Zobacz pełną wersję : mk4, 1,25 problem sprzęgła i skrzyni biegowej - hydraulika
szczecin 04-09-2007, 09:28 witam, mam niecodzienny problem z fiestą MK IV grudzień 1996 - wsiadłem do auta i po wciśnięciu pedała sprzęgła pedał nie powrócił na swoje miejsce, po wbiciu biegu i sprzęgła auto jedzie pomimo wciśniętego sprzęgła.
Tarcza sprzęgła musi działać bo auto jedzie, ale sam pedał sprzęgła nie powraca na swoje miejsce. Pytałem mechaników i mówili, że to może być jakaś pompka wspomagania na skrzyni biegów.
Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć co to może być i ile taka pompka może kosztować? czy jest możliwa, żeby ta pompka zapowietrzyła się i można ją jakoś odpowietrzyć? Dodam, że problem powstał samoistnie, wczoraj auto jeździło zupełnie normalnie, miałem praną tapicerkę i jest wilgotno w kabinie auta, ale nie wierzę, żeby coś takiego mogło wpłynąć na skrzynię
pozdrawiam serdecznie
lepper_pl 04-09-2007, 19:44 a jak u Ciebie poziom płynu hamulcowego?płyn powinien być w rurce co idzie od zbiorniczka płynu hamulcowego. odpowietrznik pompki sprzęgła masz pod koszyczkiem akumulatora.odpowietrzanie polega na tym samym co w przypadku hamulców czyli pompujesz i spuszczasz powietrze z układu.możesz spróbować odpowietrzyć a jak to nic nie da to masz do wymiany kulkowe łożysko wyciskowe sprzęgła.
Rafal_W_wa 04-09-2007, 22:44 chyba problem we wszystkich fiestach... z tym sprzegłem i pedałem...
U mnie miałem tak:
Wcisniety bieg... i sprzegło w podłodze... wszystko ok... ok .... ok...
az wkoncu biegu nie moge wyjac... i samochód sam jedzie... tak jakby tracił sprzegło...
wymieniona pompka sprzegła ... i wszystko wrócilo do normy...
Jeśli tobie wpadło całkowicie to raczej bedzie łozysko hydrauliczne ( wysprzeglik ) ...
ale nie jest to pewne... czy masz jakeis wycieki przy skrzyni... bo mimo iz łozysko jest wsorku..ale gdy sie przewaznei spuje to cos wycieka miedzy skrzynia a silnikiem... przynajmniej sie poci...
na poczatek proonuje ci odpowietrzenie... ... nie wiem czy stanel oci tak sprzeglo czy dziala teraz...i jak czesto sie to dzieje...czy raz i juz..
jesli raz i juz tak zostalo...to raczej lozysko...
sciegniecie skrzyni... i lozysko najtaniej powyzej 200zł...:(
franczesko 04-09-2007, 23:24 Wcisniety bieg... i sprzegło w podłodze... wszystko ok... ok .... ok...
az wkoncu biegu nie moge wyjac... i samochód sam jedzie... tak jakby tracił sprzegło...
hmmmm z kad ja to znam..... identycznie jak umnie:):):) wymieniona pompka sprzegła ... i wszystko wrócilo do normy...
umnie to somutko wymienione i wszytko w normie:)
szczecin 05-09-2007, 11:31 pod autem zauwazylem wyciek plynu, gdzies w okolicy sprzegla i skrzyni,
teraz w ogole sprzeglo nie dziala, mozna wciskac pedal sprzegla i nic to nie daje. pedal wprawdzie wraca na swoje miejsce, ale jak sie go wciska to idzie bez zadnego oporu (bardzo lekko chodzi)
skrzynia biegow mozna operowac tylko przy wylaczonym silniku.
wydaje mi sie, ze moze byc to ten wysprzeglik
:( jade holowac auto na serwis , dzieki za pomoc i wytlumaczenie problemu, pozdrawiam
Rafal_W_wa 05-09-2007, 22:08 pod autem zauwazylem wyciek plynu, gdzies w okolicy sprzegla i skrzyni,
teraz w ogole sprzeglo nie dziala, mozna wciskac pedal sprzegla i nic to nie daje. pedal wprawdzie wraca na swoje miejsce, ale jak sie go wciska to idzie bez zadnego oporu (bardzo lekko chodzi)
skrzynia biegow mozna operowac tylko przy wylaczonym silniku.
wydaje mi sie, ze moze byc to ten wysprzeglik
:( jade holowac auto na serwis , dzieki za pomoc i wytlumaczenie problemu, pozdrawiam
no raczej wysprzeglik...
ale bez obejrzenai to sie nie da zdjagnozowac...
daj znac co i jak ... gdy bedzie jzu ok
szczecin 05-09-2007, 23:04 dzisiaj jeszcze dowiedzialem sie, ze ten wysprzeglik (lozysko hydrauliczne) to jest ta sama czesc co lozysko oporowe - tyle, ze lozysko oporowe sprzegla montuje sie w sprzeglach starszych wyposazonych w linke sprzegla, a wysprzeglik montuje sie w wersjach z hydraulicznym systemem bez linki.
prawda czy falsz?
pozdr.
subratri 06-09-2007, 12:16 wejdz na galaxy. tam temat wysprzeglika jest walkowany dowiesz sie wszystkiego o nim, jest o odpowietrzaniu i problemach jakie sprawie gdzie sie znajduje itd,
|
|