Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Szybą czołowa pękła - jakie koszty, gdzie robić

pbobek
05-01-2011, 14:07
Witam. W czasie powrotu z nart na włoskiej autostradzie dostałem kamieniem w przednią szybę. Trochę się wystraszyłem ale powiedziano mi że bez problemu można to skleić bez konieczności wymiany (spełnia wymagania: 10 cm od krawędzi oraz nie znajduje się w polu widzenia kierowcy, uszkodzenie mniejsze od 5 zł monety).

Szyba podgrzewana, solaryczna z czujnikiem deszczu.

Po powrocie udałem się do dwóch warsztatów.
W CAR GLASS od razu powiedziano mi że nie da się skleić ze względu na podgrzewanie. Koszt tej szyby jaki mi podlali to ok 3200 + 640 za wymianę.
Następnie zadzwoniłem do firmy Autoglass Jaan przedstawiłem całą sytuację i zapytałem się czy można skleić. Odpowiedziano mi że bez problemu jeżeli spełnia w/w warunki. Cena 140 zł z dożywotnią gwarancją. Umówiłem się i pojechałem na naprawę. Po przyjeździe dowiedziałem się że nie mają takiej szyby na magazynie i naprawy dokonają na moją własną odpowiedzialność (szyba może pęknąć) szanse jakie mi dawali to 50/50 więc zrezygnowałem. Koszt szyby jaki mi podali to 2800.

Zadzwoniłem do forda z pytaniem o cenę szyby i wymiany:
4500 PLN - szyba,
200 PLN - klej,
2x137 PLN - jednorazowe listwy
i chyba ok 400 PLN wymiana
5374 PLN to kupa kasy. :shock:

Ubezp szyb nie mam ale jak się dowiadywałem to pula na cały rok to 2000 PLN wiec i tak trzeba będzie dołożyć, AC - strata zniżek.
Póki co pajączka jeszcze nie ma i można jeździć, pytanie tylko jak długo i co potem.

Stąd moje pytanie czy ktoś z Szanownych kolegów spotkał się z podobną sytuacją? Czy faktycznie tej szyby nie można skleić?

Pozdrawiam
PB

Slartibartfast
05-01-2011, 15:01
wiec i tak trzeba będzie dołożyć, AC - strata zniżek
Przekalkuluj czy na pewno strata zniżek będzie wyższa

Spróbuj jeszcze tu: http://www.szybysamochodowe.waw.pl/
Robilem tam 2 lata temu mały odprysk na szybie (w polu widzenia kierowcy!). Trzyma do dziś

pbobek
05-01-2011, 15:15
Rozumiem że szyba również solaryczna i podgrzewana?

Slartibartfast
05-01-2011, 15:17
Niestety niepodgrzewana - ale zadzwoń, zapytaj - próba nie strzelba

pbobek
05-01-2011, 15:27
Ok. Dzięki wielkie. Miła Pani powiedziała mi ze koszt do 200 zł i ryzyko pęknięcia 1% biorę na siebie. W pt albo sobotę może uda mi się to załatwić bo w 15 min tam nie dojadę dzisiaj :P

pawel2m
05-01-2011, 16:36
Ubezpieczenie Pakiet szyby, a raczej szkoda na szybie nie powoduje utraty zniżek AC, taki jest zamysł tego.

Jeśli ktoś tego nie ma, to zgłasza z AC i leci po żniżkach.

pbobek
05-01-2011, 16:49
Ubezpieczenie Pakiet szyby, a raczej szkoda na szybie nie powoduje utraty zniżek AC, taki jest zamysł tego.

Ok, tylko problem polega na tym ze płacąc za ubezp szyb mam pulę 2000 na rok. Czyli na przykład boczna szyba za 500 zł, mogę wymieniać 4 razy w roku i jest ok. Problem pojawia się w przypadku szyby czołowej gdzie jej wartość przekracza kwotę ubezpieczenia. Nie po to wykupuje się ubezpieczenie żeby potem dopłacać jeszcze 3,5 tys. Taką informacje uzyskałem ubezpieczając samochód.

arczi_75
05-01-2011, 19:59
Ok, tylko problem polega na tym ze płacąc za ubezp szyb mam pulę 2000 na rok. Czyli na przykład boczna szyba za 500 zł, mogę wymieniać 4 razy w roku i jest ok. Problem pojawia się w przypadku szyby czołowej gdzie jej wartość przekracza kwotę ubezpieczenia. Nie po to wykupuje się ubezpieczenie żeby potem dopłacać jeszcze 3,5 tys. Taką informacje uzyskałem ubezpieczając samochód.

No i zaczynają się schody. Widzę, że wcale to nie jest żaden interes z tym ubezpieczeniem szyb. Ja skorzystałem z AC w grudniu miesiąc przed upływem roku ubezpieczeniowego, mając max zniżek. Wycelowałem psa i uszkodził mi trochę przodu mojego Maksia - naprawa kosztowałaby mnie 3500 zł. Ile straciłem zniżki w zł? Trudno do końca mi ocenić ale mniej więcej ok 800 zł w pierwszym roku, do tego dochodzi utrata jeszcze w 2. Ale chyba jednak warto skorzystać z ubezpieczenia niż bulić z własnych pieniędzy, nawet jakby miała to być tylko różnica pomiędzy faktycznymi kosztami a wspomnianymi 2000 zł. A z klejeniem szyby jest rzeczywiście 50/50. Też kiedyś dostałem strzała kamieniem w szybę po swojej stronie, trochę poniżej kierunku normalnego patrzenia, pojechałem do klejenia i przy nawiercaniu uszkodzenie trochę się powiększyło - poszło dodatkowe pęknięcie na ok. 6 mm. Na szczęście wszystko się udało zalać i jest tylko niewielka skaza, szyba grzeje, nie pęka dalej już prawie 2 lata. Ja temat klejenia szyb przerabiałem już chyba z 5 razy w różnych samochodach przy różnym stopniu uszkodzeń. Ale to wszystko ma sens przy uszkodzeniach niewielkich gabarytowo i zwłaszcza w Fordach głębokościowo z racji zatopionych elementów grzejnych. Wybór należy do Ciebie :-)

pawel2m
05-01-2011, 20:05
mozna sprobowac tutaj :

http://glass-pol.gratka.pl/ogl/9870096.html

maciej
06-01-2011, 09:23
...Wycelowałem psa i uszkodził mi trochę przodu mojego Maksia - naprawa kosztowałaby mnie 3500 zł....

Myślałem, że w takich wypadkach płaci właściciel ,,wycelowanego" psa...?!

foxtrot
06-01-2011, 09:53
pawel2m;

cena (aż nie do uwierzenia) niska...

pawel2m
06-01-2011, 15:54
Cena niska podana na wabia za używaną szybę, no ale nawet jeśli 1000 zl to zawsze mniej niż 3000

arczi_75
06-01-2011, 19:14
Myślałem, że w takich wypadkach płaci właściciel ,,wycelowanego" psa...?!

Teoretycznie tak, tylko zaczyna się najpierw od sprawdzania przez policję Twojej prędkości itd. itp. Ponadto czas, czas, czas...

foxtrot
06-01-2011, 22:21
pawel2m;

ja 1,5 roku temu kupowałem oryginał na all... (solar, grzanie, czujnik deszczu) za 1500;
optymalnie jest namierzyć szybę z tego samego roku co pozostałe - tak, aby nie mieć potem problemów przy ew. odsprzedaży (argument, że auto było "bite");

phobek; warto o tym pamiętać przy poszukiwaniu szyby

drinks
07-01-2011, 07:25
optymalnie jest namierzyć szybę z tego samego roku co pozostałe - tak, aby nie mieć potem problemów przy ew. odsprzedaży (argument, że auto było "bite");

Foxtrot, a nie wystarczy zrobic pare zdjęć przed wymianą, żeby udokomentować powód jej wymiany?

foxtrot
07-01-2011, 09:15
drinks;

dla jednych wystarczy, dla innych nie... - jak to w życiu

pbobek
07-01-2011, 12:15
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego niektórzy odradzają szyby NordGlass? Wyczytałem chyba w podobnym wątku odnośnie mondeo że są miekkie....

roberts3003
07-01-2011, 12:16
Witam
Szybę wymieniałem 2 miesiące temu: solar , podgrzewana. Wymiana w AUTOGLASS JAAN z "ubezpieczenia szyby". Koszt wymiany okreslili mi chyba na 2800, szybę zamawiali z serwisu, bo sami takich solarów z podgrzewaniem nie produkują. Rocznik co prawda mi sie zgadzał ale cóż czasami nie da się mieć wszystkiego na raz! No i oczywiście NIC NIE MUSZĘ DOPŁACAĆ! Wszystko zależy od tego w jakiej firmie masz wykupione ubezpieczenie, mają różne warunki, u mnie limit to chyba 3000 zł. Oczywiście dodam że na ten rok również wykupiłem ubezpieczenie szyb (niestety skąłdaka była już wyższa ale to podobno ogólna podwyżka a nie z racji mojej szkody)

Pozdrawiam

pbobek
07-01-2011, 12:24
A naciągali Cię na inne wydatki typu klei 200 zł + listy 137 zł tak jak podałem w cenniku forda, czy udało im się te listwy założyć ponownie a klei policzyli w cenie montażu?

Powiem szczerze że nastawiłem się na wymianę właśnie u nich ale przyjechałem wcześniej i od razu powiedzieli mi że jest problem gdyż nie mają takiej szyby na magazynie i jak pęknie przy klejeniu to nie mają co wsadzić i ryzyko 50/50.

Niby taka znana firma.. umowy z ubezpieczycielami a jak widać i to nie gwarantuje sukcesu i zadowolenia:/

Szukam dalej albo będę jeździł aż pęknie i wtedy pójdzie z AC..

roberts3003
07-01-2011, 12:25
dlaczego niektórzy odradzają szyby NordGlass?

Przed wymianą miałem okazję zobaczyć szybę NordGlass i Pilkington z logiem Ford (zamówiona dla mnie). Żadnej różnicy na pierwszy rzut oka nie widać, oprócz tego że moja solar (inny kolor) i inne logo. Różnica za to była w cenie i to znaczna :< (znowu kłania się SERWIS), jeżeli nie miał bym ubezpieczonych szyb to raczej bym oryginału nie brał .

