Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Jakie felgi/opony

Sowaq_
12-11-2018, 16:24
Witam,

Zamówiłem Focusa MK4 w wersji ST Line 1.5 Ecoboost 150KM. Mam mały dylemat ponieważ fokę odbieram 10 grudnia, a będzie na oponach letnich 235/40/18. Muszę dobrać coś i poprosić o przełożenie. Urodziło się pytanie czy można na te felgi nałożyć 225/40/18 ? Cenowo to 150 zł mniej nawet na jednej oponie.

Drugą sprawą zastanawiam się nad Continental WinterContact TS 850 P 95V, Nokian WR D4 V i coś co będzie zaskoczeniem Michelin CrossClimate+ V Letnia z homologacją na zimę.

Continental TS 830 P V miałem w wcześniejszym samochodzie w rozmiarze 225/45/17 w BMW e90 325i. Powiem szczerze, byłem pozytywnie zaskoczony kiedy w 3 osoby z sprzętem na dachu wyjechaliśmy na górny parking w Kasinie Wielkiej pod stokiem bez problemu.

Jeżeli chodzi o użytkowanie to 80% miasto, 20% wypady za miasto.

Redziu
12-11-2018, 16:59
Opona powinna wejsc ale nie wiem czy warto oszczedzac na oponach, ktore sa podstawa bezpieczensta.. Ja szukam normalnie 235/40/18 nie bede kombinowal

Speedo
12-11-2018, 17:23
Focus MK4

Proszę poprawić tytuł swojego tematu na zgodny z zasadami Forum:

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988

Krótki poradnik jak to zrobić:

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=258518

Dziękuję
Speedo

Sowaq_
12-11-2018, 18:51
Opona powinna wejsc ale nie wiem czy warto oszczedzac na oponach, ktore sa podstawa bezpieczensta.. Ja szukam normalnie 235/40/18 nie bede kombinowal

Nie chce oszczędzać na jakości ogumienia, jedynie pytanie o rozmiar czy 225/40/18 wejdzie i czy opona dalej będzie miała swoje właściwości. Foka nie ma 250KM więc, nie potrzebuje aż tak dużego styku z powierzchnią. Z drugiej strony nie znam się i nie potrafię zwizualizować sobie tej różnicy. W końcu to tylko albo aż 1 cm różnicy w szerokości. Jeżeli różnica w szerokosci opony w tym przedziale w bezpieczeństwie jest aż tak ogromna, to czemu Ford wypuścił nowego Focusa na 205/60.

gibaj
12-11-2018, 20:18
Bo Ford dostał dobre ceny na te akurat opony:D

yataz
13-11-2018, 11:29
Nie chce oszczędzać na jakości ogumienia, jedynie pytanie o rozmiar czy 225/40/18 wejdzie i czy opona dalej będzie miała swoje właściwości.

Będziesz miał felgę o szerokości 8 cali, dla której szerokość 235 jest optymalną, a 225 to już trochę mało. Już fabrycznie jest ona podatna na uszkodzenia, a w tym rozmiarze będzie jeszcze bardziej.

225/40/18 jest nie tylko o 1 cm węższa od 235/40/18, ale ma także o 0,4 cm mniejszą wysokość (średnicę o 0,8 cm). Prędkościomierz przy tej różnicy nie powinien jeszcze wyraźnie zawyżać prędkości, ale komfort się już nieco pogorszy względem rozmiaru 235.

Ogólnie gdybym miał Ci coś polecić, to zakup drugiego kompletu felg i rozmiar 215/50/17 na zimę. A jak chcesz to załatwić budżetowo, to pomyśl nad rozmiarem 225/45/18, który zimą dużo lepiej się sprawdzi od 225/40 a kosztuje mniej więcej tyle samo.

Redziu
23-11-2018, 23:57
Mam dylemat odnosnie opon na zime ;/
https://www.oponeo.pl/dane-opony/hankook-winter-i-cept-evo2-w320-235-40-r18-95-v-xl-mfs#211434387_reviews

https://www.oponeo.pl/dane-opony/kleber-krisalp-hp3-235-40-r18-95-v-xl-fsl#214556347

Cena do 500 zl jest ok z tym ze nie wiem, które wybrac, może ktos juz uzywal jednych albo drugich i da mi jakas rade.

makinen
24-11-2018, 02:15
Tutaj jest opinia o trochę innym modelu https://takoto.pl/moja-opinia-o-oponach-hankook-icept-evo-w310

swiety_76
24-11-2018, 02:55
Z jednej strony masz wielkie drogie kapcie a z drugiej chcesz zaoszczedzic.
No dobrze w tym przedziale cenowym do 500 nic lepszego nie kupisz a w testach i opiniach ten Kleber wypada ciut lepiej i jest tanszy.

jarekfxsilver
24-11-2018, 06:12
Jak jeździsz systematycznie zimą to nie oszczędzaj! To tak jak z hamulcami, ****a się nie kupuje. U Ciebie jest mikro moc i Nm wiec wiele opon poradzi sobie z ruszaniem ale pamiętać też że jak już auto nabrało prędkości to trzeba je prowadzić i hamować. Dałeś za nowe auto trochę kasy i na oponach chcesz oszczędzać? Nie rób tego. Ps. to tak samo jak są panowie co pełno śmiecia focus mk3st naściągali i czyta się co jakiś czas że to za drogie a tamto. Albo było ich stać na to auto albo nie. Zakup auta to nie wszystko, 3eba pamiętać żeby mieć kasę na dobre serwisowanie. Ja w same graty tuningowe z górnej półki wydałem chyba z 12tyś zł do mk3st.

weuek
24-11-2018, 07:50
Wziąłbym te asymetryczne.

ołowiany
24-11-2018, 08:14
Obie to mocna średnia klasa. Przyzwoite opony. Porównaj ceny, bo na Allegro widzę 200 zł taniej.

weuek
24-11-2018, 08:26
Byłby rozmiar tańszy (i bardziej praktyczny), to znacznie taniej byłaby opona premium. No ale co zrobisz, gdy ma wyglądać, a nie działać...

tomi002
24-11-2018, 08:29
Mam dylemat odnosnie opon na zime ;/ Jesteś kierowcą miejskim? Robisz dużo tras? Jeździsz zimą w góry? Bo jeśli tylko miasto to się za dużo nie zastanawiaj nad oponami. Spójrz jakie są teraz zimy. Zwłaszcza w mieście. Na miasto to i wielosezonowa wystarczy. Jeździsz zimą w góry. Kup dobre opony.

Rafał A.(antek)
24-11-2018, 09:25
nie szkoda felg na zimę?

swiety_76
24-11-2018, 12:06
Jeśli ktoś myśli o śnieżnych i lodowych zimach w górach to bardzo dobrym wyborem i nie wiele droższym jest Nokian WR D4 tylko w innych warunkach już takie rewelacyjne nie są.
Tylko jak ktoś już napisał takich zim to już nie ma.
Pomimo tego czasami zdarzy się parę dni gdzie coś spadnie i drogowcy zaśpią.

Redziu
24-11-2018, 12:31
Jesteś kierowcą miejskim? Robisz dużo tras? Jeździsz zimą w góry? Bo jeśli tylko miasto to się za dużo nie zastanawiaj nad oponami. Spójrz jakie są teraz zimy. Zwłaszcza w mieście. Na miasto to i wielosezonowa wystarczy. Jeździsz zimą w góry. Kup dobre opony.

Wlasnie jezdze glownie po miescie wiec mysle ze szukac na sile opony premium nie ma co. Prawda jest tez taka ze zimy mamy jakie mamy i jak miesiac bedzie snieg na drodze to bedzie długo. Dlatego srednia klasa opony do miasta jest chyba optymalna.

