cezarg1410
09-12-2019, 13:25
Heja!
W moim FF2 FL coraz gorzej odbiera radio. Mam tam Travelpilota FX. W dużych miastach jest okej, ale poza miastem to praktycznie tylko trzaski i szumy.
Chcę wymienić antenę dachową: podstawkę i i bat.
Mam wprawdzie GPSa ale już od dawna jest on wpięty pod zewnętrzną antenę GPS bo ta oryginalna zdechła.
Orientujecie się może czy antena (w sensie mocowania i gniazd) od wersji bez GPS będzie do mnie pasować? Jest dużo tańsza więc wolałbym w tę stronę.
cezarg1410
03-01-2020, 13:48
Odpowiem sam sobie.
Wyglada na to, ze po minimalnych przerobkach (a moze nawet bez) daloby sie zastosowac oryginalna antene bez GPS do wersji z GPS w Focusie Mk2 FL.
Mocowanie jest identyczne, a kabel podobny.
Ale... Ford calkowicie wycofal ze sprzedazy ta stopke: http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Gniazdo-stopka-mocowania-anteny-dachowej-Mondeo-Mk4-1508145-FORD/1730
Jest nowa do zastapienia, ale ma juz zupelnie inne wejscie i wymaga to wymiany kabla antenowego a za cholere nie chce mi sie rozbierac pol samochodu zeby wymienic kabel od anteny. Jak by tego bylo malo to do tego fabrycznego, dziwnego wejscia nie pasuje zaden zamiennik na rynku.
I tak oto wymiana anteny w tym padle jest nierealna :)
cezarg1410
09-01-2020, 22:49
I znowu sam sobie.
Jednak nie da się tam według mnie wpiac zwykłej podstawki anteny.
Pozostaje wymiana całej podstawki z batem i kablem. Za jedyne 200 PLN części plus trzeba rozebrać pół auta do wymiany kabla.
Rewelka!
A nie prościej wymienić końcówkę kabla antenowego przy stopce ? Nie masz fotek co i jak ci nie pasuje więc z samego opisu niewiele można wnioskować . Nie miałem stopki z gps ale wymieniałem stopkę zwykłą na taką podróbkę i jedyna przeróbka to kupno nakrętki takiej chyba z 8 mm długości by to skręcić. Ja już miałem zamiar kupić końcówkę kabla antenowego do stopki jak jest w instalacjach CB radia i spokojnie zdało by to egzamin
Bump: http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Gniazdo-stopka-mocowania-anteny-dachowej/796
Czy taka stopka ci nie spasuje bez przeróbek ??
cezarg1410
10-01-2020, 07:41
Dzięki za pomoc.
Mpim zdaniem nie pasuje. Wrzucam fotki w załączniku. Zwróć uwagę że w kablu jest ten dziwny bolec który w wersji bez GPS jest w stopce.
To już czeka cie przeróbka albo podmiana kabla antenowego .
swiety_76
12-01-2020, 13:00
Na początek to widać na zdjęciu że na złączu kable jest sporo syfu i śniedzi. Wyczyść to.
Za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tym demontowaniem połowy samochodu
1) Podważasz lampkę w podsufitce wyjmujesz ją i masz dostęp do anteny i końcówki kabla (jak widać na zdjęciach już to zrobiłeś)
2) Podważasz i wyrywasz osłonę przedniego lewego słupka.
Trzyma się ona na kilku kołkach. Te kołki lubią pękać przy tej operacji.
Nowy kołek kosztuje 1 zł chyba że z ASO to 10 zł.
3) Otwierasz schowek i wydłubujesz zaślepki śrub s+chowka.
Odkręcasz te torxowe śruby i wyjmujesz schowek.
4) Podważasz plastikowymi szpachelkami ramkę wokół radia i wyjmujesz ją.
Masz dostęp do śrub mocujących radio. Wykręcasz i wyjmujesz radio. Odłączasz kabel antenowy.
5) Przeciągasz nowy kabel antenowy od otworu lampki. Odginasz i wciskasz kabel pod podsufitkę przy szybie chyba żę chcesz demontować całą podsufitkę.
Następnie przy słupku za schowkiem do radia. Wciskasz osłonę słupka, montujesz schowek.
Stary kabel antenowy zostawiasz idzie on od prawej strony ty przeciągasz nowy od lewej.
Newralgiczne punkty to końcówki kabla i gwint bata anteny do podstawy gdzie lubi gnić, dlatego często np trudno odkręcić bat starej anteny.
Ponieważ napisałeś że GPS masz na oddzielnej antenie to kupujesz zwykłą antenę. Oryginalne fordowskie anteny z GPS mają "męską" wypustkę a bez GPS są "żeńskie" czyli antena GPS nie pasuje do zwykłej podstawy.
W miarę dobry zamiennik anteny z postawą kupisz za 40 zł. Te tańsze za 20 zł to jest szajs. Kabel 25 zł.
Dostępne do Forda baty 55 cm zbierają lepiej niż 45 cm.
Z wyliczeń długość/prędkość fali wynika że do pasma FM najlepiej nadawałaby się antena z batem ok 70 cm lub wielokrotności ale takich nie ma.
Tzn możesz sobie kupisz kompletny zestaw anteny z GPS o długości 66 cm za ... 800 zł.
