Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Bagażnik dachowy, bazowy bez relingów

Rogos_2008
21-05-2018, 08:10
witam. Chce kupić bagażnik na dach, i prosił bym o podesłanie lików lub nazw sprawdzonych bagażników tak do 500 zł. z góry dziękuje za odpowiedzi

pit-git
21-05-2018, 14:45
Masz Focusa z relingami czy bez?

Ja w tym roku zainwestowałem w oryginalny bagażnik Forda.
Akurat jest promocja.
Tutaj jest wersja dla samochodu z relingami:
http://www.fordsklep.eu/bagaznik-dachowy-focus-mk3-kombi-z-relingami-1880359-p-467.html

Jest w tym sklepie też bagażnik dla wersji bez relingów.

Sklep jest ok. Zamówienie i przesyłka bardzo szybka.

Tylko cena o 100 wyższa niż chciałeś.

Ze_ja
21-05-2018, 15:43
Primo: chodzi o belki, czy sam box na belki lub relingi?

Tak zupełnie poważnie - najpierw zastanów się, jak często ten bagażnik będzie potrzebny. Jeżeli tydzień, dwa w roku, to kupno może nie mieć sensu i lepiej wypożyczyć (od razu znacznie lepszy, droższy model). Za taką kwotę nic szałowego nie kupisz a na wakacje można wypożyczyć za mniejszą kwotę coś z gónej półki.
Odpada też kwestia tego, gdzie to pudło później przechowywać przez resztę roku.

Jeżeli regularne użytkowanie, to zakup jak najbardziej uzasadniowy lecz i wtedy pojawia się kwestia starego powiedzenia "oszczędny płaci dwa razy". Mocno eksploatowany bagażnik do 500 zł raczej nie zachwyci trwałością. Może Cię regularnie denerwować, gdy będziesz się z nim użerać i w końcu kupisz coś lepszego.

Do tego wypożyczając, możesz przećwiczyć ze 2-3 interesujące Cię modele i wiedzieć, który ew. później kupić. A i jako klient wynajmujący wcześniej, możesz liczyć na jakąś zniżkę przy zakupie, czy nawet załapać się na odkup tego, który wypożyczałeś za niemal bezcen.

Sęk w tym że box wypożyczysz bez trudu, jednak z bagażnikiem pod niego już może być różnie, choć na ogół sklepy temat ogarniają.

Tak tylko zapodaję temat do przemyślenia :)

edmun
21-05-2018, 17:03
Ze_ja dałeś mi temat do przemyślenia.
Box w promocji (w Fordzie) kosztuję £110, do tego poprzeczki (bagażnik) i jest jakieś max £180-£200 wypożyczenie boxa na tydzień £120.
Ale przynajmniej sprawdziłem :D :D :)

Ze_ja
21-05-2018, 18:19
Na wyspach usługi są niestety drogie. Same produkty już nie aż tak dużo droższe.
W Polsce wynajem startuje od okolic 20 zł za dobę (ok 30 z belkami, jeśli potrzebne). Dłuższy wynajem może być tańszy. Czyli lato 14 dni plus zima 7 dni wciąż wychodzi taniej, niż zakup. Tym bardziej, że ja jak bym miał kupować, to te, które mnie interesują na narty, kosztują już bliżej 2-3 tysięcy :( Wynajem fajnego boxa na tydzień nart zamyka się w 300 złotych a niefajny może być nawet za 140-150 zł. Więc przy tygodniowym zapotrzebowaniu - wynajem porządnego boxa przez kilka lat zrówna się ceną z zakupem taniego, na który bym wiecznie narzekał ;)

Dlatego pisałem, aby Rogos_2008 zaczął od oceny, ile dni ten bagażnik (lub box) będzie potrzebny. No i wiele zależy od obecności lub braku relingów :)

Magicspeaker
22-05-2018, 10:16
Ja w tym roku zainwestowałem w oryginalny bagażnik Forda.
Akurat jest promocja.
Tutaj jest wersja dla samochodu z relingami:
http://www.fordsklep.eu/bagaznik-dachowy-focus-mk3-kombi-z-relingami-1880359-p-467.html

Jesteś zadowolony z tego bagażnika? Rozumiem, że nie ma do niego KITów jak np. w Thule, tylko jest dostosowany wyłącznie do Focusa? Mógłbyś zrobić zdjęcie jak to wygląda na samochodzie? Mam dobrą cenę na Thule WingBar Black i się cały czas zastanawiam. Dziękuję z góry.

pit-git
04-06-2018, 12:19
Magicspeaker, tak ten bagażnik dopasowany specjalnie dla Focusa (poprzeczki są różnych rozmiarów. Przednia - krótsza, Tylna - dłuższa).

Jakość wykonania jest niezła, mi głównie zależało na tym, żeby nie było wystających poprzeczek po bokach, tylko żeby było to dopasowane.

Co do samego wyglądu samochodu z poprzeczkami to trzeba samemu ocenić, załączam zdjęcie, trochę słabe niestety.

