Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Alufelgi 17 czy 16? Silnik 1,6 105 KM. Dylemat
thewolfatthedoor 12-01-2020, 14:38 Witam,
posiadam fokę 1,6 105 KM rocznik 2017
auto kupiłem na letnich na 16 stalowych i teraz stoję przed wyborem kupna alufelg
prawie ze podjąłem już decyzję odnośnie zakupu opon całorocznych - bedą to Good Year 4 seasons 2gen ze względu na koszty - chcę uniknąc przede wszystkim zakupu drugich czujnków TMPS do opon. Tak planuję je tylko przełożyć ze stalówek do alufeg.
Czy ktoś moze doradzić odnośnie 17 w takiej foce?
kwestia opon to
Rozmiar 16: 205/55 - koszt GY 300 zł za opone około
Rozmiar 17: 215/50 - koszt GY - UWAGA - 500 zł za opone około
ponoć oba rozmiary homologowane przez Forda więc w razie czego nie bedzie kłopotów z ubezpieczeniem?
Jestem w stanie dopłacić te okokoło 1000 zł wiecej za 17 felge (koszt drozszej felgi + opon) jeżeli ma to sens ekonomiczny w przypadku tej foki - o ile wzrośnie mi koszt spalania oraz mułowatość przy trochę szerszej oponie? Czy różnicę względem tego co jest teraz ma szanse zniwelować to że zamiast stalówki 16 będzie lżejsza alu 17?
Bardzo zależy mi na w miarę akceptowalnym dla oka efekcie wizualnym, chciałbym uiknąć wyglądu masywnego auta z kółeczkami do zabawkowego rowerku bo takie rzeczy komicznie wyglądają,z drugiej strony moze te 16 beda juz przyjemne dla oka i beda spełnac te wymagania ale ja ma to być na granicy komicznego wyglądu to wolałbym ten 1 tysiąc dopłacić.
Wiem że takie tematy podobne były, ale nigdzie nikt nie stawiał sprawy tak jasno pomiędzy dwoma konkretnymi oponami. Ponadto mnogość różnych wersji silnika utrudnia mi podjęcie decyzji.
Ktokolwiek na forum ma 17 przy 105 KM?
Z gustami się nie dyskutuje. Jeśli dla ciebie ''17-ki są dużo większe i ładniejsze niż ''16-ki, to kup takie. Ale wg mnie szkoda kasy na większe felgi i opony, bo w tym modelu i przy takim silniku w zupełności wystarcza rozmiar 16 cali. Ja również takie mam przy motorze 180 konnym.
Gdyby to było Mondeo, to ''17-ka pewnie ładniejsza dla oka.
thewolfatthedoor 12-01-2020, 16:14 Cześć, dzięki za opinie
Właśnie nie wiem czy są :) ciężko to porównać dzisiaj widziałem mondeo na 16 fabrycznych fordowskich - moim zdaniem było właśnie na granicy komiczności.
jeżeli faktycznie w focusie różnica jest mała, praktycznie niezauważalna to szkoda by było przepłacać 1000 zł
prawie ze podjąłem już decyzję odnośnie zakupu opon całorocznych - bedą to Good Year 4 seasons 2gen ze względu na koszty - chcę uniknąc przede wszystkim zakupu drugich czujnków TMPS do opon.
Jestem w stanie dopłacić te okokoło 1000 zł wiecej za 17 felge (koszt drozszej felgi + opon)
Nie jestem w stanie zrozumieć tego wywodu...
Zamiast napisać po prostu (i zgodnie z prawdą), że chcesz zmienić 16" na większe 17" dla visual look / dla szpanu / dla lansu * to piszesz o kosztach i niby jakiś wydumanych oszczędnościach... podczas gdy realnie jest dokładnie odwrotnie, bo koszt uwaga: ORYGINALNYCH 4szt. TPMS to łącznie ok. 400-420zł.
Gdzie tu oszczędności ??
* - wybrać właściwe a niepotrzebne wykreślić
thewolfatthedoor 12-01-2020, 16:30 GreK
już tłumaczę gdzie oszczędność
ale zacznę od końca bo jakby prowokujesz trochę
- Nie dla szpanu i nie dla lansu, ale nie po to kupiłem w miarę wygladające auto aby oszpecić je kołami. Gdyby w ogóle nie zależałoby mi na wyglądzie auta kupiłbym sobie Fiata Multipla. Po drogach jedzi pełno fajnych furek na kołpakach - szczerze nie rozumiem tego, no ale faktycznie o guście a raczej bezguściu nie ma co dyskutować bo to prowadzi do niczego.
