Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Glosnik subwoofera
Witam,
Koledzy wie ktos moze jakis mamy glosnik. Tj srednica i moc w bagaznikach w mondeo mk5?
Mam subwoofer i chcialbym go zmienic na jakiegos np JBL
nie zmieścisz tam żadnego firmowego
Czyli lepiej zabrac sie za zmiane w drzwiach?
Narazie chcialem zmienic na podszybiu 87mm bo. Podobno bo zmianie jest spora roznica
masz cały wątek o modyfikacjach moich i kolegów
poszukaj :)
nie zmieścisz tam żadnego firmowego
...a micro dimension ProX-208?
https://allegro.pl/oferta/u-dimension-prox-208-promocja-8414584549
IMHO lepiej popracować nad wygłuszeniem i uszczelnieniem drzwi, tak aby wooferom dać warunki do normalnej pracy. Skrzynia pod suba to plastikowa konstrukcja o sztywności butelki po oleju silnikowym. Poza tym, trudno mi ocenić czy piec da radę przy takiej modyfikacji.
A czy ten wejdzie, to też nie gwarantuję. Musiałbym znów rozbierać tył. Z tego co pamiętam różnica między fabrycznym, a jakimś firmowym subem (w kwestii głębokości) była kolosalna.
Ciekawe ile wygluszenie 4 drzwi w jakims car audio by kosztowalo.
Skrzynia pod suba to plastikowa konstrukcja o sztywności butelki po oleju silnikowym. Poza tym, trudno mi ocenić czy piec da radę przy takiej modyfikacji.
Na wiosnę planuję wyciągnąć sub i zbadać, czy można zwiększyć sztywność obudowy. Obecnie ma bardzo pudełkowe brzmienie.
Ciekawe ile wygluszenie 4 drzwi w jakims car audio by kosztowalo.
1000-1500 zł w zależności od klasy materiałów wygłuszeniowych. Wygłuszenie jest pracochłonne i robocizna ma duży udział w cenie. Jeśli nie masz dwóch lewych rąk i wolny weekend zrobisz to sam za połowę budżetu.
Na wiosnę planuję wyciągnąć sub i zbadać, czy można zwiększyć sztywność obudowy. Obecnie ma bardzo pudełkowe brzmienie.
1000-1500 zł w zależności od klasy materiałów wygłuszeniowych. Wygłuszenie jest pracochłonne i robocizna ma duży udział w cenie. Jeśli nie masz dwóch lewych rąk i wolny weekend zrobisz to sam za połowę budżetu.
Moze i dwoch lewych nie mam ale gorzej znalezc wolny czas a tym bardziej w weekend😁 ale za takie pieniądze nie ma szans zebym komus to zlecil.
A wymiana fabrycznych na jakies inne ma sens bez wygluszania?
Bo na podszybie wrzucilem hertza i az szok ze taka roznica. Narescie z gory jest jakis dzwiek.
Greg Poznań 31-12-2019, 10:02 Ciekawe ile wygluszenie 4 drzwi w jakims car audio by kosztowalo.
Ja robiłem w Poznaniu, w jednej z fajniejszych firm, maty Gold STP całość ok 1200zł mnie wyniosła i nie żałuję ani 1 zł
Ja robiłem w Poznaniu, w jednej z fajniejszych firm, maty Gold STP całość ok 1200zł mnie wyniosła i nie żałuję ani 1 zł
A ile autka nie miałeś kolego w tym czasie
Bump: Ja robiłem w Poznaniu, w jednej z fajniejszych firm, maty Gold STP całość ok 1200zł mnie wyniosła i nie żałuję ani 1 zł
Greg Poznań 31-12-2019, 16:08 A ile autka nie miałeś kolego w tym czasie
Jak wjechałem do nich po 8, to wyjechałem koło 15, wygłuszone w pełni drzwi. Wszystkie blachy razem
z zewnętrznymi (od wew. strony) i boczki tapicerek.
Wnętrza więcej nie robiłem, najpierw postanowiłem sprawdzić ile da to, co zrobili i podjąłem decyzję,
że nie robię dalej, bo efekt jest więcej jak zaskakujący na lepsze i nie chciało mi się więcej w to ładować.
Jak wjechałem do nich po 8, to wyjechałem koło 15, wygłuszone w pełni drzwi. Wszystkie blachy razem
z zewnętrznymi (od wew. strony) i boczki tapicerek.
Wnętrza więcej nie robiłem, najpierw postanowiłem sprawdzić ile da to, co zrobili i podjąłem decyzję,
że nie robię dalej, bo efekt jest więcej jak zaskakujący na lepsze i nie chciało mi się więcej w to ładować.
A glosniki zmieniales do tego czy na fabrycNych?
maciej222 15-04-2020, 22:27 Witam. Przymierzam się do podłączenia subwoofera w Mondku mk5 kombi.
Skrzynie basową mam na ukończeniu w prawym boczku bagażnika. Powycinałem trochę tapicerki posklejałem płyty myślę, że wyjdzie całkiem ładnie. Ale do rzeczy. Trzeba to teraz podłączyć.
Nie chciał bym brać sygnału z głośników tylko znaleźć oryginalne wyjście suba z DSP albo ACM w końcu inne wersje mk5 mają więc gdzieś takie wyjście jest.
Dopuszczam też wczepienie się w sygnały przednich kanałów między ACM i DSP tylko moje pytanie :
--- Gdzie jest realizowana regulacja głośności w ACM czy w DSP ?
--- Gdzie jest realizowana regulacja głośności w ACM czy w DSP ?
Jeśli fabrycznie auto ma DSP, ACM jest skonfigurowane na stały sygnał, a regulacja głośności odbywa się w DSP.
Można jednak przekonfigurować ACM aby dawało zmienny sygnał. Wtedy możliwe jest podłączenie aftermarketowych procesorów / wzmacniaczy z zachowaniem regulacji głośności z fabrycznych regulatorów.
|