Bump: Jak jeździsz systematycznie zimą to nie oszczędzaj! To tak jak z hamulcami, ****a się nie kupuje. U Ciebie jest mikro moc i Nm wiec wiele opon poradzi sobie z ruszaniem ale pamiętać też że jak już auto nabrało prędkości to trzeba je prowadzić i hamować. Dałeś za nowe auto trochę kasy i na oponach chcesz oszczędzać? Nie rób tego. Ps. to tak samo jak są panowie co pełno śmiecia focus mk3st naściągali i czyta się co jakiś czas że to za drogie a tamto. Albo było ich stać na to auto albo nie. Zakup auta to nie wszystko, 3eba pamiętać żeby mieć kasę na dobre serwisowanie. Ja w same graty tuningowe z górnej półki wydałem chyba z 12tyś zł do mk3st.

Na niczym nie chce oszczedzac ale nie wiem czy jest sens do miasta przeplacac kase na opony ktorych nie wykorzystam. Nie jezdze po gorach tylko zwyczajnie po miescie :)

tomi002
24-11-2018, 15:01
Dlatego srednia klasa opony do miasta jest chyba optymalna.Jak chcesz do 500 to na oponeo Kleber wygląda najlepiej z tych dwóch jeśli chodzi o etykietę UE (np. jest cichsza). Gdzie indziej znajdziesz taniej.

weuek
24-11-2018, 15:04
Sprawdź kto weryfikuje te wartości z etykiety UE (to przestaniesz się tym kierować).

tomi002
24-11-2018, 20:09
Nie kieruje się tylko tym. To jest dodatkowy czynnik.
Co z tego, że to jest ocena producenta. Tak samo z resztą jak certyfikat CE.
Tak samo można powiedzieć "sprawdź kto pisze opinie o oponach, sprawdź kto robi testy opon a przestaniesz się tym kierować"
To czym się kierować? Nie można przesadzać.
Z resztą jedyne co można wziąć pod uwagę przy wyborze opon to właśnie opinie, testy i dane producenta.

Harun
24-11-2018, 20:24
Z tych dwóch (Kleber i Hankook) wybrałbym chyba jednak Klebera ze względu na to, że przynajmniej według etykiety są znacznie cichsze od Hankooka.

RSBN4N
24-11-2018, 20:47
Mam Klebera w FF3 1.5 EB. Przejeździłem poprzednią zimę. Zero stresu, nie byłem ich w stanie wytrącić z równowagi. Autostrada, miasto, góry - wszystko jedno. Na suchym asfalcie są paradoksalnie lepsze niż oryginalne Primacy na których Foka wyjechała z fabryki.

Redziu
25-11-2018, 14:25
Własnie chyba na tym kleberze zostane bo nie ma co kupowac nic lepszego jak tego nie wykorzystam, no chyba ze te niokany za 400 zl wiecej :D CIekawi mnie tylko czy te opony faktycznie sa takie ciche

lupek102
25-11-2018, 18:12
Zastanów się czy warto w zimie i soli tyrać te piękne 18'tki. Wiem, że to na początek większy koszt ale ja idę w tanie felgi z balonami premium. Nie muszę mówić, że przekładki kół są tańsze i mniej inwazyjne. Pomyśl nad 16'. Poniżej wprawdzie kalkulacja dla Fiesty ale można złapać odniesienie ( dla Ciebie raczej pomarańczowe ):
http://i65.tinypic.com/2edv3mc.jpg

premko
30-11-2018, 13:26
Hej,

Miałem podobny dylemat i ja postawiłem na taki zestaw:
opony: Continental ContiWinterContact TS850 205/55R16 91 H Cena: 1436 zł za kpl.
czujniki: 400 zł - 4 sztuki
oryginalne felgi stalowe FORD 16 cali - 550 zł
Montaż opon, czujników, wyważanie - 120 zł
nakrętki około 100 zł
Całość zamyka się kwotą około 2600 zł
Czujniki nie wymagają programowania zewnętrznym urządzeniem, dodaje się je z pozycji komputera pokładowego. Oprogramowanie pozwala na dodanie maksymalnie 8 czujników (2 kpl. kół)

ŁukaszD
30-11-2018, 14:15
Kupiłem kleberki na tą zimę. Póki co zachowują się dobrze. Nie ma dużej różnicy w prowadzeniu a powiedziałbym, że są trochę cichsze niż opony letnie. Jak nie szalejesz bardzo to Kleber wystarczą Ci w zupełności. Zresztą przy brawurowej jeździe to i najdroższe opony mogą nie pomóc.

Redziu
30-11-2018, 17:07
ŁukaszD własnie zamowilem klebery zobaczymy jak sie beda sprawowały. Jak bede czul ze to nie jest to poprostu w nastepnym sezonie kupie jakies opony z klasy premium :D

Bump: Hej,

Miałem podobny dylemat i ja postawiłem na taki zestaw:
opony: Continental ContiWinterContact TS850 205/55R16 91 H Cena: 1436 zł za kpl.
czujniki: 400 zł - 4 sztuki
oryginalne felgi stalowe FORD 16 cali - 550 zł
Montaż opon, czujników, wyważanie - 120 zł
nakrętki około 100 zł
Całość zamyka się kwotą około 2600 zł
Czujniki nie wymagają programowania zewnętrznym urządzeniem, dodaje się je z pozycji komputera pokładowego. Oprogramowanie pozwala na dodanie maksymalnie 8 czujników (2 kpl. kół)

To jest bardzo rozsadne nie powiem :) Zawsze zostaje CI komplet gotowych zimowek ! Pyk Pyk pol h i masz zmienione kola lato/zima :D Musze przyzac Ci ze ja bym nie mogl jednak patrzec na focusa bez tych 18 :/ No jakos sie przywiazalem do tego widoku i poprostu zakladam laczki 18 zimowki :)

MAG
01-12-2018, 19:42
Sorki premko, ale pakowanie stalówek do takiego pieknego auta to barbarzyństwo w czystej postaci ...

swiety_76
02-12-2018, 00:16
Stalówki Forda stylizowane na alufelgi z dedykowanym kołpakiem wyglądają z daleka jak alufelga. Nawet kiedyś mi kolega zwrócił uwagę że mam kapcia bo mi opona odeszła od "alufelgi" tzn tego kołpaka.

PS MK4 nie jest piękny. jest ohydny. Co najwyżej piękny jest ten niebieski lakier.

premko
03-12-2018, 09:28
Sorki premko, ale pakowanie stalówek do takiego pieknego auta to barbarzyństwo w czystej postaci ...

Zimą samochód i tak przez większość czasu jest brudny i czy będzie na alu czy stalowych to zawsze będzie wyglądał fatalnie ze względu na warunki atmosferyczne. W moim przypadku wolałem trochę dołożyć i lecieć gdzieś na wakacje z rodziną niż inwestować w jakieś drogie alusy :)

weuek
03-12-2018, 09:46
Tydzień temu kupiłem nowe alusy za 1500 zł (borbet). Tyle wystarczy na polecenie gdzieś z rodziną?

premko
03-12-2018, 12:15
Tydzień temu kupiłem nowe alusy za 1500 zł (borbet). Tyle wystarczy na polecenie gdzieś z rodziną?

jeżeli przeczytasz jeszcze raz ze zrozumieniem mój post to zobaczysz, że napisałem o dołożeniu do kwoty zakupu felg kasy i wyjazdu z rodziną.

MAG
03-12-2018, 12:20
Tyle to dałem 2 lata temu za 19-tki Ronal z oponami na których przejechałem jedną zimę :diabel2:
Felgi były proste, ale lakier nie był w dobrym stanie. Po renowacji w 2017-tym (kosztowała mnie 320zł) śmigam na nich kolejną zimę, a jak bym miał założyć do auta stalówki, to bym chyba zawału dostał na sam widok...

Prawo jazdy mam 30 lat, własnymi autami jeżdżę 24-25 lat i już w pierwszym miałem zimówki na alusach...

Ze_ja
03-12-2018, 15:48
W temacie oszczędności i wyjazdu, to ja bym wolał zapłacić za przekładkę a zaoszczędzoną kasę (za zakup 4 stalówek, którego nie będzie), odłożył na dwa alusy i za rok już będzie na komplet felg. W tym roku wyjazd będzie dofinansowany i nie będzie wyrzucania kasy na 'stalufelgi' :D

premko
04-12-2018, 08:04
żeby było jasne, ja nikogo nie zmuszam do zakupu felg stalowych. Każdy kupi to co uważa za odpowiednie. Czy to na stalowych czy na alusach samochód będzie jeździł tak samo.
Niestety, ale na tym forum coraz częściej wyrażanie swojej opinii i dzielenie się doświadczeniami, które są inne od głównego nurtu wiąże się z falą krytyki. Czasami odechciewa się pisać cokolwiek....

marey
04-12-2018, 08:13
Ja kupiłem stalówki na zimę i nie żałuję. Auto ma jeździć a nie się świecić - wychodzę z takiego założenie.

