Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Wymiana radia Jakie proponujecie
ChceMiecCMAXa 25-01-2018, 19:49 Witajcie forumowiecz, audiofile, fordofile,
Natrafiłem na taki oto produkt: RADIO STACJA MULTIMEDIALNA FORD MONDEO S-MAX C-MAX,http://www.ten-tech.pl/radio-stacja-multimedialna-ford-mondeo-s-max-c-max-p-1196.html bardzo mi się to podoba. Czy ktoś z was ma taki zainstalowany? Moje auto to Ford C-Max z 2007 roku, mam radio Balupunkt_travelpilot_EX_ i chciałbym je podmienić pod takie cudo. Czy to łatwa operacja? Z podłaczeniem kabelek i włożeniem nie miał bym problemu, ale chcę wiedzieć jak z podłączaniem do GPS, czy też wystarczy połączyć kabel od GPS do tego nowego radia i tyle? A może macie tańsze, inne, które polecacie?
Pozdrawiam
R_u_f_u_s 25-01-2018, 20:19 Bez jaj, 1400 zł za Windows CE?
Mamy rok 2018, nie 2005 :)
Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka
Ja ostatnio zmieniałem radio i polecam coś na androidzie, najtaniej i największy wybór jest na AliExpress.com. Radio możesz kupić od ok. 700-800 pln. Kupuj z wysyłką z UE wtedy jest szybko i bez dodatkowych opłat. Prawdopodobnie będziesz musiał zamontować nową antenę GPS i separator antenowy. Recenzje swojego radia i trochę informacji odnośnie montażu przedstawiłem tu (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=270516).
ChceMiecCMAXa 26-01-2018, 12:36 Bez jaj, 1400 zł za Windows CE?
To co proponujesz ?
Ja ostatnio zmieniałem radio i polecam coś na androidzie, najtaniej i największy wybór jest na AliExpress.com. Radio możesz kupić od ok. 700-800 pln. Kupuj z wysyłką z UE wtedy jest szybko i bez dodatkowych opłat. Prawdopodobnie będziesz musiał zamontować nową antenę GPS i separator antenowy. Recenzje swojego radia i trochę informacji odnośnie montażu przedstawiłem tu (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=270516).
Takie coś znalazłem na alldrogo, innaczej wygląda od twojego.
ChceMiecCMAXa 27-01-2018, 16:38 Bez jaj, 1400 zł za Windows CE?
Ale uruchamia się szybnciej w porównaniu do tego co zaproponował mottom, 30 sekund do uruchomienia radia. Tutaj jest znacznie szybciej.
R_u_f_u_s 27-01-2018, 23:07 Jak chcesz coś, co uruchamia się szybciej - proszę bardzo, Twoja kasa.
Co z funkcjonalnością?
W tej chwili tylko stacja na Androidzie.
Ewentualnie jakieś radio, które obsłuży Android Auto (np. takie od Sony (https://www.mediaexpert.pl/radia-samochodowe/radio-samochodowe-sony-xavax100-eur,id-787203?gclid=CjwKCAiA47DTBRAUEiwA4luU2XYc4ncj_NVuj YxtbH29IYDY36ZdhhvnkPNn8De-CHSkJsTE8YL1jRoCZZEQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=COvJ_MSg-dgCFYXFsgodW1wF4A)).
Na AliExpress tego jest pełno, na forum FCP był też już wątek o tym - polecam poszukać.
Ale uruchamia się szybnciej Muszę przyznać, ze trochę dziwne wymaganie. Radio uruchomi się szybciej o 10 -15 sek, ale tracisz na funkcjonalności. Jeżeli szukasz czegoś na androidzie co uruchamia się szybko to polecam radio firmy joying. Jest niestety sporo droższe.
Witam. Posiadam w samochodzie radio Blaupunkt TravelPilot. Chciałbym zmienić. Jakie proponujecie takie do max 800zł. Dobrze byłoby gdyby współpracowało z manetkami przy kierownicy.
Pewnie EX masz.
kolejność jakości
6000CD->chińczyk->owalne sony w kwadratowej ramce->Blaupunkt FX.
Wszystko nieoryginalne co chcesz wsadzić w miejsce obecnego wymaga ramek i zmian w instalacji, pilot przy kierownicy dobrze działa z oryginalnymi radiami, chińczyki trzeba przyuczać.
Wszystko nieoryginalne co chcesz wsadzić w miejsce obecnego wymaga ramek
a nie prawda
są chińczyki co pasują plug & play
i nie wszystkie radia cza uczyć ;)
są chińczyki co pasują plug & play
i co to wniosło do tematu?
Pomogło jakoś?
Tak jak Antej napisał w zależności od ksztaltu.
