Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Przedwczesna wymiana oleju 1,5 ecoboost
blablawla 01-12-2019, 22:56 Pytanie jak rozwiązać ewentualną przedwczesną wymianę oleju. Aktualnie mam przejechane ca 12 tysięcy. Książka mówi o roku lub wg licznika zużycia. Jeżeli algorytm nie przyspieszy to wcześniej będzie czerwiec. Powinienem mieć wtedy nakręcone max 20 tysięcy. Wiem, że nie będę w pierwszym półroczu robił dużo kilometrów, ale wydaje mi się że interwał 20 tysięcy to dużo. Z drugiej strony jak teraz wymienię to następna wymiana za 8 tysięcy, a może nawet mniej. Taka zagwostka co robić.
Danielo_82 02-12-2019, 06:13 Pytanie to jest, jak długo tym autem chcesz jeździć?
mdmowski 02-12-2019, 06:38 Jeżeli masz 12k przejechane i nie wymieniałeś jeszcze oleju od nowości to moja radą jest: wymień (teraz, albo gdzieś do 15k). Zakładam, że olej jest w słabym stanie, a dodatkowo będziesz miał nowy, czysty na zimę. :)
Zawsze możesz wpisać tą wymianę jako rejestrowaną i od tego będziesz znowu miał nowy interwał wymiany (20k / rok).
Wszystko zależy od Ciebie, jeśli dbasz o silnik i planujesz dłużej jeździć tym autem, to wg mnie warto wymienić olej i filtr. Ja wymieniłem w ASO przy przebiegu 6 tyś. km, z wpisem do książki serwisowej i zresetowaniem interwału wymiany (w FordPass znowu od 100%)
Kolejną wymianę planuje przy przebiegu ok. 16-20 tyś. km
Decyzja należy do Ciebie blablawla
blablawla 02-12-2019, 07:35 Czy planuję długo jeździć to się okaże. Nie wiadomo jak długo wytrzyma silnik i skrzynia (obie to nowe konstrukcje). Poprzednim tez chciałem dłużej pojeździć, a skończyło się przedwcześnie (1.6 THP).
Skoro można zrobić wcześniejszy przegląd z wpisem to chyba załatwia sprawę.
Rozumiem, że po roku (czerwiec) pozostanie przegląd perforacyjny? Czy może coś jeszcze.
Pytanie jeszcze o koszt takiego wcześniejszego przeglądu z wpisem. Cena jak rocznego czy jakoś inaczej? Pytam tylko pod kątem ewentualnego naciągnięcia mnie przez ASO.
Sorry za tyle pytań, ale moje doświadczenie z ASO Ford jest zerowe.
Co do trwałości nowej konstrukcji to czas pokaże, nie mniej jednak chyba warto zaryzykować i dbać o silnik. Przegląd lakierniczy oczywiscie trzeba wykonać co rok, aby utrzymac gwarancje na perforacje nadwozia. U mnie wymiana oleju z filtrem w ASO wyszla ok 330zl.
AdoKrycha007 02-12-2019, 07:51 wymieniasz sam olej i filtr oleju tylko przypilnować by zresetowali w kompie ustawienie przeglądu i tyle - od tego czasu liczy Ci kolejne 20 tys km.. Pierwszy przegląd po roku i tak zawiera wyłącznie wymianę oleju i filtra powietrza, bo o filtr oleju trzeba poprosić, bo jego wymienia się wg procedury serwisowej forda co dwa lata. Także nie ma sensu czekać rok do pierwszego przeglądu :)
Tomekcvc 02-12-2019, 07:57 wymieniasz sam olej i filtr oleju tylko przypilnować by zresetowali w kompie ustawienie przeglądu i tyle - od tego czasu liczy Ci kolejne 20 tys km.. Pierwszy przegląd po roku i tak zawiera wyłącznie wymianę oleju i filtra powietrza, bo o filtr oleju trzeba poprosić, bo jego wymienia się wg procedury serwisowej forda co dwa lata. Także nie ma sensu czekać rok do pierwszego przeglądu :)
Pierwszy przegląd jest po dwóch latach (lub 30tyś km), przynajmniej u mnie.. hmm
AdoKrycha007 02-12-2019, 08:01 Co innego procedury serwisowe Forda i interwały, a co innego zdrowy rozsądek :) Po dwóch latach to w silniku będzie kisiel, a nie olej. Filtra oleju też nie będziesz wymieniał, bo każą go robić co dwa lata?