Sprzedaję felgi stalowe - 400 zł w kieszeni
Sprzedaję 3 letnie opony w dobrym stanie - 400 zł w kieszeni
Koszt zmiany kół - 3 lata - 360 zł w kieszeni
Koszt mojego czasu na zmianę kół - 3 lata (w tym czasie mogę pracować i zarabiać pieniążki) - 400 zł w kieszeni
Koszt dojazdu do wulkanizatora na zmianę opon (amortyzacja części + paliwo) - 100 zł w kieszeni
Koszt pokrowca na koła abym mógł je wnieść do pywnicy w bloku - 150 zł w kieszeni (półki na te koła już nie będę liczył bo mam ale domyśllnie mogłoby być kolejne 150 zł w kieszeni)
Oszczędjność dodatkowa na drugim komplecie TPMS 420 zł.
Opony zimowe i felgi aluminowe na zmianę i tak musiałbym kupić i tak aby mieć dwa komplety - ale odejmę te - 300 zł na oponach zimowych średnich (900 zł komplet) względem tych Goodyearów premium 16" całorocznych (1200 zl/komplet) - Jako niematerialny plus mogę dodać jeszcze że przez bede miał nowe opony premium w lato a nie obecne 3 letnie srednie.
SUMA OSZCZĘDNOŚCI w moim przypadku na jednym komplecie - około 1900 zł/3 lata.
OK powiesz mi pewnie że dopiero dwa komplety po 3 latach zaczną się zwracać. Tylko że ja nie wiem czy 2 lata pojeżdżę tym autem, bo wolałbym Quasqaia ale kupiłem tańszego Focusa bo nie miałem kasy ale to nie znaczy ze jak nie będę miał to sobie nie zmienię. Nie inwestuję w auto na 10 lat.
Nieco prowokacyjnie ale szukałem logiki.. Jeśli TCO (total cost of ownership) liczysz w ten sposób i w takim krótkim okresie, to możesz nazywać to oszczędnościami.
Pytasz o opinię, więc ją wyrażę - również moim zdaniem nie ma sensu zakładać do wersji 1.6 105KM felg 17". Natomiast zapewne takie felgi na niższym profilu opon będą lepiej wyglądać i tyle.
Jak będą wyglądać - możesz sobie wirtualnie poprzymierzać na stronach różnych konfiguratorów felg, ale oczywiście realnego wyglądu to nie odda.
Chyba tyle można w tym temacie napisać, bo co się komu podoba, czy opłaca - to jego indywidualna sprawa i o tym się nie dyskutuje...
thewolfatthedoor 12-01-2020, 16:48 No to cieszę się że sprawa jest wyjaśniona :)
OK kolejna opinia że nie ma sensu, ale mi chodzi o samą wizualną stronę to myślicie że jest to zauważalne czy mało co?
Wlasnie nie mam punktu odniesienia i nie mogę sobie tego wyobrazić.
wersje ST i STline były chyba na 18" (nie pamiętam czy tylko RS-y) więc taką różnicę widać (i czuć), ale moim zdaniem nie tylko wielkość, ale i styl (to jak dany model felgi wygląda) robi wygląd auta. Tzn. chodzi o to, że nawet jedne 16" (nazwijmy bardziej "agresywne") w stos. do drugich 16" zmieniają na + wizualnie auto.
thewolfatthedoor 12-01-2020, 16:57 Myślę nad modelem
GMP Italia ASTRAL Silver 16" - nowe kosztują 1600 zł
Wygladają praktycznie jak te Fordowskiego instalowane fabrycznie tylko chyba trochę bardziej błyszczą.
Co myślisz?
gdybyś podał link to bym kliknął..
Odpowiem przytaczając link do tego, co już napisałem wyżej - tutaj: https://www.oponytanio.pl/cw/rim-selector?vehicle_ids=197211154337158252 masz przykładowe modele felg i na swoim modelu Focusa możesz je pooglądać.
GreK
już tłumaczę gdzie oszczędność
ale zacznę od końca bo jakby prowokujesz trochę
- Nie dla szpanu i nie dla lansu, ale nie po to kupiłem w miarę wygladające auto aby oszpecić je kołami. Gdyby w ogóle nie zależałoby mi na wyglądzie auta kupiłbym sobie Fiata Multipla. Po drogach jedzi pełno fajnych furek na kołpakach - szczerze nie rozumiem tego, no ale faktycznie o guście a raczej bezguściu nie ma co dyskutować bo to prowadzi do niczego.
