Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Podpiecie pod skrzynke bezpiecznikow
Malchiki 23-08-2019, 21:30 Witam, potrzebuje podpiac sie pod skrzynke bezpiecznikow w celu uzyskania zasilania. Do tego kupilem rozgalezniki mini ale okazalo sie ze tam gdzie chce podlaczyc - nie miesci sie i nie da sie go wcisnac. Czy ktos z forumowiczow ma jakis inny patent na takie podlaczenie?
lukaszooo 23-08-2019, 21:41 Jest duzo wolnych miejsc na bezpieczniki. Bez problemu mozna dołożyć brakującą noge i bedzie jak ori.
Malchiki 23-08-2019, 21:51 No tak, ale ja sie chcialem podpiac tam gdzie oryginalnie powinien byc aktywny tempomat....i przede wszystkim w f44 bodajze - nie idzie tego rozgaleznika wpiac.... a jest jakis inny sposob aby wpiac sie tam bez tego rozgaleznika?
Malchiki 24-08-2019, 22:25 Ok, poczytalem jeszcze troche na innych forach. Wyglada na to ze poza bypassem mozna sie jeszcze podlaczyc pod puste gniazdo bezpiecznika za pomoca konektorow. Czy ktos z doswiadczonych forumowiczow bylby w stanie podpowiedziec jak to zrobic?
Malchiki 25-08-2019, 08:00 Przepraszam za spamy i ponowny komentarz - ale wlasnie znalazlem chyba rozwiazanie
https://car-tronic.pl/rozgaleznik-pradowy-z-bezpiecznikiem-mini-p2421
Jedynie zastanawiam sie - gdzie jest plus a gdzie minus jak podpinam ten rozgaleznik do skrzynki bezpiecznikow. Na schemacie jest pokazany ze wtyk 1 to plus i tak go nalezy wpiac w wolne miejsce po bezpieczniku. Tyle ze ja nie mam pojecia ktory to minus a ktory plus w F44 w naszej skrzynce bezpiecznikow w Fordzie....
F44, i Twój rozgałęźnik to wyłącznie (+).
Malchiki 25-08-2019, 08:46 F44, i Twój rozgałęźnik to wyłącznie (+).
czyli nie ma znaczenia ktorą stronę wepnę ten "wtyk"?
to jeszcze jedno pytanie - czy na bazie tego schematu:
1. Czy jeśli będę podłączał przez niego dodatkowe urządzenie do skrzynki bezpieczników w samochodzie gdzie już jest jeden bezpiecznik 10A (w F44) - to rozumiem że po podłączeniu go muszę wpiąć ten jeden oryginalny bezpiecznik 10A i potem na kablu wychodzącym do dodatkowego urządzenia (aktywnego tempomatu) - jeszcze jeden 10A?
2. Czy jeśli nie mam obecnie żadnego bezpiecznika (w F28) w skrzynce bezpieczników - to wystarczy wpiąć bezpiecznik który jest potrzebny do rozgałęźnika i nie ma już potrzeby wpinania dodatkowego na połączeniu kabla wychodzącego do dodatkowego urządzenia, czyli w moim wypadku aktywnego tempomatu?
W skrzynce bezpiecznikowej na jednym ze styków gniazda jest plus (+), a minus (-) to karoseria samochodu.
Dlatego na opisie tego rozgałęźnika masz opis gdzie masz styk + i ten styk musi być połączony ze stykiem + w gnieździe.
Styk + w gnieździe znajdziesz tak, miernikiem szukaj napięcia między stykami gniazda a karoserią samochodu (możesz użyć żarówki w oprawce na kablu).
