johnnynoname
24-09-2019, 13:56
Witam, Nigdzie na forum nie znalazłem procedury jak krok po kroku wymienić olej statycznie w skrzyni TF-81SC. Mógłby ktoś pomóc, ewentualnie skontaktować się ze mną w tej sprawie? Dziękuję z góry.
Zobacz pełną wersję : [Ogólne] 2.2 TDCI wymiana oleju w skrzyni TF-81SC / AISIN AWF21 johnnynoname 24-09-2019, 13:56 Witam, Nigdzie na forum nie znalazłem procedury jak krok po kroku wymienić olej statycznie w skrzyni TF-81SC. Mógłby ktoś pomóc, ewentualnie skontaktować się ze mną w tej sprawie? Dziękuję z góry. pretorian2 24-09-2019, 21:35 Tu masz super filmik gdzie gość wymienia w VOLVO nie mniej jednak skrzynia jest taka sama AISIN AWF21 / TF81 jest wszystko pokazane. Ja robiłem wg tego opisu kilkakrotnie ale nie pod rząd tylko z odstępami czasu. Używałem oleju RAVENOL. https://www.youtube.com/watch?v=EAb9p8Wph-M&t=175s johnnynoname 25-09-2019, 11:08 Używałeś oleju RAVENOL ATF T-WS Lifetime? Przeglądałem inne instrukcje wymiany oleju i w większości pojawia się informacja, że po ustaleniu poziomu oleju na włączonym silniku (skapywanie) należy zakręcić korek spustowy i dolać jeszcze około 0,5 litra oleju. Która wersja jest prawdziwa? I jak bardzo ma się temperatura oleju w skrzyni do tego, gdyż nie posiadam interfejsu? pretorian2 25-09-2019, 21:28 tak dokładnie tego zalałem RAVENOL ATF T-WS Lifetime. Mój mondeo nie ma lekko i olej daję radę. Olej najlepiej, żeby miał coś koło 70 stopni odczytasz go FORSCANEM, jak nie masz interfejsu to przejedź się kawałek, temperaturę łapie dosyć szybko. Jeżeli chodzi o ustalenie poziomu to robiłem tak, że po zlaniu, zakręcałem główną śrubę, dolewałem do odpowiedniego poziomu aż zaczął kapać, zakręcałem drugą śrubkę od poziomu( śruba w śrubie) i dolewałem na oko ze 200/300ml. Dodatkowo możesz FORSCANEM uruchomić inspekcję olejową skrzyni biegów - tak, żeby sterownik wiedział, że ma świeższy olej - często poprawia się kultura pracy skrzyni. Piotr_V6 02-10-2019, 16:05 Najlepsza z możliwych wymian dla tej skrzyni właśnie zrób dokładnie tak jak na filmie nie będziesz żałował johnnynoname 03-10-2019, 07:37 Czyli po prostu już nic nie dolewam. A tą inspekcję można ustawić innymi programami, czy tylko forscanem? Piotr_V6 03-10-2019, 12:21 jak ktoś ma diagnoskop z odpowiednim oprogramowaniem to też da radę johnnynoname 25-10-2019, 12:36 Witam, olej wymieniłem, jak nazywa się dokładnie ta opcja w forscan o inspekcji oleju w skrzyni nie chciałbym nic popsuć? johnnynoname 29-10-2019, 06:36 Czy ta opcja w Forscan nazywa się: TCM | Spuszczanie i nalewanie płynu przekładniowego? Nic innego nie znalazłem w programie... Piotr_V6 29-10-2019, 19:09 tak tutrus 16-04-2020, 22:50 Dzisiaj wymieniłem w warsztacie statycznie olej. Szlag mnie lekko trafił jak przyszło mi zapłacić 600 zł za taką wymianę(wraz z olejem) . Dwa lata temu jak mnie pamięć nie myli płaciłem 250 zł [emoji2959]. Odtworzyłem sobie film z wymiany w tym volvo, niby wszystko ok, tylko jak patrzę na moją skrzynie to nie mam tego korka od góry co zalewa koleś olej. [emoji848]. Którędy uzupełnia liście olej? Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka johnnynoname 17-04-2020, 05:28 U mnie w warsztacie zalewali olej od dołu i wydaje mi się, że to bardzo dobre rozwiązanie, gdyż nie trzeba nic rozbierać. Za wymianę zapłaciłem 80 zlotych, olej kupiłem sobie sam. pretorian2 20-04-2020, 10:13 Dzisiaj wymieniłem w warsztacie statycznie olej. Szlag mnie lekko trafił jak przyszło mi zapłacić 600 zł za taką wymianę(wraz z olejem) . Dwa lata temu jak mnie pamięć nie myli płaciłem 250 zł [emoji2959]. Odtworzyłem sobie film z wymiany w tym volvo, niby wszystko ok, tylko jak patrzę na moją skrzynie to nie mam tego korka od góry co zalewa koleś olej. [emoji848]. Którędy uzupełnia liście olej? Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka musisz mieć korek, trzeba zdemontować filtr powietrza, to jest jedyne miejsce, którym napełniasz olej. tutrus 20-04-2020, 10:15 musisz mieć korek, trzeba zdemontować filtr powietrza, to jest jedyne miejsce, którym napełniasz olej.Ok, dzięki za info, w wolnej chwili zdemontuje filtr powietrza i zobaczę. Nie dam się więcej wyciulać na taką kasę... [emoji6] Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka johnnynoname 20-04-2020, 10:27 Nie jedyne, bo można to zrobić od dołu tak jak warsztat (podkreślam, że to nie mój wymysł) to zrobił u mnie. Oczywiście wspomniany warsztat posiada do tego odpowiednią pompkę ręczna, bardzo prostej konstrukcji ala strzykawka. I piszę to, gdyż taka wiedza może się komuś przydać! Jak już wcześniej pisałem, wg mnie to bardzo dobre rozwiązanie, gdyż nie trzeba nic rozbierać, aby wymienić olej. tutrus 20-04-2020, 10:28 Nie jedyne, bo można to zrobić od dołu tak jak warsztat (podkreślam, że to nie mój wymysł) to zrobił u mnie. Oczywiście wspomniany warsztat posiada do tego odpowiednią pompkę ręczna, bardzo prostej konstrukcji ala strzykawka. I piszę to, gdyż taka wiedza może się komuś przydać! Jak już wcześniej pisałem, wg mnie to bardzo dobre rozwiązanie, gdyż nie trzeba nic rozbierać, aby wymienić olej.Właśnie u mnie wymieniali taką ala strzykawką z wężykiem...... Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka johnnynoname 20-04-2020, 10:37 Dlatego o tym napisałem, bo warto wiedzieć o wszystkich możliwościach, a nie mówić że inaczej się nie da. Dzięki temu komuś innemu może się ta wiedza przydać w przyszłości. pretorian2 21-04-2020, 08:37 Widzę, że teraz zrobiłeś się specjalistą od skrzyń a jeszcze niedawno nie umiałeś wygooglować procedury wymiany, których są dziesiątki. Ja akurat wiedziałem o tej opcji bo sam tak raz robiłem. Żaden normalny użytkownik nie robi takich czarów bo po pierwsze trzeba mieć czym, gdzie i wiedzieć jak to zrobić, żeby nie zrobić kuku skrzyni do tego przy okazji można ufajdać wszystko w około. 99% warsztatów uzupełnia olej od góry przez korek wlewu. johnnynoname 21-04-2020, 08:53 Nie uważam się za specjalistę, piszę dla innych, którzy tak jak ja nie potrafią odnaleźć informacji, jeżeli wiem, o czymś co się sprawdza, gdyż z doświadczenia wiem, że czasem bardzo ciężko znaleźć coś konkretnego, a tak taka informacja się pojawiła i może komuś ona będzie potrzebna. To tyle i aż tyle... A nie umiałem wygooglowac, bo oczywiście nikt się na tym forum nie podzielił tą tajemną wiedzą i sam nawet odesłałeś mnie do zewnętrznej strony. Pozdrawiam czajka67 19-09-2020, 20:19 Jaka ilosc oleju trzeba do tej skrzyni ? robaczeq 03-09-2021, 21:23 Poniżej wrzucam serwisowy manual z końcowym etapem sprawdzania poziomu oleju. Manual od alfy ale skrzynia ta sama :) 93karol 13-01-2022, 09:15 Witam. Czy ten sam model skrzyni jest w Galaxy 2009r 2.3pb? Niewiem ile przygotowac oleju na wymiane statyczna. Polecony mi został ten olej https://specol.com.pl/produkt/oleje-nasze-produkty/przekladniowe/do-przekladni-automatycznych/hipospec-atf-vi/ Dragoss 14-04-2022, 21:41 Witam, jestem posiadaczem forda S-Max 2,2 TDCi DPF 147kw 2013r w automatycznej skrzyni biegów zwykłej. Jazda przez autostrady i landowki jest ok ale gdy zwalniam z 130-160 na spuszczonym gazie w pewnym momencie szarpie mi mocno skrzynia a tak skrzynia bez zarzutów i też nie zawsze pojawia się ten problem. Moje pytanie jest takie jak wygląda wymiana oleju w skrzyni? Dynamiczna czy zwykła tzw spuszczenie tylko tyle ile wyleci i czy wymienia się filtr w skrzyni? Jeździłem dotychczas audi a4 z multitroniciem i wymieniałem olej poprostu co wyleci i bez wymiany filtra. Ogólnie to nie jestem przyzwyczajony jak zmienia biegi Ford tak jak i mojego szwagra Opel Insignia bo są wyczuwalne, nie porównuje skrzyni multitronic, pewnie musi być odczucie jakieś delikatne bo takie jest ale czasem to aż mnie szarpnie tzn. autem. Chciałbym wymienić tak żeby było dobrze. Pozdrawiam |