Sprzedaję felgi stalowe - 400 zł w kieszeni
Sprzedaję 3 letnie opony w dobrym stanie - 400 zł w kieszeni
Koszt zmiany kół - 3 lata - 360 zł w kieszeni
Koszt mojego czasu na zmianę kół - 3 lata (w tym czasie mogę pracować i zarabiać pieniążki) - 400 zł w kieszeni
Koszt dojazdu do wulkanizatora na zmianę opon (amortyzacja części + paliwo) - 100 zł w kieszeni
Koszt pokrowca na koła abym mógł je wnieść do pywnicy w bloku - 150 zł w kieszeni (półki na te koła już nie będę liczył bo mam ale domyśllnie mogłoby być kolejne 150 zł w kieszeni)
Oszczędjność dodatkowa na drugim komplecie TPMS 420 zł.
Opony zimowe i felgi aluminowe na zmianę i tak musiałbym kupić i tak aby mieć dwa komplety - ale odejmę te - 300 zł na oponach zimowych średnich (900 zł komplet) względem tych Goodyearów premium 16" całorocznych (1200 zl/komplet) - Jako niematerialny plus mogę dodać jeszcze że przez bede miał nowe opony premium w lato a nie obecne 3 letnie srednie.
SUMA OSZCZĘDNOŚCI w moim przypadku na jednym komplecie - około 1900 zł/3 lata.
OK powiesz mi pewnie że dopiero dwa komplety po 3 latach zaczną się zwracać. Tylko że ja nie wiem czy 2 lata pojeżdżę tym autem, bo wolałbym Quasqaia ale kupiłem tańszego Focusa bo nie miałem kasy ale to nie znaczy ze jak nie będę miał to sobie nie zmienię. Nie inwestuję w auto na 10 lat.
Dolicz sobie jeszcze oszczędności ze względu na uzupełnienie kcal w postaci posiłków po ciężkiej pracy wymiany kół. A czujniki TPMS kupiłem na alledrogo używane za 40zł/szt i śmigają już 2 rok. TAK NA POWAŻNIE TO BYŁO PISANE ???
thewolfatthedoor 12-01-2020, 19:40 Ale o co Ci chodzi? Chcesz to sobie miej dwa komplety, widocznie nie boli Cie przepalnie pieniędzy. Wiesz w tych czujnikach są bateryjki, życzę żeby służyły Ci jak najdłuzej anyway. Nie o tym jest temat tylko o feldze 17 vs 16. Koniec offtopu proszę.
Dolicz w swoich kalkulacjach koszt wyważania kół... Warto to zrobić chociaż raz w roku. Ja robię właśnie w trakcie wymiany zima/lato chociaż mógłbym koła podmienić samodzielnie. Lepszy komfort jazdy na autostradzie.
Amortyzacja i paliwo za dojazd do wulkanizacji - jak jedziesz 100+ km w jedną stronę to może rzeczywiście tyle wyjść :P
Ale mam wrażenie, że szukasz u nas potwierdzenia sensu zakupu 17" felg chociaż decyzję z tego co widzę już podjąłeś :)
Czy różnicę względem tego co jest teraz ma szanse zniwelować to że zamiast stalówki 16 będzie lżejsza alu 17?
Nie. Alu 17 będzie cięższa od stalówki nawet 17, ale osobiście jestem zwolennikiem felg aluminiowych, bo to bez względu na gust zawsze pasuje jak pantofle do garnituru :wink:
thewolfatthedoor 12-01-2020, 21:15 hindus a jak zrobię te wyważanie raz na dwa lata a nie na rok to będzie mi jezdzić auto?
"Amortyzacja i paliwo za dojazd do wulkanizacji - jak jedziesz 100+ km w jedną stronę to może rzeczywiście tyle wyjść "
mam 8 km w jedną stronę - 8 * 2 * 6 = 96 km
Masz rację tutaj przesadziłem, wraz z amorytzacją będzie to może z 50 zł.
Nie wlasnie bardziej skłaniam się już na 16 bo jest więcej głosów za. Wiadomo trochę lepiej bedzie wygladać ale tragedii nie ma na tych 16. Wybrałem GMP ASTRAL - z tej strony tanieopony z wysyłką z Niemiec wychodzi 1400 zł za komplet wraz z kurierem.
