Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Podgrzewana przednia szyba - pytanie o obszar nie ogrzewany
Mam wymienioną przednią grzaną szybę w moim MK3 na nową firmy Pilkington. Jest z tym związany mały problem ponieważ moim zdaniem ma za mało pola do grzania. Czy ktoś z Was kto posiada oryginalną grzana przednią szybę może zmierzyć wymiary grzanego pola na przedniej szybie.
Chodzi mi o odległość od prawej i lewej krawędzi na górze i dole (chodzi o szerokośc prawego i lewego marginesu)
Z góry dziękuję.
CHARONSKI 22-12-2019, 21:16 Trochę za szeroki pas,spójrz na szybe z bliska ,widać paski drutu oporowego
Kolego tam gdzie jest taki cień z boku, jakby bielsza u ciebie na zdjeciu to tam mi się kończy grzanie w oryginale
Zielony360 23-12-2019, 08:50 Jakieś 10 cm (nie mierzyłem) od brzegu jest niegrzane. Niestety, trzeba przejechać ten pasek z lewej strony zawsze skrobaczką.
Ja mam ok 10-11cm na srodku do tego czarnego plastiku szyba oryginalna
Witam
Na filmie jest co prawda poliftowy ale w przelifcie jest taka sama powierzchnia grzana
zobacz
https://www.youtube.com/watch?v=Kdiw-OsUreo
Powiedziałbym, że obszar ogrzewania z boku (do słupka), pokrywa się z zasięgiem wycieraczek
pozdrawiam
Arturek
...
Chodzi mi o odległość od prawej i lewej krawędzi na górze i dole (chodzi o szerokośc prawego i lewego marginesu)
....
Właściwa odpowiedź padła w poście #3.
Druty grzejne są na czystej szybie wyraźnie widoczne. Nie ma co biegać po centymetr i mierzyć odległości - wystarczy popatrzeć i zobaczyć do jakiego miejsca są druty oporowe.
Dość często się przepalają i wtedy część szyby nie jest ogrzewana. Jest to uszkodzenie, i można rozważać wymianę szyby w zależności od rozmiaru uszkodzenia i posiadanej gwarancji/ubezpieczenia szyb.
Chyba nie zrozumiałeś o co chodzi autorowi - chodzi o to, że wymienił szybę na nową (Pilkington) i wydaje mu się, że ma ona mniejszą powierzchnię grzania aniżeli oryginalna. Stąd jego pytanie o centymetry.
Chyba nie zrozumiałeś o co chodzi autorowi ...
A co to zmienia, że "wymienił szybę"???
Jeśli druty grzejne są na mniejszym obszarze niż w fabrycznej to coś to zmienia? Jeśli szyba jest sprawna to żadnych podstaw do reklamacji nie ma. Jeśli jakaś część drutów nie grzeje - to wtedy jest temat do rozważań.
Tak, dużo to zmienia bo np. gdy jakiś użytkownik będę chciał wymienić szybę to weźmie pod uwagę fakt, że taki np. Pilkington ma mniejszą powierzchnię grzejną i nie zainstaluje takowej. Poza tym autor nic nie pisze o reklamacji ani tym bardziej, że jakieś druty mu nie grzeją. Chce się dowiedzieć czy ta powierzchnia jest faktycznie mniejsza. Moim zdaniem na zdjęciu widać zdecydowanie mniejsze pole grzania, ale moge się mylić i sam chyba dzisiaj pójdę zmierzyć póki mam oryginalną.
Tak, dużo to zmienia bo np. gdy jakiś użytkownik będę chciał wymienić szybę to weźmie pod uwagę fakt, że taki np. Pilkington ma mniejszą powierzchnię grzejną i nie zainstaluje takowej.
Nawet jeśli tak jest, to piszesz teraz o ewentualnej możliwości wymiany szyby w przyszłości przez kogoś innego, a w przypadku autora wątku nic to nie zmienia, bo on szybę już wymienił. I tak jak napisał kolega tedi_k, jeśli szyba jest sprawna, to raczej nie ma podstaw do reklamacji.
Jeśli kolega plicha uważa, że nowa szyba ma o kilka cm mniejsze pole grzania wobec oryginalnej, to z tym nic nie zrobi. O takie sprawy trzeba by pytać i weryifkować w warsztacie przed montażem, ale komu by do głowy przyszło. Przykre, ale prawdziwe.
No chyba że kolega znów zdecyduje się na wymianę szyby tym razem od innego producenta :p ;)
Coście się przyczepili do reklamacji? Autor nic o tym nie pisze. A tak przy okazji przyszłoby ci do głowy sprawdzać powierzchnię grzejną przed wymianą szyby?
lukaszooo 24-12-2019, 08:35 Ori szyba tez nie grzeje od brzegu do brzegu. Z tego co pamietam grzeje do miejsca do ktorego dochodzi wycieraczka i zostaje jakies 8cm.
blablawla 24-12-2019, 09:30 Tak w formie ciekawostki w Focusie MK4 prawdopodobnie ze względu na klasyczny układ wycieraczek szyba grzana jest od czarnego do czarnego.
Margines ma kilka milimetrów.
lukaszooo 24-12-2019, 09:34 Mk3 miało prezentacje w 2011r a mk4 w 2018.... to tak jak porównywać córkę do teściowej......
