Zobacz pełną wersję : Wybór pomiędzy Focusem mk3 a Mondeo mk5

SinclairX
15-05-2019, 10:02
Dzień dobry ;) Koleżanki i Koledzy. (To mój pierwszy post na tym forum.)

Zastanawiam się w ostatnim czasie nad wyborem pomiędzy Mondeo Mk5 a Focusem Mk3 w wersji po liftingu. Oba auta z silnikiem 1.5 ecoboost oraz manualną skrzynią biegów. (Planuję kupić 3 letnie auto)

Jeśli staliście przed podobnym wyborem w przeszłości, lub dokonujecie go teraz, to prosiłbym o podzielenie się swoimi przemyśleniami "za i przeciw" na korzyść jednego lub drugiego auta.

Tak na szybko z mojej perspektywy:
- Focus jest lżejszy, prawdopodobnie tańszy w eksploatacji, ale też mniejszy, z reguły słabiej wyposażony (choć celuję w wersję Titanium) - trudno znaleźć wersję z ksenonami oraz z tego co wyczytałem tego typu światła w tym modelu potrafią być awaryjne.

- Mondeo jest większe, przestronniejsze, ale z powodu masy wolniejsze, ma ciekawy system świateł LED - jak sprawdzają się w praktyce?

Czy Mondeo jest zauważalnie cichsze od Focusa?
Czy z perspektywy czasu wysoki kierowca ( 188 ) Focusa będzie mógł wygodnie korzystać z auta, jak wygląda wtedy ilość miejsca z tyłu? Teoretycznie po pierwszej przymiarce nie jest źle, ale nie miałem okazji do dłuższego użytkowania auta.

Z pewnością jest więcej różnych wad i zalet. Jeśli coś przychodzi Wam do głowy to napiszcie.

Z góry dziękuję za zaangażowanie w temacie.

edmun
15-05-2019, 10:25
trudno znaleźć wersję z ksenonami oraz z tego co wyczytałem tego typu światła w tym modelu potrafią być awaryjne.
Uznałbym to raczej za mit.
Na forum siedzę od kilku lat i nie słyszałem, żeby Xenony w MK3 sprawiały problemy.

Focus jest lżejszy, prawdopodobnie tańszy w eksploatacji
Uznałbym, że koszty eksploatacji są jednakowe.
Jest lżejszy, będzie mniej palił i jest żwawszy niż Mondeo z racji wagi.

ma ciekawy system świateł LED - jak sprawdzają się w praktyce?
sprawdzają się super, o ile masz DynamicLED które są rzadko spotykane w Mondeo które nie jest Titanium + dodatki lub Vignale.

Mondeo jest cichsze niż Focus. Jest lepiej wyciszone.
Focus MK3 ma mało miejsca na nogi z tyłu. W szczególności za fotelem kierowcy.
O ile podróżują 4 osoby, to jeszcze jest znośnie. 5 osób na dłuższe przejażdki są delikatnie uciążliwe dla osób podróżujących z tyłu.
Nie ma tragedii, ale czuć że jest mało miejsca.
W Mondeo miejsca jest więcej.

Focus nie ma z tyłu nawiewów.

Jeśli mówisz o 3-letnim aucie, to mówisz o Focusie MK3FL czyli wersji poliftowej.
Są drobne różnice.

Nie siedzę w dziale Mondeo na tyle, aby móc się wypowiedzieć co do jakości wykonania i czy są tam takie podobne usterki jak w Focusie,
ale w Focusie znajdziesz takie rzeczy jak odklejające się uszczelki drzwi (łatwe do naprawianie) czy bardzo często spotykane,
że znajdziesz wodę we wnęce na koło zapasowe.
To są znane problemy.
w Focusie dodatkowo warto sprawdzić, czy płyn spryskiwaczy nie leci do skrzynki bezpieczników w kabinie do złącza C6.

Tyle z takich rzeczy które jako pierwsze przyszły mi do głowy.
Oczywiście musisz sam zdecydować, czy chcesz większe, wolniejsze auto czy mniejsze ale żwawsze.
Prowadzą się inaczej,
gdzie Mondeo moim zdaniem jest takim powolnym krążownikiem,
a Focus takim zadziorem do poruszania się po mieście i okazyjnego wyjazdu poza miasto.
Swoim bezproblemowo robię trasę UK>PL>UK i jest mi wygodnie, ale wiem że w Mondeo byłoby mi wygodniej.
Z drugiej strony, wjeżdżając na kręte drogi we Francuskich Alpach, to wpadając w zakręt Focusem,
dociskam wręcz pedał gazu i "szaleję" gdzie siedząc w Mondeo bałbym się to zrobić.

To inny segment, ciężko porównywać.

Juzek
15-05-2019, 10:29
Weź oba auta na kilka dni z wypożyczalni (albo sprawdź u najbliższego dealera czy da Ci takie auto na weekend za darmo) i oceń sam punkty, które wypisałeś.

Według mnie to najlepsza opcja

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Kubuch
15-05-2019, 19:24
Ja stojąc przed podobnym wyborem zdecydowałem się na Octavię 3FL. Jest dużo większa od Focusa i bardziej mi odpowiada jej wnętrze. Natomiast Mondeo to już straszny klamot - więcej palący i wolniej jadący.

kumpel Fordzika
15-05-2019, 21:16
Jeśli kasa nie gra roli to Mondeo. Oczywiscie jeśli to nie będzie mondeo w cenie Focusa :)

ratmed24
15-05-2019, 22:04
prowadziłęm kilka razy mondeo mk5 2,0 tdci 180KM(z ledami) i focusem mk3 lift 1,6 105km (trend) jeżdzę okazjonalnie, i zdecydowanie bym wybrał dla siebie mondeo- komfort wyciszenie więcej miejsca zdecydowanie za mondeo, siedzisko dla mnie osobiście za krótkie w focusie na dłuższe trasy, szczególnie tylne miejsca mało wygodne i ciasne, ledy w mk5 robią super robotę, jeżeli większość jazdy miasto to wystarczy focus ;) podkreślę że mam 187cm i długie nogi