Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Naprawa skrzyni automatycznej PowerShift
Witam, mój Galaxy stoi w Ford Sławek i diagnoza jest taka że układ mechatroniczny do naprawy, są także opiłki w oleju więć może być jeszcze coś na dzień dzisiejszy kwota +/- 10tyś ale może być być więcej... Czy robić skrzynie u nich 2 lata gwarancji, czy może możecie polecić także inną sprawdzoną firmę zajmującą się takimi naprawami. z góry dziękuję za pomoc
10 tys to już raczej górna granica za kompleksową regenerację, taniej pewnie w Maktrans ale trochę daleko masz.
W Maktrans kompleks za 7,5 klocka.
10 tys to już raczej górna granica za kompleksową regenerację, taniej pewnie w Maktrans ale trochę daleko masz.
dziękuję za info, rozmawiałem z nimi koszt pełnej regeneracji szkyni ma się zamknąć w 7000zł netto a może mniej ... tylko pytanie czy na pewno tam posłać auto . Jesteśmy załamani z żoną całą tą sytuacją
a na Śląsku i okolice Krakowa nikogo nie ma? ... chyba najdroższa wycieczka w życiu mnie czeka i to do Stolicy
Zapytaj w Solid Garage w Warszawie. Mają dobrą renomę. Może będzie Ci się opłaciło przywieść auto na lawecie.
Witam, mój Galaxy stoi w Ford Sławek i diagnoza jest taka że układ mechatroniczny do naprawy, są także opiłki w oleju więć może być jeszcze coś na dzień dzisiejszy kwota +/- 10tyś ale może być być więcej... Czy robić skrzynie u nich 2 lata gwarancji, czy może możecie polecić także inną sprawdzoną firmę zajmującą się takimi naprawami. z góry dziękuję za pomoc
Jestem po diagnostyce w ford sławek dwa błędy P0766 ORAZ P0771 W ZAŁACZNIKU OPIS,
opiłki w oleju i w mechatronice, powrot do Rybnika z katowic galaxy kilka razy musiałem wyłączyć i załączyć silnik bo na zimnym wyskakiwał komunikat ograniczona praca skrzyni biegów. na rozgrzanym normalna jazda i normalnie zmienia biegi. Oczywiście ford sławek odradza wymianę samego oleju i filtra tylko wymiana mechatroniki o cenie nie będę mówił- szkoda czasu. wydaje mi się że lepiej byłoby wymienić olej i filtr i może tylko ściągniecie opiłków i wyczyszczenie mechatroniki pomoże?
Piotr_V6 25-11-2018, 19:39 wymiana mechatroniki nie ma sensu , jeśli są opiłki to znaczy najprawdopodobniej że sprężyny tłumika drgań obcierają o obudowę, co powoduje spore opiłkowanie, generalnie zawsze jakieś opiłki są, części pracują tryby sprzęgło etc . można pokusić się o wyczyszczenie mechatroniki zanim się ją wymieni, zlać stary olej wlać świeży i zobaczyć czy to coś zmieni ale najprawdopodobniej opiłkuje obudowa tłumika drgań. Spróbować wyczyścić mechatronikę. ogólnie ten twój olej to chyba nie był nigdy wymieniany taki gnój jest wyłącznie od niewymieniania oleju
Galaxy już w Maktrans Warszawa, dzięki chłopaki za pomoc. Pozdrawiam
Jakie perspektywy kosztowe Ci przedstawili ?
Jakie perspektywy kosztowe Ci przedstawili ?
Wstępnie pełna regeneracja 7000zl netto ale dałem mu swój oryginalny olej i filtr do skrzyni więc będzie taniej. Czekam spokojnie na rozwój wydarzeń... Musiałem swoją szosę sprzedać żeby mieć na naprawę. Większość innych firm to rozmowy zaczynały się. W okolicy 10tys zł
Na parkingu oprócz mojego Galaxy stał już Focus, S-Max i kolejny smax na lawecie przyjechał.
Bulajev myślę, że jesteś w dobrych rękach. Potarguj się, może coś uszczkniesz. Ja negocjowałem i jeszcze taniej miałem ale w sumie nie ma co naprawy do naprawy porównywać bo inny zakres prac może być.
Jak w końcu dojechałeś na pociąg? Metrem jak Ci pisałem? :)
Jak w końcu dojechałeś na pociąg? Metrem jak Ci pisałem? :)
Tak metrem a do metra pobiegłem bo mi bus akurat uciekł.
Wczoraj odebrałem Galaxy z Maktrans Warszawa 8600zl z VAT 23%. Pełna regeneracja skrzyni, rok gwarancji. Do Rybnika super się jechało. Polecam. Dzięki chłopaki za namiar... A do ciebie Mayak może trafię innym razem
No i git. :) Teraz tylko lać i jeździć. :)
tak tylko wspomnę , przekładka na manual ok 5tyś zł , a po naprawie PS tylko rok spokoju.
Przy manualu nawet jak coś się wykrzaczy to diagnoza pewna ,a przy PS nigdy do końca nie wiadomo jaki finał, ale coś za coś w manualu trzeba wajchować. Ja osobiście nigdy nie zdecydował bym się na naprawę PS
tak tylko wspomnę , przekładka na manual ok 5tyś zł , a po naprawie PS tylko rok spokoju.
Przy manualu nawet jak coś się wykrzaczy to diagnoza pewna ,a przy PS nigdy do końca nie wiadomo jaki finał, ale coś za coś w manualu trzeba wajchować. Ja osobiście nigdy nie zdecydował bym się na naprawę PS
Mam nadzieję że będzie Powershift długo i bezproblemowo służył. Czas pokaże. Choć akurat myślałem o przekładce ale czytałem posty które odradzały taką operację 🙂 ale nr tel zapiszę może kiedyś się przyda
Tylko wymieniać olej częściej, czyli co 30 max 40 tys km i będzie dobrze.
PS. Nie po to się kupuje auto z automatem, by wymieniać na manual. To tak jakby ktoś kupił diesla a po awarii wtrysków, turbo lub dwumasy zaczął myśleć o wymianie silnika na benzynowy... Po prostu przed kupnem auta z PS należy poczytać co to za skrzynia i jakie ma przywary, zaakceptować to i być przygotowanym na ewentualną naprawę. Tylko tyle i aż tyle.
Opinia o naprawach ASB jest taka, że tylko nielicznym szcześliwcom udaje sie po naprawie dojeżdzić do końca dni auta, bo gdyby tak było, to warsztaty naprawiajace ASB, nie tak by prosperowały, jak widac po oznakach zewnętrznych.
A co oznacza koniec dni auta? Że się rozpadnie od rdzy? Czy że korba z silnika bokiem wyjdzie?
Ja kupując Galaxy przeoczyłem akurat dział skrzynie automatyczne ☺️ byłem na ogólnym z Galaxy, model, S-Max. I silnik dw10c ma bardzo dobre opinie. Można powiedzieć że po naprawie skrzyni Powershift, i innych drobnych naprawach eksploatacjyjnych musiałem dołożyć +/-2000-3000zl ale już wymieniłem amory przód z łożyskami i poduszkami, rozrząd, filtry i olej, tylne tuleje, cała geometria, pouszczelniane drobne wycieki, nowy akumulator. Więc dorownalem do egzemplarzy igła stan... Ale jestem już po regeneracji skrzyni Powershift. A te igła stan i tak to czeka. Wiem że jeszcze kilka rzeczy jest droższych w eksploatacji tego auta pompa wtryskowa, wtryski. Ale to już normalna eksploatacja Diesla . Dam radę.
potworski 08-01-2019, 09:55 Cześć
Ja podbiję wątek,
29.12.2018 na A2 mój smax z PS przestał wrzucać 4. Zarówno na Drive jak i w trybie manualnej zmiany bieg nr 4 nie był wrzucany. Poza tą 4 pozostałe biegi ok.
Po powrocie zaprowadziłem auto do SolidG i okazał się błąd na sterowniku skrzyni. Innej przyczyny nie było. Koszt naprawy 200PLN i jazda.
07.01.2019 w drodze do pracy dostałem komunikat o ograniczonym działaniu skrzyni. Skończyło się pomoc drogową i zostawieniem foki w SolidG.
Obecnie czekam na informacje co było i jaki będzie koszt.
Jak będę wiedział wrzucę na forum.
Pozdrawiam
Piotr_V6 08-01-2019, 19:51 Kwestia jaki błąd wywaliło
Cześć
Ja podbiję wątek,
29.12.2018 na A2 mój smax z PS przestał wrzucać 4. Zarówno na Drive jak i w trybie manualnej zmiany bieg nr 4 nie był wrzucany. Poza tą 4 pozostałe biegi ok.
Po powrocie zaprowadziłem auto do SolidG i okazał się błąd na sterowniku skrzyni. Innej przyczyny nie było. Koszt naprawy 200PLN i jazda.
07.01.2019 w drodze do pracy dostałem komunikat o ograniczonym działaniu skrzyni. Skończyło się pomoc drogową i zostawieniem foki w SolidG.
Obecnie czekam na informacje co było i jaki będzie koszt.
Jak będę wiedział wrzucę na forum.
Pozdrawiam
Ja miałem błędy w mechatronice i koszt jej w ford Sławek to ponad 8tyś zł...a nie bylo wiadomo wtedy czy np tlumnik drgan czy sprzęgła czy inne części skrzyni są także uszkodzone. Więc zdecydowałem oddać ja za poleceniem kolegi z forum arekmiz do Maktrans. Choć widzę że podejscie SolidG bardzo uczciwe wiadomo że jeśli faktycznie tylko jedna jakas cześć byłaby do regeneracji a reszta dobra i w dobrej cenie robocizna to można nie przeprowadzać pełnej regeneracji... Choć po przeczytaniu wielu wątków o powershift można stwierdzić że półsrodki to tylko doraźna pomoc . Daj znać co tam wyszło u Ciebie
potworski 29-01-2019, 10:58 jestem po,
po rozebraniu skrzyni mechatronika była do pełnej regeneracji, sprzęgło również. koszt takiej regeneracji w SG oscylował pomiędzy 10-14kpln. Skrzynia regenerowana przez Forda wraz z robocizną SG to 16,5kpln. Przy czym jest dość duża różnica pomiędzy regeneracją tej skrzyni w SG a zakupem skrzyni regenerowanej przez Forda, a mianowicie SG daje gwarancję 6 miesięcy; Ford 24 miesiące. Rekomendacja SG była na skrzynię regenerowaną przez Forda. Uczciwa rekomendacja.
Dodam, że ta sama naprawa w ASO to około 21kpln (dla mnie jako klienta z ulicy).
S-max'a odebrałem, zrobiłem już 2kkm. Bez zarzutu. nawet trochę lepiej się zbiera (bo jestem lżejszy o 16k).
dzwoniłem do kilku ASO (po otrzymaniu od znajomych numerów telefonów) i każda osoba do której dzwoniłem w ASO powiedziała że PS są fajne ale trzeba o nie dbać.
Podsumowując - mogę polecić SolidG
Tym, którzy chcą kupić skrzynię PowerShift - źródło musi być pewne (tzn ktoś musi poświadczyć serwisowanie skrzyni zgodnie z zaleceniami Forda), inaczej ryzyko awarii rośnie
pozdrawiam
potworski 29-01-2019, 13:28 Kwestia jaki błąd wywaliło
nie jestem aż tak dociekliwy,
następnym razem dopytam
pozdrawiam
Piotr_V6 29-01-2019, 16:41 no to sobie SG chyba te 14 tyś z kosmosu wyjął aby kupić regenerowaną bo koszt kompleksowej naprawy to połowa tej kwoty
To ładnie przeplaciles, chlopaki pisali że nawet w aso po negocjacji byłoby taniej regenerowana. A w maktransie połowę taniej i rok gwarancji. Ale to twój wybór. Życzę miłej jazdy już bez awarii PS
jestem po, po rozebraniu skrzyni mechatronika była do pełnej regeneracji, sprzęgło również. koszt takiej regeneracji w SG oscylował pomiędzy 10-14kpln.
A wystarczyło przejrzeć parę wątków -> Maktrans -> regeneracja 7-8 kpln. :)
Tym, którzy chcą kupić skrzynię PowerShift - źródło musi być pewne (tzn ktoś musi poświadczyć serwisowanie skrzyni zgodnie z zaleceniami Forda), inaczej ryzyko awarii rośnie
Mój S-Max miał właściwy serwis co 60 kkm - wymiana oleju w PS. Czyli po 60 kkm i 120 kkm. Wiem, bo miałem wgląd do historii serwisowej i było to auto służbowe w firmie w której pracuję. Niestety przy 180 kkm skrzynia i tak poszła do regeneracji. Więc to "zgodnie z zaleceniami Forda" jest BZDURĄ. Olej trzeba wymieniać w PS co 30-40 kkm. Tylko szkoda że o tym dowiadują się ci, którzy muszą już PS naprawiać... :)
Dokładnie jak pisze arekmiz, potwierdzam swoim przykładem. Ja po regeneracji w Maktrans 12 tys.km. zrobiłem i jest dobrze. Czasem na zimnym między 1-2 lekko szarpnie ale jest tak od początku i nie pogłębia się, znika po rozgrzaniu. Ogólnie skrzynka chodzi płynnie i fajnie.
Potworski - strasznie przepłaciłeś, aż przykro czytać. Było poczytać co piszemy w temacie.
MarcinTG 25-03-2019, 16:47 cześć
bulajev - jak się skrzynia spisuje po 3 miesiącach od regeneracji? Mam ten sam problem mechatronika do wymiany i nie wiadomo co dalej... Zastanawiam się właśnie nad Maktrans.
Bambusekk 25-03-2019, 17:23 MarcinTG a co za objawy masz ze mechatronika? U mnie siadaja sprzegla ale bede chcial zeby to robil koles z komisu jako wada ukryta. Cwaniak zasrany... Moze uda sie tak zrobic. Po rozebraniu skrzyni u mechanika jest luz na sprzegle i slychac sprezynki tlumiace. Koles sie zarzekal ze nic sie nie dzieje ze skrzynia, w ogloszeniu nawet tak bylo napisane. Dalem sie zrobic...
MarcinTG 25-03-2019, 20:11 Był trzask podczas ruszania że skrzyżowania, później zaczął szarpać podczas zmiany biegów. W końcu komputer wrzucił jedynkę i już nie zmieniał. Obecnie auto stoi we ford Sławek. Po podmianie mechatroniki nic się nie zmieniło. Teraz trzeba by zrzucić skrzynie i zobaczyć jak wygląda sprzęgło. Jeśli jest do wymiany to nie opłaca się naprawiać na orginałach.
Mechatroniki ok 6-7tys
Sprzegło ok 5-6tys
Plus inne rzeczy i robocizna
Nowa skrzynia w ASO 15tys plus robocizna.
Bump: p. s. W ASO Gliwice.
Ktoś tu pisał, że nową skrzynie można dostać za 12 tys. Bardzo bym prosił o info w którym ASO. Focus już ponad miesiąc stoi popsuty.