Pozdrawiam

roberts3003
07-01-2011, 12:30
A naciągali Cię na inne wydatki

Jak robię z ubezpieczenia to nic mnie nie obchodzi. A nawet nalejka zostala odzyskana!Na szybę tylko musiałem czekać ale to podobno dlatego że podgrzewany solar i problem był nawet w Ford Polska (jechała z Niemiec?)

Pozdrawiam

pbobek
09-01-2011, 20:40
Mam jeszcze pytanie czy wie ktoś co oznacza iR (w kółeczku) na naszej szybie?

Pastoo
09-01-2011, 20:52
Z tego co wiem, to właśnie szybę solarną (czyli z filtrem UV).

rubinio
09-01-2011, 21:07
Z tego co wiem, to właśnie szybę solarną (czyli z filtrem UV).

Z filtrem podczerwieni (zatrzymującym ciepło).

plastuś
11-01-2011, 21:01
Witajcie,
ja wymieniałem swoją szybę w lipcu w Auto Plazie na Popularnej w Warszawie.Szyba grzana z czujnikami deszczu, lusterko ze ściemniaczem.Miałem strzał od kamienia i ze strzału zrobiło się 30 cm pęknięcie. AC mam w Allianz, przyjechał rzeczoznawca i bez problemu zakwalifikował szybę do wymiany.Koszt szyby to 2600 + około 1000 robota i materiały.Samochód przyprowadziłem na 14.00 (na drugą zmianę, pracują od 6-22) i odebrałem następnego dnia rano.Ze względów technologicznych samochód musi stać 6 godzin po wklejeniu szyby.Straciłem 10% zniżki na AC, co w moim przypadku wyszło około tylko 300 zł a do tego oddają jeszcze wymyty samochód i wysprzątany w środku:)

pbobek
14-02-2011, 13:04
Koniec końców skleiłem ją za 80 zł... :) troszkę widać między warstwami szyb takie małe pęknięcie ale nie ma już dziury. Będę tak jeździł aż nie pęknie bo doszedłem do wniosku, że bez sensu jest wymiana po jednym takim odprysku.

MAG
14-02-2011, 22:15
mam obecnie dość podobny problem - chciałbym wymienić przednią szybę, bo nie działa mi podgrzewanie (kilka pasków tylko działa) i znalazłem firmę w Wawce, która zaproponowała za wymianę mojej szyby (zielona z czujnikiem deszczu i zmierzchu) 1.000zł z malutkim haczykiem, a za solarną byłoby 1.500zł.
Dla porównania dzwoniłem do ASO i za samą taką szybę zawołali ponad 2.500zł

Tutaj stronka tej firmy - http://autoszyby.w.pf.pl/ - zna ich ktoś???
btw - pytałem również o przyciemnianie szyb i za cały tył powiedzieli 500zł - wydaje się to chyba dość dobrą ofertą ... :?:

greegi
28-02-2011, 06:57
Pozwólcie, że będę kontynuował temat...

Jak wyglądają wasze szyby teraz po zimie? Przyjrzałem się wczoraj szypie przedniej i zauważyłem co najmniej 4 malutkie odpryski. Są one wielkości 1 mm, bez żadnych pajączków (tylko malutka dziurka) i wyglądają jakby powstały na skutek uderzeń malutkimi kamyczkami.
Czy szyby w fordzie są aż tak miękkie? Na 99% nie było tego przed zimą, a w innych autach tego nigdy nie zauważyłem.
Co z tym zrobić? Zakleić się tego nie raczej nie da, a wymiana z AC też raczej jeszcze nie się nie łapie. Chyba trzeba będzie jeździć i czekać na większy kamień :(

pbobek
28-02-2011, 08:33
Pozwólcie, że będę kontynuował temat...

Jak wyglądają wasze szyby teraz po zimie? Przyjrzałem się wczoraj szypie przedniej i zauważyłem co najmniej 4 malutkie odpryski. Są one wielkości 1 mm, bez żadnych pajączków (tylko malutka dziurka) i wyglądają jakby powstały na skutek uderzeń malutkimi kamyczkami.
Czy szyby w fordzie są aż tak miękkie? Na 99% nie było tego przed zimą, a w innych autach tego nigdy nie zauważyłem.
Co z tym zrobić? Zakleić się tego nie raczej nie da, a wymiana z AC też raczej jeszcze nie się nie łapie. Chyba trzeba będzie jeździć i czekać na większy kamień :(

U mnie jest podobnie... mam dużo takich małych (szczególnie w dolnej partii szyby) bardzo dobrze widać to pod słońce.

To chyba jest od soli, piasku no i raczej nic się nie da z tym zrobić:/
Trzeba będzie poczekać na jakiś większy defekt:/

edit:
na reflektorach też trochę widać odpryski.
Albo mamy miękkie szyby albo twarde kamienie łapiemy:p

szmelcmax
28-02-2011, 09:15
Jak wyglądają wasze szyby teraz po zimie? Raczej podobnie. Z ty że na razie mam chyba jeden "dołek". Ale powstał na moich oczach jak dostałem grudką lodu z pod ciężarówki. Czyli nie tylko kamyki robią "kuku" na szybie. Też mam dylemat co z tym robić. Naprawiać czy odpuścić?

Endrjuuu
01-03-2011, 00:49
Raczej podobnie. Z ty że na razie mam chyba jeden "dołek". Ale powstał na moich oczach jak dostałem grudką lodu z pod ciężarówki. Czyli nie tylko kamyki robią "kuku" na szybie. Też mam dylemat co z tym robić. Naprawiać czy odpuścić?
Ja bym odpóścił. Kiedyś miałem taki przypadek, iz zdążyłem pomalowac błotnik w Escorcie i za 2 tygodnie gośc mnie przytarł w ten sam błotnik i znowu malowanie.:<

Slartibartfast
04-03-2013, 17:28
Koniec końców skleiłem ją za 80 zł...
pbobek,
Gdzie w końcu kleileś?
Wczoraj u siebie zauważyłem maleńki odprysk na wysokości lusterka po stronie pasażera. Szyba grzana, solarna z czujnikiem

pbobek
07-03-2013, 16:55
Już wiadomo :) :oops:

Slartibartfast
07-03-2013, 20:54
Dzięki pbobek,
Odprysk mam na tyle mały, że raczej nie pęknie przy naprawie. Obawiam się natomiast, że druty grzejne zostaną przerwane

P.S. Spróbuję na Chełmżyńskiej, są partnerem Nordglass i już tam kiedyś robiłem szybę w mondku

pbobek
07-03-2013, 21:11
Bądźmy dobrej myśli. Może się uda i będzie cacy.
Daj znać jak poszło.

lazaj007
06-05-2013, 09:35
koledzy, jaka jest trwałość naprawy odprysku na szybie czołowej w mondeo mk3?
Pytam poniewaz mam maly odprysk, który 3 miesiące temu był robiony u partnera Nordglass a wczoraj ta zywica uzueplniajaca nagle odpadla :/ i znowu mam odprysk.
Moge to reklamowac?

RafałB
06-05-2013, 09:53
koledzy, jaka jest trwałość naprawy odprysku na szybie czołowej w mondeo mk3?
?

Może lepiej byłoby jakbyś zapytał w dziale Mondeo?:)

lazaj007
06-05-2013, 09:57
zapytałem w najświeższym dziale ;) w sumie szyba to szyba bardziej chodzi o sama naprawde i jakość takiej usługi

MAG
06-05-2013, 10:11
Wydaje mi się ze powinno być na to 6miesiecy gwarancji- w końcu szyba dalej ci nie pękła a tylko "wypełnienie" wypadło...

Slartibartfast
06-05-2013, 11:41
Jak ostatnio robiłem odprysk, to dostałem info, że gwarancja jest dożywotnia (jeśli nie pęknie w trakcie uzupełniania)

mirosław siedla
06-05-2013, 22:16
Ja po roku od kupna auta zgłosiłem reklamację przedniej szyby solarnej z czujnikiem deszczu lusterkiem fotochromatycznym bo górą zaczęła się rozwarstwiać,do ok 5mm w głąb szyby pojawiły się takie jasne plamki.Reklamacje mi uznali i sobie myślę co oni z taką szybą robią może odsprzedają taniej?Jeden gość jeździł z uszkodzoną szybą do momentu aż przyszło lato zrobił awanturę firmie która kosiła pobocze i na koszt ubezpieczenia tej firmy wymienił ja.W Polsce nadal koszą pobocza głowicami rotacyjnymi w Niemczech widziałem że robią to na zasadzie nożyc jak do żywopłotu tak żeby nie było latających kamieni.Pozdro Miro.

orion512
09-05-2013, 20:34
Witam.
Czy jeżeli z 2mm odprysku zrobił sie pajączek (6 kresek poszło jak gwiazdka wszystko wielkości monety 1gr - tak ok 1cm średnicy) to czy z tym da się jeszcze coś zrobić?
Próbował ktoś robić taka naprawę. Bo aż trudno mi uwieżyć że po naprawie może prawie nie być tego widać?

Znalazłem taką firmę
http://www.trzask-woszczerowicz.waw.pl/
czy ktoś może robił tam coś i może polecić?

Slartibartfast
09-05-2013, 21:48
1cm średnicy to niedużo, powinni dać radę. Musisz podjechać i im pokazać.
Ślad po naprawie zostaje, ale słabo widoczny. Zawsze też ostrzegają, że szyba może polecieć w trakcie naprawy

orion512
09-05-2013, 21:52
Ale gdzie w koncu polecacie pojechac w warszawie? na tą chełmzyńską?

Czy znalazł ktoś gdzieś w sieci zjęcia takiej naprawy pajączka (przed i po). Albo może ma po własnych doświadczeniach?

