Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Fotelik dla dziecka od 9 KG

specol
10-07-2019, 20:39
Witam

Mam pytanie a zaraz proszę o poradę.

Ze względu na brak w mojej wersji wyposażenia Isofix oraz krótkie pasy bezpieczeństwa co forumowicze polecanie na zakup ?

Wiem, że jest opcja wymiany pasów, ale nie chce tak ingerować w auto.

FF 2 FL 2009 r. hathback wersja trend 5 drzwi.

Interesuje mnie fotelik do naj najdłuższej eksploatacji. Górna cena do ok 700 zł.

Dziękuję z góry za sugestie. Pozdrawiam

Piasek80
10-07-2019, 20:49
Kup taki z odchylanym siedziskiem, przydają się w trasach kiedy dziecko sobie kimnie.

gszalas
10-07-2019, 21:45
Ja te nie miale i teraz mam 2 mocowania isofix w focusie z 2007 roku https://allegro.pl/oferta/isofix-mocowanie-fotelika-ford-focus-mk-2-oryginal-7775853688?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare
Kwestia wypiecia oparcia i wkrecenia mocowania na 2 śruby torx. 10 minut spokojnej roboty. Pierwsze mocowanie kupilem w aso i tam mi tez powiedzieli co trzeba zrobic zeby to zamontowac. Wiec mysle ze spokojnie mozesz sie pokusic o takie z isofixem a moim zdaniem stabilniesze jest mocowanie.

Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka

path82
10-07-2019, 22:12
Ja mogę polecić Römer KING II PLUS. Pas trzyma go bardzo stabilnie. Ma odchylane siedzisko na drzemki. Używam go teraz przy drugim dziecku w sumie ok. 6 lat w FF MkII.

janki111
11-07-2019, 06:41
Ale to nie masz dziur, do których można przykręcić mocowanie, czy nie masz mocowania tylko? Bo jak to drugie to nie jest to w ogóle żaden problem. Ostatnio montowałem u siebie - 5 minut roboty.

makinen
11-07-2019, 07:03
Ja mam Avionaut Glider z isofix, ale chyba też są wersje bez.
W sumie 6 lat.
Ma funkcję odchylania do spania.
Mocowanie uniwersalne na isofix albo na pasy.
Teraz 3 dziecko w nim jeździ.
Tkaniny w bardzo dobrym stanie, nic nie poszarpane, powycierane, przeszycia całe, mechanizmy działają poprawnie.
Trwałość bardzo dobra.
Mogę go polecić.
https://takoto.pl/wp-content/uploads/2019/07/fotelik-avionaut-glider.jpg

specol
12-07-2019, 12:01
Dziękuję za sugestie.

gszalas
12-07-2019, 14:18
Specol nie moge wyslac prywatnej wiadomosci bo masz zablokowane

Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka

specol
12-07-2019, 14:30
Wydawało mi się że nic nie blokowałem.

Zaraz sprawdze

krakersik
12-07-2019, 19:38
Kup isofix i domontuj SAM, max 10 minut roboty. Ja mam fotelik Cybex Sirona M 9-18 kg, przód i tył do kierunku jazdy z pochyleniem siedziska. Niedługo będę wymieniał na większy. Mogę odsprzedać za jakiś czas. Fotelik na bazie, jeździł w ff mk2 fl i teraz jeździ w ff mk3.

specol
12-07-2019, 19:44
Kup isofix i domontuj SAM, max 10 minut roboty. Ja mam fotelik Cybex Sirona M 9-18 kg, przód i tył do kierunku jazdy z pochyleniem siedziska. Niedługo będę wymieniał na większy. Mogę odsprzedać za jakiś czas. Fotelik na bazie, jeździł w ff mk2 fl i teraz jeździ w ff mk3.

Już kolega GSZALAS mi na PW dużo pomógł, plus na YT zobaczyłem jak to się wymienia. Faktycznie na trudną operacje nie wyglada.

Może za miesiąc będziesz skłonny sprzedać ?

krakersik
12-07-2019, 19:54
Być może, bo już wcześniej oglądałem fotelik wyżej o klase, napisze do Ciebie lub się przypomnij to myślę że się dogadamy. Podaj meila to wyślę Ci parę fotek jak wygląda fotelik, na necie ok 500-600 stoją, przemyśl zobacz żeby nie było, Pozdrawiam.

specol
20-07-2019, 13:14
Przemysle, jak będzie aktualny w sierpniu to się odezwę

Pozd.

kirk87
08-08-2019, 16:09
Mogę się dopisać do tematu ? Czeka mnie też zakup fotelika i jaki polecacie ? Na Isofix czy na pasy mocowanie ? Bo co czytam opinie to jedne i drugie mają plusy i minusy. A w ASO pytałem i mocowanie Isofix nie jest takie drogie.

krakersik
08-08-2019, 17:13
Mocowanie isofix kupisz za ok 80 zł i sam przykręcisz, ja tak zrobiłem i działało bez zarzutu. Ja mam isofixa cybexa sirone m przodem i tyłem do kierunku jazdy i jestem zadowolony. Poza tym mam wystawiony na sprzedaż, bo teraz muszę już większy kupić dla malucha i też biore na isofixa. Jakbyś był zainteresowany to zapraszam, zresztą autor tematu zna sprawę bo ma się zastanowić.

specol
08-08-2019, 18:47
Dzieki wszystkim za odp. Jutro bedzie decyzja jaki fotelik zakupimy. I czy bedzie z isofix. Pozd

specol
10-08-2019, 12:09
Fotelik zakupiony :)

http://joie-polska.pl/produkt/1-stages

O tyle ważne, że jednak obyło się bez zakupu isofix.

Plus fotelik jest do 25 ok od 0 kg :) Więc posłuży długo.

Opinie ma widziałem najróżniejsze, ale wszystko to kwestia dopasowania danego dziecka plus exploatacji. (np. jak można pisać że dziecko się poci zimą w foteliku jak ma kombinezon zimowy założony podczas jazdy)....

Wiem, że są lepsze z większą ilością atestów, ale budzet do 700 zł, Więc w tej cenie myślę, że nic lepszego nie dostanę (jak się mylę proszę prostujcie) Oczywiscie do 700 zł za nowy z gwarancją oraz tymi funkcjami które ma ten fotelik.

Pasy zapinają się dosłownie na STYK, ale fotelik nie będzie często wyjmowany.

Pozdrawiam