Ze_ja
04-12-2018, 08:23
Pewnie, ma jeździć. Jednak alufelgi to nie tylko wygląd, ale i bezpieczeństwo. W różnych artykułach (zapewne mniej lub bardziej sponsorowanych) pisali, że jak amory i opony dobre, to właśnie felgi zostają tym elementem, który wpływa na trakcję. Teoretycznie cięższe koło ma większą bezwładność i jest gorzej dociskane do nawierzchni, więc przerwy w trakcji są bardziej prawdopodobne, a jak już się zdarzają, to trwają dłużej. Tyle marketingu, reklam, artykułów, filmów. Jak jest w praktyce? Staram się nie sprawdzać i jechać z odpowiednim zapasem ostrożności :)
Niemniej jeśli jest w tym ziarno prawdy i aluminowa felga zwiększa bezpieczeństwo jazdy przez lepsze prowadzenie opony i spowalnia zużycie zawieszenia, to tym bardziej zimą preferuję lżejsze koła. Dlatego napisałem, że wolę przekładać opony do czasu odłożenia pieniędzy na drugi komplet alufelg, niż kupować nowe stalowe. Takie jest moje przekonanie, a każdy zrobi, jak uważa za stosowne lub jak woli :)

Redziu
04-12-2018, 18:54
Zamowilem Nokiany WR A4, jutro beda do odbioru a w Fordzie mam wymiane w poniedzialek :D Kazdy ma swoje zdanie i trzeba to szanowac :D Sa zwolennicy stalowek na zime i zwolennicy wygladu na alusach :D

weuek
04-12-2018, 20:04
Tylko to zdanie niektórych nie jest własne, bo wyrobione w drodze doświadczenia, tylko wynika z jego braku, czyli niewiedzy.

skylla1
04-12-2018, 20:16
weuek napisz to jeszcze raz po polsku. Zdanie jest własne, gdy się je samemu wypowiada. Nieważne, czy doszło się do niego przez doświadczenie, czy przez lekturę, czy po rozmowie z kimś :-). Wybór felg, marki oleju czy innych materiałów eksploatacyjnych to sprawa jak najbardziej osobista.

ŁukaszD
04-12-2018, 20:30
ŁukaszD własnie zamowilem klebery zobaczymy jak sie beda sprawowały
Zamowilem Nokiany WR A4

Dawid, to jakie w końcu opony zamówiłeś?

W temacie opon jest trochę jak z suplementami diety. Kiedyś bez nich żyliśmy, ale powstał produkt, dorobiono reklamę i ogromnej części ludzi wydaje się, że bez nich nie można żyć. Większość opon spełnia wymagania przeciętnego Kowalskiego i ten nigdy nie będzie w stanie wykorzystać w 100% ich możliwości, ale słupki pokazują, że wydając 100 zł więcej zahamujemy 30 cm wcześniej. A do tego znany producent, więc na pewno będzie git. Tu pewnie padnie stwierdzenie, że te 30 cm może uratować życie. No ale w takim razie czemu nie kupić opon droższych o 200 zł i zyskać kolejne 5 cm. I tak naprawdę napędzamy się (ja również) marketingiem i szemranymi testami tak naprawdę nie mając pojęcia ile potrafi połowa ze sprzedawanych opon. Wspomnę, być może kolejny raz, że przez 3 zimy jeździłem na Ukrainę na Dębicach - zero problemów, całkiem miły komfort. W mondeo opony klasy średniej - nie zauważyłem jakichś wielkich różnic. Czy felgi aluminiowe czy stalowe - ilu z nas zauważy wspomnianą różnicę? Pewnie o wiele większe znaczenie będzie miała opona niż metal z którego wykonano felgę. Mógłbym pewnie jeszcze przez chwilę wymieniać moje rozterki, ale to nie ma sensu. W dobie wszechobecnego mydlenia oczu przez marketingowców, do pewnych wyborów trzeba dorosnąć, co jak do tej pory i mnie się nie do końca udaje....

ołowiany
04-12-2018, 20:33
To jakie w końcu opony zamówiłeś?

..?

ŁukaszD
04-12-2018, 20:47
..?

#21 i #32 - albo ja źle rozumiem

breeg1
04-12-2018, 20:50
Kupilem wczoraj
ContiWinterContact TS830 P
Cena 50Euro za szt
czekam na dostawe ale opinie maja fajne za te pieniadze dorwac takie oponki to sie oplaca 195/65/r15

swiety_76
05-12-2018, 00:24
Jednak alufelgi to nie tylko wygląd, ale i bezpieczeństwo ... Teoretycznie cięższe koło ma większą bezwładność i jest gorzej dociskane do nawierzchni, więc przerwy w trakcji są bardziej prawdopodobne, a jak już się zdarzają, to trwają dłużej.

Z tym lżejszymi alufelgami to nie tak do końca.

Tanie felgi robione przez odlewanie grawitacyjne żeby mieć podobną wytrzymałość muszą mieć więcej materiału - czyli masa idzie w górę.
Często takie felgi są cięższe niż stalowe

Felgi wytrzymałe robione są przez kucie. Są droższe, końcowy materiał bardziej wytrzymały to i potrzeba mniej materiału.

Felgi nie są z aluminium tylko ze stopów metali gdzie lekkie aluminium to tylko część stopu.

Felgi z drogich stopów (np magnez) będą zauważalnie lżejsze.

Po za tym ludzie często zamieniając felgę stalową na alusa biorą większy rozmiar czyli cięższy.

weuek
05-12-2018, 06:10
Wiele tu znaczy wzór. Miałem porównanie sześcioramiennej 14" 6J z pięcioramienną 16" 6,5J. Ta mniejsza ramiona grube, a ta druga cienkie. Obie felgi borbet (mniejsza robiona dla skody, a większa dla forda). No i ta mniejsza była zdecydowanie cięższa.

Ostatnio kupiłem swoje pierwsze nowe felgi (też borbet) i po wyjęciu z pudełka byłem zaskoczony tym jak są lekkie (10 bardzo cienkich ramion).

Ten odlew grawitacyjny to chyba cecha charakterystyczna chińczyków - tego nie kupiłbym.

swiety_76
05-12-2018, 07:33
Chińczykom trzeba przyznać jedno - Potrafią zrobić bardzo fajne wzory. I tyle.

weuek
05-12-2018, 07:41
I podrobić wszystkie inne już istniejące. I raczej takie się najlepiej sprzedają.

Redziu
05-12-2018, 18:16
Dawid, to jakie w końcu opony zamówiłeś?

W temacie opon jest trochę jak z suplementami diety. Kiedyś bez nich żyliśmy, ale powstał produkt, dorobiono reklamę i ogromnej części ludzi wydaje się, że bez nich nie można żyć. Większość opon spełnia wymagania przeciętnego Kowalskiego i ten nigdy nie będzie w stanie wykorzystać w 100% ich możliwości, ale słupki pokazują, że wydając 100 zł więcej zahamujemy 30 cm wcześniej. A do tego znany producent, więc na pewno będzie git. Tu pewnie padnie stwierdzenie, że te 30 cm może uratować życie. No ale w takim razie czemu nie kupić opon droższych o 200 zł i zyskać kolejne 5 cm. I tak naprawdę napędzamy się (ja również) marketingiem i szemranymi testami tak naprawdę nie mając pojęcia ile potrafi połowa ze sprzedawanych opon. Wspomnę, być może kolejny raz, że przez 3 zimy jeździłem na Ukrainę na Dębicach - zero problemów, całkiem miły komfort. W mondeo opony klasy średniej - nie zauważyłem jakichś wielkich różnic. Czy felgi aluminiowe czy stalowe - ilu z nas zauważy wspomnianą różnicę? Pewnie o wiele większe znaczenie będzie miała opona niż metal z którego wykonano felgę. Mógłbym pewnie jeszcze przez chwilę wymieniać moje rozterki, ale to nie ma sensu. W dobie wszechobecnego mydlenia oczu przez marketingowców, do pewnych wyborów trzeba dorosnąć, co jak do tej pory i mnie się nie do końca udaje....