Slartibartfast
09-05-2013, 22:09
Na Chełmżyńskiej robiłem dwa razy - w mondku po kamieniu właśnie około 1cm z dziurą oraz w eŚku mniejszy 6mm ale w grzanej szybie - zatem mogę polecić bez wahania.
Ale Trzask może robić równie fachowo. Zadzwoń zapytaj jaką dają gwarancję, porównaj ceny itp.

szmelcmax
23-02-2016, 15:22
Witam. Temat dawno uśpiony, ale niestety przyszło mi go obudzić. Przy czym jeżeli moja sprawa nie do końca do niego pasuje, to proszę przenieść. Bo nie o klejenie mi chodzi, a o samą wymianę. Przednia szyba pękła sobie podczas postoju auta w garażu. Od lewego słupka poziomo w stronę środka tak ze 35 cm. Wysokość twarzy. W sumie mi nie szkoda bo troszkę rysek miała od wycieraczek i dwa malutkie odpryski na środku. A i rozkleiła się na górze, a nawet troszkę na dolnych rogach. Będę wymieniał z ubezpieczenia Allianz -opcja dodatkowego ubezpieczenia szyb. I tu pytanie zasadnicze. Gdzie wymieniać aby to było zrobione dobrze. A nawet bardzo dobrze i z odpowiednią gwarancją. Chodzi o konkretną firmę (ASO?) w Warszawie, Piasecznie lub bliskiej okolicy. Cena nie gra roli. Szyba podgrzewana, solarna (IR) i z czujnikiem deszczu. Macie jakieś dobre lub złe doświadczenia? Chcę w miarę szybko to zrobić (kilka dni) aby na długo nie zostawać bez auta.
Dzięki z góry.

Mario_Mario
23-02-2016, 16:19
Znajomy w zabytkowym aucie ,musiał skorzystać z podobnej opcji naprawy. Warunkiem było,aby był tylko odprysk.Dokonują mikro nawiertu,aby właśnie nie robiło się dalej pęknięcie tzw.pajączek,bo później zrobi się z niego "ośmiornica" i szyba do wyrzucenia, następnie zalewają odwiert i miejsce odprysku jakąś żywicą i polerują miejsce naprawy ,jak i całą szybę. Ale właśnie nie może być pęknięcie,nawet pajączek.Gdyż szyba pracuje w trakcie jazdy i zawsze wystawiona jest na naprężenia,czy poprzez pracę karoserii,czy napór powietrza.

szmelcmax
23-02-2016, 19:21
nie o klejenie mi chodzi, a o samą wymianę. Przednia szyba pękła sobie podczas postoju auta w garażu. Szukam dobrej firmy do wymiany szyby w wersji pełnej. Tu kleić się nic nie da.

woro_woro
23-02-2016, 19:24
Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy kolego ale nie o to pytal szmelcmax.

W temacie, nie polecam Autoplazy (zarówno na Bielanach jak i Popularnej). Szyba wymieniona, ale listwa maskująca z wyłamanymi zatrzaskami, bez zaślepek ramion wycieraczek... Już tam nie jeżdżę.

szmelcmax
23-02-2016, 19:29
nie polecam Autoplazy (zarówno na Bielanach jak i Popularnej). Dzięki. Już jakaś wiedza jest.

kordyl
25-02-2016, 08:06
Jedź do Lipskiego.

daabbeer
25-02-2016, 08:34
Z dodatkowego ubezpieczenia autoszyby, to raczej niekoniecznie pozwolą wymieniać Ci na oryginał w ASO. Chyba, że masz jakąś porządną opcję wykupioną, ale to można sprawdzić w OWU. Najczęściej proponują zamienniki. Jeśli zamiennik, to w Nordglasie na Jagielskiej (przy Puławskiej) robią to hurtowo, więc zakładam, że lepiej im to wychodzi niż w każdym ASO (przynajmniej na południu Warszawy), gdzie takie rzeczy robią pewnie rzadko.

kordyl
25-02-2016, 08:50
Wychodzi może i lepiej, ale szyba słabsza

daabbeer
25-02-2016, 11:09
Wychodzi może i lepiej, ale szyba słabsza
Tego nie wiem. Ale jeśli już ma być oryginał, to faktycznie lepiej wymienić w ASO ale raczej z AC. Dodatkowe ubezpieczenie autoszyby najczęściej nie pokrywa kosztu oryginału, zwłaszcza przedniej szyby z ogrzewaniem i "solara".
Niektóre AC dopuszczają wymianę szyby bez utraty zniżek.

arekmiz
25-02-2016, 11:50
Niektóre AC dopuszczają wymianę szyby bez utraty zniżek.

A ponieważ w bazie danych UFG są tylko 2 kategorie: a) szkody z obowiązkowego ubezpieczenia pojazdów (czyli z OC) oraz b) szkody z nieobowiązkowego ubezpieczenia pojazdów (czyli m.in. z AC) to taka szkoda szybowa ląduje w twoim koszyku pod poz. b). Wtedy następne towarzystwo ubezpieczeniowe patrzy do tej bazy i ma szkodę. I nie mają wiadomości, czy to była szkoda "szybowa" czy też walnąłeś w drzewo lub w inny pojazd. Zniżki żegnają się z próchnicą (a dokładnie -10%). :-\

daabbeer
25-02-2016, 15:34
Zniżki żegnają się z próchnicą (a dokładnie -10%). :-\

... O ile zmieniasz TU.

woro_woro
25-02-2016, 15:43
... na 2 lata, i tylko jesli chodzi o AC. Panowie, po to płacimy AC żeby z tego korzystać.

arekmiz
25-02-2016, 16:18
Oczywiście. Tylko że w "materiałach reklamowych" niby ubezpieczenie szyb jest oferowane jako towar opcjonalny, dodatkowy, inny niż OC i AC. I ludzie w to wierzą, znaczy ufają, że jak się szybka skasuje to zniżki z AC nie polecą. A tu kupa. Ja tak się kiedyś nabrałem. Znaczy nie doczytałem małych literek i nie zostałem przez agenta poinformowany. Peszek chciał, że szybka walnęła na 2 tyg. przed końcem ubezp. A przenosiłem się do innego ubezp. i we wniosku wpisałem 0 szkód. I za chwilę przyszło info, że mam +10% z poprzedniego ubezp...

szmelcmax
25-02-2016, 18:44
Ale jeśli już ma być oryginał, to faktycznie lepiej wymienić w ASO ale raczej z AC. Dodatkowe ubezpieczenie autoszyby najczęściej nie pokrywa kosztu oryginału, zwłaszcza przedniej szyby z ogrzewaniem i "solara". Witam. Jestem już umówiony w ASO w Piasecznie. Nie mogę długo czekać, a podpowiedzi do dzisiaj (oprócz ostrzeżeniem przed Popularną) nie było. Allianz proponował oczywiście NordGlass i współpracujące warsztaty, ale nie miał nic przeciwko własnemu wyborowi. Zgodził się na ASO. Mam najwyższy pakiet z miedzy innymi oddzielnymi szybami. Jak to potraktują (czy sam pakiet "szyby" pokryje koszty?), jeszcze nie wiem. Ale w ASO wołają za samą szybę w pełnej opcji -solar, grzanie , czujnik oplucia firmy Pilkington (bo taka jest fabryczna i to samo założą) ok. 4k PLN. Co w zamian? Zapewnienie, że takie szyby już wymieniali. Zapewnienie, że starają się ocalić naklejkę holograficzną, aby nie kupować nowej. Gwarancja na szybę 2 lata, a na robociznę 3. I coś co już przewijało się w podobnych tematach o szybach w S-maxie. Czyli listwy maskujące przy słupkach. Są to jednorazówki. Nie zakłada się starych bo ich zaczepy przy wyjmowaniu szyby zawsze się uszkadzają. Dają nowe. Niektórzy forumowicze się użalali, że montaż był byle jaki bo listwy są luźne. Jak dali stare to tak być musiało. Zobaczymy jak "fachowcy" od Forda sobie poradzą. Dam znać po zakończeniu sprawy czyli w przyszłym tygodniu. I jeszcze małe sprostowanie do mojego pierwszego wpisu. Szyba nie pękła ot tak bez przyczyny. Na oględzinach w ASO stwierdzono malutki odprysk przy samym słupku od którego poszło pęknięcie. Ja tego nie zauważyłem, ale przypominam sobie jak tydzień wcześniej podczas jazdy usłyszałem uderzenie właśnie w tej okolicy. Od środka nic nie było widać (od wewnątrz słupek jest obudowany), więc nie zawracałem sobie tym głowy. A po tygodniu -bęc!
P.S. Już się dowiedziałem, że dodatkowe ubezpieczenie szyb nie ma limitu kwotowego. Nie jest też traktowane jak szkoda zmniejszająca zniżki. Tu hulaj dusza. Jest za to limit zdarzeń. 2 razy w jednym roku ubezpieczeniowym. Następne już z normalnego AC. Albo z kieszeni własnej. Jest też mały haczyk. Jeżeli następne ubezpieczenie też będę miał w Allianz to jak wspomniałem zniżek nie tracę. Ale zdarzenie jest zgłoszone do UFG i inny ubezpieczyciel może różnie to potraktować.

kiemlo
28-02-2016, 07:45
Cześć,
Wymieniałem przednią szybę w Piasecznie 1,5 roku temu - przy odbiorze listwy maskujące były założone byle jak i mechanik twierdził, że tak już było ☺ w każdym razie poprawili. Naprawiałem z AC; ubezpieczenie szyb byłoby bezużyteczne, bo to oferowane przez Allianz było na 2000 zł bodajże.

szmelcmax
28-02-2016, 10:52
Naprawiałem z AC; ubezpieczenie szyb byłoby bezużyteczne, bo to oferowane przez Allianz było na 2000 zł bodajże. To zapewne zależy od opcji ubezpieczenia. Owszem, najczęściej bywają limity kwotowe. Mój pakiet jednak nie ma ograniczenia kosztów szyb. Co do solidności wykonania oczywiście nie odbiorę auta na "ładne oczy". Jak będzie jakaś fuszerka to niczego nie podpisze i pieniędzy nie dostaną.

bobanr
28-02-2016, 18:04
Zwróćcie jeszcze uwagę na dwie rzeczy po wymianie szyby.

1) czy działa to piękne podświetlenie w podsufitce (u mnie dwa czerwone paski świetlne)

2) czy działa Wam grzanie szyby.

