Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Podłączenie wideorejestratora
Tomasz0102 03-06-2019, 18:07 Witam, chciałbym podłączyć wideorejestrator ale aby nie zabierać gniazda zapalniczki chcę wpiąć się w jakiś bezpiecznik baypasem (tak miałem w poprzednim aucie). Czy ktoś podpowie który bezpiecznik wykorzystać w skrzynce ?
Niestety w instrukcji nie jest opisane jaki numer bezpiecznika odpowiada za zapalniczkę. Najlepiej by było aby kamera włączała się wraz z włączeniem zapłonu.
Nie chcę wyjmować bezpieczników na chybił trafił bo jeszcze jakieś błędy wywali.
zawisza96 03-06-2019, 19:47 Jest opisane, komora silnika bezpieczniki 32-34
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A gdzie jest opisane? Nie ma jakiejś skrzynki we wnętrzu? Tylko komora silnika?
Przy okazji jakieś propozycje którędy kabel pociągnąć?
W MK1 odczepilem plastikowa osłonę słupka A (wspinałem się w skrzynkę pod kierownicą), ale przy okazji połamałem jeden zaczep. Wolałbym tego w nowym aucie uniknąć ;)
CaliforniaRepublic 04-06-2019, 01:36 ale przy okazji połamałem jeden zaczep. Wolałbym tego w nowym aucie uniknąć ;)
Jak połamiesz to z pewnością zamówisz spinki w aso za parę złotych, a przynajmniej będziesz miał porządnie pochowane. ;)
mdmowski 04-06-2019, 09:49 Polecam filmik: https://www.youtube.com/watch?v=0irYN7K5p9k
Tomasz0102 04-06-2019, 13:32 Oglądałem ten film ale nie za bardzo jestem pewien czy u mnie te bezpieczniki są zapasowe.
Pytałem bo może ktoś na forum podłączał się pod bezpieczniki w nowym Focusie.
A jaki Ty masz problem z bezpiecznikami bo za nic nie rozumiem.
Jak połamiesz to z pewnością zamówisz spinki w aso za parę złotych, a przynajmniej będziesz miał porządnie pochowane. ;)
Problem w tym, że musiałbym cały ten plastik kupić, a nie samą spinkę.
A obawiam się, że cena całej tej części nie będzie zachęca do szaleństw :)
Tomasz0102 04-06-2019, 15:31 A jaki Ty masz problem z bezpiecznikami bo za nic nie rozumiem.
Problem mam taki że nie wiem pod jaki się podłączyć.
Na filmie gość mówi że u niego bezpiecznik 24,25 to bezpieczniki zapasowe (czytaj wolne) a mi się zdaje że u mnie one od czegoś są (muszę zerknąć do instrukcji). Nie chcę wyjmować aby błędu nie wywaliło.
Najlepiej po prosty zajrzeć do instrukcji.
U mnie są oba również jako zapas oznaczone.
Tyle, że ja bym preferował ten, który ma zasilanie "po kluczyku" - niestety instrukcja nie precyzuje które to są, a z filmiku mi wychodzi, że ten wybrany miał chyba stałe +12V.
Zostaje chyba tylko miernik i pomierzyć.
a mi się zdaje że u mnie one od czegoś są (muszę zerknąć do instrukcji). Nie chcę wyjmować aby błędu nie wywaliło.
Jak chcesz żeby wywaliło Ci błędami to musiałbyś chyba na odpalonym silniku te bezpieczniki wyciągać.
A jeśli masz zajęte, to po to wstawia się piggy fuse (czy też jak to w Polsce nazywacie, bajpassy).
https://i.ebayimg.com/images/g/ungAAOSwDQhbr5dr/s-l300.jpg
Więc albo nie rozumiesz co takie złącze robi albo się nie rozumiemy.
Po wpięciu w gniazdo nie "rozłączasz" na amen tego obwodu do którego się wpinasz tylko masz z tego napięcie.