Łukasz zamowilem NIokany z kleberow zrezygnowalem :D policzylem sobie ze jak odlicze Vat i podatek to nie bedzie tragedii ;p Dzisiaj je odberalem a w poniedziałek mam wymiane w fordzie :D

kumpel Fordzika
06-12-2018, 22:37
Łukasz zamowilem NIokany z kleberow zrezygnowalem :D policzylem sobie ze jak odlicze Vat i podatek to nie bedzie tragedii ;p Dzisiaj je odberalem a w poniedziałek mam wymiane w fordzie :D
Luknij czy made in Rosja czy inny kraj, bo ostatnio same rosyjskie widzialem

Redziu
08-12-2018, 08:18
Rosyjskie to gorsze ? :D Wiele dużych firm ma swoje oddziały w rożnych krajach na całym świecie. Może chodzi o to ze jak to Rosja to przymykają oko na niedoróbki i towar leci w świat ?

tomi002
08-12-2018, 12:02
Nic lepiej nie czytaj. Bo wpadniesz w oponiarską paranoję. Firma jest firma. Komuś tam się źle wyważyły Nokiany z Rosji i poszło w świat internetowych oszołomów, że tylko kupować fińskie.

kumpel Fordzika
08-12-2018, 12:12
że tylko kupować fińskie. Podobno fińskich w Europie już nie idzie kupić w normalnych pieniądzach. Z Rosji bym nie kupił z powodu całkowitej automatyzacji produkcji i czynnika ludzkiego który to robi :). Tak samo jak bym nie kupił Toyoty produkowanej w Turcji. Czynnik ludziki :)

weuek
08-12-2018, 12:45
A forda z Hiszpanii, który ma rozrząd włoski, z tureckim hydraulicznym napinaczem? Kupiłbyś?

gibaj
08-12-2018, 14:31
a silnik francuski ?

weuek
08-12-2018, 15:33
Ale on nie ma z silnikiem francuskim...

ŁukaszD
09-12-2018, 18:52
No to się zaczyna...

Redziu
12-12-2018, 18:03
opony zalozone ;p Jak narazie czuje ze jest bardziej komfortowo niz na telnich michelinach. Pewnie mieszanka bardziej miekka to i komfort wyzszy na nierownosciach :D Sniegu jeszcze nie bylo ale czuje ze niokany na wodzie sprawuja sie troche gorzej niz letnie michliny, no ale pewnie tak musi byc skoro to opony na snieg ;p

PS. Cena za wymiane opon w serwisie dramat ;p 200zl i 2h czekania. Do tego zostawili u****ne felgi od tego smaru do opon...

Antej
12-12-2018, 18:47
Na Chopina masz mały zakład, gość bardzo spokojny, robi swoje, terminy spoko, ceny też bardzo przystępne.
Aaa, nie używa pneumatyka. ;)

ŁukaszD
12-12-2018, 20:35
Rzeczywiście 200 zł to sporo. Ja zapłaciłem 80 zł za 4 szt, z tym, że było to założenie opon 16'' na stalówki i wyważenie. W tym 20 zł za rolkę symulującą warunki drogowe. Tak czy inaczej cena w ASO to tak na oko normalny serwis x2. Co do kleju to też miałem uwalone całe felgi przy okazji zakładania opon letnich - te zakładali mi w ASO.

kumpel Fordzika
12-12-2018, 21:30
PS. Cena za wymianę opon w serwisie dramat ;p 200zl i 2h to jakiś ekskluzywny warsztat ? że też zapłaciłeś tyle !!

gibaj
12-12-2018, 21:34
Może azotem pompowali :one:

ŁukaszD
13-12-2018, 11:44
to jakiś ekskluzywny warsztat ? że też zapłaciłeś tyle !!

Dziwi Cię taka cena w ASO? Mnie wogóle :)

Redziu
15-12-2018, 06:25
Cena 200 zl za wymiane 4 opon jest do przezycia ale to ze robili to 2h i zostawili u****ne felgi juz nie :D Nastepnego dnia dzwonila Pani z forda zapytac o jakos usługi to powiedzialem co mi lezało na sercu :D

Ps. Nastepnego dnia był kumpel fiesta na 17 calowych felach i za wymniane zapłacił 210 zł Pan serwisant nie był w stanie wytłumaczyc mi dlaczego ma drozej ode mnie ... slabe troche

analyzator
15-12-2018, 08:12
W zeszłym roku miałem ten sam dylemat i skonczyło się na zakupie anzio split black + oponowej cebuli z korei marki nexen winguard sport 2. Całość w rozmiarze dedykowanym 17/50/215 ~4000

Opony bardzo fajne i nie brakuje im nic porównując do nokianów na drugim aucie. Wdrapywały się na stoki w górach, leciały 200 w deszczu. Mają ograniczenia na pewno ale przy zestawieniu z 18/40/235 spotcontact na lato to głownie stabilność przy dużych prędkościach >180 - łuki przy bocznym wietrze, no i prędkości w ciasnych zakrętach.

Opony totalnie bezgłośne, progresywne, przewidywalne. A - 90% miasto

Wyszedłem też z założenia że felgi zostają na pewno i chcę konkretne a opony jak będę niezadowolony to biorę na kolejny sezon co innego a te na olx i stracę w sezon max 500zł.

edmun
17-12-2018, 09:47
Ps. Nastepnego dnia był kumpel fiesta na 17 calowych felach i za wymniane zapłacił 210 zł Pan serwisant nie był w stanie wytłumaczyc mi dlaczego ma drozej ode mnie ... slabe troche
Tabelka w Excelu usług dostała aktualizację aby 13-tka w Grudniu była lepsza niż innego ASO w tym samym rejonie.
Czytaj:aby wyrobić plan muszą podciągnąć pewne "wartości".

Tak wiem - słabe...

Redziu
17-12-2018, 20:35
Mysle ze takim działaniem robia sobie pod górke ! Bo kumpel juz nie wymieni 2 raz opon w ASO ;p

skylla1
18-12-2018, 10:45
Widocznie nie muszą walczyć o klienta, bo mają dość tych flotowych, którym robią to samo, ale po zupełnie innych cenach. Tak przynajmniej jest w przypadku przeglądów: przegląd dla floty 500-600zł, dla klienta indywidualnego 900zł. Pewnie z kołami to samo.

Redziu
20-12-2018, 19:24
Dzisiaj mialem przyjemnosc testowac Nokiany ;p Na sniegu na prawde radza sobie dobrze :D Rzadko kiedy włacza sie kontrola trakcji w zakretach czuje sie pewnie nie ucieka na bok czy cos :)

lx22
26-08-2019, 14:43
Witam

Mam pytanie do znawców

1.Czy koła zimowe od forda focusa mk3 będę pasowały do focusa mk 4 ? Otwór centralny itp.
2.Czy koła z focusa mk3 maja czujniki TPMS ( jak są czy pasują do mk4)
3.Czy koła zimowe od mondeo mk 4 beda pasowały focusa Mk4 ?