Niestety u mnie po wymianie nie działało i jedno i drugie o czym, jak się domyślacie, dowiedziałem się kilka miesięcy po wymianie.

ad. 1 Przy zdejmowaniu podsufitki panowie urwali taśmę, która zasila leda
ad. 2 Panowie nie dokręcili śruby od przewodu masowego, co powodowało podczas załączania grzania jedynie iskrzenie i upalanie złącza.

Wszystko naprawiłem sam: taśmę led zlutowali mi w serwisie gsm, a śrubę po prostu dokręciłem. Oczywiście pofatygowałem się zadzwonić do zakładu i poprosiłem o rozmowę z Właścicielem.

P.S.

Mam ubezpieczenie w HDI, pakiet dodatkowy szyby. Szkodę na szybie likwidowałem już dwukrotnie i nigdy nie powodowało to wzrostu składek. Zresztą nie ma już (przynajmniej u mnie w OWU) tabeli bonus-malus i składki są kalkulowane indywidualnie, a jak napisano wyżej +10%.

szmelcmax
29-02-2016, 12:47

1) czy działa to piękne podświetlenie w podsufitce (u mnie dwa czerwone paski świetlne)

2) czy działa Wam grzanie szyby. Postaram się sprawdzić wszystko. To że dają 3 letnia gwarancję na montaż zwiększa szansę że będzie prawidłowy. Ale w razie czego reklamacja.

szmelcmax
05-03-2016, 19:30
Szyba wymieniona. Panowie nawet naklejkę rejestracyjną ocalili. Wykonanie wygląda na prawidłowe. Chociaż grzania szyb nie sprawdziłem jeszcze bo mrozu brak. Maskownica od czujnika deszczu była krzywo zamocowana, więc poprosiłem o poprawkę albo zmianę na nową jeżeli ta jest zdeformowana. Wymienili w 5 minut. "Okienko" z numerem VIN jest zaparowane i niewiele przez nie widać. Ale ciągle jest wilgotno i może odparuje jak słoneczko przygrzeje. Ogólnie jak na razie jestem zadowolony. Choćby z powodów estetycznych. Stara szyba była porozklejana na górze, a nawet na dole. Pewne rysy też miała. Z nową całe auto lepiej wygląda.

kordyl
05-03-2016, 20:47
Postaw gorącą wodę przed szybą od środka, szyba zacznie parować, włącz grzanie i zobacz czy para schodzi. Nawiew tylko wyłącz

szmelcmax
05-03-2016, 21:40
Faktycznie, jest to jakiś sposób. Ale sporo tej pary musi być aby całą szybę sprawdzić. Albo fragmentami. Spróbuję w wolnym czasie.

saintos
06-03-2016, 09:19
Z naprawą ubytków przy szybie Full opcji powiedziano mi w dwóch zakładach w Krakowie, że po jakimś czasie może pojawiać się biała plama w miejscu naprawy. Wynikać to ma ponoć z tego, że podczas naprawy przerwana zostaje folia/warstwa a następnie UV zaczyna na to miejsce oddziaływać. Nie zawsze tak się dzieje ale to ryzyko klient bierze na siebie.

Ja wymieniałem w Krakowie w pgd z ubezpieczenia (Hestia z ochroną zniżki ac), koszt na fakturze 6,5k. Odebrałem po około 30h i wszystko działa.

Co do szmelcmax i jego stwierdzenia, że się nie odbierze to nie dostaną zapłaty - nie twierdzę że nie ale proponuje przyglądać się podpisywanemu papierkowi gdzie jest klauzula, że w razie odmowy zapłaty przez ubezpieczyciela sami będziemy musieli pokryć koszty.

szmelcmax
10-03-2016, 17:39
koszt na fakturze 6,5k proponuje przyglądać się podpisywanemu papierkowi gdzie jest klauzula, że w razie odmowy zapłaty przez ubezpieczyciela sami będziemy musieli pokryć koszty. Coś podobnego podpisywałem. Z tym ,że chodziło o dopłatę z mojej kieszeni w przypadku odmowy pokrycia pełnych kosztów z faktury przez ubezpieczyciela. Na moje pytanie czy takie sytuacje się zdarzają, odpowiedziano mi że jeden raz tak było. Kosztorys został zaakceptowany przez f-mę ubezpieczeniową, więc wykonali naprawę. Jak przyszło do zapłaty to zmienili zdanie. Jaki był finał-nie wiem. Moja szyba ma prawdopodobnie spiralki grzejne z domieszką złota, ponieważ naprawę wycenili na 7200 z groszami.

szmelcmax
26-03-2016, 15:51
Wszystko było ładnie, pięknie. Lecz pojawił się pewien feler. Wprawdzie już przy odbiorze coś mi w tym względzie nie pasowało, ale sam uśpiłem swoją czujność bo takiej niespodzianki nie brałem pod uwagę. Otóż szyba nie była zupełnie czysta. Ale dzień deszczowy, przy montażu też szybę pewnie rękami dotykali i coś się rozmazało. Mało rzucające się w oczy pionowe smugi w dwóch miejscach. Szybę umyłem i wytarłem do sucha w garażu. Wszystko było w porządku. Szyba optycznie idealna. Do dzisiaj nic mi nie przeszkadzało. Ale może nie było mokro albo mało spostrzegawczy byłem. Teraz dostrzegam pewien feler , który pojawia się tylko jak szyba jest mokra. Pionowe smugi prawie przez całą wysokość powstające na przeciw kierowcy i pasażera. Najlepiej widoczne po przetarciu wycieraczkami lub szmatką. Mają wtedy mglisty kolor i znikają natychmiast po nawet nie dokładnym osuszeniu. Sprawiają wrażenie jakby były spowodowane bardzo delikatnym otarciem albo kontaktem z jakąś substancja chemiczną. Np. klejem. Nie mają jednak kształtu zacieku, a raczej kilku pionowych kresek zrobionych płaskim patyczkiem do pisania, które stykają się ze sobą. Przy dotyku mam wrażenie że miejsca te są bardziej tępe. Zresztą struktura na pewno jest inna ponieważ wilgoć inaczej się układa w tych miejscach. Oczywiście napisałem swoje uwagi do ASO gdzie szyba była montowana. Czekam na odpowiedź. A tym czasem może ktoś z kolegów (koleżanek) ma jakieś przypuszczenia albo najlepiej doświadczenia z podobnymi przypadkami? Co to może być i jak to zwalczyć o ile się da?

kordyl
26-03-2016, 17:23
Spolerować.

szmelcmax
26-03-2016, 20:28
O takiej opcji też myślałem. Ale ciekawi mnie co to za licho może być w nowej szybie, że tylko na mokro to widać.

Marcin112
26-03-2016, 21:21
O takiej opcji też myślałem. Ale ciekawi mnie co to za licho może być w nowej szybie, że tylko na mokro to widać.

Nie poleruj nowej szyby, dopiero sobie narobisz.
Czołowej szyby nigdy nie polerujemy a o gwarancji zapomnij.
Weź jakiś spirytus i zrób próbę w mało widocznym miejscu.
Jeżeli oni czymś upaprali powinno pomóc
Jak nie pomoże to wracaj tam gdzie montowałeś , może być ze szyba ma jakiś feler

szmelcmax
27-03-2016, 21:13
Oczywiście najpierw próba reklamacji. Nic konkretnego na razie sam nie robię. Spirytusem czy acetonem faktycznie można punktowo sprawdzić. Ale małe szanse widzę bo silne pocieranie pianką do szyb nic nie dało. To jakby inna struktura powierzchni szyby. Najbardziej podejrzewam wadę produkcyjną. Na sucho nie widoczna to i kontrolę mogła przejść.

Marcin112
27-03-2016, 21:44
Oczywiście najpierw próba reklamacji. Nic konkretnego na razie sam nie robię. Spirytusem czy acetonem faktycznie można punktowo sprawdzić. Ale małe szanse widzę bo silne pocieranie pianką do szyb nic nie dało. To jakby inna struktura powierzchni szyby. Najbardziej podejrzewam wadę produkcyjną. Na sucho nie widoczna to i kontrolę mogła przejść.

No to tym bardziej nie kombinuj jak masz zamiar reklamować, jak najszybciej reklamuj bo pamiętaj ze szyba ma ograniczona gwarancje
Im dłużej będziesz czekał tym bardziej będą doszukiwać się nie swojej winy.

A tak na marginesie oglądałem dziś 101 napraw na Tvn Turbo i gość właśnie naklejał folie na przednia szybę ponoć już są z atestem dopuszczonym do ruchu.
Dziś jak bym wymieniał szybę to chyba szybko bym się zdecydował na takie rozwiązanie.

szmelcmax
28-03-2016, 11:44
A tak na marginesie oglądałem dziś 101 napraw na Tvn Turbo i gość właśnie naklejał folie na przednia szybę ponoć już są z atestem dopuszczonym do ruchu.Ja nie oglądałem i nie mam pojęcia o co chodzi. Co ta folia ma dawać?

Marcin112
28-03-2016, 11:56
Ja nie oglądałem i nie mam pojęcia o co chodzi. Co ta folia ma dawać?

