Zobacz pełną wersję : [Escape - Kuga USA] model 2019 wymiana tylnych lamp na europejskie
longtech 11-12-2019, 09:49 Mam Escape model 2019, w modelu 2019 klosze tylnych lamp są w całości czerwone. Po wpięciu europejskich lamp od kugi wszystko działa poza jednym małym problemem - razem z kierunkowskazami mrygają również światła stopu. Natomiast po wciśnięciu hamulca już nie zapalają się kierunkowskazy razem ze światłami stop. Ktoś sie orientuje jak to rozwiązać?
... Ktoś sie orientuje jak to rozwiązać?
Trzeba dociągnąć przewody kierunkowskazów od skrzynki bezpieczników pod nogami pasażera do każdej lampy tylnej oraz przekodować BCM (skrzynkę bezpieczników).
longtech 11-12-2019, 16:22 Trzeba dociągnąć przewody kierunkowskazów od skrzynki bezpieczników pod nogami pasażera do każdej lampy tylnej oraz przekodować BCM (skrzynkę bezpieczników).
Ale ilość przewodów w wiązce w samochodzie się zgadza, jest tyle co w Kudze czyli 4.
- światła pozycyjne tylne świecą jak należy,
- światła stopu tylne również świecą tak jak trzeba - samodzielnie bez kierunków,
- jest tylko problem z kierunkami łącznie z którymi zapalają się też światła stop,
Może w takim przypadku samo przekodowanie wystarczy?
longtech 22-12-2019, 09:57 Problem migających świateł stop razem z kierunkami rozwiązany i nie trzeba dociągać żadnych dodatkowych kabli. Wystarczy przekodować. Fachowiec zrobił to w 3 minuty.
... i nie trzeba dociągać żadnych dodatkowych kabli. Wystarczy przekodować. Fachowiec zrobił to w 3 minuty.
Jak są przewody, to dość oczywiste, że nie trzeba dociągać. Jednak od stycznia 2019 NIE MA PRZEWODÓW KIERUNKOWAKAZÓW w Escape. I wtedy trzeba. Też oczywiste.
A co do fachowca - to strasznie wolny (dwukrotnie za wolny). Robi się to 1,5 minuty.
longtech 22-12-2019, 21:30 Jak są przewody, to dość oczywiste, że nie trzeba dociągać. Jednak od stycznia 2019 NIE MA PRZEWODÓW KIERUNKOWAKAZÓW w Escape. I wtedy trzeba. Też oczywiste.
A co do fachowca - to strasznie wolny (dwukrotnie za wolny). Robi się to 1,5 minuty.
Może i fachowiec wolny ale potrafi przynajmniej logicznie myśleć co jak widać na tym przykładzie nie wszyscy potrafią. Oczywiste jest to, że gdyby brakowało jednego przewodu to objawy byłyby zupełnie inne niż opisano w poście pierwszym.
dawidscr 07-04-2020, 10:39 Jak są przewody, to dość oczywiste, że nie trzeba dociągać. Jednak od stycznia 2019 NIE MA PRZEWODÓW KIERUNKOWAKAZÓW w Escape. I wtedy trzeba. Też oczywiste.
Poda ktoś co trzeba przekodować w BCM?
Adaml1986 09-05-2020, 09:58 Mam escape z 19 roku czy aby byly pomarańczowe kierunki klosze lamp całe czerwone nie wystarczy wsadzic takich zarówek i problem sie rozwiaże
Żarówka LED 3157 12V 24V CANBUS dwukolorowa USA
Posiada ona srebrne diody ktore po przejsciu przez czerwony klosz dadzą pomarañczowe swiatlo kierunkowskazu. Tylko co zrobic aby stop nie mrógal razem z kierunkiem
Adaml1986 10-05-2020, 10:41 Witam mam escape z 2019 roku. Auto ma całe czerwone klosze lamp. Na jednej żarówce jest pozycja, stop oraz kierunkowskaz. Co zrobic by niewymieniac lamp a wszystko grało. Dodaje zdjecie lampy i wiązki
...Co zrobic by niewymieniac lamp ...i
Jedyna opcja - "układ z diagnostą"... 8)
Przy niesprzyjających okolicznościach można się załapać na przymusowy urlop z kratkami w oknach...;)
Adaml1986 10-05-2020, 11:50 A nie da sie wstawic żarowek led z czerwonymi i srebrnymi diodami, ktore po przebiciu czerwonego klosza dadza pomarańczowy i przekodowac jakos stopu?
