Zobacz pełną wersję : ASO nie ASO
Witam,
Pytanie ogólne - zbliżam sie do przeglądu po 60k (samochód z 2017r.). Gwarancja sie skonczyla i chyba przestane oswiedzac ASO (przeglad wycenili na ok 2.5k). Jaki serwis w Wawie mozecie polecic? Solid Garage czy cos jeszcze?
Przy 60kkm masz wymianę oleju w PS, a pewnie masz PS sądząc po wycenie przeglądu ASO. Może poszukaj w dziale Skrzyń AT który warsztat polecają chłopaki w Wawie bo olej w silniku to w każdym Ci wymienią.
Ja się jeszcze łapałem na przeglad w ramach gwarancji i robiłem w ASO. A i przy okazji była jakaś akcja serwisowa związana z klimą i przy przeglądzie coś wymieniali. Też 2017 i 210ps
Ja bym jeździł na rutynowe przeglądy do ASO, a pozostałe rzeczy robił gdzie indziej tzn. u specjalistów danego zakresu (polecanych na tym forum). Pamiętaj, że dla aut kiluletnich i starszych Ford oferuje przegląd "4+" w cenie ok. 600 zł. W tej cenie jest assistance. Jeśli nie potrzebujesz assistance to możesz robić przegląd ""Motorcraft (niecałe 400 zł).
Przy 60kkm masz wymianę oleju w PS, a pewnie masz PS sądząc po wycenie przeglądu ASO. Może poszukaj w dziale Skrzyń AT który warsztat polecają chłopaki w Wawie bo olej w silniku to w każdym Ci wymienią.
Ja się jeszcze łapałem na przeglad w ramach gwarancji i robiłem w ASO. A i przy okazji była jakaś akcja serwisowa związana z klimą i przy przeglądzie coś wymieniali. Też 2017 i 210ps
Tak, ja też 210ps. Ta akcje serwisowa z klima zrobili mi w ASO jak na gwarancji rozrzad wymieniali - jakis pisk z pompy paliwa byl ale nie byli do konca przekonani i wymienili komplet :) Tydzien przed koncem gwarancji...
Apropos przegladu to wiem wlasnie ze ta kwota m.in. z wymiany oleju w PS wychodzi. Generalnie to chcialbym zeby bylo porzadnie tyle że roznice miedzy ASO a chociazby Solid'em sa masakrycznie duze...
Piasek80 28-08-2019, 13:19 Jeżeli gwarancja na pojazd się skończyła dalsze łudzenie się na jakąś odpowiedzialność ASO za ew. przyszłe problemy możesz sobie darować. Odpowiadać będą tylko za to co widnieje na papierze w związku z wykonaną usługą a i tak w razie W będą się migać od przyjęcia na klatę problemu zasłaniając brakiem gwarancji na resztę.
Masz dobrych fachowców od Fordów w Wawie - ja bym się nie zastanawiał. Wkurza mnei ta cała garniturowa otoczka ASO z której nic nie wynika a płacić za to trzeba.
Jeżeli gwarancja na pojazd się skończyła dalsze łudzenie się na jakąś odpowiedzialność ASO za ew. przyszłe problemy możesz sobie darować. Odpowiadać będą tylko za to co widnieje na papierze w związku z wykonaną usługą a i tak w razie W będą się migać od przyjęcia na klatę problemu zasłaniając brakiem gwarancji na resztę.
Masz dobrych fachowców od Fordów w Wawie - ja bym się nie zastanawiał. Wkurza mnei ta cała garniturowa otoczka ASO z której nic nie wynika a płacić za to trzeba.
Dokladnie tak. Dlatego nie chce jezdic do ASO :)
Wolność wyboru. Każdy robi co uważa.
actchris 28-08-2019, 15:57 miedzy ASO a chociazby Solid'em sa masakrycznie duze...
Zależy, mi Solid policzył więcej niż ASO jeśli chodzi o przegląd, wymianę płynów, filtrów itp...