Mówiąc inaczej, odpinasz bezpiecznik z gniazda xx, powiedzmy że wyłączy Ci się radio.
Wpinasz "bajpassa", radio dalej będzie działać plus masz dodatkowy kabelek z napięciem +12V.
W takie coś wpinasz sobie dodatkowe gniazdo zapalniczki i w to wpinasz "ładowarkę" do kamery.
Tu masz nagranie z mojego:
IjTWiWQ2y4k
No przecież prościej się nie da.
A który bezpiecznik to już kwestia odnalezienia. Wprawnej osobie powinno to zająć do pięciu minut.
Niewprawnej maks 20-30 minut przy powolnym sączeniu jakiegoś piwka.
To nie jest jakaś czarna magia.
Tomasz0102 04-06-2019, 19:56 Dzięki za info, dokładnie takim baypasem miałem podłączone w poprzednim samochodzie.
gucio770920 21-06-2020, 12:42 Chciałem zwrócić tylko uwagę że zasilanie na zapalniczce nie zanika zaraz po wyjęciu kluczyka tylko jest jeszcze ok 20 min po wyjęciu kluczyka - u mnie tak jest w mk4. Może to być dla kogoś plus a dla kogoś minus, więc weźcie to pod uwagę podłączając dodatkowe urządzenia podłączając się pod zapalniczkę.
LathanderAldonis 08-01-2022, 14:34 Witam, odgrzeje troszkę kotleta ale z innymi nutami smakowymi...
Zakupiłem Viofo A119 V3 GPS i póki co zamontowałem na szybko do gniazda zapalniczki wykonałem kilka testowych jazd i nie widać u mnie sygnału GPS (moduł GPS na 100% działa, bo testowałem w aucie służbowym). Czy ktoś może posiada owa kamerę i również miał jakieś problemy z działaniem ?
moduł GPS na 100% działa, bo testowałem w aucie służbowym
Auto służbowe i prywatne mają grzaną przednią szybę?
LathanderAldonis 08-01-2022, 15:52 Tylko prywatnie focus4 ma grzana szybę. Pożyczyłem od kolegi 70mai A500s+ i na niej GPS w przypadku focusa4 działa bez problemu :/
2 tygodnie temu zamontowałem u siebie i nie mam żadnych problemów.
Ten sam model. A119 V3 z modułem GPS.
I mam podgrzewana przednia szybę.
michałek 08-01-2022, 17:18 Widziałem już gdzieś dyskusję na jakimś forum od kamerek. To się zdarza, jednemu działa innemu nie. Myślę, że to bardziej kwestia warstw refleksyjnych jak drucików. Urządzenie na autostrady musiało być na tym zakropkowanym polu inaczej nie działało. Może z kamerą jest tak samo, ktoś umieści gdzie indziej i jest kłopot.
LathanderAldonis 08-01-2022, 17:37 2 tygodnie temu zamontowałem u siebie i nie mam żadnych problemów.
Ten sam model. A119 V3 z modułem GPS.
I mam podgrzewana przednia szybę.
Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie gdzie masz kamerkę ? dodatkowo masz na foli elektro czy bez ?
Odnośnie umiejscowienia to np telefon który jest na miejscu gdzie powinna być ładowarka indukcyjna działa bez najmniejszych problemów (nawet 3 różne) No i 70mai którą montowałem nie miała żadnego problemu. Chyba spróbuję zamontować kamerkę na szybie bocznej i zobaczę wtedy czy złapie GPS :D będzie przynajmniej jednoznaczna odpowiedz, że chodzi o szybę.
Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie gdzie masz kamerkę ? dodatkowo masz na foli elektro czy bez ?
Jutro Ci podrzucę.
kamerke mam przyklejona do folii.
Zaraz po prawej stronie od lusterka (u mnie jest to strona kierowcy).
