Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Nieszczelna sprężarka klimatyzacji - co zrobić?
Cześć,
wymieniłem już dwie sprężarki klimatyzacji (każda to używka z Allegro) i każda z nich cieknie, tak samo jak ta oryginalnie zamontowana w samochodzie. Sprawdzałem kiedyś, że fachowe uszczelnienie sprężarki to okolica 1 000 zł. Są jakieś inne zestawy, a może punkty, w których można regenerować taką sprężarkę? A może ktoś ma na sprzedaż? Nie mam już pomysłów, oczywiście żal mi takiej kwoty, pomimo że w sumie to już chyba wyszło ponad to, a 2 sprężarki i 3 napełnienia całego układu w piach... :572:
Pacjent to Mondeo MK3 2.0 benzyna (2003 r.).
Arturroant 16-08-2019, 03:27 Kupując na allegro sprężarkę możesz oddać jak jest wadliwa. I omijaj szerokim łukiem to klepisko gdzie ci napełniali klimatyzacje. Ponieważ mogli ci napełnić na próbę powietrzem z farba.
W Grądach koło Nysy zawsze dają gwarancję rozruchową tel do nich "785935050". Nie wiem czy mają musisz dzwonić. Numer zachowaj bo to jeden porządniejszy szrot.
I pamiętaj po wymianie niech ci z farba nabija żeby widać było z skąd ucieka.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
krystian1410 16-08-2019, 11:58 Kupując na allegro sprężarkę możesz oddać jak jest wadliwa.
jeśli sprzedający jest firmą bo jesli osoba prywatna to nie musi przyjać zwrotu
Arturroant 16-08-2019, 12:24 Jeżeli pisał(a) że sprawna to raczej musi
Jeżeli pisał(a) że sprawna to raczej musi
https://allegro.pl/oferta/sprezarka-klimatyzacji-ford-mondeo-iii-mk3-2-0-16v-7812288497
Pisał, że całkowicie sprawna.
To teraz jednak moja jedyna sprężarka, zatem nie pozostaje mi nic jak ją zostawić i uszczelnić za 600 PLN albo kupić taką regenerowaną w tej samej cenie.
Ta z aukcji to akurat cała obklejona olejem więc sam się trochę wpakowałeś na minę. ja kupiłem regenerowaną w firmie Bojda z Warki i po miesiącu ciekła ze wszystkich uszczelnień.
https://images69.fotosik.pl/1086/65e4553b3efb26a5med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/65e4553b3efb26a5)
Ta z aukcji to akurat cała obklejona olejem więc sam się trochę wpakowałeś na minę. ja kupiłem regenerowaną w firmie Bojda z Warki i po miesiącu ciekła ze wszystkich uszczelnień.
Po tych dwóch oddałem sprężarkę do regeneracji (~400 PLN). Wytrzymała jeden sezon i znów mam ten sam problem... :570: Chyba jedynym rozwiązaniem jest nowa za tych 7 czy 8 stów.
Arch nowej nie kupisz. One sa wszsytkie po regeneracji sprzedawane jako nowe :)
kamilns jak to nie?
https://www.iparts.pl/auto-czesci/kompresor-klimatyzacji,ford,mondeo-iii-turnier-bwy-2000-10-2007-03,2-0-16v,36-4726-15487-100354.html
Wymieniłeś już? U mnie jest to samo. Ja chyba kupię nissens i do tego chłodnicę klimy tej samej firmy bo dużo już z niej nie zostało. Mam nadzieję się zamknąć w 1k.
Wymieniłeś już? U mnie jest to samo. Ja chyba kupię nissens i do tego chłodnicę klimy tej samej firmy bo dużo już z niej nie zostało. Mam nadzieję się zamknąć w 1k.
Dziś odebrałem auto z wymienioną sprężarką. Na razie działa. ;-)
Jaką wybrałeś? U mnie już było 5 sztuk, 2 regenerowane, 1 używana, 1 nowa z którą wyjechał z fabryki i 1 włożyło aso ale cholera ich wie co to było.
Co ciekawe, udało mi się znaleźć nową poniżej 600 zł. Za regenerację dawałem 300 czy 400...
Wziąłem Delphi TSP0159336.
Dobra cena, nissens ma mnie wyjść około 630zł. W moich okolicach z 3 lata temu za regenerację chcieli 350 jak kompresor jest już zdjęty z auta a za naprawę całości na wozie 900zł. Jestem tylko ciekawy czy te kompresory faktycznie są nowe czy odnawiane.
Dobra cena, nissens ma mnie wyjść około 630zł. W moich okolicach z 3 lata temu za regenerację chcieli 350 jak kompresor jest już zdjęty z auta a za naprawę całości na wozie 900zł. Jestem tylko ciekawy czy te kompresory faktycznie są nowe czy odnawiane.
To chyba jakaś próba oszustwa. Demontaż kompresora jest chyba dość łatwy - kompresor jest widoczny bezpośrednio od dołu silnika. W każdym razie mi mechanik zamontował kompresor podczas zwykłego serwisu sezonowego i nie poczułem zbyt dużej różnicy w cenie całości.
Samo urządzenie wyglądało jak nowe. Jako nowe również było opisane u sprzedawcy. Mam nadzieję, że nie będę musiał martwić się zakupem kolejnego. :P
kluska123244 14-04-2021, 18:29 zmieńcie mechaników. Ja mam oryginalną z 2004 roku która wyjechała z fabryki działa jak należy od nowości auta klima nie dobijana z 7 lat wszystko szczelne. Działa cały rok zima lato jesień włącza się automatycznie.
Demontaż kompresora jest chyba dość łatwy Bardzo łatwy, można go wymienić z auta na lewarku :) Nie wiem za co tyle chcieli. Teraz przed wymianą kompresora chcę wymienić chłodnicę klimy i sprawdzić oba biegi wentylatora bo tu jest podejrzenie braku pierwszego i może robi się przez to bałagan bo tyle sprężarek już padło że robi się to podejrzane.
zmieńcie mechaników. Aso tam pierwsze grzebało, mogli coś zepsuć i skutki są do dziś.
witam kolegów - identyczny problem, więc pytanie, jak oceniacie tego NISSENA? Wiadomo, że stare auto, to każdy chce oszczędzić. mnie w warsztacie nie zdradzili marki co prawda, ale za 950 powiedzieli. Zawsze to 200PLN w kieszeni by było.
Dziś odebrałem auto z wymienioną sprężarką. Na razie działa. ;-)
kluska123244 13-05-2021, 04:57 Jak masz benzynę to identyczna jest w focus MK1 z 98r
|