Tomekcvc 02-12-2019, 08:16 Co innego procedury serwisowe Forda i interwały, a co innego zdrowy rozsądek :) Po dwóch latach to w silniku będzie kisiel, a nie olej. Filtra oleju też nie będziesz wymieniał, bo każą go robić co dwa lata?
To co jaki czas ja serwisuje to moja sprawa, odniosłem sie do twojej wypowiedzi o tym, co jest przewidziane. Chyba masz zly dzien kolego bo w kazdym poscie sie sadzisz.
Spokojnie koledzy, nazwa tematu wszystko wyjaśnia, wiec luźna dyskusja.
AdoKrycha007 02-12-2019, 08:20 To co jaki czas ja serwisuje to moja sprawa, odniosłem sie do twojej wypowiedzi o tym, co jest przewidziane. Chyba masz zly dzien kolego bo w kazdym poscie sie sadzisz.
Czyżby? Jeśli ktoś pyta o wcześniejszą wymianę, to chyba logiczne, że nie ma sensu pisać mu, że plan serwisowy jest po 2 latach... Jakby Ford dał Ci 5 lat interwał, to też byś olej wymieniał po 5 latach ?
Forum służy do pomocy i udzielania zdrowo-rozsądkowych porad na temat.
Spokojnie koledzy, nazwa tematu wszystko wyjaśnia, wiec luźna dyskusja.
otóż to.
B4Bci4 z Bydzi 02-12-2019, 22:33 wymieniasz sam olej i filtr oleju tylko przypilnować by zresetowali w kompie ustawienie przeglądu i tyle - od tego czasu liczy Ci kolejne 20 tys km.. Pierwszy przegląd po roku i tak zawiera wyłącznie wymianę oleju i filtra powietrza, bo o filtr oleju trzeba poprosić, bo jego wymienia się wg procedury serwisowej forda co dwa lata. Także nie ma sensu czekać rok do pierwszego przeglądu :)
100 % prawda, w aso sami mi mówili że oleje ich nie interesują, w tych autach filtr oleju jest tak niewielki że sam się zastanawiam na jakiej podstawie wymyślili takie długie czasoobiegi co do wymian, w dodatku jak wymieniałem olej, to na bagnecie jasny, a z miski leciała czernina, więc sami sobie odpowiedzcie czy chcecie czekać z wymianą do przewidywanych terminów przez producenta
kacper69 03-12-2019, 08:25 Jeżeli producent w ulotkach reklamowych gwarantował wymianę oleju co 30 tys km, to nie może być tak, że w momencie odbioru nowego auta w ASO nagle dowiadujemy się, że to nie tak, że trzeba wymieniać olej co 15 tys km - to już pierwszy ZONK jest.
A kolejny to to , że auto samo podejmuje decyzję aby wymienić olej np. po 8500 km, no i trzeba jechać do ASO i wymieniać.
Świadczy to albo o bardzo kiepskiej jakości oleju w tym aucie, albo o samym silniku, że coś w nim nie jest OK, że tak szybko niszczy olej.
Bo Konkurencja nie ma takich problemów ( nikt zer znajomych się nie chwalił, ani w sieci nie widziałem ) jak Ford z Focusem MK4.
A mój osobisty przykład nie jest odosobniony, bo w poczekalni w ASO spotykam wiele osób rozczarowanych tak częstymi wymianami oleju w tym aucie.
Dodam że auto ma ~28 tys km przebiegu, miało już 2 wymiany ( podobno, bo nie jestem pewny czy naprawdę go wymienili ) oleju, a na bagnecie jest "smoła".
blablawla 03-12-2019, 09:03 Nie wprowadzaj proszę zamieszania do wątku o 1.5 ecoboost który z twoimi problemami nie ma nic wspólnego. Wg aktualnego przebiegu i wyświetlanego zużycia do wymiany powinien przejechać ok. 28 000 km gdzie większość jazdy to miasto i krótkie odcinki więc "oczekiwania" samochodu są jak najbardziej zbliżone do instrukcji.
AdoKrycha007 03-12-2019, 09:04 kacper69 w każdym poście musi przypominać, że kupił nowego diesla z początku produkcji i wszystko mu się psuje :D
Jeżeli producent w ulotkach reklamowych gwarantował wymianę oleju co 30 tys km, to nie może być tak, że w momencie odbioru nowego auta w ASO nagle dowiadujemy się, że to nie tak, że trzeba wymieniać olej co 15 tys km - to już pierwszy ZONK jest.
W 1.0 jest co 30 tys. Wiec trzeba czytać gwiazdki.
A kolejny to to , że auto samo podejmuje decyzję aby wymienić olej np. po 8500 km, no i trzeba jechać do ASO i wymieniać.