Jeśli kupisz do 800pln to musisz się liczyć z jakością tego urządzenia, wydasz około 1000 to tylko podmieniasz i wszystko nawet bez przyuczania przycisków będzie działać, oczywiście jeśli zamierzasz kupić dedykowane.
Jeśli kupisz uniwersalne to dodatkowe koszty to ramka i canbus
Patriko1 02-10-2020, 14:18 Witam rozważam kupno radia multimedialnego.
I teraz pytanie jakie kupić by płynnie działało.
Głównie chodzi o navi googla, kamerę cofania i jakieś Spotify, bądź YT.
Znalazłem coś z taką specyfikacja przesyłam SS pod postem z góry dzięki za podpowiedź https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201002/19184d14d7baede62323231ac9f68b81.jpg
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Telefon w kieszeni masz z 1GB RAM czy wiecej, działa plynnie?
Roznicy nie ma w logice przy wyborze urządzeń, ceny tez porównywalne telefon/stacja multimedialna.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=313366
Witam
Jakie radio szukasz ?:
- kwadrat
- czy owalne
Czytam o sporych problemach w radiach tańszych firm z chin opartycn o system Android i warto zastanowić się nad radiem z systemem Windows CE 6.0 (stabilna nakładka dla Forda i bez problemowy tuner FM jak i łatwa, i szybka praca car multimedia :)
Patriko1 03-10-2020, 11:13 Zdecydowanie kwadrat, chciałbym żeby wszystko było obsługiwane z poziomu ekranu bez zbędnych guzików itp.
Generalnie jak nie znajdę nic sensownego to rozważam opcje wsadzenia tableta...
Tylko wtedy trochę więcej zabawy
czy owalne
a kolega widział kiedyś owalne radio w Cmax?
Albo inaczej, czy może kolega pokazać ramkę z Cmaxa na owalne radia?
Patriko1
Czytał kolega podlinkowany temat, czy dalej będzie to puste gadanie?
Patriko1 03-10-2020, 11:36 Czytał znalazłem coś takiego w miarę rozsądnej cenie.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201003/9c2ac91ea0187aa16937e23718ee2f65.jpg
Witam Kolegę
Jak poszukiwania i zmiany audio na lepsze ?
Na Allegro radia z napędem na Androidzie oscylują od 1000 wzwyż, znalazłem także jedno na Windowsie CE6.0 podobne do mojego co kupiłem
https://allegro.pl/oferta/ford-focus-kuga-transit-nawigacja-dvd-radio-bt-3g-8439074847
PS.
Ktoś doradzi jak nitować głośniki PremiumSound do drzwi tak aby nie połamać w miejscu otworów plastyku (lepiej pościągać blachę z prowadnicy i przykręcić głośniki na wylot śrubami, gdyż na całym komplecie przy dwu nitach pękło i wzmocniłem to miejsce klejem na gorąco. Nic nie drga i trzyma się to mocno "Membrany plastykowe i wentylowany magnes a na dodatek moja wersja z dławikami i kondensatorem, suba nie potrzebuję :D. Ktoś wspomniał na forum, że syczki od Sony takie same jak oryginały FoMoCO, nie nie, te lepsze są dużo głębsze, ale mieszczą się w słupku"
Jak to wstawiają w fabryce - jestem ciekaw ??? )
Wiele osób "przy mnie" przekonało się ze te same głośniki ale po zmianie radia z 6000CD na fabryczne sony lub blupunkt fx nagle grają lepiej.
Zwykle siadamy w aucie przy okazji innych tematów, a jak rozmowa przechodzi na audio to podkładam radio na sony.
Efekt jest odczualny i potem 6000CD jakoś kaleczy uszy.
Jak ma być dźwięk a nie wizualne fajerwerki to odpuść sobie androida.
Witam. Jakie radio możecie polecić na androida? Na aliexpress jest wiele ale nie ufam im jeżeli chodzi o sterowanie z kierownicy.
... również rozważam zakup androida, ale troche to rozważam, opinie są różne w necie odnosnie tych "chińskich wynalazków"
Są bardzo podzielone,jedni chwalą a inni odradzają. Niby za 800zl można mieć już przyzwoity sprzęt.
Coxik154 26-12-2020, 20:24 Ja kupiłem takie kolor czarny.
Początkowo miałem resety i się mocno zniechęciłem ale wianą okazał się padający alternator.
Teraz jest wszystko ok.
Antena w samochodzie jest bardzo marnej jakości na sztukę założona. (wyrwana przed zakupem auta) nawet na fabrycznym radiu problem z odbiorem FM.
Przez telefon hotspot i stacje online i jest git.
Na dzień dobry zmiana lunchera, ten fabryczny jest... Brzydki.