Witam,skrzynia pracuje idealnie, już zrobiłem rozeznanie co gdzie i jak, i w Maktrans najtaniej 8600zł z VAT 23% kompleksowa naprawa i rok gwarancji bez limitu kilometrów. Ja bym go tam dał. W razie czego dzwoń do mnie 792071400. Pozdrawiam Jacek
Ja też bym oddał do Maktrans. Pamiętam, że mi zależało na czasie to oni proponowanli mi nawet alternatywne rozwiązanie - moją skrzynię zrzucają, wkładają swoją po regeneracji z gwarancją, koszt ten sam, czyli relatywnie nieduży.
Ja pozostałem przy swojej skrzyni, ale miałem alternatywę. Kto ci coś takiego zaproponuje?
Panowie - jak dostarczacie PSa do Maktransa? Na kołach w samochodzie i wracacie za parę dni czy lokalnie wam ktoś wyjmuje i spedycja?
Ja zostawiałem cały samochód, nie bardzo widzę inną opcję. Przecież oni muszą się przejechać autem żeby ustalić co uległo awarii.
Całe auto, przecież trzeba zrobić jazdę próbną, sprawdzić wszystko. I potem test już w powrotnej drodze do domu u mnie ok 400km było
Przypomniało mi się, że pan Roman, szef Maktransa mówił, że przyjeżdżają do nich skrzynie do naprawy z np. z Niemiec, więc pewnie taka opcja jest, ale nie wiem czy to ma sens, bo np. u mnie w trakcie naprawy była wrzucona skrzynia i coś było nie tak jak trzeba i jeszcze raz zrzucali. Potem okazało się, że to kwestia oprogramowania - no ale jakbym dostał samą skrzynię po regeneracji i nałożył to mogłoby nie działać jak powinno. Poza tym nie wiem jak z gwarancją - czy nie jest tak, że udzielają gwarancji jak sami wszystko ogarną.
Pozdro
tomcio43 14-04-2019, 18:36 Witam,skrzynia pracuje idealnie, już zrobiłem rozeznanie co gdzie i jak, i w Maktrans najtaniej 8600zł z VAT 23% kompleksowa naprawa i rok gwarancji bez limitu kilometrów. Ja bym go tam dał. W razie czego dzwoń do mnie 792071400. Pozdrawiam Jacek
Ja dzwoniłem to u mnie powiedzieli 8600 zł. + Vat 23% , moze u mnie większy zakres prac.
MarcinTG 14-04-2019, 18:57 w piątek odebrałem auto z Maktrans. Płaciłem 7500 zł netto. kompleksowa naprawa. Tyle od razu mi powiedzieli, że będzie kosztować, bez względu na zakres prac - przed dostarczeniem auta.
tomcio43 15-04-2019, 08:26 I jak chodzi autko ?
I co miałeś ze skrzynią ?
MarcinTG 16-04-2019, 16:35 Na pewno mechatronika, to stwierdził jeszcze poprzedni mechanik. Do tego doszła regeneracja sprzęgła, obudowy i wymiana łożyska. Auto chodzi dobrze. Mam nawet wrażenie, że płynniej zmienia biegi. Byłem też na warsztacie,(pierwsze piętro) gdzie robią te regenerację, rzeczywiście rozkręcaja na części pierwsze wszystko czyszczą, regenerują i składają od nowa. Wszystko mają z Ukrainy. Kilka skrzyń mieli akurat w częściach. Gwarancja na 12 miesięcy bez limitów kilometrów, dla osób prywatnych
Taaa, ja też byłem na "pięterku" w Maktrans. Tam leżało kilka rozłożonych na czynniki pierwsze skrzyń. Pan Roman mi pokazywał co się zużywa, psuje, co wymieniają.
tomcio43 16-04-2019, 20:40 To generalnie spoko człowiek jak opisujecie, skoro szczerze pokazuje to co robi, świadczy to raczej że nic nie ukrywa, zobaczę i sam sprawdzę zgłaszając się tam do remontu.
Oby te części z Ukrainy były trwałe jak należy.
tomcio43 05-07-2019, 22:52 Witam , sorki że dopiero teraz się odzywam ale praca i tak dalej , zrobiłem Ps w SG , cena 10 tys. zrobiłem na razie 2 tys km. ale wydaje mi się ze nie w 100% jest jak powinno . Zdarza się że jeszcze lekko pociągnie na początkowych 2 biegach, i przy hamowaniu kiedy schodzi z biegów to też lekko poszarpuje n o i w dalszym ciągu pedał gazu drzy przy przełączaniu biegów.
a i kiedy następuje zmiana biegów to słyszę w kabinie takie kliknięcie (dość słyszalne).
Może jestem przewrażliwiony , ale takie mam odczucia i muszę sie chyba zaanonsować do kontroli może coś poprawią albo wygładzą te nieprawidłowości .
co myślicie o tym ?
MarcinTG 07-07-2019, 11:55 ja też mam wrażenie , że jest małe szarpnięcie jak wrzuca dwójkę, ale sam już nie wiem czy to nie moje przewrażliwienie.
Piotr_V6 07-07-2019, 15:03 ja też mam wrażenie , że jest małe szarpnięcie jak wrzuca dwójkę, ale sam już nie wiem czy to nie moje przewrażliwienie.
akurat to normalne ze względu na dużą różnicę przełożeń, daj więcej gazu będzie mniej czuć , związane jest to z tym że zmiana biegu w PS zawsze trwa tyle samo a w trybie sport nawet nieco szybciej. Stąd nazwa powershift. Chodzi o to aby spowodowany był jak najmniejszy uślizg sprzęgieł podczas zmian przełożenia. Dlatego ta skrzynia jest nieco bardziej agresywna zminimalizowany jest czas zasprzęglania.
tomcio43 11-07-2019, 20:42 Piotr V6 , masz rację, że przy raptownym przyspieszaniu nic nie szarpie, przełącza bardzo płynnie , natomiast przyspieszając własnie powoli to delikatnie można odczuć szarpnięcie lecz też nie za każdym razem. ale widocznie muszę się przyzwyczaić. nie miałem na razie okazji wypróbować innego powerschifta celem porównania.
PS nie ma czujnika obciążenia, tylko zmienia biegi na pałę, nawet nie odpuszczając gazu na milisekundę.
Takie coś ma DSG z VW.
Fordowi do takiego zaawansowania technologicznego daleko.
Dlatego lepiej samodzielnie operować gazem bo inaczej sprzęgła się szybciej zużywają.
Po prostu są na chama zasprzęglane nie ważne jaki jest moment na wale.
Piotr_V6 13-07-2019, 13:51 PS nie ma czujnika obciążenia, tylko zmienia biegi na pałę, nawet nie odpuszczając gazu na milisekundę.
Takie coś ma DSG z VW.
Fordowi do takiego zaawansowania technologicznego daleko.
Dlatego lepiej samodzielnie operować gazem bo inaczej sprzęgła się szybciej zużywają.
Po prostu są na chama zasprzęglane nie ważne jaki jest moment na wale.
To nie jest tak jak piszesz , tak jest napisany program na szybką zmianę biegu , moment masz dostępny max od 1750 obr/min więc co ty chcesz tutaj od momentu :) do tego nie ford jest producentem tej skrzyni tylko GETRAG ford jedynie sam sobie ją oprogramował nawłasne potrzeby miało być szybko i jest szybko
DSG zmienia szybciej biegi a potrafi zdjąć obciążenie z walka napędowego na ten krótki moment przełączenia biegu. W PS tego nie ma. O to chodziło.
Miałem (mam) obie skrzynie i przewaga pod względem zaawansowania sterowania w DSG jest zauważalna.
Piotr_V6 16-07-2019, 19:43 DSG zmienia szybciej biegi a potrafi zdjąć obciążenie z walka napędowego na ten krótki moment przełączenia biegu. W PS tego nie ma. O to chodziło.
Miałem (mam) obie skrzynie i przewaga pod względem zaawansowania sterowania w DSG jest zauważalna.
hahahahhaha teraz to żeś normalnie powiedział nie wiem czy się śmiać czy płakać :) żadna skrzynia dwu sprzęgłowa nie zwalnia z momentu żadnego elementu chodzi właśnie o to aby moment był wykorzystany w 100% bezstratnie. Proponuję ci takie doświadczenie , przełącz na manual gaz w podłogę i zmiana biegu w okolicy 3 tyś obr. zrozumiesz o co chodzi w tej technologii , do tego w DSG koło dwumasowe nienawidzi niskich obrotów i jazda z niskimi obrotami kończy się tragicznie dla niego nie wytrzymuje często 70Kkm nie ma idealnego rozwiązania jeśłi chodzi o dwu sprzęgłowe automaty, niestety hydrokinetyk nigdy nie będzie tak szybki mimo tego iż jest to już dopracowane do maksimum rozwiązanie , na dwu sprzęgłowe nadal potrzeba lat aby to było tip top , gdyby nie przerwano prac rozwojowych w latach 80 napewno dziś było by to o wiele mniej problematyczne. Do tego w każdej skrzyni dwu sprzęgłowej z mokrymi sprzęgłami dochodzi problem serwisowy w postaci zanieczyszczeń pływających w oleju który przebywa w mechatronice jest używany do chłodzenia skrzyni i zespołu mechatroniki aby nie przegrzać TCM wszelkie zaniedbania serwisu równe są dramatowi właściciela.
biker200 06-08-2019, 12:03 Mi zaczęła sypać się skrzynia Powershift (szarpanie, długi czas załączania biegów). Obdzwoniłem kilku mechaników. Oczywiście trudno postawić diagnozę przez telefon, ale zawsze słyszałem, że naprawa mają na uwadze objawy - nie mniej niż 6-7 tyś netto, a może być i więcej oczywiście bez gwarancji, że to samo nie rozleci się za np. rok czasu.
Jako, że nie jestem fanatykiem automatu postanowiłem zrobić przekładkę na manuala, która kosztowała mnie 5700 zł brutto. W tym części używane do przekładki, robocizna oraz komplet nowego sprzęgła.
Auto działa i jeździ bezproblemowo. Od przekładki przejechałem już jakieś 2 tyś. km.
biker200 - gdzie robiłeś - daj namiary
poilnois 19-08-2019, 17:48 https://lh3.googleusercontent.com/b3yakAOYMfyMYEO8fezjPt938GhXkcJuiMt8p619DVXBDwyLUe d6Z_92wW8xj3YEzQiQVeFxRzF_juETuMvzRye_rWS8l4SXReuJ LW5E47nWGCyn0aW684R-vlB-42pADtsUs6qW1NeWqKGz6QO0I3wD4mSeThvtrA9BBIu7IUSG51 BeoTGlX8l357MO6p8BbVAnn4gXndhP73N3DOKBxaH6zzAWqUWe f5yXWO5X1mARj8E7gslfQVg_MVHkVS-xlD4WxmaQrmas9X27rNF1Kuc0eI_GfXCmYgi_dDWu2snqtiRlW fAxYyfBWALrXt3jxMudKyJcaAgYxobIwYCwoLcfuuAtSsRkZnU oenZMjMp3esRr3BhsGLyp4qGtoQ9RAxCUkjEDS8SUlk0JV3bTw x0RzVG67Ftineo3wgLl_dkE6hAHqSHktjbO6iW9NPyqLDluPCu aKveSQKbK4f9IGVmSIIxjIrTqBehoRtBcyb5V77D4DfwZ6WVaI KvRpbMYrXhvvGVlld4WRufEr0DpAYkC0-rnlxO2H39Z1JxrkEvsigONOPBt-lir49rS_gDh2nlB25Rw8LNV4WiZrhVXFn8pqJTkruSsNWuRNQC epZH7VPx37rX03Cp8NVJhDsvIVJS5dnSkpLjcl2pB9C_YACci2 FqmDyth=w1666-h937-no
Ani wsteczny ani do przodu.
Wtyczka do ABS sprawdzona, akumulator odłączany, dalej moje możliwości się skończyły. Kolega podłączył komputer ale taki prosty i on pokazał:
https://lh3.googleusercontent.com/Y0EKIWHmYO2hBilQErqyJkqrW1IL465mlFFxvBvZLqp56xxOK4 VfVN254xmFbSwreyzxy2hzxz8hAU2TwmoNFd2P5oLi8gatoMyR NRya2ZZsGFvp0tlKt6qrskcq2Ii2jxDStQnpNKbP1icHapP4w8 2ZpMzppgd3zikqNga3CqkFWtVJtHbvkFgtVEwa8S2vCddtv6jb AVHDZM3AW9AQdrMyb79M6VRNd8G0d-p6hIczST3hwCdzuILJK4CF9-PKzfEvlbKxYD0Im1s5cX4qzND9Kp41NouojarQiBzHG4UVxhy_ 1hG0Pf5DYu5DgPXzz4fEVfZ_SsdMaSnno_YCe8cQZ_IgOhedzt pewAhiInBLRKYGq8OmA7AUnwiN9DAhVTL4n4xMN6TAmrjYI9dI soGBEkq8oRku91PsBRpvgVPCCQQ4xqy4JV2aaPr6qY0Dd84sM1 YnyZuNr0bj86-KltDQObzp7xLza8Z2CWo8xrn3wWW6hiXw6yCmqOvYa4qoAf3of 3AusM5wmzn3ty06olUjC9NDPqrZSDu1cV8H0WSsyM8L4NCTwwD oBHLgrDt9QjERhPy19JIyQUH7S_Vdikyd2jSqkIg1FEDobk0A2 XpYd6TfHNj4vHSGsF2MYr0_RZAPgsNNwg2biX4Mq1Qta7O5XVh pB-MI=w1250-h937-no
Wszyscy słysząc PowerShift Ford Mondeo rozkładają ręce. Dzwoniłem do Forda za diagnozę życzą sobie 1500 złotych, nie wiem może źle zrozumiałem??
Ford Mondeo 2012r 154000 2,0 Diesel serwisowany, olej w skrzyni wymieniany wcześniej niż trzeba.
A może ważne, wróciłem nim z wakacji, zrobił 1500 km, noc postał na parkingu pojechałem zatankować do pełna i wtedy klops.
Może MAKTRANS tylko jutro zadzwonię ciekawe ile krzykną.
I ile krzykneli w Maktrans ? za komplena regeneracje skrzyni ?
I ile krzykneli w Maktrans ? za komplena regeneracje skrzyni ?
Było pisane wiele razy: 7-8 kpln.
grzymala100 23-10-2019, 19:27 Czy spotkał się ktoś z następującymi objawami w Powershicie suche sprzęgła w focusie z 2014 r,:
Na zimno auto startuje i jedzie w miarę normalnie tzn zmienia biegi po kolei, sekwencja też działa i chodzi tak nawet nagrzany do momentu aż zgaszę silnik, zaraz później odpalam i sekwencja nie działa a skrzynia szarpie i przerzuca od razu prawdopodobnie z 1 na 3, auto wyje i szarpie lub laguje zanim przeżuci bieg, po pewnym czasie zapalił się check engine, mechanik podpiął kompa i twierdzi że sterownik skrzyni nie ma żadnych błędów podejrzewa że do wymiany sprzęgło(a) ale check świeci przez skrzynię, nadmienię że mechanik ten nie robi skrzyń i też to zaznaczył, pytanie więc czy jest to możliwe aby usterka skrzyni załączyła check engine z powodu sprzęgła, czy ktoś na forum posiada tę skrzynię i miał podobne objawy?