To obejrzyj jak się nie mylę to chyba w odcinku 4 pokazuje
A daje ci to ze chronisz szybę przed odpryskami i innymi kamieniami szyba staje się bardziej wytrzymalsza.
Myślę ze przy cenach szyb podgrzewanych jest sens takie cos spróbować, nigdy nie wiesz kiedy Cię znów jakiś kamień dopadnie

szmelcmax
29-03-2016, 10:54
Myślę ze przy cenach szyb podgrzewanych jest sens takie cos spróbować, nigdy nie wiesz kiedy Cię znów jakiś kamień dopadnie Może to dobre rozwiązanie jeżeli się nie ma ubezpieczenia albo mimo tego chce dodatkowo szybę chronić. Ciekawe tylko jaka jest odporność tej folii na pracę wycieraczek?
Co do mojej szyby to byłem dzisiaj w ASO na wizji lokalnej. Zademonstrowałem zjawisko przy pomocy rozpylacza, wody i szmatki. Zdziwienie i niedowierzanie bo nigdy panowie z czymś takim się nie spotkali. Postanowili testować sami na różne sposoby, a także zetrzeć smugi jakimiś chemikaliami. Poinformowałem ich ,że próbowałem spirytusem i też nic nie pomogło. Zganili mnie, że marnuje lekarstwo do takich celów i oni mają sensowniejsze środki. Jednak one też nie pomogły. Stanęło na zrobieniu zdjęć i skierowaniu sprawy do Ford Polska. Odpowiedź będzie w przyszłym tygodniu. Może nawet będę musiał znowu gdzieś podjechać i ponownie demonstrować wadę. Jeżeli ma to pomóc w uznaniu reklamacji, to proszę bardzo. Jeżeli odrzucą - nie odpuszczę i skieruje się do odpowiednich instytucji.

szmelcmax
05-04-2016, 11:06
Mam nadzieję ,że koniec kłopotów z szybą. Byłem dzisiaj w ASO na spotkaniu z dosyć sympatycznym panem z Ford Polska. Zademonstrowałem w czym rzecz. Wyjął jakąś tajemniczą pastę używaną w fabryce "X" (podobno niedostępna na rynku) i delikatnie na próbę przetarł punktowo szybę. Pomogło. Zaproponowałem aby w takim razie zrobiono to na wszelki wypadek z całą szybą, aby nie pojawiły się nierówności. Tak samo bardzo delikatnie. Tak też zrobiono. Konkluzja była taka,że w fabryce szkło musiało mieć styczność z jakąś bliżej nie określoną substancją, której popularne chemikalia brać nie chcą.

kordyl
05-04-2016, 13:21
Technologia jak w NASA :)

szmelcmax
05-04-2016, 19:15
jak w NASA No chyba tak. A "nasa" może ci ona jest bo te zakłady w Polsce się mieszczą , tylko miejscowości zapomniałem.

xerox82
14-04-2016, 10:31

2) czy działa Wam grzanie szyby.

To dla potomnych dodam jeszcze:

3) czy nie przecieka (szczególnie przy górnej krawędzi i podsufitce)
4) czy wycieraczki są dobrze założone (w sensie na dobre 'ząbki', czyli przy pełnym odchyleniu nie uderzają o boczną listwę, a jak złożone to całkowicie schowane) - najlepiej sprawdzić włączając na pełne obroty, czy uderzają o listwy
5) czy wszystkie obudowy (np. od czujnika przy lusterku) są dobrze spasowane, bo będą trzaskać przy jeździe po dziurach
6) obejrzyjcie wszystkie schowki (na okulary, lusterko do podglądu dzieci), czy nie są ubrudzone w środku
7) czy listwy zewnętrzne po bokach są równo założone na całej długości szyby i czy się nie odklejają (najlepiej włożyć palec z jednej strony i powoli przesuwać do drugiego końca, powinno wszędzie być równo i nic nie odchodzić)

Takie i inne rozrywki zaoferowało mi ASO w Gorzowie GEZET przy wymianie szyby...

A i jeszcze dobry patent na sprawdzenie szczelności (nie, polewanie wężem, czy pod ciśnieniem nie zawsze zadziała) :
Lejemy szybę od zewnątrz wodą (albo lepiej czymś gęstszym np. płynem do mycia naczyń) przy krawędziach - następnie od środka sprężonym powietrzem przy uszczelkach dmuchamy. Jak jest przeciek to piękne bąbelki się pojawią od zewnątrz.

Mario_Mario
14-04-2016, 10:51
Aż tak Aso dała ciała z montażem czołowej szyby? Wpuszczają zapewne uczniaków do roboty i jest to co jest.U Żony to z kolei oszczędzali na kleju, szyba była nie doklejona od spodu, od strony pasażera,ale to auto służbowe.
Przy okazji zapytam się,czy ktoś spotkał się z cięciem szyb bocznych? W jednym z projektów będę obniżał dach tzw.chop top. I muszę boczne szyby dociąć na nową wysokość i pod nowym kątem. Czytałem dziesiątki pseudo opini,że trzeba rozchartowywać szybę itp.

tedi_k
14-04-2016, 11:31
...Czytałem dziesiątki pseudo opini,że trzeba rozchartowywać szybę itp.

A jakąś nie-pseudo opinię, że się da dociąć? Wg mojej wiedzy hartowanie szkła polega na wprowadzeniu do jego struktury takich wewnętrznych naprężeń, że dowolna "ingerencja" w tę strukturę powoduje rozpad tafli.
Wg mnie nie da się dociąć takiego szła i jedyna sensowna opcja to od razu zamówić o wymaganym kształcie zahartowaną nową szybę...

woro_woro
14-04-2016, 12:10
A "nasa" może ci ona jest bo te zakłady w Polsce się mieszczą , tylko miejscowości zapomniałem.

Nysa :)

Mario_Mario
14-04-2016, 13:58
Na amerykańskich forach twierdzą,że ciąć można bez problemu, nawet odpowiednim kamieniem w domowych warunkach. W Niemczech ,zamawiają właśnie pod wymiar. W Polsce chyba nikt jeszcze nie rozgryzał owego tematu,bo właśnie wyczutuję takowe wypowiedzi o rozchartowaniu. Widać,że nikt nie ruszył nawet szyby. Mam jedną zbędną szybę,wezmę kamień do kafli i spróbuje sił, ewentualnie pogadam z chłopakami,od cięcia wodą.

Kasiarz
14-04-2016, 14:59
Możliwe że wodą się uda. Kiedyś w dość dobrym zakładzie szklarskim próbowałem nawiercić spore otwory w szybach. Wszystko szło dobrze do momentu przejścia otwornicy na drugą stronę. Tylko huk szedł.

Mario_Mario
14-04-2016, 16:18
Super,dzięki za utwierdzenie ,że jest możliwość.Jutro pojadę na rozmowę i zobaczę,czy jest szansa.Dzięki.

tedi_k
14-04-2016, 16:39
Super,dzięki za utwierdzenie ,że jest możliwość....

Byli tacy co próbowali...:one:
"Zahartowanego szkła przeciąć się nie da, każda zmiana układu wewnętrznych
naprężeń ją po prostu pęknie. Testowałem to osobiście, musiałem od półki
narożnej odciąć dosłownie centymetrowy rożek, postanowiłem zaryzykować.
Chłodząc całą taflę w wodzie rożek odciąłem delikatnie diamentową tarczką
grawerską. Odcięło się pięknie. Szybę wytarłem, odłożyłem na stół i zająłem się
czymś innym. Po pięciu minutach szyba ot tak po prostu, sama z siebie,
niedotykana eksplodowała. Z głośnym hukiem rozpadła się, a raczej rozstrzeliła
na drobniutkie kawałki po calutkim pokoju..."
http://forum.gazeta.pl/forum/w,217,23215539,23215539,Ciecie_szkla_hartowaneho.h tml
Tak więc ryzykujesz fajne efekty... Oby nie w aucie...:027:

szmelcmax
14-04-2016, 17:30
Nysa A kto wie? Pasuje do NASA i do "nasa". Ale na prawdę nie jestem sobie w stanie przypomnieć jaką miejscowość wymienił. Swoją drogą to różne wynalazki są produkowane i stosowane ale do zwykłego klienta nie trafią nigdy lub za dziesiątki lat. Pomijam te które głęboko schowane w szufladach nie wychodzą poza fazę testów bo rządy czy koncerny blokują dostęp. To już top sicret. W czasie rozmowy z panem z Ford Polska wspomniałem że zetknąłem się także z rewelacyjną substancją do maskowania rys. (Miałem okazję zobaczyć u kolegi "faraon31" jak to "cudo" działa). Zapytał czy to taki aplikator w formie grubego pisaka? Potwierdziłem. Przytaknął że wie o co chodzi i zgadza się z opinią. I uciął temat bo zapewne nie dla szarego klienta wiedza co to dokładnie jest.

Mario_Mario
14-04-2016, 19:38
Dzięki Tedi,a chodziło to o szybę boczną,czy czołową? Chociaż jeden pies, czołowa jest dodatkowo klejona z wielu warstw. Kurcze, pozostaje zamówienie z makrolong-u,lub chociaż z plexi,końcowo obklejonej folią.

Bump: Przed chwilą znalazłem film instruktarzowy jak wykonać takowe cięcie.
https://www.youtube.com/watch?v=kTM8Xy4HYAI
I wszystko już jasne.

tedi_k
14-04-2016, 22:12
...Przed chwilą znalazłem film instruktarzowy jak wykonać takowe cięcie.
...I wszystko już jasne.

Nie rozróżniasz szyby hartowanej od szyby klejonej (wielowarstwowej, mającej w środku folię). Klejone są szyby przednie i ewentualnie szklany dach. Hartowane są szyby boczne. Te hartowane nie są wielowarstwowe.
Facet na filmie tnie szybę przednią - klejoną wielowarstwową. Szyby takie nie są hartowane (lub są hartowane "tylko troszkę") i nie rozsypują się w "drobny mak" - bo nie muszą.
W nich rolę "bezpiecznika" pełni folia wewnętrzna, trzymająca wszystkie okruchy szkła razem.
Tak więc takie wielowarstwowe, niehartowane szyby można sobie próbować dociąć.
BTW - dokładnie z opisanego powyżej powodu szyba przednia nie rozsypuje się jak dostanie kamieniem, tylko tworzy się odprysk jak w tytule niniejszego wątku...
Masz tu fotkę moją prywatną jak wyglądała szyba czołowa i szklany dach - mojego byłego C-maxa - po spotkaniu z betoniarką... W szybach klejonych nic nie rozsypuje się tak jak w hartowanych... Spróbuj znaleźć podobne zdjęcie szyby hartowanej po stłuczeniu...:P

Tak więc z szybą boczną jesteś skazany na porażkę... Ale możesz zawsze próbować...:one:

Mario_Mario
15-04-2016, 04:53
Tedi... rozróżniam ,a betoniarka to ładnie potraktowała Twoje auto, nie stało się Tobie nic poważnego?

smiechu
19-05-2016, 12:58
Trochę humoru:

Zgłosiłem z AC uszkodzenie szyby czołowej w Allianz (ubezpieczenie przez Forda, AC bez udziału własnego) i zaproponowali mi odszkodowanie na 1100 zł :-)

szmelcmax
07-08-2016, 13:31
Mam nadzieję ,że koniec kłopotów z szybą. Co tu dużo mówić. Wiadomo czyją matką nadzieja jest. A w skrócie to porobiło się tak, że rzeczona szyba to już historia. A to dlatego, że zaczęła parować (a nawet wyraźne skropliny się pojawiały) na dole od środka. Skala zjawiska zleżała od warunków pogodowych i temperatury. Do tego wyraźny nieregularny szum powietrza powyżej prędkości 80-90 km/h. Reklamacja przyjęta w ASO bez wydziwiania, chociaż niedowierzanie było. Pierwsze podejście to próba "doszczelnienia" szyby i podszybia oraz poprawa mocowania pionowych maskownic. Skutków pozytywnych nie było. Podejście drugie to wycinanie szyby i wklejenie od początku. Udało się to połowicznie bo jak stwierdzono szyba pękła i trzeba było zastąpić ją nową. Jak na razie jest dobrze. A panowie mechanicy nie znajdują innej przyczyny usterek jak wadliwa poprzednia szyba. A może to tylko taka zagrywka taktyczno-dyplomatyczna aby nie przyznać się do błędów własnych? Dla mnie najważniejsze, że końcowy efekt pozytywny. Jak dotychczas oczywiście.

