Zobacz pełną wersję : [Fusion] Fabryczny automatyczny włącznik świateł
XFrostPL 02-06-2019, 17:46 Witam, szukałem na forum odpowiedzi na moje pytanie ale nie znalazłem nic konkretnego. Mianowicie mam pytanie czy montaż tego oto włącznika: https://allegro.pl/oferta/ford-fiesta-fusion-wlacznik-swiatel-6s6t13a024aa-8022145813 do mojego Fusiona który nie posiada trybu AUTO świateł wymaga jakiś modyfikacji dodatkowych, czy to jest kwestia kontrolera wgranego w włącznik bądź modyfikacji w komputerze auta.
A może ktoś coś takiego robił i chce się podzielić jak to działa?
Dzięki za wszelkie odpowiedzi!
pankrakus 02-06-2019, 18:30 Witam
A masz czujnik zmierzchu który włącza/ przełącza światła?
pozdrawiam
pankrakus
XFrostPL 02-06-2019, 18:33 Hej,
no własnie zastanawiam się jak działa takowy przełącznik. Czy włącza on światła automatycznie po uruchomieniu silnika czy poprzez czujniki światła.
Czyli poprzez to pytanie rozumiem to że to jest włącznik świateł na podstawie czujnika światła, nie automatyczne włączanie/wyłączanie?
pankrakus 03-06-2019, 06:53 Witam
Nie wiem jak w Twoim modelu samochodu,
ale w innych Fordach - aby zapalały się światła po przekręceniu kluczyka
wcale nie potrzeba wyłącznika z pozycja AUTO
Poczytaj o tzw. "światłach skandynawskich" - włączają się po przekręceniu
kluczyka
pozdrawiam
pankrakus
lukaszooo 03-06-2019, 07:26 Ty o niebie on i chlebie....
Gosc chce miec automatyczne swiatla czyli automat ktory po zmroku wlaczy mijania.
Skandynawskie nie mają nic wspolnego z automatem, sa to mijania zapalone na stałe.
Wracając do tematu, tak jak napisali poprzednicy, musisz miec czujnik zmierzchu.
XFrostPL 03-06-2019, 09:20 O, widzę że kolega z mojego ukochanego Mińska!
Czyli jest taka możliwość w Fusionie żeby sobie to sprawić? Będę musiał zmienić przełącznik na taki z tamtej aukcji i domontować czujnik + pewnie w komputerze pozmieniać?
pankrakus 03-06-2019, 10:13 Ty o niebie on i chlebie....
[...]
a czytał kolega cały wątek i wszystkie wypowiedzi?
Pytałem autora wątku czy ma czujnik zmierzchu
Jeśli nie ma czujnika zmierzchu, i nie planuje montażu osobnych świateł dziennych, to funkcję włączania świateł po przekręceniu kluczyka zrobi bez wymiany wyłącznika
Podstawowe pytanie - czy będą montowane osobne światła dzienne,
bo jak na razie to nikt o tym nie wspominał
Co Ci da sam czujnik zmierzchu, bez montażu osobnych dziennych?
pozdrawiam
pankrakus
Tyle ze Fusion nie miał w GEM takich opcji jak Focus Mk2.
Swiatła Auto beda najwyzej jak w Smax/Mdo Mk4 czyki w nocy po czujniku albo zawsze jak zasloni czujnik.
Skoro ma byc zawsze, bo tylko to jest logiczne u nas, to nie ma sensu montowac czujnika zeby potem go zaslaniac.
Sam montaz tez nie wyjdzie (dlaczego? warto poszukac w dziale Focus).
XFrostPL 03-06-2019, 10:38 Dobra, to inaczej.
Chcę mieć z głowy włączanie/wyłączanie świateł mijania (dziennych, kto co woli).
Jak wyjmę kluczyki i wysiądę z auta to brzęczyk krzyczy a samochód świeci postojowymi (czyli same się nie wyłączają jak na ustawienie 0).
Czyli wychodzi na to że jestem skazany na wyłączanie i włączanie za każdym razem czy może jednak jak zarygluje (czego nie sprawdzałem! :D) to same się wyłączą do "zera"?
W innych fordach wystarczy zalozenie samego przelacznika i info do GEM/BCM ze ma pojawiac sie sygnal od czujnika zmierzchu.
Bez zakladania czujnika, wtedy masz to co chcesz.
Jak bedzie w Fusionie, nie wiem.
Co do przelacznika to wyglada jak z Mondeo Mk3 i moze Focusa Mk2.
Ten z aukcji jest bardzo drogi, malo chodliwy i nie wiadomo co nim osiagniesz, ale to Twoja kasa.
Witam
Jeśli ktoś chce aby światła zapalały się po przekręceniu kluczyka,
to można dołożyć akcesoryjny (uniwersalny) moduł świateł dziennych
Kiedyś w innym Fordzie miałem dołożony taki moduł,
jednocześnie dodam, że nie miałem osobnych świateł dziennych
pozdrawiam
Arturek
XFrostPL 03-06-2019, 19:37 No dobra, pobawię się i dam znać co się udało uzyskać i w jaki sposób.
Dzięki za rady!
|