WojtekJu 24-10-2019, 16:56 Nieaktualne.
Wygląda na to, że mam awarię skrzyni PowerShift w Galaxy 2.0 rocznik 2011. Na razie auto jeździ, ale pojawiają się okresowo komunikaty o ograniczonej funkcjonalności i jest delikatny przeciek od spodu.
ASO sugeruje wymiane modułu sterowania (7600 zl) lub calej skrzyni (16.000) - ceny bez robocizny...
Czy ktoś mogłby polecić dobry warsztat w Warszawie i okolicach, który by pomógł? Nie zaplacę 1/3 wartości auta za skrzynię...
Moze nie zwraczc uwagi na komunikaty, jak nic sie nie dzieje ze skrzynia, a przeciek oleju moze byc od poluzowania srub.
Moze wymien olej w skrzyni wraz z filtrem, komunikaty moga zniknac, a zaoszczedzisz sporo kasy.
Kolego nie panikuj, miałem to samo, sprawdz akumulator czy jest sprawny, miałem to samo. Miałem takie info przy słabym aku który już nie domagał, wymiana na nowy załatwiło sprawe. Dwa lata nowe aku i komunikatu brak.
Akumulator wymieniony w maju więc to raczej nie ta przyczyna.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
MarcinTG 11-01-2020, 15:32 jak Wasze skrzynie z Maktrans? Moja właśnie padła, po jakichś 6-7 tyś km ( maksymalnie). Zaczęło szarpać i po jakimiś czasie zostaje tylko 1 bieg.
Piotr_V6 11-01-2020, 16:11 jak Wasze skrzynie z Maktrans? Moja właśnie padła, po jakichś 6-7 tyś km ( maksymalnie). Zaczęło szarpać i po jakimiś czasie zostaje tylko 1 bieg.
zależy co było robione tam u nich , jeśli robili komplet to niech robią na gwarancji to co spieprzyli
MarcinTG 11-01-2020, 17:35 był robiony pełny serwis, ale chyba nie do końca. W lipcu pisałem, że coś jakby parę razy przeskoczyło i wg mnie to już był pierwszy objaw. Dzwoniłem do nich, powiedział , żebym przyjechał to zrobię , bo jest na gwarancji. Problem w tym, że mam tam jakieś 300km...
slawek-kali 11-01-2020, 17:42 problemem jest awaria.. 300km a co to jest?
A jakbyś przejrzał parę wątków w tym dziale to byś znalazł nazwę polecanej firmy specjalizującej się w naprawach PS w Warszawie... :)
jak Wasze skrzynie z Maktrans? Moja właśnie padła, po jakichś 6-7 tyś km ( maksymalnie). Zaczęło szarpać i po jakimiś czasie zostaje tylko 1 bieg.
U mnie OK, naprawiana przy 180 kkm, teraz ma 200 kkm i działa jak należy. :)
Jedź na naprawę gwarancyjną do nich.
Tak, już widzę - Maktrans. Nawet nie widzę innej propozycji, choć takich warsztatów w Wawie można wyszukać sporo... Spróbuję.
Warsztaty nie sa od pomagania klientom, tylko od ich łupienia do gołej skóry, a szczególnie ci, co specjalizuja sie w ASB.
Warsztaty nie sa od pomagania klientom, tylko od ich łupienia do gołej skóry, a szczególnie ci, co specjalizuja sie w ASB.
I co ten post wnosi do sprawy?
To, aby załozyciel tematu liczacy na pomoc warsztatu, na nia nie liczyl, bo oni, tak jak w moim poscie.
A do tego mają stałych naganiaczy.
Nie wykluczam takiej możliwości, ale samochód sam się nie naprawi.
A do tego mają stałych naganiaczy.
Do mnie pijesz? OK, rozumiem. W sumie mógłbym kolegę wysłać do jakiegoś kowala w stodole...
U mnie OK, naprawiana przy 198000-200000 kkm, teraz ma 215 kkm i działa jak należy.
Jedź na naprawę gwarancyjną do nich.
Do mnie pijesz? OK, rozumiem. W sumie mógłbym kolegę wysłać do jakiegoś kowala w stodole...
Jesteśmy obaj po regeneracji PS w Maktrans i jeśli ktoś pyta gdzie ma naprawić skrzynie PS to polecamy Maktrans ponieważ jak do tej pory nic się nie dzieje z naszymi skrzyniami, po drugie obdzwoniłem sporo warsztatów zanim trafiłem do Maktrans( a mam 500km) po trzecie cena, a po czwarte nikt nie polecił na śląsku żadnego warsztatu, na ASU pomimo znajomości z kierownikiem serwisu nie stać mnie było. a po piąte jakby przeczytał parę wątków to jeszcze polecany był solid garage z warszawy...A że jesteśmy uprzejmi do kolegi który szuka pomocy więc odpowiadamy na jego apel .pozdrawiam.ps decyzja należy do niego
Bump: Do mnie pijesz? OK, rozumiem. W sumie mógłbym kolegę wysłać do jakiegoś kowala w stodole...
Jesteśmy obaj po regeneracji PS w Maktrans i jeśli ktoś pyta gdzie ma naprawić skrzynie PS to polecamy Maktrans ponieważ jak do tej pory nic się nie dzieje z naszymi skrzyniami, po drugie obdzwoniłem sporo warsztatów zanim trafiłem do Maktrans( a mam 500km) po trzecie cena, a po czwarte nikt nie polecił na śląsku żadnego warsztatu, na ASU pomimo znajomości z kierownikiem serwisu nie stać mnie było. a po piąte jakby przeczytał parę wątków to jeszcze polecany był solid garage z warszawy...A że jesteśmy uprzejmi do kolegi który szuka pomocy więc odpowiadamy na jego apel .pozdrawiam.ps decyzja należy do niego
MarcinTG 13-01-2020, 16:23 Jestem umówiony na środę 15.01.2019 na 8:00. Mają mieć przygotowaną skrzynie dla mnie do podmianki. Wieczorem wracam na kołach do domu. Dam później znać jak poszło.
Samochód w Maktrans. Recenzja za tydzień.
MarcinTG 15-01-2020, 09:02 Jestem właśnie w maktrans, na wymianie skrzyni. Pierwszym razem byłem tu w kwietniu, teraz robią to jeszcze raz na gwarancji. Rano przywiozłem auto, do 17:00,maja skończyć
toz-16 tys bez robocizny to bardzo dużo wg mnie. W ASO w Katowicach w kwietniu 2019 chcieli ok 14-15tys z robocizną.
Czytam i widzę że maja bardzo dobre podejscie do tematu - jak dziś mało która firma.
Jeśli oddajecie skrzynie na regenerację kompletną jak przerabialiście czas naprawy?
MarcinTG 16-01-2020, 11:00 Jestem, po przekładce. Auto naprawione. Całość trwała jakies 5 godzin. Dwie rzeczy nie do końca mi się spodobały:
- wlali ten sam olej który spuścili z popsutej skrzyni, bo stwierdzili , że jest dobry,
-nie dostałem też,nowej gwarancji...
Nie mam też już szarpnięcia, z drugiego na trzeci bieg,o którym pisałem jakiś czas temu. Być może wtedy adaptacja nie do końca się udała. Mam też wrażenie, że biegi się płynniej zmieniaja, ale tutaj nie mam porównania do innego powershifta, bo dwie poprzednie skrzynie były nie do końca sprawne.
- wlali ten sam olej który spuścili z popsutej skrzyni, bo stwierdzili , że jest dobry
Wow... odważne posunięcie z ich strony
-nie dostałem też,nowej gwarancji...
Nie ma powodu byś dostawał nową, jeśli jest to naprawa gwarancyjna.
Piasek80 16-01-2020, 12:18 Wow... odważne posunięcie z ich strony
wow, cebula warsztatowa na nowy level wskoczyła. Z jednej zaoszczędzili sobie pewnie ze 150zł, z drugiej w razie jak kolejna padnie i tak na klatę biorą konsekwencje, z trzeciej nie ma odpadu - nie ma problemu z BDO.
Zatem należy się spodziewać spowszednienia praktyki: pojedziesz na serwis olejowy do ASO, wleją ci ten spuszczony z auta obok a twój do następnego w kolejce :)
Czy ktoś robił może regenerację PS w Auto Perfekcja, miejscowość Podłęże k. Krakowa? Jakieś opinie?
Czy ktoś robił może regenerację PS w Auto Perfekcja, miejscowość Podłęże k. Krakowa? Jakieś opinie?
Tak. W naszej firmowej flocie jest kilkadziesiąt Fordów ze skrzynią powershift. Chłopaki przerobili już wiele serwisów w całej Polsce i można by tutaj napisać książkę o tym co dzieje się w tych warsztatach...
Jeśli chodzi o południe to właśnie wyżej wymienione Podłęże jest jak najbardziej godne polecenia. Poważne podejście i solidna robota.
Pozostałe auta (Wielkopolska, Zachodniopomorskie) robione są w Trzciance między Piłą a Poznaniem w serwisie który specjalizuje się głównie w powershiftach - profesjonalnie i też zawsze zrobione na 100%.
Kilka dobrze zrobionych skrzyń było jeszcze w Lublinie (firma CSF) - bez zarzutu.
PiotrMi Czy któraś z tych napraw obejmowała Mondeo mk5 ?
Teodor2424 16-02-2020, 13:51 Poproszę o relacje z naprawy PS w maktransie.
Jaki koszt i co było robione?
Szukam dobrego warsztatu od ASB i nie wiem gdzie szukać bo w pomorskim chyba nic nie znajdę i będę musiał do W-wy jakoś się doczołgać te 400km
MarcinTG 18-02-2020, 07:30 Przekładka trwała ok 5 godzin. Wymienili skrzynię na inną. Do skrzyni wlali ten sam olej, który spuścili z popsutej, stwierdzili, że jest dobry skoro zrobiłem nie całe 10tys... Od tego czasu słyszałem, parę razy niepokojące dźwięki, tak jakby coś przeskoczylo. Drugi raz bym już tam chyba nie pojechał. Widziałem swoją skrzynię, po zrzuceniu. Sprzęgło miało powycierana obudowę, sprzezyny i elementy je podtrzymujące popękały. Głównym mankamentem tej skrzyni, jest właśnie to sprzęgło i wg mnie nie ma sensu pakować słabego zamiennika. Ten nie wytrzymuje za dużo
Piotr_V6 18-02-2020, 09:55 Tak się dzieje jak się nie wymienia oleju regularnie i robi się z mondeo wyścigówkę od świateł do świateł , ktoś kto normalnie użytkuje te auta problemów większych niż mechatronika nie doświadcza wcześniej jak 300-400tyś km chyba że jest pech i padnie czujnik obrotów albo pozycjonery na widełkach się posypią ale o tym że ktoś jeździ 300 czy 400 tyś to już nie pisze bo i po co najwięcej postów jak się coś uwali. A te 16 tyś to chyba ze nową skrzynię nie naprawę, w ASO nowa skrzynia po fabrycznej regeneracji do wyrwania za 12-13 po rabatach bez limitu kilometrów z gwarancją na 2lata
Ja, także mam PS,
ale zgadzam się że punktem widzenia Piotra V6,
PS były także montowane m.in. w Volvo, jest ich w użytkowaniu znaczna ilość. Chętnie bym poznał rzeczywistą ilość eksploatowanych PS aby odnieść to do liczby uszkodzeń (usterek), wtedy można "coś powiedzieć", czy PS to g..., a DSG to "niemiecka perfekcja", ale także trzeba by było poznać przyczyny uszkodzeń PS. Skrznia PS ma swoje + (- także) i chętnie grono rajdowych kierowców z tego korzysta, ale to nie jest PS do celów rajdów WRC.
Mechanik u którego serwisuje swojego PS także twierdzi iż przy normalnej eksploatacji skrzynia wytrzyma 300kkm, a trafialy do niego DSG z przebiegiem 56kkm do "pełnego" remontu.
Niestety kiedy się nic nie psuje, to nikt nie wie, że jest jakieś forum Forda z PS.
Piotr_V6 18-02-2020, 14:55 Z DSG z passatów B5 i B6 było o wiele więcej cyrków niż jest z ps mechatronika nie wytrzymywała częssto 25tyś km, a dwumasa wywalała po 40-60tyś, naprawy szły w 10-20tyś zł , na gwarancji zjeżdżały masowo na wymiany podzespołów skrzyń DSG6 DQ 350 i 500, jedyne pocieszenie było takie że części były dostępne niemal natychmiast, oczywiście z czasem elementy dopracowano ale co przechodzili pierwsi użytkownicy to dramat. DSG jest skrzynią mimo wszystko wolniejszą od PS , aczkolwiek jest bardziej kulturalna w swojej pracy. PS w skrajnych warunkach zmienia przełożenie w ciągu 0.3s nie ma na świecie kierowcy który tak szybko wybrał by bieg i go zmienił , w F1 używa się tylko skrzyń dwusprzęgłowych . W volvo są dwa rodzaje skrzyń Dwusprzegłowa DCT450 i hydrokinetyczna , DCT450 siedzi w wielu samochodach nawet w RENAULT i Mitsubishi
slawek-kali 18-02-2020, 15:00 Nie ma sensu bronic tego niewypalu.. jak widze ze wraca Galaxy co chwila i przy 80kkm ma juz trzecia skrzynia wkladana to o czym pisac?
Swiat motoryzacji odchodzi od tych skrzyn, koszta i niska trwalosc przemowily firma do rozsadku.
Jedynie warsztaty specjalizujace sie w naprawach sie ciesza obecnie, bo klientow nie brakuje.
Patrykus005 18-02-2020, 20:33 W volvo tez chyba byly Ps, czy ludzie tak damo narzekali na te skrzynie jak posiadacze Forda? Bylo identyczne zjawisko czestych awarii i sytuacji jak tu?
Piotr_V6 19-02-2020, 06:59 Nie ma sensu bronic tego niewypalu.. jak widze ze wraca Galaxy co chwila i przy 80kkm ma juz trzecia skrzynia wkladana to o czym pisac?
Swiat motoryzacji odchodzi od tych skrzyn, koszta i niska trwalosc przemowily firma do rozsadku.
Jedynie warsztaty specjalizujace sie w naprawach sie ciesza obecnie, bo klientow nie brakuje.
