Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] Skrzynia powershift błąd DTC P0715
Witam.
Panowie, DTC P0715-60, czyli niby błąd wiązki czujnika prędkości który jest w środku automatycznej skrzyni biegów.
Kasuję uruchamiam ponownie silnik i błąd znów się pojawia. Czy on pojawia się
nawet bez przejechania choćby metra? Auto cały czas na P.
Gdzie szukać wiązki tego czujnika?
Ford Kuga 2011.
Pozdrawiam
Paweł
...
Gdzie szukać wiązki tego czujnika?
...
Błąd czujnika prędkości obrotowej wałka wejściowego wymaga do naprawy wymontowania i rozbiórki skrzyni. Nic się nie zrobi bez tego.
slawek-kali 11-12-2019, 16:40 skrzynia do roboty.. a piszesz nie dlatego ze blad sie pojawia tylko dlatego ze nie pracuje normalnie prawda?!
Błąd czujnika prędkości obrotowej wałka wejściowego wymaga do naprawy wymontowania i rozbiórki skrzyni. Nic się nie zrobi bez tego.
Ok, a jak chciałbym sprawdzić chociaż połączenie kablowe, czy gdzieś nie przytarty kabelek, wtyczkę. Czy całość jest schowana w skrzyni?
Pozdrawiam
Paweł
Bump: skrzynia do roboty.. a piszesz nie dlatego ze blad sie pojawia tylko dlatego ze nie pracuje normalnie prawda?!
Tak dokładnie. Pracuje różnie, jak jadę spokojnie przyciskając pedał gazu to jest normalnie jak tylko trochę dynamiczniej to potrafi odczuwalnie zmienić biegi.
Pozdrawiam
Paweł
....ak jadę spokojnie przyciskając pedał gazu to jest normalnie jak tylko trochę dynamiczniej to potrafi odczuwalnie zmienić biegi.
...
Standardowe zachowanie dla tego błędu.
Napisałem - skrzynia do wymontowania i rozbiórki. Czujnik i wiązki są wewnątrz.
slawek-kali 11-12-2019, 18:40 tedi_k ale jestes pewny? nie da sie zrobic pod domem, albo za 50zl? :D
Standardowe zachowanie dla tego błędu.
Napisałem - skrzynia do wymontowania i rozbiórki. Czujnik i wiązki są wewnątrz.
Czyli odpuścić sobie choćby wymianę oleju bo i tak nic nie pomoże?
Skrzynia nie wpada w jakiś tryb awaryjny.
Czy to objaw tego że się niedługo całkiem skończy?
Paweł
Czyli odpuścić sobie choćby wymianę oleju bo i tak nic nie pomoże?...
Co ma wymiana oleju do złego działania czujnika opartego na zjawisku Halla???
Co ma wymiana oleju do złego działania czujnika opartego na zjawisku Halla???
Od czego taki czujnik mógł się uszkodzić, albo ta wiązka, skoro wszystko siedzi zapakowane w skrzyni?
Trza szykować parę kpln i dzwonić wiadomo gdzie. :) I tyle w tym temacie.
Trza szykować parę kpln i dzwonić wiadomo gdzie. :) I tyle w tym temacie.
Za wymianę czujnika parę kpln?
O tak, już zbieram na tacę i lecę :p
Auto jeździ a jak raz na dzień zaświruje to mi nie przeszkadza.
Kiedyś gdzieś staniesz i będziesz wzywał lawetę. :) Nie kraczę, tylko poważnie piszę. Poczytaj wątki dotyczące PS. Próby babrania i drutowania i tak prowadzą do jednego. A w ogóle to po prostu TTTM. Jak się kupuje używany samochód ze skrzynią PS to trza mieć odłożone w skarpecie parę kpln na naprawę. Nawet jak z dokumentów wynika, że olej wymieniano zgodnie z zaleceniami ASO czyli co 60 kkm. Bo się okazuje, że tak naprawdę trzeba to robić co 40 kkm. Ale o tym dowiaduje się już kolejny właściciel auta...
Za wymianę czujnika parę kpln?
O tak, już zbieram na tacę i lecę :p
Auto jeździ a jak raz na dzień zaświruje to mi nie przeszkadza.
Mógłbyś tutaj jeszcze podać VIN samochodu?
Jak będziesz sprzedawał to kupujący sobie wygoogla jak ściemniasz, że dbałeś...
Mógłbyś tutaj jeszcze podać VIN samochodu?
Jak będziesz sprzedawał to kupujący sobie wygoogla jak ściemniasz, że dbałeś...
Nie o to chodzi, ale kilka to jest od 3 do 9 tysięcy. To na profilaktyczną wymianę czujnika to raczej sporo. Przejrzałem forum, są przypadki gdzie te same objawy ten sam błąd i wymiana oleju załatwiła sprawę.
W poniedziałek umówiłem się na przegląd w aso zobaczymy co powiedzą na temat skrzyni.
