Zobacz pełną wersję : [Focus USA] 6DCT250 szarpanie na 1 i 2-gim biegu (Rozwiązanie)

rafael2232
03-09-2019, 07:21
Witam, posiadam focus 2015r wersja usa!
Gdy skrzynia zaczela mi szarpac Zalecono mi adaptacje skrzyni biegów zrobiłem, w serwisie powiedziano mi że szarpanie ulegnie po miesiącu czasu fakt faktem przestało szarpać ale od pewnego czasu zaczęło znowu szarpać 2x gorzej. Miał ktoś podobny problem? Olej był wymieniany. Proszę o pomoc

Petru23
03-09-2019, 12:41
serwis skrzyń jedynie. Nikt inny się tym nie zajmie, sam nie ogarniesz.

tomek12626
09-09-2019, 09:20
Szarpie zarówno na zimnym czy tylko na ciepłym? Przy wrzucaniu z jedynki na dwójkę/trójkę czy na wszystkich biegach?

tomek12626
09-09-2019, 10:12
Cześć, widziałem wiele postów z pytaniami o szarpanie skrzyni DPS6 Powershift w Focusach MK3 FL z USA i jest na to rozwiązanie.

Problem występował (przynajmniej w moim przypadku) przy rozgrzanym samochodzie przy wrzucaniu z 1 na 2 i z 2 na 3 bieg. Dotyczy on również samochodów produkowanych do 2015. Rozmawiałem z wieloma osobami które mają focusy po 2015 roku i nie zgłaszały tego problemu. Gdy samochód jest zimny biegi wchodzą płynnie lecz gdy się rozgrzeje pojawiają się kangurki na pierwszych biegach. Zrobiłem dość duży research w internecie i z osobami które mają podobne objawy i zdecydowałem się zmienić sprzęgło. Problem ustąpił w 100%.

Pewnie zastanawiacie się jak możliwe jest zużycie sprzęgła w samochodzie z przebiegiem 20, 30 czy 40k. Tak mój zaczął skakać od przebiegu 35k. Problem leży w wadliwym sprzęgle. Sprzęgła produkowane do 2015 (BV6Z-7B546-F) roku posiadały wadę i zostały wycofane z produkcji. Artykuł z informacją o zmianie:
https://ford.oemdtc.com/2067/replacement-service-level-clutch-applications-during-service-repairs-2011-2016-ford-fiesta-2012-2016-focus-with-dps6-transmission

Artykuł z informacją o wadzie sprzęgła (temat focusów w Australii):
https://www.caradvice.com.au/570740/ford-powershift-transmission-issues-explained-australian-boss-talks-on-troubles-and-remedies/

Wiemy więc już jakiego sprzęgła powinniśmy szukać tzn: F1FZ-7B546-B. Ja osobiście dostałem kopa w dwóch ASO Forda kiedy zapytałem o wymianę. Odpowiedziano mi, że ASO nie ma części do amerykańców i wg instrukcji etc. Postanowiłem znaleźć ogarniętego mechanika (miasto Kraków) który wymieniał już takie sprzęgło i zlecić mu wymianę. Mechanikowi ciężko będzie znaleźć sprzęgło na polskim rynku więc musimy je zamówić ze stanów. Zamówiłem sprzęgło na Ebay (koszt 1700zł z taxem i cłami) i zgłosiłem się na wymianę. Koszt wymiany wyniósł 1500 zł z adaptacjami. Czyli całość wyszła 3200. Od 2 miesięcy niezależnie od temperatury problem nie występuje.

Jeżeli chodzi o eksploatacje to polecam wymieniać olej co 40-50k (zalecane 60k). Nie naprawi kangurków ale poprawia płynność zmiany biegów. Wchodzi niecałe 2 L, Ford 75W FE.

SRS
09-09-2019, 19:31
Wiemy więc już jakiego sprzęgła powinniśmy szukać tzn: F1FZ-7B546-B.
Zamówiłem sprzęgło na Ebay (koszt 1700zł z taxem i cłami) nie ma takiej potrzeby można to kupić w Polsce aktualna cena 1895 zł i stare do zwrotu

Piotr_V6
09-09-2019, 21:06
Cześć, widziałem wiele postów z pytaniami o szarpanie skrzyni DPS6 Powershift w Focusach MK3 FL z USA i jest na to rozwiązanie.

Problem występował (przynajmniej w moim przypadku) przy rozgrzanym samochodzie przy wrzucaniu z 1 na 2 i z 2 na 3 bieg. Dotyczy on również samochodów produkowanych do 2015. Rozmawiałem z wieloma osobami które mają focusy po 2015 roku i nie zgłaszały tego problemu. Gdy samochód jest zimny biegi wchodzą płynnie lecz gdy się rozgrzeje pojawiają się kangurki na pierwszych biegach. Zrobiłem dość duży research w internecie i z osobami które mają podobne objawy i zdecydowałem się zmienić sprzęgło. Problem ustąpił w 100%.

