Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze auta, 4 modele dowyboru
Cześć forumowiczom,
przymierzam się do zmiany auta i mój wybór krąży wokół 3, może 4 aut.
W grę wchodzę jedynie silniki benzynowe, gdyż jeżdżę głównie po mieście i wolałbym nie mieć do czynienia z wymianą dwumasy, FAP/DPF, wtryskiwaczy itp. Po prostu chcę uniknąć kosztów.
Moje typy to (kolejność nieprzypadkowa):
1. Ford Mondeo mk4, najlepiej 2.0 145 Duratec.
2. Citroen C5 mk3, silnik 2.0 140.
3. Renault Laguna 3, 2.0T.
4. Peugeot 508 - tutaj tylko 1.6 thp wchodzi w grę, ale wiem, że jest awaryjny.
Skąd taki a nie inny wybór i na czym mi zależy?
1. Silnik, który będzie można ewentualnie zagazować.
2. Dobre zabezpieczenie antykorozyjne.
3. Komfort.
4. Przestronność wnętrza.
5. Wygląd.
Dlaczego Ford na miejscu pierwszym? Wygrywa z Citroenem mniejszą ilością usterek i standardowym zawieszeniem, co pośrednio wpływa na "mniejszą ilości usterek".
Citroen z kolei ma najlepszy silnik do gazu, jest najbardziej komfortowy i ma bardzo dobre zabezpieczenie antykorozyjne. Gdyby nie to, że jest awaryjny, a raczej "usterkowy" oraz obawa przed zawieszeniem hydroactive, to byłby na miejscu pierwszym.
Renault w wersji kombi wygląda ciekawie, silnik 2.0 z turbo dobrze znosi gaz, stąd jego obecność w zestawieniu.
A Peugeot? W wersji SW jest ładny i przestronny...i chyba tyle.
Jeśli dodam do tego, że szukam auta z polskiego salonu i z niewielkim przebiegiem, to Ford chyba najłatwiej dostępny.
Czytałem już masę wątków, ale może ktoś jeszcze coś podpowie, może jakiś inny model? Bo z takimi wymaganiami będzie ciężko coś upolować.
Mój budżet to 30k, ewentualnie trochę więcej, jeśli trafiłby się naprawdę wyjątkowy egzemplarz.
pozdrawiam
Co do Citroena - w mk3 (a naprawdę to mk2, były tylko dwie generacje) hydroactive (niestety) nie był już w standardzie - tylko jako opcja jako wyposażenie dodatkowe więc sprawdź to - dużo jest aut bez hydro. Co do samego hydro ja bym polecił, mam taką cytrynę c5 w poprzedniej wersji i z zawieszeniem żadnych problemów, a dodatkowo możesz sobie auto unieść i nie martwić się krawężnikami albo drogami szutrowymi ze sterczącymi kamieniami ...
Co do Citroena - w mk3 (a naprawdę to mk2, były tylko dwie generacje) hydroactive (niestety) nie był już w standardzie - tylko jako opcja jako wyposażenie dodatkowe więc sprawdź to - dużo jest aut bez hydro. Co do samego hydro ja bym polecił, mam taką cytrynę c5 w poprzedniej wersji i z zawieszeniem żadnych problemów, a dodatkowo możesz sobie auto unieść i nie martwić się krawężnikami albo drogami szutrowymi ze sterczącymi kamieniami ...
Czytałem różne opinie właśnie, można trafić na bezproblemowe auto, a może się trafić takie z usterkami(nie piszę tutaj nawet o hydro), drobnymi, ale jednak. Jakieś problemy z klamkami, elektryka, itp. A ja nie jestem z tzw. "złotych rączek" i jak będę miał ze wszystkim jeździć do mechaników to może mi się szybko znudzić taki egzemplarz.
czeslaw555 07-06-2019, 13:46 hydroactive (niestety)nie wiem czemu niestety. Większość takich opinii najczęściej płynie od tych nie mieli, albo od tych co kupili "okazję".Dlaczego Ford na miejscu pierwszym? Wygrywa z Citroenem mniejszą ilością usterek i standardowym zawieszeniem, co pośrednio wpływa na "mniejszą ilości usterek"Peugeot 508 - tutaj tylko 1.6 thp wchodzi w grę, ale wiem, że jest awaryjny. same sprzeczności. szukasz bezawaryjnego silnika i chcesz THP. Może diesel 2.0 obojętnie w którym z tych aut, awaryjność nie jest jakaś duża przy założeniu że kupisz dobre auto
same sprzeczności. szukasz bezawaryjnego silnika i chcesz THP. Może diesel 2.0 obojętnie w którym z tych aut, awaryjność nie jest jakaś duża przy założeniu że kupisz dobre auto
W przypadku Peugeota 508 nie ma niestety żadnej sensownej benzyny, dlatego zaznaczyłem to na wstępie, że to właściwie przeszkoda nie do przeskoczenia, aczkolwiek podoba mi się wersja SW na tyle, że "niby człowiek wie, ale się łudzi".
piotrek305 07-06-2019, 14:11 508 kozak :)
prze_mas 07-06-2019, 16:44 . Gdyby nie to, że jest awaryjny, a raczej "usterkowy" oraz obawa przed zawieszeniem hydroactive, to byłby na miejscu pierwszym.
