Danielo_82
16-06-2019, 11:10
Dość dawno nie sprawdzałem etisa i teraz widzę że jest zaległa akcja serwisowa dot układu chłodzenia. Czy to odpowiednik akcji z Focusa 1,6 EB? Był ktoś już?
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Akcja serwisowa 17S09 ecoboost 1.6. Strony :
[1]
2
Danielo_82 16-06-2019, 11:10 Dość dawno nie sprawdzałem etisa i teraz widzę że jest zaległa akcja serwisowa dot układu chłodzenia. Czy to odpowiednik akcji z Focusa 1,6 EB? Był ktoś już? leszcz 16-06-2019, 11:18 Dość dawno nie sprawdzałem etisa do jest dla Mondeo MK4 1.6EB https://naforum.zapodaj.net/thumbs/154f845273f6.jpg (https://naforum.zapodaj.net/154f845273f6.jpg.html) Danielo_82 16-06-2019, 11:20 17S09. Nie 18S07. Na sprzęgle już byłem. Ta dotyczy układu chłodzenia. Danielo_82 16-06-2019, 21:12 Post pod postem, ale co tam. Akcja chyba młoda, więc raczej nikt jeszcze nie opowie co i jak, ale z lektury zagranicznych forów wynika, że do wymiany idzie zbiornik(dodany czujnik poziomu cieczy) korek, wszystkie węże (inaczej rozprowadzone) termostat, soft w IPC, bo i płyn. Więc wygląda na to że wyeliminowana zostanie największa bolączka tych motorów. W najbliższym tygodniu będę umawiał się z ASO na jakiś termin, przy okazji zapytam o szczegóły. Ciekawe jak ford podejdzie do awarii, które już doprowadziły do zniszczenia, kilku silników. Edit: przemiła Pani w ASO właśnie potwierdziła mniej więcej to co napisałem wyżej. Czas naprawy około 1 dnia, na skompletowanie części około 5. A ja jeszcze miesiąc temu wykosztowałem się na nowe wężyki, bo stare plastikowe juz popękały ;) japim 17-06-2019, 12:46 Bardzo ciekawe... Właśnie widzę, że mi też wskoczyła, a ETIS sprawdzałem miesiąc temu. Ja za wymianę silnika zapłaciłem z własnej kieszeni i na piśmie od FORD Polska mam odmowę zwrotu kosztów gdzie napisali między innymi, że akcja ta nie dotyczy S-maxów. Danielo_82 17-06-2019, 12:55 Bardzo ciekawe...Ale to sarkazm, bo nie wiem? Przy okazji akcji w Focusie doczytałem, że przynajmniej dwukrotnie, ASO wymienilio głowicę lub cały silnik po wykryciu pęknięcia i zatarciu silnika. Oczywiście po czasie, na pewno będzie trudniej to wyegzekwować. japim 17-06-2019, 13:00 Ale to sarkazm, bo nie wiem? Przy okazji akcji w Focusie doczytałem, że przynajmniej dwukrotnie, ASO wymienilio głowicę lub cały silnik po wykryciu pęknięcia i zatarciu silnika. Oczywiście po czasie, na pewno będzie trudniej to wyegzekwować. Nie, nie sarkazm. Jestem bardzo ciekaw jak FORD rozwiąże tą kwestię, gdy najpierw zarzekają się i wypierają, a teraz po 2 latach uruchamiają tą akcję dla pozostałych samochodów. Ze swojej strony postaram się rozeznać jak zapatrują się na to prawnicy. Danielo_82 17-06-2019, 13:12 Tylko jak udowodnić, że plastikowa rurka powrotna cieczy (bo zakładam że to w Twoim wypadku przesadziło o losie silnika) pękła, bo miała wadę a nie została uszkodzona mechanicznie? W każdym razie warto wykonać usługę, bo nigdy nie wiadomo czy się nie powtórzy. Ja sam zamierzałem dodać czujnik poziomu cieczy, tylko czasu ciągle brakło. japim 17-06-2019, 13:19 Gumowe rzeczy mają prawo pęknąć i tego nikt nie kwestionuje. Może po 5 może po 10 latach. Uszkodzenie silnika powstało dlatego, że w samochodzie nie ma systemu informującego o niskim poziomie cieczy ani o przegrzewaniu się silnika - nawet jeżeli mówi o tym instrukcja. Czyli jedziesz sobie nic się nie zapala, nic się nie świeci i nieświadomie zarzynasz silnik. A FORD mówi, że tak ma być... Na pytanie czemu akcja na system chłodzenia jest na wszystkie samochody z silnikiem 1.6EB z wyjątkiem S-max i Mondeo (a na Fusion w USA obowiązuje) - to mówią, że nie obowiązuje i tyle. mali1986 17-06-2019, 22:27 Witam. Czyli w końcu akcja serwisowa czujnika temp. obejmuje mondeo czy nie? Ja sprawdzałem a etis ford i nic nie ma PŚ w którym miejscu znajduje się ta felerna rurka? MacShadow 17-06-2019, 22:46 Cześć, domyślam się, że chodzi o pęknięcie wężyka w miejscu pokazanym na rysunku. https://imgur.com/a/TNGpfPI U mnie w ETIS nie ma info o akcji, ale będę obserwował. japim 18-06-2019, 01:21 Cześć, domyślam się, że chodzi o pęknięcie wężyka w miejscu pokazanym na rysunku. https://imgur.com/a/TNGpfPI U mnie w ETIS nie ma info o akcji, ale będę obserwował. Tak - to jeden z wężyków i tu właśnie pęka. Jest tez drugi który idzie w lewej strony silnika. I on tez pęka przy przejściu w grubszy odcinek. boncio 18-06-2019, 10:54 japim jak dla mnie to Ford (centrala w Koloni) w końcu przyznała się, że jest z tym problem także dla S-maxa/Mondeo. W UK podali do wiadomości, że będą pokrywać koszty wymiany silników Ecoboost, czyli jesteś na dobrej drodze do odzyskania pieniędzy. Wcześniejszą odpowiedź odmowną miałeś z PL i na tamten czas była ona zgodna z tym co mówiła też centrala, o ile się kontaktowali. Teraz to się jednak zmieniło i nie ma że boli. adam_blue 01-07-2019, 12:56 W Zeszłym tygodniu byłem na wizycie w Aso i dostałem info od doradcy, że jest świeża akcja układ chłodzenia. Doradca jeszcze szczegółów mi nie przedstawił, ale akcja 1 dniowa, 5 punków do wymiany, kilka dni na sprowadzenie części. Co prawda wymieniłem kilka przewodów chłodniczych na przełomie 3 lat, ale nie mam nic przeciwko. Brak czujnika poziomu płynu w Mondeo troszkę porażka, częste zaglądania pod maskę, czy płyn jest obecny czy emigrował🤔 Czekam na Info i termin i zobaczymy jak i co. Na zaleglą akcje sprzęgła czekałem 5 miesięcy, oby tutaj było inaczej. Danielo_82 01-07-2019, 13:16 Porob zdjęcia, a najlepiej wyciągnij od ASO listę wymienionych części. Ja póki co, od dwóch tyg czekam na części. WOK1 02-07-2019, 10:06 Witam szanownych kolegów. Ja w temacie wymiany silnika 1,6 ecoboost w moim Mondeo MK4 2012.Jestem pierwszym w Polsce, któremu w ramach bezpłatnej naprawy pogwarancyjnej wymieniono silnik w marcu 2019 w Serwisie WIKAR- Kraków. W czasie jazdy pękła głowica olej dostał się na kolektor wydechowy i pojawił się ogień, który szybko ugasiłem. W centrali w Kolonii na słowo ogień zebrało się sporo osób, które podjęły decyzję o wymianie mojego silnika.Holowanie ,auto zastępcze do dyspozycji bezpłatnie. W Stanach spaliło się kilkadziesiąt Fusionów i tam wymieniano silniki, a nawet auta.Europy to nie dotyczyło bo Mondeo miało silniki z innej fabryki. Naciski klientów z Wielkiej Brytanii jak i mój niechlubny przypadek spowodowały ,że akcją poprawy układów chłodzenia objęto teraz Mondeo w Europie ,więc przypadki pękania głowic też powinny być rozpatrywane w ramach bezpłatnej naprawy pogwarancyjnej bo wynikają z wadliwego układu chłodzenia. Pozdrawiam wszystkim forumowiczów - walczcie o swoje. WOK1 mariotd 02-07-2019, 10:40 Czyli teraz można bezpiecznie kupować MK4 z 1.6 EB :D Do tej pory wstrzymywała mnie zabawa z "poprawą" fabryki co do układu chłodzenia. Ciekawe jak będzie z 1.5 EB. adam_blue 28-07-2019, 08:36 Witam kolegów. Jestem już po akcji trwało to 2 dni robocze. Kiedy wrócę z wczasów na spokojnie zrobię zdj. Z tego co widziałem pod maską dużo się zmieniło, na pewno zbiorniczek,wiązki, dodatkowe węże, termostat z obudową, świeży płyn, nowy Soft, teraz po niżej spadku płynu pojawi się komunikat awaria silnika. W serwisie testowali, działa p.saw 28-07-2019, 09:38 Właśnie czekam na zamówione części. Jak tylko dotrą do ASO to śmigam na akcję. :D Profesor 28-07-2019, 15:51 Witam kolegów.Czy ktoś z Was może sprawdzić czy mój Mondek podlega akcji 17S09.Mój VIN to WF0EXXGBBEEJ30177.Z góry dziękuję. Danielo_82 28-07-2019, 16:41 .. nowy Soft.. Nowy soft tzn? Oprócz ew ostrzeżenia c coś doszło na convers? Np temp. wody. MikiMałs 29-07-2019, 08:00 Mój umówiony na czwartek rano. Z ciekawości spytam ich, czy w takim razie odliczą mi teraz koszty wymiany wężyków, które 2 lata temu w tym samym serwisie wymieniałem. I mam na to fakturę. Danielo_82 29-07-2019, 08:29 A dlaczego mieliby niby odliczać? Zamiast zadawać bzdurne pytania lepiej zapytaj co z żaluzjami chłodnicy. Czy ich wysterowanie też też ulegnie zmianie. Bo po akcji, przy tej temperaturze silnika i przy wyłączonej klimatyzacji praktycznie cały czas będą w pozycji zamkniętej. japim 29-07-2019, 09:36 W temacie o S-max wrzuciłem już tego linka - może się przyda tym którzy nie zaglądają do innych działów: https://ford.oemdtc.com/2754/safety-recall-17s09-coolant-level-sensor-system-installation-2013-2015-ford Tu jest CAŁA historia akcji 17S09 - wszystkie zdjęcia, opisy, procedury, komunikaty z USA itd itp. Co do zwrotu za naprawy sprzed akcji serwisowej: https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/pytania-i-odpowiedzi "Czy otrzymam zwrot kosztów, jeśli ta sama naprawa została wykonana przed wezwaniem? Może przysługiwać zwrot kosztów, jeśli zapłacono za naprawę mającą na celu usunięcie problemu, którego dotyczy wezwanie do serwisu, zanim zostało wysłane do właściciela powiadomienie o wezwaniu. Aby sprawdzić, czy należy się zwrot kosztów i przyspieszyć wypłatę, przekaż oryginał potwierdzenia zapłaty kierownikowi serwisu u lokalnego dealera firmy Ford." MikiMałs 30-07-2019, 12:35 A dlaczego mieliby niby odliczać? Zamiast zadawać bzdurne pytania lepiej zapytaj co z żaluzjami chłodnicy. Poczytaj, pomyśl, potem napisz. Jak się nie ma czegoś mądrego do powiedzenia to lepiej milczeć. Z pytaniem o żaluzje to Cię odeślą do centrali, bo "oni w temacie nic nie wiedzą". Danielo_82 30-07-2019, 12:43 Ale chyba zauważasz "drobną" różnicę pomiędzy wymianą dwóch wężyków, jaką dokonałeś a akcją serwisowa, której szczegóły podał kolega wyżej? Aaa. I jak już dostaniesz tą kasę od Ford Polska to pochwal się na forum. I nie zapomnij doliczyć sobie kosztów płynu chłodzącego. W końcu to też pewnie wymieniałeś. A potem dziwią się jak od cebulaków wyzywają. mali1986 30-07-2019, 19:39 Witam. Ja w etisie na swoim Vin nie widzę zaległej akcji serwisowej Tak samo nie znalazłem żadnego komunikatu na stronie UOKiK Czy moje auto ta akcja nie obejmuje Czy poprostu mam zgłosić się do serwisu ? MikiMałs 31-07-2019, 08:50 Ale chyba zauważasz "drobną" różnicę pomiędzy wymianą dwóch wężyków, jaką dokonałeś a akcją serwisowa, której szczegóły podał kolega wyżej? Aaa. I jak już dostaniesz tą kasę od Ford Polska to pochwal się na forum. I nie zapomnij doliczyć sobie kosztów płynu chłodzącego. W końcu to też pewnie wymieniałeś. A potem dziwią się jak od cebulaków wyzywają. Oczywiście, że widzę różnicę. Ale te wężyki też wchodzą w akcję serwisową. I oczekując od ASO zwrotu tych nędznych kilku stówek za ich wymianę wolę być dla takich jak Ty cebulakiem, niż w swoich oczach frajerem, który im odpuści. Może miałbym inne podejście gdyby zrobili tą