Właśnie oryginalna szyba miała większe pole grzewcze. Ten zamiennik z Pilkingtona ma mniejsze. Z lewej strony jest jakieś 10 cm mniej pola grzewczego a z prawej jest prawie dobrze. Jest to denerwujące. Moje pytanie o te wymiary sa mi potrzebne ponieważ wybieram się do dilera Pilkingtowa no i chcę wszystko mu wytłumaczyć - może uda się coś. A jeżeli się okaże, że Pilkington nie robi takiej powierzchni grzewczej ja oryginał no to trudno, będę musiał z tym żyć. Jak jeszcze miałem oryginalną szybę to pole było idealnie spasowane z krańcowym położeniem wycieraczek. Oryginalna szyba w ASO Ford z wymiana to koszt 5000 zł brutto. Ja dostałem kamieniem a w PZU miałem ubezpieczenie autoszyba. Tylko, że w PZU daje na autoszybę tylko 2000 zł i nie można było robić w ASO.
Także jadę do dilera i zobaczę co z tego wyjdzie.
jarofocusmk3 12-12-2021, 21:39 Witam, nie zakładam nowego tematu bo widzę, że podobny temat już jest. Widziałem, że jest pełno na forum o nie działających grzanych przednich szybach. Przeczytałem chyba wszystko, ale nigdzie nie było jakoś odpowiedzi, albo temat się kończył.
Mam Forda Focus mk3 2012rok. Przyszły mrozy i niestety szyba przednia w ogóle się nie grzeje w żadnym miejscu. Teraz to co zrobiłem i zauważyłem:
- przy włączeniu przycisku lampka się świeci
- słychać załączanie przekaźnika
- bezpieczniki obydwa są ok nie są spalone przynajmniej nie widać żeby były spalone
- zmierzyłem napięcie od strony instalacji samochodu, wypiąłem kostki od ogrzewania szyby przy włączonym ogrzewaniu na kostkach jest napięcie 14V i ileś po przecinku nie pamiętam już dokładnie ile, wnioskuje, że instalacje po stronie samochodu jest ok.
- sprawdziłem kostki i widać, że są ok.
- sprawdziłem dwa złącza w podsufitce z masą, wyczyściłem popsikałem preparatem do styków,
- sprawdziłem, że jest rezystancja na szybie, między kostką na dole w szybie, a masą do góry i jest nie pamiętam ile, ale nie było na pewno 0 - może wiecie ile powinno być?
- akumulator naładowałem, a w Forscan Lite na androida pokazuje 92% naładowania, napięcia idealne zarówno na wyłączonym jak i włączonym silniku,
- resetowałem też BMSa
Szyba nadal nic nie grzeje. Co jeszcze mogę sprawdzić? Czy już tylko wymiana szyby? Dziwne, że cała szyba nie grzeje.
Dzięki za pomoc.
Pozdr
Witam, nie zakładam nowego tematu bo widzę, że podobny temat już jest. Widziałem, że jest pełno na forum o nie działających grzanych przednich szybach. Przeczytałem chyba wszystko, ale nigdzie nie było jakoś odpowiedzi, albo temat się kończył.
Mam Forda Focus mk3 2012rok. Przyszły mrozy i niestety szyba przednia w ogóle się nie grzeje w żadnym miejscu. Teraz to co zrobiłem i zauważyłem:
- przy włączeniu przycisku lampka się świeci
- słychać załączanie przekaźnika
- bezpieczniki obydwa są ok nie są spalone przynajmniej nie widać żeby były spalone
- zmierzyłem napięcie od strony instalacji samochodu, wypiąłem kostki od ogrzewania szyby przy włączonym ogrzewaniu na kostkach jest napięcie 14V i ileś po przecinku nie pamiętam już dokładnie ile, wnioskuje, że instalacje po stronie samochodu jest ok.
- sprawdziłem kostki i widać, że są ok.
- sprawdziłem dwa złącza w podsufitce z masą, wyczyściłem popsikałem preparatem do styków,
- sprawdziłem, że jest rezystancja na szybie, między kostką na dole w szybie, a masą do góry i jest nie pamiętam ile, ale nie było na pewno 0 - może wiecie ile powinno być?
- akumulator naładowałem, a w Forscan Lite na androida pokazuje 92% naładowania, napięcia idealne zarówno na wyłączonym jak i włączonym silniku,
- resetowałem też BMSa
Szyba nadal nic nie grzeje. Co jeszcze mogę sprawdzić? Czy już tylko wymiana szyby? Dziwne, że cała szyba nie grzeje.
Dzięki za pomoc.
Pozdr
A po włączeniu grzania na masie przy lusterku pojawia się jakiekolwiek napięcie. Tzn może i być rezystancja na szybie i obwód się zamyka, ale czy sama masa na górze faktycznie jest zwarta do masy samochodu i prąd przez szybę jakiś płynie?
technikibart 22-12-2021, 17:44 Cześć, Zrobiło się troszkę cieplej, zwróciłem uwagę że cała szyba grzeje, tylko że są to to poszczególne obszary w formie pasków i te grzanie jest bardzo słabe. Czy może ktoś miał podobny problem? Mam nadzieje że to będzie drobnostka bo wymiana całej szyby to tak średnia opcja. Mam jeszcze focusa mk2 z grzaną szybą i nie wyobrażam sobie samochodu bez tej funkcji.
pozdrawiam
kluska123244 28-12-2021, 13:35 Cześć, Zrobiło się troszkę cieplej, zwróciłem uwagę że cała szyba grzeje, tylko że są to to poszczególne obszary w formie pasków i te grzanie jest bardzo słabe. Czy może ktoś miał podobny problem? Mam nadzieje że to będzie drobnostka bo wymiana całej szyby to tak średnia opcja. Mam jeszcze focusa mk2 z grzaną szybą i nie wyobrażam sobie samochodu bez tej funkcji.
pozdrawiam
miałem to samo w mk3, wyłączaj sobie grzanie sam ręcznie jak już szyba puści bo przepali się więcej nitek i będziesz musiał wymieniać
|
|