Świadczy to albo o bardzo kiepskiej jakości oleju w tym aucie, albo o samym silniku, że coś w nim nie jest OK, że tak szybko niszczy olej.
Nie żaden silnik. Do tego tysiąc razy było pisane, że samochód nie potrafi online zmierzyć jakości oleju. Poza tym było ostatnio pisane, że jest jakaś akcja serwisowa na sterowniki silnika które to obliczają (pewnie nie każdy ma zły) - chyba ktoś z zachodniej granicy.
Bo Konkurencja nie ma takich problemów ( nikt zer znajomych się nie chwalił, ani w sieci nie widziałem ) jak Ford z Focusem MK4.
Już parę razy pisałem, że ludzie na forach konkurencyjnych marek tez maja takie problemy. Nawet w teście Zachara aut używanych jest gość ze Skodą który też tak ma.
Dodam że auto ma ~28 tys km przebiegu, miało już 2 wymiany ( podobno, bo nie jestem pewny czy naprawdę go wymienili ) oleju, a na bagnecie jest "smoła".
Diesel po włączeniu silnika z nowego oleju robi "smołę". Ale czy wymienili to trudno powiedzieć na takiej podstawie. Chociaż Ty nie wymieniałeś filtra więc może olej jakoś mniej płynnie krąży po silniku i przez to woła o wymianę.
AdoKrycha007 02-03-2020, 09:42 przebieg 7,5 tys , jakość oleju 65 %
czy ktoś w benzynie 1,5 miał komunikat, że jest konieczna wymiana? zastanawiam się kiedy mi on wyskoczy... jak dojdzie jakość do 50% ? do września - czyli planowanego pierwszego przeglądu - raczej nie dociągnę bez wymiany...
suszekmarcin 02-03-2020, 11:17 U mnie po wymianie oleju w ASO po 2 tygodniach wyskoczył komunikat konieczna wymiana oleju ( ford pass pokazał zero) lecz panowie w ASO zapomnieli zresetować licznik.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
u mnie w dieslu mam 11 tys. i pokazuje 50% - "dobrze"
AdoKrycha007 02-03-2020, 11:40 a to słowo "dobrze" Ci wyświetla? bo mi pokazuje tylko "65%" bez słowa.
5,5 tys, st 2.3 pokazuje 61%
krótki trasy dużo pałowania itp
instrukcja mówi co 30k lub raz w roku
generalnie, zasada taka kiedyś było co 10 tys, potem 15, 20 teraz 30 tys
unia ekoropejska wymaga aby oleje było long life, bo to eko, co to robi z silnikami
jest dużo filmów na yt można sobie obczaić.
o ile to auto firmowe, wynajem czy cos podobnego to można sobie olać i wymieniać jak auto chce.
ja natomiast wymieniam i będę wymieniał co 10 tys,
duża moc, mało oleju szkoda po prostu auta.
profesor michu i cała reszta na yt co by nie pierdzeliła, to jedno mówi to samo, nie ważne jaki, a czy b, castrol czy shell itp, ważne żebyście często wymienili olej.
do mnie wychodzi jakieś 600 zł w salonie, 300 zł u mechanika,
więc czy aucie za 150k nie ma tragedii
AdoKrycha007 02-03-2020, 13:24 nie będę jeżdził 30k km na jednym oleju to oczywiste, zastanawia mnie czy przy 7,5 tys to 65% jakości jeszcze obleci... nigdy nie robię więcej niż 15 tys w roku, ale jak np będę miał jakość 30% to wolałbym jednak wymienić wcześniej.
a to słowo "dobrze" Ci wyświetla? bo mi pokazuje tylko "65%" bez słowa.
W wersji PRO aplikacji FordPass jest słownie.
Jest tez opis, że trzeba wymienić gdy jest 0%.
W wersji PRO aplikacji FordPass jest słownie.
Zgadza się.
Obecnie przy przebiegu 3000 km pokazuje mi 83%, więc 0% osiągnę w tym tempie w okolicach 17500 km. Ponad 2/3 aktualnego przebiegu to miasto.
Cóż, komputer zapewne wylicza zużycie oleju na podstawie przebiegu, ilości uruchomień i być może długości przejechanych odcinków. Nie ma tam przecież żadnej aparatury mierzącej parametry oleju. Procenty oznaczają zatem to, gdzie jesteśmy na dystansie miedzy wymianami (np. 66% oznacza, że w 1/3), a nie o ile zmieniły się fizyko-chemiczne właściwości oleju.