Za każda informacje dziękuje pozdrawiam

AdoKrycha007
26-08-2019, 14:58
Focus MK4 ma inny profil (205/60 przy 16"), także jak masz 16" z MK3, który ma profil 205/55, to te same nie podejdą do MK4. Analogicznie o 5 więcej w 17". Było już o tym. Reszta pytań zbędna.

sanczo17
26-08-2019, 16:44
Kolega się pyta czy koło podejdzie z MK3 do MK4 odpowiedz brzmi tak
i profil opony nie ma tu nic do gadania (profile są zbliżone)
koło będzie pasować

przyjmijmy wymiary jakie podałeś
Mk4 205/60/16
Mk3 205/55/16

Średnica koła mk3 632 mm mk4 652 mm
Różnica w średnicy koła -20,5 mm
Różnica w prędkości -3,24

takie różnice są do zaakceptowania
będzie małe przekłamanie na szybkości na 100 km o 3,24 km mniej czyli licznik pokaże 96,76km

AdoKrycha007
26-08-2019, 19:10
Kup MK4 za +60 k zł i załóż mu używane opony o profilu, którego nie podaje producent w dopuszczalnym ogumieniu... No tak, typowo polskie myślenie, Polak wie przecież zawsze najlepiej.

tryhp3
26-08-2019, 19:19
Jeśli mamy się trzymać zasad to nie można tak zrobić.
https://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon/205/55/r16#alternativeTireTool

lx22
27-08-2019, 07:31
Mam dylemat
Bo za 3800 mogę mieć z salonu nowe oryginalne 16 z zimowymi oponami premium.
Kalkulując felgi 16 to 1500zl opony jakieś lepsze 1500zl czujniki 500zl to daje mi 3500zl.
A rozważałem kupno używanych felg i samemu zrobić sobie zestaw zimowek. Ale marka ford jest mi obca. Stad trudni mi znaleść informacje takie jak czy felgi z mk3 to te same co mk4. Wymiar otworu centrującego. Czy np koła zimowe z mondeo podejdą albo z kugi :/

tryhp3
27-08-2019, 08:10
W standardzie MK4 jest felga
16" x 6,5"
ET50
rozstaw 5x108
Jeśli chodzi o otwór centrujący to jak felgi będą z forda to raczej będzie wszystko OK. Jeśli nie to może zajść potrzeba zamontowania pierścienia centrującego.

Patrząc na testy opon to nie ma sensu wydawać 1500 zł za 16nastki.
https://www.opony.com.pl/artykul/test-opon-zimowych-adac-2018/?id=1347
Taka Fulda czy Dębica (HP2) może być wyżej w testach od Vredestein, Pirelli czy Yokohamy. Ale chińskie opony to już zło.
https://www.oponeo.pl/dane-opony/fulda-kristall-control-hp2-205-60-r16-92-h/202031421
https://www.oponeo.pl/dane-opony/debica-frigo-hp2-205-60-r16-96-h-xl#257991605

lx22
27-08-2019, 09:17
Teraz mam jeszcze większy mętlik w głowie. Jeszcze znalazłem takie coś https://allegro.pl/oferta/kola-zimowe-ford-focus-iv-nokian-205-60r16-8434332787. Ale zaś inny jest otwór ET ? Błąd sprzedawcy ?

Dziękuje wszystkim za pomoc , przemyśle to ale coraz bardziej zastanawiam się żeby kupić koła z salonu :/

tryhp3
27-08-2019, 09:22
Nie błąd sprzedawcy. Jeśli chodzi o ET to zawsze jest tolerancja.
Te nie są idealne więc sprzedawca pisze w opisie, że dodaje pierścień centrujący.
DEZENT i NOKIAN to bardzo dobre felgi i opony.
Swoją drogą na zimę najlepsze są srebrne felgi.

robert_71
27-08-2019, 12:26
Nie błąd sprzedawcy. Jeśli chodzi o ET to zawsze jest tolerancja.
Te nie są idealne więc sprzedawca pisze w opisie, że dodaje pierścień centrujący.
DEZENT i NOKIAN to bardzo dobre felgi i opony.
Swoją drogą na zimę najlepsze są srebrne felgi.
Dlaczego akurat srebrne?

tryhp3
27-08-2019, 12:30
Proste srebrne, bo łatwiej takie konserwować w zimie.

robert_71
27-08-2019, 12:40
Że proste są łatwiejsze w konserwacji to zrozumiałe, ale czemu akurat srebrne mają być w tym względzie lepsze niż np. antracytowe, czy inne?

tryhp3
27-08-2019, 12:46
Czarne w zimie będzie brudne praktycznie od razu po wyjeździe z myjni.
Zrozumieją Ci którzy mieli srebrny i ciemny kolor samochodu.

Orion_pl
15-10-2019, 18:19
lx22
Wiesz już może jak wygląda kwestia czujników TPMS między MK3 i MK4? Z tego co widzę w sklepach te czujniki mają inne oznaczenie.

mdmowski
16-10-2019, 09:14
Wątek czujników TPMS mk3 vs mk4 wałkowany był już wielokrotnie - nie pasują.

maxpawkas
08-10-2020, 16:01
Hej,

chciałbym odgrzać temat kół na zimę.

Aktualnie w moim ST-Line (hatchback), mam założone 215/50R17. Rozważam na zimę przesiadkę na 205/60R16, czyli rozmiar "podstawowy" dla naszego fokuska.

Pytanie brzmi jaki jest powód, dla którego w ST-line montują wieksze felgi, poza względami wizualnymi.

Czy mniejsze felgi wejdą bez problemu? Nie będzie jakichś jaj, że zaciski hamulców się nie zmieszczą albo co?

blablawla
08-10-2020, 17:10
tylko względy wizualne

maxpawkas
16-10-2020, 20:17
tylko względy wizualne

Jesteś pewien? Na stronach forda piszą, że 16 nie pasują do ST-Line (zgodnie z homologacją). Czy ktoś może potwierdzić że felgi 16' 6.5' szerokie wejdą na ST-Line?

Maciek01
22-10-2020, 22:05
Witam. Czy mogę zmienić opony 235/40/18 na 235/45/18 bez obawy o bezpieczną jazdę, wiadomo, że zmniejszy się prześwit między oponą a nadkolem. Pozdrawiam. Rafał

krzysiek47
22-10-2020, 23:14
Jakie opony? Zapytaj babci lub dziadka...... Kolejny temat opony, ileż można ehhhh

stefanekmac
23-10-2020, 06:31
Mam te 235 od nowego i jest ok. Zima to 16 cali.

konieczko5
23-10-2020, 14:12
...

marcinzazulak@gmail.com
03-11-2020, 10:52
Cześć,
chciałbym skompletować koła zimowe do Forda Focusa ST Line z 2020 roku.
Obecnie mam letnie 7x17" na felgach albuminowych.

Proszę o pomoc odnośnie parametrów jakie muszą posiadać felgi stalowe 17.

Szerokość felgi
Rozstaw śrub
Otwór centralny (mm)
Odsadzenie (ET)

Marcin

Dart8
03-11-2020, 11:12
Dla 17"
7"
5x108mm
63,3mm
ET 50

Dla 16"
6,5"
2x108mm
63,3mm
ET50

Do stalowych kup komplet nakrętek.
Przykłady
16" https://allegro.pl/oferta/4x-felgi-stalowe-sdt-16-5x108-ford-focus-mondeo-8482326062
17" https://allegro.pl/oferta/4x-felgi-stalowe-17-5x108-ford-kuga-grand-c-max-8330612305

marcinzazulak@gmail.com
03-11-2020, 13:57
Dziękuję. Proszę jeszcze o informację jakie czujniki ciśnienia kupić.

Dart8
03-11-2020, 20:59
..... jakie czujniki ciśnienia kupić.

Trochę leniwie...wystarczy w przeglądarce wpisać. Na forum także wałkowane.

http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Czujnik-TPMS-ukladu-kontroli-cisnienia-opony-433-MHz-modele-FORD-od-2015-%E2%86%92-S-max-Galaxy-Mustang-Fiesta-od-2017-%E2%86%92-FORD-F2GT-1A180-DD-2318453/5061

damianisko5
04-11-2020, 08:31
Trochę poza tematem. Istnieje coś takiego jak "koła zimowe" lub "kola letnie'??? No właśnie - nie ma czegoś takiego. Koło to opona z felgą. Opona może być letnia lub zimowa.

Andrzej_K
04-11-2020, 09:03
(...)Istnieje coś takiego jak "koła zimowe" lub "kola letnie'??? No właśnie - nie ma czegoś takiego. Koło to opona z felgą. Opona może być letnia lub zimowa.

