Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Przetarta skóra na kierownicy - gwarancja

gregorb77
04-09-2019, 11:52
Temat dotyczy przetarcia skóry na kierownicy, auto ma 11 miesiecy. Nie bylo tu uszkodzenia mechanicznego z mojej strony, wyczuwałem jakieś wtrącenie pod palcem i pewnie ono na przestrzenie miesięcy spowodowało powstawanie przetarcia wskutek ocierania dłonią. Ten przetarty "placek" ma około 15mm i nie jest na szczęście od widocznej strony dla kierowcy, ale jednak pewnie się bedzie powiekszal. Czy Waszy, zdaniem to sie kwalifikuje na postępowanie gwarancyjne w Fordzie ? Wysłalem zdjecia do salonu i serwis czeka na odpowiedz z centrali Forda.

Jeśli nie gwarancja to jak to najlepiej zabezpieczyc przed poglebianiem sie wady ?

Zbyniu123
04-09-2019, 12:09
Oczywiscie ze to musza zrobic na gwarancji.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

_harry
04-09-2019, 14:01
Skóra... Rany boskie, za taki badziew płaci się grubą kasę

klocolus
04-09-2019, 15:46
Dokładnie, należy Ci się wymiana kiery na gwarancji jak psu buda. Walcz w aso do skutku.

Może jakoś zegarkiem zahaczałeś albo paznokciem? Mimo wszystko parę lat to powinno wytrzymać.

Hansolo
04-09-2019, 15:58
Skóra wegańska Panowie.Z naturalną to nie ma nic wspólnego. Plastikowy badziew.

gregorb77
05-09-2019, 06:57
Nie było zadnego mechanicznego uszkodzenia, po prostu...auto ma 11 miesiecy i 59 kkm przebiegu. Zgłosilem oficjlanie do ASO i wczoraj dostalem odp. Bede drążył temat dalej. Auto jest z leasingu Leaseplan, wiec dzis odwolam sie znow do serwisu z informacja, ze w przypadku dugiej odmowy przekazuje sprawe do Leasplan.

"Na zdjęciach jest pokazane zużycie eksploatacyjne. Skutkiem eksploatacji jest zwykle pogorszenie wyglądu użytkowanej rzeczy. Wymogi ekologii powodują, że stosowane materiały muszą być przyjazne dla środowiska, co niekiedy skutkuje tym, że są mniej trwałe. Stan użytkowanych rzeczy zależy też od sposobu eksploatacji, choć nie ma norm użytkowania elementów tapicerki, ale nie ma też w gwarancji zapisów, że niezależnie od sposobu użytkowania, nie będzie żadnych śladów eksploatacji na użytkowanej rzeczy. Reasumując, po analizie załączonych zdjęć nie wydaje mi się zasadna wymiana koła kierownicy z powodu tego zużycia eksploatacyjnego. Zgłoszone łuszczenie się koła kierownicy nie ma wpływu na bezpieczeństwo użytkowania pojazdu i nie wpływa na własności jezdne, tylko ma minimalny wpływ na estetykę pojazdu, więc w mojej ocenie nie widzę podstaw do wymiany koła kierownicy."

kivlov
05-09-2019, 07:45
Kpina!

Hansolo
05-09-2019, 08:06
Już kiedyś pisałem . W moim było chyba tak samo / nie widziałem/. Wiem jednak od Slawka-kali i jego magicznej kuli, że kierownica była wymieniana w DE. Tak więc , kolejny raz widać że traktowanie klientów w Polsce jest standardem zza Buga, bo za Odrą jest zgoła inaczej.

Bump: nie ma wpływu na bezpieczeństwo użytkowania pojazdu i nie wpływa na własności jezdne

Argument z d....y. W takim razie purchle rdzy potraktują tak samo ?

kivlov
05-09-2019, 09:33
Bardzo słabe podejście, ja chyba oddam kierownice jak bede miał więcej czasu do jakiegoś magika. Pamietam, że jak mi zrobili kiedyś z forum A4 kierownice to poezja!!! tylko nie pamietam namiarów teraz.

Focuss-F1
05-09-2019, 09:39
Witam
Ja miałem dokładnie tak samo jak u ciebie na kierownicy, po około półtora roku i przebiegu 50-60 tyś, zgłosiłem to do serwisu, zrobili zdjęcie wysłali do centrali i po kilku godzinach otrzymałem informacje telefonicznie żeby się umówić na wymianę kierownicy. Wszystko poszło sprawnie, natomiast kierownica kolejna jest tej samej jakości, teraz mam 110tyś i cos mi się wydaje że problem powróci niedługo... ale już po gwarancji. Zresztą w serwisie opiekun powiedział mi że jak może się dziać inaczej skoro ta kierownica jest o połowę tańsza od kierownicy do modelu mk4...

kivlov
05-09-2019, 09:39
https://www.youtube.com/watch?v=68MRSxH90oI

http://www.kierownice.com.pl/ford

Chyba będe sie umawiac. Macie jakies sprawdzone firmy, albo jakies ciekawe wzory bo mało tego w necie.

