Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Przekładka powershift - manual w ecoboost 2.0

janslu
15-01-2020, 15:36
Wiem, że temat wraca i że budzi wiele emocji. Od paru dni przeszukuję jednak forum i szukam kilku konkretnych informacji.

Samochód to S-Max z Ecoboostem 2.0 240KM i powershiftem z 2012 roku. Wiadomo już, że potrzebny będzie remont powershifta w "przewidywalnym horyzoncie czasowym" - może 6 miesięcy, może później... I to jest ok, miałem świadomość ryzyka kupując ten samochód, wiem ile to kosztuje, wiem gdzie zrobić itd. Ale w każdym wątku o remoncie powershifta pojawiają się rady, żeby wymienić go na manual. Jest wątek o sukcesie takiej transplantacji w Mondeo (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=268433), jest tam spis potrzebnych części i informacje o tym, że da się to zrobić. Ale to dotyczy TDCI.

I teraz pytania:
1. Czy ktoś wykonał taką przekładkę, bądź się do niej przymierzał i ma konkretne informacje o cenie/dostępności etc?
2. Jak trudno jest zebrać części do Ecoboosta? Wyszło ich z manualem mało i zastanawiam się czy skrzynia biegów jest dedykowana, czy taka sama jak dla diesla (mmt6)? Czy coś z tego spisu jest wyjątkowo trudno dostępne albo drogie?
3. Czy są jakieś warsztaty, które mają doświadczenie w takiej przekładce? Sam tego nie zrobię, nie mam też doświadczenia w ocenie jakości używanych części. Chciałbym to zlecić jako całkowitą usługę...

Od razu poproszę o unikanie komentarzy na temat wyższości automatu nad manualem itd. To jest dla mnie wyłącznie temat do zastanowienia i badam wykonalność. Jeżdżący Powershift jest ok, ale nie jestem wielkim miłośnikiem tej skrzyni niezależnie od jej usterek, np. trudno mi się nią rusza płynnie, więc ewentualna zmiana nie jest podyktowana wyłącznie ceną, raczej wygodą w perspektywie następnych kilku lat eksploatacji...

Kayu
16-01-2020, 13:19
Wiem z pierwszej ręki że Solid Garage robił przekładkę z PS na manuala w polificie, ale to było TDCI 163KM.

janslu
16-01-2020, 19:29
Wiem z pierwszej ręki że Solid Garage robił przekładkę z PS na manuala w polificie, ale to było TDCI 163KM.

Dziękuję. Odezwę się do nich i sprawdzę.

bocheno
19-01-2020, 11:25
Ja tam bym wolał odwrotną zamianę...Jazda po mieście i te ciągłe zmiany biegów...

Jacetto
19-01-2020, 17:49
Siema .Przy jakim przebiegu masz probelm ze skrzynią ,,?

janslu
19-01-2020, 18:00
Delikatny wyciek pojawił się przy 110.000. Przy 140.000 wyciek był większy i wymieniłem tzw. duży uszczelniacz w Maktransie. Przy 150.000 wyciek wrócił, wymiana gwarancyjna uszczelniacza już nic nie dała i nadal wycieka. Jak wycieknie za dużo, to skrzynia do regeneracji. Ostatnie 40.000 eksploatacji głównie korki niestety...

Bump: Ja tam bym wolał odwrotną zamianę...Jazda po mieście i te ciągłe zmiany biegów...

Ja Cię rozumiem. To jest wygodne. Ale nie jeździ mi się z nim idealnie. Ja lubię ruszać bardzo płynnie a to w (moim?) Powershifcie wymaga uwagi. No i rachunek ekonomiczny - 2.000 już włożyłem w uszczelniacz. Plus 10.000 na remont z roczną gwarancją. Potem - prędzej czy później problem wróci, a sprzedać Ecoboosta z Powershiftem będzie trudno. Mam wrażenie, że z manualem może być łatwiej.

Całe życie jeździłem z manualem i żyję, więc nie boję się wachlowania... Wątek założyłem z nadzieją, że będę mógł podjąć decyzję na bazie konkretów. Decyzje, decyzje.

Ramon82
20-01-2020, 17:21
Cześć, jako użytkownik Smaxa z 2.0 ecoboostem z fabrycznie zamontowaną skrzynią manualną - potwierdzam, że jest to skrzynia mmt6. Pozdr.

janslu
20-01-2020, 17:22
Cześć, jako użytkownik Smaxa z 2.0 ecoboostem z fabrycznie zamontowaną skrzynią manualną - potwierdzam, że jest to skrzynia mmt6. Pozdr.