Hmm, a jeśli mam dwa komplety opon z felgami (bo mam) i na jednych felgach mam opony na lato (nie ma letnich opon), a na drugich felgach opony na zimę (nie ma zimowych opon) i te kompletne koła stoją obok siebie to jak mam je nazwać? Te, np. to felgi aluminiowe/stalowe z oponami na zimę, a te to felgi stalowe/aluminiowe z oponami na lato?
Nie prościej powiedzieć : te koła są na lato, a te koła na zimę?

damianisko5
04-11-2020, 11:11
Nie prościej powiedzieć : te koła są na lato, a te koła na zimę?
Hmm, pewnie tak, ale jak mówimy o kołach np. zimowych to idąc dalej - czy felgi są letnie czy zimowe. Dlatego wg. mnie jest to bez sensu. No ale każdy może mieć swoje zdanie i dalsza dyskusja raczej nie ma sensu.

N7h4k4lr
04-11-2020, 15:17
Cześć,
chciałbym skompletować koła zimowe do Forda Focusa ST Line z 2020 roku.
Obecnie mam letnie 7x17" na felgach albuminowych.

Proszę o pomoc odnośnie parametrów jakie muszą posiadać felgi stalowe 17.

Szerokość felgi
Rozstaw śrub
Otwór centralny (mm)
Odsadzenie (ET)

Marcin

A po ci Co stalowe ? Złóż alusy i opony 215/50/17.
Albo ja bym poszedł w zakup felg na lato 7.5/17

Jaworrr
17-11-2020, 09:16
Polecicie jakieś komfortowe (ciche i miękkie) opony 17 cali? Do zwykłego przemieszczania się, 80% Kraków więc mało śniegu raczej mokro w zimie.

Zastanawiałem się nad Dębica Frigo 2, Nokian Snowproof.

Co test to inne wyniki, z tabliczką producenta całkowicie rozjechane. Dlatego pytam które będą sensowne z Waszego doświadczenia.

tryhp3
17-11-2020, 11:31
Dębica ale w wersji HP2 (zresztą zwykłych Frigo 2 nie ma w rozmiarze 17"), jest relatywnie wysoko w testach. Opinie ma dobre.
5 lat gwarancji (te same materiały co opony GoodYear).

Jaworrr
17-11-2020, 20:36
Dzięki, chociaż zdecydowałem się na Nokiany. Mam felgi ori 17 cali także taki będzie zestaw na zimę.

synth
19-11-2020, 10:23
Jesteś pewien? Na stronach forda piszą, że 16 nie pasują do ST-Line (zgodnie z homologacją). Czy ktoś może potwierdzić że felgi 16' 6.5' szerokie wejdą na ST-Line?

Zgłębiałem temat bo w instrukcji jest napisane, że do ST (nie ST Line), można dać 17 lub 18.
Natomiast jak się okazało wersję ST należny rozumieć jako nie ST Line tylko tą z silnikiem bodajże 2.3 280km.
Nasze ST Line pod względem dobrania opon to standardowy Focus więc 16 moga być.
Potwierdzone w salonie :)

maxpawkas
27-01-2021, 10:01
synth, ja w salonie dowiedziałem się, że jeśli chodzi o ST-Line, to należy go traktować jako ST. Cytując "różni się od prawdziwego ST tylko silnikiem i hamulcami".

r2d2_dawid
28-01-2021, 11:56
Na klapce wlewu paliwa lub na drzwiach jest plakietka z rozmiarami kol i opon jaki mozna zalozyc do danego auta.

maxpawkas
28-01-2021, 12:22
Tam są rozmiary zgodne z homologacją. I nie ulega wątpliwoście, że do st-line wg niej mają zastosowanie tylko 17'. Ale chodziło o to, co pasuje faktycznie, a nie teoretycznie ;-)

zmulim
28-01-2021, 15:01
Na szybko wyszukane w Oponeo, o ile im wierzyć.
117524

Nigdzie nie widać 16-tek, ale na logikę to by w zasadzie wystarczyło tak manewrować profilem opony (wiadomo większym) by osiągnąć zbliżony współczynnik w stosunku do 17tek.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

gadzik3
09-02-2021, 16:55
[QUOTE=tryhp3;3296704]Dębica ale w wersji HP2 (zresztą zwykłych Frigo 2 nie ma w rozmiarze 17"), jest relatywnie wysoko w testach. Opinie ma dobre.
5 lat gwarancji (te same materiały co opony GoodYear).[/QUOTE
Jeździ ktoś na tych Dębicach i ma jakieś doświadczenia ?

Skurek20
09-02-2021, 17:53
[QUOTE=tryhp3;3296704]Dębica ale w wersji HP2 (zresztą zwykłych Frigo 2 nie ma w rozmiarze 17"), jest relatywnie wysoko w testach. Opinie ma dobre.

5 lat gwarancji (te same materiały co opony GoodYear).[/QUOTE

Jeździ ktoś na tych Dębicach i ma jakieś doświadczenia ?Kiedyś do mondeo kupiłem Dębicę. Strzeliła jedna, wymieniłem, drugą, wymieniłem, po kolejnej wymienilem dwie opony na inne. Strzeliła kolejna znów wymieniłem na takie jak były poprzednio kupione. Z siedmiu opon Dębicy poleciały cztery, pozostałe trzy wyrzuciłem na śmietnik mimo braku oznak zużycia. Zrobiłem na tym ****ie z piętnaście tysięcy. Nigdy więcej. Poza ceną nie mają zalet. A gwarancję możesz sobie w buty wsadzić jak na autostradzie strzela ci przednia prawa opona i ściąga cię na ciężarówkę.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

tryhp3
10-02-2021, 12:09
GoodYear w tych samych fabrykach robi Dębice, Fulde, GoodYear, Dunlop itd. z tej samej gumy i tych samych drutów, główna różnica to forma. To co piszesz, że strzeliło 4 na 7 jest mało prawdopodobne nawet przy oponach bieżnikowanych.

konieczko5
10-02-2021, 13:09
...

Skurek20
10-02-2021, 18:38
GoodYear w tych samych fabrykach robi Dębice, Fulde, GoodYear, Dunlop itd. z tej samej gumy i tych samych drutów, główna różnica to forma. To co piszesz, że strzeliło 4 na 7 jest mało prawdopodobne nawet przy oponach bieżnikowanych.Dlatego jak debil zamiast wyrzucić je po pierwszych wpadkach kupiłem identyczne na wymianę. Co gorsza pierwsze kupiłem na Oponeo, dokupowalem lokalnie, więc to nawet nie to że wadliwa partia. Kumple nadal, po roku, śmieją się że mnie, że byłem tak głupi żeby to kupić.
Teraz jeżdżę na Bridgestone i zapomniałem co to jest opona.
Dzięki za podanie marek których trzeba unikać, bo wszystko co ma jakikolwiek związek z marką Dębica jest dla mnie jak trąd.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

luckyboy
10-02-2021, 20:09
GoodYear w tych samych fabrykach robi Dębice, Fulde, GoodYear, Dunlop itd. z tej samej gumy i tych samych drutów, główna różnica to forma. To co piszesz, że strzeliło 4 na 7 jest mało prawdopodobne nawet przy oponach bieżnikowanych.Z tej samej gumy to na pewno nie robi.

konieczko5
11-02-2021, 07:32
...

tryhp3
11-02-2021, 08:03
Mam w rodzinie wielu pracowników (również znajomych, sam też pracowałem dla ich kontraktora od automatyzacji produkcji) tejże fabryki i coś na temat produkcji tych opon wiem... Także Ty żyj w swoim świecie a ja w swoim.
Opony robi się według tych samych standardów z tych samych materiałów (potem wmawia się klientom różne historie). Na tych samych liniach produkcyjnych rano może być produkowany Dunlop a wieczorem Sava. Nie jest opłacalne przezbrojenie całej linii produkcyjnej per model opony... Wszystko musi być jak najbardziej zunifikowane, żeby się opłacało. Do tego opony marki Dębica są też produkowane w fabrykach GoodYear w Europie Zachodniej pewnie też z odpadu poprodukcyjnego.... Na Dębice jest 5 lat gwarancji tyle samo co na marki premium koncernu macierzystego. Jakby robili z odpadu to by dali 2 lat jak to robi wiele innych marek.

