Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Montaż wzmacniacza P&P do radia
Sajmon32 14-09-2019, 13:12 Cześć,
Mam problem, ponieważ dzwoniłem do dystrybutora marki Audio System z informacją odnośnie podłączenia wzmacniacza, który chcę zakupić - Audio System CO 35.4. Początkowo podejrzewałem, że do prawidłowego połączenia p&p będę potrzebował przejściówki z FAKRA na ISO ale dystrybutor poinformował mnie, że w Focusie MK2 była FAKRA natomiast w MK3 Lift jest już jakaś kość Fordowska, której nie posiada w sprzedaży co mnie zmartwiło. Nie dostałem się jeszcze do radia aby sprawdzić jaka jest końcówka.
Pytanie w związku z tym w jaki sposób podłączyć taki wzmacniacz do fabrycznego radia z SYNC3 8"? Drzwi są już wygłuszone matą butylową oraz pianką od strony boczka oraz zostały zamontowane głośniki Audio System M165Evo i być może w niedalekiej przyszłości zostaną zmienione na serię X. Chciałbym jeszcze tylko dorzucić wzmacniacz typu PnP aby uniknąć ciągnięcia kabli do bagażnika. Głośniki grały w poprzednim aucie pod samym radiem Kenwood KDC BT73DAB i było bardzo dobrze. Niestety ale pod radiem Forda jest lepiej niż na fabrycznych ale nie gra to tak dobrze jak pod radiem kenwood. Brakuje kontroli dołu i szczegółowej góry. Całość brzmi jak z lekkiej studni :(
https://centrumaudio.pl/4-kanalowe/10275-audio-system-co-354-wzmacniacz-4-kanalowy.html
Dzięki za wszelką pomoc.
Rozumiem, że koniecznie musisz mieć rozwiązanie plug&play bez dotykania oryginalnej instalacji?
Bo jeżeli nie, to możesz po prostu wlutować się instalację.
Sam już kiedyś przyglądałem się między innymi temu min-iwzmacniaczowi i w sumie chyba pora wrócić do tematu i przetestować coś. Tak więc może do siebie wkrótce wrzucę i zobaczę, czy z tego nieszczęsnego płaskograjca (niby najwyższego ACMa do Sync3) uda się cokolwiek uzyskać.
Sajmon32 16-09-2019, 11:02 Właśnie chciałem uniknąć ingerencji w oryginalną instalację i chciałem spróbować CO35.4 czy poprawi brzmienie obecnego systemu. Myślałem, że dokupię przejściówkę na ISO i będzie po problemie ale pytanie jaką przejściówkę należałoby zakupić i czy jest do kupienia :/
Popatrz na to
€ 18,30 41%OFF | Harness wiring tail ISO Cable Car DSP For NEW FORD FOCUS/FORD ESCAPE /12-14 EDGE/Mustang /Everest /2015 Mondeo/2013 Explorer
https://s.click.aliexpress.com/e/NDHkfZPS
To masz powyżej rozwiązanie - tą przejściówkę wtedy możesz dowolnie sobie przerabiać i będziesz miał plug & play. Ja jak będę miał chwilę, to zmajstruję przejściówkę i pewnie podłączę, licząc, że dźwięk się poprawi. Zakładam, że na pewno się poprawi, bo gorzej już nic nie może grać.
Sajmon32 17-09-2019, 16:13 To chyba będę musiał zamówić i wstrzymać się z zakupem wzmacniacza.
forttres 17-09-2019, 20:28 To chyba będę musiał zamówić i wstrzymać się z zakupem wzmacniacza.
Wystarczy zamówić ta przejściówkę z tej aukcji:
https://allegro.pl/oferta/zlacze-hf-parrot-do-ford-fiesta-2010-7371838824
O i proszę, niemal gotowiec. To chyba najlepsza opcja i cena sensowna.
Wystarczy zamówić ta przejściówkę z tej aukcji:
https://allegro.pl/oferta/zlacze-hf-parrot-do-ford-fiesta-2010-7371838824
TYLKO źle nie myśl o mnie nie reklamuje żadnych kabli i urządzeń
Ale kupiłem takie tanie cudo i to była strata czasu, pieniędzy i problemów ze sprzedawcą nie tych kabli a sprzedawcą wzmacniacza. Po zakupie wzmacniacza i podłączeniu na tych kablach dźwięk płynął razem z szumami i piskiem, więc pierwszy krok jaki zrobiłem to wysłałem go na gwarancję ( oczywiście na mój koszt)
Producent stwierdził że wszystko jest ok sprzęt jest sprawny (jedyne co mnie miłego spotkało to wysłali na ich koszt). Kupiłem drugą wiązkę już nie taką tanią i okazało się że producent miał rację. Więc każdy ma wybór kupić drożej lub kupić taniej a potem drożej.
Może moja wiązka była felerna nie wiem, ale po przekroju kabli widać różnicę
Sajmon32 18-09-2019, 14:30 Zdaję sobie oczywiście z tego sprawę, ponieważ pracuję w salonie audio ale niestety nie mamy dostępu do Car Audio :( Chyba ściągnę tę wiązkę z chin i wstrzymam się z montażem
Myślę, że jedna i druga wiązka to taka sama loteria pod kątem ilości miedzi w kablu.
Najlepszym rozwiązaniem jest więc zakup wtyczek z pinami i złożenie tego samemu. Ja niestety nie mam źródła ani w sumie nie szukałem ich (bo potrzeby takowej brak), ale może komuś gdzieś przewinęła się oferta?
jarekfxsilver 14-07-2022, 11:41 Myślę, że jedna i druga wiązka to taka sama loteria pod kątem ilości miedzi w kablu.