akcję w mondeo i smaxie wtedy gdy robili w focusie. A że sobie ford pojechał po bandzie to będę qwa upartym klientem. PiotruśPan 31-07-2019, 10:00 To akcja dotyczy wymiany tylko tego wezyka? Który to osobiście wymieniłem rok temu bo mi pękł na szczęście szybko zauważyłem boncio 31-07-2019, 10:18 Nie tylko, większość wężyków jest nowa, zbiorniczek wyrównawczy, czujnik poziomu płynu, wpięcie w instalację elektryczną, nowy soft. karloss 31-07-2019, 12:16 Moim skromnym zdaniem Ford nie zwróci kosztów wymiany elementów układu chłodzenia, jeżeli robione było to na własną rękę. Sam w to zainwestowałem, ale nie łudzę się, że zwrócą mi jakieś pieniądze :) Squdow 01-08-2019, 11:26 Witam, Niesty pare dni temu mój mondziak dokonał żywota. Silnik chyba się zagotował i stanął Jako, że to było na praktycznie wolnych obrotach nie stanął w płomieniach ale jest trupem. Gdzie mogę sprawdzić czy akcja serwisowa mnie dotyczy (nie potrafie zarejestrować sie na etisie) i co zrobić z autem, aby mieć szanse na zwrot pieniędzy od forda ? leszcz 01-08-2019, 11:34 Gdzie mogę sprawdzić czy akcja serwisowa mnie dotyczy daj vin Squdow 01-08-2019, 11:36 WF0EXXGBBECC14474 Z góry ślicznie dzieki mi pisze ciągle że niepoprawny kraj ;/ leszcz 01-08-2019, 12:07 WF0EXXGBBECC14474 Zaległe akcje serwisowe 17S09 - 1,6L GTDI – UKŁAD CHŁODZENIA 18S07 - OPROGRAMOWANIE DO WYKRYWANIA POŚLIZGU SPRZĘGŁA Danielo_82 01-08-2019, 12:09 Masz dwie zaległe akcje serwisowe, sprzęgło oraz tytułowa akcję. W sprawie zwrotu kosztów lub wymiany silnika kontaktuj się najlepiej poprzez Ford Polska. Squdow 01-08-2019, 12:22 Masz dwie zaległe akcje serwisowe, sprzęgło oraz tytułowa akcję. W sprawie zwrotu kosztów lub wymiany silnika kontaktuj się najlepiej poprzez Ford Polska. Panowie BARDZO Wam dziekuje, Sprzęgło już nowe bo sie docisk rozleciał (mam FV) Rozumię, że mam dzwonić do FORG Polska ? Co powiedzieć jakieś podpowiedzi ? Danielo_82 01-08-2019, 12:27 Uważaj tylko, bo kluczowa może być data awarii. Jeśli awaria miała miejsce po wysłaniu do Ciebie lub poprzedniego właściciela informacji o akcji, mogą próbować zrzucić odpowiedzialność. japim 01-08-2019, 12:27 Panowie BARDZO Wam dziekuje, Sprzęgło już nowe bo sie docisk rozleciał (mam FV) Rozumię, że mam dzwonić do FORG Polska ? Co powiedzieć jakieś podpowiedzi ? Zapytaj dlaczego nie dostałeś powiadomienia listownego o zaległej akcji. Czy wiesz czemu się zagotował (pękł wężyk? mało płynu?, czy coś innego?)? Squdow 01-08-2019, 12:52 Witam, Dzwoniłem do forda, Jeśli chodzi o sprzęgło niestety jeśli uszkodzenie nie zostało zdiagnozowane prze ASO zwrot kosztów nierealny, Jeśli chodzi o Silnik mam zaholować im samochód zapłacić 290 PLN za diagnozę Jeśli stwierdzą, że to przez wadę z akcji, naprawią za darmo, w przeciwnym razie dostanę wycenę naprawy i mogę się zastanowić co dalej. EDIT Niestety nie wiem czemu, generalnie mechanik nie widział ani wycieku ani nic. Danielo_82 01-08-2019, 13:06 Rozmawiałeś z ASO, czy FP? mypod 01-08-2019, 13:55 Wiecie może, czy ta akcja obejmuje tylko część ecoboostów 1.6? Sprawdziłem VIN mondeo z 2014r z ecoboostem 1.6 na ETISie i żadnej informacji o akcji nie ma. japim 01-08-2019, 14:30 Wiecie może, czy ta akcja obejmuje tylko część ecoboostów 1.6? Sprawdziłem VIN mondeo z 2014r z ecoboostem 1.6 na ETISie i żadnej informacji o akcji nie ma. Na razie nie. Możliwe, że rocznik 2014 ma trochę grubszy wężyk, który nie rozleci się po 5 latach - tylko trochę później. W związku z tym nie opłaca się jeszcze robic akcji na te auta. Ale nawet rocznik 2014 nadal nie ma czujnika ilości płynu. Żaden FORD 1.6EB który wyjeżdza z fabryki nie ma czujnika. Jak stracisz płyn to zarżniesz nieświadomie silnik. Nie ma żadnego ostrzeżenia. Bump: Jeśli stwierdzą, że to przez wadę z akcji, naprawią za darmo, w przeciwnym razie dostanę wycenę naprawy i mogę się zastanowić co dalej. Mi FORD 2 lata temu przedstawił wycenę na 32 tyś PLN... z czego 24000 za goły słupek + 4000 za robociznę + 4000 za turbinę. Wtedy nie było jeszcze akcji w Polsce. Profesor 01-08-2019, 14:41 Mój Mondek tez jest z 14 roku.Dzwoniłem do ASO w Łodzi i Rzeszowie .Też mnie nie ma na liście.Mam przejechane 68 tyś.Przy jakim przebiegu pojawił się u was problem? japim 01-08-2019, 14:46 Mój Mondek tez jest z 14 roku.Dzwoniłem do ASO w Łodzi i Rzeszowie .Też mnie nie ma na liście.Mam przejechane 68 tyś.Przy jakim przebiegu pojawił się u was problem? Nie przebieg - tylko wiek. Ok 6-7 lat. Danielo_82 01-08-2019, 15:45 Mój Mondek tez jest z 14 roku.Dzwoniłem do ASO w Łodzi i Rzeszowie .Też mnie nie ma na liście.Mam przejechane 68 tyś.Przy jakim przebiegu pojawił się u was problem?Weź palcami porządnie ściśnij. Jak usłyszysz że strzela i pęka jak słomka to znaczy, że jego czas już minął. Co ciekawe te same przewody stosowane są w wolnossącej fiescie 1,25 i tam mimo upływu 11 lat, nadal są elastyczne. Być może problemem jest wysoka temperatura płynu. ksq 01-08-2019, 19:19 Wiecie może, czy ta akcja obejmuje tylko część ecoboostów 1.6? Sprawdziłem VIN mondeo z 2014r z ecoboostem 1.6 na ETISie i żadnej informacji o akcji nie ma. Dla mojego VIN akcja jest widoczna dopiero po zalogowaniu w ETIS, bez logowania brak akcji i symbol zielonego dzwonka. Z tym że mój Mondeo jest z 2011, może to mieć znaczenie jak zaznaczył kolega wyżej. Squdow 01-08-2019, 20:02 A więc już po wizycie w ASO w Katowicach Powiedzieli, że owszem jeśli rozleciał się docisk sprzęgła to pewnie przez brak czujnika, ale niestety, jako że naprawa była poza ASO zwrotu pieniędzy nie ma. Co do sprawy z tematu, na razie uznali darmową diagnostykę silnika pod kątem usterki układu chłodzenia. Ale jeszcze nic nie przesądzone. Powiedzieli, że ok poniedziałku dostarczą im części na akcje serwisową i wtedy zaczną diagnozować problem. Jak tylko coś będę wiedział od razu dziele się informacjami ;) mali1986 01-08-2019, 20:24 Ja dzwoniłem do ASO podałem Vin i mimo że etisie nic nie ma o akcji serwisowej powiedzieli że akcja obejmuje moje auto i że zamawiają części W tym tygodniu będę się umawiać na wymiane Auto z 2013 roku klocolus 02-08-2019, 00:00 Mój produkcji 03.2014 podlegał akcji serwisowej chociaż zawiadomienie przyszło dopiero tydzień temu (wcześniej sam słyszałem o akcji z forum i zgłosiłem się wcześniej, dostałem od ręki modyfikacje układu chłodzenia, termostat, kilka wężyków w tym przelewowe i nowe sprzęgło). List dotarł przynajmniej miesiąc później niż wskazywał etis (a może i pół roku tylko wcześniej nie sprawdzałem w etisie) Z ciekawości odpiąłem czujnik od tej gruszki którą mi domontowali - jest wielki alarm na desce po 30 sekundach "silnik-natychmiast serwis", tryb awaryjny jazdy i sygnalizacja dzwiękowa. W moim swoją drogą przewody przelewowe były wymieniane w marcu tego roku bo się rozleciały ale za to przebieg też zacny (254tys.km). W sumie mogę spróbować się zgłosić do aso po zwrot kosztów naprawy zobaczę co odpiszą. MikiMałs 02-08-2019, 08:28 Kloculus próbuj, ale ASO Cię zapewne pogoni, że żadnego zwrotu oni nie robią. Mnie w Lipskim w Wawie wczoraj na akcji spławili z tematem zwrotu, a wymieniałem 2 lata wcześniej u nich. Ale powiedziałem, że będę teraz upierdliwy i wysłałem zapytanie do forda. Danielo_82 02-08-2019, 08:43 Jeszcze raz. Wezyki nie są powodem tej akcji. Przynajmniej oficjalnie. Są wymieniane (zresztą nie wszystkie) niejako przy okazji, tak jak m. inn. płyn chłodniczy, a te co wymieniliście we własnym zakresie są tak samo felerne jak poprzednie. Główna zmiana polega na obniżeniu temperatury pracy, zwiększeniu średnicy i przepływu cieczy, poprzez wymianę zaworu obejsciowego i termostatu, oraz zmianach w konfiguracji pcm. boncio 02-08-2019, 11:02 Danielo_82 zapomniałeś napisać o czujniku, aby wszystko było w jednym poście ;) Danielo_82 02-08-2019, 11:14 Tak, oczywiście czujnik poziomu też. I jeszcze jedna dość ważna rzecz :jeśli ktoś miał mapy na 180 KM, to po akcji znów będzie miał seryjne 160... PiotruśPan 02-08-2019, 11:54 No dobrze, a co w przypadku gdy ktoś nieświadomie przegrzal już silnik z tego powodu. Powiedzmy że pękł mi wężyk, albo poprzedniemu właścicielowi i naprawił na swój koszt, ale silnik ucierpiał? Robią jakieś próby,testy? Danielo_82 02-08-2019, 12:10 Nie wiem. Z rozmowy z ludźmi z Forda wiem tylko, że przyczyną akcji jest przegrzanie, pęknięcie głowicy i wyciek płynu, czego konsekwencją jest zatarcie a czasami pożar silnika. I w takich sytuacjach wymieniają silnik. Nie wiem czy w przypadku pęknięcia wężyka jest podobnie. japim 02-08-2019, 12:36 No dobrze, a co w przypadku gdy ktoś nieświadomie przegrzal już silnik z tego powodu. Powiedzmy że pękł mi wężyk, albo poprzedniemu właścicielowi i naprawił na swój koszt, ale silnik ucierpiał? Robią jakieś próby,testy? Na pewno oglądają silnik czy nie ma widocznego pęknięcia. Widać je w tym linku: https://static.oemdtc.com/Uploads/1709AH.jpg https://ford.oemdtc.com/2754/safety-recall-17s09-coolant-level-sensor-system-installation-2013-2015-ford Na forum w wątku o focusie ludzie pisali, że im sprawdzali głowice i gdy była uszkodzona to wymieniali silnik na nowy. Sprawdzają kody DTC, które mogłyby świadczyć o wcześniejszym przegrzaniu : wypadający zapłon, za wysoka temperatura płynu. Jeżeli nie ma pęknięcia, nie ma kodów, silnik przegrzany i np są zapieczone pierścienie lub jest wydmuchana uszczelka - to nie wiem jak podejdą. Możliwe, że tak jak w artykule z Wyborczej z wczoraj - że wymienią wężyki i oddadzą auto (bo nie nosi śladów przegrzania). PiotruśPan 02-08-2019, 12:47 A może mi ktoś powiedzieć lub polecić jakieś rzetelne aso w Małopolsce co podejdzie do tej kwestii odpowiednio, bo nie wiem czy wikar w ns jest taki Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka Danielo_82 02-08-2019, 12:55 A ubywa Ci płyn albo olej? Silnik szarpie lub przerywa? PiotruśPan 02-08-2019, 13:40 Płyn ubywa, oleju to tak 0,5 l co 10 000 dolewalem, ale myślałem że to norma, bo dużo osób tak ma podobno z tego co piszą Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka Danielo_82 02-08-2019, 14:32 0.5 oleju to zupełnie w normie (choć mi po zmianie na Motula bierze może 0,2l między wymiami), ubytku płynu natomiast nie zauważyłem u siebie. Squdow 02-08-2019, 14:40 Panowie, Właśnie dzwonili z Forda Stwierdzili, że silnik przegrzany, ale niestety nie naprawią go bo: - silnik jest przegrzany a nie blok silnika ! - uskodzone są pierścienie lub zawory I owszem całkiem możliwe, że to z wadliwego układu chodzenia, ale niestety jako, że już silnik uszkodzony to oni go nie naprawią za FREE i KONIEC PiotruśPan 02-08-2019, 14:58 Ja bym tak