Zobacz pełną wersję : Zakupiona Kuga - różnica w przebiegu
tombra1985 06-10-2019, 12:56 Witam wszystkich. Potrzebuje pomocy w potwierdzeniu przebiegu zakupionego przez mojego teścia Forda Kuga. Niestety teściu po samochód pojechał sam, nie podłączał go pod komputer. Dzisiaj z ciekawości podłączyłem się kablem i ku mojemu zdziwieniu przebieg w PCM różni się od przebiegu zapisanego w pozostałych modułach. W PCM zapisany przebieg ma ok 360 tys km, pozostałe moduły mają zapisany przebieg ok 130 tys km. Być może moduł PCM został wymieniony, jednak proszę szanownych forumowiczów o pomoc. Kuga z 2015 r sprowadzona z Francji. Za pomoc dziekuję .
slawek-kali mógłbyś pomóc?
Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
slawek-kali 07-10-2019, 08:44 nie moge, auto widmo..
tombra1985 07-10-2019, 22:06 Ok, dzieki
grzesiuj@onet.eu 08-10-2019, 22:24 pewnie po tax we francji i ten przebieg 360 real
tombra1985 08-10-2019, 22:27 Nie wiem, a może tylko wymieniony sterownik PCM, ciężko stwierdzić. Auto nie wygląda jakby miało 360k przejechane...
ernestowski 09-10-2019, 06:28 Ocena wyglądu zależy od zdobytego doświadczenia. Duża część aut oferowanych u nas z przebiegiem ok. 200 tyś km wygląda podobnie jak auta sprzedawane na zachodzie z przebiegiem ok 400 tyś km. Chyba po prostu podróż przez granicę tak wyniszcza.
Często wystarczy wymienić fotel kierowcy, kierownicę i gałkę zmiany biegów, aby auto wyglądało na kilkaset tyś km mniej.
Piasek80 09-10-2019, 08:38 Albo kręcić przebiegi autostradowe wówczas nawet na gumowych nakładkach pedałów, drążku zmiany biegów czy manetkach nie wyłapiesz.
Auto ma cokolwiek odbite w ASO czy dziewica ?
tombra1985 09-10-2019, 19:44 Z tego co mówił teść to coś tam było wpisane, ale auto nie było cały czas serwisowane.
slawek-kali 09-10-2019, 20:06 obawiam się że jednak cofka.. W sumie po numerze pcm idzie dojść czy to ten z fabryki w nim siedzi..
tombra1985 09-10-2019, 21:18 Czy wystarczy nr części wyciągnięty forscanem?
slawek-kali 10-10-2019, 07:29 V41-12A650-TC V41-14C204-TG
:>
tombra1985 10-10-2019, 08:06 Sławek nie wiem jak mam rozumieć Twoja odpowiedz? Znaczy się że PCM może zmieniony czy oryginalny siedzi?
Ropniaki sprowadzone z Francji mają przebiegi min. 60 tys. km rocznie.
Reszty się domyślasz.
slawek-kali 10-10-2019, 19:43 nie zmieniony.. ta sama kalibracja i sprzet byl w 2015 roku w aucie.
tombra1985 10-10-2019, 22:52 Ok, dziekuję za odpowiedzi, przekaże wszystko dla Tescia
Piasek80 11-10-2019, 08:16 Może lepiej go przygotuj najpierw na brutalne zderzenie z rzeczywistością...
piotrek305 11-10-2019, 11:36 nooo.. jak sie dowie, ze jego 4 letnie auto ma 360kkm zamiast 130kkm to się może trochę podłamać..
Piasek80 11-10-2019, 11:47 W tej chwili najrozsądniejszą opcją jest udokumentowanie oszustwa i zarządzane zwrotu pojazdu i pieniędzy.
W innej opcji w zasadzie będzie zawsze stratny.
Nawet jeżeli uda mu się wywalczyć jakieś częściowe zadośćuczynienie w postaci zwrotu jakiejś tam puli pieniędzy (w co wątpię bo wiadomo jak się sprzedaje takie pojazdy, poza tym sprzedający i tak "udowodni" że to on pierwszy padł ofiarą oszustwa :D) to 360 tyś km przelotu to już niestety równia pochyła dla tych silników. Co się wyrabia w nich po takich przelotach jest tutaj kilka przykładów natomiast wszystkie wspólne - to bardzo kosztowne awarie (i niestety niekończony się bo zużycie silnika i wszelkich jego podzespołów jest adekwatne do przebiegu). To będzie raczej ciąganie od mechanika do mechanika licząc na cud który nie nastąpi.
