Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Cieknący zbiorniczek DPF
Cześć,
Od kliku dnia mam problem z cieknącym zbiorniczkiem DPF w tylnej części auta. Pytanie czy ktoś kiedyś miał taki przypadek i czy wymienia się cały zbiorniczek czy tylko uszczelkę? Dodatkowo pytanie czy w warunkach domowych można dolać tego płyn?
Dodatkowe objawy:
- Szarpanie na obrotach
- Dymienie
- Świst podczas mocnego przyśpieszania po prawej stronie deski rozdzielczej. (Jeszcze nie sprawdzałem, czy węże całe ale pytanie czy ma to związek?)
Jeśli chodzi o zbiornik FAP/DPF wejdź pod spód i zajrzyj skąd cieknie . Od strony kierowcy jest króciec który jest demontowalny i podejrzewam. że wyciek masz z tego miejsca . Oczywiście jeśli nie masz mechanicznie uszkodzonego zbiorniczka i zapewniam cię, że
zdalnie nikt nie zdiagnozuje co go boli tym bardziej te szarpanie i dymienie .
Z przodu nic nie cieknie tylko śwista. Jeśli chodzi o zbiorniczek to cieknie tak jak zaznaczałem na zdjęciu https://i.ibb.co/t4MphT5/Adnotacja-2019-09-05-201558.png
https://ibb.co/hyRFMJv
Rafał A.(antek) 06-09-2019, 07:36 Zbiorniczek do wymiany, typowy problem, jak masz możliwości da się i wymienić i napełnić.
Świszcze pewnie peknieta rura turbo.
Zbiorniczek do wymiany, typowy problem, jak masz możliwości da się i wymienić i napełnić.
Nieprawda, miałem ten problem. Też dałem się nabrać na "zbiornik do wymiany". Ostatecznie z kupionego zbiornika tylko oring się przydał - tak jak Trebius zaznaczył - tę część się wyciąga - wtyczka która wchodzi do zbiornika ma oring, który się wyrabia. Wyczyścić, wymienić oring i jest spokój.
Nieprawda, miałem ten problem. Też dałem się naprać na "zbiornik do wymiany". Ostatecznie z kupionego zbiornika tylko oring się przydał - tak jak Trebius zaznaczył - tę część się wyciąga - wtyczka która wchodzi do zbiornika ma oring, który się wyrabia. Wyczyścić, wymienić oring i jest spokój.
Dzięki za informację. Wiesz może czy da się taki oring gdzieś kupić ?
Wyjmij stary na wzór i pomierz go ale moim zdaniem nie uszczelnia ci oring silniczka dozującego który jest pod tym białym elementem. Demontaż tego białego elementu banalny jest ale oczywiście z kanału . Wymiana zbiorniczka to już mordęga a samo uzupełnianie eolys da się zrobić bez kanału, leżąc na ziemi i tylnym kołem najechać najlepiej na klocek. Na YT masz nawet filmiki jak tego dokonać ale też nie zapomnij że po napełnieniu zbiorniczka trzeba resetować poziom płynu Eolys kompem by od nowa liczył zużycie . Zbiorniczek jak na foto wyżej ma pojemność około 1.7 l a litr płynu to koszt około 100 zł chociaż da się kupić taniej od kogoś komu zostało po dolewce ... Szukaj na portalach ....
Dzięki za informację. Wiesz może czy da się taki oring gdzieś kupić ?
Jak EW1 napisał - wyciągnąć obecny i do sklepu z oringami, ew. allegro, nie znam rozmiaru więc nie pomogę w tej kwestii :)
Cześć,
Wyciągnąłem zbiorniczek i oringi są o wymiarach
3,5mm średnicy w środku i 3mm grubości
7,5mm średnicy w środku i 3,5mm grubości
Nie mogę takich znaleźć na necie. Zamawiał ktoś taki?
Pytanie czy to ma być jakiś specjalny materiał? Ten płyn jest żrący?
Cześć,
Wyciągnąłem zbiorniczek i oringi są o wymiarach
3,5mm średnicy w środku i 3mm grubości
7,5mm średnicy w środku i 3,5mm grubości
Nie mogę takich znaleźć na necie. Zamawiał ktoś taki?
Pytanie czy to ma być jakiś specjalny materiał? Ten płyn jest żrący?
7,5mm średnicy w środku i 3,5mm grubości - ten znalazłem chyba podejdzie od wtrysków: Grubość: 3,53 mm; Średnica wewnętrzna: 7,52 mm; Średnica zewnętrzna: 14,58 mm
marcociarz 30-09-2019, 15:34 Cześć,
Dodatkowo pytanie czy w warunkach domowych można dolać tego płyn?
Można dolać płyn EOLIS w domowych warunkach pod warunkiem że masz kanał (tak najbezpieczniej) lub możliwość podniesienia tyłu na podpory. Są zestawy do samodzielnego napełniania wraz z instrukcją. Samodzielnie uzupełniałem płyn ale najlepiej mieć jeszcze kogoś pod ręką, czyściwo i rękawiczki. Strasznie ten płyn brudzi!
Wszystko rozwiązane:
1. Zbiorniczek DPF tak jak pisaliście - wymiana oringów pomogła
Koszt: 0,60zł
Oringi można znaleźć w firmie: www.passerotti.pl
O-RING 3.5X3 70NBR
O-RING 7.52X3.53 70NBR
Dolanie Eolys 170 zł
2. Szarpanie i dymienie - pęknięta rura od turba - rura + wymiana 170 zł
Dziękuję wszystkim za pomoc :) Szczególnie niou_ns.