Jedras_SZN 02-03-2020, 22:25 Jaki olej jest wlewany przez ASO? Kto go produkuje dla Forda?
PS. Świeżak na forum :)
Jaki olej jest wlewany przez ASO? Kto go produkuje dla Forda?
PS. Świeżak na forum :)
Witamy :)
Olej to Castrol Magnatec Professional 5W20
KasmarCK 03-03-2020, 06:24 W wersji PRO aplikacji FordPass jest słownie.
Znalazłem ostatnio w necie ulotkę informacyjną z FORD SERVICE z października 2018 r. w której jest zawarte określenie:
"Kiedy pojawi się komunikat „wymagana wymiana oleju”, ważne jest, aby wymienić olej nie później niż po 1 500km lub
jednym miesiącu (w zależności od tego, co nastąpi wcześniej) od pierwszego wyświetlenia komunikatu informacyjnego,
aby chronić silnik przed przedwczesnym zużyciem i uszkodzeniem"
Oczywiście nie wiem, czy jest to obowiązujący zapis ale nic świeższego nie znalazłem.
AdoKrycha007 03-03-2020, 08:13 nic nowego, aso daje od zawsze tolerancje przekroczenia interwału o max 1,5 tys / 1 msc od dnia ostatniego przeglądu. teraz tylko od jakiegoś czasu dodatkowo sobie mogą sprawdzić w kompie kiedy wyświetlił się komunikat ;-)
maciek900 04-03-2020, 11:55 Dzień dobry, to mój pierwszy post.
Orientuje się ktoś może czy wymiana oleju (zgodnego ze specyfikacją) i filtra (oryginalnego) na własną rękę może skutkować utratą gwarancji? Pytam, ponieważ mimo zapewnień w ASO, że silniki w nowych samochodach są już dotarte na hamowni, chciałbym wymienić u siebie olej w okolicach przebiegu 1500km (nawiasem mówiąc w instrukcji obsługi jest napisane że właśnie do przebiegu 1500km należy unikać wysokich obrotów w samochodzie). Na własną rękę ponieważ już słyszałem różne historie jak to w ASO tylko wpisują różne wymiany do książki serwisowej ale tego nie robią. Nie wiem na ile można w takie rzeczy wierzyć a przypilnować chyba też nie bardzo jest możliwość.
Pozdrawiam
AdoKrycha007 04-03-2020, 11:59 A ludzie dalej w epoce Polonezów...........
maciek900 04-03-2020, 12:04 Mam rozumieć, że według kolegi opinii nie ma uzasadnienia dla tak wczesnej wymiany oleju?
Fiesta Mk8 ST Line 04-03-2020, 13:01 Jak mawiał klasyk: "ludzie mówią różnie, a ja się wypróżnię..."
Nie pytaj, bo tyle samo jest zwolenników jak i przeciwników. Nie zaszkodzisz na pewno jak zalejesz właściwy olej (a najlepiej fabryczny żeby w razie czego na badaniach im nic dziwnego nie wyszło) i oryginalny filtr FoMoCo, co by się na przeglądzie nie poznali. Ja wymieniłem w obydwu po 2 tys, mam spokojniejszą głowę. Opiłków nie stwierdzono.
W mondku od tej pory już wymieniam w aso co 15 tys, a w fieście wymieniam co 10 tys we własnym zakresie, a co 30 tys w aso.
AdoKrycha007 04-03-2020, 13:12 filtr oleju i tak jest wymieniany wg procedury ASO w MK4 co drugi przegląd, więc na pierwszym go nie ruszają, jeśli nie poprosisz za dopłatą.
Fiesta Mk8 ST Line 04-03-2020, 13:31 w mondeo jest tak samo, ale wiedziałem o tym, poza tym sami mnie o tym poinformowali. Oczywiście wymiana została wykonana tradycyjnie z wymianą filtra. Floty robią przez odsysanie.
Jedras_SZN 03-05-2020, 17:31 a w fieście wymieniam co 10 tys we własnym zakresie, a co 30 tys w aso.
ASO nie widzi tego, że wymieniasz we własnym zakresie? W ogóle ASO może jakoś to sprawdzić, np. spisując nr seryjny filtra (o ile jest on wybity na filtrze), albo skanując komputer?
Witam wszystkich.
Wcześniejsza wymiana oleju na pewno nie zaszkodzi silnikowi. Tak samo jak kontrola poziomu na bagnecie i uzupełnianie stanu oleju na bieżąco. Zwłaszcza, że silniki lubią troszkę wypić. U mnie po 5700 km stan oleju wynosił 73% i dokonałem jego wymiany wraz z filtrem.