Co gorsza pierwsze kupiłem na Oponeo, dokupowalem lokalnie, więc to nawet nie to że wadliwa partia.
Tego nie wiesz bo nie sprawdzałeś. Jeżeli były z tego samego roku to raczej były (przezbrojenie linii jest kosztowne jak już pisałem, dlatego optymalizuje się procesy żeby tego często nie robić).

Z tej samej gumy to na pewno nie robi.
O wiele ważniejsza może być forma i szkielet opony.

konieczko5
11-02-2021, 09:22
...

tryhp3
11-02-2021, 09:24
Jeżeli opony są popularne (a zdaje się Dębica to najbardziej popularna marka w PL) to i będzie dużo skrajnych opinii. Do tego są często zakładane do starych szrotów które już dawno powinny być wycofane i potem coś bije... Gdzie napisałem, że w fabryce jest jedna linia... Gdzie napisałem, że opony maja jeden bieżnik... Co innego przezbroić linie punktowo a co innego całościowo z oczyszczeniem gumy... Szkoda mojego czasu...

https://www.oponeo.pl/wybierz-opony/p=1/debica/r=1/205-55-r16 - średnie ocen zbliżone do opon o wiele droższych. Niektóre maja po kilka tys. ocen...

NeuroN
24-05-2024, 12:36
Witam Serdecznie
W tym miesiącu stałem się szczęśliwym posiadaczem Forda Focusa MK4 z 2018r. Jest to silnik Diesla 1.5 Eco blue 70kW.
Kupiłem ten samochód na oponach zimowych 205/60 na feldze stalowej 16'
Chciałbym dokupić do niego oryginalne alufelgi o rozmiarze 17' i dedykowane do niego letnie opony 215/50 aby wyglądał lepiej wizualne. Przeglądając internet fora i artykuły zacząłem zastanawiać czy na pewno warto? Rozumiem, że mniejszy profil opony i większa jej szerokość może powodować zwiększenie spalania paliwa oraz gorszą amortyzację przez co może bardziej cierpieć zawieszenie i komfort jazdy natomiast mnie interesuje inna sprawa. Boje się, że mój samochód straci na dynamice jazdy, przyśpieszenie ulegnie pogorszeniu i stanie się tzw. "mułowaty". Nie mam tutaj silnika o jakiejś dużej mocy bo jest w nim 95KM i stąd moje obawy, że sobie nie poradzi z większym kołem i szerokością opony. Czy słusznie? Jakie są Wasze doświadczenia? Warto zmienić na 17' czy zostać przy 16'? Chętnie zmieniłbym na 17' ale tylko pod warunkiem, że to nie wpłynęłoby na dynamikę jazdy.

krzysztofSJZ
24-05-2024, 13:46
ja mam letnie i zimowe 215/50/17 i jestem zadowolony jeżdżę tym autkiem od 2023.10 mam porównanie z kugą która ma też felgi 17 ale za to balony 235 poprzednio miałem inne auta inne rozmiary i zawsze było ok z tym że moim zdaniem i tylko moim jest takie że wszystko poniżej 50 wysokości odpada, jak chcę se pojezdzić na desce to albo narty albo surfing tu możesz sobie zobaczyć jak te koła wyglądają na aucie srebrne to ori te ciemne na zimę dokupione, foty robione akurat podczas wiosennej przekładki

Bump: na dynamice nic nie stracisz,

Bump: tu masz porównywarkę wedle której nic się nie zmienia w parametrach

https://www.oponeo.pl/zamienniki-opon/205-60-r16-vs-215-50-r17

konieczko5
24-05-2024, 14:18
...

Foka mk4
27-05-2024, 06:14
Ważniejszy komfort, niż wygląd
A to już chyba kwestia gustu. U mnie koło i gleba najważniejsze. :)

Rilicek
21-09-2024, 11:28
Jaki rozmiar felgi i opony polecacie na zimę do Forda ST? Podobno na zimę lepsze węższe opony. Macie jakieś z tym doświadczenia? Kusi mnie aby na zimę kupić mniejsze felgi 18" lub 17" i odpowiednio wyższe opony.

ŁukaszD
21-09-2024, 20:08
Jaki rozmiar felgi i opony polecacie na zimę do Forda ST? Podobno na zimę lepsze węższe opony. Macie jakieś z tym doświadczenia? Kusi mnie aby na zimę kupić mniejsze felgi 18" lub 17" i odpowiednio wyższe opony.

Kup takie jak zeca producent. Wyższa opona jest przydatna w zimie ze względu na dziury. Polecał bym 17'' i oryginalną szerokość. Co do producenta opony, to już zależy ile chcesz przeznaczyć na nowe opony.

Rilicek
22-09-2024, 10:50
Najciemniej pod latarnią, wszystko jest opisane w instrukcji.
Mogą być opony 215/50R17

https://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?variantid=9925&languageCode=PL&countryCode=POL&Uid=G2221438&ProcUid=G2221440&userMarket=POL&div=f&vCode=&vFilteringEnabled=False&buildtype=web

N7h4k4lr
11-10-2024, 17:08
Panowie felga 7 cali17.
Czy porównywaliście 205/55 z 215/50 ?
Opona 205/55 będzie miała większy balon, ale za to lepiej będzie się na feldze układać i mniej wystawać na boki.
Mogę prosić o opinie ?

Rilicek
21-11-2024, 17:01
Może komuś przyda się ta informacja. Tegoroczny Focus ST już sam rozpoznaje lokalizacje czujników ciśnienia, więc nie trzeba programować ich lokalizacji.
Felgi 17" pasują, ale między zaciskami a felgą jest miejsce tylko na odważnik :)

michałek
21-11-2024, 17:43
Tegoroczny Focus ST już sam rozpoznaje lokalizacje czujników ciśnienia, w
buhahaha
Od zawsze MK4 to potrafił. Szósty sezon zmieniam całe koła bez jakiekolwiek programowania. A jeszcze drugi komplet z czujnikami jedzie w bagażniku i nic nie przeszkadza.

stecus
22-11-2024, 07:55
Potwierdzam, a na dodatek wie gdzie jest które koło, a ilu forumowiczów się wykłócało że trzeba programować...

roman70
22-11-2024, 19:34
Witam serdecznie . Jestem na forum nowicjuszem a skłonił mnie do napisania zakup Ford Focus IV 1.5 TDCI 120KM, Trend Edition i szczerze powiem w fordzie jestem początkującym użytkownikiem. Pytanie może banalne ale mam go na letnich oponach 205/55/R16 i zamierzam założyć 205/60/R16 zimowe czy ten rozmiar będzie lepszy niż obecny. Jak możecie wspomóżcie laika. Pozdrawiam.

Sorry nastąpiła pomyłka opony to 205/55/R16 a auto mam kilka dni i jeszcze nie było czasu opanować teorii ;)

kln1920
22-11-2024, 19:47
A laik zobaczył, co mówi naklejka na słupku i instrukcja obsługi?

krzysztofSJZ
22-11-2024, 19:54
za duże
tu masz kalkulator

https://moto.pl/Porady/7,178530,26886318,kalkulator-rozmiaru-opon-jak-dobrac-rozmiar-opon.html

Bump: a tak w ogóle to mk4 wychodziły na 15'' ???

kln1920
22-11-2024, 19:58
Przecież ten letni rozmiar ma z dupy.

roman70
22-11-2024, 20:29
Sorry nastąpiła pomyłka opony to 205/55/R16 a auto mam kilka dni i jeszcze nie było czasu opanować teorii . Pozdrawiam.

PS. Napisałem zapytanie bo w oponeo po wpisaniu modelu auta wyświetliło takie pierwsze pozycje. Dlatego pytam czy będą dobre bo juz mi łeb pęka a jutro zerknę w aucie na tabliczkę.

oponeo,pl
https://zapodaj.net/thumbs/88a26a927a96f.jpghttps://zapodaj.net/plik-JMS6Xu34DO (https://zapodaj.net/plik-JMS6Xu34DO)

Neolin NeoWinter 205/60 R16 92 H
Firemax FM805+ 205/60 R16 92 T
Zeetex WP1000 205/60 R16 92 H Rozmiar pasuje do: Ford Focus Kombi IV 1.5 EcoBlue (88kW) (120KM)
Imperial Snowdragon HP 205/60 R16 92 H Rozmiar pasuje do: Ford Focus Kombi IV 1.5 EcoBlue (88kW) (120KM)
Compasal WinterBlazer HP 205/60 R16 96 H XL Rozmiar pasuje do: Ford Focus Kombi IV 1.5 EcoBlue (88kW) (120KM)

To jedne z pierwszych pozycji wyszukiwania

krzysztofSJZ
22-11-2024, 22:12
prawie 3,5% większe te 205/60/16 będą przekłamywać o 5km, tzn pojedziesz 100 a na liczniku bedziesz miał 104... a jak się nie mylę to różnica pomiędzy oryginalnym kołem a zamiennikiem jest dopuszczalna 1.5% , a to na oponeo nie ma 205/55/16 ? powiem ci szczerze to jakieś egzotyczne nazwy, osobiście bym nie kupił, to wszystko made in china, w zimie nawet bym patykiem nie kulał po śniegu, szukasz coś tańszego? to dębica, barum , jest masa ogłoszen ludzie sprzedają nowe opony zdjęte z auta w salonie bo zakładają wielosezonowe, czasami można kupić opony premium za pół ceny, na oponeo masz zakładki opony budżetowe klasy średniej i premium

Hejkumkejkum
23-11-2024, 08:19
Taka ciekawostka z instrukcji obsługi:
https://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?variantid=7234&languageCode=PL&countryCode=POL&Uid=G1929924&ProcUid=G1924308&userMarket=POL&div=f&vCode=&vFilteringEnabled=False&buildtype=web

Wyglada na to, że fabryczne koła/opony występowały w nastepujących rozmiarach:

195/65/R16
205/60/R16
215/50/R17
235/40/R18

Pytanie zatem dlaczego ktoś założył letnie 205/55/R16.

Fabryczne zimowe koło "gotowiec" wychodzi na takiej konfiguracji:
felga - 6,5J x 16 ET 50, opona - 205/60/R16
https://www.akcesoria-ford.pl/koła/kompletne-koła-zimowe/kompletne-koło-zimowe-stalowe-16%22/2773509?model=focus&year=2018

Flisator
23-11-2024, 08:25
Założył takie letnie bo takie miał pod ręką. Zostały z innego samochodu. Szwagrowi zalegały w garażu, a może była gdzieś promocja.
Nie mniej z wyżej wymienionych marek kupiłbym chyba tylko imperial. Opony chińskie mogą nie wypadać źle. Sklepopon robi często testy, warto ich poszukać na YT.

kln1920
23-11-2024, 09:37
Przecież od początku o tym piszę, że letnie ma z czapy. I te propozycje opon też z czapy. Weźże przynajmniej klasę średnią, jakiś Falken czy coś

krzysztofSJZ
23-11-2024, 09:56
215/50/R17

ten rozmiar miałem w niemieckim dowodzie i taki rozmiar kupiłem zimowe,

po tych markach co kolega wypisał to od razu widać że np. FIREMAXX próbuje podszywać się pod FIRESTONE, w każdej nazwie jest coś łudząco podobnego do markowych opon, tak działają przebiegli zjadacze ryżu licząc na nieuwagę kupca

roman70
23-11-2024, 10:46
Panowie po pierwsze wielkie dzięki za zainteresowanie. Auto zakupiłem niedawno i nie zwróciłem po prostu uwagi na te nieszczęsne opony . Dzisiaj wolne więc trochę więcej czasu więc na tabliczce jest wyrażnie napisane 205/60 R16 92V. Przepraszam za całe zamieszanie i moją nieuwagę ale dobrze że otrzymałem podpowiedzi bo przynajmniej wiem na czym stoję. Dlaczego sprzedający założył 205/55 tego nie wiem ale znalazłem jeszcze kilka takich Focusów na otomoto z podobnymi kapciami i tylko zastanawiam się w obecnej sytuacji czy nie kupić opon wielosezonowych 205/60 R16.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi jeszcze pewnie nie raz Wam zawrócę głowę bo kolejny temat to brak światła w z tyłu w lewej lampie klapy bagażnika tylko muszę znależć odpowiedni dział.
Pozdrawiam.:)

PS. Marki które podałem wcześniej to po prostu pierwsze pozycje na oponeo które wyświetliły się po wpisaniu modelu auta i zapewniam ze nie zamierzam ich kupować ;-)

PS 2:
A co powiedzielibyście na takie opony

Goodride
All Season Elite Z-401
205/60 R16 96 V XL
lub
Imperial All Season Driver 205/60 R16 96 V XL

https://zapodaj.net/thumbs/294db19375330.jpghttps://zapodaj.net/plik-cy7zubD5KX (https://zapodaj.net/plik-cy7zubD5KX)

brać ??

kln1920
23-11-2024, 12:57
Jak wielosezon, to tylko premium

ZbigniewDom
23-11-2024, 16:42
Przy wyborze opon trzeba się kierować nie tylko rozmiarem ale warto rozważyć jaki indeks.
Wszystkie wiadomości o oponach znajdziesz na stronie https://tuauta.pl/blog/9-zakupowe-porady/3-oznaczenia-na-oponach-jak-dobrac-opony

FordLdz
10-03-2025, 19:01
Witam
Potrzebuję kupić opony na lato w rozmiarze 215/50/17. Jakie koledzy polecają? Zastanawiam się nad Nexen Nfera Primus, Hankook Ventus prime4, Falken Ziex Ze310 Ecorun, Yokohama BluEart-Gt AE51.

krzysztofSJZ
10-03-2025, 20:29
pomyliłeś rozmiar :P,
Nexen Nfera Primus,
miałem w kudze 2 sztuki + 2 micheliny zero różnicy bardzo ciche,Yokohama BluEart-Gt AE51 też dobre ale chyba są drogie,
spróbuj zrobić jak ja zimówki kupiłem nowe we Wrześniu Dunlopy nowiutkie za pół ceny DOT 2124 od grudnia polowałem na letnie kilka kompletów przeszło koło nosa, ale trafiłem na komplet Conti nie premium ale ecocontakt 6 za całe 1000 zł, szukaj ogłoszeń na olx blisko siebie (ja tak szukałem by widziały gały co brały) opony dot 2324 zdjęte z felgi w salonie gość założył wielosezonowe, często wulkanizatorzy mają roczne - dwuletnie nówki za marne pieniądze,

Bump: w Focusie są 215/50/17

Bump: Nexen a Michały to spora różnica w cenie chyba nie warto przepłacać

Bump: tu masz ale jako przykład ja nie wiem co za gość sprzedaje

https://www.olx.pl/d/oferta/nowe-opony-letnie-215-50r17-nexen-nfera-su4-krakow-CID5-ID14jUgB.html

FordLdz
11-03-2025, 16:14
Dziękuję krzysztofSJZ. Z tym rozmiarem to był oczywiście błąd:P. Do tego gościa co ogłoszenie przysłałeś to mam daleko. Jestem z Łodzi a on z Krakowa. Raczej kupię nowe ze sklepu opon.

krzysztofSJZ
11-03-2025, 18:55
Jestem z Łodzi a on z Krakowa.

napisałem że to tylko przykład, szukaj blisko siebie, do wymiany masz sporo czasu tu masz np. Łask czasami warto podjechać a zarobić parę stówek, a Barum uważam za dobre gumy
https://www.olx.pl/d/oferta/nowe-opony-letnie-215-50-17-barum-gr-continental-2024r-montaz-0zl-CID5-IDJeVUq.html

Bump: osobiście jak korzystam z szukajki zawsze szukam do 75-100 km często warto, chociaż z Dunlopami zaryzykowałem przyjechały z Oławy, ale po prawie całym sezonie jestem zadowolony

FordLdz
11-03-2025, 19:03
Te opony z Łasku były przeze mnie rozważane. Finalnie dzisiaj zostały kupione felgi z oponami od focusa St Line. Jednak 18 cali wygrało