Dziękuję :-)

Będę pisał aktualizacje jak się dowiem czegoś konkretnego więcej.

Jacetto
21-01-2020, 17:11
Ale jest jeden problem ....Taka przekładka to kwota około 5 koła ale na używanych częściach ...sprzęgło ,dwumas ...Może sie bardzo szybko okazac ,że i tak dołożysz drugie tyle za wymiane tych dwóch. i robi sie kwotowo regeneracja Powershifta.
Nosząc się z zamiarem kupna s maxa z powershiftem dzwoniłem do speca od skrzyć jak wygląda jej żywotność ....przyznal ze robi tygodniowo-2-5 powershiftów problemy moga już sie zacząć przy 120 000.Jednak stwierdził ,że regenerujac go w kwocie 6-10 tysięcy zyskujemy kolejne ok 120-150 tyś .Ale są tez mówił rekordziści którzy przyjezdzali do niego z przebiegiem 320 000.

janslu
21-01-2020, 17:18
Ale jest jeden problem ....Taka przekładka to kwota około 5 koła ale na używanych częściach ...sprzęgło ,dwumas ...Może sie bardzo szybko okazac ,że i tak dołożysz drugie tyle za wymiane tych dwóch. i robi sie kwotowo regeneracja Powershifta.
Nosząc się z zamiarem kupna s maxa z powershiftem dzwoniłem do speca od skrzyć jak wygląda jej żywotność ....przyznal ze robi tygodniowo-2-5 powershiftów problemy moga już sie zacząć przy 120 000.Jednak stwierdził ,że regenerujac go w kwocie 6-10 tysięcy zyskujemy kolejne ok 120-150 tyś .Ale są tez mówił rekordziści którzy przyjezdzali do niego z przebiegiem 320 000.

Tak, dziękuję. Kwota pierwszej przekładki nie jest dla mnie głównym kryterium. Biorę pod uwagę trwałość i ewentualnie wartość odsprzedaży. Przy moich przebiegach, muszę się liczyć z tym, że jeszcze za mojej własności przebiję kolejne 120.000km, więc przy kalkulacji biorę pod uwagę ewentualność dwukrotnej regeneracji Powershifta, w tym ryzyko, że awaria dopadnie mnie gdzieś podczas wakacji w ciepłym klimacie i dojdzie jeszcze koszt lawety do Warszawy. Skrzynia ręczna, przy wszystkich wadach i de facto zbliżonym koszcie wymiany, wydaje się rozwiązaniem mniej ryzykownym w dłuższej perspektywie. Z drugiej strony, moje doświadczenie z Powershiftem jest takie, że problemy pojawiają się z pewnym wyprzedzeniem... Drugi argument to odsprzedaż samochodu za lat parę. Powershift nie przyciąga klientów... Ale decyzja jeszcze nie zapadła i na razie skłaniam się raczej ku regeneracji niż rewolucji...

Jacetto
22-01-2020, 17:47
No fakt jest taki ,że patrząc z perspektywy czasu to powershift z przbiegiem 250 tys raczej odstraszy niz przyciągnie ...jednak powiem szczerze ,że tak samo przekładka z automata na manual nie będzie jakims atutem ....przynajmniej dla mnie by nie była.
Reasumując ...Najlepiej sprzedac póki można i rozejrzec się za fabrycznym manualem.

slawek-kali
22-01-2020, 17:49
ciezko bedzie ecoboost ktory sam sprawia problemy, a do tego jeszcze ta skrzynia..
Ale sa jelenie :D pewnie trafisz..
Ja odmawiam pomocy w kupnie tego zestawu, jak sie jednak trafi "napaleniec" robie swoje.
Niestety jeszcze nie mialem okazji widziec tej kombinacji sprawnej!

buk07
23-01-2020, 08:23
Niestety jeszcze nie mialem okazji widziec tej kombinacji sprawnej!
Rozumiem, że masz na myśli auta wystawione na sprzedaż, które oglądałeś. Bo te egzemplarze, którymi ludzie jeździli i nadal jeżdżą, to są raczej sprawne :)

slawek-kali
23-01-2020, 09:43
Tak dokładnie, jak stal do sprzedania to zawsze uszkodzony..

lukasz_vip
28-08-2020, 13:20
Odświeżę trochę temat. Jako, że jestem zadowolony z Maxia ale jeżdże na krótkich odcinkach to chodzi mi w głowie plan sprzedaży 2.2TDCI i zakup 2.0EB w manualu. Niestety manuali wręcz nie ma, bo same PS w ogłoszeniach a na zachodzie da się kupić często TiTS z padniętą skrzynią PS.