Co do intewału przeglądowego - czym wiekszy przebieg między wymianami oleju, tym niższe koszty homologacji i dlatego wszyscy producenci aut zwiekszają interwały przeglądowe. Ale gdy dojdzie do uszkodzenia silnika to kazdy serwis bedzie zdania , że pewnie nie było bieżacego uzupełniania oleju, auto nie było prawidłowo eksploatowane itd.
Reasumując uważam, że lepiej wydaż kilka stówek na dodatkową wymiane oleju niż potem kilka tysiecy na np. turbinę lub inną naprawę silnika.
ASO nie widzi tego, że wymieniasz we własnym zakresie? W ogóle ASO może jakoś to sprawdzić, np. spisując nr seryjny filtra (o ile jest on wybity na filtrze), albo skanując komputer?
Jeśli zastosujesz oryginalny filtr, to nikt nie rozpozna że olej był wymieniany poza ASO.
konieczko5 03-05-2020, 20:26 ...
Nawet w instrukcji jest napisane, że Focus dociera się przez 1 500 km.
Jeśli zastosujesz oryginalny filtr, to nikt nie rozpozna że olej był wymieniany poza ASO.
Po warunkiem, że fachman nie zostawi wizytówki w postaci zacieków olejowych czy śladów z brudnych rąk podczas pierwszej wymiany oleju. Przy kolejnych bedzie już alibi - olej był już oficjalnie wymieniany.
dorzucę swoje 5groszy, może komuś się przyda... silnik 1.5EB 160KM.
przy przebiegu 53tys km wymieniłem olej.
Olej po ostatniej wymianie miał przejechane blisko 14tyskm.
Czarny jak smoła.
Jakość oleju szacowana przez komputer na 63%.
Jako ciekawostkę powiem, że po odessaniu oleju odkręciłem korek spustowy i zleciało kilka kropli - także jak ktoś ma wątpliwości, czy można odessać do dna, to powiem, że można.
Przy interwale wymian oleju co 10tys km spokojnie można korzystać z tego sposobu.
Oczywiście są zwolennicy i przeciwnicy tej metody ale ja już wiem, że skoro ściągam do dna, to nie będę mieć oporów przed tą metodą w tym silniku.
Wiadomo, że nie w każdym silniku się da odessać wszystko ale nie o tym ten wątek.
Przeczytałem cały wątek, i dalej nie jestem pewny, więc prosze kogoś bardziej doświadczonego o odpowiedź.
Silnik jak rozumiem przez pierwsze 1500Km ma unikać obrotów powyżej 3500
Następnie zanim zaczniemy kręcić bardziej (3500+) należy wymienić olej oraz filtr?
Jeśli tak to ta pierwsza wymiana powinna być zrobiona w ASO żeby nie tracić gwarancji, czy ASO nie wymieni, dlaetego należy to zrobić gdzieś indziej ale na fabryczne marki?
Po tej wymianie reset w aplikacji aby licznik zaczął naliczać od 0-20k ?
Przeczytałem cały wątek, i dalej nie jestem pewny, więc prosze kogoś bardziej doświadczonego o odpowiedź.
Silnik jak rozumiem przez pierwsze 1500Km ma unikać obrotów powyżej 3500
Następnie zanim zaczniemy kręcić bardziej (3500+) należy wymienić olej oraz filtr?
Jeśli tak to ta pierwsza wymiana powinna być zrobiona w ASO żeby nie tracić gwarancji, czy ASO nie wymieni, dlaetego należy to zrobić gdzieś indziej ale na fabryczne marki?
Po tej wymianie reset w aplikacji aby licznik zaczął naliczać od 0-20k ?
Przez pierwsze 1500Km trzeba unikać wysokich obrotów oraz jazdy ze stałą prędkością. Ford zaleca nie używanie tempomatu przez ten okres. Po 1500km jedziesz do ASO i odpłatnie zlecasz wymianę oleju i filtra. Ja tak zrobiłem i od tego czasu już używam auta normalnie w pełnym zakresie obrotów. 99,9% aut nie jest docieranych na hamowniach. Z tego co czytałem robi tak tylko Honda w modelu NSX.
Pięknie dziękuję za informację
Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
kacper69 12-07-2020, 21:10 Jako ciekawostkę powiem, że po odessaniu oleju odkręciłem korek spustowy i zleciało kilka kropli
W którym ASO mogłeś zrobić takie badania?