Możesz kupić C5 bez hydroaktywnego zawieszenia ale nie demonizował bym tego rozwiazania. Miałem takiego C5 teraz jeździ nim mój brat i nie ma z nim żadnych problemów. Zarówno z LPG jak i autem.
Renault w wersji kombi wygląda ciekawie, silnik 2.0 z turbo dobrze znosi gaz, stąd jego obecność w zestawieniu.
2.0gt jest trudno dostępne a podobno tylko to autko da się zagazować w lagunie 3.
A Peugeot? W wersji SW jest ładny i przestronny...i chyba tyle. Silniki thp Peugeota nie lubią gazu.
nie wiem czemu niestety.
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem ze zrozumieniem ("niestety" było tam dodane nie jako narzekanie na hydroactive - tylko narzekanie na to że nie było go już w standardzie. Sam mam cytrynę z hydro i mogę polecić.
czeslaw555 07-06-2019, 17:34 też miałem hydro :)
Jeszcze trochę i wyjdzie na to, że połowa ludzi tutaj przesiadka się z Citroena, bo nie było sensownego silnika i hydro przestało być w standardzie ;)
Ja w każdym razie jestem z grupy „silnikowej” ;-)
czeslaw555 07-06-2019, 18:33 Jeszcze trochę i wyjdzie na to, że połowa ludzi tutaj przesiadka się z Citroena obecnie 4 sztuka ujeżdżana Peugeot 508
luckyboy 07-06-2019, 18:52 Chcesz uniknąć kosztów to kup Wigry3 [emoji38] Całkiem serio to na początku też szukałem benzyny pod LPG, jedynie sensownym wyborem okazała się Laguna 2.0t, której ceny są z lekka przesadzone.
Zważywszy na powyższe dałem sobie spokój z LPG i kupiłem po taniości 1.6hdi 92KM - brak dwumasy, stałe turbo, wtryski elektromagnetyczne. Koszty paliwa identyczne jak przy LPG, a za pieniądze jakie zaoszczędziłem przy zakupie diesla i na montażu instalacji gazowej, mogę regenerować w przyszłości podzespoły. Jeżdżę tanio od pierwszego dnia, a nie po 20.000km aż zwróci mi się montaż LPG.
Same pozytywne opinie o Citroenie, skąd się więc biorą te wszystkie usterki? :)
Bez hydro będzie jeszcze ciężej zdobyć niż z.
Właściwie aktualnie jedna sztuka tylko jest na całą Polskę i jest hydro.
Patrzyłem dzisiaj na mobile.de. Jest tam większy wybór, ale to trzeba by było prosić któregoś z Panów na forum o pomoc i nie wiem czy to opłacalny interes.
Sporo aut tam jest z przebiegami w okolicach 100k, co też mi się wydaje dziwne, zawsze się mówiło, że w Niemczech to przebiegi mają po 300k.
Wracając do tematu.
Peugeot z silnikiem thp odapa, decyzja podjęta, nie będę ryzykował, chyba, że byłby jakiś pewny z dieselem, wtedy można pomyśleć, bo naprawdę ładne auto.
Co do reszty zapomniałem napisać o rdzy, która się pojawia w Mondeo (tak wyczytałem) oraz oczywiście, silnik, który może z czasem brać olej i brak hydraulicznej regulacji luzów zaworowych. Ale to akurat jestem w stanie przeboleć, miałem Mazdę 6 1.8 i wstyd się przyznać, bo nie wiedziałem o tym, ale ani razu nie sprawdzałem luzów przez 50k km.
Na mobile.de Mondeo są dosyć drogie, droższe niż w Polsce, ale jest wybór większy z mniejszymi przebiegami.
Bump: Zważywszy na powyższe dałem sobie spokój z LPG i kupiłem po taniości 1.6hdi 92KM - brak dwumasy, stałe turbo, wtryski elektromagnetyczne. Koszty paliwa identyczne jak przy LPG, a za pieniądze jakie zaoszczędziłem przy zakupie diesla i na montażu instalacji gazowej, mogę regenerować w przyszłości podzespoły. Jeżdżę tanio od pierwszego dnia, a nie po 20.000km aż zwróci mi się montaż LPG.
