Zobacz pełną wersję : [Escape - Kuga USA] Zimne powietrze z nawiewu mimo wylaczonej klimy
Hej. Jak w temacie. Na dworze 32'C, klima na OFF a mimo tego kiedy ustawie nawiew na LO leci zimne powietrze. Generalnie nie jest to nic przeszkadzajacego, ale zastanawiam sie czy w takim razie nie jezdze caly czas na klimie (to by wyjasnialo spalanie 13.3l w miescie) Czy ktos mial podobne schorzenie, albo mozecie napisac jak u was z nawiewem na LO bez AC w upal(moze to normalne). Pozdrawiam
emerzet74 04-06-2019, 09:19 Ewidentnie coś jest nie tak. Ja jeżdżę też na LO i wtedy powietrze wpadające do auta ma temperaturę jak na zewnątrz. Wystarczy załączyć klimę ON nie zmieniając innych ustawień i robi się chłodno. Może powinieneś zresetować klimatyzację może to coś pomoże.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Przy ustawionym nawiewie na szybę zawsze załącza się klima.
Przy ustawionym nawiewie na szybę zawsze załącza się klima.
Wszystko jasne ja mam caly czas nawiew na szybe. Sprobuje pojezdzic bez. Dzieki!
emerzet74 04-06-2019, 14:30 Jeżeli klima jest na OFF nie ma prawa lecieć zimne powietrze.
Nawet jeśli kilma jest na off to jak poprzednio kolega pisał przy ustawionym nawiewie na szybę zawsze załącza się klima.
tak jak pisal kolega zx81, wylaczylem nawiew na szybe i powietrze leci juz cieple z nawiewu :D
emerzet74 04-06-2019, 20:00 U mnie przy włączeniu nawiewu na szybę klinna sama się włącza na ON i po ręcznym wyłączeniu na OFF leci "ciepłe" powietrze nawet na szybę.
Widocznie w Kudze MK1 jest tak jak u Ciebie ale w MK2 jest właśnie tak jak opisujemy tzn. przy nastawie3niu nawiewu na szybe automatycznie włącza się klima i tylko na szybę wieje zimne powietrze i nie da się tego wyłączyć
emerzet74 04-06-2019, 20:20 Pewnie tak jest.
ołowiany 05-06-2019, 10:12 W europejskich jest "normalnie", a w amerykańskich włącza się klima. Stąd te różnice u was.
fordrider123 05-06-2019, 10:37 mam podobny problem dlatego tez prosze o pomoc
W europejskich jest "normalnie", a w amerykańskich włącza się klima. Stąd te różnice u was.
To teraz dylemat gdzie jest "normalnie czy w EU czy w USA?:) - oczywiście nawet jeśli się ma wersje gdzie przy włączeniu nawiewu na szybę włącza się automatycznie klima to można tą opcje wyłączyć przez podpięcie się do softu.
Dla mnie jest to niewygodne szczególnie w chłodne dni kiedy chcę osuszyć szybę.
Tak jest zazwyczaj w klimach ręcznych. W automatycznych nie ma znaczenia czy nawiew jest na szybę czy w innym kierunku - klimatyzacja się sama nie włącza.
Jeżdżę teraz zastępczym autem z ręczną i jest właśnie tak, że przy ustawieniu nawiewu tylko na szybę diodka na przycisku klimatyzacji nie świeci, a chłodzenie i tak jest. Nie podoba mi się to, ale na darowanego konia nie narzekam.
A co ma to za znaczenie klima ręczna, automatyczna. Po prostu tak jest ustawione w oprogramowaniu i tyle. Jak ktoś chce i umie może sobie wejść w oprogramowanie i to zmienić. Fabrycznie w Escape jest to właśnie tak ustawione. Tak samo jest w Edgu, KIA Optima i wielu innych....
|