Ale o co Ci chodzi? Chcesz to sobie miej dwa komplety, widocznie nie boli Cie przepalnie pieniędzy. Wiesz w tych czujnikach są bateryjki, życzę żeby służyły Ci jak najdłuzej anyway. Nie o tym jest temat tylko o feldze 17 vs 16. Koniec offtopu proszę.
Kupilem 2 letnie alusy 16ki z Mondziaka z olx'a. Używane - gdzieniegdzie lekka ryska - 800zł z wysyłką. Założyłem na nie nowe zimówki i uzywane TPMS -40zł/szt. Nie wydałem więc kosmicznych pieniedzy na ten zestaw. Kupisz nowe TPMS produkcji 2018 to bateria bedzie w takim samym stanie jak w moich ;p letnie mam 17ki na których wyjechał z salonu.
Boli Cie jak kase wydajesz kup 16ki.. szarpnąłeś się na super autko jakim jest Focus to już nie "żyduj" i załóż mu ładne 17ki bo robi to różnice nieziemską... i nie pisz już bzdur o amortyzacji podeszwy butów, które zużyjesz w drodze do wulkanizatora. Eloo
thewolfatthedoor 12-01-2020, 21:34 Zależy jakie aluski, ogólnie obecnie w cenach do 1000 zł używane fordowskie są jakieś obrzydliwe wzory staromodne tam powystawiane. Takie ładniejsze widziałem 1400 zł używki. Cena jak za nówki które wyglądają identycznie więc nie widzę sensu.
Wasi69 czy Ty kupiłeś na zimę te 16 skoro fabrycznie wyjechał na 17? Rozumiem że to jakąs lepszą wersje wyposazania bo normalnie chyba na 16 wyjezdzały?
Mogę jeszcze podpytać jakie powinno być ET tych felg?
6.5 x 16 Offset / ET 40 w przypadku 16 będzie ok do opony 205/55R16?
a 17 jakie do opony 215/50/R17 ?
kliknąłeś w link który Ci podałem na poprzedniej stronie?
Nie reklamuję tego sklepu, ale były tam przykładowe modele w przyzwoitych cenach i konfigurator dobierający do konkretnego modelu Focusa, więc dobierający prawidłowe wymiary, o które teraz dopytujesz..
thewolfatthedoor 12-01-2020, 22:01 Grek Tak,
wlasnie chciałem zamawiac z tego sklepu dzięki, przesyłka jest z Niemiec z tego co widzę i kosztuje 200 zł.
Chodzi o to że ten konfigurator podpowiada felgi nawet ET 38 i nie wiem czy takie coś będzie pasować. Przecież fabrycznie ford miał chyba ET 50?
mati3995 12-01-2020, 22:02 Potwierdzam na 17 to całkiem inne samochody. Mam Focusa Mk3 wersja Titanium przed lift z 2011.
Letnie miał od początku alu 17, miałem jeszcze opony zimowe 16 na kołach stalowych i po roku wymieniłem je na również alu 17 z Focusa Mk4 akurat spasowały się dobrze również z Mk3 :)
Myślę że jeśli ktoś chcę zostać z samochodem na dłużej to aż miło coś takiego mu sprawić :)
Choć pewnie trzeba mieć na uwadze że mogą jednak posiadać większe opory.
Lecz nie zauważyłem większej różnicy.
Ale banan na twarzy zostaje za każdym razem gdy się na niego spogląda :)
Grek Tak,
wlasnie chciałem zamawiac z tego sklepu dzięki, przesyłka jest z Niemiec z tego co widzę i kosztuje 200 zł.
Chodzi o to że ten konfigurator podpowiada felgi nawet ET 38 i nie wiem czy takie coś będzie pasować. Przecież fabrycznie ford miał chyba ET 50?
ten sklep to oferta niemieckiego Delticomu (to duża sieć), dlatego wysyłka jest z Niemiec, natomiast ich konfigurator jest prawidłowy. Sprawdziłem wybiórczo - dobrze dobiera.
Co do ET - to jego wymiar zależy od rozmiaru i modelu felgi. Oryginalna Fordowska stalowa 16" będzie mieć ET50, ale aluminiowa może mieć np. 45. Inne modele - mogą mieć inne ET, a czy spasuje - to sie upewnisz w opisie konkretnego modelu konkretnej felgi.
Np. po wyborze felgi Rial Torino 16" do wersji MK3 FL 1.6 2014-2018 - masz w opisie od Niemców komplet informacji: https://felgen.jfnet.de/pdf/00308645/00308645.pdf
mastachaz 12-01-2020, 22:29 dylemat zaden , 16 a 17 roznica praktycznie zadna.