A w jakich autach są takie silniki?
czeslaw555 07-06-2019, 18:57 Same pozytywne opinie o Citroenie, skąd się więc biorą te wszystkie usterki?
Bez hydro będzie jeszcze ciężej zdobyć niż z. bo kupują śmieci udające dobre auta . Zapewne nie wiesz, ale przy teście łosia hydro przeszło śpiewająco test, a sprężynowiec się wyłożył
Bump: Patrzyłem dzisiaj na mobile.de. Jest tam większy wybór, ale to trzeba by było prosić któregoś z Panów na forum o pomoc i nie wiem czy to opłacalny interes. to sie nigdy nie opłaca. Nikt nie dołoży ci do zakupu, wręcz przeciwnie
Bump: Sporo aut tam jest z przebiegami w okolicach 100k, co też mi się wydaje dziwne, zawsze się mówiło, że w Niemczech to przebiegi mają po 300k. zaciekawiłeś mnie, wrzuć jakieś linki, chętnie popatrzę co wytypowałeś. Jestem wybitnym specem od francuzów ;)
Bump: Mam nawet swoją stronę na FB z 508
Bump: to sie nigdy nie opłaca. Nikt nie dołoży ci do zakupu, wręcz przeciwnie
Cenne słowa od kogoś, kto zajmuje się pomaganiem ludziom przy sprowadzeniu aut zza granicy - jak domniemam po opisie :)
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Citroën-TOP-Citroen-C5-III-Kombi/vhc:car,ms1:5900_13_,frn:2008,frx:2013,ful:petrol! lpg,mlx:150000,pwn:96,pwx:110/pg:vipcar/279344198.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Citroën-C5-2.0-16V-Confort/vhc:car,ms1:5900_13_,frn:2008,frx:2013,ful:petrol! lpg,mlx:150000,pwn:96,pwx:110/pg:vipcar/278704729.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Citroën-C5-Tourer-2.0-16V-Confort/vhc:car,pgn:2,pgs:10,ms1:5900_13_,frn:2008,frx:201 3,ful:petrol!lpg,mlx:150000,pwn:96,pwx:110/pg:vipcar/278018574.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Renault-Laguna-2.0-Turbo-Aut.-Dynamique/vhc:car,ms1:20700_14_,frn:2008,frx:2013,ful:petrol !lpg,mlx:150000,pwn:110,pwx:147/pg:vipcar/278872116.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Renault-Renault-Laguna-2.0-16V-Turbo-Aut/vhc:car,pgn:2,pgs:10,ms1:20700_14_,frn:2008,frx:20 13,ful:petrol!lpg,mlx:150000,pwn:110,pwx:147/pg:vipcar/278446801.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Renault-Laguna-Grandtour-2.0-16V-Turbo-Aut./vhc:car,pgn:2,pgs:10,ms1:20700_14_,frn:2008,frx:20 13,ful:petrol!lpg,mlx:150000,pwn:110,pwx:147/pg:vipcar/276999302.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Renault-Laguna-Grandtour-2.0-16V-Turbo-Aut./vhc:car,pgn:2,pgs:10,ms1:20700_14_,frn:2008,frx:20 13,ful:petrol!lpg,mlx:150000,pwn:110,pwx:147/pg:vipcar/276887622.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Renault-Renault-Laguna-2.0-Benzin-Aut.-170-PS/vhc:car,pgn:2,pgs:10,ms1:20700_14_,frn:2008,frx:20 13,ful:petrol!lpg,mlx:150000,pwn:110,pwx:147/pg:vipcar/275843618.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Ford-Mondeo-2.0/vhc:car,ms1:9000_29_,frn:2008,frx:2013,ful:petrol! lpg,mlx:150000,pwn:96,pwx:110,vcg:limousine!otherc ar/pg:vipcar/279226692.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Ford-Mondeo-2.0-Titanium-X-Limousine-Keyless/vhc:car,ms1:9000_29_,frn:2008,frx:2013,ful:petrol! lpg,mlx:150000,pwn:96,pwx:110,vcg:limousine!otherc ar/pg:vipcar/279056069.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Ford-Mondeo-2.0-Ghia/vhc:car,pgn:2,pgs:10,ms1:9000_29_,frn:2008,frx:201 3,ful:petrol!lpg,mlx:150000,pwn:96,pwx:110,vcg:lim ousine!othercar/pg:vipcar/278943317.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Ford-Ford-Mondeo-MK4-Titanium-2.0-145-PS/vhc:car,pgn:2,pgs:10,ms1:9000_29_,frn:2008,frx:201 3,ful:petrol!lpg,mlx:150000,pwn:96,pwx:110,vcg:lim ousine!othercar/pg:vipcar/278887878.html
Wszystkie auta z małymi przebiegami. Dziwne.
