Zobacz pełną wersję : jak to jest z tymi hamowniami
sanczo17 08-11-2019, 19:57 Mam Pytanie
jak to jest z tymi hamowniami co hamownia to inne wykresy mocy
zrobiłem ostatnio pomiar sprawdzający na innej hamowni i nijak ma to się do rzeczywistośći
bo któraś musi kłamać
rozumię błędy żędu 5%
ale nie 20%
czy one są jakoś kalibrowane?
albo ktoś "grzebie" przy pomiarach
albo nieumiejętnie ją obsługuje
no i są takie, które mają zawyżoną kalibrację... znam kilka takich :D
Tu jest chyba wolna amerykanka.
Poprawność pomiarów deklaruje producent.
Chyba nie ma laboratoriów, gdzie można by zamówić sprawdzenie poprawności pomiarów.
Ewentualnie jak ktoś posiada, niech wrzuci przykładowe świadectwo sprawdzenia.
producent zazwyczaj kalibruje hamownię z dokładnością do dosłownie kilku KM
ale operatorzy kombinują przy pomiarach, albo źle obsługują spzręt
Dobrze jest jeśli aparat pomiarowy jest okresowo sprawdzany.
hamownia inercyjna, w ogóle nie potrzebuje takich poprawek, bo tam nic się nie zmienia, nawet za 100 lat :D
w większości obciążeniówek, jest program, który ma odpowiedni algorytm, który wyklucza możliwość pracy na rozkalibrowanym urządzeniu :)
I to również można poddać sprawdzeniu.
nie zrozumiałeś chyba o czym mówię, problem nie jest w urządzeniach, tylko operatorach!!
więc mogą przyjechać urząd miar, Urząd Dodzoru Technicznego
wysprawdzać do woli itd. a operator i tak zrobi co chce :P
sanczo17 09-11-2019, 20:42 Dużo jest małych garaży co kupują z drugiej ręki hamownie już wysłużone rozkalibrowane
inaczej to działa jak mierzy przed i po chiptuningu to mu tam pokaże ile dodało koni
ale ni jak ma się to z rzeczywistością
osttanio byłem na takiej dlatego że miałem blisko ale powiem nigdy więcej już nie pojadę
pytanie czemy koleś hamował tylko na 5 biegu?
coś mówił że ma jakieś ograniczenia tylko nie wiem jakie
powiedział mi że to bez różnicy na 5 czy 6 biegu
zazwyczaj hamuje się na biegu bezpośrednim, bez przełożeń i w 6-cio biegowej jest to b5
jazda na 6b często oznacza duże prędkoci, dla ST 2.0 to ok. 295km/h a to granica wytrzymałości dla opon letnich Y !!!
czasami nawet na 4b bo na 5b jest take za szybko!!
zhamowanie mocnego auta na hamowni inercyjnej, wymaga jazdy na wysokich biegach, bo brak jest wystarczającego obciążenia
na obciążeniowych, teoretycznie, można nawet na 3b, ale to bez sensu, za duże straty na przełożeniach skrzyni, możliwość uślizgu rolek itd, itp.
sanczo17 09-11-2019, 22:20 Czyli hamownie podwoziowe które mierzą moc na kołach są jedne z lepszych i bezpieczniejszych do mierzenia mocy i jej podnoszenia
Piasek80 10-11-2019, 06:56 To też element biznesu:
przyjeżdża klient zciuranym struclem któremu handlorz minimum 100 z blatu zdjął, jest świecie przekonany o prze... niezwykłości swojego wozu i co ma mu powiedzieć człowiek który za chwilę zainkasuje 800-1000zł czystego pieniądza za soft "że panie, tutaj to na dzień dobry 30KM brakuje do serii" ? (bo przepływka tnie, turbo ledwo zipie, EGR chodzi jak mu się chce a wtryski na granicy złomu dymią jak Batory i jeszcze milion błędów w sterowniku spowodowanych kastracją a ten "edża" nalał w silnik spuszczając uprzednio motodoktora po handlorzu). Przecież ów jegomość w najlepszym wypadku obrzuci go inwektywami i obsmaruje w necie jaki to szarlatan i oszust bo pojechał do innego i tam mu pokazało 10KM więcej od serii a po chipie +40.
No nie, każdy płaci podatki i nikt lekką ręką nie puści, ile klient chce - tyle klient "ma" :)
Obstawiam że dobre tuningownie gdzie kolejka chętnych na 2 tygodnie jak wyczują że kierownik kumaty no to zrobią pomiar jak należy i najpierw drukną listę gratów do wymiany aby auto zbliżyło się do serii a dopiero potem możemy coś dłubnąć ale cała reszta to tylko czysty biznes.
Swoją drogą byście widzieli jakie wzięcie mają ci magicy z olx co za 300zł softa przez OBD wrzuca i wułala +50KM
I weź takiemu powiedz że to jedzie gorzej jak twoja seria - no oczy ci wydrapie.
Na sam pomiar, nawet ten realny i dokładny ma wpływ wiele czynników jak chociażby temperatura otoczenia i IC która wiele zmienić potrafi, wystarczy tylko nieuwzględnić korekcji temperaturowych. Ten sam silnik w temp. otoczenia np +5 i zimnym IC pokaże inny wynik niż kiedy temp. otoczenia to np +25 a IC`k zgrzany już którymś z kolei pomiarem.
jacusslavus 18-11-2019, 12:08 ... czyli jak ktos to nieumiejętnie zrobi, to można nawet opony zniszczyć?
oczywiście, co wielokrotnie się już zdarzało ;)
|
|