Zostawienie tego tak jak jest i machniecie ręką to niestety nieświadome przyjęcie na klatę wszystkich w/w konsekwencji w tym najgorszych prawno-finansowych. Prawnych bo to on kiedyś będzie to sprzedawał i albo powiadomi o tym fakcie nabywcę (że autu brakuje 260 tyś km przelotu na blacie) czyli nie sprzeda albo powiadomi wprost o tym fakcie wystawiając za 50% wartości analogicznych które będą miały o te 260 tyś km mniej najechane.
slawek-kali 11-10-2019, 12:57 Ale przynajmniej byl tani pewnie..
piotrek305 11-10-2019, 13:19 W tej chwili najrozsądniejszą opcją jest udokumentowanie oszustwa i zarządzane zwrotu pojazdu i pieniędzy.
W innej opcji w zasadzie będzie zawsze stratny.
Nawet jeżeli uda mu się wywalczyć jakieś częściowe zadośćuczynienie w postaci zwrotu jakiejś tam puli pieniędzy (w co wątpię bo wiadomo jak się sprzedaje takie pojazdy, poza tym sprzedający i tak "udowodni" że to on pierwszy padł ofiarą oszustwa :D) to 360 tyś km przelotu to już niestety równia pochyła dla tych silników. Co się wyrabia w nich po takich przelotach jest tutaj kilka przykładów natomiast wszystkie wspólne - to bardzo kosztowne awarie (i niestety niekończony się bo zużycie silnika i wszelkich jego podzespołów jest adekwatne do przebiegu). To będzie raczej ciąganie od mechanika do mechanika licząc na cud który nie nastąpi.
Zostawienie tego tak jak jest i machniecie ręką to niestety nieświadome przyjęcie na klatę wszystkich w/w konsekwencji w tym najgorszych prawno-finansowych. Prawnych bo to on kiedyś będzie to sprzedawał i albo powiadomi o tym fakcie nabywcę (że autu brakuje 260 tyś km przelotu na blacie) czyli nie sprzeda albo powiadomi wprost o tym fakcie wystawiając za 50% wartości analogicznych które będą miały o te 260 tyś km mniej najechane.
2.0 TDCI i 360kkm to równia pochyła ? eee bez przesady :) może to nie jest DW10C ale i tak te silniki są jedne z lepszych na rynku
Nie ma jakiejś faktury, pieczątki z warsztatu żeby zadzwonić i sprawdzić?
grzesiuj@onet.eu 11-10-2019, 20:50 Na bank był najtańszy na necie i to jeszcze z jakim wypasem pewnie :p
Nie wiem co w tym śmiesznego - kolega padł łupem oszusta, jeśli to sprzedawca zarejestrowany „ handlarz” to może wystarczy telefon i zwróci kasę a jak nie to pismo -wezwanie przedsadowe. Wydaje mi się ze może się wystraszyć i nie chcieć się bujać po sądach. Trzeba próbować.
slawek-kali 11-10-2019, 21:18 jedyny dowod to odczyt interfejsem...
historii w necie ten samochód nie ma..
tombra1985 11-10-2019, 22:44 Słuchajcie, z tego co pamiętam to w trakcie sprawdzania błędów wyświetlił się jeden dotyczący właśnie PCM, chodzi chyba o pamięć ram, nie pamiętam, nie zapisałem sobie kodu błędu, a nie mam też możliwości sprawdzenia tego w najbliższym czasie, gdyż Teść mieszka kawałek drogi ode mnie. Pamiętam że tego błędu nie dało sie wykasować. Czy może to świadczyć o próbie ingerencji w PCM, czy o jakiejś usterce elektronicznej?
No właśnie nie wiem ile za to auto zapłacono. Ale podejrzewam że była to mega okazja.
slawek-kali 11-10-2019, 22:54 wygląda ze jakiś chiński wynalazek nie dał sobie rady z cofnieciem czystym licznika
tombra1985 11-10-2019, 23:08 nie zmieniony.. ta sama kalibracja i sprzet byl w 2015 roku w aucie.Sławek czy mam rozumieć, że nie ma możliwości żeby został wymieniony PCM na inny z tego samego rocznika i z tą samą kalibracja? Może po zmianie PCM ktoś chciał zmienić przebieg na aktualny ?
slawek-kali 11-10-2019, 23:17 możliwe jest wszystko.. Ale jeśli tak to pytanie po co wymieniac w 4 letnim aucie PCM? wypadek? powódź?
Jeżeli auto ma teoretyczne 130 tys km przebiegu to bym sprawdził wybrane elementy czy były wymieniane (zakładając przebieg 350 tys.km) czyli rozrzad, elementy zawieszenia itp. (Oczywiście w miarę możliwości). Pewności na 100 proc nie będzie ale da to jakiś obraz.
|