A nie da sie wstawic żarowek led z czerwonymi i srebrnymi diodami, ktore po przebiciu czerwonego klosza dadza pomarańczowy i przekodowac jakos stopu?
do lampy zdaje się dochodzą 3 przewody .Ale niestety nie wszystko to kodowanie trzeba jeszcze troszkę przy elektryce podziałać ;)
...trzeba jeszcze troszkę przy elektryce podziałać ;)
Wczoraj robiłem takiego Escape 2019 i "szczęka mi zwisła"... Pomysłowość handlarzy nie zna granic!:one:
Ta sztuka - przy oryginalnych czerwonych tylnych lampach USA - miała włożone w "okienka" światła wstecznego dwukolorowe LED żółto/białe. Był migacz - choć dawał tak "po oczach", że współczuję każdemu na światłach za tym Escape - i były światła cofania... Światła cofania miały jasność świateł mijania prawie...:one:
Generalnie "robiło to wrażenie"... Szczególnie fakt, że jakiemuś handlarzowi chciało się przewody kierunków wciągnąć do klapy...:568:
przewody kierunków wciągnąć do klapy
o loll
Adaml1986 13-05-2020, 20:13 Szczeże panowie też mysle o tym aby w miejsce wstecznego zrobic kierunek, ale wsteczny myśle przeniesc w miejsce prawego odblasku biorac lampe od fokusa mk2 lifta z bialym kloszem. Tylko przy tym ukladzie zostaje jeden problem gdy nacisne stop i włącze kierunek migaja oba. Czy to przekodowywac czy dac impuls od stopu z klapy i bedzie git
Bump: do lampy zdaje się dochodzą 3 przewody .Ale niestety nie wszystko to kodowanie trzeba jeszcze troszkę przy elektryce podziałać ;)
W instalacji idacej do lampy sa 4 przewody dopiero w kostce od lampy wychodza 3. Jeden pin pozostaje wolny w instalacji i to ten co odpowiada za kierunki
Bump: Problem migających świateł stop razem z kierunkami rozwiązany i nie trzeba dociągać żadnych dodatkowych kabli. Wystarczy przekodować. Fachowiec zrobił to w 3 minuty.
Jaki koszt takiego przekodowania?
dajcie to komuś , zróbcie to po ludzku, a nie tworzycie jakieś, dziwne rzeczy, czytam to wszystko , po dłuższej przerwie nieobecności i nie wierze , auto nie kosztuje 10tys zl, żeby tak drutowac,
Zrobienie kierunków tak jak powinny być nie jest trudne, trochę pracy i wszystko działa jak należy.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Adaml1986 08-07-2020, 21:52 Mam problem tak jak wczesniej pisalem przerabialem lampy w 2019 roku z czerwonymi kloszami. Zrobilem ze wstecznego kierunki a zasilanie stopow poprowadzilem od srodkowego tego w klapie i wszystko gralo. Tak mi sie wydawalo stop dziala tylko jest problem bo tylko gdy odpali sie silnik swiatla stop po chwili przestaja swiecic. Jakies pomysły?
Mam problem tak jak wczesniej pisalem przerabialem lampy w 2019 roku z czerwonymi kloszami. Zrobilem ze wstecznego kierunki a zasilanie stopow poprowadzilem od srodkowego tego w klapie i wszystko gralo. Tak mi sie wydawalo stop dziala tylko jest problem bo tylko gdy odpali sie silnik swiatla stop po chwili przestaja swiecic. Jakies pomysły?
A nie lepiej było zrobić to jak należy, czyli wymienić lampy na eu i pociągnąć przewody do kierunków. Teraz trzeba szukać, być może za duży pobór prądu i odcina w BCMie ?
Adaml1986 09-07-2020, 20:28 A nie lepiej było zrobić to jak należy, czyli wymienić lampy na eu i pociągnąć przewody do kierunków. Teraz trzeba szukać, być może za duży pobór prądu i odcina w BCMie ?
Pewnie byloby lepiej tak zrobic ale na tych czerwonych lampach wyglada znacznie lepuej. Takie moje zdanie. Dokladnie doszlem juz do tego ze za duży prad. Po odłączeniu jednego ze stopów pozostale dwa działaja bez zarzutu. Jutro zamontuje przekaźnik i powinno działac. Dzieki za sugestie
...czerwonych lampach wyglada znacznie lepuej. ...
A ja głupi te czerwone tylne lampy wyrzuciłem na gminne składowisko odpadów...:shock::shock:
Najwyraźniej trzeba było jest wystawić do sprzedaży bo są w Narodzie tacy, którym się bardzo podobają... Przekaźnik mogłem dorzucić gratis...:one:
Chyba nie odżałuję głupoty mej...:diabel2::diabel2:
koza0007 25-01-2021, 00:17 Witam
W escape z 2018 roku miałem czerwone klosze. Zakupiłem od Kugi, ale po podłączeniu światło stop mruga razem z kierunkowskazem. Do lampy dochodzą 4 przewody i słyszałem, że to tylko kwestia kodowania BCM. Czy ktoś podpowie, które wartości są odpowiedzialne za świecenie lamp
...
