Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Jaki uchwyt na telefon
Witam,
Chciałbym zapytać Was czy macie jakieś sprawdzone rozwiązania na uchwyt samochodowy do telefonu. Jaki typ się najlepiej sprawdza, gdzie najlepiej zamontować?
W najnowszym Focusie kratki nawiewu są dosyć nisko umiejscowione, a duży display skutecznie ogranicza dashboard.
Pozdrawiam,
Mateusz
mdmowski 20-01-2020, 15:09 W moim przypadku podpinam się kablem, AA Mirror na wyświetlacz i telefon ląduje w konsoli środkowej. Polecam.
Fiesta Mk8 ST Line 20-01-2020, 17:09 Masz zrootowany telefon?
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
W moim przypadku podpinam się kablem, AA Mirror na wyświetlacz i telefon ląduje w konsoli środkowej. Polecam.
Koledze zapewne chodziło o wyświetlenie Android Auto na naszym tablecie ;-) połączony za pomocą kabelka USB, a nie o mirror ekranu telefonu na ekranie tabletu w aucie.
Hey,
Chodziło mi o to, że mimo że można wrzucić navi na ekran samochodowy jako AA lub Mirror Link, to i tak czasami warto mieć telefon pod ręką. Dlatego zastanawiam się, jaki typ uchwytu na telefon najlepiej sprawdzi się w nowym Focusie.
Pozdr!
No cóż, ja poświęciłem swą niechęć do tabletów w aucie, by właśnie telefon pod niego podłączać i nie stosować uchwytów. Telefon na kablu leży na tej półeczce przed lewarkiem.
A jak potrzebuje skorzystać z telefonu, to po prostu zjeżdżam z drogi i korzystam.
Fiesta Mk8 ST Line 21-01-2020, 10:06 Do każdego auta można zamówić podstawkę uchwytu dedykowaną firmy brodit, koszt samej podstawki ok 100 pln. Tutaj masz do foki:
https://www.brodit24.pl/product-pol-7084-ProClip-do-Ford-Focus-2019.html
Do niej dokręcasz uchwyt jaki lubisz. Każda podstawka ma przemyślane miejsce montażu, jest bardzo stabilna. Ja z takich już korzystałem w Bravo, C5, a teraz mondeo. Dokręcam do nich zwykle uchwyt z ładowaniem indukcyjnym i dodatkowo wystawiam w pobliżu drugi kabel do AA. Po włożeniu telefonu na miejsce rozpoczyna się ładowanie, a jeżeli wepniesz kabel do AA to ładowanie indukcyjne zostaje przerwane, a telefon ładuje się przez kabel. Zaletą tego rozwiązania jest fakt, ze równocześnie korzystasz z google maps (i np radia internetowego, Tidal czy innych aplikacji) przez AA, a na telefonie działa np. Yanosik. Dodatkowo po podpięciu telefonu z AA kablem działa asystent google z przycisku na kierownicy, więc praktycznie wszystko ogarniasz bez dotykania telefonu i odrywania wzroku od drogi. Wszystko pod ręką, telefon naładowany. Dla mnie najlepsze rozwiązanie.
Tak to wygląda w mondeo
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200121/3d01791c1d2136d6ff54f3280ab8eacc.jpg
Hey,
Dziękuję za porady!
Pozdr. :)
Cena 109 zl za kawalek plastiku z linku powyżej (brodit) to przegięcie, a i tak trzeba dodatkowo coś tam jeszcze zamontować do tego.
Są w miarę tanie i dość fajne uchwyty które montuje się w slocie napędu CD. Kolega testuje to już ponad rok i jest zadowolony. Ja mam w mk3 do sync1 taki założony - daje radę a kosztował 40zł. Jedynie co to nie skorzystasz z napędu CD.
Kolego madamsz, w FF MK4 niema napędu CD ;-)
pjetrucha 23-01-2020, 09:21 Cena 109 zl za kawalek plastiku z linku powyżej (brodit) to przegięcie, a i tak trzeba dodatkowo coś tam jeszcze zamontować do tego.
Cena duża, ale nie ma konkurencyjnego rozwiązania na rynku. Miałem Brodita przez 5 lat i złego słowa nie mogę powiedzieć (poza ceną oczywiście). Niestety ostatnio mi się ułamał uchwyt. Chcąc wypróbować coś innego przesiadłem się na uchwyt magnetyczny Spigen wkładany w kratkę wentylacyjną i niestety nie jest to tak trwałe i solidne jak Brodit (co chwile się przestawia, trzeba poprawiać, dociskać) i teraz myślę tylko jak połączyć te dwa rozwiązania - wrócić do Brodita (proclip) i zamontować na nim magnes Spigen.
ołowiany 23-01-2020, 09:52 Jeśli ktoś chce się budżetowo wyposażyć to np. https://allegro.pl/oferta/baseus-uchwyt-samochodowy-z-klipsem-na-deske-gps-8497968675
Jest to mój kolejny uchwyt, ale chyba najlepszy. Tylko trzeba mieć odpowiednie miejsce do założenia, a nie każdy model ma takie. W kudze miejsce na niego jest prawie idealne.