Kto odchodzi ? Może VW albo Kia czy Hyunday czy może Nissan lub Renault ? Każdy z tych producentów ma w sowjej ofercie głównie skrzynie dwu sprzęgłowe nawet mercedes a udział w rynku tych marek wiadomo jaki jest. Już nie wspominę o 7G-DCT( to samo co nissan i Renault tylko inne oprogramowanie ) Mercedesa czy PDK od Porsche pomijając już te bardziej egzotyczne wytwory. Generalnie Świat skrzyń dwu sprzęgłowych nie kończy się i nie ma zamiaru, technologia jest stale dopracowywana, wiele błędów jest likwidowane , poza tym wszystko musi się psuć. Nie ma rzeczy wiecznych , biorąc pod uwagę że kupując nowy samochód, wiele marek oferuje skrzynie za dopłatą rzędu 6-8 tyś, to już chyba samo przez się tłumaczy, co wybieram na starcie kupując nowy samochód , tylko FORD woła sobie 26tyś dopłaty za automat , zwariowali do reszty .
Bump: W volvo tez chyba byly Ps, czy ludzie tak damo narzekali na te skrzynie jak posiadacze Forda? Bylo identyczne zjawisko czestych awarii i sytuacji jak tu?
W Volvo dokładnie ta sama konstrukcja skrzyni tylko różni się uszczelniaczem sprzęgieł a w Mitsubishi wałki są biegów są odwrotnie i uszczelniacz też jest inny reszta to samo . No i wiadomo oprogramowanie każdy robi swoje. Generalnie nie ma skrzyń automatycznych ,które nie ulegają awarią, prędzej czy później. Tak samo jak samochody muszą się psuć żeby ktoś mógł z tego żyć.
Teodor2424 21-02-2020, 19:18 Byłem dzisiaj w Auto Drive w Redzie.
Najlepsze że u mnie po wyjechaniu z garażu zimny, wskakuje ograniczona funkcjonalność skrzyni, po minucie i wyłączeniu auta jest ok.
Potem szarpie przy przerzucaniu tak jakby 2 razy zapinała każdy bieg. A po przejechaniu 20km poprostu jedzie prawie idealne, bez szarpania. Przy gwałtownym przyspieszaniu też niczego nie czuć tak samo jak przy delikatnym.
No i dotarłem do warsztatu a tutaj już na wstępie ze to będzie koszt od 7,5 do 12k bez diagnozy.
Koleś wsiada jedziemy na przejażdżkę ok 5km (rozgrzany) ja nic nie czuję żeby coś się działo, ale diagnoza ta sama czyli że napewno sprzęgło. Podpiął ppd kompa a tam oczywiście żadnych błędów.
No i co robić? Umówiłem się na naprawę na następny poniedziałek ale do końca nie wiem co oni tam będą za takie pieniądze naprawiali. Naprawdę trzeb wyjąć skrzynie żeby stwierdzić ile będzie to kosztowało? Cyz te części i elementy są takie drogie? Bo mi powiedzieli że na jednej naprawie zarabiają tylko 2tys. Reszta to części i płyny. Serio?
Umówiłem się na naprawę na następny poniedziałek ale do końca nie wiem co oni tam będą za takie pieniądze naprawiali. Naprawdę trzeb wyjąć skrzynie żeby stwierdzić ile będzie to kosztowało? Cyz te części i elementy są takie drogie? Bo mi powiedzieli że na jednej naprawie zarabiają tylko 2tys. Reszta to części i płyny. Serio?
Nie wiem co ci powiedzieć oprócz tego, że po otwarciu skrzyni warto zrobić wszystko żeby nie płacić drugi raz za wyjmowanie skrzyni, oleje i uszczelki jak popsuje się druga rzecz...
Piotr_V6 22-02-2020, 13:28 Byłem dzisiaj w Auto Drive w Redzie.
Najlepsze że u mnie po wyjechaniu z garażu zimny, wskakuje ograniczona funkcjonalność skrzyni, po minucie i wyłączeniu auta jest ok.
Potem szarpie przy przerzucaniu tak jakby 2 razy zapinała każdy bieg. A po przejechaniu 20km poprostu jedzie prawie idealne, bez szarpania. Przy gwałtownym przyspieszaniu też niczego nie czuć tak samo jak przy delikatnym.
No i dotarłem do warsztatu a tutaj już na wstępie ze to będzie koszt od 7,5 do 12k bez diagnozy.
Koleś wsiada jedziemy na przejażdżkę ok 5km (rozgrzany) ja nic nie czuję żeby coś się działo, ale diagnoza ta sama czyli że napewno sprzęgło. Podpiął ppd kompa a tam oczywiście żadnych błędów.
No i co robić? Umówiłem się na naprawę na następny poniedziałek ale do końca nie wiem co oni tam będą za takie pieniądze naprawiali. Naprawdę trzeb wyjąć skrzynie żeby stwierdzić ile będzie to kosztowało? Cyz te części i elementy są takie drogie? Bo mi powiedzieli że na jednej naprawie zarabiają tylko 2tys. Reszta to części i płyny. Serio?
Zapewne nie sprawdził nawet komputerowo, jak działają zawory, w jaki sposób się zachowują, a na wykresie to widać jak zawory działają , ale pewnie po co to sprawdzać było. Mechatronika na stół i pomierzyć opory na zaworach, wyczyścić całość , ewentualne wadliwe zawory wymienić złożyć do kupy i jeździć.
Teodor2424 23-02-2020, 23:49 Zapewne nie sprawdził nawet komputerowo, jak działają zawory, w jaki sposób się zachowują, a na wykresie to widać jak zawory działają , ale pewnie po co to sprawdzać było. Mechatronika na stół i pomierzyć opory na zaworach, wyczyścić całość , ewentualne wadliwe zawory wymienić złożyć do kupy i jeździć.
Czyli może byc że wyczyszczą mechatronike i będzie git? Do jej wyjecia potrzeba wyjmować całą skrzynie? Bo mi powiedzieli że to najprawdopodobniej sprzęgło.
Piotr_V6 25-02-2020, 18:52 Czyli może byc że wyczyszczą mechatronike i będzie git? Do jej wyjecia potrzeba wyjmować całą skrzynie? Bo mi powiedzieli że to najprawdopodobniej sprzęgło.
nie trzeba wyjmować skrzyni
Teodor2424 04-03-2020, 10:15 No i dostałem odpowiedz z warsztatu wraz ze zdjęciami, i tak się zastanawiam czy kwota adekwatna do naprawy, czy jednak trochę naciągane:
plastiki popękane trzeba wymienić, wpadły do skrzyni więc trzeb wyczyścić i ją całą rozkręcić żeby nie przytkały obiegu oleju (tak tłumaczą), sterownik sprawny ale do czyszczenia, wymiana sprzęgła tarcze zużyte, regeneracja gniazda łożyska-wyrobiona bieżnia, wałek miał luz, no i to tyle z informacji.
Co mają zrobić to wyczyszczenie wszystkiego, wymiana elementów, zalanie świeżym olejem wraz z filtrami, wyczyszczenie sterownika, wymiana oleju w silniku wraz ze wszystkimi filtrami ( oleju, kabiny, paliwa), na końcu adaptacja skrzyni. Cena za całość 10k.
Jak wy to widzicie, bo ja tam jakoś za dużo uszkodzeń nie widzę oprócz odłamanych trzech plastików, jednej pękniętej sprężyny i paru lekko przytartych.
Prześlij zdjęcia do Maktransa. U nich zwyczajowo 7-8 kpln.
Teodor2424 04-03-2020, 13:27 Tyle że ja już mam na dzisiaj odbiór auta zrobionego. Więc sensu nie ma abym się stresował i czekał na lepszą ofertę. Może przepłaciłem te 2tys ale do Wawy mam 450km i nocleg 3 dni też by trochę wyszedł nie mówiąc o straconym czasie w pracy i w domu.
Wysyłając zdjęcia tutaj chciałem się tylko upewnić czy dobrze zostałem oszacowany i naprawa tego co powiedzieli była konieczna.
Piotr_V6 04-03-2020, 20:13 Drogo co najmniej 2-3tyś za dużo
Teodor2424 05-03-2020, 10:36 Drogo co najmniej 2-3tyś za dużo
Autko jeździ idealnie, zadowolony jestem z naprawy tak ale z kasy za naprawę już NIE!!
Auto oddane czyste wymyte odkurzone to ok.
Tak że ze względu na dużą kasę jaką biorą NIE polecam firmy Auto Drive z Reda
Na dodatek dodam że udzielają gwarancji na 1rok lub 10000km, :!!::!!:ale pod warunkiem że przyjedzie się do nich po przejechaniu 2000km na wymianę oleju w skrzyni za dodatkową opłatą 900zł :/ :!!::!!:
I o tym fakcie zostałem poinformowany dopiero po zapłaceniu faktury za usługę, wcześniej wspominali że dają gwarancję na rok ale o dodatkowej opłacie i wymianie oleju nic nie wspomnieli :/
Naciągają na kasę i przy targowaniu przy odbiorze (100 - 200zł) nie opuszczą ani złotówki, żądają takiej ceny jaką zasugerowali telefonicznie po rozebraniu skrzyni.
slawek-kali 05-03-2020, 12:45 a czemu maja opuszczac? co to targowisko? do piekarni tez idziesz i sie targujesz? :572:
Muszą nieźle kroić skoro myją i odkurzają auto.
A co to niby ma do naprawy skrzyni?
Za darmo to mycie?
Już to widzę.
Więc po co generować koszty klientowi?
Chyba, że klient podstawił im do naprawy brudasa i chcieli mu coś przekazać bez słów.
Teodor2424 05-03-2020, 14:26 a czemu maja opuszczac? co to targowisko? do piekarni tez idziesz i sie targujesz? :572:
Tak targuję się wszędzie a co to karalne?
Jako przestrogę dla innych proszę zobaczyć na mój rachunek z boku napisałem ceny pierwsze lepsze dostępne w necie dla zwykłego zjadacza chleba. U nich same części 7667zl w necie te same za 3505zl. Wzrost ceny 120% zrozumiałbym o 20%.Przycięcie na cenach 4000zl to jakaś parodia. Do tego oleju 10l? za 750zl cena jak za butelki jednolitrowe.
No i ta gwarancja za którą trzeba zapłacić kolejne 900zl.
Rozumiem że usługa i wiedzą kosztuje ale ja czuję się nieźle wyrruany!
slawek-kali 05-03-2020, 14:41 trzeba bylo naprawic samemu..
bułki mozesz również samemu piec :p
Skończ z nagonką na forum i idź do prawnika, albo spróbuj z nimi sie dogadac.
Teodor2424 05-03-2020, 15:18 Tylko przestrzegam innych.
Żeby liczyli koszty a nie jechali do pierwszego lepszego warsztatu który podejmie się naprawy i z góry zarzuci cenę od 7500 do 12000.
Wczoraj chwalili się mi jeszcze ze dobrze ze nie mam czegoś więcej do roboty bo wyszło by mi 12 koła tak jak ppkazywal mi fakturę na mondeo 12400zl skrzynia :)
Jak bym wiedział jak to się z czym je to sam bym naprawił.
Piotr_V6 05-03-2020, 22:03 za 12 - 13 tyś to mozna mieć skrzynię regenerowaną przez getrag z gwarancją na 2 lata bez limitu km
kolopeter 10-03-2020, 21:39 gdzie ?
Piotr_V6 11-03-2020, 08:59 w serwisie po dużych negocjacjach bez montażu i programowania
Miałem problem z PS uszkodzony tłumik drgań i opiłki w mechatronice. Skrzynia została rozebrana, wyczyszczona i wymienione trochę gratów. Przez ok 8 tyś po naprawie miała lekkie szarpania między 1 - 2, 2 - 3 ale też nie zawsze czasem chodziła idealnie jak z salonu. Poczytałem, że to może być wina adaptacji ale robiona była różnymi interfejsami i nic nie pomagało - najlepszy efekt dał Forscan.
Po ok 8tyś tryb awaryjny i objaw ślizgającego się sprzęgła.
Kody odczytywane po kilku jazdach testowych
P2849 - Widełki zmiany biegów A zablokowane
P0796 - PCC - działanie lub zacięty wyłączony
P073E - Nie można włączyć biegu wstecznego
P2714 - PCD - działanie lub zacięty wyłączony
P170F - Zawór upustu ciśnienie sprzęgła uległ awarii
W związku z tym mam pytanie czy ?
Miał ktoś jakieś doświadczenia z firmą AVANTI z Kielc - zajmują się regeneracją mechatroniki do automatów (regeneruja też maglownice i dwumasy ). Wysłałem im mechatronikę do sprawdzenia, miało kosztować 300zł - sprawdzenie. Sprawdzili i zregenerowali sterownik w ciągu 3 dni, 4-go był już u mnie kurierem za pobraniem 1235zł do zapłaty. Nikt tego nie uzgodnił wcześniej ze mną bo mechanik stwierdził, że sterownik był bardzo uszkodzony.
Mam teraz dylemat ponieważ wysłali kartę gwarancyjną ale bez paragonu/faktury. Nie ma żadnego dokumentu do tej regeneracji. Zapewniali, że paragon jest w paczce ale ustaliłem, że nikt go nawet nie wystawił. (nie ma kopi w kasie fiskalnej )
Ogłaszają się na allegro 299 zł spawdzenie mechatroniki, 1197zł - cała mechatronika.
Będę wdzięczny jeśli ktoś ma jakieś info o tej firmie. Chodzi mi czy wiedzą co robią i można im zaufać, czy tylko robią kasę ?
Podczas rozmowy Pan mnie mocno zaniepokoił jednym zadaniem "Jeśli coś będzie nie tak to wyjmę swoje graty i oddam kasę." Jak po tulejowaniu i nad wymiarowych tłokach można wyjąć swoje graty ??
szkoda ze nie poczytałeś komentarzy w sieci o firmie avanti zaoszczędził byś kasy i nerwów
I szkoda, że Kolega nie poczytał wcześniej tego działu, dowiedziałby się gdzie się jedzie na naprawę skrzyni PS. :)
Nie wszystko stracone sterownik leży w bazie u kuriera nie zapłacony i czeka na odbiór.
Chodzi mi o to, że nie ma nigdzie opinii o naprawach sterowników. Macie jakieś własne doświadczenia, albo poparte przykładami kogoś znajomego. Opinie w sieci to nie wszystko zawsze lepiej sprawdzić 2 razy.
Części do naprawy kupowałem właśnie z firmy Maktrans.
Galaxy już w Maktrans Warszawa, dzięki chłopaki za pomoc. Pozdrawiam
...I czarł prysł po 22-24 tyś km i 1,5 roku. Dwa razy Powershift zgubił wsteczny i przy wrzucaniu na piąty bieg przeciąga i nie płynnie przerzuca 5 bieg. Doradźcie co teraz robić z tą skrzynią ? ...Maktrans po analizie z diagnostyki napisał mi to: Należy zregenerować widełki w skrzyni i przy okazji sprawdzić stan tłumika drgań oraz sterownika hydraulicznego a kolega Arkemitz zauważył że nie był wymieniany czujnik prędkości obrotowej wałka wejściowego- raczej odpada bo nie ma błędu z niego.
Aktualizacja: oprócz biegu 5 nic się nie dzieje ze skrzynią chodzi zmienia płynnie ...nikt nic nie poradzi ?
kolejne zalączniki[/QUOTE]
Czy części z mondeo z 2013 roku z tym samym silnikiem będą pasować do zmiany na manual ?