W escape z 2018 roku miałem czerwone klosze. ...p
U Kolegi niechęć do wykorzystania szukajki jest jak widzę "ugruntowana"...:roll:
Speedo, SRS - jest już o tym wątek - https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=303949
Rozdział stopu i kierunku robi się w konfiguracji BCM (nie mylić z CCC...). Wystarczy oryginalny UCDS i umiejętność czytania...:568:
koza0007 25-01-2021, 21:51 U Kolegi niechęć do wykorzystania szukajki jest jak widzę "ugruntowana"...:roll:
Speedo, SRS - jest już o tym wątek - https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=303949
Rozdział stopu i kierunku robi się w konfiguracji BCM (nie mylić z CCC...). Wystarczy oryginalny UCDS i umiejętność czytania...:568:
Przed zadaniem pytania przeszukałem wszystkie 24 strony o kudze i trafiłem na ten wątek, ale w nim nie było podane rozwiązanie odnośnie kodowania lamp. Niestety mam tylko klona UCDS oraz forscana.
...trafiłem na ten wątek, ale w nim nie było podane rozwiązanie odnośnie kodowania lamp...
Zasadą forum jest, że nie mnożymy wątków tylko dopisujemy się do tego, który jest odpowiedni. Ten bez żadnej wątpliwości jest odpowiedni - i Kolega to sam zauważył...
A co do "stanu posiadania" - wspieram oryginalnych twórców rozwiązań i nie pomogę w użyciu kolona UCDS.:568:
Jeśli są tam cztery przewody to jak wnioskuję mamy masę, + świateł mijania (+SM), + stopu(+S) i + kierunkowskazu(+K). Żarówka jest dwuwłóknowa i gdzie jedno włókno jest zasilane +SM, a drugie włókno jest zasilane +S i +K. Czy nie wystarczy przepiąć +S do włókna zasilanego +SM i wymienić żarówkę na diodową dwukolorową świecącą przez czerwony klosz na pomarańczowo? Wydaje mi się że to może załatwić problem najprościej. Jeśli się mylę poprawcie mnie.
Jeśli są tam cztery przewody to jak wnioskuję ....Jeśli się mylę poprawcie mnie.
Owszem, Kolega się myli...:568:
W amerykańskiej "czerwonej" lampie wykorzystane są 3 przewody a czwarty czeka na lampę europejską.
Znaczna część instalacji w autach wyprodukowanych w 2019 roku ma zresztą podciągnięte jedynie 3 przewody. Bez przewodu kierunkowskazów.
ok. Czyli trzeba przeprogramować, żeby +S i +SM były na jednym włóknie, a +K na drugim i wsadzić żarówkę LED dwukolorową świecącą na czerwono (+S i +SM) oraz na pomarańczowo przez czerwony klosz (+K), oczywiście jeśli komuś zależy na pozostaniu przy czerwonych kloszach, które faktycznie są ładniejsze, ale to rzecz gustu.
Czy ktoś z forumowiczów potrafi przeprogramować "tylne lampy" tak aby kierunek rozdzielic ze stop-em?
Czy ktoś z forumowiczów ...
Każdy z oryginalnym UCDSem...
"Pasjonaci" FORSCana też, jeśli im ktoś "policzy kody"... Mnie tam nie chce się tych kodów liczyć, więc trzeba pytać "wielbicieli FORScana"...:568:
Czy jest na tym forum ktoś kto posiada oryginalnego UCDS-a i mieszka lub bywa w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego?
koza0007 24-03-2021, 09:48 W najnowszym forscanie jest już gotowa procedura na przekodowanie lamp. Dla tych co korzystają ze starego forscana trzeba zmienić w linii
726-01-09 0000 0100 0038 na 726-01-09 0000 0000 0037 i kierunki działają niezależnie od stopu.
Dziękuję za podpowiedź koza0007.
Kulllach 19-05-2021, 19:53 A czy ktoś wie gdzie dokładnie się wpiąć, aby pociągnąć kable do kierunkowskazów z tyłu? Ford Escape 2019
A czy ktoś wie gdzie dokładnie się wpiąć, ...
