samochód z podpiętą a jak z odpiętą przepływką.
Czyli u ciebie bardzo prawdopodobne że tuner wykasował część oprogramowania odpowiedzialną za tryb awaryjny
Lukasz2525 24-10-2020, 14:16 Z tego co wiem, przepustnica steruje EGRem, bo kiedyś po wymianie filtra powietrza zapomniałem podpiąć przepustnice to komp wywalił mi błąd. Po dłuższej jeździe auto przeszło mi w tryb awaryjny.
Nie przepustnica, tylko przepływka chyba? Też tak kiedyś słyszałem.
januszek67 24-10-2020, 14:48 Masz rację, przepływomierz.
Lukasz2525 24-10-2020, 18:16 Też tak słyszałem, że w tym silniku przepływomierz jest tylko do sterowania egr'em. Ja kiedyś chciałem sprawdzić czy mam sprawny i zrobiłem taki test, że wyjąłem przepływomierz i czymś do zawinąłem albo zakleiłem, żeby nie było przepływu powietrza. Przejechałem z 200 metrów, bo nie było sensu dalej sprawdzać, auto strasznie słabe, przygasało przy ruszaniu lub w ogóle gasło, nie było sensu próbować się rozpędzić. Jeżeli faktycznie steruje egr'em, to przy małym przepływie egr pewnie otwarty i dusiło silnik spalinami, mi się już nie chce sprawdzać, ale jakby ktoś zasłonił przepływomierz oraz zaślepił egr, to wtedy byłoby wiadomo.
A czy ktoś wie czy jest w tym silniku sonda lambda? Niby podobno jest, ale też podobno bezużyteczna i można ją usunąć, ale ja nie mogę jej znaleźć, nie ma w dpf'ie, kacie ani kolektorze.
Lukasz2525 no właśnie ja mam zaślepiony i wyłączony EGR i auto jest mulaste po dopięciu przepływomierza. Może to dla tego?
Nie miałem czasu dzisiaj się bawić w to nagrywanie bo wstałem dopiero koło 17 i na biegu na zakupy żeby zdążyć przed zamknięciem :)
Sonda lambda jak patrzyłem na schemat jest w DPF ma nr 3M519G444BB w/g
https://allegro.pl/oferta/sonda-lambda-calorstat-9609986052 a jest chyba odpowiedzialna za pomiar temperatury spalin , piszę chyba bo nie mam pewności
Dziś odpiąłem przepływomierz i nie czuję różnicy w mocy :D
Oczywiście przy okazji przemyłem czujnik ,wykasowałem błędy związane z odpięciem wtyczki i po wpięciu dalej nie czuję różnicy mocy
jak odpinasz przepływkę i nie czujesz różnicy to jest źle
Lukasz2525 24-10-2020, 19:30 Fulara, to jak powinno być?
A w dpf'ie tylko tylko czujnik temperatury spalin i wygląda inaczej, to nie jest sonda.
januszek67 24-10-2020, 20:52 Z tego co wiem, to przepływka steruje EGRem i dawką paliwa. Czym więcej powietrza tym więcej paliwa i wtedy się zamyka EGR. A sonda lambda bada czystość spalin, przed i za katalizatorem. Mogę się mylić.
Lukasz2525 24-10-2020, 20:58 No okej, tylko że ja nie mogę fizycznie znaleźć tej sondy. W katalizatorze i filtrze są tylko czujniki temperatury spalin i wyglądają inaczej, zresztą w forscanie są dwa odczyty temperatury z kata i dpf'u.
januszek67 24-10-2020, 21:07 Ja nie mam Ty nie masz bo mamy stare silniki, nowsze silniki disla już mają, bo tu chodzi o ekologię.
Fulara, to jak powinno być?
A w dpf'ie tylko tylko czujnik temperatury spalin i wygląda inaczej, to nie jest sonda.
kiedyś podmieniałem wadliwą przepływkę do dobrego auta to nie jechało - jakby nie było turbiny. turbo dziura była jak stąd do księżyca.
podniemiłem przepływki i auto wróciło do swojej mocy
także, musi być różnica
Lukasz2525 25-10-2020, 12:14 Czyli tak jak pisałem, jeżeli jest uszkodzona, to po odpięciu auto będzie jechać lepiej na fabrycznych nastawach, jeżeli będzie sprawna to nie ma różnicy po odpięciu. U siebie też sprawdzałem dwie oraz przy odpiętej, nie ma różnicy.
januszek67 25-10-2020, 12:34 To w takim razie po co jest montowana.
musi być różnica. w przeciwnym razie można ją wyjąć i wysłać do forda.
Lukasz2525 25-10-2020, 15:02 Tak jak było, napisane wyżej, prawdopodobnie do sterowania egr'em :pomysl:
Tak jak napisałem jak i ktoś jeszcze wyżej, pod odpięciu nie ma zauważalnej różnicy, ja czytałem też wcześniej na forum, że tak powinno być. Różnica będzie, jeżeli przepływomierz jest uszkodzony. Za to zmienia się odczyt w forscanie, na podpiętej miałem kiedyś 6-7 g/s, po odpięciu zmienia się na 13-14, sterownik sobie symuluje przepływ powietrza.