sprawy nie zostawił kolego Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka Squdow 02-08-2019, 15:01 Ja bym tak sprawy nie zostawił kolego Czy może mi ktoś z forum polecić co w takiej sytuacji zrobić ? Danielo_82 02-08-2019, 15:16 Porozmawiaj z kolegą japim Miał identyczną sytuację. PiotruśPan 02-08-2019, 15:24 No i oczywiście opisać pasuje sprawę tu na forum Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka Danielo_82 02-08-2019, 16:57 A ja mam prośbę do osób które są już po akcji o info czy u was też ten cienki powrotny przewód, po prawej stronie silnika, nad skrzynią biegów, jest czymś przyłapany czy tak jak u mnie zwisa między chłodnica a silnikiem? japim 02-08-2019, 17:52 A ja mam prośbę do osób które są już po akcji o info czy u was też ten cienki powrotny przewód, po prawej stronie silnika, nad skrzynią biegów, jest czymś przyłapany czy tak jak u mnie zwisa między chłodnica a silnikiem? Tak sobie zwisa. Ja podczepiłem go do wiązki która idzie do wentylatorów chłodnicy opaską - ale nie za ciasno. To jest kolejne słabe ogniwo tego układu... Yakac 02-08-2019, 18:04 A w silniku 2,0 Ecoboost nie ma tego problemu? Marek13 02-08-2019, 18:29 Jakieś trzy, cztery lata temu pękła w moim Fordzie rura biegnąca między plastikową pokrywą silnika a pasem przednim. Jednak zauważyłem nagły wzrost temperatury i natychmiast zatrzymałem samochód. Wskazówka wskaźnika temperatury nie zdążyła dojść do czerwonego pola. Nie była to jednak ta cienka rurka. Yakac 02-08-2019, 18:53 Marek13 - a jakie masz dokładnie auto i rocznik, bo z opisu nie wiem dokładnie, w 2010r były Ecoboosty? japim 02-08-2019, 19:08 Możliwe ze w 2.0 czujnik temp jest w innym miejscu. W 1.6EB w przypadku braku płynu nie ma zadnego ostrzeżenia. Marek13 02-08-2019, 21:09 Marek13 - a jakie masz dokładnie auto i rocznik, bo z opisu nie wiem dokładnie, w 2010r były Ecoboosty? Jeden z pierwszych 2.0 Ecoboost, jeszcze przed liftingiem. Mondeo mk 4, 2010 2.0 Ecoboost 204 km, Powershift. boncio 05-08-2019, 11:15 w 2010r były Ecoboosty? Były :) Jesienią 2010 1,6 EB pojawił się w Fordzie, a wcześniej był montowany w Volvo. 2.0 był wcześniej, chyba od maja 2010. PiotruśPan 05-08-2019, 12:45 Ktoś już jest po tej akcji i może coś napisać Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka luk2222 05-08-2019, 17:25 Ktoś już jest po tej akcji i może coś napisać Zerknij do działu s-maxa: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=297289 ksq 05-08-2019, 19:53 Jestem już po akcji, wykonanie Euro Car w Krakowie. Miałem bliżej Wikar, ale tam serwis twierdził, że akcja jest wstrzymana do połowy sierpnia. W EC części mieli na stanie, zapisałem się na pierwszy wolny termin. Auto było do odbioru po 4.5h. W ramach akcji "przysługuje" bezpłatnie 1l koncentratu płynu chłodzącego SuperPlus - w moim przypadku płyn był dość mocno zanieczyszczony, zdecydowałem się na wymianę całości i musiałem dopłacić za 3.5l koncentratu. Po przejechaniu kilku kilometrów pokazała się "usterka silnika" - okazało się, że nalano za mało płynu chłodniczego. Wróciłem się, dolali i od tej pory jeżdżę i obserwuję. Lista części z kosztorysu: 1. Płyn chłodz.SuperPlus (koncentr.) 1L (1931958) 2. Zestaw termostatu 82C 1.6 Ecoboost (17S09) (2184696) 3. Wiązka przewodów instalacji elektrycznej do modelu Mondeo (17S09) (2279226) 4. Główny zestaw czujnika CLS (2332738) klocolus 05-08-2019, 20:10 Ktoś już jest po tej akcji i może coś napisać Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka No ja, pisałem w wątku wcześniej, robiłem także tą ze sprzęgłem PiotruśPan 05-08-2019, 20:50 No to muszę się zapisać Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka boncio 06-08-2019, 11:05 musiałem dopłacić za 3.5l koncentratuIle? Przecież ten koncentrat rozcieńcza się 1:1. Z darmowym 1l to daje pojemność układu chłodzenia 9l :shock: ksq 06-08-2019, 11:59 Ile? Przecież ten koncentrat rozcieńcza się 1:1. Z darmowym 1l to daje pojemność układu chłodzenia 9l :shock: Auto zakupiłem niedawno i nie znam jeszcze wszystkich parametrów - po sprawdzeniu w tabeli widzę, że do 1.6EB wchodzi 6.5l płynu, czyli przepłaciłem za 1l koncentratu. :oops: Danielo_82 06-08-2019, 12:19 Grubsze rurki po akcji, to więcej płynu wchodzi ;) ksq 06-08-2019, 12:55 Jest taka możliwość. Doradca przez telefon twierdził, że potrzeba niecałe 9 litrów na cały układ. Nawet jeśli w rzeczywistości wchodzi mniej, nie opłaca mi się wracać z racji 1 litra naddatku. Z tego co wiem, w moim aucie płyn był ten sam od nowości - różowy, natomiast teraz wlewany jest żółty. Wychodzi na to, że u każdego ze "starym" płynem trzeba wymienić całość? Danielo_82 06-08-2019, 13:17 Nie każdego. Mi wlali różowy/czerwony. klocolus 06-08-2019, 13:53 U mnie pomieszali ze starym czerwonym płynem i jakoś to nieciekawie wygląda, chyba wymienię na dobry płyn przy okazji wymiany oleju. Swoją drogą czy ktoś się orientuje czy do korka oleju jest dziura/klapka w dolnej osłonie silnika? Czy trzeba całą osłonę zwalać? karloss 06-08-2019, 14:31 Nie ma dziury, trzeba obudowę odkręcić, ale to żaden problem. Swoją drogą to doplacanie do płynu to jakaś lipa. Może jeszcze rachunek za prąd wystawia? Chyba ktoś kogoś w butelkę nabil. ksq 06-08-2019, 15:10 Po przemyśleniu w mojej ocenie wygląda to tak, że w ramach akcji wliczony jest litr koncentratu do uzupełnienia braków po zamontowaniu nowych rurek i czujnika. Ja natomiast dopłaciłem za wymianę starego płynu, 3.5l odpowiada pojemności całego układu. Wymiana była opcjonalna (za moją zgodą) i wolałem wymienić 8-letni płyn. p.saw 06-08-2019, 19:52 Jestem po dzisiejszej akcji serwisowej. Węże wymienione, wiązka zamontowana, płyn wymieniony w całości, oprogramowanie wgrane. Ponoć jest osobna kontrolka. Nie widziałem ale dostałem zapewnienie o istnieniu takowej. Czujnik jest zamontowany na połączeniu zbiorniczka z wężykiem. Czyli wskazywać będzie, gdy płyn zejdzie poniżej poziomu zbiorniczka. Nie zauważyłem różnicy we wskazaniach temperatury płynu na wskaźniku. Pewnie takie są przy dokładnych wskazaniach w trybie serwisowym. Nic nie musiałem dopłacać. :D To kolejna akcja jaką przeszedłem w ostatnich 2 miesiącach. Poprzednia zakończyła się wymianą sprzęgła. g;) leszcz 06-08-2019, 19:54 oprogramowanie wgrane. Ponoć jest osobna kontrolka. jaką masz wersję softu w liczniku ? p.saw 06-08-2019, 19:57 Niestety mały czerwony. karloss 06-08-2019, 20:25 Ja gdzieś wyczytałem, że miga kontrolka start / stóp i pojawia się komunikat - ile w tym prawdy to nie wiem. W sumie to ford powinien dać kartkę A4 z instrukcją co się pojawi na wyświetlaczu w przypadku awarii, bo jak dotąd to nie trafiłem na konkretne info czego się spodziewać. leszcz 06-08-2019, 20:28 bo jak dotąd to nie trafiłem na konkretne info czego się spodziewać. jak masz C+ sprawdź jaki soft jest w liczniku (jego nr) karloss 06-08-2019, 20:41 jak masz C+ sprawdź jaki soft jest w liczniku (jego nr) Nie mam kolorowego conversa. Tylko duży pomarańczowy, ale tam też jest jakaś wersja softu? Ja w czwartek jadę na akcję serwisowa. leszcz 06-08-2019, 20:49 chłopaki którzy mają 1.6EB + Convers+ proszę o sprawdzenie wersji softu w liczniku ;) ksq 06-08-2019, 21:20 Ja gdzieś wyczytałem, że miga kontrolka start / stóp i pojawia się komunikat - ile w tym prawdy to nie wiem. W sumie to ford powinien dać kartkę A4 z instrukcją co się pojawi na wyświetlaczu w przypadku awarii, bo jak dotąd to nie trafiłem na konkretne info czego się spodziewać. U mnie zalano za mało płynu: zaświeciła się kontrolka [i] oraz pojawił komunikat "Usterka silnika". Nic więcej. boncio 07-08-2019, 10:11 Trochę lipa, jakby robili na odwal się, bo taki ogólny komunikat nic nie mówi. Możecie sprawdzić czy aktualizowali wam PCM i IPC, czy może tylko PCM? Czujnik jest zamontowany na połączeniu zbiorniczka z wężykiem. Czyli wskazywać będzie, gdy płyn zejdzie poniżej poziomu zbiorniczka. Jak się przyjrzysz dokładnie, to zobaczysz, że nowy zbiornik ma też podłączony wężyk od spodu do tego czujnika. On jest tak zrobiony, że pokazuje tak samo jakby był w zbiorniku. Powinien być skalibrowany na MIN i wtedy już pokazać info na desce. Danielo_82 07-08-2019, 10:26 Możecie sprawdzić czy aktualizowali wam PCM i IPC, czy może tylko PCM?. A czy po aktualizacji na zegarach nie powinno pojawić się kilka nowych rzeczy, które dostępne były w późniejszych latach (np ciągle widoczna temp silnika, ustawiona prędkość tempomatu)? jeśli tak, to ja mam po staremu. ksq 07-08-2019, 10:45 Ja mam "duży pomarańczowy" wyświetlacz, wersja softu według ETIS to teraz BG91-14C204-BMA (PCM) i BS7T-14C026-BE (IPC). Niestety nie wiem, jakie wersje były wcześniej. klocolus 07-08-2019, 15:06 chłopaki którzy mają 1.6EB + Convers+ proszę o sprawdzenie wersji softu w liczniku ;) Soft 1507 Ponoć jest osobna kontrolka. Nie widziałem ale dostałem zapewnienie o istnieniu takowej. Ja z ciekawości odpiąłem ten nowy czujnik - jest wielki alarm na desce po 30 sekundach "silnik-natychmiast serwis", tryb awaryjny jazdy i sygnalizacja dzwiękowa. p.saw 07-08-2019, 15:31 Jak się przyjrzysz dokładnie, to zobaczysz, że nowy zbiornik ma też podłączony wężyk od spodu do tego czujnika. On jest tak zrobiony, że pokazuje tak samo jakby był w zbiorniku. Powinien być skalibrowany na MIN i wtedy już pokazać info na desce. Muszę to sprawdzić. A może zrobić test "odciągając do "min" płyn ze zbiorniczka? Tylko jeśli wejdzie w tryb awaryjny to czy nie trzeba będzie go później wykasować? Soft 1507 Ja z ciekawości odpiąłem ten nowy czujnik - jest wielki alarm na desce po 30 sekundach "silnik-natychmiast serwis", tryb awaryjny jazdy i sygnalizacja dzwiękowa. Swoją drogą to powinni dać jednak jakiś "papier" ze skróconą informacją jak to działa. Przecież w standardowej instrukcji obsługi tego nie ma. Jak będę przy okazji w ASO to postaram się coś wyciągnąć. boncio 07-08-2019, 15:39 A może zrobić test "odciągając do "min" płyn ze zbiorniczka Też o tym myślałem, ale nie mam dużej strzykawki :) W Focusach ludziom pokazywał komunikat jak przód auta był sporo niżej niż tył. Pitterek 08-08-2019, 10:29 W Focusach ludziom pokazywał komunikat jak przód auta był sporo niżej niż tył. Potwierdzam :) "Niski poziom płynu chłodzącego silnika Serwis!" karloss 08-08-2019, 12:44 No dobra Panowie, ale weźcie pod uwagę, że są różne typy zegarów i przynajmniej w mondeo mk4 pomiędzy zwykłym conversem (pomarańczowy duży i mały) a conversem+ jest przepaść jeżeli chodzi o możliwość wyświetlania komunikatów. Dlatego każdy powinien wspomnieć jaki ma wyświetlacz. boncio 08-08-2019, 16:01 Jeśli są wyświetlane komunikaty