Najlepszym rozwiązaniem jest więc zakup wtyczek z pinami i złożenie tego samemu. Ja niestety nie mam źródła ani w sumie nie szukałem ich (bo potrzeby takowej brak), ale może komuś gdzieś przewinęła się oferta?
Witaj. Czy mógłbym liczyć na Twoją pomoc jak podpiąć jakiś prosty wzmacniacz 4 kanałowy do Focus mk3 z Sync 3 8"? Gra to tragicznie płasko. Nic jeszcze nie kupiłem i również byłbym wdzięczny jaki wzmacniacz kupić, taki żebym go ukrył gdzieś w desce rozdzielczej.
... Czy mógłbym liczyć na Twoją pomoc...
Sorki, że odpowiem za Darka, ale jesteśmy w kontakcie i znam sytuację...:one:
No więc - w tej pięciolatce raczej nie liczył bym na wolne chwile Kolegi Polarny...8)
Do przedlifta zakładałeś Sync3? Jaki ACM w takim razie tam siedzi teraz? Generalnie ja byłem niezadowolony z audio. Wymieniłem ACM na ten z Kugi CV4T plus wymiana tylnych głośników na Sony z niebieską membraną i wygłuszenie tylnych drzwi i było znośnie, można powiedzieć że średnio. Później dołożyłem tweetery na tył i było ciut lepiej. Po wymianie na ACM z ST/RS z końcówką NAx/ZAx i montażu subwoofera jest zdecydowanie OK. Także napisz jakie masz głośniki i ACM
lukaszooo 14-07-2022, 21:11 W każdym aucie z ori radiem obojętnie jakiej marki akcesoryjny wzmacniacz dokłada się tak samo.
Kupujesz converter za 50zl, podlaczasz pod obojętnie który głośnik i masz wyjście RCA.
jarekfxsilver 17-07-2022, 11:40 Do przedlifta zakładałeś Sync3? Jaki ACM w takim razie tam siedzi teraz? Generalnie ja byłem niezadowolony z audio. Wymieniłem ACM na ten z Kugi CV4T plus wymiana tylnych głośników na Sony z niebieską membraną i wygłuszenie tylnych drzwi i było znośnie, można powiedzieć że średnio. Później dołożyłem tweetery na tył i było ciut lepiej. Po wymianie na ACM z ST/RS z końcówką NAx/ZAx i montażu subwoofera jest zdecydowanie OK. Także napisz jakie masz głośniki i ACM Witaj. Tak Sync 3 mialek dokladany przez a4tech, tu wsio pieknie dziala od lat, co do ACM to po powrocie do domu zerkne co za nr tam sa. Wiem ze mam w nim DAB+. Co do glosnikow to nie pamietam jakie sa w drzwiach z przodu bo kupowalem jakies z wysokiej polki, tyl to zielone forda. Drzwi sa wyglusxzone matami STP Silver. Sopranu mi nie brakuje ale dolu w ogole nie ma, plasko to gra ze szok. Czuc ze brakuje tu kopa ze wzmacniacza.
Bump: Do przedlifta zakładałeś Sync3? Jaki ACM w takim razie tam siedzi teraz? Generalnie ja byłem niezadowolony z audio. Wymieniłem ACM na ten z Kugi CV4T plus wymiana tylnych głośników na Sony z niebieską membraną i wygłuszenie tylnych drzwi i było znośnie, można powiedzieć że średnio. Później dołożyłem tweetery na tył i było ciut lepiej. Po wymianie na ACM z ST/RS z końcówką NAx/ZAx i montażu subwoofera jest zdecydowanie OK. Także napisz jakie masz głośniki i ACM Witaj. Tak Sync 3 mialek dokladany przez a4tech, tu wsio pieknie dziala od lat, co do ACM to po powrocie do domu zerkne co za nr tam sa. Wiem ze mam w nim DAB+. Co do glosnikow to nie pamietam jakie sa w drzwiach z przodu bo kupowalem jakies z wysokiej polki, tyl to zielone forda. Drzwi sa wyglusxzone matami STP Silver. Sopranu mi nie brakuje ale dolu w ogole nie ma, plasko to gra ze szok. Czuc ze brakuje tu kopa ze wzmacniacza.
Bump: W każdym aucie z ori radiem obojętnie jakiej marki akcesoryjny wzmacniacz dokłada się tak samo.
Kupujesz converter za 50zl, podlaczasz pod obojętnie który głośnik i masz wyjście RCA. Jezeli bylbys tsk uprzejmy i podal od A do Z jak go wpiac w instalacje? Moze dla Ciebie to banal, dla mnie nie. Kiedys za lebasa mialem potezny wzmacniacz Alpine ale i radio z wyjsciem na wzmaciacz, zatem tu klopotu nie bylo, kabel pod akumulator, drugi pod nadwozie, wpiecie chinch i ze wzmaciacza na glosniki. A tutaj? Jest moze jakas przejsciowka zeby nie ciac kabli? Uwazam ze odrebny wzmacniacz, nawet maly i tak pobije najlepszy wzmaciacz w fabrycznej jednostce.
SinclairX 27-10-2022, 07:57 Odgrzewam temat.
yaris1, czy każdy wzmacniacz pasuje do wiązki z linka? Czy trzeba się czymś kierować? Ma mieć określony typ gniazda? Możesz polecić jakiś dobry ze swojego doświadczenia?
Czy uda się zmieścić wzmacniacz za konsolą środkową, czy trzeba szukać dla niego miejsca?
sabaciontko 29-10-2022, 20:14 Spójrz na PUZU PZ-C7 z okablowaniem do Focusa. Wersja plug@play . Używam i sobie chwalę .
|
|