W którym ASO mogłeś zrobić takie badania?
nie trzeba do tego ASO ....
jedziesz na wymianę oleju gdziekolwiek tam gdzie dysponują odsysarką oleju, i odsysasz... potem dla pewności odkręcasz korek i widzisz czy jeszcze coś leci .
Auto i tak musisz podnieść na podnośniku żeby zdjąć osłonę dolną w celu wymiany filtra oleju.
Następnym razem już wiesz, że możesz sobie pozwolić na odessanie skoro po odkręceniu korka już tylko kapie.
A myślisz że w ASO bawią się z korkiem jak mogą odessać? Oni pierwsi promowali odsysanie.
Trzeba jednak pamiętać, że całkowite odessanie oleju może nie być możliwe w każdej wersji silnikowej.
Dlatego właśnie dzielę się informacją że w tym silniku można to skutecznie zrobić.
UWAGA!: ja cały czas mówię o silniku 1.5 ecoboost 160KM , żeby nie było , bo widzę że tu kolega pyta ale ma silnik 1.5Diesel.
Fiesta Mk8 ST Line 16-07-2020, 06:11 Każde jedno teraz. Np w mondeo na 15 tys jest to przewidziane. Oczywiście dopłaciłem z filtr i poprosiłem o tradycyjna wymianę.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
kacper69 16-07-2020, 06:35 nie no pokażcie aso co nie podniesie auta, nie odkręci korka tylko robi jakieś odsysania...
To pokaż takie ASO , które w nowych fordach będzie spuszczało olej przez spust.
Odsysanie górą jest szybsze , czystsze i wygodniejsze dla serwisanta.
Wymieniałem olej z filtrem w tym tygodniu w aso (blisko 10tyś przejechane). Auto było na podnośniku, ale ekstra robią teraz inspekcję podwozia więc może w tym celu. Nie widziałem jak olej był wymieniany.
Ciekawa informacja padła ze strony diagnosty, że ford wycofuje się z długich interwałów wymiany oleju, nie była to oficjalna informacja, raczej sugestia w kierunku rozsądnego przebiegu między wymianami.
Każde jedno teraz. Np w mondeo na 15 tys jest to przewidziane. Oczywiście dopłaciłem z filtr i poprosiłem o tradycyjna wymianę.
W tej samej cenie?
Ciekawa informacja padła ze strony diagnosty, że ford wycofuje się z długich interwałów wymiany oleju, nie była to oficjalna informacja, raczej sugestia w kierunku rozsądnego przebiegu między wymianami.
O to zaraz będą pozwy, bo tu już kilka osób pisało, że po to kupowało auto, by latało między wymianą oleju po 30tysi... :D
AdoKrycha007 16-07-2020, 09:30 lol
konieczko5 16-07-2020, 09:57 ...
AdoKrycha007 16-07-2020, 12:16 Aso jak Aso, każde jest inne. ja jeżdżę i kupuję w takim, gdzie widzę, że auto jest na podnośniku i olej ścieka dołem - bo da się widzieć :) ale wiem, że zdarzają się przypadki, gdzie nie ma na widoku hali z mechanikami i robią odsysanie, bo miałem tak we flocie w pracy choćby.
Ważna rzecz - przegląd 4+ za 590 zł zawiera 30 czynności serwisowych w tym jest zaznaczone, że olej jest spuszczany z odkręceniem osłony dolnej. I w takim przypadku nawet jak robiłem flotę, to wtedy mi podnosili - w tym samym Aso, co w czasie gwarancji floty wcześniej odsysali.
to i tak jest mało ważne - najważniejsze dla silnika jest żeby olej w ogóle wymienić i nie w przedziale absurdalnych interwałów po 20/30 k km.
Fiesta Mk8 ST Line 16-07-2020, 12:18 W tej samej cenie?Na pewno doplacilem za filtr. Ale czy coś jeszcze to nie wiem. Cenę podalem gdzies w moim temacie, teraz nie pamiętam.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Oczywiście dopłaciłem z filtr i poprosiłem o tradycyjna wymianę.
U mnie też jest przewidziana tradycyjna wymiana oleju. ASO Tarnowskie. Dzwoniłem to konsultant powiedział, że odsysanie jest nieprofesjonalne i nieskuteczne.
kacper69 16-07-2020, 20:34 absurdala to jest wymiana oleju co 6-8 tys km.
To tylko Ford tak robi, że wzywa na wymianę oleju tak często co świadczy o niskej jakości silnika i oleju forda.
Dodam, że konkurencja, typu Renault proponuje wymianę oleju co 30 tys km, a Opel proponuje w pewnych silnikach wymianę oleju nawet co 50 tys km.