słowne, to będzie on podobny, a jedynie np. skrócony. W rodzinie Focusa zarówno mały i duży wyświetlacz podaje te same komunikaty. Czasem skrócone na małym. A odłączenie czujnika słusznie generuje komunikat ogólny awarii. Wtedy trzeba odczytać błędy. Dopiero płyn poniżej minimum może dać komunikat o za niskim poziomie. karloss 08-08-2019, 19:55 Jestem po akcji serwisowej i takie są zmiany: - zbiornik wyrównawczy jest inny niż dotychczas tzn. od dołu jest dodatkowe podejście dla węża idacego do czujnika poziomu plynu, - gumowe węże są znacznie grubsze i biegną inaczej (najwieksza zmiana dotyczy węża idacego od zbiornika do jak się nie mylę turbo - ten krótki co lubił strzelic). Teraz tego połączenia nie ma, - jest dodatkowa nowa wiązka elektryczna pod podszybiem i dwa nowa złącza elektryczne zamontowane nad akumulatorem, - temperatura (mierzona w trybie serwisowym zegarów) w trakcie jazdy min. 80 - max. 90 (poprzednio u mnie było ok 94-98 stopni). - temperatura w trakcie stania w korku, tutaj trochę wyższa niż poprzednio poniewaz dochodziła do 102 stopni i szybki spadek do 97-98 po włączeniu wentylatora (poprzednio max. 99 stopni) i szybko spada po ruszeniu, - zalany pomarańczowy płyn chłodniczy (to apropo innego typu płynu, który niektórzy zgłaszali), - co do komunikatu powiedziano mi, że będzie ostrzeżenie i monit o niskim poziomie plynu. Danielo_82 09-08-2019, 06:57 - temperatura w trakcie stania w korku, tutaj trochę wyższa niż poprzednio poniewaz dochodziła do 102 stopni i szybki spadek do 97-98 po włączeniu wentylatora (poprzednio max. 99 stopni) i szybko spada po ruszeniu, . Czyli termostat wymienili, a modyfikacji w pcm dot sterowania pracą wentylatora nie ma. Jesteś pewny że oba wentylatory masz sprawne? Bo ja podobne wahania temperatury miałem przy uszkodzonym module, gdy włączal się tylko ten mały wiatrak. karloss 09-08-2019, 07:47 Czyli termostat wymienili, a modyfikacji w pcm dot sterowania pracą wentylatora nie ma. Jesteś pewny że oba wentylatory masz sprawne? Bo ja podobne wahania temperatury miałem przy uszkodzonym module, gdy włączal się tylko ten mały wiatrak. Raczej sprawne, poprzednio normą było, że po krótkiej jeździe włączał się główny wiatrak na postoju (to ogólnie znana przypadłość). Ta temperatura 101-102 stopnie pojawiała się przy wyłączonej klimie. Po jej uruchomieniu już tyle nie osiągnęła - max. to było 97-98 stopni jak dobrze pamiętam. A czy tej usterce towarzyszy jakiś błąd? Jak sprawdzić czy działają oba? Danielo_82 09-08-2019, 08:01 Byłby zapisany błąd. No i nie kręciłby się wiatrak, ale skoro piszesz, że działa przy linie to znaczy, że wina leży po stronie oprogramowania które załącza wentylatory po staremu tj przy temp okolo 100 st C PiotruśPan 09-08-2019, 08:06 Danielo_82 Jakie miałeś objawy tego padnietego modułu Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka Danielo_82 09-08-2019, 08:20 Jw. Błąd P0480 i działający tylko jeden, mały wentylator, który załączał się dopiero koło 107st C. Po rozebraniu modułu okazało się że pękł jeden z dwóch termistorów. Opisywałem to w którymś wątku. PiotruśPan 09-08-2019, 08:41 Jw. Błąd P0480 i działający tylko jeden, mały wentylator, który załączał się dopiero koło 107st C. Po rozebraniu modułu okazało się że pękł jeden z dwóch termistorów. Opisywałem to w którymś wątku.Reanimowales czy nowy Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka Danielo_82 09-08-2019, 08:49 Próbowałem, ale raz że odpowiedniego tranzystora (tyrystora?) nie udało się dostać w kraju a dwa nie miałem takiej kolby która potrafiłby go podgrzać. Poniżej foto z sekcji. Jestem pewien że ten uklad odpowiada za 99%wszystkich awarii tego modułu https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190809/ad7401adee58712346353f6512e2f6ea.jpg marzwi 09-08-2019, 09:23 Witam, pozwolę podłączyć się pod temat akcji serwisowej Forda ponieważ u mnie po akcji serwisowej ( a było to w zeszłym roku, akcja 17S09) praktycznie non stop mam problemy z samochodem (wcześniej auto chodziło jak złoto) Po akcji serwisowej tak jak koledzy wcześniej wspomnieli zmieniło się parę rzeczy włącznie ze zmianą softu (widoczne zmiany na wyświetlaczu convers). Niestety na drugi dzień po akcji serwisowej zauważyłem, iż po uruchomieniu samochodu z rury wydechowej pojawia się spora ilość białego, czasem lekko niebieskiego dymu). Po zgłoszeniu do ASO Bielsko, po pierwszych dwóch wizytach nic nie stwierdzono ponieważ mechanicy rozkładali ręce...po kolejnej reklamacji w odstępie miesiąca stwierdzono, że prawdopodobnie problem lezy po stronie silnika czego jednoznacznie nie byli w stanie mi potwierdzić koszt wymiany 20 tys:evil: oczywiście na własny koszt ponieważ oni przy silniku nie grzebali...nie pozostało mi nic innego jak tylko wyjechać z ASO...Samochód następnie oddałem do znajomego mechanika, który stwierdził, że dym który sie wydobywa to para wodna nie olej przy okazji sprawdził czy olej nie przedostaje sie do turbiny itd. było ok... Co ciekawe po wizycie u mechanika problem z kopceniem ustał....niestety m-c później szlak trafił turbinę:evil: Po regeneracji turbiny (wrzesień 2018) wszystko działało ok do czasu...okazało się po reklamacji, że źle zamontowano mi kolektor dolotowy i turbina zaczęła zasysać lewe powietrze (oczywiście kolejne przepychanki to nie my to oni, firma która to robiła umyła ręce, ok stwierdziłem że koszt jest do zaakceptowania więc pokryłem koszty i chciałem dalej cieszyć się moim focusem....) Od ostatniego serwisu gdzie zmontowano mi kolektor i turbinę pojawiły sie kolejne problemy...problem z uruchamianiem silnika (działo sie tak od pewnego czasu jednak łączyłem to raczej z wymiana starego akumulatora, który jednak okazał się sprawny..., ubywający płyn chłodniczy (wcześniej takich problemów nie było) Szczerze mówiąc mam już dość tego samochodu!!!!Od wyjazdu z ASO wydałem juz kilka tysięcy a problemów tylko przybywa....czy ktoś miale podobne problemy po akcji serwisowej!!!??? boncio 09-08-2019, 10:24 Skoro to Focus, to chyba sensowniej napisać w dziale Focusa, a nie Mondeo. Poza tym nie kojarzę, aby ktoś miał jakiekolwiek problemy po akcji. I ja nie widzę związku między akcją, a problemami. Jeśli płyn nie ubywał zaraz po akcji, to zrobili ok. A cała reszta to sam napisałeś kto zawinił. gcole 10-08-2019, 21:30 Tak a pro pos: czy ja dobrze rozumiem, że w moim wypasionym mondeo na tym wielkim kolorowym wyświetlaczu pokazywana temperatura silnika (zresztą ciągle wydaje się nieco poniżej połowy skali) to jakaś ściema bo nie ma tak naprawdę czujnika temperatury? I jak silnik się przegrzeje to dowiem się dopiero po płomieniach spod maski? :570: Hansolo 10-08-2019, 21:39 czy ja dobrze rozumiem Źle rozumiesz. W akcji serwisowej dodawany jest czujnik poziomu płynu w zbiorniczku lub zbiorniczek z czujnikiem / tu mogę się mylić /. Temperatura płynu jest brana z zupełnie innego czujnika. Druga sprawa to przy przegrzaniu płomieni nie będzie, jedynie kłębuszek pary ;) gcole 11-08-2019, 13:24 Aha, bo na początku wątku ktoś tak sugerował: "Uszkodzenie silnika powstało dlatego, że w samochodzie nie ma systemu informującego o niskim poziomie cieczy ani o przegrzewaniu się silnika - nawet jeżeli mówi o tym instrukcja. Czyli jedziesz sobie nic się nie zapala, nic się nie świeci i nieświadomie zarzynasz silnik.". Czyli wskaźnik temperatury jednak pokaże wzrost w przypadku przegrzewania silnika? Czy chodzi o to, że to jest temperatura płynu chłodzącego i jeśli jego zabraknie to temperatura na wyświetlaczu będzie ok podczas gdy silnik będzie się przegrzewał? klocolus 11-08-2019, 14:33 Czyli wskaźnik temperatury jednak pokaże wzrost w przypadku przegrzewania silnika? Czy chodzi o to, że to jest temperatura płynu chłodzącego i jeśli jego zabraknie to temperatura na wyświetlaczu będzie ok podczas gdy silnik będzie się przegrzewał? Przegrzewanie zawsze sygnalizował pod warunkiem obecności dostatecznej ilości płynu w układzie (zapewne wystarczy taki aby był obieg cieczy w układzie). Jak nie było płynu wskaźnik pokazywał temperaturę w granicy normy i nieświadomie zarzynałeś silnik. Tak jak pisali najszybciej szły te rurki przelewowe od chłodzenia ale też może zawsze pójść/odpiąć się wąż od chłodnicy czy nagrzewnicy. Teraz będzie ostrzeżenie jak utracisz płyn chłodniczy/będzie go za mało dając informację kierowcy aby się zatrzymać i sprawdzić układ/nieszczelność. japim 12-08-2019, 15:20 Aha, bo na początku wątku ktoś tak sugerował: "Uszkodzenie silnika powstało dlatego, że w samochodzie nie ma systemu informującego o niskim poziomie cieczy ani o przegrzewaniu się silnika - nawet jeżeli mówi o tym instrukcja. Czyli jedziesz sobie nic się nie zapala, nic się nie świeci i nieświadomie zarzynasz silnik.". Czyli wskaźnik temperatury jednak pokaże wzrost w przypadku przegrzewania silnika? Czy chodzi o to, że to jest temperatura płynu chłodzącego i jeśli jego zabraknie to temperatura na wyświetlaczu będzie ok podczas gdy silnik będzie się przegrzewał? To cytat mojego wpisu. Po pierwsze: nominalnie wskazówka żyje swoim życiem. W czasie jazdy temperatura płynu oscyluje między 80 (powyżej 90km/h) a 100C (korek w mieście) - zauważ, czy Twoje wskazania temu odpowiadają. Jeżeli wskazówka stoi jak zamurowana w czasie gdy zmieniasz prędkość jazdy tzn że komputer Cię oszukuje. Tak samo jak wszystkich innych nieświadomych użytkowników. W ukrytym menu serwisowym pokazywana jest prawdziwa temperatura. Po drugie: Pomiar temperatury jest w takim miejscu, że gdy nie masz płynu czujnik pokaże tylko temperaturę pary. Po trzecie: Jeżeli pęknie główny wąż to zobaczysz kłąb pary. Jak pęknie malutki - 5mm wężyk po prawej lub lewej stronie silnika to nie zobaczysz absolutnie nic. Po czwarte: bez płynu i poprawnych informacji (przed akcją serwisową) jeżeli będziesz jechał wystarczająco długo to mogą się zdarzyć 2 opcje: opcja łagodna: przegrzeje i uniesie się głowica, silnik straci kompresje i zgaśnie. Opcja ekstremalna to pęknięcie głowicy między 2 a 3 cylindrem i wyciek oleju pod bardzo dużym ciśnieniem, i to pójdzie na gorący silnik, który się przegrzewa (bo nie ma płynu) a to w konsekwencji może doprowadzić do pożaru. Opcja ekstremalna miała miejsce kilkadziesiąt razy i po niej FORD wprowadził akcję. Zaczęło się w USA i RPA gdzie płonęły KUGI (Ford Escape). Ostatnio niedaleko mnie widziałem spalonego focusa - zastanawiałem się czy to nie przez to... YARO69 17-08-2019, 08:52 Witam wszystkich. Mam pytanie do karloss. Gdzie byłeś na akcji serwisowej, ja kontaktowałem sie w tej sprawie z Auto Plaza na poczatku lipca i