Dokładnie tak samo jak na wielokrotnie linkowanych schematach do Focusa MK3 - https://www.dropbox.com/s/bhz95224216tyvd/Focus%20FF3.pdf?dl=0
Kulllach 20-05-2021, 10:59 Dokładnie tak samo jak na wielokrotnie linkowanych schematach do Focusa MK3 - https://www.dropbox.com/s/bhz95224216tyvd/Focus%20FF3.pdf?dl=0
Dziękuję mistrzu <3
pikolo_1 25-05-2021, 14:07 a ja mam pytanie, kupiłem escape titanium 2018 r w USA i pytanie moje brzmi czy można do niego załaożyc lampy bixenon od europejczyka, chodzi czy będa swieciły i króetki i długie, pomijam juz takie kwestie jak poziomowanie i spryskiwacze, czy będa działaly bez tych dwóch rzeczy??
pomijam juz takie kwestie jak poziomowanie i spryskiwacze, czy będa działaly bez tych dwóch rzeczy??Bez poziomowania i HCM nie będą działały. Jak dodasz wszystko to da się to zrobić.
pikolo_1 25-05-2021, 19:42 no rozumiem, tylko widziałem takiego do sprzedaży w necie na bixenonie i nie miał ani spryskiwaczy ani poziomowania i działało mu wszystko
...nie miał ani spryskiwaczy ani poziomowania i działało mu wszystko
Bo pewnie miał HCM - być może nawet z USA. Obecność HCM to minimum by działały światła drogowe.
zawartek 15-06-2021, 12:55 Panowie , nie chcę oceniać waszej pomocy, Schemat do Focusa jest zaj... tylko szukanie w ponad 132 stronach pdf to trochę przeginka.
Zadam Pytanie.
Czy ktoś po prostu nie ma zdjęcia BCMA ze zwykłym rozpisem pinów dla auta z 3 drutami i gdzie konkretnie się wpiąć.
:?::?::?::?::?::?::?::?:
Witam . Muszę wymienić lampy tylne z amerykańca . I teraz pytanie brzmi czy jak zamówię lampy europejskie czy wtyczka pasuje czy trzeba coś przerabiać Escape 2019r
Wtyczka pasuje.
Pytanie co z kierunkami i stopem?
Bump:
BCM C2280B pin 3 i pin 6
Pewnie byloby lepiej tak zrobic ale na tych czerwonych lampach wyglada znacznie lepuej. Takie moje zdanie. Dokladnie doszlem juz do tego ze za duży prad. Po odłączeniu jednego ze stopów pozostale dwa działaja bez zarzutu. Jutro zamontuje przekaźnik i powinno działac. Dzieki za sugestie
Też nie psułem Escape światłami od Kugi To jakby z pinczera zrobił dobermana .
Pociągnąłem kable do kierunków i przeciwmgielnych i kierunki mam tam gdzie były wsteczne a wsteczne i przeciwmgielne w zderzaku i jest git.
Milosz_wwl 05-08-2021, 19:00 Podpowie ktoś gdzie zmienia się lampy na eu w ucds?
... w ucds?
Direct config BCM -> BCM configuration data. Resztę widać "gołym okiem". Wystarczy umiejętność czytania.
Moskit33 09-08-2021, 20:08 Witam mam escape z 2019 roku. Auto ma całe czerwone klosze lamp. Na jednej żarówce jest pozycja, stop oraz kierunkowskaz. Co zrobic by niewymieniac lamp a wszystko grało. Dodaje zdjecie lampy i wiązki
Witam i jak rozwiązałeś problem?
... jak rozwiązałeś problem?
Tego problemu tu się nie "rozwiązują" a jedynie "klajstrują" albo (bardziej eufemistycznie...) "zamiatają pod dywan"...:roll:
4 posty wyżej kolejny Kolega "pomysłowy Dobromir" (ten zresztą "szczególnie dumny i broniący swego świetnego pomysłu"...)
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3360081&postcount=44 opisał, że - jak połowa "racjonalizatorów" - wsadził żółte ledy w światła cofania/przeciwmgielne i zrobił "kierunki"...
On przecież nie będzie jechał za swoim autem i te "oczojebne" ledy nie jemu będą świdrowały oczy aż do mózgu... Widziałem takie auta "na żywo" i wiem co mówię...
Druga połowa "racjonalizatorów" zostawia kierunek w czerwonym kloszu, "kombinując" z kolorem leda "by kierunek świecił trochę podobnie do żółtego"...
Pomysły, że "głowa odpada"... Tak jakby ten Escape 2019 wart był 2.500zł i te kila stówek na porządne zrobienie tylnych lamp "rozwalało budżet" przeróbki na EU... Ręce opadają.