Czy ktoś już przeprowadził proces zmiany PS na manual w 2.0EB?

orzel_man
11-02-2021, 10:21
Cześć, orientuje się ktoś czy jest taka opcja wogóle. Jak to zrobić.
Pilnie muszę podjąć decyzję co z furą.
Jest już druga skrzynia która padła po 35 tys.
zmielone opiłki, brak podkładek teflonowych, luz na sprzęgle, luz na łożysku.
koszt 15 tys regeneracja, 20 tys nowa skrzynia.

chciałbym manuala zainstalować.
Pomożecie ?

tutrus
11-02-2021, 10:35
Jest taka opcja podobno koszt ok 7-8 tyś.. Gdzieś na Facebooku pisali że jest gościu co to robi i ma to w małym paluszku.....

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

orzel_man
11-02-2021, 10:39
No właśnie musiałbym namiar ogarnąć. Kolejna kasa ale nie mam opcji zbytnio. Nie widzi mi się wydawanie 20 koła

slawek-kali
11-02-2021, 10:49
napisz do ***REKLAMA*** przeklada te skrzynie i na bank nie kosztuje to tyle ile podano u góry.

orzel_man
11-02-2021, 10:58
Dzięki Za wsparcie slawek-kali spróbuję.

Bump: Jeszcze jedno, czy ktoś z Was słyszał / korzystał z usług warsztatu Hukałowicz koło Pruszcza GD ?
opcją jest również regeneracja skrzyni. ale nie wiem czy jest sens jeśli jest wadliwa. a ma może 35 tys nalatane... szok

rojass
11-02-2021, 11:40
o Hukałowiczu słyszałem niestety wiele niezbyt przychylnych opinii. Nawet na forum ktoś się na niego skarżył, sprawa zakończyła się bodajże w Sądzie.

orzel_man
11-02-2021, 11:49
rojass dzięki. faktycznie nie za ciekawie to wygląda u niego patrząc na opinie. Jak się okazuje z kupieniem manuala może też być poważny problem... chyba zostanie regeneracja.fak.

rojass
11-02-2021, 13:35
Dlatego ja nogami i rękami bronię się przed PS i choć bardzo chciałbym automat to macham niestety wajchą :/
Oby udało się ogarnąć temat szybko i z umiarkowaną stratą dla portfela.

orzel_man
11-02-2021, 13:48
no niestety jest problem z częściami do benzyny... przekładkę bym w lublinie zrobił bez problemu. ale muszę mieć swoje części...

Bump: Macie może komplet informacji co potrzebne do przekładki
?

janslu
11-02-2021, 16:26
Temat jest dla mnie interesujący. Mój wątek w którym szukałem informacji parę miesięcy temu niestety nie przyniósł rozwiązania. Skrzynia dla ecoboost 2.0 jest ta sama co w dieslu - mmt6. Pisz tu czego się dowiedziałeś, bo moja skrzynia działa, ale jest nieszczelna z powodu nierównego wałka i też czeka mnie regeneracja albo zmiana na manual.

orzel_man
11-02-2021, 16:46
Wiesz co no większość warsztatów które dzisiaj obdzwoniłem. w tym Lublin i Maktrans w warszawie mówi że skrzynie do diesla są inne. I o ile przekładka na manual w dieslu jest do ogarnięcia, tak z benzyną jest mega problem są to bardzo rzadkie konfiguracje.
Ilość informacji przemielona przeze mnie dzisiaj jest okrutna. łeb pęka.
jest mi mega szkoda tego auta. bo konfiguracje ma petarda ale jest niesprawne.
Aso nie odbierało ode mnie. poproszę ich żeby to złożyli albo wrzucili mi na pakę skrzynię i będę myślał co dalej.
narazie muszę auto do siebie ściągnąć z Trójmiasta.
na tym etapie jedyna opcja jaka wchodzi w grę przy tej skrzyni to regeneracja jej.
nie poddaje sie. będę drążył temat dalej.
ale szanse bardzo małe. Może przydzie jakiemuś handlarzowi w rozliczeniu zostawić...smutne...

karloss
11-02-2021, 18:22
Temat jest dla mnie interesujący. Mój wątek w którym szukałem informacji parę miesięcy temu niestety nie przyniósł rozwiązania. Skrzynia dla ecoboost 2.0 jest ta sama co w dieslu - mmt6. Pisz tu czego się dowiedziałeś, bo moja skrzynia działa, ale jest nieszczelna z powodu nierównego wałka i też czeka mnie regeneracja albo zmiana na manual.