powiedzieli że mogą zamowic czesci ale nie maja oprogramowania, jak dostana to sie odezwa i cisza. Dziwi mnie to bo z tego co czytam to już dużo ludzi napisało że są po akcji i jest ok. karloss 17-08-2019, 10:40 Witam wszystkich. Mam pytanie do karloss. Gdzie byłeś na akcji serwisowej, ja kontaktowałem sie w tej sprawie z Auto Plaza na poczatku lipca i powiedzieli że mogą zamowic czesci ale nie maja oprogramowania, jak dostana to sie odezwa i cisza. Dziwi mnie to bo z tego co czytam to już dużo ludzi napisało że są po akcji i jest ok. Byłem na Ostroroga u Lipskiego (teraz to grupa Bemo Motors), ale również robią w Bemo w al. Krakowskiej. Na części czekałem ok 4 dni robocze, a wymiana trwała jeden dzien. YARO69 17-08-2019, 11:33 karloss bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Zadzwonię do Lipskiego. Mati1.8 19-08-2019, 10:27 Mój Mondek tez jest z 14 roku.Dzwoniłem do ASO w Łodzi i Rzeszowie .Też mnie nie ma na liście.Mam przejechane 68 tyś.Przy jakim przebiegu pojawił się u was problem? Też mam mondka 2014. Wężyk powrotu rozleciał się na początku roku. Dobrze że w mieście i że to było zimą. Od razu przestała działać nagrzewnica, więc stanąłem zgasiłem patrze pod maskę - brak płynu i kałuża. Na szczęście silnik ok. Wymieniałem wężyk w ASO - bo nigdzie go nie można dostać. Moim zdaniem powinni zrobić tę akcję dla 2014. karloss 19-08-2019, 19:05 Też mam mondka 2014. Wężyk powrotu rozleciał się na początku roku. Dobrze że w mieście i że to było zimą. Od razu przestała działać nagrzewnica, więc stanąłem zgasiłem patrze pod maskę - brak płynu i kałuża. Na szczęście silnik ok. Wymieniałem wężyk w ASO - bo nigdzie go nie można dostać. Moim zdaniem powinni zrobić tę akcję dla 2014. A z ciekawości duży masz przebieg? klocolus 19-08-2019, 19:42 Moim zdaniem powinni zrobić tę akcję dla 2014. Mój jest z 2014 i się kwalifikował do akcji. Mati1.8 20-08-2019, 07:21 A z ciekawości duży masz przebieg? 97 tyś. Km. adam_blue 26-08-2019, 19:21 Witam Kolegów. Czy ktoś się bawił już w testowanie działania czujnika poziomu płynu, ktoś uzupełniał po odpowietrzeniu, komuś się się mondeo upomniał o nawodnienie 😉 Z tego co Aso powiedziało, czujnik powinien zadziałać, gdy poziom płynu zejdzie ponad 2 centymetry po niżej minimum kreski, tak mniej więcej jest to wykalibrowane dla komunikatu. Jakieś doświadczenia w tej materii? karloss 26-08-2019, 21:59 Po akcji serwisowej musiałem dolac 0.3-0.4 litra. Moim zdaniem to efekt zapowietrzenia nagrzewnicy. Wówczas poziom płynu spadł na zimnym silniku ok. 1 cm poniżej minimum, ale żaden alarm się nie zalaczyl. adam_blue 27-08-2019, 06:18 U mnie też delikatnie kilka milimetrów poziom na zimnym silniku pod kreską minimum, na gorącym wzrasta do nie calej połowy. Alarmu póki co brak, na razie nie uzupelniałem, ponad miesiąc po akcji, masz racje Kolego co miało się odpowietrzyć w nagrzewnicy już chyba uczyniło, czujnik komunikat przekazuje w ASO testowali ponoć działa, ponad 2 centymetry po niżej ma już być info. Póki co wszystko śmiga, od czasu do czasu zaglądam dla pewności 😉 krolikPL 27-08-2019, 14:00 Co prawda mam S-MAX po tej akcji i ASO też nie widziało jak będzie sygnalizowany poziom płynu, ale po pierwszej przejażdżce w trasie mam "nowe" zachowanie samochodu. Wskaźnik temperatury skacze na MAX info o usterce silnika i świeci się check engine. Gaśnie jak samochód wystygnie. Poziom cały czas powyżej MIN tak więc mam kolejną wizytę w ASO aby zdiagnozować czy to. adam_blue 28-08-2019, 10:32 Faktycznie jest coś nie tak. Płyn jest, obstawiam sam czujnik temperatury, albo coś z nowym termostatem albo elekrtozaworem, pewnie mały obieg tylko jest i gotuje się auto. Wracać do ASO niech szukają. emperorhorde 09-09-2019, 21:01 Cześć, Czy spotkał się ktoś z sytuacją, że przy akcji serwisowej na sprzęgło i układ chłodzenia: - sprzęgło się przypala podczas ruszania - a w układzie chłodzenia zainstalowano tylko czujnik poziomu płynu w zbiorniczku? Mam na oku Mondeo z taką historią. Widziałem zlecenie z akcji serwisowej i jest adnotacja o zainstalowaniu czujnika poziomu płynu bez wymiany termostatu o pozostałych elementach nawet nie ma śladu. Właściciel natomiast twierdzi, że czasem czuć sprzęgło, a w ASO powiedziano mu, że "może się ułoży', a jak nie to zawsze jest gwarancja... Co o tym myślicie? krolikPL 09-09-2019, 22:00 Podobno dla różnych modeli samochodów są różne instrukcje akcji i inne listy rzeczy do wymiany (może ASO lepiej Ci opiszę co było dokładnie wykonane). Co do sprzęgła to powinieneś mieć 2 lata gwarancji na wykonaną usługę (pod warunkiem, że materiały też były dostarczone przez ASO - a nie przez właściciela a ASO tylko montowało) YARO69 10-09-2019, 15:15 WITAM. Jestem po akcji serwisowej z układem chłodzenia. Byłem 2 września w Auto Plaza w Warszawie, co do jakości wykonania nie mam żadnych uwag, natomiast nurtuje mnie jedna rzecz. wiem że wgrywali też jakieś oprogramowanie i nie wiem czy nie spowodowało to obniżenia mocy. Mam odczucie jakby po tej akcji samochód stracił trochę na mocy. Czy ktoś z was zauważył coś podobnego ?. Pozdrawiam. pitago 10-09-2019, 19:02 mam takie same objawy, co robić karloss 10-09-2019, 19:26 Ja nie mam takich odczuć, chyba że koledzy mieli jakieś chipowanie. Wg mnie co do pracy silnika jest jak przed akcja. Po akcji sprawdźcie poziom płynu w zbiorniku. YARO69 10-09-2019, 20:04 Co robić ? pitago dobre pytanie, sam nie wiem co tu robić. co do chipowania to nic takiego nie robiłem. praca silnika też jest jakaś głośniejsza. zaczynam żałować że oddałem samochód na tą akcję serwisową. silnik chodził jak zegarek, przyspieszał dużo lepiej, czytałem też opisy osób które przejechały na tych silnikach po 300 tys i jakoś im się nic nie przegrzało ani głowica nie pękła. japim 11-09-2019, 08:32 Byłem w ASO z takimi samymi objawami. Stwierdzili, że wszystko jest OK. Nawet mistrz serwisu przejechał się autem i twierdzi że nie ma problemu. Przy biegach 1-3 jest ok. Ale przy wyższych prędkościach (4-5-6) auto przyśpiesza nie tak jak przed akcją. Podejrzewam, że nowe oprogramowanie PCM wraz z softem wykrywającym poślizg sprzęgła kastrują nasze samochody. Ja nie miałem wymienionego sprzęgła - tylko wgrany soft. Trzebaby pojechać na hamownię i zobaczyć co tam się dzieje w porównaniu do innych wykresów sprzed wykonania akcji np które robił Heko. Oczywiście ASO nie ma bladego pojęcia co wgrali - bo to nie są inżynierowie/programiści Forda. karloss 11-09-2019, 08:49 Byłem w ASO z takimi samymi objawami. Stwierdzili, że wszystko jest OK. Nawet mistrz serwisu przejechał się autem i twierdzi że nie ma problemu. Przy biegach 1-3 jest ok. Ale przy wyższych prędkościach (4-5-6) auto przyśpiesza nie tak jak przed akcją. Podejrzewam, że nowe oprogramowanie PCM wraz z softem wykrywającym poślizg sprzęgła kastrują nasze samochody. Ja nie miałem wymienionego sprzęgła - tylko wgrany soft. Trzebaby pojechać na hamownię i zobaczyć co tam się dzieje w porównaniu do innych wykresów sprzed wykonania akcji np które robił Heko. Oczywiście ASO nie ma bladego pojęcia co wgrali - bo to nie są inżynierowie/programiści Forda. japim - ale koledzy piszą tutaj o rzekomym spadku mocy po akcji serwisowej na układ chłodzenia. Co do akcji dot. sprzęgła to owszem, były osoby które zgłaszały lekkie osłabienie silnika, ale jak pamięć mnie nie myli tylko Ci, którzy mieli wgrywany soft. W moim przypadku było wymienione kompletne sprzęgło, ale ja nie widzę różnicy - auto jedzie okey. japim 11-09-2019, 09:21 japim - ale koledzy piszą tutaj o rzekomym spadku mocy po akcji serwisowej na układ chłodzenia. Co do akcji dot. sprzęgła to owszem, były osoby które zgłaszały lekkie osłabienie silnika, ale jak pamięć mnie nie myli tylko Ci, którzy mieli wgrywany soft. W moim przypadku było wymienione kompletne sprzęgło, ale ja nie widzę różnicy - auto jedzie okey. Wiem. U mnie objawy pojawiły się dopiero po akcji serwisowej na układ chłodzenia. Soft na sprzęgło wgrali mi w listopadzie 2018 i od tamtej pory jeździło wszystko OK. Mówię tutaj o połączeniu jednego z drugim. Albo to wina tylko tego drugiego - w sensie nowego softu do PCM wgranego podczas akcji układu chłodzenia. Bez hamowni nie da się nic powiedzieć. Ciekawe czy jest już nowy chip po akcji chłodzenia, bo że wersja chipa na sofcie na sprzęgło to wiem, że jest. Cezarmat 01-10-2019, 06:42 Cześć, dzwoniłem dziś do Wikar Kraków w celu umówienia na akcje serwisową lecz otrzymałem informację że samochód nie jest objęty akcja serwisową, (nie ma tego w Etis) mam Mondeo 1.6 EB z 2014 jak to może być przyczyną, miał tak ktoś? japim 01-10-2019, 08:56 Cześć, dzwoniłem dziś do Wikar Kraków w celu umówienia na akcje serwisową lecz otrzymałem informację że samochód nie jest objęty akcja serwisową, (nie ma tego w Etis) mam Mondeo 1.6 EB z 2014 jak to może być przyczyną, miał tak ktoś? Była o tym dyskusja. Twój samochód jest za młody i "statystycznie" nie opłaca się go jeszcze naprawiać. Po prostu jakiś gościu z arkuszem Excela w FORD zdecydował, że ryzyko pęknięcia wężyka w Twoim aucie jest jeszcze niskie i akceptowalne i poczekają może ze 2 lata. Jeżeli do tego czasu nic z samochodem Ci się nie stanie to zaproszą Cię na akcję... Do tego momentu zaglądaj pod maskę raz dziennie :) i profilaktycznie kup sobie sam i wymień dwa cienkie wężyki idące od zbiorniczka - mają 5-6mm średnicy. boncio 01-10-2019, 11:54 Jak kolega ma rocznik 2014 to może mieć te grubsze wężyki już. japim 01-10-2019, 13:05 Jak kolega ma rocznik 2014 to może mieć te grubsze wężyki już. Co nadal nie ratuje mu skóry jak ze starości i wysokiej temperatury w komorze silnika któryś pęknie. A pęknięcie tego wężyka i jego skutki nie są objęte żadną gwarancją - nawet GW12 Forda. Tak jak napisałem - to tylko odwleka problem w czasie. spokospoko 06-10-2019, 05:17 A pęknięcie tego wężyka i jego skutki nie są objęte żadną gwarancją - nawet GW12 Forda. Cóż, mi wężyk pękł 2x. W związku z tym w ramach akcji wymieniono mi cały silnik. Ze starego została tylko turbina. Dla mnie deal życia ;) PiotruśPan 06-10-2019, 09:31 Ale co padł Ci silnik? Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka japim 06-10-2019, 16:08 Cóż, mi wężyk pękł 2x. W związku z tym w ramach akcji wymieniono mi cały silnik. Ze starego została tylko turbina. Dla mnie deal życia ;) Kiedy? W tym roku? karloss 06-10-2019, 17:50 Kiedy? W tym roku? https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3175656&postcount=76 Swoją drogą trochę to dziwne że Koledze 2 razy pękł wężyk w ukladzie chłodzenia. Albo totalny niefart albo jakieś niedbalstwo. Jak na razie jak patrzę na padniete ecoboosty to tylko wynik utraty płynu przez nieszczelności w ukladzie, a nie przez pękanie głowicy przy prawidłowym chlodzeniu. gizyk 08-10-2019, 19:36 Cześć, właśnie wczoraj oddałem samochód na dwie zaległe akcje serwisowe. To jest mój drugi fordzik i wiem czym jest Etis. Jednak nie dajcie się zwieść informacjom na tymże serwisie, bo mój VIN sprawdzałem od trzech lat i niestety mój samochód nie kwalifikował się do akcji serwisowych. Jednak, jak tydzień temu zadzwoniłem do serwisu Forda, okazało się, jednak mam dwie zaległe akcje. Po czym, wczoraj, jak wstawiłem autko, wieczorem pozwoliłem sobie wejść ponownie na Etis i jednak miałem info o zaległych akcjach. Ku przestrodze, dzwońcie i pytajcie, net kłamie :D Pozdrawiam :) ad_user 14-10-2019, 22:08 Ja mam ciekawiej w ASO Lublin z tą akcją. Czekam 10 dni na wizytę celem sprawdzenia co podlega wymianie. To sprawdzenie ma trwać ok. 2h. Potem serwis zamówi części i umówi sie na wymianę, która z kolei ma trwać ok. 5h. Może mi silnik dozyje, bo ostatnio po przejechaniu 90km i zaparkowaniu usłyszałem szum wentylatora chłodnicy, co chyba nie jest prawidłowym objawem (w korku nie stałem). WOK1 16-10-2019, 09:00 do ADAM BLUE Ja testowałem założony czujnik poziomu płynu w zbiorniku wyrównawczym po akcji serwisowej. Po spuszczeniu płynu ze zbiorniczka poniżej 1,5 cm od minimum zaświecił się komunikat na desce awaria silnika. podczas nalewania płynu do zbiornika wyrównawczego przy stanie minimum komunikat o awarii silnika na wyświetlaczu zniknął.Czyli wszytko działa poprawnie. P.S. Ja też czekałem na nowe oprogramowanie i wyjechałem z serwisu bez jego wgrania bo nie chciałem zostawiać auta ,ale po tygodniu okazało się, że mój egzemplarz nie potrzebuje żadnego nowe softu i wszystko działa jak powinno. DeFacto 22-10-2019, 14:29 Witam. Czy mógłbym prosić o info czy akcja dotyczy WF0EXXGBBEEP80105? Dziękuję uprzejmie. Hansolo 22-10-2019, 19:31 Czy mógłbym prosić o info Nic nie widać " Nie znaleziono żadnych komunikatów akcji serwisowych" mgrinz 26-10-2019, 23:06 czy na akcję serwisową można pojechać autem, które jest serwisowane poza aso? leszcz 27-10-2019, 08:51 które jest serwisowane poza aso oczywiście sidney10 28-10-2019, 10:09 Cześć, oddałem dziś samochód na akcję serwisową. Zadzwonili do mnie z serwisu i powiedzieli, że są spaliny w układzie chłodzenia, prawdopodobnie z powodu przegrzania głowicy. W celu dalszej weryfikacji co jest do zrobienia trzeba zdjąć głowicę i według serwisu to jest odpłatne koszt około 1000 PLN. Dalsza ewentualna naprawa też jest płatna. Spotkał się ktoś z taką sytuacją. Z tego co mi wiadomo cała akcja jest dlatego, że głowica się może przegrzewać. hubhub1 13-11-2019, 22:13 Ja aktualnie mam taki problem. Auto jest w serwisie. Pękł wężyk, wymienili. Zrobiłem 30km i biały dym, samochód stanął. Teraz kręcą że ja zatarłem silnik. Danielo_82 14-11-2019, 07:19 Zatarłeś silnik, bo jechałeś jakiś czas bez płynu chłodniczego. Pisałem już o tym wcześniej, że ta akcja nie jest spowodowana pękającym wezykiem i w takim jak Twój przypadku ASO się wypnie. hubhub1 14-11-2019, 10:04 Tak, czytałem że to nie wada wężyka. Niestety nie jest to takie jednoznaczne jak jest wada silnika do której producent się przyznaje. marcin9913 18-11-2019, 22:39 Ja jestem właśnie po akcji. Zauważyłem że auto dłużej się rozgrzewa do temperatury 90 stopni. Bardzo długo temperatura stoi na 84, potem malej na 82 i tak krąży w tym przedziale dłuższy czas. Jakby nie chciał się zagrzać. Jak już po dłuższym czasie złapie te 90 stopni i wyjadę np na trasę, przycisnę trochę to temperatura spada nawet do 72! Dlaczego tak się dzieje? boncio 19-11-2019, 14:51 Bo po akcji normalna temperatura to własnie te 82-85 stopni. W korku np. zagrzeje się do ponad 90. Podczas jazdy znowu spadnie do 80 kilku. Tak ma być. marcin9913 20-11-2019, 08:40 Bo po akcji normalna temperatura to własnie te 82-85 stopni. W korku np. zagrzeje się do ponad 90. Podczas jazdy znowu spadnie do 80 kilku. Tak ma być. Jak na razie to po akcji widziałem najwięcej 101. A tak tak w mieście waha się między 82 a 98. A dlaczego w trasie spada mi do 72? Czy takie wahania temperatury silnika nie są szkodliwe dla niego? karloss 20-11-2019, 09:39 Jak na razie to po akcji widziałem najwięcej 101. A tak tak w mieście waha się między 82 a 98. A dlaczego w trasie spada mi do 72? Czy takie wahania temperatury silnika nie są szkodliwe dla niego? Wszystko masz w normie. Jeżeli masz jakieś wątpliwości dlaczego tak to działa, zwróć się bezpośrednio z zapytaniem do Ford Polska, oni tą akcję serwisową firmują. Na wykonaną usługę masz 2 lata gwarancji. boncio 20-11-2019, 12:52 A dlaczego w trasie spada mi do 72? Chwilowo, czy na stałe? Jeśli chwilowo, to normalne, bo nagle masz znacznie lepsze chłodzenie. Do 80 to mi spadała na autostradzie też przed akcją, jeśli wcześniej stałem trochę przed bramkami. Jeśli na stałe, to może być termostat, ale on jest wymieniany podczas akcji i nowy by był wadliwy? PiotruśPan 15-01-2020, 10:20 A mi po tej słynnej akcji pojawił się błąd usterka silnika, po wizycie w aso okazało się że turbina. Ktoś miał podobny problem https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200115/d1b8587e11f626d3736db115edcbe902.jpg Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka karloss 15-01-2020, 12:09 Raczej traktuj to jako zbieg okoliczności. PiotruśPan 15-01-2020, 13:12 Też tak myślę, na szczęście liczyłem się z tym że kiedyś będę musiał zrobić turbine [emoji16][emoji16][emoji16]tak więc nie boli tak strasznie Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka klocolus 15-01-2020, 16:32 Też tak myślę, na szczęście liczyłem się z tym że kiedyś będę musiał zrobić turbine tak więc nie boli tak strasznie Z ciekawości jaki przebieg? PiotruśPan 15-01-2020, 18:52 197 000 Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka boncio 15-01-2020, 19:21 PiotruśPan a przy jakim przebiegu robiłeś rozrząd i jak wyglądał? Profesor 15-01-2020, 20:23 Witam.Proszę kolegów z dostępem do Etisa o sprawdzenie czy mój Mondek podlega tej akcji układu chłodzenia.Nr Vin WF0EXXGBBEEJ30177.Niby nic się nie dzieje ale taki dziwny niepokój mnie ostatnio prześladuje. PiotruśPan 15-01-2020, 20:54 PiotruśPan a przy jakim przebiegu robiłeś rozrząd i jak wyglądał?Jakieś przy 187, ale jak wyglądał to nie powiem Ci, bo nawet nie ciekawilo mnie to Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka boncio 15-01-2020, 21:38 czy mój Mondek podlega tej akcji Nie masz żadnych zaległych akcji. Profesor 15-01-2020, 21:40 Dziekuję Boncio. klocolus 15-01-2020, 23:38 197 000 u mnie prawie 284tys.km i odpukać fabryczna się trzyma. Jakby sie coś z nią działo to na pewno wskoczy hybryda, patrząc po fieśce st silnik ma spory potencjał tylko szkoda mi ruszać póki działa ;) PiotruśPan 16-01-2020, 06:54 U mnie dokładnie to zablokowała się łopatka na turbo od nagromadzonego nagaru Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka klocolus 16-01-2020, 14:21 U mnie dokładnie to zablokowała się łopatka na turbo od nagromadzonego nagaru W sensie wastegate czy sztanga? Sztangę można wymienić a wastegate wyczyscić i rozruszać, nie ma potrzeby regeneracji całej turbiny ;) PiotruśPan 16-01-2020, 14:36 Tego to już nie dopytalem wiem tylko że łopatka się blokuje i jest za duże ciśnienie Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200116/8c23baf7b2b28cca7c9ff5080543aeb4.jpg pieras 03-02-2020, 23:19 Witam ,możecie mi sprawdzić czy moje auto podlega akcji naprawczej? Nr VIN: WF0EXXGBBECY70599 karloss 04-02-2020, 05:26 Masz dwie zaległe akcje: 17S09 - 1,6L GTDI – UKŁAD CHŁODZENIA 18S07 - OPROGRAMOWANIE DO WYKRYWANIA POŚLIZGU SPRZĘGŁA pieras 04-02-2020, 07:09 dziękuja pieras 04-02-2020, 10:04 umówiłem się dzisiaj na akcje serwisową w fordzie, miła Pani mi powiedziała, że cała akcja będzie trwać 90 minut?? Jest to możliwe? czy mam się chwalić, o chipowaniu silnika? Wiem, że wgrają nowy soft i stracę moc, ale czy to ważne przy akcji , żeby im powiedzieć? trochę mnie to denerwuje, bo już tak latam 4 lata, ale co zrobić Pitterek 04-02-2020, 10:19 czy mam się chwalić, o chipowaniu silnika? Wiem, że wgrają nowy soft i stracę moc, ale czy to ważne przy akcji , żeby im powiedzieć? Nie, nie musisz się tym chwalić. Nie ma to znaczenia. Zawsze nadpisują soft który masz. karloss 04-02-2020, 12:17 Nie, nie musisz się tym chwalić. Nie ma to znaczenia. Zawsze nadpisują soft który masz. No nie wiem, niektórzy pisali, że po akcji na sprzęgło auto zostało zamulone i jak dobrze pamiętam po chipie nie było śladu (w razie czego poprawcie mnie). Druga kwestia to taka, że jeżeli jest system start-stop to akcja obejmuje wgranie tylko softu (mowa o akcji na sprzęgło). Deryll 04-02-2020, 15:45 No przecież jest jasno napisane że nadpisuja soft. Więc oczywiste że chip idzie w.... Palo. 14-02-2020, 08:22 Witam. Czy któryś z kolegów mógłby sprawdzić, czy WF0GXXGBBGBT55879 ma zaległe jakieś akcje serwisowe? Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę. :) leszcz 14-02-2020, 18:30 WF0GXXGBBGBT55879 Zaległe akcje serwisowe 17S09 - 1,6L GTDI – UKŁAD CHŁODZENIA p.saw 26-02-2020, 16:14 Akcję serwisową miałem przeprowadzoną w zeszłym roku. Wczoraj przetestowałem jak to działa. Płyn od samego początku oscylował w okolicach minimum. Gdy zszedł około 0,5 cm poniżej minimum zapaliła się informacja "awaria silnika". Szybka dolewka płynu (ok. 250 ml) do poziomu max i komunikat zniknął około 5 sekund po odpaleniu silnika. Czyli wszystko działa. Minus za rodzaj komunikatu. Nie należało wprowadzić tekstu w stylu "Uwaga niski poziom płynu chłodzącego" czy coś podobnego? Rozgarnięty (czytający forum) będzie wiedział co zrobić w przypadku takiego info (usterka silnika) ale popytałem po znajomych co zrobiliby w takim przypadku. Odpowiedź - laweta i do serwisu. :lol: matej7 14-03-2020, 21:30 Witam, proszę o sprawdzenie czy WF0EXXGBBEBD84250 ma jakieś zaległe akcje serwisowe? leszcz 14-03-2020, 21:31 WF0EXXGBBEBD84250 Outstanding Field Service Actions 17S09 - 1.6L GTDI COOLING SYSTEM 18S07 - CLUTCH SLIP DETECTION SOFTWARE Remekw 16-03-2020, 14:00 Mój jest z 2014 i się kwalifikował do akcji. Mój jest z sierpnia 2014 r. i nie kwalifikuje się (Auto Plaza Bielany w Warszawie) marcines73 16-03-2020, 18:17 Mogę prosić o sprawdzenie akcji serwisowych VIN: WF0GXXGBBGEP83436 . klocolus 16-03-2020, 18:42 Mój jest z sierpnia 2014 r. i nie kwalifikuje się (Auto Plaza Bielany w Warszawie) Masz start-stop? Mi powiedzieli, że większość bez start-stop się kwalifikuje tyrlas1 17-03-2020, 