Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Nie zamyka drzwi z kluczyka ani pilota

KacperVen
28-11-2019, 20:53
Witam. Mam następujący problem odkąd zrobiło się zimniej zaczął się mój problem z zamykaniem samochodu. Nie zamyka drzwi ani z kluczyka ani z pilota. Z otwarciem nie ma problemu otwiera wszystkie drzwi lecz zamykanie musze zrobić ręcznie każde drzwi z osobna, nie reaguje ani od strony pasażera ani od strony kierowcy. Zaznaczę że kilka dni temu zabrałem do domu moduł komfortu do domu na "przegląd" i po podłączeniu ponownym przez 2 dni wszystko było ok, lecz problem znów się powtarza, czy to wina modułu komfortu czy to tylko przypadek? Proszę o pomoc i wskazówki.

CzerwonaMalyna
29-11-2019, 08:16
Hej,
Może spróbuj odłączyć moduł znów na trochę lub rozłącz aku. Jak po podłączeniu będzie znów chwile działało i przestanie to może i to wina modułu, chociaż wątpię... czytałeś temat o gumkach w zamkach? W każdym zamku są takie małe gumki, które z czasem twardnieją szczególnie w niskich temp i nie działa zamykanie zamków, trzeba je wydłubać i wszystko bangla. A klapa tylna otwiera Ci się z pilota? Może to wina żółtego bezpiecznika znajdującego się z tylu „tablicy” bezpieczników umieszczonej W środku auta nad nogami kierowcy.
To moje sugestie, może ktoś się z tym spotkał i coś dorzuci od siebie.
Pzdr

KacperVen
29-11-2019, 17:56
Dzięki za odpowiedź. Ale czy przy problemie z gumkami, nie działać będzie również zamykanie z pilota? Centralka dołożona nie oryginalna. Otwarcie z pilota działa bez problemu za każdym razem, zamykanie już niestety nie. Zamykanie z kluczyka również nie działa ani od strony kierowcy ani pasażera, tak samo jak otwieranie z kluczyka. A jak wyeliminować np wadliwy zamek po stronie kierowcy? Czy odłączenie go przy zawiasach drzwi wystarczy? I np wtedy powinien zareagować po stronie pasażera lub pilota? Proszę o pomoc i sugestie

CzerwonaMalyna
29-11-2019, 18:13
Wiesz z tymi gumkami to z tego co czytałem to loteria... może rzeczywiście to nie one tu zawodzą... piszesz ze masz jakiś zamek centralny nie ori. Może to z tym modułem coś jest nie tak? Może odłącz go i sprawdź samo działanie z kluczyka.
Aby odłączyć sam pojedynczy zamek musisz zdjąć boczek w drzwiach i wypiąć wtyczkę z zamka (z tego co pamietam). Czemu nie dołożyłeś sobie fabrycznego centralnego z pilota? Wystarczy inny moduł komfortu i ori kluczyk „jajko” z pilotem i masz fabrykę:)
Pzdr.

kacper69
29-11-2019, 18:13
Przy zamykaniu cięgno musi dojść w określonym czasie do czujnika zamknięcia .
Jak układ za ciężko działa, może jest zatarty, to nie daje się auta zamknąć.
Przy otwieraniu nie ma czujnika krańcowego , więc otwieranie działa prawie zawsze OK.

KacperVen
29-11-2019, 18:19
No dobrze a co z zamkiem od strony pasażera? Wczesniej również mogłem nim otwierać i zamykać. A teraz ani jednym ani drugim. Oprócz wymiany modułu komfortu co warto jeszcze sprawdzić ? Rozebrać tapicerke drzwi kierowcy odłączyć zamek? wymontować?

Iped
29-11-2019, 22:10
Witam.
Miałem trochę podobny problem. U mnie było że każde drzwi musiałem osobno otwierać/zamykać (Brak centralki,sam kluczyk) Cała instalacje przekopałem,bezpieczniki),podmiana innego komfortu,nawet podłączenie centralnego zamka nie oryginalnego nie pomogło.
I się okazało że taki malutki silniczek w zamku od pasażera był spalony i cały czarny. Wymieniłem zamek i zaczęło wszystko działać normalnie. Zaniedlugo zakładam centralkę.

KacperVen
30-11-2019, 22:04
No tylko że tutaj otwiera z pilota drzwi więc to raczej nie silniczek, czy otwiera z kluczyka ostatnio nie sprawdzałem ale zapewne też otwiera, problemem jest zamykanie, problem się rozpoczął gdy zaczęły się chłodne dni. Póki co zamówiłem identyczny moduł i zobaczę co dalej, i wtedy dam znać. I jeszcze pytanie odnośnie modułu czy musi być identyczny? czy może być o innych oznaczeniach? Dodaje zdjęcie obecnego modułu.

Bump: Jeśli to nic nie zmieni zostanie rozebranie drzwi od kierowcy, chociaż to było by dziwne jeśli nagle przestało działać zamykanie i po stronie pasażera i kierowcy z kluczyka. Centralka jest dokupiona osobno i podaje impuls na otwarcie drzwi i otwierają się wszystkie bez problemu, więc sądzę że to eliminuje problemy z zamkami. Jedynie pozostaje moduł który mimo impulsu centralki nie wysyła sygnału zamknięcia. Nie zamykają się nawet jedne drzwi więc też nie możliwe aby wszystkie zamki padły.

KacperVen
08-12-2019, 14:36
Dziś podpiąłem nowy moduł komfortu i nadal to samo, otwiera z pilota ale nie zamyka po kliknięciu przycisku zamknięcia na pilocie. Centralka od pilota i alarmu nie jest oryginalna, ale zauważyłem że po 3krotnym szybkim kliknięciu otwarcia zamyka mi wszystkie drzwi ale bez uzbrojenia alarmu. Więc nadal nie wiem co może być przyczyną, odłączałem po kolei każdy z zamków w drzwiach i na każdym to samo, jakieś porady ??

fokafoka8585
08-12-2019, 17:05
A od srodka jestes wstanie zamknąć wszytskie drzwi?:?:

Bump: W sensie ryglem z drzwi nie pilotem ani kluczykiem?

Bump: Raz w zimie mi zmrozilo zamki podobnie mialem raz nie zamykalo tez odpinalem kazde drzwi i nic az raz padl na zero ani w jedna ani w druga podmienialem modol i cemtralny tez dopinany jest nie oryginalny okazalo sie ze wszystkie 4 zamki do wymiany byly kupilem z podwojnym ryglem troche kombinacji w podpieciu ale odpukac chodzi joz .

KacperVen
08-12-2019, 18:51
fokafoka8585 zamykanie od środka również działa jedynie na pojedyńcze drzwi, nie da się jednym zamknąć wszystkich jak to było jeszcze wcześniej.