Obiecane zdjęcia:
https://i.imgur.com/iZeIcPN.png
https://i.imgur.com/2vge4Ic.png
https://i.imgur.com/DpwA3GP.png
https://i.imgur.com/k9Tj1wO.png
https://i.imgur.com/5YiBk4s.png
Odnośnie umiejscowienia to np telefon który jest na miejscu gdzie powinna być ładowarka indukcyjna działa bez najmniejszych problemów (nawet 3 różne)
Porównywanie z telefonem jest o tyle kiepskie, że wideorejestrator korzysta z "gołego" GPS (ew. jeszcze z "glona" i ew. innych, zależnie od chipa) i musi złapać sygnał satelitarny. Telefon ma aGPS, więc de facto ustala pozycję dzięki sieci komórkowej, zanim GPS "zobaczy" jakiekolwiek satelity i się z nimi dogada w temacie pozycji. Jak coś ma łączność komórkową lub WiFi, to ustalanie pozycji w mieście może nie wymagać użycia GPS, a w praktyce pomaga szybciej połączyć GPS, bo urządzenie od razu wie, na które satelity ma "polować" i nie próbuje w ciemno atakować wszystkich, aby złapać odpowiednio dużo namiarów jednoczesnych i z nich wyznaczyć pozycję. BTS już daje info, gdzie w przybliżeniu jesteś i które satelity są w zasięgu. 3 i więcej BTS daje dokładną pozycję, zanim GPS się połączy. Dlatego telefony pokazują pozycję w ciągu sekund, a "goły" (np. morski) GPS może ustalać pozycję nawet do 15 minut. Wiele urządzeń ma pamięć ostatniej pozycji, więc nawet GPS szybciej łapie pozycję, o ile nie spakujesz takiego sprzętu do walizki i nie wywieziesz na drugą półkulę przed ponownym włączeniem.
Szyba z drutami, czujnik deszczu, elektronika lusterka i okolic. Może być tak, że czasem GPS nie będzie odbierać wystarczająco dobrze. Czasem dosłownie milimetry przesunięcia mogą rozwiązać problem. Zdarza się też tak, że jak złapie szybciej pod gołym niebem, to po umieszczeniu na szybie już jest mu łatwiej (korzysta z ostatniej, zapamiętanej pozycji). Skoro już tak robiłeś (dwa auta i w jednym ustalił pozycję) a nadal nic nie łapie w foce, to polecam dać prąd z powerbanku, wystawić kamerkę pod gołe niebo i jak złapie pozycję to do auta i przymierz, gdzie chcesz mieć. Jak nie zerwie połączenia, to wyłącz, włącz jeszcze raz (zamknięte drzwi itp.) i jeśli w miarę szybko ustali pozycję, to możesz przepiąć zasilanie na "właściwe". Dalej zostanie sprawdzić, czy odpalone auto, z wszystkimi odbiornikami prądu, w tym grzanie szyby załączone, będzie czasowo zakłócać odbiór :)
LathanderAldonis 10-01-2022, 16:14 Dzięki za foty, widze, ze masz Mk3 ja mam Mk4 ale to raczej nie ma dużego znaczenia...
Apropo złapania fixa po za autem - Zamontowałem kamerkę na taśmie dwustronnej na szybie bocznej i fixa łapie w 10-15sekund później przenosiłem kamerę w różne miejsca np centralnie pod dach i w kilku miejscach na szybie czołowej, ale efekt jest ten sam - gubi GPS'a po średnio 1-2min :/ No nic będę jeszcze działać - jak Ze_ja mówi... czasem kilka milimetrów może zdziałać cuda.
Ja mam w MK4 zamontowany jak na zdjęciu i nie ma problemów z GPS.
LathanderAldonis 10-01-2022, 19:25 Ooooo działa Ci GPS przy podłączeniu zasilania nie do uchwytu GPS a do samej kamerki? a to niespodzianka! będę musiał sprawdzić :D
Przecież ja też mam podłączony do kamerki mimo że jest gniazdo w module GPS.
Wszystko wedle tak jak jest w instrukcji.
Witam
A tak właściwie to po co kolegom GPS w rejestratorze?