18:27 Mogę prosić o sprawdzenie akcji serwisowych VIN: WF0GXXGBBGEP83436 . Brak zaległych akcji: Mondeo 2007-2014, 1.6L EcoBoost SCTi 160/182PS-Sigma, Niebieski Deep Impact Numer VIN: WF0GXXGBBGEP83436 Zaległe akcje serwisowe Nie znaleziono żadnych komunikatów akcji serwisowych marcines73 17-03-2020, 19:39 Dzięki wielkie! jarekfxsilver 28-03-2020, 17:18 Pytanie do posiadaczy 1.6 ecoboost, czy te silniki naprawdę są aż tak wadliwe i przegrzewają się? Dlaczego to pytanie? Zobaczyłem ogłoszenie Volvo v40 z tym silnikiem, wersja auta max. wyposażenie (momentum). Piękny miedziany kolor. Najważniejsze że jest to auto od 1 właściciela który kupił je w polskim ASO Volvo i tylko tam serwisował, nalot auta to całe nic 53tyś km. auto z 2012 r. ma go dziadziuś z babcią. Mam wbitego ćwieka bo sam chciałem już zmieniać swojego mk3ST a tu chyba szybciej zmienię żony ff mk2fl 1.6 i Jej wziąłbym to Volvo (w zasadzie to Focus mk3 w innym opakowaniu). Wiele negatywnych rzeczy czytałem o tym silniku. grzechu913 28-03-2020, 17:42 Jak wezyk peknie,to sie przegrzewaja,bo fabrycznie nie bylo czujnika poziomu plynu. Ale jak wszystko ok,to mysle ze nie powiiny sie przegrzewac jarekfxsilver 28-03-2020, 17:46 Jak wezyk peknie,to sie przegrzewaja,bo fabrycznie nie bylo czujnika poziomu plynu. Ale jak wszystko ok,to mysle ze nie powiiny sie przegrzewac Czujnika poziomu płynu nie mam i ja w swoim st-ku ale jak w każdym aucie jest wskaźnik temp. cieczy, tu na foto tego volvo też widzę że jest wskaźnik: https://zapodaj.net/09164c480c90b.jpg.html Deryll 28-03-2020, 18:00 Ale co ci da wskaźnik temperatury skoro będzie już po ptakach jak pęknie. Nie wiem jak w Volvo ale ja w swoim MK3 przy 80 stopniach mam wskazówkę w pionie i przy 105 też. Wyższej temperatury nie doświadczyłem. Ubytek płynu miałem to jedyny objaw był że ogrzewanie siadało. Latem bym nie zauważył a wskazówka cały czas w pionie. karloss 28-03-2020, 18:05 Czujnika poziomu płynu nie mam i ja w swoim st-ku ale jak w każdym aucie jest wskaźnik temp. cieczy, tu na foto tego volvo też widzę że jest wskaźnik: https://zapodaj.net/09164c480c90b.jpg.html Jak ktoś dbał tak ma. Wg mnie ten silnik niczym nie wyróżnia się na tle innych pod względem awaryjności. Owszem jak straci płyn chłodniczy to głowice szlag trafia, ale to nie problem silnika tylko rurki osprzetu. Ale nie oszukujmy sie również u innych producentów są wpadki i tego typu problemy. Ponadto w Volvo powinien być czujnik poziomu plynu chlodniczego (można ręką wymamacac czy idzie kabelek) przynajmniej ten sam zbiornik jest w Fordzie i Volvo tyle, że Volvo ma dodatkowy pływak w srodku i stycznik. Żeby było ciekawiej to sam zbiornik jest z logo forda w obu przypadkach:) Jak auto z pewną historia to brać i się nie zastanawiać. Sam niespełna dwa lata temu z takim przebiegiem kupiłem swojego mondka od pierwszego właściciela i nie żałuję. Z ciekawości jaka cena? p.saw 28-03-2020, 19:14 Po akcji serwisowej czujnik poziomu płynu jest i to załatwia sprawę. Jak koledzy wspomnieli nie silnik jest wadliwy tylko rurka. :) BTW Właśnie sprzedaję swojego MK4 1.6 EB i co drugie pytanie potencjalnych nabywców o przegrzewanie się silnika. :evil: jarekfxsilver 29-03-2020, 08:46 Jak ktoś dbał tak ma. Wg mnie ten silnik niczym nie wyróżnia się na tle innych pod względem awaryjności. Owszem jak straci płyn chłodniczy to głowice szlag trafia, ale to nie problem silnika tylko rurki osprzetu. Ale nie oszukujmy sie również u innych producentów są wpadki i tego typu problemy. Ponadto w Volvo powinien być czujnik poziomu plynu chlodniczego (można ręką wymamacac czy idzie kabelek) przynajmniej ten sam zbiornik jest w Fordzie i Volvo tyle, że Volvo ma dodatkowy pływak w srodku i stycznik. Żeby było ciekawiej to sam zbiornik jest z logo forda w obu przypadkach:) Jak auto z pewną historia to brać i się nie zastanawiać. Sam niespełna dwa lata temu z takim przebiegiem kupiłem swojego mondka od pierwszego właściciela i nie żałuję. Z ciekawości jaka cena? Dzieki za info. Wyjsciowa cena 47tys. Widzialem kiedys przypadkiem to auto i robi swietne wrazenie. Kolor jasny miedziowy. To czas mi bedzie zerknac na niego. Fure w cepik sprawdzalem i wsio sie zgadza. 3eba na zywo ja zobaczyc i pomierzyc :-) i zaproponowac 42tys :-) ps. Z wyposazenia nie ma tylko szyberdachu a tak wszystko co moglo byc. boncio 02-04-2020, 18:19 Napisałem w innym temacie, Volvo ma czujnik płynu chłodniczego. klocolus 10-04-2020, 16:33 Ciekawostka: Gdzieś mi minimalnie znikał płyn chłodniczy w tempie od max do min na zbiorniczku gdzieś na 10tys.km. i nie mogłem znaleźć przyczyny (był wyczuwalny zapach płynu pod maską po pałowaniu). Ale sprawa się chyba rozwiązała bo parę dni temu znalazłem przyczynę - oring na wężu chłodniczym idącym do zbiorniczka wyrównawczego (ten od dołu) minimalnie puszczał szczególnie jak się poruszało "wtyczką", musieli go uszkodzić podczas akcji serwisowej bo byl przyszczypany lekko (przewód chłodniczy u mnie został stary tylko jakby tą metalową wstawkę wymienili). Oring też nie wygląda na nowy. Zmieniłem sobie na nowy 10 min roboty. Mam nadzieję, że teraz problem ustąpi i nic nie będzie ciekło ani śmierdziało. adamo44 10-05-2020, 21:06 Witam. Moglibyscie sprawdzić mój vin? VIN :: WF0GXXGBBGBS51959 karloss 11-05-2020, 15:28 Witam. Moglibyscie sprawdzić mój vin? VIN :: WF0GXXGBBGBS51959 Zaległe akcje serwisowe 17S09 - 1,6L GTDI – UKŁAD CHŁODZENIA 18S07 - OPROGRAMOWANIE DO WYKRYWANIA POŚLIZGU SPRZĘGŁA swidry 21-05-2020, 22:03 Cześć Panowie, jestem po akcji serwisowej, czujnika i sprzęgła. Wszystko było by pięknie ale po przejechaniu 400 km, mam wyciek oleju. Serwis powiedział że się "przyjrzy" co się stało ale po 2 dniach odpowiedzieli że to tylko bród z pozostałej naprawy jeszcze spływał. Czuję że, robią mnie w bambuko. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł jak się uchronić przed takimi praktykami to proszę o info w poniedziałek mam odebrać auto po drugiej naprawie. Danielo_82 22-05-2020, 05:16 Zależy skąd leci. Jak z uszczelniacza półosi, to mogło faktycznie zostać trochę oleju że skrzyni. W innym wypadku raczej nie ma możliwości. Ogólnie m mam podejrzenie, że u małej części osób po akcji czujnika poziomu cieczy, serwis nie odpowietrza właściwie układu, przez co dochodzi do przegrzania i pęknięcia głowicy. Na forum Focusa jest niestety kilka takich przypadków. karloss 22-05-2020, 07:53 Cześć Panowie, jestem po akcji serwisowej, czujnika i sprzęgła. Wszystko było by pięknie ale po przejechaniu 400 km, mam wyciek oleju. Serwis powiedział że się "przyjrzy" co się stało ale po 2 dniach odpowiedzieli że to tylko bród z pozostałej naprawy jeszcze spływał. Czuję że, robią mnie w bambuko. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł jak się uchronić przed takimi praktykami to proszę o info w poniedziałek mam odebrać auto po drugiej naprawie. Nie napisałeś skąd wyciek oleju. Taki opis nic nie daje, aby ewentualnie cos doradzic.Może faktycznie być to po pracach serwisowych. Możesz to miejsce przemoc benzyna i obserwować. Pamiętaj, że po akcji serwisowej masz dwa lata okresu gwarancyjnego na wykonana pracę. marcinm27 27-05-2020, 10:37 Witam Koledzy poratujcie informacją czy jest zaległa akcja serwisowa Nr VIN: WF0EXXGBBEBL15875 (sprowadzony z Niemiec) Pozdrawiam wszystkich karloss 27-05-2020, 18:53 Witam Koledzy poratujcie informacją czy jest zaległa akcja serwisowa Nr VIN: WF0EXXGBBEBL15875 (sprowadzony z Niemiec) Pozdrawiam wszystkich Brak komunikatów o zaległych akcjach. Jak masz czarną faje obok zbiornika wyrownawczego tzn. że miał zrobiona akcję na układ chłodzenia. Przy start stop nie było wymiany sprzęgła, tylko soft. marcinm27 28-05-2020, 21:58 Witam Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Dla pewności załączam zdjęcia spod maski zbiornika wyrównawczego (zdjęcia gdzie brak płynu to jest zaraz po podróży, zdjęcie z płynem to po odkręceniu zbiornika po 10 minutach od wyłączenia silnika) 112874 112875 112876 U mnie układ ciągle pije wszelkie dolewki płynu. A jak jest ciepły to po odkręceniu korka dobija max do połowy zbiornika. Nawet nie sięga poziomu minimum. Trochę zaczyna temat mnie wnerwiać bo niby wycieków mechanik nie stwierdził a każda dolewka płynu Motorcraft do ponad 20 zł za litr płynu. Co to za interes. Oczywiście nie wyświetla żadnych komunikatów ten czujnik. A ten płyn się tak dziwnie zachowuje że raz go widać w zbiorniku raz tyle co na dnie. Mój mechanik dobry fachowiec od fordów mówi że ecoboost jest skopany. Wszystko fajnie ale co dalej z tym chłodzeniem to rozkłada ręce. Na razie jeszcze normalnie i niby chłodzi ale stresuje mnie to picie dolewek płynu. Macie Panowie jakieś pomysły. To jest rocznik 2011, silnik 1,6 i 155 tys. przebiegu. Dodam tylko że jak go kupowałem w Niemczech to ten poziom też był poniżej minimum czyli Niemiec tak jeździł z tego wynika. Pozdrawiam karloss 29-05-2020, 03:54 Ale chyba nie dolewasz koncentratu bo tyle kosztuje właśnie 1 litr? Nie chce Cię martwić, ale taki objaw może sugerować pęknięta głowice. U Ciebie ten płyn jest trochę jakby mętny. W normalnie pracującym układzie, po nagrzaniu silnika i odkreceniu korka, płyn może się podnieść o 3-4mm i tyle. Jeżeli płyn znika w takich ilościach to są dwie możliwości: wyciek lub przedostawanie się do komory spalania. Białego dymu z rury nie zaobserwowales? Sprawdź dobrze okolice termostatu, u mnie po akcji miałem wyciek bo uszczelka się podwinela jak skrecali i musiałem robić dolewki po 250ml na ok. 300km, po naprawie nie mam żadnych ubytków. Weź poprawkę że płyn wysycha i u mnie na pierwszy rzut nic nie było widać, dopiero z kanału to zobaczyłem i po zabrudzeniu wygluszenia maski, gdy pasek go rozbryzgiwal. marcinm27 29-05-2020, 09:14 Wczoraj nalałem samego koncentratu. Nie doczytałem że się rozrabia z pośpiechu. Jak dzisiaj doleje samej destylowanej do zbiornika to będzie ok czy już po zawodach skoro nie rozrobiłem wcześniej ? Białe widoczne spaliny to się pojawiły u sprzedawcy w Niemczech po pierwszym odpaleniu ale Ci stwierdzili że to Normalne bo samochód trochę stał w komisie bla bla bla. Po sprowadzeniu samochodu (to był październik) białe spaliny (w sensie widoczne otaczające pojazd na rozruchu zawiesiste takie) pojawiały się po każdym odpaleniu zwłaszcza po nocce. Uznałem że to parowanie w zimnym wydechu. Po chwili jazdy znikały. 