Skrzynia do diesla ma inne przełożenie niż w benzynie. Niestety to nie takie proste.

lukasz_vip
12-02-2021, 08:25
MMT6 to skrzynia co siedzi też w Volvo. Może warto poszukać takiej skrzyni z benzyny Volvo? Diesle mają inne przełożenia w samej skrzyni bo są dłuższe.
Kiedyś badałem ten temat bo siedział mi w głowie S-MAX 2.0Ecoboost w manualu ale, że ich nie ma to chciałem kupić takiego z padniętym PS i przełożyć skrzynię na manual.

https://www.proxyparts.pl/magazyn-czesci/czesc/kod-skrzyni-biegow/mmt6/czesc/skrzynia-biegow/id-czesci/14238843/

Jeżeli przełożyli AWD z Volvo do Mondeo MK5 to pewnie skrzynia bez problemu podejdzie.

orzel_man
12-02-2021, 08:37
Dzięki. Wysłałem właśnie zapytanie do Proxy Parts. zapytałem o komplet do przekładki. zobaczymy cy coś podjedzie. czekam jeszcze na info od Panów z Lublina z konkretną listą co będzie potrzebne do przekładki. Jak patrzę na ceny aut to bez sensu sprzedaż. chcę S-maxa zrobić i jeżdzić bo wersję mam nietuzinkową. nawet jeśli to potrwa kilka miesięcy.

kobrys
12-02-2021, 09:46
A dlaczego nie chcesz regenerować PS'a?

karloss
12-02-2021, 09:48
W między czasie skorzystaj ze strony 7zap i zrób porównanie przynajmniej głównych części mechanicznych pomiędzy manualem a automatem. Pomoże to Tobie zrobić ewentualne listę potrzebnych części.
W Volvo na pewno jest 1.6 ecoboost ale czy był tam też wkladany 2.0 ecoboost (jest 2.0T) to przyznam, że nie wiem może niech ktoś bardziej obeznany się wypowie. To będzie mieć bezposredni wpływ na to czy skrzynia będzie pasować. Pamiętać trzeba, że bebechy skrzyni mogą być takie same, ale czasem obudowa rozni sie minimalnie.
Tutaj tylko cierpliwość jest wazna a na pewno cała operacja przyniesie zamierzony skutek.

orzel_man
12-02-2021, 09:54
A dlaczego nie chcesz regenerować PS'a?

Po rozmowach z warsztatami i przeczytaniu miliona informacji odnośnie regeneracji stwierdzam że nie chcę.

Warsztaty robią później przekładki po regeneracjach.
a ludzie po regeneracji i przejechaniu może 15-20 tys znowu mają wycieki.
koszmar i totalne zaniedbanie po stronie konstrukcyjnej jeśli chodzi o te skrzynie. W Lubawie jest ponoć ekspert,który dorabia części z metalu, zamiast tego gó...wna teflonowego, ale spory czas oczekiwania i nie udało mi się narazie dodzwonic.

karloss rozmawiam z Panami z Lublina, wiedzą że jestem dość mocno zdesperowany.Będę z Nimi dogadywał jakie części muszę ogarnąć. Czytałem wątek na naszym forum odnośnie udanej przekładki ale w dieslu. I tam kolega wildthink sobie poradził i wrzucił listę mniej więcej... ale to był diesel.

slawek-kali
12-02-2021, 11:36
a ludzie po regeneracji i przejechaniu może 15-20 tys znowu mają wycieki. nic dziwnego ze sprzedaja auta jeszcze niby na gwarancji po regeneracji :D widac to co chwila czy na FB czy nawet tutaj..

Rokko203
13-02-2021, 12:04
nic dziwnego ze sprzedaja auta jeszcze niby na gwarancji po regeneracji :D widac to co chwila czy na FB czy nawet tutaj..

To powinno być karalne

audiobayern
13-02-2021, 17:37
To powinno być karalne

I to jest karalne, pod warunkiem że zostanie zatajone przez sprzedającego.

