Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] Serwis ECS Ktoś się spotkał z takimi objawami?

19maly87
08-05-2019, 05:37
Witajcie, wczoraj wyskoczyła mi choinka: serwis ESC, błąd czujników parkowania, błąd asystenta ruszania pod górę. Do tego cały czas świeci ikona abs, esp off. Ktoś się spotkał z takimi objawami? Niestety serwis umówiony dopiero na poniedziałek. Rocznik 2015, 180 koni, 50tyś km.

Hansolo
08-05-2019, 05:50
serwis ECS

ECS czy może ESC ?

cliner
08-05-2019, 06:32
Akumulator,sterownik pompy ABS,kable i wtyczki przy ECU... Chociaż aku przy 4 letnim aucie?Podepnij Forscan.

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

19maly87
08-05-2019, 07:06
ECS czy może ESC ?Racja, mój błąd. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190508/631d395a3dbfb79cccb52cfef3e2ad8a.jpg

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Hansolo
08-05-2019, 07:41
Mi przy słabym aku, takiej choinki nie pokazał. Podejrzewam że coś z wiązką elektryczną idącą z tyłu, choć niczego innego wykluczyć nie można. Trzeba Forcana podpiąć i poszczególne błędy oblukać. Na desce wywaliło ogólny błąd, ale to może być wszystko. Ten błąd czujników parkowania mnie intryguje w połączeniu z ABS/ESP.

19maly87
08-05-2019, 07:51
Mi przy słabym aku, takiej choinki nie pokazał. Podejrzewam że coś z wiązką elektryczną idącą z tyłu, choć niczego innego wykluczyć nie można. Trzeba Forcana podpiąć i poszczególne błędy oblukać. Na desce wywaliło ogólny błąd, ale to może być wszystko. Ten błąd czujników parkowania mnie intryguje w połączeniu z ABS/ESP.Nie ukrywam, że mnie również to zastanawia do tego jeszcze asystent ruszania pod górę (dużo tego jak na jeden raz). Niestety dostępu do forcana nie mam. W poniedziałek serwis także będę informował co wyszło. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190508/02bad50c7ff91d8cce7c6a1cb00adf27.jpg

Hansolo
08-05-2019, 07:53
Do poniedziałku to jeszcze czasu sporo. Napisz skąd jesteś to się pomyśli do kogo z forum powinieneś się odezwać żeby przynajmniej błędy sprawdził.

19maly87
08-05-2019, 08:17
Nowy Sącz, małopolska

Hansolo
08-05-2019, 08:21
Nowy Sącz, małopolska

Na Waszej regionalnej / małopolska / jest mały temacik i kolega Franczesko był chętny do pomocy. Może spróbuj nawiązać kontakt. Możesz też na regionalnej założyć temat że potrzebujesz pomocy z Forscanem. https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=292238

19maly87
15-05-2019, 09:30
Witajcie,

Już po serwisie. Problemem okazał się padnięty czujnik abs w jednym z kół. Po wymianie wszystko działa jak dawniej;)

poLuz
01-11-2019, 12:39
Miałem wczoraj w nocy podobny problem, jestem kilkaset km od domu, środek lasu a samochód zaczyna mi po kolei wyświetlać komunikaty o wyłączeniu kolejnych systemów, mi.in ESC Serwis i komunikat żeby zatrzymać, wyłączyć samochód i wezwać serwis, wyłączyło się też m.in. wspomaganie kierownicy.
Po zatrzymaniu i wyłączeniu samochodu okazało się że włączyć się już nie chce, cały czas wyświetla te same komunikaty o wyłączonych systemach i wezwaniu serwisu. Po jakiś 15min jak już brałem telefon do ręki i wykręcałem numer na assistance okazało że się uruchomił i udało się kontynuować dalszą trasę.
Jak wrócę do domu udam się do serwisu ale pewnie się skończy na tym że działa i nie widzą problemu.
Zastanawiam się jaki wpływ na wystąpienie tego problemu miało to że wcześniej około 200km jechałem z włączonym tempomatem aktywnym

multimen
16-04-2020, 16:03
Mam to samo po podlaczeniu UCDS, podejzewam ze aku jest zbyt rozladowane, tzn bledow nie bylo dopiero po godzinie jak odpalilem auto pojawila sie choinka.

Podlaczylem dzis tablet diagnostyczny i wszytko naprawione :) bledy wykasowanie. Pewnie jakym pojechal na serwis to by skasowali za jakas zbedna fake naprawe. Jak przy wymianie oleju 25zl za wykasowanie w zegarach zywotnosci .... ja pie.... to mozna zrobic z kierownicy w kilka sekund. i tak tego nie zrobili musialem sam to zrobic. Za takie rzeczy to powinno sie wzywac policje skarbowa. :)

poLuz
23-05-2020, 21:15
Jak wrócę do domu udam się do serwisu ale pewnie się skończy na tym że działa i nie widzą problemu.

dostałem pytanie na priv, ale odpiszę tutaj, generalnie problemu nie udało się namierzyć, błąd Serwis ECS na zmianę z Check Engine i "choinką" innych błędów pojawiał się jeszcze 2-3 razy ale zawsze znikał po nocy w garażu. Raz nie zniknął, wtedy chwyciłem za telefon, laweta i do serwisu. Niestety oczywiście nie mieli czasu sprawdzić od razu, samochód stał dwa dni nie ruszany i oczywiście jak go już na warsztat wzięli to błędów nie było, co prawda w logach znaleźli błędy (tak więc nie wyszło że ściemniam), ale stwierdzili że nie wiedzą dlaczego, i że to wygląda jakby na chwilę moduły straciły kontakt z komputerem, po wykasowaniu błędów od pól roku cisza.

Ebon
11-01-2022, 10:17
U mnie pogłębiał się problem, szczególnie jak było mokro i ślisko.
Komunikat Serwis ECS, wyłączony asystent parkowania, asystent ruszania pod górkę, świecące kontrolki ABS i kontroli trakcji.
Problem ustąpił po wymianie czujnika ABS w kole.
Co ciekawe - już przed serwisem miałem duże podejrzenia o które koło chodzi bo nie działała sygnalizacja niezapiętych pasów u pasażera (nie było sygnału z czujnika o prędkości/obrotach koła) i błąd wywalało od razu kiedy przednia oś wjechała na jakąś nierówność