Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Nie działa regulacja wysokości fotela kierowcy

lesiu681
10-10-2019, 00:49
Hej, szukałem w szukajce jednak nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mianowicie,nie działa mi regulacja fotela kierowcy. Opuściłem go na dół ale do góry już nie chce wrócić. Bezpieczniki sprawdzone, kiedy wcisnę przełącznik czy to w górę czy w dół słychać pojedyńcze pyknięcie jednak fotel nie reaguje. Dodam, że regulacja tylko góra-dół. Od czego musiałbym zacząć? Trzeba fotel demontować? Jak się do tego zabrać? Dziękuję i pozdrawiam.

EDIT:
Widzę, że problem nie znany grupie. Dzisiaj wymontowałem fotel, sprawdziłem kostki, wiązki przewodów, zdemontowałem wyłącznik i przeczyściłem styki. Dalej nie działa. Co mógłbym zrobić jeszcze? Wymienić przełącznik góra-dół? Wymienić silniczek? Jeszcze jedno pytanie, śruba wychodząca z silniczka, która podnosi fotel jest zakończona gniazdem na Thorx 30 i jako, że mam fotel opuszczony na max w dół zastanawiam się czy mógłbym manualnie go podnieść w górę tak aby żona mogła też jeździć mondeuszem bo w tej chwili to ma trochę za nisko.

koszka
10-10-2019, 19:26
Rozbierz mechanizm i zobacz czy nie rozypala sie zebatka . Jest z plastiku. Jakby to bylo to to jest zestaw naprawczybz zębatka metalową.

Parch
10-10-2019, 21:45
Ja miałem kiedyś taką sytuację, że mechanizm podnoszenia się przesunął na wałku i nie był prostopadle do wałka. Spowodowało to dokładnie taki sam efekt jak u autora tematu. Trzeba było rozkręcić mechanizm i ustawić prowadnicę silniczka prostopadle do wałka. Zadziałało u mnie. Tylko trzeba uważać bo tam jest sprężyna i przy rozkręcaniu odskakuje, a przy skręcaniu trzeba ścisnąć.

lesiu681
11-10-2019, 19:03
Dzięki, jutro biorę się za robotę.

seewcio
23-12-2019, 08:37
A sprawdzasz to siedząc na fotelu?? U mnie silniczek przymula po sekundzie jak siedzę na fotelu, ale jak wysiądę i nacisnę podnoszenie, to podnosi... Czy to jest w ogóle normalne, że z kierowcą powyżej 100kg regulacja fotela do góry nie daje rady, czy coś muszę naprawić??

bartek90
13-04-2020, 11:51
Hej u mnie też mam problem z regulacją fotela. Przy każdej próbie regulacji pali się bezpiecznik w skrzynce w bagażniku. Wymieniłem silniczek regulacji pod fotelem i niczego to nie zmieniło. Co jest grane ?

krysiu21
13-04-2020, 19:03
masz gdzieś zwarcie, pewnie gdzieś kabelek się przetarł i jak dostaje napięcie to bezpiecznik wywala

fido920
15-07-2020, 21:19
Hej.
1. Czy pomoże ktoś namierzyć wtyk do regulacji siedziska w fotelu kierowcy? Nie działa podnoszenie od jakiegoś czasu, Forscan wykrywa "przerwę w obwodzie". Pozostałe sterowanie(oparcie/pochylanie) działa bez zarzutu, tylko siedzisko zatrzymało się w najwyższej pozycji i nie mogę opuścić, a jestem wysoki i mam problem przy wsiadaniu...

2. Jak jestem przy elektryce to przy okazji dopytam, bo widziałem gdzieś na forum, ale nie mogę teraz odnaleźć: Który bezpiecznik oraz przekaźnik i gdzie się znajduje od świecy dopalajacej DPF i ewentualnie wtrysk paliwa do tegoż DPFa, żeby wykluczyć błahą usterkę...? Oczywiście mam częste wypalanie DPFa...Zanim zacznę rozbierać "System par" i świecę żarową wolałbym to sprawdzić...

gregor75
16-07-2020, 15:25
Ad.1. SZukaj uszkodzonej wiązki regulacji fotela pod siedziskiem kierowcy

fido920
17-07-2020, 09:48
Ad.1. SZukaj uszkodzonej wiązki regulacji fotela pod siedziskiem kierowcy Dzięki kolego. Miałeś racje, jeden przewód z wiązki przecięty przez część stelaża przy maksymalnym podniesieniu fotela. Teraz tylko jak to polutować, wiązka krótka...Słaby dostęp...Może jakoś dam radę...;)

Katani
08-11-2020, 22:51
Witam , jestem nowy na forum. Od miesiąca posiadam mk4 2007 rok . Zauważyłem , że nie działa regulacja fotela góra dół (tylko taką mam elektryczną) , po przeczytaniu kilku postów z tego forum odnalazłem i wymieniłem bezpiecznik , regulacja fotela działa ale po kilku godzinach już nie pomimo iż fotel nie był używany , bezpiecznik znów przepalony. Wymieniłem już tak 4 bezpieczniki i sytuacja nadal się powtarza pomimo nie regulowania fotela . Czy może być tak , iż przez bezpiecznik przepływa prąd podczas postoju auta i doprowadza to do powolnego nagrzewania się bezpiecznika i po kilku godzinach następuje przepalenie? Dziękuję za ewentualną podpowiedź .

the2l
01-11-2022, 18:10
Witam.

Moj problem polega na tym, ze przestaje dzialac mi elektryczne podnoszenie/opuszczanie fotela kierowcy. Mowie "przestaje" dlatego, ze zeby dzialalo musze przycisk tak mocno gniesc zeby dzialalo a teraz to i tak juz w ogole nie dziala. Wyglada jakby przycisk albo wtyczna juz nie laczyla.

Moje pytanie: W jaki sposob dostac sie do przycisku zeby obejrzec wtyczke lub wymienic przycisk? Trzeba odkrecac caly fotel? Czy moze tylko plastikowy boczek fotela? Czy sam przycisk wyjdzie podwazajac go?

Juzek
01-11-2022, 18:25
Z tyłu fotela na dole po stronie, gdzie jest przycisk, jest śrubka na torx20, którą przymocowana jest blenda.

Potem należy energicznie odpinać blendę od fotela, poczynając od tyłu.

Przycisk jest umocowany w blendzie na wcisk. Aby go wypiąć trzeba zwolnić wąsy mocujące.

Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka

the2l
01-11-2022, 18:29
Dziekuje za informacje. Jutro sprawdze.

savo
10-01-2023, 14:35
U mnie podobnie, fotel żona ustawiła max do góry, a ja już nie mogłem go ściągnąć na dół��
Po walce udało się fotel ściągnąć na dół.
Moja recepta:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3439430&postcount=39

Koto77
29-07-2024, 17:22
Sprawa podnoszenia lub nie fotela w mondeo jest bardzo prosta. Winnym jest przełącznik, tam się wypalają styki. To powoduje palenie bezpieczników itd. Należy wymienić przełącznik i po temacie. Silniczek jak i śruba jest Ok, szkoda czasu na rozbieranie tego, to się nie psuje. Na stronie forda przełącznik fomoco jest po 45 zł.