Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] Zablokowane ustawienia komputera pokładowego

ramone
29-04-2019, 18:51
witam,

Problem dotyczy Kugi TDCi 2009 a mianowicie:

po wejściu w menu komputera pokładowego nie mogę przerzucić ani w górę ani w dół żeby przejść do innych ustawień.

Dodam, że mogę przerzucać pomiędzy poszczególnymi funkcjami (spalanie chwilowe, średnie, zasięg), ale gdy wejdę w menu i chcę przerzucić w dół, ESP, Zahl zuruck, meldungen i tak dalej(chodzi mi głownie o zmianę języka na polski), to jest kompletnie brak jakiejkolwiek reakcji, niezależnie czy kręcę pokrętłem w gorę, w dół, albo jeśli przytrzymuję.
Próbowałem i na włączonym silniku i na zapłonie.

Nawet mechanik z serwisu pierwszy raz spotkał się z czymś takim. Ktoś ma jakiś pomysł?

Załączam zdjęcia dla zobrazowania.

Antej
29-04-2019, 19:01
Reset licznika poprzez odcięcie prądu.
Do wyboru
zdjąć klemę
wyjąć licznik
wyjąć bezpiecznik chyba 114 lub 112

ramone
29-04-2019, 19:11
Już wcześniej odpinałem klemę na 10 minut i nic nie pomogło. A wyjęcie bezpiecznika to chyba na to samo wyjdzie co odpięcie klemy.

Antej
29-04-2019, 19:15
Klema czy bezpiecznik, ten sam efekt.

Skoro manetka działa góra-dół to kable są dobre (sterownie jest masą), w pozycji menu musi działać w dół.
ewidentnie siedzi coś w liczniku.

Pozostaje reset licznika z forscana lub elmcofig, lub zmiana ROM w liczniku.

Potrzebny kabel i komputer.

Byłbyś bliżej to założyłbym swój licznik (taki sam), a tego sprawdził na stole.

Ten focus ze stopki to mk2?

ramone
29-04-2019, 19:19
Tak przypuszczałem, że trzeba będzie podpinać kablem i tam szukać.

A focus mk1.

Antej
29-04-2019, 19:20
Z mk2 można pożyczyć licznik.

Na głównych ekranach na pewno działa w dół?

ramone
29-04-2019, 19:23
Tak, przy przerzucaniu głównych funkcji manetka w dół działa. Sprawdzałem juz kilkanaście razy.

Antej
29-04-2019, 19:26
No trzeba sprawdzić licznik.

Może wystarczy go 'przestawić' w elmconfig i się odblokuje.
Może zmiana softu pomoże.
Albo to pierwsze objawy uszkodzenia i wtedy wymiana.

ramone
29-04-2019, 19:28
Bylem teraz w garażu i jednak działa tylko przerzucanie w górę przy funkcjach. A po wejściu w menu zdaje się, trzeba przejść w dół. Sorry za wprowadzenie w błąd, ale tu w tej manetce może być przyczyna :)

Antej
29-04-2019, 20:21
Tak, uszkodzpny przewod lub manetka walnieta.
Albo kostka z licznika wypina się.

Gora--dol-zatwierdz to najzwyklesze podanie masy na odpowiedni pin w kostce manetki.