Zobacz pełną wersję : [Escape - Kuga USA] obroty rosną a auto wolno sie rozpedza - skrzynia 6F35

danwit2
23-12-2019, 20:21
Witam,
Escape rocznik 2014 przebieg 68 tys. km. autentyczny. Użytkuje go od prawie 4 lat.
Dziś w trakcie świątecznych zakupów ruszając spod sklepu auto zaczęło dziwnie się zachowywać tzn miał trudność z ruszeniem. Przełączając na D i ruszając obroty rosły a samochód tylko się toczył potem zaczął ruszać ale bardzo wolno. Do tego stopnia ze bałem się ruszać ze skrzyżowania. Wywaliło tez komunikat o awarii skrzyni biegów. Do domu dałem rade przyjechać ale delikatnie operując gazem. Do tyłu bardzo ładnie zapinana bieg i super cofa a do przodu bieg zapina po ok.4 sekundach i tez tak jakoś dziwnie, jak rusza to tak jakby się sprzęgło ślizgało albo jak bym miał dużą przyczepę i nie ma mocy . Podpiąłem pod komputer i w załączeniu zdjęcie co wywaliło.

P.S. Sprawdziłem ponownie po kilku godzinach na zimnym silniku. To samo - na wstecznym - bajka - wszystko ładnie. Wrzucam na D - myśli, myśli, myśli, myśli i po 5 sekundach słychać i czuć że załacza bieg a przy tym dwa w miarę delikatne szarpnięcia. Puszczam hamulec i auto powinno się toczyć a tu stoi. Daje gazu i niby idzie ale baaardzo powoli. Tak jakby na sprzęgle się ślizgało. Potem daje więcej gazu i obroty idą mocno w górę ale wolno się rozpędza a potem jakoś jedzie ale boje się go testować bardziej.
Sprawdziłem poziom oleju. Po odkręceniu nakrętki kontrolnej niby nie leciał olej ale jak się tak dobrze wpatrywałem to tak jakby był z 0,5 mm poniżej gwintu czyli chyba jeszcze nie tak źle. Widać też że w okolicy półosi jest dość mocne zapocenie.
A i jeszcze po skasowaniu tego błędu w Forsacanie jak na razie nie pojawia się – podejrzewam że w trakcie jazdy jak bym dłużej jechał to by coś pokazało jakiś błąd ale nie wiem.
Czy z tego opisu można coś wywnioskować jakiś wstępny obraz??

Piotr_V6
24-12-2019, 08:52
Do sprawdzenia

Niewystarczająca ilość płynu przekładniowego
Brudny olej przekładniowy / filtr
Postrzępione przewody / uszkodzone złącza
wadliwie działająca pompa przekładni
Problemy ze sprzęgłem przemiennika momentu obrotowego
Awaria elektrozaworu
Blokada ciśnienia
Problem z mechatroniką
Awaria TCM

Jeśli olej nie spływa z otworu kontrolnego jest go stanowczo zbyt mało i należy go uzupełnić zacznij od tego.

danwit2
27-12-2019, 17:30
No niestety - olej dolany 1 litr - z otworu kontrolnego wycieka a objawy dalej takie same - jestem umówiony na diagnostykę skrzyni - zobaczymy co wykaże.....

lukaszooo
27-12-2019, 22:59
Widzę ze jestes z wawy, gdzie bedziesz naprawial ?

danwit2
28-12-2019, 08:48
Czy robić tam będę to się okaże co mi powie po tej diagnozie a robić ją będę w Jankowie Starym koło Wołomina

danwit2
30-12-2019, 17:17
Po diagnostyce, sprawdzeniu nic konkretnego jednoznacznego nie wykazało ale jak stwierdził eliminuje wszelkie sprawy sterowania, elektryczne itp. Wg niego winne jest uszczelnienie kosza biegu. Wadliwe uszczelnienie powoduje spadek ciśnienia w układzie stąd problem z załączeniem 1 biegu. Rozmawialiśmy też o tym, że olej w skrzyni jest baaardzo brudny (wiem bo też widziałem jak sprawdzałem poziom) Podpytywałem czy wymiana oleju może coś w tym pomóc jeśli by to nie był ten kosz. Stwierdził, że można wymienić a czy to pomoże ...hmmmm. A ta sprawa z koszem to ok 5 tyśków.

Piotr_V6
31-12-2019, 10:26
niestety koszty są gdyż w jeden dzień się tego nie zrobi

danwit2
31-12-2019, 12:11
wiem, że wyjęcie skrzyni rozebranie i założenie to koszty 4-5 tys. Sęk w tym aby dobrze zdiagnozować usterkę. Oczywiście nie mam powodów nie wierzyć gościowi ale też mnie zastanawia jedna rzecz. W trakcie jazdy powrotnej od niego samochód zachowywał się podobnie. Ruszanie tragiczne, powyżej 40 km/h wszystko ładnie już chodzi. Pod domem gdy stanąłem i puściłem hamulec nagle zaczął się toczyć i ładnie ruszać 1 potem 2 i ok było. Stanąłem i drugi raz powtórzyłem i znowu ładnie. Za trzecim razem już dup.... Zastanawia mnie też to czy brudny olej może mieć wpływ na tą usterkę i czy miana całego oleju może coś pomóc i czy ma sens teraz.

rysiula
31-12-2019, 12:26
Przy tym błędzie, pierwszą czynnością jest sprawdzenie poziomu oleju. Następną jest wymiana, zalecam wymianę podwójną a nawet potrójną aby maksymalnie oczyścić olej w skrzyni.
.

danwit2
31-12-2019, 12:51
Przy normalnej eksploatacji zmieniłbym z dwa razy ale teraz w tym konkretnym przypadku to nie wiem czy nie lepiej było zmienić olej dynamicznie tak aby cały olej wymienić.

lukaszooo
01-01-2020, 22:32
Wymiana oleju statyczna to koszt max 500zl i to w zakladzie na oryginalnym oleju. Potrzebujesz 5 butelek oleju po cos ok 50zl, kawałek kanału i sam sobie wymienisz.

Piotr_V6
11-01-2020, 16:15
jak dla mnie to nie trzyma ciśnienia 1 bieg po prostu dlatego tak się dzieje

danwit2
16-01-2020, 17:28
Racja - brak ciśnienia był powodem takich objawów. Skrzynia zrobiona. Niestety po kilku próbach sprawdzania po kolei możliwych usterek elektrozaworów, sterownika nic nie dawała i trzeba było skrzynię demontować i rozbierać. Generalnie skrzynia w środku była w dobrym stanie. Nic nie przepalone, nic nie wytarte, nic zużyte poza kompletem tłoków pistonów na koszach 1, 2 biegu. PO prostu uszczelnienie puściło a co było tego przyczyną??? Nie ma jasnej odpowiedzi. Wada materiałowa. Generalnie rozmawiałem na temat tych skrzyń i raczej są one mało awaryjne i raczej dobre ale jak każda, może się zwalić i wtedy koszty są odczuwalne.

rysiula
16-01-2020, 18:22
A jaki był koszt tej naprawy, jak możesz zdradzić?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

danwit2
16-01-2020, 19:15
5,7 tys. robiłem w Maktransie w W-wie. Obiektywnie na patrząc to niby dużo ale w 4 dni zrobione ponadto gdzie nie dzwoniłem to wszędzie na dzień dobry za zdjęcie i rozebranie skrzyni 4 a co będzie dalej to zobaczą.