Wszystko rozwiązane:
1. Zbiorniczek DPF tak jak pisaliście - wymiana oringów pomogła
Koszt: 0,60zł
Oringi można znaleźć w firmie: www.passerotti.pl
O-RING 3.5X3 70NBR
O-RING 7.52X3.53 70NBR
Dolanie Eolys 170 zł
........
Dziękuję wszystkim za pomoc :) Szczególnie niou_ns.
Potwierdzam skuteczność rozwiązania - miałem dokładnie taki sam problem - wyciekł płyn Eolys. Nie ma sensu kupować cały zbiornik (używane kosztują ok. 700-1000zł). Wymiana o-ringów pomogła, tylko jeszcze dodatkowo mechanik wymienił duży o-ring pod białą pokrywą na zatrzaskach. Rozmiaru nie wiem, po prostu ze starym o-ringiem poszedłem do sklepu i dobrałem taki sam.
Po dolaniu płynu trzeba jeszcze zaktualizować poziom w komputerze. Za wszystko oddałem 300zł.
P.s. Wskazany wyżej o-ring 7.52x3.53 wydaje się zbyt duży, ale jego akurat nie wymieniałem bo stary był w dobrym stanie.
przeeemek 07-05-2021, 17:30 Dużo roboty jest ze zdemontowaniem zbiorniczka na ten płyn?
Mam błąd zbiornika. Nie wiem czy zdemontować i szukać przyczyny. Uszczelnialiscie zbiornik. Jest tam coś w środku, jakiś czujnik co mógłby się popsuć. Ewentualnie damskie to wymienić/naprawić?
Zbiornik mam zalany do pełna i musiałbym zlać najpierw płyn.
Dużo roboty jest ze zdemontowaniem zbiorniczka na ten płyn?
Mam błąd zbiornika. Nie wiem czy zdemontować i szukać przyczyny. Uszczelnialiscie zbiornik. Jest tam coś w środku, jakiś czujnik co mógłby się popsuć. Ewentualnie damskie to wymienić/naprawić?
Zbiornik mam zalany do pełna i musiałbym zlać najpierw płyn.
Roboty nie jest dużo ale jest bardzo trudny dostęp do śrub - zabawa na godzinę.
Jeżeli jesteś pewien że płynu jest tam dużo i nie masz śladu wycieczki na białej pokrywce zbiornika a błąd dalej wisi - na 99% masz cały zbiornik do wymiany. Wewnątrz zbiornika jest czujnik poziomu który się psuje z nie wiadomych powodów i on nie jest dostępny do zakupu oddzielnie - tylko cały zbiornik. Nawet więcej - zbiornik nie jest rozbieralny, można tylko silniczek wyjąć dla wymiany o-ringow ale on zwykle się nie psuje.
Pozostały 1% to uszkodzony moduł komfortu bądź wiązka kablowa od tego modułu do zbiornika.
Zbiornik masz pełny czyli pewnie dolewałeś a zaprogramowałeś?
przeeemek 17-06-2021, 19:16 Dolewałem i zaprogramowałem. U mnie była taka sytuacja, że wyskoczył błąd o braku płynu. Dolalem niecały litr. Zaprogramowałem. I było dobrze z pół roku. I znowu błąd. Znowu dolalem. Zdziwiony, ale dolalem. A tam było prawie pełno. Zrobiłem procedurę, ale to nic i tak nie dało.
Jestem na etapie szukania zbiornika. Na co patrzeć, czym one się różnią? Wiem, że były dwa rodzaje.
lukaszertel 21-08-2022, 12:00 Cześć,
kupował ktoś z was oringi w sklepie w sieci?
Będę wdzięczny za namiary, i potwierdzenie wielkości tego większego.
Pisałem do Passerotti, czekam jeszcze na odpowiedź.
Potwierdzam skuteczność rozwiązania - miałem dokładnie taki sam problem - wyciekł płyn Eolys. Nie ma sensu kupować cały zbiornik (używane kosztują ok. 700-1000zł). Wymiana o-ringów pomogła, tylko jeszcze dodatkowo mechanik wymienił duży o-ring pod białą pokrywą na zatrzaskach. Rozmiaru nie wiem, po prostu ze starym o-ringiem poszedłem do sklepu i dobrałem taki sam.
Po dolaniu płynu trzeba jeszcze zaktualizować poziom w komputerze. Za wszystko oddałem 300zł.
P.s. Wskazany wyżej o-ring 7.52x3.53 wydaje się zbyt duży, ale jego akurat nie wymieniałem bo stary był w dobrym stanie.
Jakie tam są dwie uszczelki do wymiany ja widzę tylko jedną ?
przeeemek 06-11-2022, 10:58 Dolewałem i zaprogramowałem. U mnie była taka sytuacja, że wyskoczył błąd o braku płynu. Dolalem niecały litr. Zaprogramowałem. I było dobrze z pół roku. I znowu błąd. Znowu dolalem. Zdziwiony, ale dolalem. A tam było prawie pełno. Zrobiłem procedurę, ale to nic i tak nie dało.
Jestem na etapie szukania zbiornika. Na co patrzeć, czym one się różnią? Wiem, że były dwa rodzaje.Nie odpisywałem wcześniej.
Kupiłem używkę za około 70zł. Był tam ułamany ten biały kruciec. Przełożyłem ze swojego zbiorniczka.
Wymieniłem zbiorniczek - było trochę ciężko, ale dało radę. Zrobilem procedurę napełnienia płynu i już ponad pół roku smiaga bez problemów.
W międzyczasie musiałem zrobić czyszczenie DPFa, bo jazda "bez" zbiorniczka przez pół roku zrobiła swoje.
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
Mimo wymiany tych uszczelek dalej płyn wycieka.Wycieka tylko podczas jazdy na postoju już nie.Brak mi już pomysłów
|
|