Pewnie zastanawiacie się jak możliwe jest zużycie sprzęgła w samochodzie z przebiegiem 20, 30 czy 40k. Tak mój zaczął skakać od przebiegu 35k. Problem leży w wadliwym sprzęgle. Sprzęgła produkowane do 2015 (BV6Z-7B546-F) roku posiadały wadę i zostały wycofane z produkcji. Artykuł z informacją o zmianie:
https://ford.oemdtc.com/2067/replacement-service-level-clutch-applications-during-service-repairs-2011-2016-ford-fiesta-2012-2016-focus-with-dps6-transmission

https://www.caradvice.com.au/570740/ford-powershift-transmission-issues-explained-australian-boss-talks-on-troubles-and-remedies/

Wiemy więc już jakiego sprzęgła powinniśmy szukać tzn: F1FZ-7B546-B. Ja osobiście dostałem kopa w dwóch ASO Forda kiedy zapytałem o wymianę. Odpowiedziano mi, że ASO nie ma części do amerykańców i wg instrukcji etc. Postanowiłem znaleźć ogarniętego mechanika (miasto Kraków) który wymieniał już takie sprzęgło i zlecić mu wymianę. Mechanikowi ciężko będzie znaleźć sprzęgło na polskim rynku więc musimy je zamówić ze stanów. Zamówiłem sprzęgło na Ebay (koszt 1700zł z taxem i cłami) i zgłosiłem się na wymianę. Koszt wymiany wyniósł 1500 zł z adaptacjami. Czyli całość wyszła 3200. Od 2 miesięcy niezależnie od temperatury problem nie występuje.

Jeżeli chodzi o eksploatacje to polecam wymieniać olej co 40-50k (zalecane 60k). Nie naprawi kangurków ale poprawia płynność zmiany biegów. Wchodzi niecałe 2 L, Ford 75W FE.

Nie odkryłeś ameryki w Asutralii jest zbiorowy pozew na grube miliony dolarów odnośnie tych skrzyń nie wiem nawet czy już się nie zakończył 15 tyś użytkowników focusa obejmował ten proces o odszkodowanie itd

Dudi_81
10-09-2019, 08:39
A może zanim mechanik to jeszcze spróbuj przyuczania ?

https://youtu.be/jWMliD_3s3o
https://youtu.be/msA0p87O2y4

Coś podobnego Piotr_V6 opisał tutaj (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2992886&postcount=16)

karkoszaa
18-09-2019, 16:43
Witam,
Podpinam się do tego tematu, ponieważ widzę za Panowie mówicie tutaj o Focusach do 2015 roku.
Posiadam focusa MK3 z 2017 roku 2.0 benzyna 119KW, oczywiście wersja USA w automacie, przebieg ponad 60tyś km. Mam podobne objawy, które koledzy wcześniej wymienili, mianowicie przy zmianie 1-szego na 2-gi bieg lub czasami z 2-giego na 3-ci bieg odczuwam drgania. Dodam, iż narazie nie wymieniałem oleju, nie robiłem adaptacji ponieważ problem zaczął się niecały miesiac temu, i dodam że nie zawsze występuje zdarza się, że tydzień pojeżdżę i w/w objawy nie występują. Czy ktoś z tu obecnych ma podobne problemy z w/w modelem z 2017 roku? Z tego co udało mi się ustalić w moim modelu nie powinno być wadliwych sprzęgieł. Będę wdzięczny za każdą informacje.

luka2017
02-10-2019, 16:37
Witam,
Podpinam się do tego tematu, ponieważ widzę za Panowie mówicie tutaj o Focusach do 2015 roku.
Posiadam focusa MK3 z 2017 roku 2.0 benzyna 119KW, oczywiście wersja USA w automacie, przebieg ponad 60tyś km. Mam podobne objawy, które koledzy wcześniej wymienili, mianowicie przy zmianie 1-szego na 2-gi bieg lub czasami z 2-giego na 3-ci bieg odczuwam drgania. Dodam, iż narazie nie wymieniałem oleju, nie robiłem adaptacji ponieważ problem zaczął się niecały miesiac temu, i dodam że nie zawsze występuje zdarza się, że tydzień pojeżdżę i w/w objawy nie występują. Czy ktoś z tu obecnych ma podobne problemy z w/w modelem z 2017 roku? Z tego co udało mi się ustalić w moim modelu nie powinno być wadliwych sprzęgieł. Będę wdzięczny za każdą informacje.

Witam Panowie,
Ja również włączam się w dyskusję. Mam Focusa 1,6benzyna z 2016 roku (I rej w 2017). Kupiony w PL w salonie ze skrzynią automat. 6biegową (nie powershift). Byłem w serwisie, bo auto jeszcze na gwarancji i koleś sam mi powiedział, że te skrzynie to lipa. Mają wadę, że coś tam się dzieje ze sprzęgłem, czy tam sprzęgłami (nie znam się, nie wiem jak to jest skonstruowane). W każdym razie stwierdził, że mogę go zostawić żeby coś tam zrobić z tymi sprzęgłami, przystosować, dostosować czy coś takiego. Niestety sam stwierdził, że problem może wrócić, a raczej na pewno wróci. W najgorszym razie koszt takich działań to 350PLN, wiec nie wiele ale cholera, co za jajca, że samochód poszarpuje przy ruszaniu (jak zrzuca z 1go na 2gi bieg). Koleś z salonu rozkosznie stwierdził, że ta skrzynia tak ma... ale mogę zostawić auto na to dostosowanie czy ustawienie tych sprzęgieł ale jak koleś stwierdził, problem i tak wróci... Mam niską tolerancję na problemy związane z samochodem i po to kupiłem nowy, żeby uniknąć takich rozkminek. Jak coś się zmieni, będę pisał, prośba też do Was dajcie znać jak coś będziecie wiedzieli, co tu trzeba zrobić... Wymienić sprzęgło...? Jakie to mogą być koszty?