AdoKrycha007 16-07-2020, 20:37 a Ty dalej swoje ? mogą sobie proponować nawet 100 tys interwał i co z tego? zlej olej po takim przebiegu to pogadamy...
kacper69 16-07-2020, 21:24 AdoKrycha007,
Zmieniaj sobie olej co tydzień, jak chcesz.
Jak ktoś robi rocznie np, 50 tys km , to nie chce marnować kilku dni w roku w ASO Forda na wymianach oleju, który po wymianie jest czarny i wyglada jak by nie by wymieniony.
I jeszcze za to trzeba słono płacić .
ale ustalmy jedno, oleje longlife są wprowadzone tylko i wyłącznie ze względu na normy i emisje i ekologię.
nie dlatego że powinno się tak robić.
nie dlatego że to dobre dla silnika i olej jest do tego przystosowany.
producentowi bardziej opłacało by się wymienić często bo płacisz za każdym razem w aso.
te wszystko 30tys, 50 tys itp. to ściema, ma na celu oszczędzanie misiów polarnych.
w autach flotowych spoko, i tak po 3 latach śmietnik, ale jak chcesz jeździć dłużej to polecam częstszą wymianę,
AdoKrycha007,
Zmieniaj sobie olej co tydzień, jak chcesz.
Jak ktoś robi rocznie np, 50 tys km , to nie chce marnować kilku dni w roku w ASO Forda na wymianach oleju, który po wymianie jest czarny i wyglada jak by nie by wymieniony.
I jeszcze za to trzeba słono płacić .
tu masz twoje long lajfy
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/97b9ac7ca62b.jpg (https://naforum.zapodaj.net/97b9ac7ca62b.jpg.html)
pierścień nr 2 zaspawany
tłok zatarty
cylinder zatarty
long lajf
ktos mi wyjaśni, czym że jest odkręcenie korka misy spustowej do cyrkowania z ssaniem ?
rozumie, że nikt nie potrafi mi na to odpowiedzieć
rozumie także, że od dziś właściciele fordów wchodzą do auta szyberdachem, bo kto wie... serwis może powiedzieć że przez drzwi to już nie to samo... klepacze po ramieniach ehh :)
Opel proponuje w pewnych silnikach wymianę oleju nawet co 50 tys km.
No i co z tego. Już Ci ze dwa razy wklejałem link do kanału Zachara gdzie przy teście samochodów słuchaczy jego kanału, był Opel Astra który pierwszą wymianę oleju miał po pierwszych kliku km (komputer tak zadecydował).
ASO Forda na wymianach oleju, który po wymianie jest czarny i wyglada jak by nie by wymieniony.
W każdym dieslu tak jest.
rozumie, że nikt nie potrafi mi na to odpowiedzieć
Żeby dobrać się do miski musisz podnieść auto i zdjąć pokrywy co wiąże się odkręceniem kilkunastu śrubek. Do tego po odkręceniu korka można się uwalić olejem. Można też zepsuć gwint śruby od miski (są delikatne).
Żeby dobrać się do miski musisz podnieść auto i zdjąć pokrywy co wiąże się odkręceniem kilkunastu śrubek. Do tego po odkręceniu korka można się uwalić olejem. Można też zepsuć gwint śruby od miski (są delikatne).
rozumie.
właściciele fordów ! wchodzimy przez szyberdach od dziś do auta i z auta ! będę to monitorował !
konieczko5 17-07-2020, 11:54 ...
Rozumiem sarkazm.
Biorą 600zł, powinni to zrobić zgodnie ze sztuką.
Tymczasem kręcą wideo z przeglądu podwozia, też fajnie, ale co ważniejsze?
rozumie.
właściciele fordów ! wchodzimy przez szyberdach od dziś do auta i z auta ! będę to monitorował !
A jak ktoś nie ma to nie jeździ! Chyba, że można prosić za przyzwoleniem przez bagażnik.
Jeszcze ciekawostka.
Według ETIS wymiana przy 15 tys. w 1.5 dieslu jest przez odsysanie (ale i pisze tam żeby wymienić filtr, co oficjalnie jest niby opcjonalne) a przy 30 tys. żeby spuścić olej...
może miska ma policzoną ilość odkręceń \ zakręceń korka
ciekawe czy trzaśnięcia drzwi są policzone... albo ruchy kierownicą..
kacper69 17-07-2020, 20:34 Jak w tym fordzie padnie silnik pomimo wymiany oleju co 15 tys km, to na pewno o tym napiszę.
I nie tylko na forum , ale też w prasie motoryzacyjnej o tym będzie głośno.