Dźwięk... Spoko audiofilem nie jestem mi wystarcza. Śmiem twierdzić iż lepszy niż fabryczne. Mapy, yanosik, spotify, youtube.
Jedyne co mnie denerwuje to zbyt jasny wyświetlacz mimo ściemnienia na maxa, ciche komunikaty w yanisiku mimo ustawienia na max
Przyciski na kierownicy programowane w menu radia. Canbus nie potrzebny. Kamery nie instalowałem.
116957
Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
ChceMiecCMAXa 28-12-2020, 08:08 Witam. Jakie radio możecie polecić na androida? Na aliexpress jest wiele ale nie ufam im jeżeli chodzi o sterowanie z kierownicy.
Kolega kupił takie radio, na allegro oferta ma taki tytuł Radio Android 9 DVD 4/64 GPS FORD Mondeo Focus Kug. Do radia kupił jeszcze kamerę na tył. Więc wyszło mu coś około 1400 zł. Z montażem poradziliśmy sobie sami. I tak, sam kiedyś byłem tym zainteresowany ale teraz wolę już fabrycznego Blaupunkta niż te chińskie wynalazki za 1000 zł. Ten znajomy też pewnie tak już uważa, no ale nie chcę się przyznać. Już wolałbym kupić coś markowego typu pionnier.
krystian3310 06-09-2021, 22:30 Witam jestem zielony w temacie chciał bym prosić o poradę kupiłem ostatnio cmaxa z2007roku mam tam radio Blaupunkt travelpilot xe chciał bym sobie je wymienić na stację tylko nie mam pojęcia która wybrać żeby była dobra ,proszę o pomoc
Hej,
chciałbym wymienić radio w moim C-Maxie na jakieś nowsze 2DIN wspierające Android Auto (nowe Sony, Pioneer, Kenwood czy coś podobnego). Jakich przejściówek potrzebuję? Na pewno ISO adapter, ale z tego, co rozumiem, trzeba coś jeszcze żeby działało sterowanie z kierownicy, tak? Całkiem zielony na razie jestem w temacie.
Jeśli podobny temat istnieje, proszę przekierujcie mnie do niego - sam szukałem, ale nie jestem na tyle obeznany w temacie żeby np wyciągnąć wnioski z wątków o innych, a podobnych, modelach auta.
Cześć.
Podpinam się pod pytanie wyżej ale mnie interesuje jak działa c+ z nie fabrycznym radiem z android auto typu jak wyżej(Sony, Pioneer itp) np z Sony XAV-AX1000.
Cmaxie nie ma C+, więc nie ma tego problemu.
Poszukaj tematów o radiach w autach z C+.
Darko2023 12-07-2022, 23:00 mam c-max produkcji 14.12.2007 i radio Sony II gen. owalne wciskane na zatrzaski "blaszki" i myślę nad zmianą albo org. z nawigacją i wejściem na karty SD (i tu pytanie czy z karty można słuchać muzyki? ) czy może pójść w zamienniki z Androidem ? jeśli android to jakie radio możecie polecić ?
P.S. Sory za jakość zdjęcia
Oryginał FX w szarej ramce, obsługuje MP3 z SD, chyba że masz 1.5k na radio to wtedy z Androidem.
Darko2023 13-07-2022, 11:01 Widziałem tez na olx i allegro jakieś na androidzie za 600-800zl warte są uwagi ?
Kupiłbyś telefon o takich parametrach?
W aucie poziom frustracji na wolne działanie będzie wyższy.
jest odpowiedni wątek co kupować
popularne radio to isudar
a parametry takie lub podobne
https://allegro.pl/oferta/radio-android-ford-mondeo-mk4-convers-px6-4-64gb-11049888487?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_ss&ev_adgr=rtvagd&ev_campaign_id=15011587598&gclid=CjwKCAjw2rmWBhB4EiwAiJ0mtSFkVw8w84qdW6jHrbi1 iOOKzIZHz1D6yqHrAb-s2fy87w046oYCUxoC_yAQAvD_BwE
Darko2023 13-07-2022, 22:57 jest odpowiedni wątek co kupować
popularne radio to isudar
a parametry takie lub podobne
https://allegro.pl/oferta/radio-android-ford-mondeo-mk4-convers-px6-4-64gb-11049888487?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_ss&ev_adgr=rtvagd&ev_campaign_id=15011587598&gclid=CjwKCAjw2rmWBhB4EiwAiJ0mtSFkVw8w84qdW6jHrbi1 iOOKzIZHz1D6yqHrAb-s2fy87w046oYCUxoC_yAQAvD_BwE
poczytałem trochę forum ale nigdzie nie znalazłem nic konkretnego dotyczącego radia Android do C-Maxa w prostokątnej ramce... dlatego pytałem tutaj czy ktoś może polecić jakiś konkretny model bo z wersji owalnych widziałem w przedziale 1000-2000zł ale cena to raz a dwa to nie pasują do c-maxa...