Zależy, mi Solid policzył więcej niż ASO jeśli chodzi o przegląd, wymianę płynów, filtrów itp...
Dziwne... Wymiana klocków Solid vs ASO x3 :) No powiedzmy 2.5...
Piasek80 30-08-2019, 12:30 Ceny w ASO generują roboczogodziny przewidziane na naprawę.
Jeżeli sprawny mechanik na wymianę klocków z przodu potrzebuje 40 min aby zrobić wszystko jak należy, ASO liczy sobie 1,5h
im dalej tym gorzej dochodząc do takich absurdów jak (tutaj z info od kumpla) dynamiczna wymiana oleju w ASB Zafira C zajmuje im 6 godzin !!!! podczas kiedy każdy warsztat specjalizujący się w ASB robi to w 1,5h
Przez w/w ta sama czynność w ASO kosztuje 3x tyle co w warsztacie specjalistycznym od skrzyń biegów.
actchris 02-09-2019, 17:24 Solid:
Zakres przeglądu okresowego podstawowego : Wymiana oleju Ford 5 W30 oraz filtrów oleju , powietrza i nawiewu kabiny – koszt wraz z materiałami – 330,00 zł.
Ponad to w ramach przeglądu podlegaja kontroli poszczególne podzespoły pojazdu : układ kierowniczy , hamulcowy , zawieszenie itd.
Zakres przeglądu okresowego rozszerzonego : Wymiana oleju Ford 5 W30 oraz filtrów oleju , powietrza i nawiewu kabiny , dodatkowo filtr paliwa ( zalecany do wymiany co 3 lata lub co 60 tyś km ) – koszt wraz z materiałami – 420,00 zł.
Ponad to w ramach przeglądu podlegaja kontroli poszczególne podzespoły pojazdu : układ kierowniczy , hamulcowy , zawieszenie itd.
1
Wymiana płynu hamulcowego przy wykonywanym przeglądzie – 60,00 zł wraz z materiałami.
Wymiana płynu chłodniczego – 140,00 zł wraz z materiałami.
Koszt serwisu układu A/C dla sprawnego układu - koszt 200,00 zł.
Ceny Solid
Poważnie?
W tej cenie jest sprawdzenie geometrii, zbieżności, siły hamowania i skuteczności amortyzatorów oraz kontrola wizualna tych elementów oraz luzów?
rychu.zychu 03-09-2019, 00:31 Solid:
Zakres przeglądu okresowego podstawowego : Wymiana oleju Ford 5 W30 oraz filtrów oleju , powietrza i nawiewu kabiny – koszt wraz z materiałami – 330,00 zł.
To chyba teraz wszystkie filtry dają w zamienniku , bo rok temu nie wymieniali filtra kabinowego w cenie , a filtr powietrza dawali w zamienniku.
Piasek80 03-09-2019, 04:50 Jeżeli chociażby polski Filtron można kupić za 20-25% ceny ASO`wego to rozrzutnością można nazwać pakowanie tam OE`mowych gratów.
"Cudze chwalicie - swego nie znacie"
Jakieś 2 lata temu widzę na bilboardzie reklama kup olej wymiana gratis. Jak podobierałem jeszcze filtry powietrza i oleju to wyszło o 2-3 zł więcej niż Fordowski Motorcraft (wtedy w cenie 279zł) i zostałem przy ASO.
W zeszłym roku wymiana przednich amortyzatorów na stronie Forda 1300 zł (dla Focusa mk2) w warsztatach 800-900 a że nie był to palący problem to poczekałem. We wrześniu 2018 zmienili cenę w Fordzie na 760 zł (dalej aktualne dla Focusa mk2) za same amortyzatory dodałem jeszcze nowe poduszki i łożyska po obu stronach + sprężyny (rdza) i wyszło 1300 za wszystko z robocizną.
Auto odstawiam rano jak jadę do pracy i po robocie mam zrobione auto. Przerobiłem już kilku cudaków mechaników z tygodniowymi terminami i szczerze to dziękuję. Nie tracę czasu na dojazd do mechanika i na podróże komunikacją.
olek_grom 13-09-2019, 09:01 Ja właśnie szukam warsztatu gdzie mógłbym zrobić przegląd okresowy. Interesują mnie okolice Targówek-Praga. I jest to problem...