MAG
15-02-2021, 10:24
Krzychu, a sprawdzałes jak to wygląda ze skrzynią od 1,6 EcoBoost?
Może by trzeba było porównać oznaczenia skrzyni z 2,0 EB i tej 1,6 EB i kilku innych gratów, typu półośki i sprzegło i a nóżwidelec w tę strone możnaby uderzyć...

orzel_man
15-02-2021, 10:28
Hej, Maciej czekam na informacje zwrotne z Arga odnośnie skrzyni i od kolegi z forum odnośnie tego co jest dostępne jako nowe części żeby zmontować. w momencie jak będę wiedział co jak będę mógł podjąć ostateczną decyzję. Rozmawiałem też z firmą z Baranowa pod Poznaniem, specjalizują się w naprawie skrzyń biegów. Wg nich po takiej regeneracji skrzynia powinna 150-200 tys jeszcze polatać... ale... info od Panów, którzy robią przekładki jest takie, że to często loteria, może pośmiga a może nie. A jak bym zrobił regenerację i znowu by się sypło to już wogóle załamka... no powiem Ci nie wiem co dalej. narazie muszę ściągnąć auto z serwisu... nie odbierają

MAG
15-02-2021, 11:00
Chyba sam sobie odpowiem, bo z ciekawości zaglądnałem na stronkę ze sprzegłami i wychodzi że sprzęgła do 1,6EB i 2,0EB są inne.
Znaczy mają inne oznaczenia, chociaż niby średnica i ilość zębów jest taka sama.
Do tego wysprzęgliki do tych silników też różnią się symbolami między sobą, więć zapewne ta droga to ślepa uliczka...

orzel_man
15-02-2021, 11:27
Dzięki Maciek za "samoweryfikację"
sprawa wydaje się jednak nie taka prosta...
Aso będę odwiedzał niedługo. Poprosiłem ich żeby skrzynię złożyli bo w częściach jest.
i na pakę... pod koniec tygodnia zabiorę.

orzel_man
15-02-2021, 16:07
Może ktoś z Was ma w swojej bazie nr VIn S-maxa z manualem w benzynie żebtm mógł graty dobrać..

janslu
15-02-2021, 16:23
Sprawdź te:
WF0SXXGBWSCE48948 - według Etis - 200KM Ecoboost z manualem, 2012 rok.
WF0SXXGBWSEL10104 - według Etis - 200KM Ecoboost z manualem, 2014 rok

orzel_man
15-02-2021, 16:39
Hula.
dzięki ale nie wiem czy będę miał cierpliwość na tą przekładkę

janslu
15-02-2021, 16:49
Hula.
dzięki ale nie wiem czy będę miał cierpliwość na tą przekładkę

Rozumiem Cię. Obie opcje mają plusy i minusy. Gdybym miał pewność, że regeneracja będzie rozwiązaniem na dłużej niż roczna gwarancja, byłoby łatwiej. Ale tak, jak pisałeś - nie ma żadnej gwarancji, że naprawa o wartości 1/4 - 1/3 ceny samochodu będzie rozwiązaniem problemu na 5 - 6 lat. I to jest w tym najgorsze. Ja wolę automat od manuala, ale jednocześnie wolę spokój rozwiązania skutecznego, niż niepokój, kiedy znowu naprawa za 9000 zł.

Dawaj znać co dalej, bo jestem ciekaw. Trzymam kciuki.

orzel_man
15-02-2021, 17:40
Im głębiej wchodzę w temat przekładki tym bardziej zaczynam sie poddawać. Nie ma części do benzyny. A skrzynia 6000 kosztuje

amk
15-02-2021, 17:46
A co poza skrzynia jest specyficzne dla benzyny? Pewnie część innych części mogłoby podejść od diesla, część od mondeo, których jest wszędzie dużo. Masz listę elementów?

