Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Lampa dynamic led, światła do jazdy dziennej i kierunki
Witam forumowiczów. Proszę o pomoc z następującym problemem.
Światła dynamic led ustawione w tryb auto. Po odpaleniu świecą dwie lampy, w momencie gdy włączę prawy kierunek po wyłączeniu kierunku nie zapala się światło do jazdy dziennej. Lewa lampa działa a prawa niestety nie.
Po przełączeniu trybu świateł np na manual lub wyłączeniu i włączeniu z powrotem do trybu auto, lampa z powrotem świeci, do momentu włączenia kierunku. Jakieś sugestie? Z góry dziękuję za pomoc.
....Jakieś sugestie? ...
Co tu sugerować?:027:
Lampa "padła".
Co tu sugerować?:027:
Lampa "padła".
Ale po przełączeniu na manual albo wł/wył segmenty świateł dziennych jednak świecą. To trochę wygląda na jakis problem programowy - może jakis reset modułu?
...lampa z powrotem świeci, do momentu włączenia kierunku. ...
kaan1 - kolega jednakowoż pisze, że KAŻDE włączenie kierunkowskazu (niezależnie od trybu świateł) zawsze "wyłącza" lampę dzienną.
W lampie (wewnątrz) jest sterownik "pływających" kierunkowskazów sterujący jednocześnie jasnością świecenia światła dziennego/pozycyjnego.
Nie ma programowania tego sterownika. Wg mojej opinii sterownik "padł".
KAŻDE włączenie kierunkowskazu
Opiszę problem jeszcze raz.
Otwierając samochód pilotem lampy sygnalizują to mrugnięciem kierunków, po mrugnięciu pali się tylko led lewej lampy, prawy nie świeci. Zmieniam przełączenie świateł np na "auto" (aktualnie jeżdżę na manualnym ustawieniu) i zapalają się ledy w dwóch lampach. Po włączeniu prawego kierunku światło led znowu się nie zapala w prawej lampie i świeci tylko lewa lampa, zmieniam przełączenie trybu świecenia i obydwie lampy znowu świecą. Mogę zamieścić krótki filmik jeśli to coś pomoże. Czy jest jakaś opcja resetu ustawienia lamp?
Jest możliwość wymiany sterownika?
Jest możliwość wymiany sterownika?
tak, trzeba rozciąć lampę wymienić , naprawić, poskładać pospawać ,
... trzeba rozciąć lampę ...,
Tak na "dzień dobry" sprawdził bym czy ta "przetwornica" zamontowana do lampy nie jest sterownikiem realizującym wszystkie funkcje FDL...
Sprawdzałeś to Krzysztofie, że w lampie jest faktycznie drugi sterownik od pływającego kierunkowskazu oraz pozycyjnych/dziennych?
Ilość pinów w złączce owej "przetwornicy" FDL (złączone zdjęcie) wskazuje, że może ewentualnie ona "robić wszystko a nawet więcej". Potrzebny jest ktoś, kto ma zniszczoną lampę i jest w stanie pokazać "jak to jest zrobione"...8)
Ja mam tylko uszkodzoną lampę z poliftwoego Escape (robionego dla córki...) i tam ledy sterowane są właśnie z takiego modułu "przetwornicy" przymocowanego od zewnątrz. Ale w Escape nie ma "pływającego kierunkowskazu" - ba nawet nie ma kierukowskazów led...
Nigdy nie miałem uszkodzonej lampy FDL do rozbiórki.
Dokładam się do tej teorii Tadeusza,głowy nie położę,a nie mam czasu drążyć tematu ale ale moduł przykręcony u dołu lampy steruje wszystkimi jej funkcjami.Opisywałem kiedyś że w moim nowo odebranym mondeo jeden pasek dziennych w FDL ma inną temperaturę barwową bieli,sytuacja poprawia się po odpaleniu silnika gdzie prawie nie widać różnicy.Moim zdaniem za ten stan odpowiedzialne jest sterowanie które jest umieszczone w module pod lampą.Miałem nawet kiedyś to zgłaszać na gwarancji ,ale w końcu to olałem,ale dowiem się przy okazji co i jak.
Czy jest różnica między modułem lewym i prawym? Jeśli nie to teoretycznie mogę podpiąć moduł lewej lampy do prawej i sprawdzić działanie. Pytanie tylko czy dużo z tym roboty i czy nie opłaca się kupić używanego modułu?
Czy ktoś z Was wyciągał lampy?
...
Trzeba zrzucić zderzak.
Myślę, że warto kupić właściwy moduł ("przetwornicę") u któregoś z "normalnych" sprzedawców - co zwroty przyjmują.
Jeśli się okaże, że przyczyna tkwi we wnętrzu lampy, to można albo oddać moduł albo zostawić go do zmienionej lamp "na wszelki wypadek". W przypadku zwrotu to jedynie koszty przesyłki są "w plecy".
Jak wyłączyć szybki kierunkowskaz ?
Chodzi o sygnalizację przepalonej żarówki po wymianie na LED
Ford Fusion SE 2017r.
Znalazłem taki kod: BdyCM 726-27-01 x0xx xxxx xxxx
Zmieniłem x1xx na x0xx ale bez zmian
Gzie znajdę sprawdzone przetestowane kody do FORScana ?
Ja wyciągałem kilka razy.
Jeśli chcesz wyciągnąć jedną lampę to nie trzeba zwalać całego zderzaka,tylko delikatnie opuścić tę stronę od wyciąganej lampy.
|