Mr.Jones
07-08-2016, 21:28
Hmmm ja szyby w róznych autach na przestrzeni lat kleiłem z 10 razy w tym 2 razy mondeo z podgrzewaną szybą i mimo że straszyli i ostrzegali to nic nigdy nie pękło , myślę że poprostu zabezpieczają sie w tym wypadku żeby klient nie miał żalu...

A niedawno , miesiąc po kupnie maxa młoda wyłapala kamień na A4 i wymienilem ją z ubezpieczenia Pzu OC szyba , doplata roczna kilkadziesiąt złotych , pierwsza szkoda pokrywana w całości przez ubezpieczyciela a druga i trzecia w roku to udział własny 30% ,
Koszt szyby IR z kamerą czyli najdroższa wersja to ok 3500zł z Pilkingtona....z AC bym chyba nie robił ...
Jeśli nie masz oc szyba to poczekałbym do następnego okresu ubezpieczeniowego , wykupił tą opcję i wtedy zgłosił :-)
Pozdro

szmelcmax
08-08-2016, 08:01
Jeśli nie masz oc szyba to poczekałbym do następnego okresu ubezpieczeniowego , wykupił tą opcję i wtedy zgłosił :-) Nie było potrzeby aby tak robić. To naprawa gwarancyjna ASO po wymianie zrobionej z ubezpieczenia (tak, mam dodatkowe ubezpieczenie szyb) kilka miesięcy temu. Cała sytuacja jest opisana w kilku moich poprzednich postach.

bartol_84
08-08-2016, 08:21
Koledzy ubezpieczajacy szyby dodatkowa umowa, strasznie niskie kwoty ubezpieczenia podajecie w tym temacie. Mam w Hestii Autoszyby na 3500zl co powinno pokryc ewentualna naprawe szyby podgrzewanej + IR w Smaxie.

szmelcmax
08-08-2016, 18:53
Mam w Hestii Autoszyby na 3500zl co powinno pokryc ewentualna naprawe szyby podgrzewanej + IR w Smaxie. Pokryje, ale nie w ASO. Ja mam i miałem w Allianz. Bez ograniczeń kwotowych. Ale maksymalnie dwie szkody w roku ubezpieczeniowym. Ewentualne następne już z normalnego AC.

kristof76
25-08-2016, 21:54
Witam wszystkich . mam pytanie czy szyba czołowa od GALAXY pasuje do S MAX-a?

makinen
12-11-2019, 07:40
Pękła samoistnie przy uszczelce.
Może wiecie jakie koszty wymiany?
Lepiej zamiennik czy może w ASO?
Jakie macie doświadczenia?
Poradzicie coś.
Szybą jest grzana z IR i pod czujnik deszczu.

arekmiz
12-11-2019, 07:56
Nordglass - miękkie szkło, łatwo się rysuje.
Pilkington - podobno OK.

Parch
12-11-2019, 08:58
Co ta szyba ma w sobie?

Generalnie jeśli chodzi o producenta, to albo PILKINGTON albo SEKURIT SAINT-GOBAIN. Obie firmy produkują dla Forda szyby na tzw. pierwszy montaż.
W ASO czyli z logo FORD szyba będzie co najmniej 2x droższa niż taka sama szyba bez logo.

bzyq81
12-11-2019, 10:23
Nordglass - miękkie szkło, łatwo się rysuje.
Pilkington - podobno OK.Ostatnio wymienialem w Nord Glass i juz montuja Pilkingtona bo sami boja sie tego swojego wynalazku zakladac.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Vito2m
12-11-2019, 11:08
W serwisie cena szyby to szok cenowy okolo 3,500 zl sam szukalaem szyby do smaxa , mialem farta i kupilem nowa szybe IR grzana z sensorem za 1200 zl z przesylka m przeszukaj allegro , uzywka wolaja okolo 1000 zl , mozno dostac podrobe za 1350 zl , Musisz tylko kupic z przesylka z przewiezieniem problem ze wzgledu na wielkosc szyby , Facet ktory sprzedaje tanio oryginaly jest z Lubina , i dowzi szyby raz w tygodniu , ma swojego kuriera

stomi5
12-11-2019, 13:45
Bez IR, z grzaniem i deszcz pół roku temu montowalem 800zl z montażem.
Oczywiście nowa, Pilkington

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Parch
12-11-2019, 14:08
No i zaczęła się "Januszowa" licytacja, kto da mniej i więcej przyoszczędzi.

makinen
12-11-2019, 15:19
Dzięki za informacje.
To właśnie był pilkington.
To jak inne są jeszcze bardziej miękkie od niego to słabo.

Parch
12-11-2019, 15:32
A ta Twoja szyba, to fabrycznie była wstawiona? Czy już wymieniana?

makinen
12-11-2019, 15:54
Była już wymieniona przez poprzedniego właściciela.
Przy przebiegu chyba ok. 40kkm po dwóch latach od kupna.
Teraz wytrzymała 5 lat i 70kkm.

adamuseq
12-11-2019, 21:12
Piklington grzana z IR ok 1200 w serwisie Nordglass, szyby miałem ubezpieczone akurat [emoji41]

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

BobMF
13-11-2019, 08:59
No i zaczęła się "Januszowa" licytacja, kto da mniej i więcej przyoszczędzi.

O to chyba chodziło pytającemu, co wnosi Twoja typowo Januszowa wypowiedź ??

markiz323
13-11-2019, 09:01
Pękła samoistnie przy uszczelce.
Może wiecie jakie koszty wymiany?
Lepiej zamiennik czy może w ASO?
Jakie macie doświadczenia?
Poradzicie coś.
Szybą jest grzana z IR i pod czujnik deszczu.

Jeśli masz AC, to zobacz co masz w zakresie ubezpieczenia.
Ja robiłem na początku roku z AC w PZU ( mam ochronę zniżek ) i wstawili mi szybę ori ( grzanie, IR i czujnik deszczu ) Dostałem fakturę na ponad 5 czy 6 tyś.
Płaciło PZU ;)

kleryk
13-11-2019, 09:17
Jeśli masz AC, to zobacz co masz w zakresie ubezpieczenia.
Ja robiłem na początku roku z AC w PZU ( mam ochronę zniżek ) i wstawili mi szybę ori ( grzanie, IR i czujnik deszczu ) Dostałem fakturę na ponad 5 czy 6 tyś.
Płaciło PZU ;)

Też wymieniałem nie dawno z PZU no podobna kwota wyszła za taką samą jak Tobie z wymianą u partnera bezgotówkowo. Z tym ze musiałem jeździć na poprawki bo za pierwszym razem nie wymienili tych wewnętrznych listew a miały połamane zaczepy i zewnętrzne listwy odstawały sporo.
Założona Ori w punkcie Nord Glass

markiz323
13-11-2019, 09:25
Listwy i uszczelki miałem wstawiane nowe.
Tak czy siak, cena zwaliła mnie z nóg

Parch
13-11-2019, 09:28
co wnosi Twoja typowo Januszowa wypowiedź ??Otóż szyb czołowych jest kilka rodzajów. To, że ktoś zapłacił kwotę X za szybę o niczym nie świadczy. Wystarczy nie wybrać szyby z IR i już cena leci w dół. Można wybrać szybę "niebieską" i cena rośnie mocno.

Poza tym, "Janusze" żeby zaoszczędzić nie wymieniają listew bocznych, a są one wg Forda do "jednorazowego montażu". Więc takie napisanie, że "zapłaciłem niej niż inni" nic nie wnosi do tematu.
Potem się z takich oszczędności biorą stereotypy, że "jak to w środku gorąco", bo ktoś zaoszczędził na szybie IR, albo, że "auto głośne", bo ktoś zaoszczędził na listwach/szybie akustycznej.

co wnosi Twoja typowo Januszowa wypowiedź ??A co Twoja wypowiedź wniosła do tematu?

BobMF
13-11-2019, 11:07
wniosło to, że jednak potrafiłeś napisać coś bardziej merytorycznego

Parch
13-11-2019, 11:11
Wszystko, co miałem merytorycznego do napisania w tym temacie, napisałem w poście #3. Cała reszta jest wg mnie do sprawdzenia po VIN auta.

P.S. Ty zaś po raz kolejny do dyskusji wniosłeś NIC!

japim
13-11-2019, 14:46
Otóż szyb czołowych jest kilka rodzajów. To, że ktoś zapłacił kwotę X za szybę o niczym nie świadczy. Wystarczy nie wybrać szyby z IR i już cena leci w dół. Można wybrać szybę "niebieską" i cena rośnie mocno.

