Cześć,
Przymierzam się do swapa hamulców. :diabel2: Chcę założyć dwutłoczkowe zaciski z Volvo XC60 i w związku z tym mam dwa pytania:
1. Kupić używane zaciski i zregenerować je czy kupić nowe zaciski (są na allegro, nie mają jarzma, trzeba dokupić)?
2. Czy po założeniu zacisków zmieści się fordowska felga 17'' 7,5J 55ET?
Lepiej kupić używane ale oryginalne. Jeśli tłoczki i gumki są w dobrym stanie to bym tylko odmalował i do auta.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Przykładowy link:
https://allegro.pl/oferta/zacisk-przod-lewy-volvo-xc60-i-xc70-iii-2-0-d-8332838097
Jeśli tłoczki są sprawne to warto się tym zainteresować?
Tak
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wypada dołożyć przewody hamulcowe w oplocie.
Zapewne te linku są polecane. PRZEWODY FMIC (https://fmic.pl/uklad-hamulcowy/170436-38937-ford-mondeo-mk4-20-tdci-2007-.html)
Czy zaciski z oznaczeniami 001 oraz 002 będą pasować?
Wiem, że są montowane zaciski z oznaczeniami 927 oraz 928.
*Dopiero teraz zauważyłem, że w temacie jest błąd, powinno być 328mm :oops:
klocolus
31-08-2022, 18:47
Czy hamulce 2 tłoczkowe 328mm z xc60 zmieszczą się przy feldze oryginalnej 17? Ktoś ma te hamulce z felgą 17 i potwierdzi?
Czy hamulce 2 tłoczkowe 328mm z xc60 zmieszczą się przy feldze oryginalnej 17? Ktoś ma te hamulce z felgą 17 i potwierdzi?
To zależy od felgi, ale bezpieczniej będzie na 18".
Szwagier ma ori 17" i jak chciałem się ratować zapasem to nie dało rady założyć.
I tak jak poprzednik napisał stalowy oplot.
Przy dobrej oponie i stalowych oplotach z tymi zaciskami twarz się odkleja na pełnym hamowaniu
Przy dobrej oponie i stalowych oplotach z tymi zaciskami twarz się odkleja na pełnym hamowaniu
Większość ludzi tak piszących nie ma pojęcia o fizyce i układach hamulcowych.Twarz da się odkleić na fabrycznych hamulcach te o których piszesz maja zupełnie inne zalety.
pretorian2
29-09-2022, 22:46
fizyk i matematyk się znalazł no i moralizator ...
Sory, że odkopuje. Nr ref. zaciskow to 928/927? O czym pamiętać jeszcze. Wiadomo tarcze, klocki, przewody w oplocie (standard długość mk4??).
Przewody standardowej długości pasują do tych zacisków. Kup jeszcze zestaw prowadnic z gumami (w tych zaciskach nie smarujemy prowadnic)
Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka