Zobacz pełną wersję : [Edge 2015- ] kontrolka poduszki a nie wystrzelone ...

micky13
27-08-2019, 14:44
W czym może być problem jeśli kontrolka wystrzelonej poduszki się świeci a przypłynął z poduszkami nie wystrzelonymi. Ktoś ocenił, że przy takim uderzeniu poduszki powinny wystrzelić. Gdzie szukać problemu, jak go rozwiązać ?

tedi_k
27-08-2019, 17:32
...Gdzie szukać problemu, jak go rozwiązać ?
Zamiast zakładać bezcelowy wątek na forum - nie prościej TAK PO PROSTU podłączyć komputer i sprawdzić o co chodzi????
Przecież zgadywanie co siedzi w Twoim Edge, jak nikt z nas go na oczy nie widział, jest totalnie bez sensu...

totek2
27-08-2019, 19:32
Może po prostu ktoś wymienił poduchę żeby wyglądał na mniej uszkodzonego a w sterowniku został błąd.

micky13
27-08-2019, 19:38
Zawsze się zastanawiam czym się kierują 'znafcy wszelokich' tematów uwalając swoje 'mondrośći'. Tak dla mnie podłączyć komputer znaczy tyle samo co ... cholera moje PC ? ... ale gdzie, którędy ... i już problem rozwiązany, prawda? Tadeusz, może się znasz ale podejścia do ludzi to ty nie masz, telefonicznie również z wielkiej łaski ciężko cokolwiek usłyszeć konkretnego. Czy to forum ad porad dla użytkowników Edga czy zamknięte kółko 'znafców' ?

Ok, czy może jeszcze jakieś pomysły oprócz podłączenia komputera ? Jak i co można sprawdzić ? W ogóle czy to możliwe, żeby np sam nabój wystrzelił a poduszka nie ?

Bump: Może po prostu ktoś wymienił poduchę żeby wyglądał na mniej uszkodzonego a w sterowniku został błąd. Zgaduję, że i tak tylko komputer prawdę mi powie, która to poduszka? Chociaż wątpię w to bo mój Edge raczej nie był tykany przez panów handlarzy. Dlaczego? Na lawecie przyjechał jeszcze jeden Edge, był ogołocony z tego co nie za bardzo widać, m.in. wycięty katalizator. Mój ma wszystkie części uszkodzone i dobre ładnie złożone w bagażniku, śrubki małe w jednym pojemniczku, śrubki większe w innym, zaślepki jeszcze osobno. Nawet kamerę zostawili, a wisi na jednym rożnie z grila :)

pankrakus
27-08-2019, 20:13
[...]
Ok, czy może jeszcze jakieś pomysły oprócz podłączenia komputera ? Jak i co można sprawdzić ? W ogóle czy to możliwe, żeby np sam nabój wystrzelił a poduszka nie ?

[...]

Bijesz pianę, a nie masz racji

Jak myślisz => gdy podjedziesz do ASO czy dowolnego serwisu,
to od czego zaczną => od podłączenia pod komputer => odczytaniu błedów => analizie czym ten błędy są spowodowane

To nie PRL, gdzie naprawiało się "na czuja" samochody w których radio było szczytem "wypasu"

Jak chcesz diagnozować elektronikę bez komputera?

pozdrawiam
pankrakus

Piasek80
27-08-2019, 20:40
Bez podpięcia do kompa niestety nie dowiesz się przyczyny a możliwych jest kilka:
1) uszkodzona taśma airbag np kierowcy. Podczas załadunku przepychają, przeprowadzają, może ktoś szarpał jak głupi za to kierę, kręcił do oporu itp i się uszkodziła. Mogła też sama z siebie albo coś nie styka bo ktoś tam grzebał (ch... wie po co...)
2) odpał napinacza pasów bezpieczeństwa. Zależy co masz uszkodzone. Jeżeli auto dostało doelikatnie lub strzał w du*ę to poduszki nie odpalają - ale odpalają (w du*ę najczęściej) napinacze i to automatycznie fauluje system airbag bo jest powiązane. Odpalone napinacze można skręcić a zwijacze odblokować żeby to ukryć na szybko (bo normalnie pasy bezpieczeństwa winny wisieć jak szmaty) ale odpalone ładunki pirotechniczne napinaczy niestety przez to się nie naprawią - trzeba wymienić kpl pasów na nowe + skasować crash data albo wymienić moduł na nowy.
3) to niestety odpał poduszki którą po prostu włożyli drugą całą do zdjęć ale nic po tym bo układ i tak jest odpalony. Jeżeli wszystko wygląda OK zdemontuj poduszkę kierowcy i będziesz wiedział. Zazwyczaj wszystko tam śmierdzi "prochem" a taśma airbag jest spalona.

Jak auto walone przodem - obstawiam że odpaliła poduszka kierowcy
Jak walone tyłem - mógł odpalić któryś lub kilka napinaczy pasów

No jest jeszcze opcja że system wyłapał zwykły błąd i wywalił komunikat ale... ten przypadek umieściłbym raczej w strefie pobożnych życzeń ;)

tedi_k
27-08-2019, 21:33
....Tadeusz, może się znasz ale podejścia do ludzi to ty nie masz, ....

A co moje "podejście do ludzi" ma do Kolegi błędu modułu RCM??? Na szczęście 97% jest "nader zadowolonych" a o pełne 100% zabiega kolega Tomek...:568: Ja nie.
Ja uważam, że 3% populacji "stwarza" problemy". Na przykład problem "braku dostępności komputera w woj. opolskim". Problem jest czysto "wydumany", bo nie zliczę chyba liczby "wskazań" kolegi Tomka na miasto Nysę...
Tak czy inaczej gdybanie jest bez sensu - co pokazali koledzy powyżej. Wypisano już prawie wszystko, co może być "nie tak".
Brakuje jeszcze:
1) wypiętej wtyczki dowolnej z poduszek,
2) wystrzelonej (jeden Bóg wie z jakiego powodu) spłonki "łamanej kolumny kierownicy",
3) uszkodzonego, albo zdemontowanego dowolnego z wielu czujników uderzeniowych
4) rozpiętej wiązki od czujników zapięcia pasów bezpieczeństwa.
To tak na szybko już chyba komplet...:568:

Zadowolony?
Dał Koledze jakąkolwiek użyteczną informację ten bez sensu założony wątek?
Może jednak warto "podłączyć pod komputer" i po góra 5 minutach wiedzieć dokładnie co jest do zrobienia?:569:

leszcz
29-08-2019, 11:58
np sam nabój wystrzelił a poduszka nie ?
no mało prawdopodobne .Ale zawsze możliwe ;) np nabój w kolumnie kierowniczej .
Najlepiej sprawdzić niestety komputerem co tam on "wypluje" . Może być tez tak że zamaskowano np wystrzelenie poduszki wstawiając poduszkę a błąd pozostał .Sugeruje podłaczenie i sczytanie błędów . I będzie mniej więcej na tacy

Bump: Tomka na miasto Nysę...
jeśli mogę wtrącić i jeśli chodzi o mnie ( oby nie ) to niestety nikogo z Nysy nie znam :D

micky13
29-08-2019, 12:18
Zadowolony? a jakże, no przecież, dałeś cień szansy, że może nie jest tak źle, tylko nie dawaj mi tu zaraz przysłowia o nadzieji :)

84marekl
29-08-2019, 14:51
Wyślij numer VIN, zobaczymy co z im było w usa

vtec
29-08-2019, 16:34
Wyślij numer VIN, zobaczymy co z im było w usa

o to chodzi, bo jak był trzaśnięty przodem może tylko są odpięte czujniki znajdujące się na pasie przednim.
może to ustawka "aukcyjna" i naprawiony na sztukę ... itd itp

micky13
29-08-2019, 19:19
może tylko są odpięte czujniki znajdujące się na pasie przednim. i tak tez powiedzieli w serwisie i tego sie trzymam, dopuki nie zlozymy go w calosc, pozniej bede walczyc z reszta. Juz pisalem, raczej nie ustawka bo nawet radar "nie zginal" i śróbki w kubeczkach zostawione. Mam dac numer VIN, zeby sie dowiedziec, ze byl walniety z przodu ;), no przeciez wiem :).
Ok, temat chyba wyczerpany, jest duzo opcji, a komputer prawde mi powie ... ale skad taki zielony w Edgu moze wiedziec, ze to trzeba do komputera?

vtec
29-08-2019, 21:19
i tak tez powiedzieli w serwisie i tego sie trzymam, dopuki nie zlozymy go w calosc, pozniej bede walczyc z reszta

to nie masz przodu i dziwisz się że poduszki się palą? dzizas, gdzie admin?

tedi_k
29-08-2019, 21:23
...dziwisz się ...

Trochę bardziej ów Kolega dziwi się, że do czegoś w takim aucie komputer jest potrzebny...:roll:
Wydaje się, że w poprzednim wystarczał klucz 14 i śrubokręt... A tu tak nawydziwiali, że komputer trza mieć...:shock:

micky13
29-08-2019, 22:22
Wydaje się, że w poprzednim wystarczał klucz 14 i śrubokręt No i tu trochę racji kolegi jest, do 18-to letniej Hondy niewiele potrzeba :), po prostu leje się benzynę i jeździ.
dzizas, gdzie admin? jasne już admina wołać i wywalić mnie bo zadałem pytanie, wyluzuj kolego, nie od razu jest się znawcą Edga, szczególnie jak się nie jest handlarzem, blacharzem, mechanikiem, informatykiem czy coś tam jeszcze ... od Edga :)

84marekl
30-08-2019, 10:01
i tak tez powiedzieli w serwisie i tego sie trzymam, dopuki nie zlozymy go w calosc, pozniej bede walczyc z reszta. Juz pisalem, raczej nie ustawka bo nawet radar "nie zginal" i śróbki w kubeczkach zostawione. Mam dac numer VIN, zeby sie dowiedziec, ze byl walniety z przodu ;), no przeciez wiem :).
Ok, temat chyba wyczerpany, jest duzo opcji, a komputer prawde mi powie ... ale skad taki zielony w Edgu moze wiedziec, ze to trzeba do komputera?

Kolego, mało chyba wiesz o autach sprowadzanych z USA, to że masz, nie wiem czy lekko czy mocno uszkodzony przód to nie znaczy, że dosłownie chwilę przed aukcją twoje auto mogło przodu wogóle nie mieć.
Kupowanie rozje... aut i szykowanie ich na ponowne aukcje jet dość popularne w USA i bardzo łatwo jest coś takiego kupić.

Nie pokasujesz zdjęc ani vinu wiec i sie pytasz, a tu sie okazuje ze masz przód rozwalony.

tedi_k
30-08-2019, 10:12
...szykowanie ich na ponowne aukcje jet dość popularne w USA i bardzo łatwo jest coś takiego kupić....

Na Copart.
Na IAAI - wprost od ubezpieczyciela - nie bardzo ma kto to zrobić. Na IAAI za to częściej są auta porozbierane "do przesady", aby dla rzeczoznawcy wyglądały na "bardzo uszkodzone". Przy robocie to mało przeszkadza i jest nawet wygodne, byle np. całego przedniego albo tylnego zderzaka nie wrzucili wraz z błotem na jasną tapicerkę... Niestety tak zazwyczaj się dzieje i trzeba czyścić..
Natomiast na "zakres uszkodzeń" nie ma to żadnego wpływu...

micky13
30-08-2019, 10:48
a tu sie okazuje ze masz przód rozwalony. no tak napislalem przeciez tylko "Ktoś ocenił, że przy takim uderzeniu poduszki powinny wystrzelić" wlacz myslenie, chyba sie nie pytam o tyl skoro powinny wystrzelic. Nie mam ochoty sie chwalic VINem, kupione od ubezpieczyciela na IAAI :)
Kolego, mało chyba wiesz o autach sprowadzanych z USA ... Kupowanie rozje... aut i szykowanie ich na ponowne aukcje jet dość popularne w USA i bardzo łatwo jest coś takiego kupić. no i co z tego, ze to wiesz, jestes jakis juz "zaawansowany"?, jest mi to wiadome, i podobno najczesciej znajduje sie tam polskie smiecie po tamtejszych rozbieraczach.
Ludzie, k...a czy tu nie moze byc rzeczowej dyskusji, tylko pouczanie albo nie na temat ? I co wniosłeś do dyskusji nowego i konkretnego swoim postem ?

84marekl
30-08-2019, 11:11
no tak napislalem przeciez tylko "Ktoś ocenił, że przy takim uderzeniu poduszki powinny wystrzelić" wlacz myslenie, chyba sie nie pytam o tyl skoro powinny wystrzelic. Nie mam ochoty sie chwalic VINem, kupione od ubezpieczyciela na IAAI :)
no i co z tego, ze to wiesz, jestes jakis juz "zaawansowany"?, jest mi to wiadome, i podobno najczesciej znajduje sie tam polskie smiecie po tamtejszych rozbieraczach.
Ludzie, k...a czy tu nie moze byc rzeczowej dyskusji, tylko pouczanie albo nie na temat ? I co wniosłeś do dyskusji nowego i konkretnego swoim postem ?

TO że kupiłeś złom i szukasz opcji jak to naprawić i puścic w ludzi :) cytując twoje wypowiedzi "włącz myślenie", gdybyś choć przez sekunde pomyslał to dodając twoj post wstawił byś fotkę z rozwalonym przodem i wtedy twoje zapytanie miało by sens, a nie kur.. piszesz zapytanie w kosmos jak by tu każdy mył jaznowidzem, i sie dziwisz że każdy sie z ciebie zmieje ):)

micky13
30-08-2019, 11:22
TO że kupiłeś złom i szukasz opcji jak to naprawić i puścic w ludzi cytując twoje wypowiedzi "włącz myślenie", gdybyś choć przez sekunde pomyslał to dodając twoj post wstawił byś fotkę z rozwalonym przodem i wtedy twoje zapytanie miało by sens, a nie kur.. piszesz zapytanie w kosmos jak by tu każdy mył jaznowidzem, i sie dziwisz że każdy sie z ciebie zmieje ) Ok, juz wiemy kim jestes, jestes czarownik z krainy OZ, ktory bez VINu i bez zdjecia wie, ze kupilem zlom i co więcej wie, że chcę go puścić w ludzi, znaczy się sprzedać? No na pewno nie każdy jest 'jaznowidzem' ale przynajmniej większość zna gramatykę, to ty za to jesteś 'jaznowidzem', może powiesz nam też jakie numery będą w totku ? Jasne, wstawiam fotkę z rozwalonym przodem i się zastanawiam dlaczego kontrolka świeci ? Litości, ogarnij się, może przeczytaj najpierw następnym razem, co napisałeś, a później opublikuj. Na takie zaczepki nie będę już odpowiadać, ale spoko możesz się produkować.

84marekl
01-09-2019, 22:05
Ok, juz wiemy kim jestes, jestes czarownik z krainy OZ, ktory bez VINu i bez zdjecia wie, ze kupilem zlom i co więcej wie, że chcę go puścić w ludzi, znaczy się sprzedać? No na pewno nie każdy jest 'jaznowidzem' ale przynajmniej większość zna gramatykę, to ty za to jesteś 'jaznowidzem', może powiesz nam też jakie numery będą w totku ? Jasne, wstawiam fotkę z rozwalonym przodem i się zastanawiam dlaczego kontrolka świeci ? Litości, ogarnij się, może przeczytaj najpierw następnym razem, co napisałeś, a później opublikuj. Na takie zaczepki nie będę już odpowiadać, ale spoko możesz się produkować.

hehehe, przeciez to ty tu szukasz jasnowidza, przeciez to ciebie prawie każdy pojechał w tym temacie :) Człowieku tak trudno zrozumieć, że mogłeś kupić auto szykowane pod sprzedaż? I co z tego że kupiłeś je od ubezpieczalni. Ostatnio widziałem jedno auto które na aukcji stało z rozwalonym błotnikiem, a na zdjęciach z transportu okazało się, że nie ma koła i rozwalone pół zawiechy. I też sprzedawało to GEICO.

Typowy polski Janusz, zazdrośnik i zawistnik. Człowiek zrobi jakąs literówkę bo np. pisze post z telefonui nieeee, trzeba wypomnieć :)
jak sie nie ma nić mądrego i konkretnego do napisania an temat to i taki pierdoły wie wypisuje :)

Polonista sie znalazł :):):):)

danwit2
02-09-2019, 09:10
Panowie, doskonale wiemy że nie tylko w Polsce ludzie chcą zarobić czyimś kosztem wprowadzając kogoś w błąd lub po prostu oszustwem. USA wcale nie jest wyjątkiem. Jest wiele aukcji jak poprzednicy piszą, nawet na wymienionym copart, iaa... gdzie samochody nagle w przeciągu dosłownie 3-4 tygodni dostają nowe życie. Wiem bo widziałem to. Oczywiście poprzednie życie skończyło się na rozwalonym przodzie lub tyle lub boku, kupione zostało na aukcji a obecnie jest sprzedawany na aukcji z lekko chorym przodem tyłem lub bokiem albo czasem poskładany jest cały ale coś w mechanice poszło nie tak i nie chce im się tego naprawić więc po prostu jest cały ale mechaniczne uszkodzenie wpisane. Wiele samochodów nawet w opisie ma informację że zostały odbudowane w części lub w całości - takie samochody od razu omijać szerokim łukiem. Tak się dzieje. Oczywiście nie jest to regułą ale trzeba być ostrożnym. Dlatego czasem mimo, że coś nie działa nie znaczy że jest uszkodzone, może po prostu tego nie być albo nie zostało podpięte albo ......

rysiula
02-09-2019, 11:13
Obstawiam brak czujnika/ów uderzeniowych przednich (wypięte lub pourywane).

vtec
02-09-2019, 17:03
Obstawiam brak czujnika/ów uderzeniowych przednich (wypięte lub pourywane).

pisałem o tym strone wczesniej ;)

84marekl
02-09-2019, 21:38
Panowie, doskonale wiemy że nie tylko w Polsce ludzie chcą zarobić czyimś kosztem wprowadzając kogoś w błąd lub po prostu oszustwem. USA wcale nie jest wyjątkiem. Jest wiele aukcji jak poprzednicy piszą, nawet na wymienionym copart, iaa... gdzie samochody nagle w przeciągu dosłownie 3-4 tygodni dostają nowe życie. Wiem bo widziałem to. Oczywiście poprzednie życie skończyło się na rozwalonym przodzie lub tyle lub boku, kupione zostało na aukcji a obecnie jest sprzedawany na aukcji z lekko chorym przodem tyłem lub bokiem albo czasem poskładany jest cały ale coś w mechanice poszło nie tak i nie chce im się tego naprawić więc po prostu jest cały ale mechaniczne uszkodzenie wpisane. Wiele samochodów nawet w opisie ma informację że zostały odbudowane w części lub w całości - takie samochody od razu omijać szerokim łukiem. Tak się dzieje. Oczywiście nie jest to regułą ale trzeba być ostrożnym. Dlatego czasem mimo, że coś nie działa nie znaczy że jest uszkodzone, może po prostu tego nie być albo nie zostało podpięte albo ......

Dokładnie. Kupując od ubezpieczalni też można ładnie się naciąć, może nie szykują aut jak niektóre przypadki ale lubię kosmetycznie coś zakryć.

Tu jest fajny przypadek, auto już w PL. przód skasowany, kolanówka wywalona, a kiera już cała:)
Nie było poduszki? Została wymieniona ? a może nie musiała strzelac przy takim uszkodzeniu? hehe

https://www.otomoto.pl/oferta/ford-edge-titanium-navi-mozliwa-rowniez-zamiana-ID6ADieh.html?

tedi_k
02-09-2019, 22:34
....
Tu jest fajny przypadek, auto już w PL. przód skasowany, kolanówka wywalona, a kiera już cała:)
Nie było poduszki? Została wymieniona ? a może nie musiała strzelac przy takim uszkodzeniu? hehe
...

1) Gdzie kolega widzi, że to z IAAI?
2) A w którym miejscu "te zdjęcia kłamią"????
Przecież widać co jest sprzedawane. Jeśli poduszka kierowcy jest wymieniona - to tylko zysk kupującego. Nawet jeśli jest tylko sama zaślepka cała - to też jest zysk kupującego - regeneracja przy całej zaślepce jest sporo tańsza.

Udowadnianie "na siłę", że każdy "amerykanin to wtop" czasem przybiera tutaj formę nie całkiem lekkiej schizy...
Przecież nikt nikogo nie zmusza do kupowania uszkodzonego auta. Jeśli ktoś będzie brał tę sztukę to akurat tu ma pełną dokumentację i widać jak na dłoni, że lewy słupek A "pojechał" do tyłu i ta "gratisowa" poduszka kierowcy nie wzbudzi w nim żadnych emocji bo jest tu zupełnie bez znaczenia. Znacznie ważniejsze rzeczy widać i nikt ich nie maskuje.

danwit2
03-09-2019, 07:12
1) Gdzie kolega widzi, że to z IAAI?

A chociażby po naklejce na przedniej szybie po prawej stronie. Takie naklejki ma IAAI :)

micky13
21-09-2019, 13:31
Wychodzi na to, że brakuje sensora poduszek, to coś co się montuje na pasie przednim :). Upewniam się ... potrzebne 2 szt, po prawej i lewej ? Czy macie może numery jakie to mają być do wersji USA 2017 3,5l. ? Jakieś zamienniki np z Focusa, Kugi ?

kuba0005
22-09-2019, 07:43
Od fusiona przed liftem ok 100 zl szt.

PPiotrek
22-12-2019, 10:56
Panowie i Panie,

potrzebuję merytorycznego głosu (jak ktoś ma zamiar pisać o szajsie, szmelcu, niech zamilczy).

W swoim edgu miałem wywaloną poduchę kolanową. Jako, że od pewnego momentu w procesie uzdrawiania swojego samochodu zaczęło mi się spieszyć, a podaż poduszek z demontażu była zerowa, to postanowiłem dać do regeneracji.
Przyjechała, została wpięta, zamontowana, błędy pokasowane i git. Jedyny mankament, że regeneracja sprawiła, że poduszka (obudowa) była lekko zwichrowana, więc po zamontowaniu spasowanie było dalekie od ideału. Dlatego nie ustawałem w poszukiwaniach używki ale nie wystrzelonej.

W końcu trafiłem poduchę. Pasuje idealnie. Zamontowałem, przykręciłem. Podpiąłem kabelek i....
Cały czas świeci mi na zegarach kontrolka poduszki. Co w tej sytuacji? Jak się tego pozbyć? Trzeba ją wgrać, adaptować?

Z góry dziękuję za pomoc!

rysiula
22-12-2019, 16:44
A wymianę robiłeś na podłączonym czy odłączonym akumulatorze?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

PPiotrek
22-12-2019, 18:03
na podłączonym....

a powinienem na ?

tedi_k
22-12-2019, 18:49
na podłączonym....
...

Nie ma większego znaczenia. Byle na wyłączonym zapłonie i odczekaniu kilku minut od wyłączenia.
Jak się świeci kontrolka, to "najpierw zapytam na forum" jest jednym z gorszych pomysłów na życie!!!:568::568::569::569::569:
Kiedy wreszcie wszyscy zrozumieją, że w takiej sytuacji powinno się NAJPIERW POSZUKAĆ SIĘ KOGOŚ Z KOMPUTEREM I ODCZYTAĆ BŁĘDY!!!

Zgadywanie, wróżenie z fusów, zaglądanie do szklanej kuli (aktualnie moja poszła do serwisu, bo strasznie zamglona się zrobiła...) nie przybliży do rozwiązania ani o centymetr.

Równie dobrze może być poduszka uszkodzona albo wtyczka poduszki nie zapięta poprawnie. Mogło też zdarzyć się równocześnie coś zupełnie innego. Zgaduj-zgadula.

rysiula
22-12-2019, 19:38
na podłączonym....

a powinienem na ?Wg mnie zaczytał się błąd wypiętej poduszki. Bez podłączenia komputera i wykasowania błędu będzie paliła się kontrolka poduszki. Takie rzeczy powinno się robić na odłączonym akumulatorze.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

tedi_k
22-12-2019, 19:41
Wg mnie zaczytał się błąd wypiętej poduszki. ...

Po wpięciu błąd zostaje, ale kontrolka gaśnie. Pudło....

leszcz
22-12-2019, 20:10
podłąłczyć kompa sczytać i wykasować a potem się martwić ;)

PPiotrek
22-12-2019, 20:14
Panowie - dziękuję !

Tedi wyluzuj. Twoje mentorskie wypowiedzi męczą.

Forum to miejsce styku i fachowców i amatorów. Nie chcesz pomagać, to nie pisz - nikt Cię nie zmusza.
OK, Ty jesteś fachowcem, znasz się, bo z tego żyjesz. I fajnie.
Ale mogę przypuszczać, że nie znasz się na tym, na czym znam się ja. I co, na innym forum mam Cię traktować z góry? Chciałbyś?

Czasami tematy z którymi się zwracamy są pierdołkami, które w rutynowy sposób da się ogarnąć i nie potrzebna wizyta u człowieka z komputerem.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.