esik
08-10-2017, 09:41
Proszę o sugestie jakie opony wybrać całoroczne do Focusa mk2 w rozmiarze 205/55 r16. Rocznie przejeżdżam ok 10000km, Większość to dojazdy do pracy w mieście. Dlatego wybór padł na całoroczne.
Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] jakie opony całoroczne esik 08-10-2017, 09:41 Proszę o sugestie jakie opony wybrać całoroczne do Focusa mk2 w rozmiarze 205/55 r16. Rocznie przejeżdżam ok 10000km, Większość to dojazdy do pracy w mieście. Dlatego wybór padł na całoroczne. weuek 08-10-2017, 10:14 Vredestein quatrac 5. Asymetryczne (najlepszy wybór dla wielowahacza) i cichutkie. juri2069 08-10-2017, 10:22 Michelin cross climate + Mój tesciu ma je od roku , a mieszka na prawdę tam gdzie w zimie mało kto dojeżdża:) bardzo zadowolony pod kazdym wzgledem , a zwlaszcze ze nie trzeba zmieniac Bump: Z drugiej strony skoro glownie po miescie to mozesz szukac czegos tanszego :) karloss 08-10-2017, 10:26 To jeszcze i ja dołożę: GoodYear 4seasons gen2. Mam takie w swoim focusie. Dodam, że pierwsza generacja tej opony było trochę głośniejsza. Te co mam świetnie zachowują się na suchym i mokrym i są bardzo ciche (mam wersję XL 205/55). Grzegorz MX 08-10-2017, 11:54 jak masz ESP to kupuj całoroczne. brak ESP - całoroczne odpadają w mieście - każdy start spod świateł - koła uślizgują się - wtedy lepsze zimówki - szczególnie w 1.8tdci aprox99 08-10-2017, 13:49 Nie kupuj Good Year,były na seryjnym wyposażeniu w Mondeo ,miałem ich wiele i wszystkie po krótkim czasie huczą i wyją TomFoc 08-10-2017, 14:21 Robisz 10000 km rocznie, więc wyrzucisz opony po kilku latach z uwagi na ich wiek, bo bieżnik będą miały jeszcze dobry. Po co więc wydawać niepotrzebnie pieniądze? Te wystarczą. Jeżdżę na nich od lat i są OK. https://www.oponeo.pl/model-opony/debica-navigator-2?gclid=CLSM0LWO4dYCFcgK0wodTHwBFQ gruby33 08-10-2017, 20:58 Jest trochę testów. Sam stoję na dniach przed zakupem opon. Najlepiej wypadają Michelin CrossClimate, potem Fulda Multicontrol i zaraz na równi z Fulda jest Kleber Quadraxer 2. Ja raczej wezmę Fulde ze względów finansowych inaczej wziął bym Michelin I radzę patrzeć na etykiety opon. Jest różnica czy opona ma ocenę A czy F. Oczywiście najlepiej wybrać z naj najlepszą ocena. weuek 08-10-2017, 23:48 jak masz ESP to kupuj całoroczne. brak ESP - całoroczne odpadają w mieście - każdy start spod świateł - koła uślizgują się - wtedy lepsze zimówki - szczególnie w 1.8tdci Bzdura wierutna! Zwłaszcza w 1.8 tdci, którym powożę. Może lepiej umiem. ;-) traper2000 09-10-2017, 08:38 Od ponad 10 lat jeżdżę na całorocznych GOODYEARa. Zacząłem na Hondzie Civic, potem Mondeo a teraz Focus. Zazwyczaj zakładam po zakupie auta a po 4-5 latach zmieniam auto z oponami :-), które wciąż wyglądają i jeżdżą OK. Wyleczyłem się całkowicie ze zmiany opon lato/zima. Rocznie robię 12-15tyś km głównie w mieście. Mój ostatni zakup 2016r to GOODYEAR VECTOR 4SEASONS G2. Juzek 09-10-2017, 08:51 Z jakimi prędkościami jeździsz? Wysłane z Szajsunga MkIV weuek 09-10-2017, 08:51 traper2000, A tak z czystej ciekawości: Wśród tych trzech kompletów goodyearów trafiłeś kiedyś na takie wyprodukowane w Polsce (Dębicy)? dorsiu 09-10-2017, 08:55 Tu masz test Auto Świata z 2016 r.http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/test-opon-calorocznych-w-rozmiarze-205-55-r16-czy-sa-dobre-na-kazda-pogode/t065n2 Tu test z 2017 r. http://www.auto-swiat.pl/porady/test-opon-calorocznych-205-55-r-16-dobre-na-wszystko/md8rbv Ogólnie przy oponach całorocznych liderów jest dwóch, czyli Goodyear4season drugiej generacji oraz Michellin CrossClimate. We wszystkich testach te opony są na podium. Jeśli masz mniej kasy do wydania, to celować w Klebera, Fuldę czy Vredestein. I co ważne, patrzeć na etykiety, bo ta sama opona występuję w różnych parametrach. Możesz mieć GoodYear-y w wersji lepszej, mniejsze opory toczenia, mniejsza głośność, ale możesz też mieć goodyear-y z większymi oporami toczenia i głośniejsze. weuek 09-10-2017, 09:02 Goodyearowym etykietom nie ma co ufać, bo głośność podają wybitnie optymistycznie (opony innych producentów są cichsze mimo wyższych liczb na etykietach). Zresztą, metodologia mierzenia jest nikomu w praktyce nieprzydatna, bo przy 80 km/h to żadna opona nie hałasuje tak, żeby przeszkadzała. Powinno być to mierzone przy 130/140 km/h. esik 09-10-2017, 11:23 Dostałem dobrą ofertę na Vredesteiny ale z roku 2016. Leżały w zakladzie od poprzedniej zimy. Cena za nie to 270zł (nowe 300). Myślicie ze warto za 30zł brać te leżaki? dorsiu 09-10-2017, 11:27 Etykieta etykiecie nierówna, ale po to są testy, żeby odróżnić opony ciche od tych, które generują więcej dźwięku. Zobacz ten test z AutoŚwiata z poziomem decybeli przy 80km/h. Goodyear 69 dB, a Hankook 71 dB. Jeśli coś jest głośniejsze pprzy 80km/h, to nie wydaje mi się, że Goodyeary będą głośniejsze przy 140 km/h od Hankooka. Abstra***ąc już od tego, że badanie głośności opon przy 140 km/h bez włączonego silnika to już ekstremalny wyczyn. weuek na jakiej podstawie twierdzisz, że opony innych producentów są cichsze od Goodyearów mimo wyższych liczb na etykietach? Jak to stwierdziłeś, mierzyłeś jakoś? Jakie opony były brane pod uwagę? I na jakiej próbie to mierzyłeś? Grzegorz MX 09-10-2017, 11:52 Bzdura wierutna! Zwłaszcza w 1.8 tdci, którym powożę. Może lepiej umiem. ;-) popędź do kiosku po dzisiejszy numer AutoŚwiat - tam jest test wielosezonówek vs zimowa/letnia. Doczytaj, może obiektywizm wróci. dorsiu 09-10-2017, 13:36 Dla tych, którzy chcą zerknąć na aktualny test opon całorocznych z Auto Świata. https://pobierz.to/folder/1799/QXV0b19Td2 Krótko podsumowując, do wzorowej dwójki (Goodyear4seasons i Michellin CrossClimate) dołączył nowy produkt Continentala AllSeasonsContact, co nie dziwi autorów, bo Continental zrobił oponę podobną/wzorowaną na Michellin CrossClimate (wyglądem bardzo podobne). Najlepszy stosunek opon cena/wydajność, polecane są Kleber Quadraxer2 i BF Goodrich GripAllSeason 2. esik jakie Vredesteiny ci zaproponowali za te 270 zł? Bo za 324 zł są już Goodyeary do kupienia https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-vector-4seasons-g2-205-55-r16-91-h/134358291?gclid=EAIaIQobChMIvN2Xgsjj1gIVSCrTCh1w0w