Hoosia
08-10-2019, 11:44
Witam :)

Mam dokładnie takie same objawy jak Panowie powyżej...
Byłam na diagnostyce skrzyni i pan stwierdził, że sprzęgło się ślizga i jest do wymiany.. Kosztorys całej naprawy przedstawili na 6500 zł :shock:
Piszecie o kalibracji sprzęgła. Czy jest szansa, że to pomoże ?
Macie jakieś namiary na warsztaty wykonujące taki zabieg w woj. świętokrzyskim, podkarpackim lub małopolskim ?

tomek12626
30-10-2019, 21:31
Nie odkryłeś ameryki w Asutralii jest zbiorowy pozew na grube miliony dolarów odnośnie tych skrzyń nie wiem nawet czy już się nie zakończył 15 tyś użytkowników focusa obejmował ten proces o odszkodowanie itdMoże i nie odkryłem ale nikt się nie pokusił wrzucić tutaj info na ten temat.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

tomek12626
30-10-2019, 21:32
Witam :)

Mam dokładnie takie same objawy jak Panowie powyżej...

Byłam na diagnostyce skrzyni i pan stwierdził, że sprzęgło się ślizga i jest do wymiany.. Kosztorys całej naprawy przedstawili na 6500 zł :shock:

Piszecie o kalibracji sprzęgła. Czy jest szansa, że to pomoże ?

Macie jakieś namiary na warsztaty wykonujące taki zabieg w woj. świętokrzyskim, podkarpackim lub małopolskim ?Cześć, nie pomoże bo robiłem najpierw kalibrację i nic się nie zmieniło. Pieniądze w błoto.

Piotr_V6
31-10-2019, 07:36
Może i nie odkryłem ale nikt się nie pokusił wrzucić tutaj info na ten temat.

Jak nie ma problemów i zapytań to nikt takich tematów nie tworzy po prostu . Wymienisz sprzegło i będzie grało .

tomek12626
31-10-2019, 19:20
Jak nie ma problemów i zapytań to nikt takich tematów nie tworzy po prostu . Wymienisz sprzegło i będzie grało .No tak przecież wszyscy wiedzą, że szarpie przez sprzęgło. Jedziesz do ASO czy mechanika to proponują kilka innych rozwiązań.

Ps. Nie interesuje Cię temat to nie czytaj i nie komentuj głupio.

Piotr_V6
31-10-2019, 19:21
nie rozśmieszaj mnie

tomek12626
31-10-2019, 19:23
nie rozśmieszaj mnieJak na razie jedyną śmieszną osobą jesteś Ty :).

Pozdrawiam

Piotr_V6
31-10-2019, 20:00
poczytaj troszkę bo szkoda mi się z tobą w dziecinne potyczki słowne wdawać

Yakac
01-11-2019, 08:30
tomek12626 weź wyluzuj. Akurat Piotr_V6 jest tutaj ekspertem od skrzyń a w jego wypowiedzi nie ma żadnej złośliwości. Piotr często służy cennymi radami i stara się pomóc. Pozdrawiam was serdecznie i już bez OT ;)

tomek12626
02-11-2019, 11:03
tomek12626 weź wyluzuj. Akurat Piotr_V6 jest tutaj ekspertem od skrzyń a w jego wypowiedzi nie ma żadnej złośliwości. Piotr często służy cennymi radami i stara się pomóc. Pozdrawiam was serdecznie i już bez OT ;)Jestem wyluzowany :). Napisałem posta z garścią informacji, ponieważ nie wszyscy są tacy doinformowani jak nasz ekspert :). Nie znalazłem na żadnym forum konkretnego info o przyczynie mojego problemu tylko domniemania. Lepiej stwierdzić, że przecież to logiczne jaki jest problem, a ludzie niech dalej płacą za adaptacje sprzęgła czy wymiany sterowników.

Kończę temat, bo widzę że nie warto się angażować.

Yakac
02-11-2019, 15:34
Warto się angażować, warto pomagać innym, po to jest to forum. Ale nie warto brać do siebie i traktować czyichś stwierdzeń jako atak na siebie. Peace [emoji106]

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Piotr_V6
03-11-2019, 14:18
Czasem warto trochę poczytać niż wydawać na darmo pieniądze, bo lepiej tę dodatkową stówkę czy dwie dołożyć do wymiany czy tez naprawy niż co chwila szukać półśrodków . W internecie jest mega dużó informacji na temat 6dct250 nawet wiecej niż na temat 6dct450 , wiele jest w jezyku angielkskim niestety lub stety. Na forum zbyt wiele o tej skrzyni nie ma gdyż u nas nie były tea auta popularne ze skrzyniami automatycznymi najczęściej trafiają do nas z rynku amerykańskiego lub kanadyjskiego , mało nawet tego w Niemczech. Naprawa tej skrzyni nie jest tak kosztowna jak MPS6 a sprzęgło luka gotowe kosztuje około 2000zł co w przypadku MPS6 może być jedynie marzeniem w przyszłości ;)

cafebiba99
10-11-2019, 20:37
Zestaw LUK kosztuje ok. 3000zł. Taniej jednak wychodzi Ebay.