Bump: Oryginał FX w szarej ramce, obsługuje MP3 z SD, chyba że masz 1.5k na radio to wtedy z Androidem.
a czy te radio ma wbudowany moduł GPS czy trzeba dokupić ?
GPS trzeba dokupić, koszt 50zl (i nie jest to tania chińszczyzna).
Androidy, te polecane robią w obu frontach.
Szary FX sprzedał się 12h temu, był w dobrych pieniądzach, mimo że nie wiadomo co z RAM.
Srebrne ze szrotów z Kugi potrafią kupować za 850, trochę przesada,ale widać że cena odpowiada.
Kolejny szary
https://allegro.pl/oferta/ford-c-max-lift-radio-nawigacja-navi-12382541626
Darko2023 14-07-2022, 23:09 GPS trzeba dokupić, koszt 50zl (i nie jest to tania chińszczyzna).
Androidy, te polecane robią w obu frontach.
Szary FX sprzedał się 12h temu, był w dobrych pieniądzach, mimo że nie wiadomo co z RAM.
Srebrne ze szrotów z Kugi potrafią kupować za 850, trochę przesada,ale widać że cena odpowiada.
Kolejny szary
https://allegro.pl/oferta/ford-c-max-lift-radio-nawigacja-navi-12382541626
możesz podesłać jakiś link do modułu GPS ?
o jakich Androidach mówisz ? które możesz polecic ? (może za jakiś czas się zdecyduje na zakup i chciałbym wiedziec w jaki model celować)
jakie mapy do Blaupunkta FX (takiego jakiego wrzuciłeś w linku) gdzie je pobrać ?
Co masz na myśli że nie wiadomo co z Ram ?
Czy do FX'a może podłączyć przedłużkę do usb i z tego słuchać mp3 ?
bardzo dziękuje za odpowiedzi i Pomoc. Pozdrawiam Darko
Nie cytuj całych postów zwłaszcza gdy odpowiadasz bezpośrednio na nie.
1.nie ma linku do tych anten (nowych) które używam przy zakładaniu Navi, szukaj używek z aut.
2.temat o Androidach jest na forum, nie polecam żadnego
3.mapy kupuje się w ASO
4.o RAM w FXach jest temat na forum
5. Nie można, do takich celów służy zewnętrzny moduł BTw odpowiedniej wersji
2.temat o Androidach jest na forum, nie polecam żadnego
To tylko Twoje zdanie
Mam dwa i polecam
Teraz szukam trzeciego do DUŻEJ kropki :)
Wszystko zależy co kto kupi
Jakie radio i parametry podałem wyżej
tylko Twoje zdanie
Tak samo jak Twoje.
Moja opinia jest znana na forum i wiele osób ją potwierdziło.
Jak ma się mniej niż 1.5k do wydania to nie kupuje się chińczyka.
Darko2023 15-07-2022, 13:13 Ok to muszę poczytać o co chodzi z tym RAM w radiu FX.
1. A co do tego radia mam jeszcze takie pytanko czy to radio ma wbudowany moduł bluetooth przez który można słuchać muzyki z telefonu czy tam jest tylko do rozmów? I do muzyki wchodzi w grę tylko karta SD lub zewnętrzny moduł bluetooth ?
2. Kolejne pytanie odnośnie radia to czy mozna jakoś wgrać polskie menu ?
3. Czy jest sens kupować moduł GPS i kombinować z mapami do tego radia ? Jak z aktualizacjami itp ?
4. Czy jest możliwość podłączenia kamery cofania do Radia FX ?
z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi
Darko2023 02-08-2022, 21:52 Hallo Ktoś coś ? odpowiedzi na pyt. 1, 2, 3 już sam rozszyfrowałem, ale zastanawiam się nad tą kamerą cofania, jest możliwość montażu ? radio z tyłu ma tylko wyjście na gniazdo antenowe i Fakra - pod fakra podpiąłem GPS'a. I tereaz zastanawiam się jak i gdzie wpiąć chinch do kamery ?
robotyka 14-12-2023, 12:10 Cześć
W zeszłym tygodniu elektryk wymontował mi radio z samochodu powiedział że się popsuło i rozładowuje akumulator.
W związku z tym staje przed wyborem Radia z Androidem.
Macie coś polecacie z tego co się zorientowałem radia do C-max-a są od 300 - 1500 zł.
Chciałbym coś wybrać dobrego i w miarę możliwości taniego. Żeby ilość RAM-u był wystarczający na działanie Map Google.
4gb ram minimum. Pełno jest tego na forum
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=294963
|