pretorian2
08-01-2020, 20:45
Czy ktoś z szanownych forumowiczów może polecić sprawdzoną firmę z małopolski, która ogarnia montaż paneli fotowoltaicznych na dachu ?
W wyszukiwarce wyskakuje multum firm ...
W wyszukiwarce wyskakuje multum firm ...
Zobacz pełną wersję : Fotowoltaika Małopolska pretorian2 08-01-2020, 20:45 Czy ktoś z szanownych forumowiczów może polecić sprawdzoną firmę z małopolski, która ogarnia montaż paneli fotowoltaicznych na dachu ? W wyszukiwarce wyskakuje multum firm ... panteraz 03-03-2020, 13:15 Czy ktoś z szanownych forumowiczów może polecić sprawdzoną firmę z małopolski, która ogarnia montaż paneli fotowoltaicznych na dachu ? W wyszukiwarce wyskakuje multum firm ... Nie wiem, czy szukasz jeszcze - ale brat mieszka pod Krakowem i robił w takiej malej firmie - teraz nie pamiętam nazwy, ale wiem, że na pewno w Myślenicach. Oni tam chyba nie mają aż tak dużo tego typu firm, to moze znajdziesz łatwiej zadowolony był, nei wiem jak z jakości, ale z ceny bardzo pretorian2 03-03-2020, 19:17 Dzięki za info, znalazłem już firmę z Krakowa - ba od miesiąca panele produkują mi już prąd :) Struna 04-03-2020, 10:25 To napisz może co to za firma, będzie dla innych. damianisko5 04-03-2020, 11:59 To napisz może co to za firma, będzie dla innych. Dołączam się do prośby. Chyba, że to kryptoreklama i mamy tu przedstawiciela. pretorian2 06-03-2020, 11:18 Nie wiem czy mogę tu napisać instalację zrealizowała firma ELEKTROMASTERS zainteresowani sobie znajdą dane adresowe w sieci. Generalnie jestem zadowolony, krótki termin, dobra ekipa instalacyjna, cena w sumie bardzo dobra - porównywałem z innymi ofertami, które otrzymałem. kocur 07-03-2020, 16:47 Dopiero zobaczyłem temat .... Fajna sprawa jak się ma ogrzewanie na prąd i najlepiej jeszcze auto :) Przy moich wydatkach maks 150 zł miesięcznie inwestycja (z ceną od znajomego) zwróciłaby się po jakiś 15 latach zakładając zero koszty serwisowanie. To jeszcze nie ten etap :) ołowiany 07-03-2020, 16:52 Nawet na s-maxie tych paneli nie zmieści się dużo. Nie wiem czy to się opłaca. thomas77 09-03-2020, 18:56 Nie wiem czy mogę tu napisać instalację zrealizowała firma ELEKTROMASTERS zainteresowani sobie znajdą dane adresowe w sieci. Generalnie jestem zadowolony, krótki termin, dobra ekipa instalacyjna, cena w sumie bardzo dobra - porównywałem z innymi ofertami, które otrzymałem. Czy ponosic bedziesz koszty tej instalacji o których nikt głosno nie mówi?,znaczy podatek od zarabiania na produkcji prądu który ponoć Ci wkrótce każą uiscić mimo że formalnie jeszcze nic nie zarobiłes bo suma sumarum elektrownia odbije ci w rachunkach to co miałaby Ci dac ;) pretorian2 09-03-2020, 20:23 thomas77 nie bardzo rozumiem, czy mógłby kolega przybliżyć lub zdradzić jakieś szczegóły tej enigmatycznej teorii ? :) kocur 10-03-2020, 09:15 Nawet na s-maxie tych paneli nie zmieści się dużo. Nie wiem czy to się opłaca. co ma s-max do paneli fotowoltaicznych? Bump: nie bardzo rozumiem, czy mógłby kolega przybliżyć lub zdradzić jakieś szczegóły tej enigmatycznej teorii ? :) nie wiem czy chodzi o to samo ale jak wyprodukujesz więcej prądu niż zużyjesz to nadwyżkę "sprzedajesz" elektrowni i płacisz od tego podatek pretorian2 10-03-2020, 09:33 jako prosument (odbiorca indiwidualny) nie mogę sprzedawać prądu, jak nie wykorzystam przez rok to przepada. no_fear 10-03-2020, 13:11 Dzięki za info, znalazłem już firmę z Krakowa - ba od miesiąca panele produkują mi już prąd :) Ja tyż z Krakowa i tyż od miesiąca (no może dwóch) prąd się produkuje 8) Jaka moc instalacji ? ;) kocur 10-03-2020, 14:52 Robiłeś sobie kalkulacje kiedy wyjdziesz na zero czy po prosto chciałeś mieć własny prund :) ? pretorian2 10-03-2020, 18:09 Ja tyż z Krakowa i tyż od miesiąca (no może dwóch) prąd się produkuje 8) Jaka moc instalacji ? ;) Moja instalacja ma 6.7 Kwp, przez 20 dni wytworzyła mi ok 250 kW, zważywszy, że chyba 4 dni były słoneczne to chyba dobrze wróży na sezon :) Kolega jaką ma ? Bump: Robiłeś sobie kalkulacje kiedy wyjdziesz na zero czy po prosto chciałeś mieć własny prund :) ? kalkulacja to była pierwsza rzecz, którą zrobiłem. Po odliczeniu dotacji MÓJ PRĄD i odliczeniu 18% z podatku dochodowego, wychodzi, że 100% zwrotu będę miał między 4.5 a 5 lat. Z drugiej strony chciałem po prostu mieć panele i być niezależnym w jakimś stopniu. Ale już po głowie mi chodzi, żeby dołożyć kilka paneli ;) i mam fazę na CMAX ENERGI - chyba jedyna opcja w miarę tanio kupić plugina no_fear 11-03-2020, 06:24 Moja instalacja ma 6.7 Kwp, przez 20 dni wytworzyła mi ok 250 kW, zważywszy, że chyba 4 dni były słoneczne to chyba dobrze wróży na sezon :) Kolega jaką ma ? 6.2 kWp od początku marca 110 kW kalkulacja to była pierwsza rzecz, którą zrobiłem. Po odliczeniu dotacji MÓJ PRĄD i odliczeniu 18% z podatku dochodowego, wychodzi, że 100% zwrotu będę miał między 4.5 a 5 lat. Z drugiej strony chciałem po prostu mieć panele i być niezależnym w jakimś stopniu. Ale już po głowie mi chodzi, żeby dołożyć kilka paneli ;) i mam fazę na CMAX ENERGI - chyba jedyna opcja w miarę tanio kupić plugina u mnie podobne klimaty I u mnie będzie grana jakaś miejska popierdółka z trojaczków: C-Zero / iOn / i-MiEV 8) kocur 11-03-2020, 08:58 Po odliczeniu dotacji MÓJ PRĄD i odliczeniu 18% z podatku dochodowego, wychodzi, że 100% zwrotu będę miał między 4.5 a 5 lat. Dotacja o ile pamiętam jest 5 koła czy "do" 5 koła w zależności od obecnego zużycia? Ps. 18% może każdy indywidualnie odliczyć czy tylko na firmę? pretorian2 11-03-2020, 09:20 Tak maksymalnie 5 tysi ale nie więcej, te 18% to indywidualnie a jeżeli chodzi o działalność to niestety nie interesowałem się tym tematem za bardzo. Fajne jest to! Że nawet w taki pochmurny dzień jak dziś panele sporo potrafią wyciągnąć kilawatów. |