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

pet
01-12-2019, 20:01
Witam,

podpinam się do tematu, u mnie występuje ten sam problem z szarpaniem:
- na zimnym oleju problem w ogóle nie występuje,
- po rozgrzaniu skrzyni poszarpuje, choć nie za każdym razem, przy przełaczaniu z 1 na 2 i 2 na 3 bieg. Dodatkowo przy większych prędkościach odczuwam lekkie wibracje na tunelu srodkowym i pedale przyspieszenia.
Samochód z 2018 roku 1.6 / 125 km, przejechane 46 tys km.
Pytanie czy gwarancja obejmowałaby naprawę skrzyni bądż wymianę sprzęgła?

cafebiba99
01-12-2019, 20:07
125KM trochę słabo na automat ale może...
Wszystko zależy:
1. Czy auto z USA czy kupione w salonie w Polsce?
2. Sprawdź po VIN akcje serwisowe na etis.ford.com.
3. Jeżeli USA czy była szkoda całkowitą?

pet
01-12-2019, 20:37
Dzięki za odpowiedź,

Auto kupione w Polsce od dilera,
Na "etis" trzeba być zarejestrowanym użytkownikiem? bo nie wyswietliło mi żadnych akcji serwisowych.

cafebiba99
01-12-2019, 20:45
Jak kupiony w Polsce to powinna działać gwarancja.

cafebiba99
06-12-2019, 10:35
Właśnie odebrałem samochód z EuroCar w Krakowie. Wymiana sprzęgła z częściami ok 3.3tys. Na razie testuję.

ZibiSibi
01-02-2020, 21:34
cafebiba99

I jak testy? Wymiana sprzęgła rozwiązała problem ostatecznie?

Mam Focusa z USA 2017, 2.0 duratec 160 KM i ten sam problem.

cafebiba99
02-02-2020, 07:11
Po wymianie sprzęgła i adaptacji problem ustąpił. Zmiany biegów następują bez szarpnięć.

ar2rrr
03-02-2020, 13:31
Witam kolegów
Od czytania negatywnych opinii n/t PS ...głowa mnie rozbolała a jestem tematem zainteresowany bo mogę kupić Fiestę 1.6 benz 2015r z przebiegiem 57kkm....Samochód jest bardzo ładny w wersji Titanium , chciałem kupić go dla żony, jezdzi idealnie bez problemów ale....po rozkminieniu wyposażenia w/g VIN wyszło że ten samochód z rynku amerykańskiego posiada ASB 6-bieg GFT DPS6... i tu pojawia się pytanie...wchodzić do tej wody czy nie???
Uprzejmie proszę Was o pomoc w podjęciu decyzji... sprawa pilna...
pozdrawiam @ll

cafebiba99
03-02-2020, 13:36
1. Sprawdź akcje serwisowe dla VIN.
2. Przetestuj podczas jazdy płynność zmiany biegów.
3. Zarezerwuj bufor 6tys.zł.
Bez bufora - radziłbym odpuścić [emoji53]

pepe626
20-04-2020, 12:37
Bump: Witam,

Witam jestem nowy więc mogę mieć problemy. Kolega pyta czy ktoś ma problemy z Fokusem z 2017 roku. Posiadam fokusa z 2017 roku 2.0 w automacie przejechane 32 tyś km. Od 30 tyś km skrzynia ma te same objawy co u kolegi. Narazie nic nie robiłem.

pepe626
20-04-2020, 13:41
Witam,

Witam jestem nowy więc mogę mieć problemy. Kolega pyta o problem że skrzynią w Fokusie 2017r. Ja posiadam takiego Fokusa z 2017 r silnik 2.0 automat z USA i mam identyczny problem ze skrzynią. Auto ma przejechane 32 tyś km a od 30 tyś km szwankuje skrzynia. Narazie nic nie robiłem.

Bump:

pepe626
22-04-2020, 09:55

Mam pytanie czy za 1700 zł kupiłeś samo sprzęgło czy cały komplet to znaczy sprzęgło śrubki podkładki łapki itd

pepe626
22-04-2020, 15:38
cafebiba99

I jak testy? Wymiana sprzęgła rozwiązała problem ostatecznie?

Mam Focusa z USA 2017, 2.0 duratec 160 KM i ten sam problem.

Witam mam takiego samego Fokusa z tym samym problem, pytanie robiłeś coś przy skrzyni

cafebiba99
22-04-2020, 17:16
Tak, jak pisałem wymieniłem sprzęgło w Eurocar w Krakowie. Samo sprzęgło bez widelek, siłowników itp. Problem z poszarpywaniem ustąpił.

pepe626
22-04-2020, 20:29
Tak, jak pisałem wymieniłem sprzęgło w Eurocar w Krakowie. Samo sprzęgło bez widelek, siłowników itp. Problem z poszarpywaniem ustąpił.