Jeżeli nie wierzycie, to nic prostszego jak wyjść i sprawdzić, ja piszę jak jest faktycznie, jeździłem kilka dni z odpiętym przepływomierzem, kolega wyżej pisał chyba nawet o miesiącu.
bartecki92 26-10-2020, 09:05 U mnie w Mondeo 4 to samo. Miałem problem z przeładowującym turbo, jeszcze wtedy nie wiedziałem co to za problem i bawiłem się w odłączanie czujników. Po odpięciu przepływomierza przejechałem trasę 300km i na powrocie podpiąłem. Żadnej różnicy w pracy nie odczułem.
yaroszeks 28-10-2020, 08:04 Ok wyczyściłem przepustnicę wg tego poradnika
https://www.youtube.com/watch?v=RPVmXVRrMnE i mam pytanie.
W miejscu czerwonych strzałek są klapy lewa otwarta, prawa zamknięta. W jaki sposób one są sterowane? Jak podłączałem powietrze ok 6bar w miejsce wężyków klapy się nie ruszały z prawej strony powietrze uciekało w miejscu niebieskiego kółka i wydaje mi się, żę tam jest uszkodzenie mechaniczne.
https://i.ibb.co/vCFKM2D/przepust.jpg
A one nie są sterowane podciśnieniem?
Lukasz2525 28-10-2020, 10:55 Bo one są sterowane podciśnieniem... Powietrze trzeba zassać, a nie pchać tam, jak dałeś 6 bar to bym się cieszył, jeżeli się nie uszkodziła.
Wystarczy kupić strzykawkę bodajże 100ml, pasuje na krócieć, można zassać powietrze i zobaczyć że chodzą. Jedna stoi otwarta, druga zamknięta.
yaroszeks 03-11-2020, 08:06 Lukasz2525 Ok moja wiedza zatrzymała się na wolnossących benzynach. Klapka lewa działa prawa nie za bardzo. Za co dokładnie odpowiadają te klapki?
Wygląda mi jakby puszczały powietrze na intercooler ale to tak na oko. W sobotę może będę miał więcej czasu to rozkręcę to jeszcze raz. Na razie nadal przy odłączonym przepływomierzu nie dymi.
Prawa klapka jest odpowiedzialna za procedurę wypalania DPF a dokładnie za zmianę obiegu powietrza do dolotu tak by nie przechodziło przez intercooler i nie było przez to schładzane. Normalnie jest ta klapka w pozycji zamkniętej ale tez sprawdź czy nie ma luzu bo czasem zębatki plastikowe się wycierają i klapka potrafi się zakleszczać . Są nawet zestawy naprawcze i można zregenerować tę część
yaroszeks 06-11-2020, 10:54 Nie ma luzu, ręką i strzykawką obie chodzą prawidłowo, nie wiem czy da się sprawdzić, czy przy włączonym silniku podciśnienie się zmienia.
Możesz kupić wakuometr, w zestawie jest trójnik. Niedroga rzecz a sprawdzisz całe podciśnienie w samochodzie.
januszek67 08-11-2020, 22:54 Lukasz2525 Ok moja wiedza zatrzymała się na wolnossących benzynach. Klapka lewa działa prawa nie za bardzo. Za co dokładnie odpowiadają te klapki?
Wygląda mi jakby puszczały powietrze na intercooler ale to tak na oko. W sobotę może będę miał więcej czasu to rozkręcę to jeszcze raz. Na razie nadal przy odłączonym przepływomierzu nie dymi.
To są dwie przepustnice które sterują dolotem powietrza do kolektora ssącego, lewa czyli od strony kierowcy jest otwarta jak jest zimny silnik a prawa jest zamknięta. Jak silnik jest ciepły to lewa jest zamknięta a prawa otwarta i powietrze idzie przez Intercooler, żeby się chłodziło. Nie myl pojęć LEW STRONA JEST TAM GDZIE SIEDZI KIEROWCA!!!
Przepływomierz steruje EGRm, jak masz ją wypiętą to EGR jest zamknięty i nie będzie dymił, jak przepływkę masz wpiętą i dymi tzn. że EGR jest cały czas otwarty. Wg. mnie uwalony jest EGR lub przepływka a to musisz sprawdzić na kompie jaki jest błąd.
Lukasz2525 08-11-2020, 23:43 Mniej więcej tak, przewód od kierowcy omija intercooler i daje ciepłe powietrze, pewnie do szybszego rozgrzania silnika lub wypalania dpf'u, natomiast to nie zależy od temperatury silnika, tylko od obciążenia, przy wysokim obciążeniu i tak musi iść zimne, żeby lepiej spalać mieszankę, a na wolnych obrotach może sobie dawac ciepłe, żeby podtrzymywać temperaturę na przykład. Z logicznego punktu widzenia powinno się regulowć płynnie w czasie jazdy przy każdej temperaturze silnika, ale możliwe że inżynier przewidział otwarcie tylko przy dopalaniu dpf'u, tu ciężko stwierdzić, ktoś musiałby obserwować ciśnienie lub sterowanie zaworamiw czasie jazdy, zresztą nie wiem czy nie ma podglądu w forscanie. Tak czy inaczej ciepłe powietrze będzie dusić silnik przy większym obciążeniu, dlatego turbodiesel'e czasami puchną latem w upały, jak intercooler nie daje rady chłodzić powietrza, bo powinny pracować na zimnym, które zdaje się ma większą gęstość i więcej tlenu do spalania, a powietrze z doładowania jest gorące, po pierwsze od rozgrzanej turbosprężarki, ale po drugie z chemii i fizyki razem z ciśnieniem rośnie temperatura, dlatego mamy turbointercooler w dolocie. Ta podwójna przepustnica to jest trochę mit i tajemnica i chyba nikt nie wie do końca jak to działa, tak samo jak z tym zbiorniczkiem od dpf'u :P
|
|