Tym bardziej , że w prospektach było info że wymiana oleju jest co 30 tys km, ale przy odbiorze auta dostałem informację w ASO że wymiana olej u ma być co 15 tys, a w praktyce jest jeszcze częściej.
Co wyraźnie podnosi koszty ekspolatacyjne Ford Focus diesel. No i obniża moją satysfakcję z użytkowania tego auta, bo 3 dni w roku spędzam w poczekalni ASO Ford.
kiedyś kolega przeprowadził testy oleju zużytego
otóż popularny olej nie powiem jaki po 3000 km nadawał się do kanału
a wy chcecie walić po 30 000
dobre
Jak Ci padnie silnik w fordzie to bęziesz miał duużo szczęścia jak się okaże że to wina forda a nie Twoja użytkownika.
A że za mocno przyśpieszałeś, a to że za późno sprzęgło dawałeś. a to że kiepska jakoś paliwa.
a to że .................... (wstaw dowolny wymyślony powód odmowy naprawy gwarancyjnej)
tak już jest w naszej polszy.
a olej częściej wymienia się po to żeby mieć spokój dla SIEBIE,
bo jest większe prawdopodobieństwo że będziesz miał spokój na dłużej, i zamiast 3 dni w poczekalni w roku, nie spędzisz 3 miesięcy bez auta na swój koszt, bo takich historii wiele.
i zamiast 3 dni w poczekalni w roku, nie spędzisz 3 miesięcy bez auta na swój koszt, bo takich historii wiele.
pewnie jeździ służbowym i dupa boli, że trzeba poczekać 2 godzinki nie za swoje dziągi
im się wszystko należy, nie wiesz ?
kacper69 18-07-2020, 15:09 Fulara,
staraj się trzymać tematu, a nie schodź na politykę.
W moim przypadku nigdy "przegląd " mały czy duży nie trwał krócej niż 6 godzin, a bywało że i 2 dni, tyle czasu potrzebuje ASO na próby rozwiązania zgłoszonych problemów : a to nie ma elektryka, a to nie ma łącznosci z internetem itp.
xqs,
Znasz jakieś autentyczne przypadki że ASO Ford naprawia auto przez 3 miesiące?
Podaj przykłady.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=269960
każdy przypadek inny
miałem kiedyś klienta któremu aso nie zakręciło korka do płynu chłodzenia.
a mieli sprawdzić.
skończyło się na tym że silnik się przegrzał i wymiaaga remontu
auto stało 2 miesiące w serwisie, bo serwis chciał naprawiać, a klient chciał nowego silnika.
zgodnie z warunakmi gwarancji masz prawo do niczego.
o tym piszę.
wymiana oleju narzucona przez producenta przy 6-8 tys to dramat i pomyłka, dlatego zrobili nowy soft
komputer Ci tylko oblicza, popraw mnie jeśli się mylę, ale nie jest to wyznacznikiem wymiany
wyznacznikiem wymiany jest książka i interwały?.
jeśli prawdą jest to o czym mówisz, to niestety poddaje się. kumple mieli i mają rację. ford .... wort. boli ale co zrobić.
To niech Twoi kumple nas tutaj oświeca która markę aut wybrać żebyśmy nie musieli nic robić a auta były cały czas sprawne. Aaa i jeszcze żeby do serwisu jeździć tylko napić się kawy i pooglądać prospekty nowych modeli.
kacper69 18-07-2020, 21:51 wymiana oleju narzucona przez producenta przy 6-8 tys to dramat i pomyłka, dlatego zrobili nowy soft
komputer Ci tylko oblicza, popraw mnie jeśli się mylę, ale nie jest to wyznacznikiem wymiany
wyznacznikiem wymiany jest książka i interwały?.
Książka teraz nie ma znaczenia.
Mam książkę w której podane jest że wymiany oleju mam robić co 30 tys km, ale ważniejsze są komunikaty które podaje komp w aucie.
Jest on domyślnie zaprogramowany na wymiany co 15 tys km ( a nie co 30 tys co było w prospektach) ,ale sam z siebie komputer podejmuje decyzje, że trzeba wymienić olej np, , po 6500 km, albo po 8500 km. Tak było w moim przypadku.
jak nie zmienisz to gwarancja na auto odpływa .
Oczywiście wiadomo kto płaci za ten olej i wymianę.
takie cuda były ostatni razy w 99 roku
W 1999 miałem nowe Mondeo, prosto z salonu. Ilość rzeczy jaka się w tym aucie zepsuła wołała o pomstę do nieba.
Więc skończ waść bajki opowiadać.
|
|