Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] nie działa klimatyzacja na postoju 2.0 TDCI 160 km

Stacho81
30-08-2019, 21:17
Witam szanownych forumowiczów, tak jak w tytule, pojawił się u mnie problem z klimatyzacją, mianowicie na postoju nie działa - słychać kompresor jak się załącza i po chwili wyłącza, nie słychać i nie widać, żeby załączał się wentylator w czym wydaje mi się, że tkwi problem ponieważ jak już auto jedzie klima działa i chłodzi (pęd powietrza chłodzi skraplacz), wentylator sprawny raz na jakoś czas się załączy i klima wtedy działa na postoju), ktoś wie czy moduł sterujący wentylatora bywa awaryjny? ewentualnie gdzie jeszcze szukać przyczyny nie załączania wentylatora? z góry dzięki za podpowiedzi, Pzdr

Leonardr
30-08-2019, 21:28
a od kiedy kompresor klimy będzie pracował bez napędu od silnika . Coś go musi kręcić z reguły jest to silnik samochodu poprzez pasek klinowy i sprzęgło na kompresorze którym steruje automatyka . pozdrowienia.

Stacho81
30-08-2019, 21:37
Bardzo wartościowa i dużo wnosząca odpowiedź - dziękuję bardzo. Fakt, nie wspomniałem o rzeczy oczywistej problem z klimatyzacją jest na uruchomionym silniku na biegu jałowym na postoju i chodzi o klimatyzację seryjną zamontowaną przez producenta, pzdr

juri2069
30-08-2019, 22:00
Miałem tak w mondeo , że na postoju czasem działała , czasem nie , a podczas jazdy działała , aczkolwiek podczas jazdy w korku nie działała.
Chodziło o to , że gdzieś tam była zmęczona życiem sprężarka , gdzieś dawała za małe ciśnienie i pracowała tylko na wyższych obrotach silnika. Wymieniłem sprężarkę i z nawiewów zaczęło walić 5 stopni , w upał i na postoju

jaca145
07-09-2019, 08:49
Mialem identyczny objaw u mnie przyczyną był moduł przy wentylatorze,wymiana i jest ok.