Michal Szus
01-05-2019, 15:50
Witam,
mam nowego Focusa z 2018 Mk4.
Nie mogę w nim odpalić Android Auto. Po podłączeniu telefonu kablem do samochodu (w telefonie jest włączone Android Auto), na ekranie pojawia się informacja "Nie można znaleźć aplikacji".
Sprawdzałem na 3 swoich telefonach, na różnych kablach. Sprawdzali znajomi, którym Android Auto działa w samochodach bez zarzutu.
Zgłosiłem problem do serwisu, ale pan mi powiedział, że oni nie wspierają Android auto, i nie mogą pomóc. po prostu jak mi nie działa, to mam pecha.
Instrukca jak używać Androida w nowym Focusie jest w instrukcji obsługi. Jest też ikona w ustawieniach samochodu "Android auto"
Czy to możliwe, że serwis nie może mi pomóc? Czy po prostu trafiam na złą osobę?
Co zrobić z zagadnieniem i jak uruchomić funkcję?
Hooch180
01-05-2019, 18:16
Z założenia Android Auto nie jest wspierany w Polsce.
Rudyjerz
01-05-2019, 18:25
Nie wspierane, nie znaczy, że nie będzie działać.
Z doświadczenia wiem, że AA bywa wrażliwe na kabelki. Co prawda w Oplu, ale działało mi dopiero na 3 kablu. Nie do końca wiem dlaczego...
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Peter841
01-05-2019, 18:31
jak jest mozliwość sprawdzenia jaką masz wersje androida to sprawdz, bo może w telefonie masz za nowy i dlatego jest problem.
Najpewniej kabelek.
Tak tylko informacyjnie (bo komunikat o który mówisz wyświetla się raczej po wybraniu ikony z Aplikacjami).
Generalnie jak wykryje samochód telefon z AA to na wyświetlaczy w samochodzie w belce na dole powinna się pojawić dodatkowa ikona Android Auto (taka strzałka).
Ikona z kwadratami to jest inna funkcjonalność (też związana z udostępnianiem aplikacji z telefonu).
Próbowałeś po podłączeniu telefonu wejść do ustawień Sync i wybrać pozycję Android Auto (z tego co pamiętam po pierwszym uruchomieniu trzeba było przeprowadzić "parowanie").
kacper69
01-05-2019, 20:33
Za to Android Auto to powinna się jakaś komisja w EU wziąć.
Bo ja tu czuję zmowę kartelową lub jakąś monopolistyczną.
Bo jak to wytłumaczyć że są tylko 2 aplikacje bezpłatne do nawigacji współpracujące z Android Auto , zresztą obie należące do kartelu Google.
I innych nawigacji bezpłatnych AA nie wspiera.
A wracając do tematu to dziwnie działa ta aplikacja, z tego samego smartfonu z jednym autem AA łapie pewne aplikacje ze smartfona, a z innym autem łapie inne aplikacje.
Normalnie Hydrozagadka.
No i oczywiście często się wiesza podczas nawigacji , robi się czarny ekran itp.
Ford sobie obciach robi, że wspiera tą protezę zamiast wrzucić jakiegoś androida do konsoli w aucie , na którym można by samemu instalować co się chce i nie potrzeba by do tego żadnego smartfona itp.
stefanekmac
02-05-2019, 10:52
Dokładnie tak mam. Tel łączy się przez wifi, AA komunikat -nie można znaleźć aplikacji.
stefanekmac a poprzez kabel?
Nie bawiłem się na tyle systemem w Focusie MK4 żeby móc wiedzieć czy już ma AA poprzez Wi-Fi. Po kablu na pewno, ale poprzez Wi-Fi?
Sprawdź czy masz najnowszą wersję sync 3. Możesz to sprawdzić na stronie forda. Ja mam mondeo z 2018 i u mnie działa wszystko OK. Uaktualniłem synca i mapy i oczywiście android auto. Nie mam żadnego problemu z połączeniem a używam codziennie i dlatego zakupiłem przewód z końcówką magnetyczną. Natomiast fakt że bezprzewodowo jest problem z aplikacjami. Faktycznie serwis forda w tych sprawach nie jest zbyt pomocny ale nie ma co narzekać. Z nowościami w innych firmach też nie jest super. Jakby co służę pomocą.
stefanekmac
05-05-2019, 18:37
Przez kabel, nawet 2 różne były i zonk.