Wcześniej jeździłem do Solid Garage, ale jak słusznie piszecie teraz mają długie terminy i trochę poszli na ilość. Dodatkowo lokalizacja mi w ogóle nie pasuje.
Ostatnie dwa przeglądy robiłem w nieźle ocenianych warsztatach w okolicy i generalnie nic nie mam im do zarzucenia, ale trzeba się prosić o fakturę, a już o jakimś protokole zdawczo-odbiorczym to zapomnij.
Szukam warsztatu gdzie byłoby to zrobione "po Bożemu".
Pisaliście, że ceny w ASO wcale nie większe, więc postanowiłem wysłać zapytanie i:
Ford Michałowski na Radzymińskiej za przegląd:
-Wymiana oleju - własny olej
-Wymiana filtra oleju
-Wymiana filtra powietrza
-Wymiana filtra kabinowego (z węglem aktywnym)
-Wymiana płynu hamulcowego
-Przegląd auta taki jak w Państwa programie serwisowym 4+
Koszt 960 zł brutto + własny oklej ok 230 zł (jeżdże na Liqui moly), więc za przegląd wyjedzie 1200 zł. Czy to tanio?
W warsztacie noname w okolicy taki przegląd to koszt 300 zł + materiały czyli olej 230 + filtr oleju 35 zł + powietrza 50 zł + fitr kabinowy 50 zł + płyn hamulcowy 35 zł = 400 zł.
Razem 700 zł.
Do tego jak chce sprawdzić zawieszenie itd to mogę podjechać do SKP i za 100 zł będę miał wszystko sprzwdzone. Co dalej jest 2/3 ceny ASO.
Edit:
W Solide Garage
Wymiana filtrów i oleju bez materiałów 130 zł + 100 zł za płyn hamulcowy z wymianą (napisali, że nie wykonują na powierzonym im)+ przegląd w cenie wymiany oleju i filtrów.
230 zł + reszta materiałów 365 zł(olej 230 + filtr oleju 35 + powietrza 50 + kabinowy 50) ~600 zł.
slawomirro 17-09-2019, 13:18 W Solide Garage
Wymiana filtrów i oleju bez materiałów 130 zł + 100 zł za płyn hamulcowy z wymianą (napisali, że nie wykonują na powierzonym im)+ przegląd w cenie wymiany oleju i filtrów.
230 zł + reszta materiałów 365 zł(olej 230 + filtr oleju 35 + powietrza 50 + kabinowy 50) ~600 zł.
Nieprawda. Sam jestem tego przykładem. Płyn hamulcowy kupiłem poza serwisem, przywiozłem, wymienili, nic nie komentowali.
(tak samo jak olej/płyn chłodniczy, też własne im daję.)
Piasek80 17-09-2019, 13:24 Owszem, można tylko wówczas to jest w zasadzie tylko usługa wymiany. W aucie bez gwarancji - nie problem ale w takim gdzie mamy jeszcze prawo domagać się czegoś od producenta pierwszy punkt do pokazania fucka że niczego nie uznają w razie W.
olek_grom 18-09-2019, 09:39 Nieprawda. Sam jestem tego przykładem. Płyn hamulcowy kupiłem poza serwisem, przywiozłem, wymienili, nic nie komentowali.
(tak samo jak olej/płyn chłodniczy, też własne im daję.)
Nie twierdzę, że nie masz racji. Cytowałem tylko maila jakiego dostałem zwrotnie z Solid Garage.
Grzegorz MX 18-09-2019, 13:26 Nie twierdzę, że nie masz racji. Cytowałem tylko maila jakiego dostałem zwrotnie z Solid Garage.
Spróbuj www.abscar.pl, jest na Białołęce - będziesz miał rzut beretem.
Maja dobre opinie - i długie terminy.
|
|