Peugeota 508 SW ciężko znaleźć w okolicach 30k.
czeslaw555 07-06-2019, 19:14 szczerze mówiąc nie moja bajka, nie wytypowałbym tych aut do zakupu. Fakt ceny niskie, km też, ( do sprawdzenia) Wyposażenie słabe, 3 właściciel też mnie nie kręci. itd. itd. tak więc jak widzisz pociecha ze mnie żadna, jeżeli chodzi o pomoc przy zakupie
szczerze mówiąc nie moja bajka, nie wytypowałbym tych aut do zakupu. Fakt ceny niskie, km też, ( do sprawdzenia) Wyposażenie słabe, 3 właściciel też mnie nie kręci. itd. itd. tak więc jak widzisz pociecha ze mnie żadna, jeżeli chodzi o pomoc przy zakupie
Dlatego pozostaje mi szukać auta w Polsce.
czeslaw555 07-06-2019, 19:30 Dlatego pozostaje mi szukać auta w Polsce. tylko jak będziesz szukał wśród sprowadzonych to będą takie ( oby) i gorsze, tylko po botoksie i pudrze przemienione w cuda ;)
tylko jak będziesz szukał wśród sprowadzonych to będą takie ( oby) i gorsze, tylko po botoksie i pudrze przemienione w cuda ;)
Dlatego tylko polski salon.
czeslaw555 07-06-2019, 19:32 Bierz MK4 z 2.0 dieslem, mam takiego na blogu
ernestowski 08-06-2019, 06:50 Kiedyś byłem zainteresowany zleceniem sprowadzenia samochodu z zagranicy. Oferty sprowadzaczy oscylowaly w okolicach 7 kzł, za auto kosztujące za granicą ok. 50 kzł. W zbliżonych kosztach całkowitych można było znaleźć podobne auto z salonu PL.
Z kolei najtańsza opcja sprowadzenia to handlarz z wielomiejscową lawetą będący akurat przy okazji przejazdem w okolicy, tu oferty oscylowaly ok. 1,3 kzł.
luckyboy 08-06-2019, 06:55 Autolaweta + paliwo ~ 2000zl i można jechać samemu po upatrzony model.
czeslaw555 08-06-2019, 10:27 Oferty sprowadzaczy oscylowaly w okolicach 7 kzł coś zarobić muszą. Jednak nie zapominajmy że różnica w cenach zakup-sprzedaż to nie wszystko, są jeszcze różne koszty po drodze.
Z psuciem Citroenów to jest tak - jak w zwykłym aucie trzeba amorki wymieni to jest eksploatacja - zużyły się. Jak w Citroenie trzeba wymienić płyn w hydro to Citroen zły, bo się popsuł. Elektryka to inna bajka, ale wystarczy poczytać choćby to forum, żeby wiedzieć że ekraniki, pstryczki-elektryczki czy inne radia psują się w każdym aucie.
Mity psującego sie hydro to z czasów GS czy BXa chyba jeszcze. Złą sławę zrobił też XM, w którym psuło się chyba wszystko. Tutaj Citroen ma u mnie dużego minusa. To miał być teraz mój youngtimer, fajna bryka na codzień, ale statystycznie można przyjąć, że jeżdżące bezproblemowo egzemplarze nie występują w przyrodzie. A jak mam mieć auto które mogę używać tylko okazjonalnie, to mam jednak inne typy w zanadrzu.
Problemem współczesnego Citroena jest to, że PSA upozycjonowała go nisko w drzewku marek firmy. Kiedyś do Citroen był "sprite" a Peugeot "pragnienie", teraz polityka firmy jest inna, i Citroen zaczyna razić plastikami i tandetą, kolorowe wyświetlacze tego nie zmienią. Brak sensowne gamy silnikowej lub sztuczne ograniczenia występowania silników w zależności od modelu tylko dopełniają obrazka.
Oczywiście takie sytuacje są w wielu markach i Citroen (czy ogólnie PSA) wcale nie odbiega tutaj od średniej. Ale jak się to wszystko wymiesza, nałoży na to mityczność wieśwagena (pamiętacie reklamy C-funf?) to w efekcie marka stoi nisko w statystykach sprzedaży, przynajmniej w Polsce. W Norwegii paru kolegów jeździ C4GP, ale gdy się spytasz o uzasadnienie wyboru to komfort jest na dalekim miejscu. Na piewszym jest "bo był tani". A że Norwedzy niekoniecznie patrzą żeby auto było tanie, to i Citroenow niewiele na ulicach ;-)
Z kolei wszędzie pełno S-Max i Galaxy. Zauważalnie największa grupa wśród klasy 'minivan'.
Ja tam w każdym razie odpoczywam po Citroenie, wspominam z nostalgią, ale bez żalu. I niekoniecznie porównuję tylko z S-Maxem, który wprost zastąpił X.Picasso.
|
|