Poza tym, "Janusze" żeby zaoszczędzić nie wymieniają listew bocznych, a są one wg Forda do "jednorazowego montażu". Więc takie napisanie, że "zapłaciłem niej niż inni" nic nie wnosi do tematu.
Potem się z takich oszczędności biorą stereotypy, że "jak to w środku gorąco", bo ktoś zaoszczędził na szybie IR, albo, że "auto głośne", bo ktoś zaoszczędził na listwach/szybie akustycznej.

Dokładnie tak.

Mi też pękła sama z siebie od uszczelki. Ale to był wymieniany już Nordglass, w którym połowa drucików padła.
Kupiłem Pilkingtona niebieskiego z czujnikiem, akustycznego, ale bez IR i bez wymiany listew. I potwierdzam - w lecie mogłoby być chłodniej, listwy się trzymają, ale nówki pewnie wyglądałyby lepiej. Większego hałasu nie zauważyłem - ale skoro na nowych byłoby ciszej to wiadomo że tutaj nie warto oszczędzać. A na IR tym bardziej. Cena za moją wymianę 1200zł - ale gdybym wiedział, że IR robi taką robotę to bym brał z IR.

makinen
15-11-2019, 13:53
Wybór jest prosty.
Pilkington zamiennik ze wszystkim 2000 zł, (szyba, listwy 300 zł, żel pod czujniki i wymiana).
Oryginał też pilkington, sama szyba 6200 plus listwy, żel i robocizna.

Parch
15-11-2019, 14:24
Dobrze, że nie masz LA (LDW). Jak się pytałem o taką szybę w ASO (~ pół roku temu), to koszty części z wymianą przekraczały 10k PLN. A zamiennik robił na wtedy tylko SEKURIT SAINT-GOBAIN. Nawet mi się udało namierzyć taką szybę w wersji bez Logo Ford -> sama szyba ~2k PLN. Ale jedno trzeba przyznać, że wtedy szyba jest "Full Wypas".

wojtek_mlody
23-11-2019, 02:11
Hej,

Ja kiedyś na szybko wymieniałem na Pilkingtona. I działa do dziś. Ogrzewanie, IR, kolorowa, czujniki. Około 1400 brutto. Jeżdżę 3 lata i nie narzekam.

makinen
23-11-2019, 09:37
Ja kiedyś na szybko wymieniałem na P. I działa do dziś.
Co?

dawidgdansk
19-04-2021, 17:25
witam,

ponad tydzień temu miałem wymianę szyby czołowej w serwisie Pilkington ( dostałem kamieniem i konieczna była wymiana).

Mam pytanko - czy na zdjęciu widać czujnik świateł czy to czujnik deszczu...czy co to.

Co mnie martwi - zobaczcie, po wymianie szyby czołowej ten czujnik dziwnie wygląda- jakby nie był doklejony, albo jakby cos było popękane....

Jak to powinno prawidłowo wyglądać - bo nie wiem czy składać reklamację do Pilkingtona, że niepoprawnie zamontowali szybę...Prosze Was o pomoc bo nie wiem o co zwrócić im uwagę.

nie wspomnę o tym, że minął tydzień a szyba trzeszczy, pokleili mi listwy boczne itd...ale to inna bajka.

Nie wiem co z tym czujnikiem na zdjęciu - wygląda to brzydko, jakby było cos popekane - chyba tak nie powinno...

makinen
19-04-2021, 17:37
Czujniki wkleja się podobno na jakiś żel. Może tego żelu brak. Albo brzydko wklejone. Listew się nie wkleja. Podobno pękają uchwyty przy zdejmowaniu i każdy zakład od razu proponuje zakup nowych.
Ja jestem przed wymianą więc moja wiedza jest teoretyczna.

tombalt
19-04-2021, 17:42
Jak zmieniałem szybę w mk1 to listwy były w ASO chyba po 150 sztuka... Szyba pilkingtona grzana z czujnikami avangarda (niebieska) za 1280 u "szklarza"

dawidgdansk
19-04-2021, 18:02
Czujniki wkleja się podobno na jakiś żel. Może tego żelu brak. Albo brzydko wklejone. Listew się nie wkleja. Podobno pękają uchwyty przy zdejmowaniu i każdy zakład od razu proponuje zakup nowych.
Ja jestem przed wymianą więc moja wiedza jest teoretyczna.

Ok - ale to jest czujnik deszczu czy czujnik świateł czy co to za cudo :)?

Właśnie zastanawiam się, czy tak powinno być wklejone...jak widać na moim zdjęciu wygląda to brzydko i nie wiem czy powinni mi to poprawić czy - może ktos z Was wrzuci mi zdjęcie jak to wygląda u Was ( abym im pokazał ) ?

Dzieki z góry za ewentualne zdjęcie Waszego czujnika - jak jest wklejony.

A listwy widać że mi wkleili - pełno kleju....i zastanawiam się czy przypadkiem nie od tego trzeszczy troche w czasie jazdy z lewej i prawej strony...

Niby serwis firmowy Pilkington - serwis ich sieci w Sopocie - a mam wrażenie że nie starają się robić prawidłowo, na wysokim poziomie...

szmelcmax
19-04-2021, 18:06
Tak nie powinno być. To czujnik deszczu. Owszem w jego głębi widać jakieś "kryształki". Ale szkło na wierzchu jest przejrzyste. Też miałem wymienianą szybę tej samej firmy (formalnie oryginał), ale w ASO z AC. Za pierwszym razem schrzanili bo parowała na dole i szumiała powyżej 80km/h. Zareklamowałem i wstawili drugą bo niby ta pierwsza wadliwa. Ale myślę, że po prostu źle zmontowali. Listwy dali nowe (teoretycznie) co już przy ustaleniu naprawy nadmienili bo podobno taka procedura gdyż to jednorazówki. I wszystko jest ok.

dawidgdansk
19-04-2021, 18:29
Tak nie powinno być. To czujnik deszczu. Owszem w jego głębi widać jakieś "kryształki". Ale szkło na wierzchu jest przejrzyste. Też miałem wymienianą szybę tej samej firmy (formalnie oryginał), ale w ASO z AC. Za pierwszym razem schrzanili bo parowała na dole i szumiała powyżej 80km/h. Zareklamowałem i wstawili drugą bo niby ta pierwsza wadliwa. Ale myślę, że po prostu źle zmontowali. Listwy dali nowe (teoretycznie) co już przy ustaleniu naprawy nadmienili bo podobno taka procedura gdyż to jednorazówki. I wszystko jest ok.

Ok - właśnie zastanawiają mnie w tym czyjniku deszczu te kryształki...

A zapytam Was - specjalistów - czy ten czujnik przy wymianie szyby czołowej, monterzy dają nowy czy tylko powinni stary ( który był zamontowany w momencie demontażu szyby ) przykleić na nową szybę ?

Jak to wygląda - bo nie wiem czy ten czujnik był z nową szybą czy to jest ciągle stary czujnik...?

Szkoda, że nie zrobiłem zdjęć przed montażem nowej szyby aby mieć podkładke do Pilkingtona

Parch
19-04-2021, 18:53
Żelek czujnika wg mnie źle masz zamontowany.
Szyba nie ma prawa trzeszczeć.
Sam czujnik się nie wymienia jak jest sprawny. Tylko żelek.

EDIT: A listwy wg instrukcji serwisowej są jednorazowe i po demontażu się ich już drugi raz nie zakłada, bo lamelki są w nich powyłamywane.
Zakłada się nowe listwy. Wtedy nie trzeba nic kleić.

dawidgdansk
19-04-2021, 19:13
Żelek czujnika wg mnie źle masz zamontowany.
Szyba nie ma prawa trzeszczeć.
Sam czujnik się nie wymienia jak jest sprawny. Tylko żelek.

EDIT: A listwy wg instrukcji serwisowej są jednorazowe i po demontażu się ich już drugi raz nie zakłada, bo lamelki są w nich powyłamywane.
Zakłada się nowe listwy. Wtedy nie trzeba nic kleić.

Dziękuję za odpowiedź.

Zatem napisze do Pilkingtona :
1. że przy czujniku deszczu jest źle zamontowany żelek - bardzo brzydko to wygląda i sa "jakby kryształki"
2. szyba trzeszczy z lewej i prawej strony - mowili że do tygodnia może - a minęło już półtora. W aucie cisza, żadne plasiki nie trzezczą a teraz szyba przeszkadza bo trzeszczy...nierowności na drodze i trzeszczy - o sile zależnej od temperatury na zewnątrz.
3. Zastanawiam się, że skoro w ramach ubezpieczenia szyb w AVIVa mialem wymiane uszkodzonej szyby czołowej i te listwy boczne przy szybach są "podobno jednorazowe" to czy nie powinny być wymienione w ramach ubezpieczenia.Skoro ubezpieczyciel pokrywa koszt wymiany uszkodzonej szyby (szyby i usługi), a do demontażu starej trzeba zdemontować listwy i nie nadają się do ponownego montazu, to ubezpieczyciel powinien pokryć koszt listew...a nie że PILKINGTON nawalił pełno kleju pod listwy...i wtedy nie dziwie się że to trzeszczy wszystko

Ach..zainkasowali z ubezpieczenia na pewno niecałe 2000 zl a jestem zły, że tak słabo to zrobili - firmowy serwis Pilkington a jakośc usług słaba jak widać.

szmelcmax
20-04-2021, 19:19
Zatem napisze do Pilkingtona :
1. że przy czujniku deszczu jest źle zamontowany żelek - bardzo brzydko to wygląda i sa "jakby kryształki"
2. szyba trzeszczy z lewej i prawej strony - mowili że do tygodnia może - a minęło już półtora. W aucie cisza, żadne plasiki nie trzezczą a teraz szyba przeszkadza bo trzeszczy...nierowności na drodze i trzeszczy - o sile zależnej od temperatury na zewnątrz. Kryształki u mnie są i były, ale w głębi. U Ciebie jakby wylazły na wierzch. Najlepiej spróbuj im udowodnić zdjęciami z innych aut bo pewnie stwierdzą, że tak musi być. Nie musi i nie powinno. Szyba nie ma prawa trzeszczeć. Jak u mnie robili, to zostawiałem auto na dwa dni. Za każdym razem. Twierdzili, że klej musi dobrze wyschnąć i takie są procedury, bo inaczej to coś tam będzie źle. Nie pamiętam już co konkretnie. Odbierałem i jechałem bez jakiegokolwiek trzeszczenia. I nie trzeszczy do tej pory. Niby ma trzeszczeć przez tydzień? To poważni ludzie są?

sebix_s_max
25-04-2021, 21:33
Witam wszystkich, otóż i u mnie pęknięcie "od uszczelki do uszczelki"- sam róg od dołu po stronie pasażera..
problem natomiast zgoła inny- natury logicznej.. bo kto przy zdrowych zmysłąch wymienia szybę na grzaną- jeśli nie było instalacji?
widoczne w szybie pręciki od grzania, aczkolwiek brak przycisku włącznika oraz w podszybiu nie została podpięta pod żadne przewody - i teraz proszę mnie wyprowadzić z błędu - bo może były takie s-max'y co grzały szybę ujmijmy to automatycznie i tylko nie została podpięta w podszybiu? czy wymieniać na taką bez grzania i nie szukać bo bez poprowadzenia instalacji i kodowania nic nie będzie? - temat do wymiany szyby wię się podpiąłem ?