bjEAAYASAAEgKhDvD_BwE weuek 09-10-2017, 14:29 popędź do kiosku po dzisiejszy numer AutoŚwiat. Ringier axel springier nie dostanie ode mnie ani złotówki. A głośność testowałem na dwóch kompletach, na tym samym aucie, drogach i w tych samych temperaturach. A potem przejrzałem etykiety opon od gy i stwierdziłem, że wszystkie są podejrzanie optymistyczne. Jest w tej kwestii samowolka - tych etykiet nikt nie weryfikuje. karloss 09-10-2017, 17:20 traper2000, A tak z czystej ciekawości: Wśród tych trzech kompletów goodyearów trafiłeś kiedyś na takie wyprodukowane w Polsce (Dębicy)? Ja na drugim aucie mam goodyeary 4seasons made in poland, w poprzednim mondeo miałem made in slovenia, a teraz w focusie germany. Jakieś wnioski? Bo dla mnie bez różnicy. evogrego 09-10-2017, 20:46 A ja mam za sobą dwa sezony z Dębicą Navigator 2. Jako osoba traktująca auto jako pojazd służący do prostego przemieszczania się z punktu A do punktu B nie mogę powiedzieć o nich złego słowa. Większość czasu poruszam się w mieście, raz/dwa razy w miesiącu robię 300km trasę i zarówno w zimie jak i w lecie zachowanie opon na drodze jest jak najbardziej poprawne. Lekki minus za dość wysoką głośność pow. 110km/h ... jednak cena zdecydowanie rekompensuje tą małą niedogodność. gruby33 10-10-2017, 09:38 Jestem ciekaw jak ta Dębica hamuje na mokrym :) Miałem jedna Dębice letnia i szału nie robiła. Jeździć jeździła ok ale jak przyszło mi awaryjnie hamować to mocno leciało auto do przodu. tiga1916 10-10-2017, 10:05 Z tańszych opon to polecam koreański Nexen, zużywają się minimalnie szybciej niż innych producentów ale hamowanie na mokrym po prostu bajka. traper2000 10-10-2017, 15:32 traper2000, A tak z czystej ciekawości: Wśród tych trzech kompletów goodyearów trafiłeś kiedyś na takie wyprodukowane w Polsce (Dębicy)? Szczerze mówiąc nie zwracałem na to uwagi. Zawsze zamawiałem przez internet i zwracałem uwagę tylko na rok produkcji (nie starsze niż rok). Możesz wierzyć lub nie, ale póki co nie zawiodły mnie a jeżdżę przez okrągły rok. Mój styl jazdy to ok 2000-2300obr do zmiany biegów, noga "średnia", nie ścigam się spod świateł. dorsiu 10-10-2017, 19:53 Jestem ciekaw jak ta Dębica hamuje na mokrym Co test to różnie wypada ta Dębica Navigator 2, jest nawet jeden test, co prawda dotyczy Dębicy Navigator w rozmiarze 195, w którym droga hamowania na mokrym tej całorocznej opony z prędkości 100 km/h wyniosła 93 metry!! http://blog.netcar.pl/2016/07/28/jak-zachowuja-sie-opony-caloroczne-latem/ Przypomnę, że w teście Auto Świata (opony całoroczne rozmiar 205) na mokrym z prędkości 100 km/h Michelin CrossClimate ma wynik hamowania 49,5 metrów, zaś GoodYear 4seasons 51,6 metrów, czyli jakieś 40 metrów mniej od Dębicy. Oczywiście, rozmiar opon inny, test i warunki inne, no i inne pewnie auto, ale jeśli ten test Dębicy jest wiarygodny, to bym się dwa razy zastanowił nad zakładaniem tych opon. Wojtek O. 10-10-2017, 20:43 Mój styl jazdy to ok 2000-2300obr Radził bym się tego oduczyć. Silnik ma dwumas i zmienną geometrię turbiny. Czyli właściwie poniżej 