Też tak uważam, a już 3 strona komentarzy na ten temat..:D
Autor wątku będzie miał taki sam dylemat jak na początku :wink: :p
dylemat zaden , 16 a 17 roznica praktycznie zadna.
jedynie 800-1000zł za komplet felgi+opony - żadna różnica...:D
Lukasz2525 12-01-2020, 22:55 Jest różnica, 17" wygląda znacznie lepiej.
mastachaz 12-01-2020, 22:59 ale roznica tak naprawde jest zadna felgi fajnie wygladaja od 18 cali w gore :)
komfort znika i cena gum idzie w gore , kup to na co cie stac i tyle.
czym wieksze kola tym mniej komfortu tym bardziej auto zamuli przy starcie i wiecej wydasz :P
Bump: dodam ze ja mialem 16 i 17 i potem 19 :) wiec wiem co pisze
Ode mnie podobnie, subiektywnie, lecz bazując na faktach, fizyce i własnych próbach na autach flotowych (już nie ma żadnego Mk3, więc tylko wspominam) ;)
1. 16" nieco lepiej rusza, za to ma mniejszą prędkość maksymalną. (Obwód koła podobny, więc magiczne siła x ramię się specjalnie nie zmienia, ale jednak różnica jest). Co przy najbardziej mułowatym silniku, dostępnym w tym aucie ma znaczenie, zanim silnik wkręci się na obroty, przy których żyje.
Może to kwestia cięższych kół, jeśli przeciętna 17 alu waży więcej, niż 16" + różnica masy tego samego modelu opony?
2. 16" zapewnia nieco lepsze tłumienie drgań, nawet bez "kapciowania" (16" napompowana wg. zaleceń szybkich/trasowych/pełne obciążenie nadal jest bardziej komfortowa, niż 17" napompowana dla pustego auta do miasta).
3. 16" wygląda mniej ciekawie, ale lepiej znosi warunki miejskie (krawężniki, dziury - trudniej uszkodzić felgi, które dłużej zostają ładne). 16" wygląda świetnie, dopóki nie zobaczysz Mk3 na 17" tuż obok ;) Więc... nie rób tego, a będziesz zadowolony z 16" :D
Nieco paradoksalnie, ale... do Diesla i EB brałbym 17", zakładając eksploatację głównie poza miastem / trasy. Do wolnossaka, niezależnie od zastosowań, jednak zostałbym przy 16". Gdy przeważa miasto lub częste zjazdy z asfaltu na jakieś polne, leśne drogi, to niezależnie od silnika zostałbym przy 16". 18/19 i tym podobne, to tylko dla bajeru i tylko na równy asfalt, czyli w focusie bym tego nie chciał. No chyba że ST, ale wracamy do bajeru / zabawy, ale nie auta na co dzień z wolnossącą benzyną ;)
thewolfatthedoor 13-01-2020, 16:29 Dzieki za wszystkie opinie !
Zdecydowałem się ostatecznie na 16.
junkersozaur 07-09-2021, 10:40 Dzień dobry,
Zakupiłem dzisiaj Forda Focusa HB rocznik 2015 :)
Niestety, jest bez alufelg które chciałbym zakupić.
Jaki muszę mieć rozstaw? A może łatwiej dla mnie do szukania, od jakich innych modeli pasują felgi również?
Mondeo, C-Max?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam!
Szukaj pod hasłem 5x108 Ford. Polecam OEMowe felgi :) można dostać na rynku wtórnym w lepszych cenach (niż nowych w ASO) a nie ma z nimi problemu jeśli chodzi o dopasowanie.
Byłem w takiej samej sytuacji. Kupowałem na Oponeo, mają dobry kalkulator i widać czy są OEM czy potrzeba pierścieni dystansujących. Wybrałem OEM z firmy Alutec. Nie wiem jak inni producenci, moje były dobrze zabezpieczone styropianem w fabrycznych kartonach.
Jest tu przyklejony temat (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=169780)
Masz tam wszystko z rozstawem śrub, ET, co można, czego nie można itp. :)
sylwesterz 09-09-2021, 21:47 Polecam Borbety (tak, najlepsze są te co kupiłem ;)). Przede wszystkim duży wybór całkiem ciekawych wzorów, no i część z nich ma wersje "dedykowane" - ma odpowiednie odsadzenie (ET offset) i otwór centrujący OEM (63.3).
|
|