Lukasz2525 25-08-2019, 15:12 Po tych kilku pytaniach powinieneś się za to nie brać, bo spalisz samochód. Jak nie masz kontrolki i nie potrafisz sprawdzić, na którym styku w skrzynce wychodzi zasilanie albo pytasz gdzie jest +, a gdzie - w skrzynce, to prawdopodobnie nie masz żadnych podstaw, żeby robić cokolwiek samemu. To nie ma najmniejszego sensu, żeby + i - były obok siebie w skrzynce i łączyć je bezpiecznikiem, który od razu by się spalił. Ten cały rozgałęźnik obsługuje tylko +, a masę musisz wziąć z innej strony, z karoserii, aku, jakiejś wtyczki, a pomiędzy + a - musisz dać urządzenie, bo inaczej będziesz mieć zwarcie. Powinieneś mieć kontrolkę, zwaną próbnikiem, i posprawdzać gdzie i kiedy jest jaki prąd, posługiwanie się kontrolką to totalna podstawa.
Malchiki - wtyk, który opisujesz ma znaczenie.
Ad1-tak
Ad2-tak
Jeśli stoisz przed lewym, przednim błotnikiem, masz oczywiście skrzynkę bezpieczników EJB. Lewy pin bezpiecznika F44 to zasilanie (+), a lewy - o ile występuje, to "odbiór", wyjście plusa do ACC.
Napisz lepiej, co chcesz zrobić, podłączyć do auta...wtedy będzie łatwiej Ci pomóc.
Malchiki 25-08-2019, 20:43 Malchiki - wtyk, który opisujesz ma znaczenie.
Ad1-tak
Ad2-tak
Jeśli stoisz przed lewym, przednim błotnikiem, masz oczywiście skrzynkę bezpieczników EJB. Lewy pin bezpiecznika F44 to zasilanie (+), a lewy - o ile występuje, to "odbiór", wyjście plusa do ACC.
Napisz lepiej, co chcesz zrobić, podłączyć do auta...wtedy będzie łatwiej Ci pomóc.
Dzieki wielkie kriski i lukaszooo.
Powiniennem zaczac od opisu co chce zrobic - poprawie sie teraz:)
Podlaczam aktywny tempomat. Radar juz zalozylem. Wyprowadzilem z niego kable. Podpialem sie juz do HS CAN, do „-„ uziemienia tez. Pozostalo wiec podpiac sie do zasilania zgodnie ze schematem. Do EJB w F28 i F44. Zakupilem bypassy i w sumie byloby juz wszystko gotowe, ale niestety one nie mieszcza sie w tam. Nie ma miejsca po prostu zeby je wcisnąć a probowalem na rozne sposoby.... znalazlem wiec opcje rozgaleznika - jak ten co link wyslalem. I stad te wszystkie pytania...
Malchiki - Nie lepiej skorzystać z oryginalnych pinów ? ( choćby ze krzynek od FF2 - są tanie :) ) . Będzie porządek w skrzynce:)
Rozumiem, że musisz dołożyć również F28, bo masz START-STOP rozrusznika.
Malchiki 25-08-2019, 22:38 Malchiki - Nie lepiej skorzystać z oryginalnych pinów ? ( choćby ze krzynek od FF2 - są tanie :) ) . Będzie porządek w skrzynce:)
Rozumiem, że musisz dołożyć również F28, bo masz START-STOP rozrusznika.
kriski - w oryginale mam start-stop rozrusznika, ale jest on wyłączony obecnie systemowo (przez Forscan).
co do oryginalnych pinów - to na pewno byłoby lepiej, zawsze idę w tą stronę - nawet jeśli koszt jest większy - bo co oryginał to oryginał;) tylko, że obawiam się że nie dam rady tego ogarnąć bo znam podstawy (dodałem piny w BCM pod lusterko fotochrom itp) ale jednak jestem "amator". Stąd pomysł z tymi bypass/rozgałęźnikami. Jak to napisałeś to poszukałem w necie jak to zrobic ale nie znalazlem za wiele. Jeśli dałbyś radę mnie poprowadzić jak sie do tego zabrać np. na priv - to byłoby super...
|
|