kolopeter
09-05-2019, 19:33
witam.
Poszukuje dojazdówkę , ponieważ żonka sie uparła.
Niestety robię to zdalnie ...zatem jestem ograniczony w pomiarach.
Może już ktoś kupił ...wiec mam pytania.
1 ile jest miejsca pod półką w bagażniku w najwyższej pozycji.
2 czy kazda 4x108 r15 bedzie pasowac?
wysokosc kola w aucie to cos okolo 65 cm , dojazdowki to najczęściej 58cm. znalazłem jedną nową o wysokosci 60-62 ,ale to cena 450zl i moze sie okazac ,ze bedzie i tak 58cm...więc po co przeplacać.
Pawlik257
09-05-2019, 20:06
Witaj. Mamy ten sam problem. Muszę kupic dojazdowke. Można z allegro kupic taniej jak zapewne widzialeś używke za 260zl. Tam musi być 125/80/16” co daje 62 cm średnicy a to wchodzi na styk do bagażnika. Dorzucasz lewarek z kluczem zamiast zestawu naprawczego i wsio. Polka dolna jest do „wywalenia” a koło wsadzic w pokrowiec. Lepiej tego nie widze. Zostsnie 1/3 wolnej powierzchni podlogi bagażnika - bedzie nie rowno ale zakupy przewieziesz czy jakis bagaż. Jak zostawisz polke to bedzie leżała na wypukłej części felgi dojazdówki i jest jakgdyby w powietrzu z 5cm na progiem bagażnika - słabo to wyglada. Szkoda ze ford nie dał głebszego bagażnika a widać ze mógłby.
citrovit
28-06-2019, 13:40
Ja kupiłem takie coś https://archiwum.allegro.pl/oferta/zapas-kolo-dojazdowe-125-85-r16-ford-focus-mk1-st-i7170258147.html
i pokrowiec . Wysokość leżącego koła w bagażniku jest akurat taka,że można na koło położyć półkę i wchodzi w zagłębięnienia wewnątrz bagażnika i nic się nie rusza.
Pawlik257
28-06-2019, 18:24
Mam takie samo koło, ale półka leżąc na nim i tak odstaje ponad próg bagażnika z 3cm i jest sczelina. Trochę o głupio wygląda dlatego półkę położyłem na damo dno i na nią koło w pokrowcu.
A powiedzcie czy da się do normalnego auta założyć koło na klapę ? Czy są uchwyty montażowe.
pankrakus
29-09-2019, 11:40
Witam
W wersji z kołem na klapie => rejestracja jest w tylnym zderzaku.
Obstawiam, że jest inne przetłoczenie klapy
pozdrawiam
pankrakus
Pawlik257
30-09-2019, 06:45
Zasłonisz kamerę cofania. W wersji z kołem nie ma kamery. Montaż może i jest możliwy ale chcesz wiercić?
A propos montażu kamery przy kole na tylnych drzwiach - facet montujący kamery stwierdził, że to strata kasy, bo obraz jaki kamera byłaby w stanie dostarczyć nie byłby satysfakcjonujący.
Obraz jest całkiem OK, uzytkuje jeszcze Corolle i tam kamera jest gorsza
Odniosłam się do sensu montowania kamery cofania w przypadku posiadania koła na klapie. Masz tam koło?
watorek1
17-06-2021, 12:41
Witam. Odświeżę temat. Zakupiłem w kwietniu nowego Forda Ecosport na kołach 17". Jaka dojazdówka będzie do niego pasowała?
Witam. Odświeżę temat. Zakupiłem w kwietniu nowego Forda Ecosport na kołach 17". Jaka dojazdówka będzie do niego pasowała?
Witam. Podłączę się chętnie do pytania. Mam też Ecosporta na 17" kołach i nie mam pojęcia co kupić na dojazdówkę.