Witam kolegę, mam pytanie ile tysięcy zrobiłeś na pierwszym sprzęgle za nim zaczęło szarpać a ile na tym nowym żeby porównać czy jak przejedziesz na tym nowym tyle samo co na starym czy nie wystąpi ten sam problem. A wymianę załatwiałeś w serwisie Forda czy prywatnie u mechanika

cafebiba99
22-04-2020, 21:25
Kupiłem Focusa z przebiegiem 120tys. Od wymiany przejechałem może 5tys [emoji4]
Napiszę za 10 lat jak się spisuje...
Pisałem wyżej gdzie robiłem i za ile.

pepe626
27-04-2020, 08:54
Kupiłem Focusa z przebiegiem 120tys. Od wymiany przejechałem może 5tys [emoji4]
Napiszę za 10 lat jak się spisuje...
Pisałem wyżej gdzie robiłem i za ile.

Witam. Dzwoniłem do Eurocar i powiedzieli że takimi sprawami się nie zajmują

cafebiba99
27-04-2020, 09:04
Napisz na serwis.eurocar@pgd.pl

pepe626
27-04-2020, 13:01
Witam. Dzwoniłem do Eurocar i powiedzieli że takimi sprawami się nie zajmują

Napisz na serwis.eurocar@pgd.pl

Dzięki napisałem mają dać odpowiedź co i jak po sprawdzeniu vinu czy to sprzęgło a może moduł

pepe626
27-04-2020, 14:47
Dzięki napisałem mają dać odpowiedź co i jak po sprawdzeniu vinu czy to sprzęgło a może moduł

I tu się robi ciekawie bo ja mam już to nowe sprzęgło w Fokusie i nawaliło czyli jest opcja że wymienię na nowe i po jakimś czasie znów nawali. A jednak się okazało po wymianie ze to nie było to nowe sprzęgło.

cafebiba99
27-04-2020, 14:54
Pewnie nie bez powodu w Stanach i Australii była niezła chryja o sprzęgła i skrzynie w Focusach i Fiestach [emoji853]
Widziałem też propozycję konwersji do manuala...
Z drugiej strony robisz w Aso i już masz gwarancję na usługę i części.

pepe626
10-06-2020, 17:15
Właśnie wróciłem z EUROCAR Kraków gdzie wymieniłem sprzęgło, uszczelniacz wałka w skrzyni i olej. Koszt 4514 zł. Niestety sprzęgło i uszczelniacz podrożało dość dużo pewnie dlatego że dolar poszedł w górę. Teraz będę testował i czekał co z tego wyniknie.

Pitus1983
18-06-2020, 16:21
nie ma takiej potrzeby można to kupić w Polsce aktualna cena 1895 zł i stare do zwrotu

Można wiedzieć gdzie w pl można kupić to sprzęgło? nie mogę znaleźć.

pepe626
18-06-2020, 16:30
Ja wszystko załatwiałem w Eurocar, oni dali sprzęgło oryginalne fordowskie, stare zabierają 6 godzin i auto gotowe. Mam na to 2 lata gwarancji

tomek12626
18-06-2020, 17:41
Mam pytanie czy za 1700 zł kupiłeś samo sprzęgło czy cały komplet to znaczy sprzęgło śrubki podkładki łapki itdSamo sprzęgło.

Michał_D
19-06-2020, 11:40
Cześć, podpinam się do tematu, mam problem ze sprzęgłem w Focusie 2.0 z USA, w serwisie proponują mi wymianę kompletu z uszczelniaczem itd za 4500 plus robocizna, pytanie czy da się coś sensownego taniej załatwić czy lepiej iść w pewne części?

pepe626
19-06-2020, 13:59
4500 zl to ci pewnie policzyli całe kompletne sprzęgło razem ze siłownikami widełkami podkładkami śrubami itd. Jak masz Fokusa z 2018 roku to według mnie wystarczy wymienić samo sprzęgło i nic więcej ale decyzja należy do ciebie. Ja za robotę zapłaciłem prawie 1500 zł a za części 3000 zł. Sprzęgło, uszczelniacz wałka skrzyni,2 śruby , dwie nakrętki, pierścień zabezpieczający,olej 2 litry bo kazałem sobie wymienić i zmywacz do hamulców doliczyli.

Pitus1983
26-06-2020, 22:07
Można wiedzieć gdzie w pl można kupić to sprzęgło? nie mogę znaleźć.

Już nie ma tematu. Nie będę szukał sprzęgła. Umówiłem się w Krakowie w Eurocar części z robocizną wyliczyli na 4556 zł. Sporo części i sporo roboty i oczywiście 2 lata gwarancji na wszystko więc myślę że jak na ASO to nie jest duża cena. Czekam jak przyjdą części i na termin i zobaczymy czy pomoże na te kangurki.Napiszę po wymianie czy się poprawiło.

Michał_D
01-07-2020, 11:55
Cześć, mam pytanie odnośnie tej skrzyni i sprzęgła.
Po zmianie biegów z 1 na 2 i z 2 na 3 czasem słychać taki szum/szmer pracy skrzyni/sprzęgła. Dzieje się tak już po zmianie, więc zakładam że to hałas wybierania kolejnego biegu przez skrzynię. Czy coś takiego jest normalne czy u Was nic nie słychać nigdy? Zaznaczę, że taki dźwięk nie występuje zawsze ale często i zarówno przy zwalnianiu jak i przyśpieszaniu.
Jestem po zmianie sprzęgła na nowy komplet i wymianie oleju w skrzyni na nowy, zarówno przed jak i po wymianie dźwięk pozostaje bez zmian.