1900obr nie powinno sie za bardzo schodzić. Dodatkowo DPF lepiej się wypala przy wyższych obrotach. Naprawdę warto go czasem depnąć w podłogę. hindus 11-10-2017, 04:54 Naprawdę warto go czasem depnąć w podłogę. Jak dla mnie to to bardziej nadwyręża dwumas, niż delikatne przyspieszanie choćby od 1500 ;) Hooch180 11-10-2017, 07:32 Jak dla mnie to to bardziej nadwyręża dwumas, Im wyższe obroty tym mniej pracuje dwumas. hindus 11-10-2017, 07:44 Zaraz zaraz, chodzi przede wszystkim o moment siły przekazywany na koło dwumasowe. https://www.youtube.com/watch?v=YnaXB8q3uzQ Czyli dwumas niweluje różnice prędkości obrotowych z obu jego stron, rozkładając siłę od strony silnika w czasie. Więc jak na moje (chętnie poproszę o wyprowadzenie z błędu, jeśli się mylę) to duża różnica prędkości = duże obciążenie dwumasy. Czyli jeśli silnik kręci się z prędkością 1500 rpm i samochód nie przyspiesza, czyli te 1500 obrotów przechodzi przez skrzynię na koła, to dwumas dostaje stosunkowo niewielkie obciążenia. Dodajemy powoli gazu, obciążenia się zwiększają, by wraz z przenoszeniem tego momentu na koła wypłaszczyć się. Teraz druga sytuacja, mamy 2000 rpm i depniemy do deski. Silnik dostaje mocy i wkręca się na obroty, a dwumas musi nadążyć i przekazać to dalej na skrzynię - ale im wyższy moment siły tym bardziej sprężyny się rozciągają i tym bardziej mechanizm się zużywa. Czy coś pokręciłem? weuek 11-10-2017, 07:54 A do opon całorocznych jak się to ma? hindus 11-10-2017, 07:56 Nijak, zaczynając od postu #26 a na tym tutaj kończąc :) Wojtek O. 12-10-2017, 21:07 weuek masz w sumie rację i powinniśmy zakończyć na tym mieszanie o dwumasie co już było i tu i w każdym czasopiśmie motoryzacyjnym. hindus masz też dużo racji. Jednak silnik przy niskich obrotach wytwarza drgania dużo większe niż przy wyższych obrotach co wraz z przyśpieszaniem powoduje że te siły bardzo mocno rosną. Charakterystyka pracy silnika o małej liczbie cylindrów jest podobna do pracy starych pralek podczas wirowania. Im wyższe obroty tym gwałtowność zmian się zmniejsza, moment obrotowy wirujących elementów znacznie poprawia płynność, a dodatkowy wpływ na drgania mają nierówność stopnia sprężania między cylindrami ilości podanego paliwa do cylindrów, nierówna iskra. Warto zapytać serwisy kto najszybciej wymienia dwumas, najczęściej odpowiedź jest: kobiety, emeryci, taryfiarze i młodzi gniewni zostawiający pasy gumy pod każdymi światłami. Tak że nie mulić i nie "strzelać" ze sprzęgła Ja zazwyczaj przyśpieszam but w podłogę i jedyny dwumas jaki kiedykolwiek wymieniłem to dla tego iż padł wysprzęglik i cały komplet zmieniłem. A sprzęgło i Dwumas leżą na półce. Proponuję poszukać info gdzie indziej a tu wróćmy do kapci dolar1355 14-10-2017, 16:50 Ja osobiście polecam Uniroyal AllSeasonExpert, kupiłem do Pandy i teraz do Focusa. Jeździłem 3 lata i są super.:wink: kuras1000 14-10-2017, 22:52 obecnie fajny i tani wielosezon to Nexen NBlue 4 Seasons. blusur 14-10-2017, 23:14 Jakieś opinie o Maxxis AP2 All Season? Mam zamiar przejść o rozmiar wyżej (215/50 R17) i do tej pory moim faworytem były