Robię przekładkę na manual. zamykam temat ...I NIE POLECAM JUŻ FIRMY MAKTRANS Ps. żeby po ok 24 tyś mieć znowu problem z powershitem tragedia
slawek-kali 04-06-2020, 20:12 pisalem juz 2 lata temu...
Piasek80 05-06-2020, 06:55 Już któryś temat dot. tych skrzyń dowodzący faktu iż Powershift to kupa.
WojtekJu 06-06-2020, 13:46 Skrzynia to kupa. Mialem naprawianą w listopadzie. 6000 km temu. Dziś zgubiła parzyste biegi. W poniedziałek wraca na gwarancji do naprawy.
Patrykus005 06-06-2020, 16:51 Podepnę się pod temat jeśli mogę. Widzę że żywot ość skrzyni PS nie jest zbyt długa, lecz rozmawiałem ostatnio z gosciem który twierdzi ze nowsze PSy są lekko poprawione i dają radę. Pytam bo sam mam mondeo PS 2016 r. 135kkm Puki co działa jak trzeba, ale czy rzeczywiście są trwalsze. Rozumiem chłopaków którym skrzynie siadły, wydali kupe kasy i zrazili się do PS ale pytam bo mieszkam w De i widzę tu pełno fordów z tą skrzynia i nie słyszałem o większym narzekaniu.
Piasek80 06-06-2020, 17:32 Diabeł zawsze tkwi w szczegółach.
- Że skrzynie nie należą do demonów trwałości i przebiegów to oczywiste - takie czasy. To już nie pancerne 7xx z Merca 124/W210 co to 700 nieserwisowane przelatywały a jak kto z raz olej zmienił to drugie tyle.
- Inna sprawa że większość uśmierceń odbyła się zgodnie "z zaleceniami producenta" który (pewnie nie przewidział interwału serwisowego) a nawet jeżeli to i tak wymianie podlega jakaś szczątkowa ilość oleju
- Wisienką na torcie jest zapewne fakt że lwia część aut z tą skrzynią to "perełki z niemiec" gdzie przebieg przy sprzedaży w DE był zuuuuupełnie inny niż ten przy zakupie w PL
A że polak wiadomo: miłośnik okazji, łowca cudów i król naiwności no to mamy wynikową w postaci lawinowych problemów czy to ze skrzyniami czy dieslami które na zachodzie nie wiedzieć czemu :lol:robią po 300 tyś km i chodzą a u nas ledwo to ma "160" i dalej jak do mechanika nie jest w stanie dojechać.
slawek-kali 06-06-2020, 18:06 Podepnę się pod temat jeśli mogę. Widzę że żywot ość skrzyni PS nie jest zbyt długa, lecz rozmawiałem ostatnio z gosciem który twierdzi ze nowsze PSy są lekko poprawione i dają radę. Pytam bo sam mam mondeo PS 2016 r. 135kkm Puki co działa jak trzeba, ale czy rzeczywiście są trwalsze. Rozumiem chłopaków którym skrzynie siadły, wydali kupe kasy i zrazili się do PS ale pytam bo mieszkam w De i widzę tu pełno fordów z tą skrzynia i nie słyszałem o większym narzekaniu.
w mk5 większych problemów z nimi nie ma, dużo lepiej sie sprawują niz powershift 1 generacji.
Patrykus005 06-06-2020, 18:58 Dzieki panowie troche mnie uspokoiliscie. Bylem po auto sam, wglad miałem że wszystko. Po zakupie olej zmieniony, jakoś że to mój pierwszy ford tymbardziej w AT musiałem nauczyć się nim jeździć, mechanik zrobił przeglad, niby wszystko lata dobrze, lecz zwatpilem czytajac każdy nowy post o PS. Mam nadzieję że jeszcze trochę naciesze się bezawaryjnością bo puki co jestem zadowolony. Dzięki, pozdrawiam
w mk5 większych problemów z nimi nie ma
Szwagier posiada mondeo mk5 z Powershiftem z 2015 r. z przebiegiem 110 tyś, i w drodze do DE kilka kilometrów przed celem, skrzynia siadła (nie wchodzą biegi parzyste). Posiada to auto 2 lata i dwa razy zmieniał olej. Sławek 2015 to przed zmianą czy po w tych skrzyniach?
WojtekJu 11-06-2020, 12:32 [QUOTE=Mialem naprawianą w listopadzie. 6000 km temu. Dziś zgubiła parzyste biegi. W poniedziałek wraca na gwarancji do naprawy.[/QUOTE]
Auto gotowe do odbioru. Podobno tlumnik drgań zawinił. Czy to możliwe że padł po 6000km od naprawy skrzyni i tylko parzyste zgubil? Czy raczej serwis dał ciała i teraz nie mówi prawdy?
Piasek80 11-06-2020, 14:13 Jak się naprawia ASB - niewiem, ale mogę ci powiedzieć jak się naprawia wtryski:
wrzuca się pacjenta w myjkę ultradźwiękową a potem w maszynę.
Bardzo często okazuje się że po w/w zabiegu wtrysk prawie trzyma parametry...
Proszę bardzo, 250zł, wtrysk zregenerowany.
I tak z czterech dwa umyli, w jednym sprężynki przełożyli z miliona innych używek jakie leżały a w czwartym końcówkę też z w/w.
Chcesz gwarancję, papier, cokolwiek ?
No to 700szt i to netto.
Fabrycznie nowy tysiąc.
I obstawiam że dokładnie tak są "naprawiane" te PS: coś tam wiedzą co zdycha, coś tam podmienione z innej na części jaką mają, reszta umyta, i 6 tyś za imprezę. Gdzie jedyna skuteczna "naprawa" tego to tzw. regeneracja fabryczna która w zasadzie jest niczym innym niż montaż nowej w ASO za 12 tyś
slawek-kali 11-06-2020, 14:21 za 12k to chyba po ciezkich rabatach. normalnie bylo 18k w starej skorupie i 21k całkiem nowka.
Co lepsze w DE koszt to ok. 6k€, wiec wiadomo skad wysyp tych samochodow w PL na placach ;)
Piotr_V6 14-06-2020, 11:14 za 12k to chyba po ciezkich rabatach. normalnie bylo 18k w starej skorupie i 21k całkiem nowka.
Co lepsze w DE koszt to ok. 6k€, wiec wiadomo skad wysyp tych samochodow w PL na placach ;)
Na układy nie ma rady 12k po rabatach fabrycznie zregenerowana 3 lata temu było można wyrwać bez montażu z montażem w ASO 16K
hifibloke 17-06-2020, 13:50 Witam
Pelna regeneracja skrzyni PS czy dalej najlepszy deal jest w Maktrans ??
WojtekJu 17-06-2020, 20:27 Mi po naprawie u nich po przejechaniu 6000 km skrzynia straciła parzyste biegi. Po powtórnej naprawie nie pracuje tak idealnie jak po pierwszej naprawie. Dobrze że mają gwarancję bez limitu kilometrów.
hifibloke 17-06-2020, 22:47 Czy mozna wnioskowac, ze to przypadek ? jezeli wszystkie naprawy by sie konczyly awaria po paru tysiach to taki warsztat dlugo nie pociagnie..... Placenie za regeneracje wiecej wydaje sie bez sesu gdy nowa ( regenerowana forda ) 16k + montaz
Witam
Pelna regeneracja skrzyni PS czy dalej najlepszy deal jest w Maktrans ??
Najlepszy deal zrobisz jak zmienisz na manual u Setaszi w Lublinie. Będziesz miał spokojna głowę i w kieszeni 4500zł i pojedziesz na fajne wakacje z rodziną. Ja jestem w plecy przez Maktrans 9tyś zł -1,5 roku i 24 tys km i znowu problemy ze skrzynią więc teraz dodatkowo wydałem 4500zł za przekładkę na manual A Maktrans już nie polecam
Panowie, dzięki za odpowiedzi co do regeneracji PS. Ostatecznie wybrałem wymianę na manuala i po przejechaniu 5kkm mogę stwierdzić, że to był dobry deal. Szczególnie jak czytam, że PS po regeneracji wytrzymuje tak mało... Do tego mam nowe sprzęgło i dwumasę, całość kosztowała jakieś 6500pln. Przekładka robiona w Lublinie.
Panowie, dzięki za odpowiedzi co do regeneracji PS. Ostatecznie wybrałem wymianę na manuala i po przejechaniu 5kkm mogę stwierdzić, że to był dobry deal. Szczególnie jak czytam, że PS po regeneracji wytrzymuje tak mało... Do tego mam nowe sprzęgło i dwumasę, całość kosztowała jakieś 6500pln. Przekładka robiona w Lublinie.
I super w końcu spokojna głowa. i nie będzie drenażu kieszeni ,ja już tez po przekładce i jeżdzi się super
szpaczek1977 19-08-2020, 16:21 Chcę się przywitać :-) to mój pierwszy post.
Witam wszystkich serdecznie.
Od roku użytkuję Ford Mondeo MK4 2.0 TDCI 2013r. w automacie Powershift (przebieg obecnie 198 000. Przez rok i przejechaniu ok 15kkm nie było żadnych problemów. Pojazd kupiony z wiadomego źródła - serwisowany, bez awarii. Od miesiąca problem polega na tym iż po przejechaniu w trasie ok 100 - 200 km wyskakuje komunikat "ograniczona funkcjonalność skrzyni biegów". Dalsza jazda na automacie nie jest możliwa natomiast w trybie manualnym (sportowym) bez problemów. Spotkało mnie to już kilka razy. Komputer nie wykazuje żadnych błędów, żadnych palących się kontrolek - NIC. Po ostygnięciu po przejechanej trasie automat działa jak gdyby nic. Zdażyło się również że w trasie nie było żadnych problemów - jak na loterii. Nikt z mechaników nie ma pomysłu - bez wyświetlonych błędów nic nie mogą. Jakieś sugestie?
Piotr_V6 25-08-2020, 21:35 Objawy uszkodzonego TCM nie wykazują błędów a skrzynia wariuje często zapisuje się również błąd zaworu E
szpaczek1977 27-08-2020, 18:06 Dzięki Piotr_V6
Ostatnio miałem możliwość podpięcia kompa w momencie wystąpienia opisanej przeze mnie sytuacji bez gaszenia silnika - komputer pokazał: "Błąd elektrozaworu E jazdy" a kolejnym razem: :Błąd elektrozaworu D jazdy, Błąd elektrozaworu E jazdy. Występuje to wtedy gdy jadąc na automacie lub manualu na 5 mocno wcisnę gaz, następuje redukcja do 3 wówczas wyskakuje błąd "Ograniczona funkcjonalność skrzyni biegów" - następnie tak jak opisałem post wcześniej. Po ponownym uruchomieniu pojazdu komputer nie wykazuje żadnych błędów.
Piotr_V6 27-08-2020, 19:34 masz objawy jakby wysprzęglania podczas jazdy ?
szpaczek1977 27-08-2020, 19:52 Można to tak powiedzieć. Po zrobieniu tzw. "kickdown" po zrzucie na 3 gubi się i wyłącza automat. W jeździe na manualu wyskoczy tylko komunikat i można zmieniać biegi bez problemu i jazda odbywa się bez zakłóceń. Gdy olej w skrzyni nie ma za wysokiej temperetury jest ok, powyżej 85 stopni (tyle akurat pokazał komputer) zaczynają się problemy.
Piotr_V6 29-08-2020, 07:11 należało by najpierw podać diagnostyce mechatronikę a konkretnie zawory czy w wysokiej temperaturze nie zmienia się rezystancja powinna ona na każdy zwór wynosić 3 om , jeśli wszystko będzie ok to jest duże prawdopodobieństwo wewnętrznej usterki TCM mógł byc przegrzany znany problem w Powershifcie aczkolwiek żadko sie zdarza , gdyby tak to usterka nie jest do naprawienia , trzeba szukać wtedy takiego samego TCM z takim samym numer dokładnie . Ale najpierw diagnostyka mechatroniki niestety
szpaczek1977 29-08-2020, 11:54 Dzięki Piotr_V6 8)
Dam info po zakończonych diagnozach i ewentualnych leczeniach.
Edit1: Jaki może być koszt napraw w wymienionych wyżej przypadkach?
marek19300 29-08-2020, 17:09 Najlepszy deal zrobisz jak zmienisz na manual u Setaszi w Lublinie. Będziesz miał spokojna głowę i w kieszeni 4500zł i pojedziesz na fajne wakacje z rodziną. Ja jestem w plecy przez Maktrans 9tyś zł -1,5 roku i 24 tys km i znowu problemy ze skrzynią więc teraz dodatkowo wydałem 4500zł za przekładkę na manual A Maktrans już nie polecam
witam ,mam problemy ze skrzynią 6dct450 i po regeneracjach i naprawach wcale nie bedzie dobrze na dłużej ,jak możesz podaj namiary na warsztat w lublinie ew.na priv. pepetka13@wp.pl lub 727 769 212 dziękuję i mocno przemyślę
Piotr_V6 30-08-2020, 16:42 Dzięki Piotr_V6 8)
Edit1: Jaki może być koszt napraw w wymienionych wyżej przypadkach?
zależy jak się uda od 1500zł około 3000-3500
bodzio17 30-08-2020, 18:27 Jak w okolicach Lublina to mogę polecić ogarniętego fachowca od automatów w Woli Idzikowskiej k/Fajsławic. Kolega z kompletny remont Aisina w Sabie zapłacił 2800PLNów, Jak z nim rozmawiałem Powershift wychodzi w granicach 5K i udziela gwarancji na naprawę. Żeby nie było reklamy jakby ktoś chciał to telefon mogę wysłać na priv.
Mirek2705 02-09-2020, 19:09 Witam szukam kontaktu z Mayakem w w sprawie skrzyni zP.S
Tu masz email @mayak (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=5638)
szpaczek1977 11-10-2020, 08:20 [QUOTE=szpaczek1977;3277528]Dzięki Piotr_V6 8)
Witam po kuracji.
Stwierdzono rysy na dwóch elektrozaworach oraz usterka "czegoś" w samym TCM, łączny koszt regeneracji 1 600,00 PLN + koszty warsztatu 1 000, 00 PLN. Jak na razie jazda bez niespodzianek... i niech tak zostanie...
kleszczak 12-10-2020, 06:21 [QUOTE=szpaczek1977;3277528]Dzięki Piotr_V6 8)
Witam po kuracji.
Stwierdzono rysy na dwóch elektrozaworach oraz usterka "czegoś" w samym TCM, łączny koszt regeneracji 1 600,00 PLN + koszty warsztatu 1 000, 00 PLN. Jak na razie jazda bez niespodzianek... i niech tak zostanie...a gdzie naprawiałeś?
szpaczek1977 13-10-2020, 19:25 Wymontowanie modułu TCM, jego inspekcja, wysyłka oraz ponowne zamontowanie po regeneracji ogarnął lokalny mechanik (nie "skrzyniarz") dla którego DUŻY SZACUN za samo podjęcie się zdiagnozowania (nie łatwego ale trafnego) usterki jaki i podjęcie tematu gdzie inni na słowo "automat" nawet nie podejmowali dalszej rozmowy. Regeneracji elektrozaworów i TCM dokonała "firma" z W-wy.
kleszczak 14-10-2020, 06:49 Moją mechatronikę wyciągaliśmy sami ale samą regenerację podjęła się firma z Lublina i nie powiem, jestem zadowolony bo co miał bym zrobić to mnie wstrzymywali i dopiero po konsultacji z mechanikiem kazali najpierw wyciągnąć mechatronikę i im przywieźć, oni wysyłają do Kielc i po tygodniu już była z powrotem.
Cześć jak Wasze doświadczenia z Maktrans czy np po 1,5 roku od kompleksowej regeneracji przyznają się do błędu czy każą płacić całość? Jest jakaś rękojmia na taką usługę?
mariusz.joanna 07-04-2021, 12:53 Cześć wszystkim, mam zamiar nabyć maksia z 2016 roku 180 KM z uszkodzonym automatem. Moje pytanie to czy w okolicy Łodzi jest jakiś warsztat który możecie polecić. O Maktrans czytałem wasze opinie oraz jestem po wstępnej rozmowie co do kosztów. 7000 + vat. Mam kilka ofert o podobnej cenie ale tam życzą sobie samą skrzynie bez auta i trochę mnie to dziwi jak później ja zaadoptować do samochodu.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Cześć jak Wasze doświadczenia z Maktrans czy np po 1,5 roku od kompleksowej regeneracji przyznają się do błędu czy każą płacić całość? Jest jakaś rękojmia na taką usługę?
Jak czytałeś mój wątek to wiesz ze niestety nie przyznają się do błędu. Rok gwarancji i koniec. Robiłem pełna regenerację u nich 8600zl z vatem przejechałem za 1,5roku Ok
22-24tys km i w między czasie gubił się mi wsteczny i przeciągało z 4 na 5 bieg . Przedstawiłem im wszystko miałem pełno diagnostykę zrobiona i wysłałem im...oni mi na to ze wybieraki do wymiany 4000-5000zl i trzeba sprawdzić całość czy coś jeszcze nie poszło. Nie mam mowy o tym np ze się poczuwają do czegos i np robota po ich stronie a po mojej części . Tylko odp wiedział pan co podpisuje rok gwarancji i spadaj . Wiec zrobiłem przekładkę na manual w Lublinie i jestem w końcu zadowolony z jazdy moim Galaxy. Szkoda twojej kasy i nerwów na regenerację tego powershita .pozdrawiam Jacek
Bump: Cześć wszystkim, mam zamiar nabyć maksia z 2016 roku 180 KM z uszkodzonym automatem. Moje pytanie to czy w okolicy Łodzi jest jakiś warsztat który możecie polecić. O Maktrans czytałem wasze opinie oraz jestem po wstępnej rozmowie co do kosztów. 7000 + vat. Mam kilka ofert o podobnej cenie ale tam życzą sobie samą skrzynie bez auta i trochę mnie to dziwi jak później ja zaadoptować do samochodu.
Witaj, jeśli chcesz kupić 2016 rok to dobry wybór bo podobno już z poprawionym PS a jednak się psuje ...Jeśli dzięki temu ze była uszkodzona skrzynia kupisz go dużo taniej to polecam ci zamiast Maktrans przekładkę na manual w Lublinie . Zaoszczędzisz sporo kasy i weźmiesz rodzine na super wakacje . Za komfort się płaci ...ale bez przesady. Pozdrawiam Jacek
WojtekJu 08-04-2021, 19:17 Cześć jak Wasze doświadczenia z Maktrans czy np po 1,5 roku od kompleksowej regeneracji przyznają się do błędu czy każą płacić całość? Jest jakaś rękojmia na taką usługę?
Nie polecam naprawy u nich. Po 3 miesiącach od naprawy zgubiła skrzynia biegi parzyste. Naprawione na gwarancji. Niestety nie tak dokładnie jak pierwsza naprawa bo na zimnej skrzyni przeciąga i szarpie podczas zmiany na bieg 3. Mało tego , olej kapał z pod śruby. Pojechałem do nich ponownie. Ich zdaniem mam się cieszyć że nie jest tak źle z tą skrzynią. Adaptacja skrzyni w ich wykonaniu to porażka. Wystawiają samochód na zewnątrz i nierozgrzany silnik kręcą na maksa na postoju ile tylko się da by rozgrzać skrzynię i przeprowadzić adaptację.
mariusz.joanna 10-04-2021, 07:07 Wolałbym jednak zostać przy automacie. Słyszałem, że pod Poznaniem jest ktoś kto się zajmuje naprawą ale nie mam ani namiaru ani potwierdzonej opini. Może ktoś naprawiał ta swoją skrzynię?
WojtekJu 10-04-2021, 10:46 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
W miejscowości Lisie Kąty koło Grudziądza jest gościu który naprawia automaty. Nawet od Ferrari. Ma kanał na YT.
kocurbury 05-05-2021, 08:38 Witam, właśnie mi się skończyła roczna gwarancja w Maktransie, i zaczął się problem. Ruszam z parkingu, pierwszy bieg, drugi, obroty rosną a auto zwalnia i nie jest w stanie wrzucić kolejnego biegu. Zrobione ledwie 5 kkm.
slawek-kali 05-05-2021, 09:25 i czego oczekujesz? trzeba diagnoze zrobic i moze czegos sie dowiesz wiecej..
kocurbury 05-05-2021, 09:45 Oczekiwałem że trochę dłużej pojeżdżę, nie uśmiecha mi się naprawa skrzyni co roku.
slawek-kali 05-05-2021, 10:07 masz 3 opcje.. naprawa, wymiana na manual lub sprzedaz.
WojtekJu 06-05-2021, 15:17 Znajomy oddał teraz PS do naprawy i mechanik mówi że to co było plastikowe wymienia na metalowe i nie ma opcji że za jakiś czas znowu zepsuje.
RobertPol 06-05-2021, 17:17 Czy ktoś po remoncie jeździ dłuższy czas?i może napisać ile się da przejechać po regeneracji?
nimek6310 06-05-2021, 17:29 Biorąc pod uwage że od nowosci te skrzynie są w stanie zrobić 120 do 250 tkm to po regeneracji raczej wiecej nie zrobią.
Potraktujmy tłumik drgań w powershift jak dwumas w manualu i to jest podobne zuzycie i trwalosc.
Witam wszystkich,
Temat inny, ale pokrewny.
Czy ktoś miał awarię w skrzyni automatycznej (8- stopniowej) w focusie MK4?
Patrykus005 06-05-2021, 20:51 A jak się mają skrzynie nowsze, po 2015r.? Opinia jest średnia ale widać że w starszych modelach aut ale podobno lekko poprawione po 2015 potrafią jeździć długo bezawaryjnie przy odpowiedniej eksploatacji
kocurbury 07-05-2021, 15:23 Auto znów działa jakby nic się nie stało. Dla wszystkiego pojechałem do Maktransu, sprawdzili olej - jest OK, bez opiłków czy kawałków plastiku. Ale uprzedzono mnie też, że równie dobrze mogę mieć powtórkę sprzed roku (regeneracja skrzyni). Może to ja nie umiem jeździć automatem? Aha, pomimo że już po gwarancji, za diagnozę nic nie zapłaciłem.
Witam . Ostatnio ( kwiecień 20) miałem ten sam problem . po długich poszukiwaniach znalazłem przypadkiem ( na Allegro- Karolpoi1)konkretny warsztat w Pile. Cena bez ściemy . Konkret - rok gwarancji 7000 , dwa lata 8 tyś. Nawet przysłali lawetę w połowie na swój koszt. Regeneracja skrzyni polega na wymianie wszystkich części które się wymienia bez względu na ich zużycie , więc cena jest jasno określona przed rozpoczęciem naprawy. Do tej pory przejechałem ok 30 tyś km i Galaxy 2011r. 167 kM jeździ jak złoto.
We Wrocławiu cena zaczynała się od 8 a kończyła na 13 tyś z roczną gwarancją.
szpaczek1977 27-05-2021, 12:55 [QUOTE=szpaczek1977;3277528]Dzięki Piotr_V6 8)
Witam po kuracji.
Stwierdzono rysy na dwóch elektrozaworach oraz usterka "czegoś" w samym TCM, łączny koszt regeneracji 1 600,00 PLN + koszty warsztatu 1 000, 00 PLN. Jak na razie jazda bez niespodzianek... i niech tak zostanie...
Witam po 8 miesiącach.
Niestety powyższe naprawy nie wystarczyły na długo. Nie będę wkładał więcej środków w naprawę tej skrzyni. Zdecydowałem się na przekładkę na manual. Czy poza Lublinem znany jest ktoś kto się tym zajmuje, np. w warmińsko-mazurskim lub okolice?
Dzięki za ewentualne info. Pozdrawiam.
draker90 29-05-2021, 12:28 Z obserwacji wielu tematów odnośnie PowerShift gdy zacznie się psuć, najlepsza opcja to przekładka na manual.
Z obserwacji wielu tematów odnośnie PowerShift gdy zacznie się psuć, najlepsza opcja to przekładka na manual.
Albo "do Żyda". :)
szpaczek1977 30-05-2021, 08:29 Witam . Ostatnio ( kwiecień 20) miałem ten sam problem . po długich poszukiwaniach znalazłem przypadkiem ( na Allegro- Karolpoi1)konkretny warsztat w Pile. Cena bez ściemy . Konkret - rok gwarancji 7000 , dwa lata 8 tyś. Nawet przysłali lawetę w połowie na swój koszt. Regeneracja skrzyni polega na wymianie wszystkich części które się wymienia bez względu na ich zużycie , więc cena jest jasno określona przed rozpoczęciem naprawy. Do tej pory przejechałem ok 30 tyś km i Galaxy 2011r. 167 kM jeździ jak złoto.
Czy ktoś oprócz Krzyy69 miał styczność z powyższym warsztatem?
Wymontowanie modułu TCM, jego inspekcja, wysyłka oraz ponowne zamontowanie po regeneracji ogarnął lokalny mechanik (nie "skrzyniarz") dla którego DUŻY SZACUN za samo podjęcie się zdiagnozowania (nie łatwego ale trafnego) usterki jaki i podjęcie tematu gdzie inni na słowo "automat" nawet nie podejmowali dalszej rozmowy. Regeneracji elektrozaworów i TCM dokonała "firma" z W-wy.
Witaj,
wygląda na to, że mam podobne objawy do Twoich, dwa razy w trasie po przejechaniu 200 km, powyżej 140 km/h jak wcisnąłem mocno gaz to rzuca błędem i do zgaszenia automat nie działa.
Czy mógłbyś się podzielić kontaktem gdzie robiłeś diagnostykę i naprawę?
pisalem juz 2 lata temu...
A to jaki serwis powershifta polecasz w okolicach Warszawy, skoro twierdzisz że Maktrans jest słaby?
Bump: w mk5 większych problemów z nimi nie ma, dużo lepiej sie sprawują niz powershift 1 generacji.
A jak wygląda temat powershifta w S-max z 2016 roku ? czy też ten powershift został poprawiony tak jak w mk5 i są mniej problematyczne?
U mnie dzisiaj podczas jazdy wyrzuciło błąd na desce "ograniczona funkcjonalność" i nie miałem biegów 2 i 4. Komputer pokazał błąd elektrozaworu D.
i teraz pytanie Piotr_V6 czy takie objawy mogą np. być spowodowane zbyt małym poziomem oleju w skrzyni?
Czy tutaj to już przesądzone, że jedynie naprawa skrzyni wchodzi w grę?
slawek-kali 31-05-2021, 16:03 A to jaki serwis powershifta polecasz w okolicach Warszawy, skoro twierdzisz że Maktrans jest słaby?
Bump:
A jak wygląda temat powershifta w S-max z 2016 roku ? czy też ten powershift został poprawiony tak jak w mk5 i są mniej problematyczne?
to pewnie kwestia uzytych czesci lub nieuzytych niewymienionych.. czy jest alternatywa do maktrans nie wiem, nie jestem z wawy. Odnosnie smax mk2 to tak, ta sama skrzynia co w mk5
...
Bump: Dobry wieczór.
Parę dni temu wymieniałem olej w automatycznej skrzyni biegów Powershift 6DCT450 - MPS6 w Fordzie s-max 2.0 tdci 2010r polift.
Ku mojemu zdziwieniu ze skrzyni zleciało ponad 9l oleju. Na forum oraz na filmach z procedury statycznej wymiany oleju w tej skrzyni spotkałem się z informacją ze oleju wchodzi miedzy 6 -7L. Po zalaniu nowego oleju oraz wykonaniu odpowiednich procedur do skrzyni weszlo ok 6.5 L nowego oleju. Mam pytanie jakie są skutki z jazdą autem przy takiej ilości oleju w skrzyni. Dodam tylko, że ze skrzynią nie mialem problemow żadnych nic nie szarpało, biegi zmieniały sie normalnie. Auto jest kupione w Danii, i tego co wiem to było serwisowane w duńskich serwisie forda.
I jeszcze jedno pytanie odnośnie tej skrzyni.
Ile wchodzi oleju do "pustej" skrzyni (takiej po wyciągnięciu z auta, regeneracji i spuszczeniu całkowitego oleju z układu)? Pytam, ponieważ koledze do takiej samej skrzyni po pełnej regeneracji nalali 9L oleju i ma problem z szarpaniem. Czy mozliwe jest ze wchodzi tyle oleju do pustej skrzyni?
Dziękuję
Pozdrawiam
to pewnie kwestia uzytych czesci lub nieuzytych niewymienionych.. czy jest alternatywa do maktrans nie wiem, nie jestem z wawy. Odnosnie smax mk2 to tak, ta sama skrzynia co w mk5
Solid Garage Warszawa też polecają...ale moim zdaniem to pieniądze wyrzucone w błoto wiem bo sam regenerowałem w Maktrans a po 22tys km ok 1,5 roku później przekłądka na manual w Lublinie i w końcu normalność
Piotr_V6 02-06-2021, 16:03 U mnie dzisiaj podczas jazdy wyrzuciło błąd na desce "ograniczona funkcjonalność" i nie miałem biegów 2 i 4. Komputer pokazał błąd elektrozaworu D.
i teraz pytanie Piotr_V6 czy takie objawy mogą np. być spowodowane zbyt małym poziomem oleju w skrzyni?
Czy tutaj to już przesądzone, że jedynie naprawa skrzyni wchodzi w grę?