pepe626
02-07-2020, 07:51
Witam. U mnie ani przed ani po wymianie nic nie szumi

Pitus1983
09-07-2020, 06:42
Witam wszystkich zainteresowanych tematem ;)
Wczoraj odebrałem autko z EUROCAR na Powstańców Śląskich w Krakowie. Wymiana sprzęgła puki co rozwiązała temat z szarpaniem przy zmianie biegów, zauważyłem też płynniejszą i szybszą zmianę biegów. W sumie zapłaciłem 4584,32zł (części 3003,53 i robota 1580,79) Wymiana sprzęgła, uszczelniacze kilka śrub i nakrętek plus wymiana oleju w skrzyni. Na to wszystko 2 lata gwarancji bez limitu km i jeszcze mi auto umyli grzecznościowo ;) Do tego zrobili akcję naprawczą 18S32 - FUEL TANK DEFORMATION Myślę, że jak na ASO to cena wcale nie jest jakaś specjalnie zawyżona. Naprawa trwa 1 dzień także przywozicie autko rano i wieczorem jest już do odbioru. Pojeżdżę trochę i napiszę czy problem wyeliminowany całkowicie.

pieter
29-07-2020, 15:25
to najgorszy wynalazek Getrag-a!!!
podwójne suche sprzęgło, które w działaniu ma przypominać DSG (swoją droga tez wytrzymują tylko 150 tys km)
to manualna skrzynia zautomatyzowana, wszystko mogło by dobrze funkcjonować ale brak chłodnicy olejowej powoduje bardzo szybkie zużycie sprzęgieł.
zaczęło szarpać po 30 tyś., wytrzymałem do 70 i pojechałem do Warszawy wymienić sprzęgło.
koszty:wymiana sprzęgła, oleju i adaptacja 2700 zł.
póki co zrobiłem 20 tyś km i jest ok ale nie oszukujcie się to wadliwy produkt i wytrzymuje tylko 30-40 tyś km, niektóre egzemplarze mniej :evil:
lubię to auto ale ta skrzynia to dramat...:?

Focus_20
08-09-2020, 07:22
Witam,
Kolego gdzie w Warszawie robiłeś skrzynię?

tomek12626
04-11-2020, 11:53

podwójne suche sprzęgło, które w działaniu ma przypominać DSG (swoją droga tez wytrzymują tylko 150 tys km)

to manualna skrzynia zautomatyzowana, wszystko mogło by dobrze funkcjonować ale brak chłodnicy olejowej powoduje bardzo szybkie zużycie sprzęgieł.

zaczęło szarpać po 30 tyś., wytrzymałem do 70 i pojechałem do Warszawy wymienić sprzęgło.

póki co zrobiłem 20 tyś km i jest ok ale nie oszukujcie się to wadliwy produkt i wytrzymuje tylko 30-40 tyś km, niektóre egzemplarze mniej :evil:

lubię to auto ale ta skrzynia to dramat...:?Ogólnie do 2015 były montowane wadliwe sprzęgła które miały problem z przenoszeniem ciepła do wnętrza dlatego szarpały. Zobaczymy jak będzie z tym nowym ile wytrzyma.

pieter
18-11-2020, 17:05
Ogólnie do 2015 były montowane wadliwe sprzęgła które miały problem z przenoszeniem ciepła do wnętrza dlatego szarpały. Zobaczymy jak będzie z tym nowym ile wytrzyma.

a skąd Kolego masz tą informację? jak wymieniałem w warszawie sprzęgło gość od razu zaznaczył że na materiał 3 miesiące gwarancji ze względu na wadę kostr. natomiast na robociznę rok czasu.

wymiana dokładnie rok temu, zrobiłem niecałe 30 tyś i póki co jest ok

tomek12626
15-12-2020, 05:36
Prosta dedukcja była afera z wadliwym sprzęgłem o tym i o tym nr, a w 2016 pojawia się sprzęgło z nowym nr fabrycznym. Stare znika z sprzedaży.

pieter
15-12-2020, 15:09
obyś miał rację bo gość który mi wymieniał nie podziela Twojego optymizmu...
ale jeżeli masz rację, to stawiam flaszkę8)

nowy nr to jedno tylko czy usunęli wadę konstr.?!

Arturcc
22-04-2021, 17:06
obyś miał rację bo gość który mi wymieniał nie podziela Twojego optymizmu...
ale jeżeli masz rację, to stawiam flaszkę8)

nowy nr to jedno tylko czy usunęli wadę konstr.?!

A próbował ktoś zmieniać olej w skrzyni jak na załączonym filmie na YouTube https://youtu.be/zS121dp91YQ
Dzwoniłem do serwisu forda Kraków i powiedzieli mi że już się nie zajmują Fordami z USA nawet wymiany oleju się nie podjeli pytanie o to jak wam się sprawują te skrzynie i czy po tych remontach w serwisie wytrzymały

pieter
26-04-2021, 20:09
nie jedź do żadnego serwisu, zrobisz to sam pod domem w/g filmu który załączyłeś.
2 litry oleju i tyle...+ (dłuższa rurka pcv)
filtra nie zmienisz bo jest wewnętrzny(wymianka tylko podczas poważnej naprawy skrzyni z demontażem).