Vredestein Quatrac 5 dodo34 16-10-2017, 18:00 obecnie fajny i tani wielosezon to Nexen NBlue 4 Seasons. Mozesz co więcej napisać? Bo słyszałem różne opinie, niekoniecznie pozytywne. Choć sam Nexena sobie chwaliłem (SU4), to podobno ta opona jakaś szczególnie dobra nie jest. kuras1000 16-10-2017, 18:04 Mozesz co więcej napisać? Bo słyszałem różne opinie, niekoniecznie pozytywne. Choć sam Nexena sobie chwaliłem (SU4), to podobno ta opona jakaś szczególnie dobra nie jest.Są już opinie użytkowników na necie. Ogólnie bardzo dobre. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka dodo34 16-10-2017, 18:09 Są już opinie użytkowników na necie. Mam nadzieję, że nie chodzi Ci o te "opinie" z oponeo? :P Tempos123 16-10-2017, 18:28 Hmm, ten Nexen jest np. tutaj: http://www.auto-swiat.pl/porady/test-opon-calorocznych-205-55-r-16-dobre-na-wszystko/md8rbv faktycznie jest to bardzo ubogi test, który nic nie pokazuje oprócz dróg hamowania w poszczególnych warunkach, ale zawsze coś... 5 miejsce, więc nawet w czołówce. Mogli by odświeżyć test z zeszłego roku: http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/test-opon-calorocznych-w-rozmiarze-205-55-r16-czy-sa-dobre-na-kazda-pogode/enc349 chętnie bym się zapoznał z zaktualizowanymi wynikami o nowe modele opon, w tym o następcę crossclimate - crossclimate+ kuras1000 16-10-2017, 18:35 Mam nadzieję, że nie chodzi Ci o te "opinie" z oponeo? :PŻe niby sponsorowane ? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka weuek 16-10-2017, 18:56 Raczej moderowane. Ale jak dasz piątkę, to może przejść, bo nie czytają. No i nie ma tam w sklepie słabej opony - wszystkie warto kupić. Tempos123 16-10-2017, 19:38 http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-All-Season-Tyre-Test.htm Chyba najświeższy test opon całorocznych. Dzięki _harry za podrzucenie linka :) Wrzucam tutaj, może komuś jeszcze się przyda. dorsiu 17-10-2017, 08:29 Hmm, ten Nexen jest np. tutaj: http://www.auto-swiat.pl/porady/test...szystko/md8rbv faktycznie jest to bardzo ubogi test, który nic nie pokazuje oprócz dróg hamowania w poszczególnych warunkach, Ten test nie jest ubogi, bo to tylko zajafka jest, czyli wstęp do testu. Cały, szczegółowy test masz w numerze "Auto Świata", co zresztą jest napisane na tej strone "Wyniki tegorocznego testu opon całorocznych w rozmiarze 205/55 R16 znajdziecie w „Auto Świecie” z 9 października 2017 r." Link do tego numeru podałem wcześniej. kuras1000 21-10-2017, 08:38 Ten test nie jest ubogi, bo to tylko zajafka jest, czyli wstęp do testu. Cały, szczegółowy test masz w numerze "Auto Świata", co zresztą jest napisane na tej strone "Wyniki tegorocznego testu opon całorocznych w rozmiarze 205/55 R16 znajdziecie w Auto Świecie z 9 października 2017 r." Link do tego numeru podałem wcześniej.Widziałem w gazecie. Całkiem nieźle wypadły te opony. Jakbym kupował nowy komplet to nie wahał bym sie. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Janush 10-10-2019, 13:01 Witam, mam zamiar kupić opony całoroczne goodride Sw602 proszę o opinię karloss 10-10-2019, 13:26 Witam, mam zamiar kupić opony całoroczne goodride Sw602 proszę o opinię W tytule pytasz to odpowiadam: GoodYear 4 seasons Vredestein Quatrac 5 tryhp3 10-10-2019, 13:40 Witam, mam zamiar kupić opony całoroczne goodride Sw602 proszę o opinię Chińczyki i jeszcze całoroczne, idealna kombinacja... Petrozaur 10-10-2019, 14:31 Witam, mam zamiar kupić opony całoroczne goodride Sw602 proszę o opinię W teście wypadają dość hmm... blado: https://www.auto-swiat.pl/porady/test-opon-calorocznych-20555-r-16-dobre-na-wszystko/wvcwn21 Jeździłem na Michelin Crosslimate+ i to naprawdę dobre opony. W zimie były lepsze niż Firestone Winterhawk a w lecie jak dobre letnie, AdoKrycha007 11-10-2019, 07:37 opony całoroczne w naszej strefie geograficznej, to jak kondomy wielokrotnego użytku... :roll: i jeszcze chińczyki... :lol: potem Polskie Drogi mają używanie z filmikami z potrójnymi tulupami na prostej drodze przy 40/h :roll: Ze_ja 11-10-2019, 09:45 Całoroczne to niby takie "do wszystkiego, czyli do niczego", ale... rozumiem, że są sytuacje, w których są dobrym wyborem. Sam się poważnie zastanawiałem i poniekąd nadal chodzą mi po głowie. Chodzi o sytuacje typu drugie, czy trzecie, mało używane auto. Do tego głównie w mieście i nie na południu kraju. Tam prawdziwe zimówki nie mają za wiele okazji do zapoznania ze śniegiem i lodem, a mokre błoto i breję śnieżno-solno-piaskową to dobra letnia opona potrafi nierzadko okiełznać lepiej, niż wiele zimówek. Także w takich sytuacjach właśnie całoroczne mogą być świetnym wyborem, bo w niższych temperaturach są lepsze od letnich a latem nie są tak słabe, jak zimowe. Jak ktoś pokonuje danym autem 5-7 tysięcy km rocznie i rzadko zapuszcza się poza "czarne" drogi miasta i okolic, to wtedy całoroczne jak najbardziej tak. Ale... wtedy żadnego oszczędzania i brać najlepsze modele marek premium lub chociaż najlepiej wypadające w testach średniaki, typu Fulda. Tania chińszczyzna w wersji całorocznej to już przegięcie. Zamiast średniej półki lato + średnia półka zima można do takiego miejskiego, mało używanego auta kupić jeden komplet premium całorocznych i będzie wystarczająco dobrze. Z pewnością lepiej, niż brać 2 komplety najtańszych opon. Ale podkreślam, jak już całoroczne, to z górnej półki, do mało używanego auta, którym nie jeździ się szybko w trasy ani nie zapuszcza regularnie w góry zimą. Czasem lepiej zaoszczędzić wybierając popularniejszy / tańszy rozmiar, niż niższej klasy oponę w "droższym rozmiarze". Oczywiście tam, gdzie to możliwe, w zakresie dopuszczanych rozmiarów felg i opon. Sam do prywatnej Foki (mało używana) myślałem o całorocznych Vectorach FS G2, ale... mam 2 komplety felg :) I jakoś chyba jednak zostanę przy dwóch zestawach opon, na dwóch zestawach felg. luckyboy 11-10-2019, 10:54 Ja do swojego rodzinnego kombi zamontowałem całoroczne i właśnie Goodyear 4season g2, w rozmiarze 195/65/15 komplet opon wyszedł mnie 850zl. Osobiście nie mam potrzeby posiadania opon sezonowych. arturek 12-10-2019, 15:00 Witam Proszę o merytoryczną dyskusję, a nie prywatne "wycieczki", bo wątek zostanie zamknięty pozdrawiam Arturek |