"Rozwiązanie problemu" to Kolega widzi na zdjęciu Esape 2019, który zrobiłem dla mojej córki.
Auta z "pomysłami na zostawienie na siłę czerwonych tylnych lamp USA" to są auta do udziału w "festiwalu wieś-tuningu"...:569:
BTW - "obwódka" to czerwone światło postojowe, jedynie aparat w telefonie "wyciągnął" żółty kolor z tego światła.
Moskit33 10-08-2021, 05:50 Powiem Ci tedi że bardzo ładnie to wygląda a powiesz mi jaki koszt jest takiej przyjemności ? Z góry dziekuję
A czy ktoś wie gdzie dokładnie się wpiąć, aby pociągnąć kable do kierunkowskazów z tyłu? Ford Escape 2019
podtrzymuję prośbę, która kostka w BCM to opisana jak niżej aby podpiąć kierunkowskazy
BCM C2280B pin 3 i pin 6
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/90e277c9dbd0c2a5
dzięki
która kostka w BCM to opisana jak niżej aby podpiąć kierunkowskazy
BCM C2280B pin 3 i pin 6 pierwsza po lewej w górnym rzędzie
Kazimierz54 15-06-2022, 20:38 Witam Panowie, mam Escape z grudnia 2018 i problem z kierunkami bo również świecą stopy, czytam Wasze posty ,ale dla mnie to czarna magia, czy jest ktoś z rejonu Cieszyna lub w pobliżu który mógłby mi to zrobić oczywiście "dowód wdzięczności" wg umowy będzie. Pozdrawiam
JohnDoe07 13-03-2023, 10:29 Jeśli chodzi o wymianę to trzeba również wymieniać te w klapie czy mogą tam zostać lampy z USA?
Ponoć są różne wersje tych czerwonych lamp, są takie gdzie kierunki są zespolone ze stopem, takie co nie i takie gdzie nie ma kabli pod kierunki EU.
Czy mógłby ktoś wysłać zdjęcie lub najlepiej filmik jak świecą te czerwone lampy w Escapie a jak oryginalnie w wersji EU? Pytam bo mój jeszcze płynie.
Na poniższych filmikach widać różne metody dołożenia kierunkowskazów:
https://www.youtube.com/shorts/1ck6hKwpRgg
https://www.youtube.com/watch?v=qDr0XvTVs7Y
Widziałem gdzieś przeróbkę z kierunkami w miejscu świateł cofania, wygląda to jak ktoś pisał wcześniej mało komfortowo dla innych.
Trochę odkopię temat ale wie ktoś jakie konektory/piny kupić do tej kostki w BCM ? A 2 sprawa to który PIN odpowiada za który kierunkowskaz ?
Makintoszek 16-12-2024, 12:32 Cześć!
Posiadam Escape z 2019r 2.0 benzyna Titanium.
Założone są lampy tył EU (od strony auta wychodzą 3 kable) potrzebuje konkretnej wiedzy skąd dokąd poprowadzić kable i jak to zakodować ew. poszukuje osoby która jest w stanie to zrobić na terenie Mazowieckiego - Śląskie.
Dodatkowo mam zamontowane zderzaki przód oraz tył od Kugi wraz z wiązkami od kugi i tylna klapa bagażnika wraz z wiązką również jest modelowo od Kugi więc potrzebuje informacji bądź potwierdzenia, że wiązki Kuga/Escape w tych elementach są takie same.
Cześć,
ja na razie zwątpiłem w próbę przekodowania świateł tak aby nie zmieniać lamp na europejskie.
Mój elektryk nie był w stanie przerobić tak świateł aby działały jak powinny.
Co mu się udało zrobić to kupienie ledów Marba Light G4 7443 (White + Amber) i tyle.
Efekt był tak, że naciskając hamulec wszystkie światła gasły na pól sekundy (tak jakby się moduł resetował) i załączały. Dodatkowo podczas naciśniętego hamulca i włączonego kierunku wyłączało się to tylne światło gdzie włączony był kierunek.
Jeśli chodzi o samą barwę światła ? Led dawał radę i pomarańcza przez czerwony klosz dawała radę.
Na chwilę obecną wy##bałem ledy wrzuciłem oryginalne żarówki z USA i tak jeżdżę.
Tak wiem - do momentu jak mnie pały nie zawiną.
Patrząc natomiast z jakim oświetleniem jeżdżą samochody po polskich drogach - brak świateł w ogóle, dyskoteka, permanenta jazda na przeciwmgielnych (swoją drogą jakim debilem trzeba być i wieśniakiem żeby sądzić iż to "fajnie" wygląda) moje światła są chyba niewielkim wykroczeniem :-)
Bump:
|