Nad WingBarem bym się zastanawiał z tego względu, że nie każdy boks będzie do niego pasował (do części boksów dla SlideBara i WingBara potrzebne są adaptery).
Ale skoro możesz go mieć w dobrej cenie to myślę, że to będzie dobra alternatywa.

Magicspeaker
07-06-2018, 10:42
pit-git dzięki za info. kupiłem również ten od Forda w promocyjnej cenie. Bagażnik faktycznie dobrze wykonany, ale klucz dynamometryczny (torx), który mama w komplecie nie klika przy użyciu odpowiedniej siły. Czy Twój robi klik?

pit-git
07-06-2018, 10:58
Magicspeaker tak, na końcu zrobił wyraźne klik i już dalej nie dało się go przykręcać.

Magicspeaker
07-06-2018, 11:43
OK, dzięki. Musze zrobić test na innej śrubie, którą wkręcę w jakąś deseczkę do oporu. Trochę dziwne, że mój nie klikał, bo dokręcałem dość mocno, a 4Nm to znowu nie jest siła supermana.

edmun
07-06-2018, 13:58
Heh pamiętam jak w jednej firmie mnie "spec" szkolił z używania klucza żeby robił klik, bo niektórzy zmniejszali wartości i wciąż im nie klikał :D
4Nm to można na sucho spokojnie bez wkręcania czegokolwiek sprawdzić.

Magicspeaker
07-06-2018, 14:05
Ten klucz ma na stałe 4Nm. Obawiam się, że mój jest uszkodzony, bo w ogóle nie sygnalizuje osiągniętej siły :(

toma2005
18-08-2018, 08:40
Panowie, posiadam FOCUS Mk3 przed FL, sedan.
Jest to amerykańska wersja. Zakupiłem sobie bagażnik dachowy bez relingów, oryginał Ford. Na łapie bagażnika chwytającej za odrzwia jest kołek bazujący.
Niestety ja nie mam otworów montażowych na odrzwiach.
Czy jest możliwość zamontowania tego bagażnika u mnie (nawiercenie otworów)? Czy ktoś już dokonał takiej modyfikacji?
Jeżeli nie, to czy można zakupić wersję bagażnika bez relingów ale bez otworów montażowych? Tylko wtedy nie bardzo widzę stabilność takiego rozwiązania.
Dzięki za pomoc.

pankrakus
18-08-2018, 11:21
[...]
Zakupiłem sobie bagażnik dachowy bez relingów, oryginał Ford. Na łapie bagażnika chwytającej za odrzwia jest kołek bazujący.
Niestety ja nie mam otworów montażowych na odrzwiach.
[...]

Witam

A nie prościej było to sprawdzić przed zakupem bagażnika?

[...]
Czy jest możliwość zamontowania tego bagażnika u mnie
[...]
]

a co piszą na ten temat w oryginalnej instrukcji obsługi?

[...]
Jeżeli nie, to czy można zakupić wersję bagażnika bez relingów ale bez otworów montażowych?
[...]

a nie prościej podjechać lub skontaktować się z firmą która handluje bagażnikami?
Jest szansa, że podpowiedzą coś sensownego

pozdrawiam
pankrakus

toma2005
10-09-2018, 11:27
Panowie, wkrętarka, wiertło 6mm, pomiar pozycji otworów z samochodu, który fabrycznie ma opcję bagażnika dachowego bez relingów, 5 minut wiercenia czterech otworów, 10 minut montażu. Belki oryginalne forda zamontowane na sedanie USA, który fabrycznie nie miał takiej opcji.

grundi_bdg
06-07-2019, 08:49
Witajcie,
Orientujecie się czy bagażnik dachowy do FF Mk3 będzie pasował

Mogę kupić bagażnik bazowy z kombi, wersja bez relingow montowana w fabryczne otwory, i teraz pytanie czy taki bagażnik będzie pasował do wersji hatchback ?
Taki jak na zdjęciu,
http://fotoo.pl//out.php?i=1233267_ff212cde-bbc4-459c-af4a-43d16ea487f9.jpeg

lukaszooo
06-07-2019, 09:52
Nie pasuje hb do kombi.

grundi_bdg
06-07-2019, 10:50
Dzięki za odpowiedz. Szukam dalej.

lukaszooo
06-07-2019, 14:23
Kup nowe CRUZ, bedziesz zadowolony.

mastachaz
06-07-2019, 14:36
widzialem ost HB z bagaznikiem ale on zaczepial sie pod gumami od dzwi , dosc dziwnie to wygladalo

lukaszooo
06-07-2019, 18:45
Wiele marek tak ma w autach bez relingów miedzy innymi BMW e60.
Mam kombi bez relingów, mam poprzeczki instalowane we wnękę drzwi i spełnia to swoje zadanie ale placenie 1000zl za nowe thule lub ori to przerost formy nad treścią bo nie da się z tym jeździć na codzien.

grundi_bdg
06-07-2019, 19:07
Znalazłem używany Mont Blanc, mieliśmy podobny na MK2, ten jest ładniej mocowany do dachu niż w mk2,