2 dni temu na przykład po nocce nie było białych spalin. Ale jeszcze poobserwuje ten wydech teraz już codziennie. Olej silnikowy zmieniałem chyba w lutym to mechanicy stwierdzili że był "czyściutki" + wymiana uszkodzonego wężyka na nowy oryginalny forda. Z tym chłodzeniem to i tak udam się do najbliższego serwisu bo jest kilka zagadek na przykład dlaczego jeśli płyn znika ze zbiornika to nie ma sygnalizacji, która jest niby dołożona (czarna sonda po prawej). Taka jazda na ślepo trochę. Jakiś absurd. Mam w naturze dbanie o pojazd bardziej niż jego zarzynanie i zwyczajnie szkoda by było bo bryka fajna, design i w ogóle. Dzięki za zainteresowanie i Pozdrawiam hopes 05-06-2020, 17:42 Witam , koledzy czy może ktoś sprawdzić zaległe akcje serwisowe- czy moja foczka się łapie VIN-WF0LXXGCBLBJ39629, z góry dziękuję _Przemek 06-06-2020, 21:46 Witam, na stronie https://owner.ford.com/ po wpisaniu VIN mam Recall dotyczący właśnie tej akcji. Fusion 1.6 2013. Czy łapię się na tą akcje? Znaczy łapać się łapię ale czy w PL mi to zrobią? Status jak widać:11 - RECALL INCOMPLETE. Czy Ktoś może to zweryfikować czy może mam to zrobione (czujnik - pisaliście o czarnej fajce w zbiorniku). Chociaż wątpię bo mam to co poniżej jak wklepie VIN? Proszę o informacje. 113206 Danielo_82 07-06-2020, 06:03 A nie możesz zapytać w ASO, ew w Ford Polska? _Przemek 07-06-2020, 08:51 A nie możesz zapytać w ASO, ew w Ford Polska? Zapytam w poniedziałek. Chciałem uzyskać informację czy auto że stanów łapie się na akcje w Polsce. Na forum pewno mają takie informacje. Deryll 07-06-2020, 09:29 Zapewne usłyszysz aby spadał na drzewo. Z tego co wyczytałem w tym wątku to kilka ASO u Niemca to robi. _Przemek 07-06-2020, 10:15 Zapewne usłyszysz aby spadał na drzewo. Z tego co wyczytałem w tym wątku to kilka ASO u Niemca to robi. Trochę lipa z tego co mówisz. A nie orientuje się ktoś jaki jest koszt takiej naprawy? klocolus 07-06-2020, 16:39 Oczywiście nie wyświetla żadnych komunikatów ten czujnik Ci stwierdzili że to Normalne bo samochód trochę stał w komisie bla bla bla Może w tym "komisie" wyprogramowali z kompa czujnik albo zmostkowali aby kupujący podczas jazdy testowej nie zwrócił uwagi ? U mnie normalnie działa bez zarzutu a jak się go odepnie to jest alarm po 30 sek jazdy. Co do uszczelki czy pękniętej głowicy to zrób sobie test CO2 Bump: sprowadzeniu samochodu (to był październik) białe spaliny (w sensie widoczne otaczające pojazd na rozruchu zawiesiste takie) pojawiały się po każdym odpaleniu zwłaszcza po nocce. Uznałem że to parowanie w zimnym wydechu. Po chwili jazdy znikały. 2 dni temu na przykład po nocce nie było białych spalin. Ale jeszcze poobserwuje ten wydech teraz już codziennie Mój też ma czasami białe spaliny szczególnie przy większej wilgotności powietrza bardziej niż inne auta, para wodna się chyba skrapla. Płynu chłodniczego nie ubywa, oleju ok. 0.5-1l na 10000km, nic się nie zmienia przez ostatnie 30tys. więc chyba ten typ tak ma. _Przemek 09-06-2020, 21:36 Prośba o sprawdzenie VIN czy mam jakieś akcje serwisowe. VIN 3FA6P0HR1DR218033 marcinm27 29-06-2020, 07:25 Może tej sygnalizacji poziomu płynu chłodn. nie ma bo jakiś bezpiecznik padł. Nawet jeśli to pytanie, który to bo tam od cholery bezpieczników w różnych miejscach. marcinm27 29-06-2020, 09:50 Może w tym "komisie" wyprogramowali z kompa czujnik albo zmostkowali aby kupujący podczas jazdy testowej nie zwrócił uwagi ? U mnie normalnie działa bez zarzutu a jak się go odepnie to jest alarm po 30 sek jazdy. Przy jakim poziomie płynu daje koledze sygnał że jest go mało ??? karloss 29-06-2020, 13:24 Przy jakim poziomie płynu daje koledze sygnał że jest go mało ??? U mnie alarm włącza się ok. 1 cm poniżej dolnej krawędzi napisu "MIN", więc dość wcześnie. marcinm27 03-07-2020, 10:09 Pytanie ogólne: Czy montowanie czujnika poziomu płynu w wyrównawczym to jest standard u producentów czy ekstrawagancja :) Jak sądzicie ? PS 8 lat jeździłem VW GOlf IV z 1998 roku i nawet nie musiałem wiedzieć co to chłodzenie bo problemów nie było żadnych z niczym. Jedna dolewka płynu rocznie. Pozdrawiam japim 04-07-2020, 08:00 Montaż czujnika to powinien być standard. Ford i Volvo mają identyczne zbiorniki (są z tej samej fabryki) - ale Volvo ma pływak i wetknięty czujnik a Ford nie. Czujnik Volvo kosztuje 70zl ale jego montaż w Fordzie nie jest możliwy bo nie ma tego pływaka i czujnik nie działa. Pytanie raczej czy dawanie czujnika płynu do spryskiwacza a nie dawanie czujnika płynu chłodzącego to przypadkiem nie skrajny debilizm... DeFacto 11-09-2020, 13:39 Masz start-stop? Mi powiedzieli, że większość bez start-stop się kwalifikuje Też mam z 08.2014. Powiedzieli mi w ASO, że kwalifikują się pod akcję wyprod. do 30.06.14. klocolus 11-09-2020, 17:06 Też mam z 08.2014. Powiedzieli mi w ASO, że kwalifikują się pod akcję wyprod. do 30.06.14. Ja mam prod. 03.2014 1 rej. 04.2014. Spróbuj za jakiś czas może twój też zakwalifikują. DeFacto 14-09-2020, 17:35 Ja mam prod. 03.2014 1 rej. 04.2014. Spróbuj za jakiś czas może twój też zakwalifikują. Dzięki, będę sprawdzał. Mam 1 rej. 05.2015, ale chyba data prod. jest tylko brana pod uwagę. Tak mi się wydaje. Czy MK4 były prod. do sierpnia 2014? Wie ktoś może gdzie można sprawdzić z jakiego okresu produkcji auta obejmuje akcja? Czy to jest tak, że akcja jest ogłoszona np. dla modeli z kilku lat produkcji a producent wzywa/informuje o zalecanym serwisie 'kolejno', partiami od najstarszych? klocolus 14-09-2020, 18:53 Czy to jest tak, że akcja jest ogłoszona np. dla modeli z kilku lat produkcji a producent wzywa/informuje o zalecanym serwisie 'kolejno', partiami od najstarszych? Ogólnie to było chyba tak, że wzywali po kolei od najstarszych. Ale jak ktoś zapytał się w ASO to mówili, że jest w systemie przewidziana akcja serwisowa i że można przyjechać. Ja byłem chyba w czerwcu zeszłego roku i było już wszystko w systemie jednak oficjalne zawiadomienie przyszło chyba w sierpniu. A inni wcześniej już mieli. Natomiast słyszałem, że ktoś miał mondeo z końca 2014 to też nie miał akcji wbitej. Wydaje mi się, że za jakiś czas powinni uznać wszystkie 1.6eb MajkelShelby 25-09-2020, 07:46 Hej, Czy byłby ktoś tak miły i sprawdził mój VIN pod względem akcji serwisowej? 26.11.2014 rok produkcji autka. WF0EXXGBBEEP79906 Będę wdzięczny :) Swoją drogą, słabo ze strony Forda, że nie wezwali z marszu wszystkich użytkowników 1.6 ecoboost. Przecież czy był to początek produkcji z tym silnikiem, czy ostatnie egzemplarze, które zjechały z taśmy, były robione identycznie... SRS 25-09-2020, 11:19 VIN pod względem akcji serwisowej? 26.11.2014 rok produkcji autka. WF0EXXGBBEEP79906 nie podlega akcji McDAVE 30-10-2020, 17:24 Mam pytanie. Przymierzam się do zmiany mojej C5 na MK4. Z racji moich przebiegów wolałbym 1.6 ecoboost niż 2.0 TDCI. Stąd pytanie o akcję z 1.6. Czy przed zakupem po VIN można sprawdzić np. w FORD PL czy autko kwalifikuje się po zakupie do akcji serwisowej w PL lub czy miało ją w Niemczech? Czy jeżeli jest sprowadzony do do takiej akcji się w PL niestety nie zaliczy?... Autko stoi w komisie, sprzedaż na fakturę marża, koszt rej 250zł, więc jest już zarejestrowane w PL, 2011r. karloss 01-11-2020, 19:04 Mam pytanie. Przymierzam się do zmiany mojej C5 na MK4. Z racji moich przebiegów wolałbym 1.6 ecoboost niż 2.0 TDCI. Stąd pytanie o akcję z 1.6. Czy przed zakupem po VIN można sprawdzić np. w FORD PL czy autko kwalifikuje się po zakupie do akcji serwisowej w PL lub czy miało ją w Niemczech? Czy jeżeli jest sprowadzony do do takiej akcji się w PL niestety nie zaliczy?... Autko stoi w komisie, sprzedaż na fakturę marża, koszt rej 250zł, więc jest już zarejestrowane w PL, 2011r. Wrzuć VIN to się sprawdzi. Były dwie akcje: na układ chłodzenia i sprzęgło. Jeżeli masz aktualne zdjęcie komory silnika to wrzuć będzie widać czy jest po zmianie w układzie chłodzenia. Danielo_82 02-11-2020, 08:06 Mam pytanie. Przymierzam się do zmiany mojej C5 na MK4. Z racji moich przebiegów wolałbym 1.6 ecoboost niż 2.0 TDCI. Stąd pytanie o akcję z 1.6. Czy przed zakupem po VIN można sprawdzić np. w FORD PL czy autko kwalifikuje się po zakupie do akcji serwisowej w PL lub czy miało ją w Niemczech? Czy jeżeli jest sprowadzony do do takiej akcji się w PL niestety nie zaliczy?... Autko stoi w komisie, sprzedaż na fakturę marża, koszt rej 250zł, więc jest już zarejestrowane w PL, 2011r.https://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do;jsessionid=sHMjJ9kiPaSguUaHq QznNDUy66tO8EWV79PLku2j.ito034584 Wpisujesz vin i wszystko wiesz. McDAVE 04-11-2020, 21:56 Polska myśl handlowa. Do 4 handlarzy napisałem z prośbą o VIN i dwóch osób sprzedających prywatnie. Nikt nie odpisał. Każdy przebieg pewnie ma oryginalny i nie chce się pochwalić... SweetMoon 19-11-2020, 22:17 Witam. Czy mogę jeszcze zrobić w aso akcje serwisową ? Kupiłem auto i okazało się że ani jednej akcji nie przeszedł. Czy już za późno na to ? auto to ford mondeo mk4 z 2012 roku 1.6 ecobost. Dziękuje za pomoc SRS 19-11-2020, 22:28 Czy mogę jeszcze zrobić w aso akcje serwisową ?jeżeli obejmuje to tak SirSith 07-12-2020, 12:48 Z jakiego powodu akcja może nie obejmować danego egzemplarza? Zamontowane części nie wymagają serwisu? Mam auto z kwietnia 2011 i dowiedziałem się w ASO, że nie jest objęty. kulis1988 05-01-2021, 15:07 Witam. Dołączam się do pytania powyżej. Co determinuje przeprowadzenie akcji w danym egzemplarzu? Mam auto z 2014, dla którego sprawdzające w Ford Etis nie ma akcji serwisowej. Czy jest możliwość, że auto zostanie jeszcze zakwalifikowane na akcje, po skończeniu np. 7 lat? SRS 05-01-2021, 15:27 Co determinuje przeprowadzenie akcji w danym egzemplarzu?data produkcji , dzień - miesiąc - rok FordziakMK4 07-01-2021, 13:56 Prośba o sprawdzenie VIN czy mam jakieś akcje serwisowe. VIN- WF0EXXGBBEBY36831 SRS 07-01-2021, 14:05 VIN- WF0EXXGBBEBY36831 łapiesz się na tą akcję. FordziakMK4 07-01-2021, 17:40 łapiesz się na tą akcję. A dokładnie na którą ? Z góry dzięki :) slawek-kali 07-01-2021, 17:46 na obie.. sprzeglo i uklad chlodzenia. FordziakMK4 07-01-2021, 17:57 Sprzęgło właśnie robi mechanik bo padło ... Czyli zostaje tylko układ chłodzenia . karloss 07-01-2021, 19:01 Sprzęgło właśnie robi mechanik bo padło ... Czyli zostaje tylko układ chłodzenia . No to jesteś niestety trochę grosza w plecy. klocolus 07-01-2021, 19:11 Sprzęgło właśnie robi mechanik bo padło ... Czyli zostaje tylko układ chłodzenia . szkoda, za darmo mialbys w aso nowe FordziakMK4 07-01-2021, 20:15 Dwumas i reszta też była do wymiany , podlegało by to też akcji ? Czy sama tarcza dociskowa sprzęgła ? Niestety za późno się dowiedziałem że była jakaś akcja że sprzęgłami ... Jak tylko wróci odrazu zgłaszam do serwisu żeby rozwiązali problem z ubytkiem płynu chłodniczego ... |