Zbyniu123
05-09-2019, 12:48
Dzieki takim informacja tylko utwierdzam sie w tym ze napewno jest to moj ostatni ford.
Wczesniej mialem wieswagena 12 rok 2.0 tdi i przy 200 tys kiera lekko zrobila sie "sliska" w serwisie wymienili na gwarancji.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

kivlov
05-09-2019, 12:55
Ja po MK4 jestem zakochany :D Mega konkretne auto bez kompletnie żadnej awarii co uniemozliwia jazdę, ale MK5 to już parę rzeczy miałem - wtryski teraz delikatnie kierownica no i kto wie co mnie jeszcze czeka he.

Kocudrak
05-09-2019, 13:32
Jeśli auto jest na gwarancji podstawowej to nie ma żadnego problemu z wymianą kierownicy na gwarancji.
Co innego gwarancja przedłużona..wówczas kierownica nie podlega wymianie...ale tu auto nie ma roku więc nie ma tego problemu

gregorb77
06-09-2019, 09:22
Jak narazie stanowisko serwisu sie nie zmienilo. Wczoraj uruchomiłem temat przez kolejną osobe w tym serwisie z pytaniem czy na pewno pytali centralę. Jesli sie nie uda to oficjalnie zglaszam do firmy leasingowej i to oni juz beda sie tym zajmowac. W sumie najbardziej im bedzie zalezec na tym, zeby to zrobic.

Kocudrak
06-09-2019, 11:02
Jak narazie stanowisko serwisu sie nie zmienilo.

proponuję zmienić serwis 8)

jaceks
06-09-2019, 13:16
zmień serwis
u nas wymieniamy takie kierownice bez gadania. ewentualnie zamów wcześniej w serwisie, aby mieli od reki, cobyś dwa razy nie jechał

betterman
06-09-2019, 14:23
Witam,

Miałem to samo przy przebiegu około 50 tyś km (samochód miał 1,5 roku), wymienili na gwarancji. Mamy w firmie kilka MK5 i w kolejnych 3 również do wymiany, niestety już po gwarancji.

rychlakdesign
07-09-2019, 12:56
Miałem ze swoją kierownicą podobny problem. Autko po przebiegu 80 tys. miało wytartą górę. Na początku zdecydowałem się przetarcia zatuszować kremem do renowacji skóry Saphir. Efekt nie do końca mnie zadowolił.

Postanowiłem odkręcić kierownicę i oddać do obszycia.
Zdecydowałem się na firmę Maximonia z Tomaszowa Mazowieckiego. Efekt ... rewelacja. Dużo lepsza niż oryginał. Jestem mega zadowolony.

Mam jednak koledzy do Was pytanie/prośbę. Wcześniej całkowicie na to nie zwróciłem uwagi i nie wiem jak było przed demontażem kierownicy.
Chodzi mi o tą przerwę pomiędzy kierownicą a kolumną, na którą zwróciłem uwagę podczas składania.

Wydaje mi się, że ta szpara jest strasznie duża i nie wiem czy tak to fabrycznie było poskładane. Montowałem bardzo dokładnie i ostrożnie, ale nie było tam opcji, aby mocniej docisnąć.

Moja gorąca prośba. Czy mógłby ktoś przy okazji cyknąć fotkę jak to jest u Was złożone? Byłbym bardzo wdzięczny.

Do postu dodaję zdjęcie kierownicy po obszyciu, oraz dwa zdjęcia z tą szparą przy kierownicy.

TOMAS
07-09-2019, 14:09
Dla osób co kupowały auto prywatnie, warto powołać się na

Art. 556 pkt2 kodeksu cywilnego

Jeżeli kupującym jest konsument, a wada fizyczna została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego.

Nyny4
08-09-2019, 19:46
Witam mam również problem z przetartą skora kierownicy Mondeo 140 tyś.ale chciałbym ja dać do obszycia.. Kierownica jest podgrzewana i mam pytanie czy podczas obszywania nie zostanie uszkodzona mata grzewcza.?

szendo
09-09-2019, 06:24
Owa grzałka znajduje się w plastikowym szkielecie na którym jest gąbka i skóra. Ogólnie filmy obszywające jak czytają "grzana kierownica" to odrazu odpisują że obszywają na aktualną skórę bez demontażu starej oraz nie dają gwarancji na grzanie kierownicy.

rychlakdesign
09-09-2019, 07:57
Witam mam również problem z przetartą skora kierownicy Mondeo 140 tyś.ale chciałbym ja dać do obszycia.. Kierownica jest podgrzewana i mam pytanie czy podczas obszywania nie zostanie uszkodzona mata grzewcza.?

Tak jak kolega wyżej napisał. Ja swoją mam również z grzaniem. Starą skórę delikatnie coś tam chyba przeszlifowali i na to jest dokładane nowe obszycie. Tak było ustalone przed całą operacją.

Kierownica zrobiła się delikatniej "grubsza" co w mojej ocenie jest dużym plusem. Teraz na prawdę jestem bardzo zadowolony, przyjemniej się prowadzi :)