Arturcc
27-04-2021, 18:30
Będę próbował pod koniec maja a powiedz mi jak u ciebie tą skrzynia się sprawuje czy masz jakieś problemy czy wymieniałeś sprzęgło

pieter
29-04-2021, 15:11
wymieniałem w 2019 w grudniu i póki co jest ok.

bigyeti
11-05-2021, 20:39
F1FZ-7B546-B..

Witam wszystkich,
mam ten sam problem ze szarpiącą po rozgrzaniu skrzynią 6DCT250 w Fordzie B-Max 1.6Ti 105KM. Dałem do mechanika, mechanik sprzęgło wyjął i teraz szukam nowego sprzęgła.
Na obecnym sprzęgle wybity jest nr L-020M0-0G15-23. Dokładnie to co tutaj

https://images.cdnrrr.com//fbz/0/0/0/0/0/0/6/9/3/eb27e051b8630a0684adbb07f0714ae9-ford_b_max_sankabos_komplektas.jpg

Pytanie moje jest czy sprzęgło z pierwszych postów tego wątku tj. F1FZ-7B546-B pasuje też do europejskich fordów a konkretnie czy mogę je zamontować w zamiast tego powyższego?

Pozdrawiam
Sławek

cafebiba99
12-05-2021, 16:11
Skoro to wersja europejska to kod części powinieneś spokojnie sprawdzić po VIN.

pepe626
18-05-2021, 12:24
A próbował ktoś zmieniać olej w skrzyni jak na załączonym filmie na YouTube https://youtu.be/zS121dp91YQ
Dzwoniłem do serwisu forda Kraków i powiedzieli mi że już się nie zajmują Fordami z USA nawet wymiany oleju się nie podjeli pytanie o to jak wam się sprawują te skrzynie i czy po tych remontach w serwisie wytrzymały
Nie dzwoń tylko napisz kmomot@pgd.pl

Bump: Nie dzwoń tylko napisz kmomot@pgd.pl

Albo serwis.eurocar@pgd.pl

Salem16
20-04-2022, 13:47
lubię to auto ale ta skrzynia to dramat...:?

hej, gdzie w wawie to robiłeś ? pozdr

pieter
19-05-2022, 15:23
https://akpp.pl/

Piotr_V6
28-05-2022, 14:08
Witam wszystkich,
mam ten sam problem ze szarpiącą po rozgrzaniu skrzynią 6DCT250 w Fordzie B-Max 1.6Ti 105KM. Dałem do mechanika, mechanik sprzęgło wyjął i teraz szukam nowego sprzęgła.
Na obecnym sprzęgle wybity jest nr L-020M0-0G15-23. Dokładnie to co tutaj

https://images.cdnrrr.com//fbz/0/0/0/0/0/0/6/9/3/eb27e051b8630a0684adbb07f0714ae9-ford_b_max_sankabos_komplektas.jpg

Pytanie moje jest czy sprzęgło z pierwszych postów tego wątku tj. F1FZ-7B546-B pasuje też do europejskich fordów a konkretnie czy mogę je zamontować w zamiast tego powyższego?

Pozdrawiam
Sławek

Luk robi do tego zespół sprzęgła sachs też

01majami
29-07-2022, 11:20
witam chciałbym odnieść się do postów dotyczących szarpań w powerschifcie skrzyni forda posiadam forda kuga mk1 2011 r 163 konie wersja europejska w moim autku skrzynia poszarpuje na przełaczaniu z 1 na 2 bieg nieważne czy ciepły czy zimny jeżeli popuszczę pedał gazu delikatnie to przejscie z 1 na 2 jest łagodne reszta biegów pracuje dobrze czy podpowiecie mi co trzeba zrobić by naprawić ten problem nie robiłem adaptacji skrzyni choć wymieniałem samodzielnie olej zgodnie z opisami,może ktoś mi pomoże w rejonie woj.opolskie lub dolnośląskie pozdrawiam

Piotr_V6
29-07-2022, 21:41
Po pierwsze zmień olej i filtr , ogółem najlepiej robić to co max 40tyś km po drugie jesli nigdy nie było warto ponowną adaptację sprzęgieł i wybieraków zrobić w takim wypadku zalecam raz na 80-100tyś naturalnie wszystko się zużywa więc warto aby sterownik połapał nowe ciśnienia i punkty styku .

tmktmk99
19-12-2022, 10:46
Witam

W maju wymieniłem sprzęgło w FF 2017r z USA, miałem kangurkowanie, po wymianie problemu nie ma

Zrobiłem to w EURO CAR ASO Kraków

Koszt coś niewiele ponad 5000zł

Rano przyjechałem, około 19:00 odebrałem (miałem jeszcze inne mniejsze oprace jak olej i dezynfekcja klimy i ogolny przegląd)

Pan Krzysztof Momot jest kontaktem, polecam ich, profesjonaliści

Piotr_V6
19-12-2022, 20:27
to o czym piszesz to inna skrzynia wątek jest co prawda o niej ale poniżej człowiek pomylił wątki , DPS6 to skrzynia sucha sa gotowe zestawy wymienia się sprzęgło podobnie jak w skrzyni manualnej nie ma tyle roboty co przy MPS6

lukaszooo
19-12-2022, 21:26
Olej co 40 tys? Przecież to sie mija z celem, ciekaw jestem czy ktokolwiek tak robi.