Parch
25-04-2021, 22:07
s-max'y co grzały szybę ujmijmy to automatycznieNie ma takiego czegoś. Żeby grzała szyba musi być też przycisk załączający. Wcześniejsza wymiana szyby była zapewne robiona z myślą, żeby w razie czego dołożyć ten świetny "ficzer", ale oprócz szyby nie zadziało się nic więcej.

sebix_s_max
26-04-2021, 14:38
Czyli ten przycisk też nie ma nic wspólnego z grzaniem szyby?

Parch
26-04-2021, 14:44
Ma i nie ma.
Jeśli jest na wyposażeniu grzana szyba przednia, to naciśnięcie tego przycisku również to ogrzewanie załączy. Dodatkowo włączy się ogrzewanie tylnej szyby oraz wentylator dmuchawy zacznie pracować na maksymalnych obrotach.
No i załączy się klimatyzacja.

szmelcmax
26-04-2021, 20:08
oraz wentylator dmuchawy zacznie pracować na maksymalnych obrotach. Dmuchając tylko na przednią szybę.
Przepraszam za wtręt, ale tak to jest dokładnie.

sebix_s_max
28-04-2021, 12:56
Czyli skoro ten przycisk też może załączyć grzanie szyby to czy fakt, iż nie ma tego drugiego włącznika nad konsolą wyklucza możliwość posiadania tego na wyposazeniu? Mam S-Maxa pół roku i po prostu nie wiem..
Widać te druciki w szybie i jedynie ten przycisk mam co mogły to załączyć, no ale podpięte nie jest.. więc jak jeszcze można to sprawdzić? Vin ma takie tajemnice zakodowane?

Parch
28-04-2021, 13:14
czy fakt, iż nie ma tego drugiego włącznika nad konsolą wyklucza możliwość posiadania tego na wyposazeniu?Wyklucza.
oraz w podszybiu nie została podpięta pod żadne przewodyWyklucza.
Żebyś nie wiem ile jeszcze postów napisał na forum, szyba grzać nie zacznie, gdy nie jest podpięta.
więc jak jeszcze można to sprawdzić? Vin ma takie tajemnice zakodowane? Po VIN sprawdzisz, czy Twój samochód wyjechał z fabryki wyposażony w ogrzewaną przednią szybę, czy też nie. Z tym, że informację o wyposażeniu w ogrzewaną przednią szybę należy rozumieć, następująco:
- jest szyba z drutami;
- jest instalacja;
- jest przycisk załączający;
- wszystko jest podłączone.

sylwesterz
28-04-2021, 13:22
Widać te druciki w szybie...
Być może ktoś wstawił najtańszą używkę ze szrotu (a była z ogrzewaniem akurat, albo te mogło być uszkodzone) po dzwonie, po którym auto jest nieco zwichrowane, więc później szyba pęka w rogu. Być może też szyba została źle wklejona. Można strzelać na prawo i lewo.
Czy jest taka możliwość, że nie znasz przeszłości auta? Czy sprawdzałeś zgodność roczników szyb itp.?

sebix_s_max
28-04-2021, 13:38
Nie znam historii auta.. kupione w komisie- trzeci fotelik wymusił zmianę auta.. no i skoro jest to by się chciało żeby działało.. dlatego chciałem wykluczyć opcje oczywiste dla znawców tematu bo ja się nie znam na Fordach- pierwszy z tej stajni u mnie..
Przednia jest z '06 - reszta '08, to że była wymieniana nie ulega wątpliwości, pytanie brzmiało czy jest szansa że tam będzie do czego podłączyć ewentualną nowa z grzaniem, czy jest sens takową kupować?
Czyli jak ustalić bez zdejmowania całego podszybia i szukania wiązek, czy to tam było czy tylko tak jak napisałeś- wstawiona najtańsze ze szrotu.. ?

sebix_s_max
28-04-2021, 17:04
Zauważyłem, że przegapiłem posta Kolegi Parch.. rozwiewa wątpliwości.. dziękuję bardzo, chociaż to że jak nie podpięta to nie zadziała to się domyślałem ;)

Parch
28-04-2021, 17:55
czy jest sens takową kupować?
Podgrzewana szyba w S-MAX/GALAXY to dobrodziejstwo nie do przecenienia. Skrobanie takiej tafli szkła w sezonie zimowym to, pomijając stratę czasu, mordęga.
Gdybym ja był w sytuacji, w której się znajdujesz, nie wahałbym się ani chwili i montował szybę z drutami. Dodatkowo kupiłbym jeszcze szybę z oznaczeniem IR, czyli ze zwiększoną zdolnością odbijania promieni słonecznych i jeśli fundusze pozwalają "akustyczną", czyli obniżającą hałas. Dużo w tej materii zależ od stanu Twojego portfela i/lub od zamiarów, jakie masz w stosunku do tego auta.

W tym miejscu trzeba uczciwie dodać, że dołożenie wiązki do uruchomienia ogrzewania szyby (w sytuacji jej braku) takie zupełnie banalne nie jest. No i możesz mieć pecha i np. mieć auto z BCMi, który nie ogarnia tego "ficzera". Wtedy również ten moduł należy zastąpić odpowiednim, a to już wymaga wizyty u kogoś kto to programowo ogarnie.
Generalnie warto zacząć od sprawdzenia co się ma "na stanie".
Wiązka "szyby" jeśli jest, to po zdjęciu podszybia powinna się ujawnić.
Wiązka "przycisku" jest (prawie) na pewno.

Wszystkie aspekty związane z dołożeniem grzanej przedniej szyby już "przewałkowano" w każdą stronę w działach S-Max i Mondeo. Wystarczy użyć "szukajki" i wchłonąć wiedzę...

strejla_u
06-07-2021, 18:45
Ponieważ pojawił mi się pająk na szybie, dzwoniłem dziś do ASO zapytać o cenę szyby czołowej do swojego Esia. Pan wziął VIN po czym za chwilę powiedział że koszt szyby to ponad 6600 zł. Co w tej szybie jest takiego, że kosztuje aż tak duże pieniądze? Do tego dochodzi koszt wymiany...

SRS
06-07-2021, 19:04
Co w tej szybie jest takiego
SZYBA PRZEDNIA (Z AUTOMAT.WYCIERACZKĄ SZYBY PRZEDN., Z OGRZEWANĄ SZYBĄ PRZEDNIĄ, 5-DRZWIOWY SAV, PRZEDN.SZYBA ODBIJAJ.PROM.PODCZERW., BEZ UKLADU OSTRZEG. O PRZEKR. LINII)

właśnie z tego powodu - za wygody się płaci :)

tombalt
06-07-2021, 19:22
koszt szyby to ponad 6600 zł
jak nie zależy koledze na logo FORD Company na szybie to można kupić saint gobain / pilkington dużo taniej, za 1/3 tej ceny i z nowymi listwami okiennymi w cenie z ASO...

Dwa lata temu wymieniałem, wersja bez IR ale Avangarde (niebieska) i koszowała 1250 sama szyba - nowa !!, listwy po 180sztuka, czy jakoś tak...

Obiboc
06-07-2021, 20:17
Nie co bym namawiał tylko stwierdzam że szybę Nordglass kupisz jeszcze taniej.

bzyq81
06-07-2021, 20:20
Nie co bym namawiał tylko stwierdzam że szybę Nordglass kupisz jeszcze taniej.I po chwili padnie Ci podgrzewanie, a do tego jest mega mieķa i się rysuje. Wymienialem szybę w NordGlass i sami już montują Pilkingtona ;)

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Parch
06-07-2021, 21:42
Szyba Pilkingtona ogrzewana, IR, akustyczna, bez kamery LA/LDW kosztuje obecnie ok. 1400 zł. Podobnie kosztuje analogiczna szyba Sekurit Sain Gobain. Listwy zewnętrzne (oryginał) to ok. 500 zł. Listwy wewnętrzne (oryginał) to. ok. 300 zł.
W ASO analogiczna szyba (z logo Ford) to koszt ok. 6500 zł.

Ostatnio dowiedziałem się, że jeśli szyba była wcześniej wymieniona na nieoryginalną (bez logo Ford), to ASO nie podejmuje się wymiany w ramach napraw "sponsorowanych" przez TU. W myśl zasady, że na naprawie (z OC/AC) klient nie powinien się wzbogacić.

tombalt
07-07-2021, 16:18
jeśli szyba była wcześniej wymieniona na nieoryginalną (bez logo Ford), to ASO nie podejmuje się wymiany w ramach napraw "sponsorowanych" przez TU
czy nie jest przypadkim tak, że mawet ASO jak wymienia/naprawia przy wymianie bezgotówkowej to i tak czeka na rzeczoznawcę i dodatkowo wszystko fotografuje....?
Przecież ktoś za to płaci (TU), więc dlaczego TU ma robić prezenty? Jak ktoś sobie włożył szybę bez logo producenta auta to niech się nie dziwi, że ASO nie chce wymienić na oryginał....