Nie ma co wróżyć z fusów , zbyt mała ilość oleju może spowodować takie dolegliwości, ale jeśli był to błąd zacięcia zaworu to najprawdopodobniej jest on już zużyty i należy go wymienić ale to można zdiagnozować dopiero po wyjęciu sterownika skrzyni , zbyt dużo nagromadzonych opiłków również może powodować złą prace zaworów bo są zaworami elektromagnetycznymi. Kontaminacja zaburza ich pracę . Nic tylko spuścić olej , dokładnie go obadać jak nic się nie znajdzie w oleju i nie będzie śmierdział idzie się dalej , duży magnes zlewajac olej położyć na ponczochę i przez pończochę filtrować aby ocenić jak dużo opiłków jest potencjalnie w skrzyni , po zdjęciu mechatroniki będzie widać na magnesach również co mniej więcej się dzieje . Generalnie jeśli to się powtarzać będzie na ciepło to 90% będzie to wina zaworu jeśłi błędy będą skakać CDE to może być uszkodzenie TCM . Najczęściej padający zawrór to D właśnie . Fart koszt do 2000 cirka , niefart koszt regeneracji sprzęgieł i przebadanie całej skrzyni co za czym idzie najlepiej podejść do tego kompleksowo i święty spokój.
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
Dziękuję Piotr za odpowiedź.
Zdecydowałem się na kompleksową naprawę, rozbiorą całą skrzynię i naprawią co trzeba - w poniedziałek daję auto na serwis.
draker90 02-06-2021, 19:09 Jaki zakładasz budżet ?
kocurbury 08-06-2021, 09:13 Witam, wygląda na to że jednak to ja jestem przewrażliwiony. W miniony weekend zrobiłem 700 km po Małopolsce, w tym wspinaczki na spore wzniesienia i korki na zakopiance, skrzynia działała wzorowo.
cześć, dołączę się do tematu...
przebieg ok. 120kkm (pierwsze 120kkm :), krajowy, serwisowany), aktualnie po drugiej wymianie oleju w ASO.
Od niedawna pojawiło się odczuwalne zrzucanie na 1 bieg w momencie zatrzymywania się tzn. dojazdu do skrzyżowania, czerwonego światła, parkowania itp. Brak błędów na kompie, brak innych problemów. Wykonana adaptacja skrzyni minimalnie poprawiła sytuację...lub takie mam wrażenie lub nadzieję.
Dodam, że nie jest to jakieś chamskie wbijanie jedynki, ale odczuwalna akcja, która mnie mega drażni, a po przeczytaniu całego wątku....zaczyna przerażać.
W ciągu kilku najbliższych dni chce podjechać do ASO, żeby sprawdzić poziom oleju, czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę lub zlecić sprawdzenie?
draker90 10-07-2021, 14:45 Poczekamy jak będzie po pewnym czasie. Napisz jaka cena i warunki gwarancji
leonikers 28-07-2021, 06:51 Solid Garage Warszawa też polecają...ale moim zdaniem to pieniądze wyrzucone w błoto wiem bo sam regenerowałem w Maktrans a po 22tys km ok 1,5 roku później przekłądka na manual w Lublinie i w końcu normalność
Napisz namiar na ten Lublin bo w całym wątku nie wspomniałeś nazwy firmy :)
Otek1982 25-08-2021, 12:15 Witam
Dodam że jestem nowy na tym forum:-)
Przeczytałem ten watek i widzę że kilku z Was zrobiło przekładkę z PS na manual.
W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy po przekładce auto jeździ dobrze? Ile km zrobiliście i czy jesteście zadowoleni?
2. Jaki jest koszt takie przekładki w Galaxy 2.0 TDCI 2012?
3. Rozumiem że zakładają dodatkowy pedał, dźwignie, etc.. a co z zegarami, trzeba je zmieniać?
4. Czy na manualu działa wszystko działa jak na manualu, np. tempomat?
5. i chyba ostatnie:-) Możecie polecić jakiś warsztat, który robi takie przekładki gdzieś na dolnymśląsku lub w okolicznych województwach?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.
MichalSmax 08-09-2021, 11:16 Witam, Ponawiam prośbę, Czy mógłby ktoś (z tych co przekładali na manuala) polecić zakład który sie tym zajmuje? - czy to w Lublinie czy w Mazowieckiem.
Witam, Ponawiam prośbę, Czy mógłby ktoś (z tych co przekładali na manuala) polecić zakład który sie tym zajmuje? - czy to w Lublinie czy w Mazowieckiem.
Stuchlik Grzegorz. Mechanika pojazdowa
Mechanik samochodowy w Lublinie
Adres: Czeska 9, 20-423 Lublin
Telefon: 81 744 32 32/ 601257277, a do mnie 792071400 mozesz dzwonic nie chce mi sie pisac ale ogolnie to auto smiga jak żyleta. Polecam ci go z czystym sumieniem
Smaxinho 21-06-2022, 13:45 Stuchlik Grzegorz. Mechanika pojazdowa
Telefon: 81 744 32 32/ 601257277, a do mnie 792071400 mozesz dzwonic nie chce mi sie pisac ale ogolnie to auto smiga jak żyleta. Polecam ci go z czystym sumieniem
Witaj Jacku, mam bardzo podobną sytuację do Twojej. Opisaną w wątku: [S-MAX 2006-2015] Powershift - wbija tylko bieg 1 i 2.
Czy można prosić o update sytuacje jak teraz sprawuje się skrzynia?
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Areew666 22-09-2022, 18:57 Witajcie. Zakupiłem forda galaxy z 2010r
Silnik 2.0 ecoboost 200km oczywiście z nieszczęsnym powershiftem
Mentalnie przygotowuje się już do zmiany na manual
Myślicie ze da radę ogarnąć w Lublinie taką przekładkę ?
Jak wyglada wnętrze po tym zabiegu ?
Czy manual będzie sprawował się bezproblemowo ?
Może ktoś robił w tym modelu?
Piotr_V6 24-09-2022, 19:08 szukaj wiatru w polu powodzenia biały kruk zestaw na manuala do EB 2.0
Marekwlp 30-01-2023, 21:20 Witam forumowiczów,mam do was pytanie odnośnie skrzyni PS,pacjent to Smax 2.0 diesel 163km 200kkm 2012 rok, skrzynią chyba wysyła mi sygnały że remont się szykuję,ale może najpierw was podpytam. Auto głównie jeździ po trasie więc uciążliwość problemu niewielka,ale nie wiem jak będzie dalej się sytuacja rozwijała od lipca sytuacja miała miejsce może z 10 razy,zrobione około 14 tysięcy czasami jak zredukuje bieg do 1 to później nie przezuca dalej,muszę zatrzymać się,wrzucisz P następnie D i jadę dalej,żadnych komunikatów nie pokazuje,(chyba że trzeba podpiąć po komp.)
Macie jakieś pomysły co mam robić,diagnozować,olej był zmieniany przy bodajże 176 tysiącach.
Bump: Witam forumowiczów,mam do was pytanie odnośnie skrzyni PS,pacjent to Smax 2.0 diesel 163km 200kkm 2012 rok, skrzynią chyba wysyła mi sygnały że remont się szykuję,ale może najpierw was podpytam. Auto głównie jeździ po trasie więc uciążliwość problemu niewielka,ale nie wiem jak będzie dalej się sytuacja rozwijała od lipca sytuacja miała miejsce może z 10 razy,zrobione około 14 tysięcy czasami jak zredukuje bieg do 1 to później nie przezuca dalej,muszę zatrzymać się,wrzucisz P następnie D i jadę dalej,żadnych komunikatów nie pokazuje,(chyba że trzeba podpiąć po komp.)
Macie jakieś pomysły co mam robić,diagnozować,olej był zmieniany przy bodajże 176 tysiącach.
Piotr_V6 30-01-2023, 22:24 Pokusiłbym się najpierw o diagnostykę komputerową skrzyni jeśli nic nie wykaże to zacząć należy od najprostrzej rzeczy jaką jest mechatronika , być może pada komputer skrzyni jest to niewykluczone przy takich objawach jeśli skrzynia nie szarpie i nie zachowuje się normalnie dziwnie.
Marekwlp 31-01-2023, 07:08 Pokusiłbym się najpierw o diagnostykę komputerową skrzyni jeśli nic nie wykaże to zacząć należy od najprostrzej rzeczy jaką jest mechatronika , być może pada komputer skrzyni jest to niewykluczone przy takich objawach jeśli skrzynia nie szarpie i nie zachowuje się normalnie dziwnie.
Dzięki za odpowiedź,czyli podjechać do speców na diagnostykę komputerową?
Piotr_V6 31-01-2023, 09:05 Na początek warto zanim podejmie sie grubszą robote
Marekwlp 04-02-2023, 11:58 Więc podjechałem do mechanika, podłączył komputer,nie pokazały się żadne błędy skrzyni,ale wyskoczył inny ciekawy komunikat ... adaptacja skrzyni biegów nie została ukończona. No to skrzynią jest po adaptacji i teraz zostaje obserwacja,a tak przy okazji,co ile zalecana jest zmiana oleju w skrzyni,mam 33tysiace od wymiany.
Piotr_V6 05-02-2023, 17:29 40-60tyś lub 3lata
Po przeczytaniu całego tematu zadam dość dziwne pytanie. Dotyczy Galaxy TDCi 163 km rocznik 2012 przebieg 210 tyś. olej wymieniany co 60 tyś.:
Póki nie mam problemu ze skrzynią może by już teraz zmieniać biegi ręcznie jak w manualu?
Czy to uchroni przed awarią?
Czemu miałoby uchronić? Zmieniając ręcznie skrzynia wykonuje te same czynności.
Rozumię, czynności są te same.
Weźmy jednak pod uwagę jazdę w korku, gdy skrzynia zmienia biegi co chwile np. 1-2-1, a w trybie manualnym po pierwsze możemy zmniejszyć ilość przełożeń, utrzymać optymalne obroty silnika no i zmieniać biegi płynniej z lekkim odjęciem gazu. Chodzi mi o zakres biegów 1-2-3. Biegi 4-5-6 zawsze zmieniają się plynniej. Pisze o takim sposobie z doświadczenia jazdy ciężarówkami i autobusami gdzie podczas jazdy w korkach staramy się jechać płynniej z jak najmniejszą ilością zmian biegów. Kierowcy zawodowi pewnie wiedzą o czym piszę.
Dobry przykład. Na skrzynię powinno pozytywnie wpłynąć, nie wiem tylko w jak dużym stopniu. Podważa to jednak całkowicie sens skrzyni automatycznej, bo właśnie w korkach najbardziej odciąża kierowcę.
Zmiana drążkiem „+/-„ bez użycia sprzęgła już jest udogodnieniem. Z nudów można się przy okazji czymś zająć. A tak na poważnie dla mnie automat ma wiele innych zalet, np. na trasie z użyciem tempomatu. Ogólnie skłania mnie do spokojniejszej, relaksującej jazdy.
witajcie koledzy
Ostatnio zacząłem mieć problemy ze skrzynią, tzn. coraz częściej odczuwalne są szarpnięcia przy zmianie z 1 na 2 i z 2 na 3, dodatkowo niezależnie od biegu, na obrotomierzu można zobaczyć lekkie falowanie. Jak stoję i puszczę hamulec zupełnie bez gazu, to auto jedzie nierówno - nie jest to gwałtowne szarpanie ale takie lekkie. I teraz pytanie czy warto w ogóle ładować kasę w jakąś diagnostykę czy objawy są oczywiste i czeka mnie remont lub przekładka? Na obecną chwilę nie jestem jeszcze zdecydowany czy będę dalej jeździł autem, więc może ktoś podpowie czy łatwiej sprzedać zrobionego manuala niż automat? Osobiście nie chciałbym sobie obniżać standardu jazdy, ale skoro remont za 7-8k jest niepewny, a w najbliższych latach bedę jeździł dużo mniej (dostaję właśnie służbówkę), to może najlepszym rozwiązaniem jest przekładka i sprzedaż....
slawek-kali 07-03-2023, 12:58 za 7 nie naprawisz dobrze.. no na sprzedaz ok.. zestaw sprzegla nowy kosztuje 8kzl..
Remont jak najbardziej jest możliwy w kwocie 8tys i wcale nie musi być źle zrobiony. Sam miałem podobny problem i zrobiłem przekładkę, dostałem gwarancje na rok i jeżdżę dalej. Miejmy więcej zaufania do ludzi bo nie wszyscy są źli.
grzybu81 29-06-2023, 10:57 Cześć jak bardzo możliwy i przy jakim przebiegu można spodziewać się problemów z powershift ?
Jakie są koszty naprawy / regeneracji ?
Cześć - zacznę od przeprosin za wszelkie błędy. Jestem Duńczykiem i zostało to przetłumaczone przez google.
Mój problem:
Mam Forda Galaxy stojącego u Forda w Krakowie z niesprawną skrzynią biegów Powershift. Ford proponuje nową skrzynię biegów za około 25000 zł. Czy ktoś tutaj może mi pomóc z kontaktem do firmy pod Krakowem, która może wyremontować/naprawić tę skrzynię biegów w rozsądnej cenie?
Samochód stoi w Fordzie Kraków i stamtąd nie może sam jechać. Każdy, kto może mi pomóc? Próbowałem dodzwonić się do tej firmy ale nie odpisują na maile a połączenia z duńskich telefonów są odrzucane - https://www.auto-mat.com.pl/index.php/serwis/
Zleciłem odczytanie tych kodów błędów w firmie Ford:
DTC:
P283B - C Shift Position Circuit
P283E - high signal value in the shift fork position circuit C
P283D - Shift C position circuit low
P0700 - MIL Forced On - Transmission Fault.
Witaj Jacku, mam bardzo podobną sytuację do Twojej. Opisaną w wątku: [S-MAX 2006-2015] Powershift - wbija tylko bieg 1 i 2.
Czy można prosić o update sytuacje jak teraz sprawuje się skrzynia?
Z góry dziękuję za odpowiedź,
witam, rzadko tu zaglądam ale jeżdżę galaxy po dziś dzień i żadnych problem po przekładce nie mam i polecam przekładkę na manual jako najrozsądniejsze i najtańsze rozwiązanie skrzyni powershift.pozdrawiam
Armastav 30-08-2023, 17:26 Mój powershift (270k przejechane) już powoli się kończ, zostawia wszędzie ślady po sobie, dół cały mokry z oleju. Dolewanie oleju pomaga na chwilę... Gdzie naprawiać obecnie? Na Śląsku już chyba nie ma nikogo rozsądnego... Maktrans Warszawa? Opinie widzę, że ostatnio chyba już nienajlepsze. Dziś dowiedziałem się, że jeden z warsztatów który wysyłał powershifty do Częstochowy do regeneracji już tego nie robi, bo są z nim reklamacje od jakiegoś czasu.
Nie bardzo widzi mi się sprzedawać mondziaka, bo bardzo dobrze się sprawuje. Tylko ta skrzynia...
Z góry dzięki!
Mój powershift (270k przejechane) już powoli się kończ, zostawia wszędzie ślady po sobie, dół cały mokry z oleju. Dolewanie oleju pomaga na chwilę... Gdzie naprawiać obecnie? Na Śląsku już chyba nie ma nikogo rozsądnego... Maktrans Warszawa? Opinie widzę, że ostatnio chyba już nienajlepsze. Dziś dowiedziałem się, że jeden z warsztatów ie który wysyłał powershifty do Częstochowy do regeneracji już tego nie robi, bo są z nim reklamacje od jakiegoś czasu.