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

orzel_man
15-02-2021, 17:49
Taka błacha sprawa jak np. pedał sprzęgła. ... hamulca tez trzeba by zmienić.
Półosie - może podjadą od diesla.
Pedał lepiej zeby był od S-maxa. Ma inny profil.

karloss
15-02-2021, 20:54
A może skrzynia od Focusa 2.0 ecoboost ST? Trochę tego sprzedają.
Ja w 1.6 ecoboost mam takie przełożenie wg etisa: Przełożenie przekładni głównej: 3.81/2.77.
Teraz proponuję niech ktoś sprawdzi po vin Mondeo/Smax 2.0 eco z manualem jakie jest przełożenie skrzyni glownej.
To wyjaśni czy można podchodzić do tematu skrzyni od 1.6 eco.
Jak nie to trzeba porównać skrzynie od Focusa ST.

janslu
15-02-2021, 21:35
Znalazłem dane o przełożeniach skrzyni MMT6 dla smax Ecoboost 2.0 na stronie: https://www.automobile-catalog.com/make/ford_europe/s-max_1gen/s-max_1gen_ii/2012.html

Manual:
Gearbox:

Transmission type: manual
5th, 6th and R gear values effective, actual ratios 1.129/0.943 R 5.433

Number of gears: 6
Gear ratios (overall):
I 3.818 (14.56)
II 2.15 (8.2)
III 1.423 (5.43)
IV 1.028 (3.92)
V 0.821 (3.13)
VI 0.685 (2.61)
R 3.95

Final drive ratio std: 3.813
2.773 on 5-6th and rear gears

Focus ST według tej strony z 2012 ma inne:
I 3.231 (13.13)
II 1.952 (7.93)
III 1.321 (5.37)
IV 1.029 (4.18 )
V 0.832 (3.38 )
VI 0.695 (2.82)

Przejrzałem inne modele i oczywiście Mondeo i Galaxy mają takie same przełożenia w skrzyni ręcznej dla Ecoboost 2.0, ale nie znalazłem innego modelu z takimi samymi. Może nie szukałem tam, gdzie trzeba, ale Volvo też mają inne przełożenia...

orzel_man
16-02-2021, 07:09
dzięki Panowie za zaangażowanie i wsparcie. MAG też spradzał gdzieś przełożenia od 1.6 i wynalazł że skrzynie mają różne numery.
Powyższe tylko potwierdza że towaru jak nalekarstwo...

orzel_man
16-02-2021, 13:17
No cóż... powiem że niewiele aktywności w stosunku do zdobycia części.
Uruchomione kontakty w UK. i innych możliwych miejscach.
Duża Firma regenerująca manuale nawet nie ma gratów żeby coś mi przygotować.
chyba zostanie regeneracja i utrzymanie zgodności z VIN.
Polecicie jakis sprawdzony warsztat do regeneracji PS na północy Polski, najlepiej okolice Trójmiasta. Jak nie to ogólnie w PL, tak żeby bezpiecznie odstawić auto i jakąś gwarancję może dostać chociaż. dzięki

janslu
16-02-2021, 13:27
Dzięki za aktualizacje. Szkoda, że tę opcję trzeba wykluczyć, cholera. No trudno.

Uszczelniacz robiłem w Maktransie i tam wydano diagnozę, żeby jeździć, póki jeździ i wrócić jak przestanie (nierówny wałek powoduje wycieki). Na razie jeszcze jeżdżę, ale powoli zbliża się termin przeglądu i nie chcę udawać, że nie ma wycieku...

orzel_man
16-02-2021, 15:16
a masz u siebie wyciek ? może pomyśl o tej nowszej pokrywce ze sprężyną.
Ile czasu w Maktransie zajęło? i powiedz dają jakąś gwarancję ? Ile przejeździłeś ?
dzięki

janslu
16-02-2021, 15:26
Maktrans mnie uprzedził, że wymiana uszczelniacza może nie być pełną naprawą i tak było. 8 miesięcy (jakieś 12.000km) później wyciek wrócił, po wymianie gwarancyjnej wyciek wrócił. I jest od ponad roku już... Mam jeździć dopóki jeździ a potem zrobić pełną regenerację (mam przejechane jakieś 160.000 w sumie). Nie wiem nic o nowej pokrywce - u mnie jest to wyciek z "dużego uszczelniacza" - to może pomóc?

orzel_man
16-02-2021, 16:34
rozumiem w takim razie, że wymienili Ci duży uszczelniacz, to ta pokrywka w której zrobili up-grade o dodali sprężynę na wardze uszczelnienia. Jeśli znowu cieknie, to pewnie masz już luz na sprzęgle i wybija uszczelnienie. może warto byłoby zrobić to zanim całkiem padnie mechatronika. No nic pewnie do nich pojade.

janslu
16-02-2021, 16:48
Ich zdaniem wałek jest przekoszony w osi/nierówny i skrzynia i tak będzie wymieniana na już wyremontowaną. Koszt będzie ten sam, niezależnie od stanu skrzyni, którą zostawię w rozliczeniu.