AdoKrycha007 23-01-2020, 10:03 Kolego madamsz, w FF MK4 niema napędu CD ;-)
Jest, ale dopiero od 2020.25. Niestety bo ja w wakacje chciałem dopłacić nawet by mieć, i mi powiedzieli sorry, wycofane. A późną jesienią wprowadzono za dopłatą. :evil:
To CD chyba nadal za dopłatą, mam 2020.25 bez CD.
AdoKrycha007 23-01-2020, 11:06 tak, za dopłatą tylko, nie w standardzie.
Jakby ktoś potrzebował uchwytu na szybę, to polecam Nokia CR-123. Miałem 2 sztuki tego, bardzo dobry uchwyt. Sztywny, mocno trzyma, łatwo włożyć i wyjąć telefon.
Fiesta Mk8 ST Line 23-01-2020, 12:04 Sorry, ale wygoda używania nawet najlepszego uchwytu na szybę versus brodit proclip jest ogromna. Przede wszystkim sztywność konstrukcji, łatwość obsługi 1 ręką i samo umiejscowienie uchwytu w zasięgu ręki kierowcy. Albo tanio, albo dobrze. Przypomina mi się tekst handlarza samochodów jaki kiedyś słyszałem. Przychodzi gość i mówi:"panie potrzebuję tanie i dobre auto", na co handlarz: "to chce pan kupić 2 samochody?"...
Sorry, ale wygoda używania nawet najlepszego uchwytu na szybę versus brodit proclip jest ogromna. nawet nie zastanawiałbym się nad innym uchwytem niż ten brodit, jeśli miałbym np. Mondeo, jak ktoś tam wcześniej pokazał na zdjęciu. Ale w przypadku Focusa, gdzie oni to montują w kratkę nawiewu - sorry, nigdy w życiu. I to jeszcze za ponad stówę.
FF MK4 niema napędu CD
Jak wygląda całe radio ? da ktoś fotkę ?
Chyba znalazłem wygląd tego Sync-a bez napędu. :)
Jeśli ktoś chce się budżetowo wyposażyć to np. https://allegro.pl/oferta/baseus-uchwyt-samochodowy-z-klipsem-na-deske-gps-8497968675
Jest to mój kolejny uchwyt, ale chyba najlepszy. Tylko trzeba mieć odpowiednie miejsce do założenia, a nie każdy model ma takie. W kudze miejsce na niego jest prawie idealne.
a daj fotke jak to na zywo wyglada? bo mam watpliwosci co do telefonu swiecacego prosto w oczy nad kierownica....
ciekawe czy do deski w mojej mk2 bedzie pasowac
ołowiany 25-01-2020, 19:24 Mam to nad wyświetlaczem, na środku.
Norbertw89 26-01-2020, 09:24 Ja polecam uchwyt grawitacyjny baseus. Mam na środku przyklejony i jest ekstra. Jak na niska cenę, to bardzo dobrze wykonany, przyssawka bardzo mocna.
tak, za dopłatą tylko, nie w standardzie.
W którym miejscu montują to CD?
Mackaktus 29-01-2020, 07:07 Do każdego auta można zamówić podstawkę uchwytu dedykowaną firmy brodit, koszt samej podstawki ok 100 pln. Tutaj masz do foki:
https://www.brodit24.pl/product-pol-7084-ProClip-do-Ford-Focus-2019.html
Kupiłem zestaw do Focusa, zamontowałem i polecam. Stabilny, łatwo się wkłada i wyciąga telefon.
AdoKrycha007 29-01-2020, 07:50 W którym miejscu montują to CD?
nie wiem, nie śledzę, żeby się nie wkurzać, że w moim pół rocznym nie mogłem sobie założyć, a teraz można.
sabaciontko 29-01-2020, 09:50 Polecam Brodit . Mam w Focusie i Mondeo. Świetnie dopasowany i wykonany. Cena niestety straszna jak na kawałek plastiku. Plusem jest to , że rzeczywiście uchwyt jest idealnie dopasowany do danego modelu samochodu.
ołowiany 01-02-2020, 08:56 a daj fotke jak to na zywo wyglada? bo mam watpliwosci co do telefonu swiecacego prosto w oczy nad kierownica....
ciekawe czy do deski w mojej mk2 bedzie pasowac
Tak to wygląda.
dzięki za zdjęcie. Jednak pozostanę przy swoim uchwycie przyklejonym do szyby, chociaż trochę daleko mam do telefonu wtedy, co przeszkadza przy rozmowie na głosniku.
BTW. Jeszcze nigdy nie używałem telefonu w poziomie, wszystkie nawigacje zawsze w pionie.
|
|