Nie bardzo widzi mi się sprzedawać mondziaka, bo bardzo dobrze się sprawuje. Tylko ta skrzynia...
Z góry dzięki!
A sprawdzałeś stan przewodów do chłodniczki? Zdarza się, że nie trzymają oringi na wejściu u do obudowy filtra. Jeśli tak to trzeba wymienić koniecznie dwa przewody bo w międzyczasie zmienił się kierunek przepływu i nie można wymieniać tylko jednego. A może to wyciek oleju silnikowego poprzez uszczelniacz wału? Czy skrzynia pracuje właściwie? Jeśli nie to warsztat w Rudniku to najprawdopodobniej najlepsza opcja remontu skrzyni.
Armastav 31-08-2023, 21:02 Dzięki. Rozmawiałem z warsztatem w Rudniku, czytałem opinie - wyglądają bardzo zachęcająco. Jeszcze się waham nad sprzedażą... Stoi za 22k zł i nikt nie dzwoni... Wsadzę 9k w naprawę i co mi to da? Nic z ekonomicznego punktu widzenia.
Stan przewodów chłodniczki? Nie słyszałem o tym. Sprawdzę. To jest olej ze skrzyni - skrzynia gubi biegi, wchodzi w tryb awaryjny, no i zapach oleju specyficzny...
Edit. Zapomniałem dodać, że skrzynia zaczyna pracować poprawnie po dolaniu oleju bo dolewałem już dwa raz. Był spokój na jakiś czas za każdym razem.
Edit 2. Sprawdziłem od góry. Te przewody są całe z oleju. Jutro wjadę na kanał i zerknę dokładnie.
Witam,czy ktoś miał podobny przypadek,ford mondeo mk4 skrzynia powershift,nie można odpalić auta bo jest cały czas na biegu,szarpnie i gaśnie,lewarek biegów chodzi normalnie,po wyłączeniu zapłonu auto spokojnie mogę przepchać ,jest na luzie,skrzynia blokuje się po przekręceniu kluczyka.Ktoś coś podpowie?Z góry dziękuję.
Mondus 1985 05-09-2023, 20:49 bardzo często się tak blokuje powershift, prawdopodobnie jakaś usterka wewnątrz skrzyni, trzeba liczyć się z kosztowną naprawą... :!::(
klocolus 07-09-2023, 22:47 Czy istnieje metoda pozwalająca oszacować stopień zużycia sprzęgieł w PS bez rozebrania? Np na podstawie jakiś parametrów pracy odczytanych z komputera
Witam,czy ktoś miał podobny przypadek,ford mondeo mk4 skrzynia powershift,nie można odpalić auta bo jest cały czas na biegu,szarpnie i gaśnie,lewarek biegów chodzi normalnie,po wyłączeniu zapłonu auto spokojnie mogę przepchać ,jest na luzie,skrzynia blokuje się po przekręceniu kluczyka.Ktoś coś podpowie?Z góry dziękuję.
Mam to samo udało ci sie jakoś z tym uporać by odpalić auto.
Jeszcze się waham nad sprzedażą... Stoi za 22k zł i nikt nie dzwoni...
Gdzie stoi wystawiony ???
Jaki jest koszt naprawy skrzyni automatycznej w Kuga 2014 r. ? Zrobi w miarę niedrogo, czy nie ma szans ?
Piotr_V6 19-03-2024, 21:25 wszystko zależy od zakresu naprawy
Wszystko zależy od zakresu naprawy ale i tak nie ma co liczyć na tanio bo co tanio to drogo. Zregenerowana koszt około 10 tys wraz z przełożeniem
Witam,
Jestem na etapie regeneracji skrzyni Powershift 6DCT450-MPS6. W necie natknąłem się na stronę http://regeneracja.aquaress.pl/ gdzie reklamują promocję na tę skrzynię w cenie 7700brutto. Tylko, że poza mnóstwem tekstu i kolorowych zdjęć, żadnych konkretów, nawet adresu czy nazwy firmy. Za to nr telefonu pod którym, sympatyczny pan odpowiada na wszystkie pytania, zanim człowiek zdąży je zadać ;)
Pytanie:
1. czy ktoś ma jakąś wiedzę/doświadczenie z w/w?
2. jakaś sprawdzona alternatywa na śląsku?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Piotr_V6 27-03-2024, 20:55 Jeśli w MK2 to robić w MK1 warto przemyśleć zmianę na manuala chyba że nie wchodzi to w grę. 7700 to taka wycena z dupy za całość bo w wielu przypadkach ta cena może się zamknąć dużo dużo niżej kwestia zakresu naprawy. Nie ma złotego środka.
Cześć,
też mam dylemat czy regenerować skrzynię PS czy zmienić na manualną. Podobno jest zła konstrukcja tej skrzyni i po regeneracji za jakiś czas będzie to samo, nawet jakby się olej wymieniało co 20 tyś. km.
Czy ktoś z Was regenerował i może się wypowiedzieć ?
Witam,
W necie natknąłem się na stronę http://regeneracja.aquaress.pl/ gdzie reklamują promocję na tę skrzynię w cenie 7700brutto.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Rozmawiałem z tym Panem. Bierz pod uwagę że jest to cena za samą regenerację. Osobę która ci skrzynie wyciągnie, zamonuje i zaadoptuje musisz znaleźć sam.
Ja bym tam nie robił. Wyobraź sobie że dał rok gwarancji, skrzynia padła po pół roku. Kto pokryje koszty wyciągnięcia i założenia skrzyni? :)
Dla kontrastu, kolega mechanik (akurat w aso forda pracuje) popytał i polecili mi 4gears w myślenicach, ponoć robili tam naście aut z automatami i nic po dłuższym czasie nie wracało, chociaż nie wiem jak z ps`ami. Oni robią wszystko łącznie ze zrzuceniem i założeniem, jak coś się stanie to całość na ich koszt. Tylko u nich uszłyszałem przedział 10-12k (czyli trzeba liczyć 12k), do tego zapomniałem dopytać czy to netto czy brutto.. Gwarancji dają rok.
I tutaj moje pytanie - czy w 2024 roku zna ktoś z forumowiczów warsztat który na naprawę ps`a daje 2 lata gwarancji? Jak usłyszałem cenę wyżej to jednak rozum mówi żeby przekładać jeżeli dają rok. Natomiast przy dwóch bym się chyba przełamał :)
boruch13 03-04-2024, 17:53 2 lata gwarancji tylko przy zakupie nowego samochodu, bo tak mówi prawo. Przy naprawie nie słyszałem.
Saxman1967 20-07-2024, 19:39 witam, rzadko tu zaglądam ale jeżdżę galaxy po dziś dzień i żadnych problem po przekładce nie mam i polecam przekładkę na manual jako najrozsądniejsze i najtańsze rozwiązanie skrzyni powershift.pozdrawiam
Poproszę o adres firmy ,która zrobiła Panu przekładkę skrzyni automatycznej na manualną bo jestem zainteresowany..Dziękuję
Stuchlik Grzegorz. Mechanika pojazdowa
Cytat:
Napisał Krzyy69
Witam . Ostatnio ( kwiecień 20) miałem ten sam problem . po długich poszukiwaniach znalazłem przypadkiem ( na Allegro- Karolpoi1)konkretny warsztat w Pile. Cena bez ściemy . Konkret - rok gwarancji 7000 , dwa lata 8 tyś. Nawet przysłali lawetę w połowie na swój koszt. Regeneracja skrzyni polega na wymianie wszystkich części które się wymienia bez względu na ich zużycie , więc cena jest jasno określona przed rozpoczęciem naprawy. Do tej pory przejechałem ok 30 tyś km i Galaxy 2011r. 167 kM jeździ jak złoto.
Czy ktoś oprócz Krzyy69 miał styczność z powyższym warsztatem?
Cześć, podbijam pytanie. Cena jest konkurencyjna, ale totalny brak opinii w sieci.
Piasek80 25-11-2024, 05:35 Poproszę o adres firmy ,która zrobiła Panu przekładkę skrzyni automatycznej na manualną bo jestem zainteresowany..Dziękuję
Nie korzystałem ale wiem że też to robią
https://fordsrem.pl/
okolice Poznania dla ludków z tej części Polski
Witam
Po wizycie w u mechanika stwierdzono ze łożyska w skrzyni automatycznej
Podczas jazdy słychać ewidentnie (wycie, hucznie) w zakresie do 2.5 tys obrotów, poprzedni właściciel nie wymieniał oleju przez 75tys km i teraz pytanie
gdzie na Podkarpaciu oddać samochód do jakiegoś mechanika co sie tym zajmuje, Regenerować czy kupować używana skrzynie ?
A wiesz jaka kolejna skrzynie kupisz? W jakim stanie bedzie ? :/ napisz prosze jaki przebieg ma auto i czy jeszcze jakies objawy wystepuja
HUGOBERG 28-11-2024, 18:20 A nie lepiej wpierw wymienić olej? Przepłukać ja porządnie i wtedy jak będzie wyła to myśleć dalej.
Mędrcy, wczoraj na jakąś godzinę przestała pracować sekcja biegów parzystych. czy to już koniec świata, czy po prostu pogoda mu wczoraj nie pasowała?
Mam pytanie czy rzeczywiście niektórzy zamieniają te plastikowe przekładki z tłumika drukowanymi miedzianymi? Trafiłem na takiego posta na grupie na FB i jestem ciekawy czy przy remoncie ktoś używa takich zamienników i czy to się sprawdza lepiej niż plastik.
Wczoraj u mnie spadł wąż od chłodniczki oleju, 2 kilometry jazdy i wypchany olej zalał wszystko wokoło, skrzynia zwariowała, przestała podawać napęd, wywaliło błędy, w tym P0766 - finalnie laweta do kumpla do warsztatu... Wcześniej skrzynia działała bez zarzutu, nie zdarzyło mi się nic podejrzanego, po kolejnej dynamicznej wymianie oleju w sierpniu przy obecnych 193tys km wciąż dawała radę do tej przypadkowej utraty oleju. Biorę pod uwagę najgorszy scenariusz...
Mondus 1985 20-12-2024, 19:56 wg mnie bez oleju jadąc skrzynia będzie w słabym stanie i rzeczywiście trzeba będzie wziąc pod uwagę ten najgorszy scenariusz... albo zapodać modnie ostatnio-manual ;)
Oleju wydmuchało około 4 litrów więc te dwa kilometry nie były całkiem na sucho, skrzynia po zalaniu do nominału i wykasowaniu błędów działa bez odczuwalnej różnicy więc może zakończenie będzie szczęśliwe dla skrzyni.
Winna była chłodnica, a w zasadzie kołnierzyk na rurce, który już podczas ostatniej wymiany oleju musiał być w nienajlepszej kondycji i finalnie nie utrzymał zatrzasku końcówki węża - skończyło się na wymianie chłodnicy oleju oraz węży. Zignorowanie "zapoceń" w rejonie chłodniczki może skończyć się uwaleniem powershifta.
Cześć, potrzebuje porady
Ford Kuga 2013 automat powershift 4x4
Przebieg 156 000
W czerwcu 2023 skrzynia została zregenerowana zapłaciłam 14 k
W kwietniu pojawiły się dziwne odgłosy ze skrzyni i została oddana na naprawę pogwarancyjna ale ponoć nic nie znaleźli. (Dźwięki pojawiły się znowu po 3 miesiącach)
Parę dni temu pojawił się komunikat ograniczone funkcje skrzyni biegów i od tego czasu auto albo wchodzi w tryb awaryjny albo szarpie I przeciąga przy zmianie biegow , jak się silnik rozgrzeje to objawy trochę ustają.
Przy regeneracji nie było wymieniane sprzeglo , czy to może być wina sprzęgła czy raczej regeneracja została spartaczona ?
Zastanawiam się czy jest sens dalej inwestować w ta skrzynie czy zrobic przekladke na manualną.
Lista rzeczy które zostały wymienione podczas regeneracji wg dokumentów :
Kpl elektrozaworów
Kpl uszczelek
Kpl tłoków
Kpl tarcz ciernych
Kpl przekladek stalowych
Zestaw naprawy tłumika drgań
Czujnik prędkości
Pompa oleju
Pokrywa sprzęgła
Wałek sprzęgłowy
Mechanizm różnicowy
Polos prawa nowa
Olej reduktora kątowego
Simmering wału silnika
Kalibracja
Auto ma 156 000 przebiegu
Po regeneracji przejechało 15 000km
Szanowni, konstatuję, że Maktans się zepsuł, a przynajmniej najmarniej dwóch użyszkodników miało złe doświadczenia, do nawrócenia na manual włącznie; Solid Garage nie widzę złych opinii, ale aktualnie słabują z gratami do PS, Piła ma odległe terminy i jest daleko - zostają dwa warsztaty - RR Expert w Pruszkowie (terminy zabójcze) i FPS System pod Zamościem - czy ktokolwiek ma doświadczenia z w/w?
tomekd12 30-03-2025, 19:27 RR Expert w Pruszkowie (terminy zabójcze) i FPS System pod Zamościem - czy ktokolwiek ma doświadczenia z w/w?
Udało Ci się coś ustalić w temacie? Gdzieś się zdecydowałeś oddać auto?
Trafiłem jeszcze na:
- SAMKO w Warszawie
- ASB Grudziądz, Lisie Kąty 8
- ASB Długołęka
- Midparts Automatyczne skrzynie biegów
Maktrans i Solid Garage....
Maciej Gronek (Lisie Kąty) raczej nie robi PS. Na 100% nie robi 1gen, na 2gen mocno kręci nosem. Kumplowi z roboty odmówił 2gen w zeszłym roku.
tomekd12 31-03-2025, 17:10 Przepraszam, nie uściśliłem :roll:
Chodzi o 8F40.... trochę się podłączyłem pod temat :wink:
Udało Ci się coś ustalić w temacie? Gdzieś się zdecydowałeś oddać auto?
Trafiłem jeszcze na:
- SAMKO w Warszawie
- ASB Grudziądz, Lisie Kąty 8
- ASB Długołęka
- Midparts Automatyczne skrzynie biegów
Maktrans i Solid Garage....
Naprawiłem w końcu u Kamila Chrobota pod Zamościem i polecam:-)
tomekd12 31-03-2025, 20:34 Naprawiłem w końcu u Kamila Chrobota pod Zamościem i polecam:-)
Dzwoniłem dziś, rozmawiałem.... Powiedział, że nie robi 8F40. Odesłał mnie do Puław:roll:
Edit:
Zdecydowałem się na Maktrans... Jak będą z tym jakieś przygody to dam znać..
gelllman 14-04-2025, 12:01 Dzień dobry,
Proszę państwo powiedzieć dobry warsztat, który naprawia Powershift 6DCT450 / MPS6 we Wrocławiu
Dziękuje z gory.
//Ford Mondeo Mk4 tdci 2.0 2013
|
|