karloss
16-02-2021, 17:00
Na alledrogo ktoś sprzedaje PS z Mondeo mk4 2.0 eco. Jeżeli przekładka odpada to może warto rozważyć takiego automata z niskim przebiegiem?
Kolejna kwestia może to glubi pomysl, ale proponuję odezwać się do "slawek-kali" który co prawda pomaga ściągać auta z DE ale może by pomógł znaleźć skrzynie w manualu.
W tym przypadku gromadzenie gratow chwilę potrwa, ale osobiście wolałbym mieć manuala niż wchodzic w regenerację i płacić za to kupę kasy. Najważniejsze cierpliwie poszukać części.

slawek-kali
16-02-2021, 17:10
napisz w dziale czesci i byc moze SRS ci liste zrobi co z czego pasuje, bo widze ze skrzynia byla montowana juz dawno w focusie mk2 ale tez w mondeo, c-max itd..

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=253642

orzel_man
16-02-2021, 19:02
Dzięki Panowie. slawek-kali już pomógł bardzo dużo. Znalazł skrzynie na ebaju.
1300eur.
Widziałem ze remontowana przez Arga. Ale jak sie z nimi skontaktowałem bezpośrednio to również rozkładają ręce. Nie ma nawet gratów do regeneracji tych skrzyń. Normalnie szok.
Na początku byłem zdecydowany jednoznacznie. Na przekładkę. Ale zaczynam wymiekac.
Nowych części absolutnie nie ma poza kompletem sprzelgla luk.
Półosie jak wklepałem numery to tylko na jakichś rosyjskich stronach sie pojawia. Pedał to samo. Może ktoś jest z okolic Poznania. Mógłby sie rozejrzeć na giełdzie. Zapłacę za pomoc. Kwestia dogadania sie. Nie chce nic za darmo. Wrzucenie manuala byłoby idealnym rozwiązaniem. Pomimo tego ze oboje z żoną wolimy jeździć automatami. Ale cóż.

orzel_man
16-02-2021, 21:24
Nadzieja odżywa. Może nie będzie tak źle tylko potrzeba czasu.
Napisałem do proxy parts.
Mają dwie skrzynie od volvo s60 teoretycznie
CG9R7002AC
Dzięki uprzejmości i pomocy jednego z kolegów mam odpowiednie numery części.
Sporo sie znalazło. Tylko ten pedał nieszczęsny ...

Vito2m
17-02-2021, 00:49
Moze brakujace czesci znajdziesz u tego handlarza , wiem ze rozbiera smax lift i galaxy , ostatnio u niego kupowalem tel 507205280 , znam jeszcze kilka adresow gdzie sprzedaja czesci do smaxa , w pomorskim to Rokity kola Bytowa , znajdziesz na allegro Gosciu kolo Obornik wielkopolskich ma rowniez duzo czesci

orzel_man
17-02-2021, 07:32
Dzięki za namiar. spróbuję coś ogarnąć.
jeszcze jedno pytanko. Mam między lifta. czy duże jest ryzyko że nie będzie pasował np wybierak linki itd ? czy raczej zestaw 2.0 ecoboost z manualem wyląda tak samo.
vin na bazie którego dobieram części jest z 2012roku. Nie wiem na ile to może być ryzykowne. nie chciałbym kupić gratów które by później nie pasowały

slawek-kali
17-02-2021, 07:50
podejda, przedlift nie mial ecoboosta

orzel_man
17-02-2021, 07:54
dzięki slawek-kali

No nie poddam się tak łatwo... zwyczajnie szkoda mi auta.
Jest ktoś z Zielonej Góry kto by mi odebrał półosie i wysłał ?
jest komplet na alledrogo.

slawek-kali
17-02-2021, 08:01
Speedo ?

orzel_man
17-02-2021, 09:36
Ponownie dzięki.
Jak narazie udało się nawiązać kontakt ze sprzedającym.
Jak zwykle ogłoszenie jest ale pewności nie masz że są półosie dostępne. musi sprawdzić.
przy okazji liste podejrzałem... może z mondeło się nazbiera gratów...