Możesz kupić wzmacniacz antenowy. Zasilanie wzmacniacza ciągniesz od kostki do radia. Sprawdzasz miernikiem gdzie pojawia się 12V po kluczyku i podłączasz do tego pinu zasilanie.
W Fordowskiej kostce to był chyba któryś pin w rogu kostki.
Piotr777
19-01-2020, 20:17
Dołączę do tematu. Moje radio działa w miarę poprawnie, ale jak podepnę do gniazda zapalniczki kamerkę samochodową to tak jakby mi o połowę pogorszyła się jakość odbioru radia i często fale uciekają. Czy tu można zastosować jakiś wzmacniacz czy też należałoby wymieniać antenę ew. instalację.
Lukasz2525
19-01-2020, 20:50
należałoby wymieniać antenę ew. instalację.
Ładowarkę na porządną, markową, droższą, bo to one powodują zakłócenia.
Dokładnie, spróbuj sprawdzonej sony an420 lub an400. Ta pierwsza u mnie działa idealnie a też miałem problem z sygnałem po wpieciu ładowarki
cezarg1410
20-01-2020, 13:23
Na początek to widać na zdjęciu że na złączu kable jest sporo syfu i śniedzi. Wyczyść to.
Za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tym demontowaniem połowy samochodu
1) Podważasz lampkę w podsufitce wyjmujesz ją i masz dostęp do anteny i końcówki kabla (jak widać na zdjęciach już to zrobiłeś)
2) Podważasz i wyrywasz osłonę przedniego lewego słupka.
Trzyma się ona na kilku kołkach. Te kołki lubią pękać przy tej operacji.
Nowy kołek kosztuje 1 zł chyba że z ASO to 10 zł.
3) Otwierasz schowek i wydłubujesz zaślepki śrub s+chowka.
Odkręcasz te torxowe śruby i wyjmujesz schowek.
4) Podważasz plastikowymi szpachelkami ramkę wokół radia i wyjmujesz ją.
Masz dostęp do śrub mocujących radio. Wykręcasz i wyjmujesz radio. Odłączasz kabel antenowy.
5) Przeciągasz nowy kabel antenowy od otworu lampki. Odginasz i wciskasz kabel pod podsufitkę przy szybie chyba żę chcesz demontować całą podsufitkę.
Następnie przy słupku za schowkiem do radia. Wciskasz osłonę słupka, montujesz schowek.
Stary kabel antenowy zostawiasz idzie on od prawej strony ty przeciągasz nowy od lewej.
Newralgiczne punkty to końcówki kabla i gwint bata anteny do podstawy gdzie lubi gnić, dlatego często np trudno odkręcić bat starej anteny.
Ponieważ napisałeś że GPS masz na oddzielnej antenie to kupujesz zwykłą antenę. Oryginalne fordowskie anteny z GPS mają "męską" wypustkę a bez GPS są "żeńskie" czyli antena GPS nie pasuje do zwykłej podstawy.
W miarę dobry zamiennik anteny z postawą kupisz za 40 zł. Te tańsze za 20 zł to jest szajs. Kabel 25 zł.
Dostępne do Forda baty 55 cm zbierają lepiej niż 45 cm.
Z wyliczeń długość/prędkość fali wynika że do pasma FM najlepiej nadawałaby się antena z batem ok 70 cm lub wielokrotności ale takich nie ma.
Tzn możesz sobie kupisz kompletny zestaw anteny z GPS o długości 66 cm za ... 800 zł.
Możesz kupić wzmacniacz antenowy. Zasilanie wzmacniacza ciągniesz od kostki do radia. Sprawdzasz miernikiem gdzie pojawia się 12V po kluczyku i podłączasz do tego pinu zasilanie.
W Fordowskiej kostce to był chyba któryś pin w rogu kostki.
Wow dzięki. Nie widziałem posta wcześniej.
Chętnie zastosowałbym zamiennik tylko z nimi problem jest taki, że nie wiadomo który będzie dobrze działał, a mi zależy na DOBRYM odbiorze fal.
W międzyczasie dzięki uprzejmości SRS udało się wygrzebać oryginalne części na zastępstwo i są to:
- Antena (96 PLN): https://ford.sklep.pl/product-pol-17090-antena-radiowa-Ford-bat-1737828-oryginal.html
- Podstawa: (32,5 PLN): https://ford.sklep.pl/product-pol-16774-antena-radiowa-Ford-podstawa-1738453-oryginal.html
- Kabel (72.5 PLN): https://ford.sklep.pl/product-pol-18975-przewod-antenowy-Focus-C-Max-Kuga.html
Pytanie natomiast jakim cudem ten kabel ma niby pasować w tą podstawkę jeśli mi na oko to są różne złącza?... Dodatkowo powstaje problem mocowania bo oryginalna moja antena ma śrubę wkręcaną od dołu, a ta podstawka jest na nakrętkę no ale zakładam, że to tylko kwestia znalezienia i dopasowania nakrętki.
swiety_76 jeśli jesteś w stanie polecić mi zamiennik, który rzeczywiście działa to chętnie skorzystam :)
Kwestia ratowania obecnej anteny odpada: jak to odkręciłem to okazało się, że podstawa jest już twarda jak kamień i bankowo zacieka mi tam teraz woda: cała podstawka jest moim zdaniem na śmietnik