Pozdrawiam
W poniedziałek umówiłem się na przegląd w aso zobaczymy co powiedzą na temat skrzyni.
Z mojego własnego doświadczenia ASO może zalecić nawet wymianę skrzyni :)
U mnie w mieście ASO zleca diagnostykę i naprawę skrzyń biegów niezależnemu warsztatowi co naprawia wszystkie skrzynie biegów.
Tak samo zresztą zleca wymianę szyb niezależnemu warsztatowi (cena w ASO 5.5k w tym samym warsztacie 2.3k).
Piotr_V6 15-12-2019, 15:44 niestety szanowna firma GETRAG, tak skonsrtuowała to ustrojstwo, że trzeba całą skrzynię praktycznie rozdupczyć, aby wymienić to badziewie za 170zł, pytanie czy tylko pojawia się błąd P0715 ?
niestety szanowna firma GETRAG
Teraz to już Magna PT (https://en.wikipedia.org/wiki/Magna_PT) :)
Piotr_V6 16-12-2019, 17:35 Teraz to już Magna PT (https://en.wikipedia.org/wiki/Magna_PT) :)
Tak wiem że to już MAGNA od 2018r ale ten produkt jest produktem GETRAG nie MAGNA wtedy jeszcze nie było przejęcia g, eneralnie nadal skrzynie są projektowane przez inżynierów GETRAGa , nastąpiło zwyczajnie przejęcie przez Magnę gdyż jest to firma która nie ogranicza swojej produkcji wyłącznie do przekładni. Aktualnie w wielu najnowszych modelach popularnych marek znajdziecie 7dct300 , Kia , Nissan, Hyundai , renault , mercedes między innymi.
Bump: Teraz to już Magna PT (https://en.wikipedia.org/wiki/Magna_PT) :)
Tak wiem że to już MAGNA od 2018r ale ten produkt jest produktem GETRAG nie MAGNA wtedy jeszcze nie było przejęcia g, eneralnie nadal skrzynie są projektowane przez inżynierów GETRAGa , nastąpiło zwyczajnie przejęcie przez Magnę gdyż jest to firma która nie ogranicza swojej produkcji wyłącznie do przekładni. Aktualnie w wielu najnowszych modelach popularnych marek znajdziecie 7dct300 , Kia , Nissan, Hyundai , renault , mercedes między innymi.
Piotr_V6 :)
Jak gadałem z kilkoma mechanikami od skrzyń biegów przez telefon kiedy mówiłem, że mam Getraga 6DCT450 to tak średnio kumali o którą skrzynię chodzi. Natomiast ile razy mówiłem, że mam PSa to dziękowali i mówili, że się nie zabierają za robotę :)
pietrekzad 14-09-2024, 19:18 Witam,
Problem dotyczy auta moich teściów. Kuga MK1 163 konie z przebiegiem 200 tyś. km.
Skrzynia tydzień temu była regenerowana. Przed regeneracją mocno już ślizgały się sprzęgła na 1,2 i bodajże 3 biegu oraz na zegarach wyrzucało komunikat „Ograniczona funkcja skrzyni biegów”. Po sprawdzeniu błędów Forscan pokazywał w TCM błąd P0715.
Po regeneracji sprzęgła pracują prawie dobrze ale mam wrażenie uślizgu przy zmianie z 2 na 3 bieg i w momencie tej zmiany delikatny hałas. Dodatkowo błąd P0715 jest wciąż obecny. Po próbie skasowania pojawia się od razu (w opisie: czujnik zwarty lub przerwa w obwodzie ).
W związku z powyższym mam pytanie:
Wg. forscana jest to czujnik prędkości turbiny (TSS - Turbine speed sensor). Z dokumentacji skrzyni wywnioskowałem, że siedzi on o obudowie sprzęgieł. Za co dokładnie odpowiada ten czujnik i w przypadku jego uszkodzenia jakie powinny być objawy lub co powinno działać niewłaściwie ?. Jak pisałem wyżej oprócz tego 1 mankamentu wydaje się być wszystko ok. Czy moduł TCM z niego korzysta czy może służy on tylko celom diagnostycznym dla użytkownika ?
Rozumiem także, że uszkodzony czujnik powinien zostać wymieniony podczas naprawy skrzyni. Jak się domyślam trzeba będzie zdjąć i rozmontować ponownie skrzynię ?.
Sprawa trzeciego biegu także wydaje mi się dziwna bo raczej nie powinno być takiego objawu. Wydaje mi się, że auto powinno wrócić na reklamację.
Z góry dzięki za porady.
Wiele razy pisano tu, że podczas regeneracji skrzyni PS powinien być wymieniony ten cholerny czujnik prędkości wałka wejściowego. I co? I nic. Nikt tego nie robi i potem ponowna rozbiórka skrzyni. I niestety ja sam też tak miałem przy regeneracji PS w moim poprzednim samochodzie S-max 2,0eb. :-/
|