Bump: Moze brakujace czesci znajdziesz u tego handlarza , wiem ze rozbiera smax lift i galaxy , ostatnio u niego kupowalem tel 507205280 , znam jeszcze kilka adresow gdzie sprzedaja czesci do smaxa , w pomorskim to Rokity kola Bytowa , znajdziesz na allegro

dzwoniłem
bida. za stary. tylko 18-20 roczniki ściągają...;)

orzel_man
17-02-2021, 11:08
Heh, właśnie odebrałem telefon z Niemiec... to ogłoszenie z e-baja już dawno nieaktualne. Kompletny brak częsci do tych skrzyń.

karloss
17-02-2021, 12:45
Nadzieja odżywa. Może nie będzie tak źle tylko potrzeba czasu.
Napisałem do proxy parts.
Mają dwie skrzynie od volvo s60 teoretycznie
CG9R7002AC
Dzięki uprzejmości i pomocy jednego z kolegów mam odpowiednie numery części.
Sporo sie znalazło. Tylko ten pedał nieszczęsny ...

Przy skrzyniach od volvo zwróć uwagę na jej obudowe przy wejściu rozrusznika. Też patrzyłem i od s60 jest tam zabudowany odlew a w tej dla Forda wycięcie. Może w tej skrzyni co podałeś jest inaczej ale lepiej to sprawdzić.

orzel_man
17-02-2021, 13:58
upadki i wzloty... dzięki ale raczej podejmuje już ostateczną decyzję o regeneracji PS. Za dużo nerwów i niewiadomych a auta nie mam cały czas i mieć nie będę jak będę części poszukiwał przez kilka miesięcy.

slawek-kali
17-02-2021, 14:03
podobno ten warsztat z youtube z koscierzyny tez robi reg.. wiesz jaki prawda ?! :D
bo cenzura...

orzel_man
17-02-2021, 14:33
slawek-kali czy masz na myśli ten z auto w nazwie ?

Bump: sorry pomyłka ten jest w Redzie... masz na myśli "brodatego".. zadzwonię...

może ktoś zna warsztat Auto i Mc Drive skreśl Mc z Redy. Opinie ma bardzo dobre i w ofercie mają regenerację PS. Nie chciałbym jeździć lawetą po 300km w jedną stronę.

slawek-kali
17-02-2021, 14:55
taki lysolek wiesz.. ktos sie chwalił ostatnio na FB, ze z gwarancja itd..

orzel_man
17-02-2021, 15:56
ta wszystko wiem co jak. Napisałem do Nich bo nie ma nr tel bezpośrednio.
zobaczymy.

janslu
17-02-2021, 16:02
orzel_man Powodzenia i dzięki za dzielenie się wiedzą.

orzel_man
17-02-2021, 16:13
Żaden problem. Forum sporo mi pomogło. Jak będę mógł to też dam coś od siebie.

orzel_man
18-02-2021, 09:38
Cześć,
Na wstępie jeszcze raz (zrobiłem już to w swoim wątku) bardzo Wam wszystkim dziękuję,
za pomoc, wsparcie i poświęcony czas. Wielu forumowiczów bardzo mi pomogło, nie będę wymieniał z ksywek, ale bardzo dziękuję i doceniam.

Zapadła decyzja o naprawie PS.
Warsztat, który wybrałem ma bardzo dobre opinie i zrobił już wiele PS.
Dają roczną gwarancję / 30 tys km.

Wielkie dzięki jeszczer raz.!!!
szacun!

Ramon82
18-02-2021, 15:49
Powodzenia - udanej naprawy i oby skrzynia służyła bezawaryjnie.
A ja przy okazji tego wątku dowiedziałem się, że moja oryginalnie montowana mmt6 to taki "biały kruk" i że nie ma do niej części :(. Byłem przekonany, że to ta sama co w dieslach jest - mam nadzieję chociaż, że jest trwała i nie będzie potrzeby jej naprawiać.
Pozdr.

SRS
18-02-2021, 16:19
że moja oryginalnie montowana mmt6 to taki "biały kruk"żaden biały kruk :) od 05/2011 były S-maxy z 2,0EB 200PS lub 230PS na MMT6

slawek-kali
18-02-2021, 16:29
czesci sa ale w ASO :D na wtornym rynku malo bo tego sie duzo nie sprzedawalo.
1800kg silnik benzyna to raz, a dwa wszystkim jak juz brali taka opcje to wciskano super automat powershift.

orzel_man
18-02-2021, 17:50
Ok. Jeśli o mnie chodzi to temat można zamykać.
dzięki wielkie jeszcze raz za wsparcie i pomoc.