Ja mam rejestrator z osobnym modułem GPS ( na kablu) i leży w pudełku
Informacja na rejestrowanym filmie o prędkości jazdy może być nie pożądana,
a oglądanie trasy w Google Map, też mnie nie interesuje
Dla mnie GPS w rejestratorze, to nie potrzebny dodatek
[…] kamerę kupiłem po to żeby pilnowała jak auto na parkingu stoi […]
Tylko, że kamery "patrzą" do przodu i do tyłu, a najczęściej uszkodzenia masz z boku,
bo ktoś energicznie otwierał swoje drzwi, albo wciskał się z koszykiem / rowerem
Po drugie - kamera powinna mieć swój, wbudowany akumulator
pozdrawiam
Arturek
swojego czasu pamiętam jak jeden wpieral ubezpieczalni bajkę ze kolizję spowodował kierowcę który jechał za szybko (było tak trochę zamieszania).
Ja 90% (ostatnio nawet 99%) jezdze zgodnie z ograniczeniem. A kilka dni temu znowu zapisałem nagranie na dysku bo fotoradar błyskał przez auto które akurat leciało pasem obok (i mam dowód że mogą mi naskoczyc jak przyjdzie list bo te są generowane automatycznie przez systemy)
jeśli ktoś Ci walnie mocno z boku, to kamera jest czasami w stanie wykryć peak/spike na sensorze przeciążeń.
Dodatkowo, wracając na parking i widząc wgniotke, można przejrzeć nagrania i sprawdzić kto ostatnio podjeżdżał/odjezdżał.
Szansa zawsze jest i jest to zazwyczaj większa szansa niż jakiekolwiek kamery przemysłowe na publicznych parkingach
mdmowski 11-02-2022, 11:26 Wydaje mi się, że zapis prędkości na filmie z wideorejestratora nie jest wystarczającym argumentem przed sądem, bo to nie są homologowane urządzenia. Pewnie potrzebne będzie oszacowanie prędkości przez odpowiednich specjalistów. Ale nie będę się upierał przy swojej wersji, nigdy tego nie przechodziłem.
I trochę zbaczamy z głównego tematu - miało być o podłączaniu i problemach, a nie funkcjonalnościach, wykorzystaniu i udogodnieniach. ;)
Dlatego wygodniej sobie zrobić to interfejsem, niż bawić się w klikanie
Andrzej_K 12-10-2022, 06:49 Oczywiście, że wygodniej, ale nie każdy go ma. Ja mam i robiłem raz ForSCanem, a później przyciskami.
W swoim MK3 robiłem tak i działa:
Zapłon ON. (jeśli masz automat to dodaj pkt 1 ze 'swojej) ściągi)
5 razy nacisnąć przycisk świateł przeciwmgielnych tylnych.
3 razy nacisnąć przycisk świateł awaryjnych.
Po około 5 sekundach lampka akumulatora miga 3 razy.
Witam,
Chciałbym podłączyć w Focusie MK4 1.5 ecoblue 120km kamerkę 70mai A500S+RC06 za pomocą 70MAI Hardwire Kit UP02 Adapter (wyłącza kamerkę przy 11,8v).
Macie propozycje gdzie się mogę tym wpiąć w skrzynce bezpieczników od strony pasażera?
Zamierzam oczywiście dokupić odpowiednie bypassy, ale nie bardzo wiem w który bezpiecznik / bezpieczniki mogę się podpiąć, żeby nie namieszać w jakichś istotnych układach w aucie. W załączniku foto
24 i 3
Dzięki za odpowiedź. A skoro w książce i mnie pisze ze bezpiecznik 24 jest nieużywany, a i mnie jest tam wpięty jakiś bezpiecznik, to co to może oznaczać? Nie jestem właścicielem samochodu od nowości. Ktoś tam mógł dołożyć jakiś extra układ? Jakiś dodatkowy alarm?
No bo jest zabezpieczona rezerwa, po prostu. Fabrycznie był bezpiecznik
|
|