Piotr_V6
21-12-2022, 20:31
co się mija z celem przepraszam ? jeśli mówimy o wymianie oleju w mokrych sprzęgłach to 80tyś to jest już próg dramatu , 60 tyś to ostatni dzwonej wszystko jeszcze zależy od tego w jakich warunkach pracuje skrzynia bo jeśli 70% swojego życia spędza w mieście to 40tyś jest wartością graniczną , getrag zaleca wymianę co 30tyś mil lub 48tyś km więc interwał ten w miarę możliwości należy skracać . W skrzyni z suchymi sprzęgłami robi się to raz na 120 tyś km

Bump: Olej co 40 tys? Przecież to sie mija z celem, ciekaw jestem czy ktokolwiek tak robi.

ja tak robię w DCT w hydrokinetyku wydłużam ten interwwał do 60 tyś czyli co jakieś 2 lata średni , generalnie max co 3 lata czy przejedziesz ten dystans czy nie olej w skrzyni wywalamy :)

pepe626
17-03-2023, 19:14
Witam

W maju wymieniłem sprzęgło w FF 2017r z USA, miałem kangurkowanie, po wymianie problemu nie ma

Zrobiłem to w EURO CAR ASO Kraków

Koszt coś niewiele ponad 5000zł

Rano przyjechałem, około 19:00 odebrałem (miałem jeszcze inne mniejsze oprace jak olej i dezynfekcja klimy i ogolny przegląd)

Pan Krzysztof Momot jest kontaktem, polecam ich, profesjonaliści

Ja też tam wymieniałem sprzęgło w czerwcu 2020 po 33 tyś. Teraz mam 75 tyś I znów szarpie. Fokus 2017 r. automat.

cafebiba99
18-03-2023, 07:10
To mnie zmartwileś[emoji17]. U mnie w międzyczasie wyminiłem jeszcze sterownik skrzyni. Teraz czekam co będzie dalej...

sypho
18-05-2023, 21:45
Mam Ford Focus MK3FL z USA 2017. Kangurkowanie na 1 i 2 biegu. Czy ktos zna godnego polecenia mechanika we Wroclawiu lub okolicach, ktory wymienilby sprzeglo i przeprowadzil adaptacje? Z gory dzieki!

cafebiba99
19-05-2023, 05:47
Przy okazji wymiany sprzęgła polecalbym sprawdzenie i ewentualną wymianę uszczelniacza wału. U mnie po dwóch latach zaczęły się wycieki.

Truskawa
24-07-2023, 10:18
Witam, czy ma ktoś numer telefonu do Pana Krzysztofa? Napisałem maila kilka dni temu i nie mam odpowiedzi. Problem dotyczy wymiany sprzęgła w Focusie mk3 2013 automat z USA. Myślicie, że podejmuje się "jeszcze" takich napraw? Ewentualnie jakaś regeneracja skrzyni.

pet
15-11-2023, 10:49
Witam,
u mnie sprzęgło padło drugi raz. Dodatkowo przy hamowaniu przed zatrzymaniem czuć nagłe szarpnięcie. Miał ktoś podobnie lub wie co to może być. Ewentualnie mechanika w pomorskiem co się na tym zna?

najdzm
28-03-2024, 17:53
Dzień dobry,
Chciałbym odświeżyć temat, posiadam Focusa 2015 2.0 163KM, skrzynia automatyczna DPS6 firmy gertrag, 120 tysięcy km i czuję szarpanie jak w temacie. Czy ktoś może polecić jakiś warsztat na Dolnym Śląsku który się tym zajmuję? Wykonałem z 20 telefonów firmy z Wrocławia, Paczkowa, Ząbkowic i nikt nie chce się tego podjąć. Jedynie firma ASB Długołęka proponują diagnozę a później robota.. wyceniają pracę na około 12 tysięcy złotych co wydaje mi się przesadą... Dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź. Pozdrawiam

pieter
04-04-2024, 16:56
MIREX Wierzbno serwis skrzyń
bardzo dobry fachowiec od automatów

w tej skrzyni szarpanie to raczej wymiana sprzęgieł

przy 35 tys zaczęło szarpać to przy 70 tys wymieniłem sprzęgła(3 tysie naprawa), a dwa lata później padł sterownik(też 3 tysie)
póki co jest ok

tom4sz
10-01-2025, 20:09
Focus 2.0 160KM z 2016 roku z USA VIN 1FADP3J25GL324333 jaka skrzynia biegów w tym siedzi?

tedi_k
10-01-2025, 21:32
...1FADP3J25GL324333 ...

Jak w tytule wątku.... DPS6 czyli 6DTC250.

Matych
28-01-2025, 21:11
Pany potrzeba mi wiązki do FF MK3 Ameryka 2012 Łączącej Sterownik DPS6 z jej siłownikami od sprzęgieł,jakieś sugestie co do tej skrzyni,niezła to wydumka znajomy chce kupić tego focusa czy lepiej się w to nie pakować mały przebieg ok 50 tys km.

sebuss525
21-02-2025, 08:13
Witam wszystkich,
Szukam sprzęgła do 6dct250. Autopartner podał cenę z kosmusu, allegro ok 3300-4500, maktrans w warszawie też dość drogo, zastanawiam się nad ebay w USA, tam ceny są bardziej sympatyczne. Może ktoś z was kupował już takie sprzęgło z USA lub Chin i może polecić jakiegoś sprzedawcę?